Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • csevely: @Topy: Van egy Ezopus mese. Arról szól, hogy a birkák a hegyen, a kutyák a völgyben vannak. És a ... (2019.11.15. 23:46) Lecsós csirkemáj
  • látjátok feleim szümtükkel: @dikusz.: Nem vagy te kutyu, miért akarsz meghunyászkodni? (2019.11.15. 20:21) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta
  • látjátok feleim szümtükkel: vörösbor(de)minőségi: Hehehe. Nem is rossz ötlet. Kéne egy kis csili? Nyomjuk meg a gombot, de c... (2019.11.13. 10:38) Sült paradicsomok - üvegbe zárt nyár
  • Andrass9: @MadMary: Háááát... valami olyasmi :) (2019.11.05. 21:43) Napon szárított paradicsom

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (36) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (110) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Sült paradicsomok - üvegbe zárt nyár

2019.11.08. 07:00 Andrass9

Számomra a sütõben apróra összesütött paradicsom képviseli a nyári napsütést a setét téli napokon (persze nyáron is szeretem, de akkor van friss).

Idén se ússzátok meg az ismertetõt, hogy készítsük el ezt a csodás ételt.

10.jpg

Rengeteg módja van a fogyasztásának: kezdve a kanállal való arcba tolástól egy villámgyors Pasta Arrabbiata elkészítéséig. Most csak az alap készítését mutatom be.

Ez a fajta befõzés nagyon sok zöldfûszert igényel - legalábbis az én receptem szerint. Amikorra összejön kb. 15 kiló paradicsom a kertbõl, akkor megyek, és lekaszálom a fûszereket hozzá:

  • 14 kg érett paradicsom Ökörszív vagy SanMarzano (ezek lé nélküli fajták)
  • 5-7 dl olivaolaj (megkövezhettek, de a Bertolli teljesen jó a célnak)
  • 1 kazal oregano (kb 35 dkg)
  • 1 nagy csokor rozmaring
  • 1 maréknyi friss kakukkfü
  • 8-10 bazsalikom csúcs (nem nagyon szereti a fõzést)
  • 4-5 fej fokhagyma (szintén saját termés, ezért olyan felemás a mérete)
  • 10 dkg durva szemü só (izlés szerint. Ez most Himalája só)
  • Nagy és mély tepsik (nekem kettõ is befér, mert két rácsom van)

A kép közepén egy fokhagymaszeletelõ a Microplane-tõl (nem egy durranás - a késem majdnem olyan gyors).

13.jpg

A tepsi alját alaposan megolajozom (belemegy tán 2 dl is). A fokhagymát megpucolom, majd felszeletelem (késsel, vagy a kézi készülékkel - ahogy jön). A tepsi aljára szórok kb 2 fejnek megfelelõ fokhagymaszeletet, a többit félreteszem a másik tepsihez.

14.jpg 15.jpg 16.jpg 17.jpg

A mosogató egyik felébe az öblítõvizet teszem, a másikba a hûtõvizet. Belepakolom a paradicsomot az öblítõbe - amennyi kényelmesen belefér. Felteszek egy nagy fazék vizet forrni, mert kell a hámozáshoz. A tepsi aljára meg sót sórok, majd a megmosott fûszerekkel majdnem teljesen beterítem. Közben egy adagnyi (kb 12 db) paradicsom csúcsát X alakban bevágom egy éles kiskéssel, és megy is a zubogó vízbe. Innen mintegy két perc múlva átteszem a hûtõvízbe. Ekkorra a paradicsom héja szépen fellazult. A paradicsomnak lehúzom a héját egy fazékba, majd ugyanoda kinyomom az esetleges levét és magjait. Az így kinyomott paradicsomokat vagy egy tálba teszem, vagy egyenesen a tepsibe állítom szorosan egymás mellé.

18.jpg 19.jpg 20.jpg
21.jpg 22.jpg 23.jpg

Az egyes paradicsomok közé szoktam némi kakukkfüvet is beszuszakolni. A lényeg, hogy szorosan legyenek.

24.jpg 25.jpg

Az elsõ tepsi megtelt. A tetejét is megsózom, és ha nem elég édes a paradicsom, akkor nagyon kevés cukorral is meghintem. Végül még egy decinyi olivát és körbelocsolok rajta.

26.jpg

Az én sütõmhöz nincs "gombvédõ" lemez, pedig grillezni nem is nagyon lehet anélkül - annyira felforrósodnak a gombok. Csináltam hát még régen egy darab alulemezbõl egy ilyen távtartót, ami nyitva tartja a sütõ ajtaját, de a kiáramló hõt elvezeti a gombok elõl - kvázi előtető.

27.jpg

A második tepsit ugyanúgy töltöttem meg, mint az elsõt. Ide is jutott az ökörszív paradicsomból.

28.jpg 29.jpg 30.jpg

A két tepsit betettem a sütõbe, amit minimumra állítottam (ez nálam elvileg 140C, gyakorlatilag csak az Isten tudja), de az ideális az 80C fok lenne. Azért beleszúrtam egy-egy maghõmérõt a paradicsomokba, biztos ami biztos - az majd jelez, ha 80C fölé megy a hőmérséklet.

A nagyfazékba - ahova a héjakat meg a kifacsart leveket tettem - beleszórtam a maradék zöldfûszereket. Szórtam bele még majorannát (az nem termett a kertben) és egy marék sót. Alaposan összekevertem, majd feltettem fõni. Bõ két óra elég volt neki, hogy minden megpuhuljon.

31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg

Egy nagy szûrõn átpasszíroztam a fõzetet, hogy a magok, héjak és a fûszerek kimenjenek belõle.

35.jpg

A tepsik 10 órát szaunáztak. Ekkor meóztam, és késznek itéltem. Nem - nem égett le, csak sötét lett imitt-amott. Két decis befõttesüvegekbe szuszakoltam, amennyi fért, majd valamennyit a megsült fokhagymából is tettem a tetejére. A nagytepsi kész.

36.jpg 37.jpg 38.jpg 39.jpg

Lett belõle 7 üvegnyi, pedig 8 kiló volt ennek a tepsinek az adagja.

40.jpg

A kisebbik tepsi is felkészült.

41.jpg

Betöltöttem az üvegekbe mind. A lepasszírozott paradicsomlevet sûrûre befõztem.

42.jpg 43.jpg 44.jpg

Lett belõle igazi Passata!

45.jpg

A maradékot tovább fõztem, így lett saját paradicsompüré is ...

46.jpg

A második tepsi tartalma kicsit kisebb üvegekbe került. Az üvegcsékbe kanalaztam a tepsiben lévő oliva olajból - az lezárja a levegő elől. Összesen 14 üvegben landolt a 14 kiló paradicsom (nomeg 8 üvegben a passata és a püré).

47.jpg

Termett sok SanMarzano is, azokból 3 kilót megaszaltam gyümölcsaszalóban, mert az a leggyorsabb. Elfért egyetlen 3 decis üvegben az eredmény! Jövõre biztos, hogy használni fogom a nemrég posztolt módszert!

49.jpg

Mivel tovább is termett a sok növény készült még hámozott paradicsom befõtt is vagy 10 üvegnyi - legalább nem kell a boltira pénzt költeni. Ezt már nem dokumentáltam.

 

 

 

Egy kis érdekesség:

5 évvel ezelőtt vettem ilyen virágot Valentin napra a feleségemnek. Meg a rákövetkező években is.

50.jpg

 

 

 

 

 

 

Ez lett belőlük idén:

 

51.jpg

 

61 komment

Címkék: fokhagyma bazsalikom majoranna cukor rozmaring oregano olivaolaj kakukkfü ökörszív San Marzano

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5315276058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kobold63 2019.11.08. 07:59:00

Nem jutok szóhoz! Sóhaj és kérelem :)))

Kumari aki Nilüfer 2019.11.08. 10:51:29

Az, hogy le vagyok nyűgözve, meg sem közelíti a valóságot...el vagyok kápráztatva!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.08. 11:38:37

@kobold63: @Kumari aki Nilüfer: 2012 óta posztolgatom úgy évente, hisz mindig készítek. A felhasználása pedig nagyon sokoldalú, és imádjuk! Néha - egy-egy kivételezettnek - adok ajándékba is, de ez ritka, mert bármilyen soknak tőnik az a kb 20 kiló, amit évente megsütök, az max 20 darab 2 decis üvegcse lesz...

Kumari aki Nilüfer 2019.11.08. 11:59:50

@Andrass9: az üvegek száma mit sem von le a nagyszerűségből. Én max ivőlevet és sűtítményt csináltam valaha, mostanában azt sem..továbbá úgy nőttem fel, hogy ilyesmit férfiember nem csinál, ez vászonmunka, Ezért duplán vagyok oda:)

kobold63 2019.11.08. 12:04:53

@Andrass9:

A kérelem nem feléd szólt, hiszen teljesíthetetlen, hanem talán ilyen paradicsomért. Hogy milyen ez a világ, szeptember közepén befejeződött az itteni paprika és paradicsom szezon, 1-2 hideg hajnal elvitte. Ahonnan hozzák, 3oo km-re innen meg már éjjel minusz 8C volt.

Bár szokatlan száraz idő volt, az elmúlt 13 napban nem esett eső, ezzel az 1956-os 12 napot döntöttük meg. Viszont zöld pázsitunk és szép bőrünk van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.08. 12:10:28

@kobold63: Ökörszivet nem láttam még odakinn, de SanMarzano (Roma, Lucullus) létezik a boltban is. Nyár vége felé még az íze is jó :)
Nálunk Október 28-án elértük a 23 nap szárazságot, mint rekordot, míg tavaly Januárban 8 napig egyfolytában esett!
A szép bőr fontos, a zöld pázsit pedig bónusz ...

kobold63 2019.11.08. 12:53:10

@Andrass9:

Nem a fajtával van baj, hanem sohasem érik így be. Roma az van ládaszámra, de inkább megrohad minthogy teljesen piros legyen. Azon a magyar farmer földjén volt ökörszív is, de ott is elkapkodták, leszedték érettlenül, alig egy kiló érettet lehetett egyszerre találni. Ráadásul 3 órát autózni ezért.
Nyár végefelére érik be egyáltalán, rövid a szezonunk.

Kumari aki Nilüfer 2019.11.08. 13:04:07

@Andrass9: Surcban?? :) ( a szomszéd sváb faluban a férfiak kék vászon félkötényt hordtak, derékban kötőst, mellrész nélkül. Ez a surc.Nagyon praktikus volt, a nadrág alatta nem volt hamar koszos )

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.08. 13:22:20

@Kumari aki Nilüfer: Neeeeeem! Teljes kötény: derékban masni hátul, elöl két zseb és a mellkas is takarva vagyon. Rajta van az összes olasz tésztafajta :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.08. 13:23:52

@kobold63: Mi arra az asztalra tesszük utóérni, ami a képen van. Még most is lett finom paradicsomleves az utánérett ökörszív és Roma keverékével. Tényleg utóérik!!!!

jegeskaveee 2019.11.08. 13:47:25

@Andrass9: De jó lenne ilyen sült paradicsomot enni... (kacsintós szmájli´)

A kötényen gondolom nem csak az olasz tésztafajta mintája vagyon.:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.08. 15:35:04

@jegeskaveee: Igaz, van azon néha más minta is :)
Isten hozott a kocsmában. Bicskákat kérjük zsebben tartani!

jegeskaveee 2019.11.09. 11:25:34

@Andrass9: Mármint kertész-, és séf öltözékekben?

jegeskaveee 2019.11.09. 13:14:46

@Andrass9: Ha kicsit megkésve is, de köszönöm, hogy befogadtok a kocsma tagjai közé.:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.11.09. 18:03:15

Le a kalappal, igazán szép munka!
@Andrass9: Pénteken az egyik kollegina paradicsomot evet az ebédhez. Olyan jól nézett ki (a paradicsom), megkérdeztem már, milyen fajta, és honnan van? Aszondja szilvaparadicsom az Ildiből. Rögvest kunyeráltam belőle pár magot. Remélem a mamájára üt majd jövőre, mikor terem.

jegeskaveee 2019.11.09. 19:06:48

@Waka: Jelentem, itten félreértelmezés tényállása forog fenn a részemről!
A jól kinéző paradicsom még csak-csak, mert így legalább nem az evetre, meg a kollégahölgyre tippeltem.
De a kollegina miért ütne a mamájára jövőre?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.09. 19:09:28

@jegeskaveee: Második helyezést, hogy ki az aranyosabb, a kutya vagy ő :)

látjátok feleim szümtükkel 2019.11.09. 20:02:15

@Andrass9:

Én nem tudni, hogy ki a papája, arra azért nem bír ütni.

jegeskaveee 2019.11.09. 21:54:41

@Andrass9: Erre csak @Waka: tudja a választ. :)))

kobold63 2019.11.10. 00:39:51

@Andrass9:

Ne adj nekik többet inni:)))

jegeskaveee 2019.11.10. 06:25:14

@kobold63: Nekünk? Szomjas vagyok, innék egy...., kávét!:)

jegeskaveee 2019.11.10. 12:39:45

@kobold63: Igazság szerint nem kávéra gondoltam, hanem inkább pálinkáskávéra (most találtam ki), kávé nélkül.:)))

kobold63 2019.11.10. 13:24:01

@jegeskaveee:

Last call, Irish Coffee or Kentucky Coffee?

MadMary 2019.11.10. 14:45:19

@jegeskaveee: A pálinkáskávé az a "caffè corretto", a "helyesbített kávé" az olaszoknál... :-D

MadMary 2019.11.10. 14:46:56

A paradicsomok pedig csodásak. Nagyon.

MadMary 2019.11.10. 14:49:20

.. és csendben magamba szállok a szív alakú növényke kapcsán, pár éve én is kaptam ilyet, utánaolvastam, a net egyetértett abban, hogy ez egy nagyobb növény levele, életképtelen, de Valentin-napra jól mutat, bár puszta pénzkidobás... ennek ellenére pátyolgattam egy ideig, zöld maradt, de meg se moccant, aztán egy szép (csúf) napon megszabadultam tőle. Most látom, hogy kitartóbbnak kellett volna lennem. :-( Ha megint kapok ilyesmit, nem adom fel!

jegeskaveee 2019.11.10. 14:55:36

@kobold63: a kávémban nem szeretem az alkoholt semmilyen formában, külön-külön már más.:)
Ittam ír kávét, rumos kávét, egyik sem ízlett.

jegeskaveee 2019.11.10. 14:56:03

@MadMary: A csuda az ízlésüket... :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.10. 15:20:55

@MadMary: Nem emlékszünk, hogy a net mit javasolt, de mintha kevés vizet ajánlottak volna. Aztán néhány év alatt egyszerűen beálltak a többi növény rendjébe a locsolással, és ekkor kezdtek nőni. A levél szára szépen legyökerezett, amitől azután teljes növény lett belőle.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.10. 15:21:53

@kobold63: Estig se fogja tudni eldönteni, melyiket kéri :)))

jegeskaveee 2019.11.10. 17:14:12

@Andrass9: Már döntöttem, amikor elolvastam (azt nem mondom, hogy értettem is:) egyiket se, vagyis mindkettőt kávé nélkül:)))

MadMary 2019.11.10. 17:27:40

@jegeskaveee: Ó, van ott ám annyi istencsudája, hogy csak na!

MadMary 2019.11.10. 17:29:48

@Andrass9: Látod, nekem ehhez a "néhány év"-hez nem volt türelmem. Zöldnek zöld volt a jószág, óvatosan locsoltam, de nem nőtt, csak volt ott a cserépben... aztán meguntam. Pedig szeretek azzal kérkedni, hogy I have green fingers (ami egyébként igaz is...).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.10. 17:37:19

@MadMary: My wife has green thumb :) Így ismertem a szólást, de amerikai angolt tanultam, az angol angol valóban fingers-t használ...

jegeskaveee 2019.11.10. 17:56:33

@Andrass9: Most jobban megnéztem a képen a régi növényt, ami megemberelte magát mostanra. Aztán rávetettem a szemem pillantását, hogy mi lett belőle!
Azt a (téves)megállapítást tettem, hogyaszongya: nem lehet, hogy összeragasztottad őket?:)))

MadMary 2019.11.10. 19:38:01

@Andrass9: :-) Reménytelenül európai vagyok, The Queen's English rögzült, ugyanakkor a külföldi tanítványaim kacarásznak rajtam, mert gyakran előjön a skót/kelta akcentus... och aye me laddie. :-D

MadMary 2019.11.10. 19:39:52

@jegeskaveee: Ó hitetlen ember, nem hiszel a botanikai csodákban? Ejnye-ejnye.. csak várd ki, amíg Waka datolyafát növeszt a munkatársa datolyaparadicsom-magjaiból... :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.11. 00:06:46

@MadMary: Feleségem angol tanár, angol férjjel rendelkező barátnőjével csodálkoztak Olaszországban, hogy még kevésbé értették meg őket, amikor "szép angolsággal" próbálkoztak :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.11. 00:07:35

@MadMary: És a datolyapálmán meg paradicsomot növeszt. Waka mindenre képes! :))

kobold63 2019.11.11. 07:46:11

@Andrass9:

Itten igazán mindenféle accentussal találkozunk. Egyszer megkérdeztem egy hölgyet, milyen accentussal beszél, mert nehezen értem meg. Felhúzott orral közölte, hogy ő a "proper British" nyelvet beszéli. Igenám, de mi itt kanadaiul beszélünk, mondtam neki.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.11. 10:00:48

@kobold63: Ennél már csak egy texasi lenne érdekesebb arrafelé. Arról már nem is szólok, hogy milyen lehet Down Under élni, mert az már tényleg egy kerékbetört angol ...

kobold63 2019.11.11. 10:07:21

@Andrass9:

Kétszer is látogattuk fiunkat Ausztráliában, heteket töltve ott. Nem kerékbetört, de bizony nagyon más, mate. Az is igaz, hogy errefelé sok ausztrál filmet látunk a TV-ben. A texasi sem idegen.

MadMary 2019.11.11. 10:12:17

@Andrass9: Jártál már vidéki kocsmában mondjuk Skócia északabbi részén? :-D :-D

vörösbor(de)minőségi 2019.11.12. 17:40:49

nyilván nem attól fantasztikus,hogy én ezt itt és most leírom,de olvasni/látni -szuper volt.
pár év és megszokott lesz az illatos képek megjelenítése is mint most mondjuk a hangerő-szabályozása
na akkor lesz majd ihajcsuhaj :))

látjátok feleim szümtükkel 2019.11.13. 10:38:57

vörösbor(de)minőségi:

Hehehe. Nem is rossz ötlet. Kéne egy kis csili? Nyomjuk meg a gombot, de csak óvatosan, nehogy kimarja a szemünket.:D