Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • élhetetlen: @Andrass9: Bocs, még egy kör. “Valahogy ez nem volt normális (mi sem ...)” Nem sok rántott húst sü... (2019.12.14. 01:07) "Rice Krispies" édesség
  • kobold63: @Andrass9: :))) (2019.12.10. 23:33) Ananász pite a vejemnek
  • tarackos: @Waka: Lángos tésztában is jó lehet, szoktam látni piacon calzone szerűen összehajtva virslivel va... (2019.12.09. 11:53) Húsos batyu
  • látjátok feleim szümtükkel: @BOAR: Kétszer is finom. (2019.12.07. 21:01) Cafatos disznó a mozdonyban - BBQ pulled pork
  • Andrass9: @MadMary: Mi meg pont azért teszteltünk egy közepes tudásút, hogy vajon kell-e az nekünk. Mivel s... (2019.12.04. 23:06) Egybensült borjúcomb ismét

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (16) almalé (3) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (246) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (29) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (23) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (18) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (4) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (20) cukor (121) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (51) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (45) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (90) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (368) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (45) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (74) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (274) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (38) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (71) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (24) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (13) kömény (69) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (134) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (12) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (10) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (96) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (77) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (7) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (47) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (111) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (27) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (131) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (69) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (38) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (40) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (6) salotta (44) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (135) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (238) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (40) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (57) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (79) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (186) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (197) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (13) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (15) vörösbor (17) vöröshagyma (109) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (34) zellerlevél (29) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Csiliszüret eredménye: 7+2 féle krém

2019.11.02. 07:00 Andrass9

Nálam kisebb területen nő a csilipaprika, mint Wakánál, így kisebbek az adagok is, ami belőlük készült.

10.jpg

A kicsilyány szüretelt a barátjával, amit talált. Főleg a pirosakat és éretteket, mert a fiú nem színtévesztő, mint mi vagyunk (a kicsilyánnyal).

Szedtek vagy tízfélét, de azért annyi fazékmosást már nem vállaltam, így párat összevontam. A mennyiségeket állítottam be kb 1 literre a keveréssel.

Használtam hozzá:

  • 1,5 kg salotta (mogyoró) hagymát
  • 0,75 liter olivaolajat
  • 16 dkg sót (2%-os sózás az egészre)
  • 4 g Nátrium Benzoátot (0,04%-os arányban)

Semmi extra fűszert nem adtam most a paprikakrémekhez, a saját ízükre hagyatkoztam. Az alábbi csiliket kevertem ki:

  • Ancho Gigantea 500 SHU, enyhe csípés
  • Thai Dragon és Waka Thai 2 csilijének keveréke, kb 100.000 SHU
  • Sárga Habanero és Ghost csili - 500.000 SHU (ez már gyilkos)
  • Aji Crystal éretten és sárgán, 50.000 SHU
  • Aji Benito és Cayenne keveréke, 55.000 SHU
  • Fresno csili, aromás, de elviselhetően csípős: 15.000 SHU

A képen még kicsit keveredve vannak, amiket szétválogattam a készítésnél. A szőlőt nem főztem bele. A salotta hagymával szerencsém volt, a madarasban adtak fél kilót 500-é, merthogy ez olasz sonkahagyma néven volt beárazva ...

11.jpg

Elsőre megpucoltam a hagymát, és mind ledaráltam. A végén belenyomtam egy szem jalapeno paprikát a darálóba, hogy az összes hagyma kijöjjön. Hozzákevertem bő fél liter oliva olajat, indulásnak annyi elég. Majd pótlom az egyes adagoknál. Az olajos hagymát feltettem a tűzre, kislángra, hogy lágyra dinszteljem az egészet.

13.jpg 14.jpg

Kezdtem a Fresno paprikával, mert ilyenem még nem termett eddig. Nyers állapotában igencsak kellemes íz, de azért az a 15k SHU, az benne van :) Levagdostam a csutkáját, de a magok maradtak benne. Átküldtem a paprikákat a húsdarálón. Sokkal egyszerűbb, mint késsel felaprítani, nem beszélve arról, hogy biztonságosabb is - nem lukad ki a gumikesztyű :)

15.jpg 16.jpg 17.jpg

Ment a kis tottyosba egy hetednyi olajos hagymával. Ekkor sóztam is, meg a tartósítószert is kimértem hozzá (ez miligrammra van kalkulálva csupán), hisz nem esszük meg azonnal felbontás után, kell egy kis biztonság.

Jött az Aji Crystal, aminek a fele már pirosodott, de az igazi aromája még sárga állapotban jön ki. Szintén megdaráltam mind, hozzáadtam a sót és a NaBe-t, majd a másik tottyosban az is ment a gázra. Amikor megfőttnek itéltem, botmixerrel péppé dolgoztam. Az még a magokat is összevágja. A rotyogó forró krémet azután egy csőrös szószos kanállal belemertem a kisüvegekbe, amiket lezártam, és vártam a tetők pukkanását, ami a vákuumot jelzi.

18.jpg 19.jpg 20.jpg 21.jpg

Hasonlóan jártam el a többi paprikával is.

22.jpg

A Habanero kivétel volt, ugyanis azt majdnem csak gázálarcban lehetett feldolgozni, ám így is lett 13 üvegcse belőle...

23.jpg 24.jpg

A legtöbb gondom a Thai Dragonnal és Thai Bird Eye-jal volt, mert abból nagyon kevés jutott (viszont még bőven van a bokrokon). Nem mondom, ez is egy csípős adag lett, viszont a kis mennyiség feljogosított még kisebb üvegcséket használni!

25.jpg 26.jpg 27.jpg 28.jpg

Marad még egy adag frissen leszedett poblano paprika, amiből enyhe, ám aromás paprikakrém készült.

29.jpg

A jalapeno kivételével (abból savanyúság lett később) minden leszedett paprika üvegben van. Beleszórtam a kosárba, hogy megy le az élelmiszertárolóba. Kevés hely még van számukra!

30.jpg

Minden üveg megkapta a saját cimkéjét:

31.jpg

Update:

A végleges szüret október végére esett, amikor a gyerekek teljesen letarolták a veteményest, egy részét fel is rotálták. Ekkor már rengeteg zöld paradicsom került lavórokba, meg ami paprikát találtak, azokat is nagyjából szétválogatták. Ezekből a jalapenot (jobb sarok) és a kecskeszarvat (bal felső sarok) különvettük, mert azt magában eszegetni is jó, nem keverem bele paprikakrémbe. Felszedték a maradék bokorbabot is, amiből az ősz utolsó - 7. - levese és főzeléke lett. Ezt holnap fogom megenni :)

32.jpg

A fehér szűrőben Waka Thai 2 csilije, valamennyi cayenne paprika és Thai Dragon (pirinyók) került. Ezt leszáraztam, megmostam és hozzákészítettem egy fél lilahagymát, meg egy fél pritamin paprikát. Húsdarálón mentek le (felvagdosni nem is kellett). A pritamin szép piros színt kölcsönzött a lilahagymával a keveréknek. Összesen 45 deka lett, amihez ~2% sót (1 dkg) és késhegynyi NaBe-t adtam. Az egészet 1/2 dl olivaolajjal elkeverve főztem pici lángon vagy fél órát.

33.jpg 34.jpg 35.jpg 36.jpg

2 dl oliván megdinszteltem 1 1/2 ledarált lilahagymát. A maradék (Aji Benito és Fresno paprikák) vegyes érettségi állapotban kerültek a darálóba (persze alapos mosás után). Az elkészült közel 2 liter anyaghoz adtam 4 dkg sót, 1,4g NaBe-t tartosításnak. Ez is rotyogott vagy fél órát.

37.jpg 38.jpg 39.jpg 40.jpg

Kóstolgattam, de nem volt nagyon csípős, meg valahogy az aromája is gyengécske volt. Adtam hozzá:

  • 1 ek kurkuma
  • 1 ek Cayenne pepper (hot)
  • 1 ek Harissa
  • 1 ek Indiai 5 fűszer keverék
  • 1/2 ek Garam Masala
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 1 ek római kömény
  • 1 ek koriandermag

Ezekből a szemes fűszert a pici pirító teflon serpenyőben füstképződésig pirítottam, majd mozsárban megőröltem. Beleborítottam a rotyogó paprikába és utána küldtem a por állagú fűszereket. Alaposan elkevertem - lett olyan curry illat a lakásban, mint a csuda, pedig currylevél sehol se volt.

41.jpg 42.jpg 43.jpg 44.jpg

Végül üvegcsékbe raktam volna, ha lett volna még üres kisüvegem, de nem volt. Így elébb kiürítettem 21 kisüveg paradicsomot 7 darab 2 decis üvegbe, amire az eredeti cédulát ragasztottam. Ezeket kidunsztoltam 91C fokon 10 percig, majd lezártam a kupakokat.

47.jpg

Amíg a nagyobbik adag rotyogott, pirinyó üvegekbe kanalaztam a kevéske Thai csilikrémet, amiket szintén dunsztoltam.

46.jpg

Utolsó lépés a nagy adag krém kimosott kisüvegekbe töltése. Itt az üvegek és a kupakok is forróak voltak, nem kívántak utólagos dunsztolást.

45.jpg

Kicsit fura színű cimkékkel fejeztem be az idei utolsó csili eltevést.

Kíváncsi vagyok, hogy fog izleni a kicsilyány barátnőinek!

41 komment

Címkék: gyömbér római kömény kurkuma csili olivaolaj salotta garam masala jalapeno habanero cayenne csilipaprika koriandermag Harissa piros jalapeno jalapeño Aji Crystal Ancho Gigantea Spicy Fiesta NaBe Aji Bonito Indiai 5 fűszer

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7115222092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kobold63 2019.11.02. 09:01:04

Emberes munka vót. Gratula:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.02. 09:30:20

@kobold63: Köszönöm! Ráadásul finomak is lettek ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.11.02. 10:00:08

Szép adag, jó változatos. Nálam tegnap készült el az idei utolsó négy üveg nyers krém, az összes létező maradékból vegyesen. Amikor két hete felnyűttem a paprikát, a zöld ment a savanyúba, az érettek a hűtőben várták a sorsukat. Szintén tegnap főztem be 15 kis üveg szederdzsemet, amihez az alapanyag a fagyasztóban pihent idáig. Aztán most már tényleg elég egy időre a befőzésből. Egy tő Thai 2 és egy Pattaya még virul az erkélyen, az utóbbi már visszakanyarodott a plafonról, tele van virággal és zöld csilivel.

Dikusz 2019.11.02. 10:21:04

@Andrass9: Most már látom magát a műveletet is.:)

Dikusz 2019.11.02. 10:29:40

@Waka: Lehet, én nem csináltam valamit jól a szederrel.
Egyszer próbáltam meg a garantáltan vegyszermentes elvadult dzsumbujból, ami két bazsi Kovácsi-"hegyi" birtok természetes kerítése volt, lekvárt főzni. Nagy, érett elsőszedésű szemek voltak, és mégis volt egy kis kesernyés mellékízük, édesek sem voltak annyira.
Az igazsághoz azért annyi hozzátartozik, hogy az almának, körtének, birsnek is hasonló kesernyés mellékíze volt. Ennek mi lehet az oka?
Az őshonos szelídgesztenye meg tiszta kukac, és kicsi is.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.11.02. 16:48:46

@Dikusz: Az ördög tudja.
A szeder nálam sem édes annyira. Kétnaponta szoktam szedni, de vagy majd' lecsöppen, vagy savanyú. Augusztus óta nem is szedtem belőle, mert a muslicák belepetéztek, és csupa kukac volt az egész.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.11.02. 16:58:36

Megvolt a mai kerti túra. Kistesónak szedtem a folyton érő eperből palántát. Voltaképpen már csak az a darab volt hátra a ritkításból, gyorsan be is végeztem. Felszedtem a tormát, a karalábét és a kerekrépát. Ez utóbbi a komposzton végezte. A nagy része felmagzott (első évben!), a többi meg használhatatlan, ezer felé ágazó karógyökeret hozott. Többet nem fogok egzotikus magvakkal próbálkozni ezen a téren. A jó öreg magyar mindig bevált.
Leszedtem az utolsó adag szentjánosbogár paradicsomot is, valamennyi tán még megérik belőle, a többi ecetes lesz.
A tormát fóliába csomagolva a hűtőbe teszem, míg eljön az ideje.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.02. 19:01:44

@Dikusz: @Waka: Nálam a szeder poloskamentes volt, hála a vegyiparnak. Így aztán nagy szemek, édesek voltak. Mivel rengeteg őszibarack érett egyszerre, csináltam belőle szörpöt. Flamingó szörp lett a neve, ugyanis beletettem a leszedhető két kiló fekete szedret is. Sajnos a gyerekek nagyon szeretik, ezért már alig van belőle!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.02. 19:06:22

@Waka: Szóval akkor kerekrépamagot nem kérsz - értettem :)
Nálam kb 20 kiló zöld paradicsom várja az áldozatot, aki fel akarja használni - igaz, feleségem már talált párat (áldozatot). Nem panaszkodom: idén nem volt paradicsomvész, sok termés lejött és remek volt a fekete koktél, mert az nagyon édes paradicsom! Többször is tettem el sült ökörszivet, valamint hámozott SanMarzanot. Csak pár hete jelentek meg a liszteskék rajtuk.
Most már csak fel kell ásnom az egész veteményt a télre, hogy szépen szétfagyjanak a rögök.

MadMary 2019.11.02. 20:16:01

@Dikusz: Ilyen kesernyés a nem nemesített, hanem vad szeder termése volt még annak idején... és ha a többi gyümölcsön is érezted ezt az ízt, nem lehet, hogy a talaj miatt van? Számomra a "normális" szederbefőttnek egyébként mindig is volt egy kis fanyar mellékíze, de annak idején, mikor az anyukám ilyet csinált, még nem léteztek a tüskementes hüvelykujjnyi szemeket növesztő növénycsodák.
@Andrass9: Kalapot le a chiliüzem előtt!!! Én csak egy nagyobb üveg vegyes jalapeno-habanero-akármi savanyított vegyi fegyvert tettem el egy barátunknak, és csak egyet rottyantottam rajta, de egy pillanat múlva már átkoztam magam, hogy nem húztam gázálarcot, minden szellőztetés dacára az (amerikai stílusú) konyha levegője még vagy fél napig csípett...

MadMary 2019.11.02. 20:16:40

@Waka: A céklát mikor szoktad felszedni?

látjátok feleim szümtükkel 2019.11.03. 08:44:46

@Andrass9:

Egy kis poloskaszagot érzek. Te nem?

Mellesleg érdekesek ezek a csilik. Mindegyik erős, gondolja az átlag ember, de aki már kipróbált sok fajtát, az tudja, hogy mindengyiknek más az íze-aromája.

Ma ezt a laskagombán tapasztaltam meg. Van egy nyáriorgona bokrunk, azon már sok éve minden ősszel, és tavasszal legalább kétszer lehet szedni egy-két evésre való mennyiséget. Nagyon aromás illatú, finom ízű.
Néhány éve viszont egy kivágott diófa tönkjéről szedtem egy adag laskagombát, és most eszembe jutott arról, miért is sápadtak, és ízetlenek a bolti laskák. Régen darált kukorica csutkán, vagy darált szalmán termesztették, amik ugye sok mindent nem tudtak adni a gombának, sápadt színű, és jellegtelen ízű lett. A diótönkön termett volt az eddig evett legfinomabb. Sötét barnás színű volt, ezt még a nyári orgonán termett sem tudta, de a nyárfán növőnek sincs olyan aromája, pedig a nyárfa az alat termesztő közege.
Legutóbb valahol láttam egy gombatermesztő vállalkozásról filmet, akik a kávézaccon termesztenek minden féle gombát. Állítólag nagyon jó termesztő közeg.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.03. 09:25:06

@látjátok feleim szümtükkel: Azzal a növénnyel kellene valamit kezdeni, amelyik vonzza a poloskákat. Szerintem megoldás volna egy másik nicknév ...

látjátok feleim szümtükkel 2019.11.03. 09:32:42

"...pedig a nyárfa az alat termesztő közege.", amit sajnos elítam, mert az alat az alap akart lenni.

Valamikor nagon sok éve egyik lakóhelyünk közelében kivágták az út szélén a nyárfákat, és egy-két és múlva az egyik tönkjén 16 kg laskát szedett egy ismerősünk.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.11.03. 10:10:32

@MadMary: A céklát már felszedtem. Egy rossz hordóban pihen a kertben, nedves gyaluforgács között.
@látjátok feleim szümtükkel: A kilencvenes években termesztettünk kései laskagombát diófán. A téeszek megszűntével a környéken kivágták a diófákat. A tuskót meg a hibás darabokat otthagyták. Összeszedtük, vettünk gombacsírát, a fát 30 centis kuglira vágtuk, beoltottuk, leföldeltük. Őszre beszőtte a gomba. Kitakartuk, 3-4 évig termett minden ősszel.

old forester 2019.11.03. 10:26:52

@Waka: A torma tárolására nekem van egy bevált módszerem. Néha bevásárolok belőle egy pár hónapra valót, mert torma-függő vagyok, amihez csak lehet azt eszem. Viszont régebben a reszelése az embert próbáló művelet volt. Ezért azt csinálom, hogy megtisztítom, kb. 1x1 cm-es kockákra vágom, utána zacskóban be a mélyhűtőbe. Amikor reszelt torma kell, előveszek egy adagot. Kicsit hagyom felengedni, aztán bele 0,5 l-es befőttes üvegbe, hozzá ízlés szerint hígított ecet, aztán jön a botturmix. Olyan lesz, mint a frissen reszelt torma, de könnyek nélkül.
Azért praktikus így, mert a normál hűtőben, ha nem készítem el időben a tormát, elfonnyad. Igaz, hogy arra is van megoldás. Gyerekkoromban anyám az ősszel homokba eltett tormát és zöldséget a tél végén úgy élesztette fel, hogy 1-2 napra vízbe áztatta. Működik, én is szoktam csinálni, ha a hűtőben marad a zöldség és a vége felé már kicsit ráncos.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.03. 10:53:26

@old forester: A feleségem ezt úgy próbálja megoldani, hogy papír ÉS műanyag zacskóba teszi. Így viszont megrohad ... Ez a vízbeáztatás jól hangzik: megpróbálom némi fehérrépával, nylon zacskó nélkül :)

old forester 2019.11.03. 11:34:21

@Andrass9: A választási lehetőség a romlás vagy a fonnyadás. Akkor inkább a fonnyadás. Az így , áztatással kezelhető egy bizonyos határig, ha már nem bottá száradt a termék. A másik esetben, ha valamiből nagyobb mennyiséget vásárolok, és mielőtt elfogyna a normál hűtőben vagy a kamrában elkezd romlani, megtisztítom, feldarabolom, és szívfájdalom nélkül be a mélyhűtőbe. Valamire biztos, hogy jó lesz, és a húslevesbe sem kötelező egészben tenni a pl. a s.répát. Kármentés, mert ugye „ételt ki nem dobunk”, én is ezt vallom.
A műanyag zacskó rövid időre megoldás, de bezárja párát, ami elősegíti a rothadást. A papír az szerintem a zöldségnek nem jó. Viszont a füstölt árunak igen, zsírpapírban és pl. volt lisztes zacskóban tárolom a normál hűtőben. Így nem fülled be, nem zárja be a párát, de nem is szárad ki. De ehhez olyan hűtő kell, ami elvezeti a bent összegyűlt párát.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.03. 12:27:15

@old forester: Nálam, amikor nagyon felgyülemlik (ritka alkalom), akkor zöldségalaplének főzöm meg. Azt besürítem, így nem foglal sok helyet a fagyasztóban.
A füstölt áru nálunk is liszteszacskóban van, kivéve, ha sokkal később ennénk meg, ilyenkor vákuumfóliázom (nem szérad össze, de baja sem lesz). Még van egy házi füstölt csülköm, amit háromba vágtam, úgy fóliáztam le. Épp a napokban gondoltam, hogy az egyik darabból egy sárgaborsópüré milyen jó lenne ...

old forester 2019.11.03. 13:16:28

@Andrass9: Igen, a fóliázás még ami praktikus. Én öszvér megoldást alkalmazok. Van egy ételtároló készlethez való szivattyúm. Ha müa.zacskóban teszek el valamit ezzel kiszívom a levegőt belőle és úgy zárom le. 99 %-ban hatásos. Főleg mélyhűtőben, de gyakran normál hűtőbe is így teszem el amit úgy néz ki hosszabb ideig fogok tárolni.

old forester 2019.11.03. 13:21:41

@Andrass9: Egyébként csülökből hogy csinálsz sárgaborsópürét?:) Áruld el a trükköt.:)
Gondolom úgy akartad írni, hogy ahhoz feltétnek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.03. 16:32:29

@old forester: Pedig nem varázslat: A csülköt megfőzöm kevés vízben egy babérlevél és egy szem borókabogyó társaságában. A húst kiveszem, és felaprítom (bőrével együtt!). A lében pedig megfőzöm a sárgaborsót egy kis vízzel higítva. Az aprított hús lesz a feltét, de a leve beépül a pürébe.

Dikusz 2019.11.03. 17:32:55

@old forester: Az ellenkezője jobb! Hogyan kell sárgaborsóból házi füstölt csülköt csinálni... :)))

MadMary 2019.11.03. 18:53:11

@Waka: Sejtettem, hogy már szüreteltél... :-) Nálunk is ideje volna már, a piros és a sárga cékla egyelőre még igen kackiás, szép zöldek a leveleik, de feltartóztathatatlanul jön a hideg. Lehet, hogy a termés egy részét (vagy az egészet) feldolgozom savanyúságnak, mindketten imádjuk a céklát, nehogy egy is összeasszon nekem a tárolás során, minden elvesztett cékláért kár!

old forester 2019.11.03. 20:53:14

@Andrass9: Egy szem borókabogyó? Nem lesz az sok?:) Én amibe teszek 5-6-nál kevesebbet nem rakok. Aztán szentségelek amikor a bors helyett arra harapok rá, mert nagyon jó az íze az ételben, de ropogtatni nem igazán. Az utóbbi időben úgy oldom meg a problémát, hogy amibe borókabogyót teszek, abba csak töröttborsot rakok, így nem lehet összetéveszteni. Azért is használok sokat, mert van egy nagy zacskóval már évek óta és az istennek se akar elfogyni. Egyszer egy vadászaton szedtük észak-borsodban, ott rengeteg borókás van.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.11.03. 20:58:49

@old forester: A turmixolásos megoldást én is próbáltam, de valahogy nem az igazi. Felülvizsgáltam az elgondolást, és csak egy részét tettem el fóliában, a többit visszaviszem a kertbe, és leteszem a földbe. Alá-fölé megy némi forgács, a föld majd megtartja a nedvességet. Pár karóval megjelölöm, hogy tudja, hol kell keresni.
@MadMary: Tavaly óta használom ezt a megoldást, eddig bejött. Tavasszal ugyan elkezdte megenni a fene. Idén csak bíborhengert vetettem, azok is hatalmasak lettek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.03. 21:08:29

@old forester: Nem akartam túl sokat tenni bele ...
Na jó, legyen neked igazad, több fűszer kell bele :)))
Imádok ráharapni a borsra, ezért keverem a többit.
Nem voltam vadászaton, viszont amikor találtam (a kertemben) borókát, azt mind leszedtem!!! Azótai is sok bogyó van a kamrában.

old forester 2019.11.03. 21:28:46

@Waka: Igazából a turmixolást először a reszelés okozta „trauma” kiváltására találtam ki. Csak botturmixal, és abba az üvegben amiben tárolni akarod, hogy elkerüljük az átlapátolást, meg a könnyfakadást. Egy ½ l-es befőttes üvegbe már befér a legtöbb botturmix feje. Aztán jött az, hogy érdemes-e lefagyasztani, ezért kipróbáltam fagyasztás után is, és nem éreztem különbséget. Ebből következett, hogy lehet fagyasztani. Kockára pedig azért kell vágni, mert fagyottan nehezebb, és ha teljesen felenged akkor nem megfelelő az állaga. Szerintem. Azt nem próbáltam ki, hogy meddig lehet a mélyhűtőben ízromlás nélkül, mert eddig 3-4 hónapon belül mindig elfogyott. Tehát addig biztosan.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.03. 21:31:29

@old forester: Adja isten, hogy ennyi ideig kitartson!!!!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.11.03. 22:53:50

@old forester: A kockareszelő "tócsi" részét használom hozzá, ha ajándékba megy, ha meg magamnak, a kicsi csillag alakút. Ez utóbbi jóval munkásabb, de finomabb állagot ad. Van egy Microplane reszelőm is, az mindennél jobb, krémes a végeredmény, de durva macerás, olyanból legfeljebb Kistesó kap Húsvétra.

old forester 2019.11.03. 23:52:26

@Waka: És a könnyeidet mivel itatod fel? Annak idején mindent kipróbáltam. Csináltam szemüvegben, védőszemüvegben, egyik se jött be, az illóolajok megtalálták a rést. Egyedül a síszemüveg működött, de az meg kényelmetlen volt(legalábbis ehhez), és a gyerekek mikor bejöttek a konyhába mindig megkérdezték, hogy „apa, síelni mész?” Aztán olvastam egy olyan ötletet valahol, hogy tormareszelés közben vizet kell venni a szájba. Ez addig volt jó, amíg tüsszenteni nem kellett, mert nekem az is előjött ilyenkor. El lehet képzelni, vízzel teli szájjal tüsszenteni. Nem részletezem.
A turmixolásnál, ha nem tolom az orrom az üveg szájához mindezt megúszom. De nem akarlak rábeszélni, lehet hogy te jobban bírod.

kobold63 2019.11.04. 02:58:15

@old forester:

Nálunk F. reszeli, akinek szag és íz érzékelése, hogy úgy mondjam, nincs a csúcson. Vagy az errefelé kapható torma már így van kitenyésztve, F. nem panaszkodik sose.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.04. 10:43:30

@old forester: Ha van egy kis szél, kimegyek a teraszra, és ott reszelem. Ott még nem csípett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.04. 20:32:53

Eléggé kihalt a beszélgetés. Én már készülök az unokázásra: elmentem szemüvegeket csináltatni :) Nomeg kiváltottam a gyógyszereket is.

kobold63 2019.11.04. 21:20:17

@Andrass9:

A nyitó kép ezen a poston csodálatos, szemnek gyönyörtető, gyomornedv termelő. A legjobb fotód, szerintem.

Jó utazást!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.04. 21:50:59

@kobold63: Nem szégyellem, de a kicsilyány csinálta telefonnal :)))
Még van 10 napom ...

kobold63 2019.11.04. 23:21:33

@Andrass9:

Gyanítottam, ismerve viszonyodat a piros szinnel.