Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • élhetetlen: @Andrass9: Bocs, még egy kör. “Valahogy ez nem volt normális (mi sem ...)” Nem sok rántott húst sü... (2019.12.14. 01:07) "Rice Krispies" édesség
  • kobold63: @Andrass9: :))) (2019.12.10. 23:33) Ananász pite a vejemnek
  • tarackos: @Waka: Lángos tésztában is jó lehet, szoktam látni piacon calzone szerűen összehajtva virslivel va... (2019.12.09. 11:53) Húsos batyu
  • látjátok feleim szümtükkel: @BOAR: Kétszer is finom. (2019.12.07. 21:01) Cafatos disznó a mozdonyban - BBQ pulled pork
  • Andrass9: @MadMary: Mi meg pont azért teszteltünk egy közepes tudásút, hogy vajon kell-e az nekünk. Mivel s... (2019.12.04. 23:06) Egybensült borjúcomb ismét

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (16) almalé (3) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (246) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (29) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (23) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (18) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (4) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (20) cukor (121) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (51) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (45) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (90) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (368) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (45) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (74) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (274) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (38) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (71) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (24) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (13) kömény (69) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (134) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (12) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (10) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (96) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (77) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (7) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (47) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (111) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (27) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (131) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (69) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (38) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (40) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (6) salotta (44) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (135) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (238) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (40) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (57) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (79) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (186) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (197) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (13) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (15) vörösbor (17) vöröshagyma (109) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (34) zellerlevél (29) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Ecetes jalapeño saláta

2019.11.11. 07:00 Andrass9

Ismét eljött a jalapeño szüret ideje, le is szedtem 5 bokorról az összeset: pirosat, zöldet, kicsit, stb.

30.jpg

Ebből minden évben készül valamilyen savanyított változat, amit azután a tél folyamán elfogyasztunk. Ajándékozáshoz nincs elég ...

Nem sok minden kell hozzá:

  • 1,4 kg jalapeño paprika
  • 3 közepes lilahagyma
  • 3 szál sárgarépa
  • 3 ek 20%-os ecet
  • 1 ek almaecet
  • 1 ek só
  • 1 ek cukor
  • 1 tk mustármag
  • 1 tk egészbors
  • 1,5 l víz

Elsőre főztem egy nagyon fűszeres felöntőlevelet, de amikor megkóstoltam hidegen, azonnal ki is dobtam, olyan pocsék lett, így aztán egy sokkal egyszerűbb levet készítettem.

10.jpg

A hagymát vékony laskára szeltem, megsóztam a Schubeck sókeverékemmel, amiben volt kevés koriander, mustármag és kömény is. Beleöntöttem egy kanálnyi almaecetet, és összekevertem. Az ecetet még egy mokkáskanálnyi balzsamecettel is felütöttem. Ezek legyengítik a hagymát és elveszik az erős hagymaillatot is. Még egy kis sót szórtam rá, majd a zsülienre vágott sárgarépát is belekevertem.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Nekiálltam a csiliket lecsumázni és vékonyra szeletelni. Természetesen a múltban megtanultam már, hogy ezt csak GUMIKESZTYŰBEN szabad csinálni. A felszeletelt paprikát összekevertem a hagymával és kis befőttes üvegbe töltöttem. Lett 8 üveg, amihez felforraltam a felöntő levet amit le is hűtöttem azonnal.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Maradt egy kevés lé, amibe a hagyma által eresztett levet is belekevertem, jó lesz egy másik savanyúnak felöntéshez.

75C fokra felmelegítettem mindent, majd rászorítottam a kupakot. Így már nem forr meg magától, de a színét megtartja. Mehetett is a helyére az élelmiszertárolóba. Ez nem a kamra, mert az fenn van a konyha közelében, míg az előbbi a pinceszinten biztosít helyet ezernél is több befőttes üvegnek.

19.jpg

Tanulság: Mindig kóstoljuk meg a savanyúság levét, ha nem akarunk később csalódni!

40 komment

Címkék: balzsamecet bors cukor mustármag sárgarépa ecet lilahagyma almaecet koriandermag jalapeño

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6015224066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MadMary 2019.11.11. 13:33:08

Épp most nézegettem a két jalapeño-bokrot, bőven van még rajtuk termés, de egy nagy üvegre nem elegendő. Tetszik a recepted, azt hiszem, én is átlényegítem a magam maradék chilijeit salátává!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.11. 14:27:32

@MadMary: A kisebb üvegek gazdaságosabbak ...

MadMary 2019.11.11. 15:04:16

@Andrass9: Igaz... bár a csípőspaprika legfőbb fogyasztója olyan tempóban tünteti el az üvegek tartalmát, hogy egy kisebb üveg maximum egy hétig tart el nála, emiatt használok általában fél literest.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.11. 15:38:36

@MadMary: Neki ültess jövőre még 4 tő jalapenot :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.11.11. 17:31:47

Köszönök szépen!
Jóféle étek, egyedül a sárgarépát hagynám ki, valahogy savanyítva nem ízlik.
@MadMary: 720-as üveg három, legfeljebb négy evés. Persze paprikája válogatja, de a haragosabbakat 330-asba teszem el.

MadMary 2019.11.11. 18:14:02

@Andrass9: Pontosan ez a tervem! :-) Az idén először vettem két jalapeño-palántát, "lesz ami lesz" felkiáltással, bejött, jövőre tényleg többet ültetek! Van egy habanero chilim is, a legtöbb termését viszont tönkretette a poloska - a fene a gusztusukat, méregerős paprika, és a termés kétharmadát megfúrták a dögök, alig tudtam szüretelni pár szemet! >>:-(

MadMary 2019.11.11. 18:16:32

@Waka: Tettem el neki almapaprikát 720-asba, mert az tényleg két-három evés, a többi 500-asba ment, egy emberölésre alkalmas jalapeño-habanero mix szintén 500-asba (de ezt még nem bontotta fel), a maradék jalapeñókból valszeg saláta lesz, András receptje szerint.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.11. 18:29:18

@MadMary: Azt a szemét poloskát nem zavarja a kapszaicin, hogy a fene a belébe! Vess el pár szem búzát úgy kéthetente. A fiatal hajtásán gyülekeznek a poloskák, egyszerű összeszedni.

MadMary 2019.11.11. 18:56:33

@Andrass9: "Soselehessentudni" alapon cserépbe ültettem a habanerót, mellette egy tálkában egy jó nagy "fűfej" üdült, hatalmas friss-zsenge fűszálakból álló hajkoronával. Gondolod, hogy érdekelte a dög polost? :-((

jegeskaveee 2019.11.11. 19:05:42

@MadMary: Ha az a "fűfej" az, amire gondolok (az a jópofa kis figura), akkor nem csoda, hogy nem érdekelte a büdösbogarat. Párszor próbálkoztam vele -a fűfejjel, nem a poloskával-, de még sosem nőtt ki cérnaszálnál vastagabb fű belőle.
A habanerót halózták a poloskák?

MadMary 2019.11.11. 19:13:11

@jegeskaveee: A jópofa figura fűfejből hatalmas friss zöld fűtömeg nőtt ki (böcsülettel locsoltam-tápszereztem), a habanero termésekbe pedig a polosok lyukat fúrtak, aztán a termés belülről kezdett rohadni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.11. 19:17:03

@MadMary: Sajnos az a fűfej az fű és nem búza. Ezek a zsenge búzahajtást szeretik!

MadMary 2019.11.11. 19:20:40

@Andrass9: Óhogyafeneagusztusukat!! Tavasszal megpróbálok búzát szerezni valahol...

jegeskaveee 2019.11.11. 21:25:36

@MadMary: Fűfejet szerezzél, amibe búzát dugdosol!:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.11. 21:26:56

@jegeskaveee: De pont az a gondja, hogy nincs búzája ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.11.11. 21:54:52

@MadMary: A jalapeno-habanero mix-ből lehet, hogy nagy lesz az üveg, attól függ, milyen arányban vegyítetted.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.11. 22:30:34

@Waka: Savanyúnak nem merném használni :) Bár az egyik szomszédasszony csak úgy szeletelt magának habanerot, és minden gond nélkül megette ...

MadMary 2019.11.11. 22:45:36

@Andrass9: Ó, köszönöm, elérhető áron van, erről nem is tudtam... jövőre bevetem!

MadMary 2019.11.11. 22:47:10

@Waka: Per sacc fele-fele volt a paprikák aránya. Most a habanerón van egy-két incifinci termés, a jalapeñókon kb. 30-40 deka, ez utóbbival fogok varázsolni valamit.

MadMary 2019.11.11. 22:48:08

@Andrass9: "Bevetem", éééérteed, szóvicc... :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.11. 23:28:29

@MadMary: Mi már félszavakból is megértjük egymást ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.11. 23:30:43

@MadMary: Megtanultam keresni a neten. Nem könnyű. de ha van elképzelésed, hogy működik egy kereső, akkor tényleg a barátod lehet (most nem a Gugli, hanem az Árgép volt a cél).
Ja, és vesd be a fűfejet vele :)))

[HPhD]Blokkolnam 2019.11.12. 04:08:09

Nem szoktad fejjel lefelé dunsztolni az üvegeket? Csak azért kérdem, mert a fotó alapján nem húzta le a vákuum a kupakokat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.12. 08:52:59

@[HPhD]Blokkolnam: Jogos, ugyanis még dunsztolás előtt fotóztam az üvegeket. Arra nagyon ügyelek, hogy jó vákuum legyen bennük, mert akkor jobbal elállnak. Erre a módszerem a "pohárorgona" teszt: körömmel megkopogtatom a tetőket, és a hangmagasság még a vákuum relatív mértékére is utal. Ez viszont nem működik a fejreállított üvegeknél. Azokat a befőtteket forgatom fel, ahol nem tudtam a tető alatti légréteget legalább 75C fokig melegíteni - például baracklekvár, amigől annyi lesz, hogy a mikróba már csak nagyon sok menetre férne be, valamint vizes dunsztba se fér ...

kobold63 2019.11.12. 10:33:17

@Andrass9:

Hidd el, nem akadékoskodni akarok, de mivel más szokások, kifejezések hatása alatt élek, a befőzést is erősen lecsökkentettem, nincs rá igény és van a fagyasztás a tertósításra, tisztázni szeretnék néhány dolgot, az én értelmi zónámban.
Amikor a forró anyagot beleteszed az üvegbe és lezárod,jól (feltételezhetően), ott egy zárt rendszer képződik. Ezt lehet száraz vagy nedves dunsztba tenni, ami elősegíti a procedúra alatt odakerülő organizmusok elpusztitását. Ahogy ez lehül, összehúzódik, de csak a tető/celofán rugalmas és húzódik össze kicsit. Akár fejre állitod, akár nem, ha jó a zárás.
Szerintem nincs vacuum, csak jó lezárás. Ez mutatja, hogy kintről már nem kerülhet be szennyeződás. Mit segít a fejreállitás?

Fenchurch68 2019.11.12. 11:41:04

@kobold63: A fejreállítás állítólag azt, hogy ha a még beszorult kicsi levegőben lennének káros organizmusok, akkor ha a forró cuccon átbugyognak a levegőbuborékok, ezeknek nagy része csírátlanodik.
(Bár szerintem is babona, de azért alkalmazom :D)

Fermentáláskor pl. a tető alá beszorult széndioxid segít kint tartani bármit, ami nem tenne jót az üvegben lévő tartalomnak. Még sose romlott meg fermentált cuccom sem.

kobold63 2019.11.12. 12:05:12

@Fenchurch68:
Az a pár másodperc átbugyborékolás semmit sem számít, a dunsztban u.a. a hőmérsékletet megkapják hosszú ideig..

A fermentálás az más tészta, ott savas közeg alakul ki, az is gátol sok organizmust. Másokat meg segít. De azt nem zárjuk le.
Mit fermentálsz? Én csak télre koviubit meg időnként kimcsit. Nagyon régen csináltam savanyúkáposztát is, de már eszemhez tértem, abbahagytam. Bűzlött a ház.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.12. 13:53:25

@kobold63: Először is tisztázzuk, mit jelent a vákuum, ugyanis szerintem te valahol tévedésben vagy. A szó jelentése: az adott térben alacsonyabb a légnyomás, mint a téren kívül (azaz pl. a kamrában) - azaz nem abszolute 0 nyomást jelent!
Ha az üveget puha anyaggal zárod le (pl. folpack), akkor lényegesen kisebb lesz a vákuum (a külső és a belső nyomás különbsége), mintha merevebb/kevésbé képlékeny lezárást alkalmazol. A celofán már elég merev, de előfordulhat, hogy beszakad, ha túl nagy vákuumot állítasz elő. A fémkupak merevebb, ezért nagyobb lesz a légnyomás különbség. Ez a vákuum abból származik, hogy a forró anyag és a felette lévő levegő a lehűlés alatt zsugorodik. Jól lezárt edény esetében nincs kívülről utánpótlás, így nem jut be további káros organizmus és plusz oxigén se. Természetesen minél kevesebb levegő van az üvegben, annál erősebben szívja a lezárást az összezsugorodó folyadék (ugyanis az nem tud tágulni, mint a levegő). Így persze fémkupak hangja is magasabb lesz kopogtatásra.
A fejreállításnak azért van szerepe, mert segít gyorsabban felmelegedni a tartalom feletti légrétegeg, hisz a külső levegővel érintkező hideg kupakot azonnal felmelegíti, ami normál pozícióban a belső levegő által kicsit hőszigetelve van. Ez a levegő csak később éri el a folyadék hőmérsékletét, ami viszont közben persze lassan hül. Mi ezt legfeljebb akkor használjuk, ha semmilyen dunsztba nem tesszük az üvegeket.
Persze, ha a lezárt edényt száraz dunsztba tesszük, akkor leszigeteljük, és lassítjuk a folyadék hűlését.
Vizes dunszt esetén még további hőt adunk a rendszerhez.
Mindkét esetben a fejreállítás gyakorlatilag teljesen felesleges, celofános lezárás esetén egyenesen káros :).
QED
Kicsit hosszúra sikerült akadémiai értekezést hallottunk ...

vörösbor(de)minőségi 2019.11.12. 17:44:13

csak ismételni tudom magam,mint a paradicsomos poszt esetében-nagyon bírtam élvezni ezt is.
de sejtésem szerint a nagy élvezkedésnek hamar lesz böjtje és jönnek a halas étkek:DDDDDDDDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.12. 19:28:38

@vörösbor(de)minőségi: Az a te peched, hogy én is arra várok!!!! Végre hozzájutok Jakab kagylóhoz, meg tonhalhoz elfogadható áron. A királyrákot már posztoltam ...
Azért ne veszítsd el csüggedésedet - a steakek hazájába megyek!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.12. 19:30:01

@látjátok feleim szümtükkel: Még van néhány napom, de a repjegyemhez nem tartozik becsekkelt koffer, szóval azzal lesz még bajom. Állítólag a reptéren vehetek olyan lehetőséget ...

kobold63 2019.11.12. 23:01:35

@Andrass9:

Valóban akadémiai értekezlet, a sok feleslegességgel felhígitva. Amit irsz, azt én két mondatban leírtam,láthattad, hogy értek hozzá.
A fejreállitás cirkuszát megelőzve, én frissen forralom a tetőket, a forró vízből csipesszel veszem ki és teszem rá a forró üvegre, így elkerülve, hogy a tetővel bármi organizmust vigyek a rendszerbe. Steril és forró, mi más kell még? Még tökéletesebb a zárás, mert a forró tető is lehül, összehúzódik, jobban zár.
BTW, folpakkal nem zárunk le forró, befőzött anyagot, de a celofán jól dolgozik annak, aki ért kozzá. Akkor használom, amikor utólagos száradást akarok elérni. nagyon ritkán.

kobold63 2019.11.12. 23:12:32

@Andrass9:

Te vagy tévedésben, a vacuum jelentése az, hogy az adott tér mentes minden anyagtól. Te a nyomáskülönbségről beszélsz. Lehet, hogy a konyhanyelvben ezt értitek vacuumnak, ezért akartam ezt tisztázni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.12. 23:35:37

@kobold63: Sajna hiányoztál a fizika órán, amikor ezt tanultuk. De ám legyen! Tudod, én megengedő vagyok, ha így gondolod, hát érezd így, felesleges lenne ezen vitatkozni :)

kobold63 2019.11.13. 01:12:57

@Andrass9:

Nem én gondolom így, hanem az a tudományos meghatározás. A te megengedésed nélkül is.

látjátok feleim szümtükkel 2019.11.13. 10:35:57

@kobold63:

Néha túltolod a biciglit. Nem gondolod?

látjátok feleim szümtükkel 2019.11.13. 15:39:08

@kobold63:

Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderülnek újabb tények, amik az eddigiekkel nem kompatibilisek.