Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • élhetetlen: @Andrass9: Bocs, még egy kör. “Valahogy ez nem volt normális (mi sem ...)” Nem sok rántott húst sü... (2019.12.14. 01:07) "Rice Krispies" édesség
  • kobold63: @Andrass9: :))) (2019.12.10. 23:33) Ananász pite a vejemnek
  • tarackos: @Waka: Lángos tésztában is jó lehet, szoktam látni piacon calzone szerűen összehajtva virslivel va... (2019.12.09. 11:53) Húsos batyu
  • látjátok feleim szümtükkel: @BOAR: Kétszer is finom. (2019.12.07. 21:01) Cafatos disznó a mozdonyban - BBQ pulled pork
  • Andrass9: @MadMary: Mi meg pont azért teszteltünk egy közepes tudásút, hogy vajon kell-e az nekünk. Mivel s... (2019.12.04. 23:06) Egybensült borjúcomb ismét

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (16) almalé (3) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (246) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (29) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (23) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (18) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (4) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (20) cukor (121) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (51) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (45) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (90) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (368) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (45) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (74) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (274) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (38) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (71) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (24) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (13) kömény (69) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (134) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (12) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (10) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (96) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (77) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (7) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (47) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (111) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (27) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (131) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (69) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (38) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (40) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (6) salotta (44) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (135) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (238) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (40) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (57) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (79) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (186) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (197) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (13) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (15) vörösbor (17) vöröshagyma (109) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (34) zellerlevél (29) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Napon szárított paradicsom

2019.10.30. 07:00 Blogkocsma Vendég

Vendégposzt PiperPerabo tollából.

 

Van annak már vagy hat éve, hogy elhatároztam, szárított paradicsomot fogok készíteni. Gondoltam, nem lehet egy komoly kihívás. Kiteszem a napra és a többit intézi a természet.

Intézte is. Csak éppen nem a kívánt vagy elvárt eredménnyel. Akkoriban még többféle paradicsomot termeltem, hiszen a kínálat végtelennek tünt. Müködött is a kiskert, de egyféléből egyszerre nem tudtam 3-4 kilogrammnyit szüretelni. Tehát többféléből kezdtem a műveletet. Félbe vágva, lágy részek eltávolítva és irány a napsütés. Néhány nap alatt szinte csörgősre száradtak.

Akkoriban még rendszeresen hozzájutottam évente 1-2 liter, igen jó minőségű, kistermelői oliva olajhoz. Persze megnéztem néhány témába vágó videót, de már az elején láttam, értem én ezt. Kis só, fűszerek és rá az olivaolaj. Figyelni, hogy levegő ne maradjon közte és ennyi. Decemberben aztán jöhet a tesztelés.

25.jpg

Nos, nem lett jó.

Vajas kenyérre pakolva szerettem volna érezni a nyár ízeit télen, de nem éreztem. A száradt paradicsom nem veszítette el szívós állagát. Az olaj nem puhította fel. Élvezhetetlen lett. Arra gondoltam, az egyfajtaság hiánya miatt lett ilyen. Főzőtt ételekbe azért el lehetett használni, de ugye nem ez volt a cél.

A következő években több változattal is próbálkoztam. Hol koktélparadicsomokból, hol vastag szeletekre vágott nagyméretűekből, hol sárga datolyákból, de továbbra sem elégített ki a végeredmény.

Tavaly aztán elhatároztam, alaposabban utánanézek. Az olasz oldalakra voksoltam. Egy csokiszív (cuoredicioccolato) nevű csatornán megtaláltam a nekem tetsző módszert. Ez tartalmazott egy lépést, amit én nem csináltam és eszembe sem jutott volna sohasem. De ne szaladjunk előre.

El is készítettem és nagyon jól sikerült. Akkor még nem volt saját termesztésű paradicsomból annyi, hogy 3-4 kilót leszedjek egy fajtából, de már augusztus elején akciós volt a LIDL-ben a fürtös. Vettem háromat, ami 3 kilónál valamennyivel több lett. Hat nap száritás után elkészült és igen jó lett. Úgy tapasztaltam, hogy itt Szegeden a legjobb eséllyel a 20-át megelőző augusztusi napok a legmegfelelőbbek az aszalásra. Ekkorra már van elég paradicsom és az igazán meleg napokat nem zavarja eső.

26.jpg

Idén arra gondoltam, dokumentálom a nem túl bonyolult eljárást, talán másnak is -aki eddig csak kacérkodott a gondolattal- megjön hozzá a kedve.

Kézen-közön hozzájutottam megfelelőnek látszó olasz magokhoz. Ez az Industriale Roma nevet viseli, de természeten számtalan más, ilyen típusú (Lucullus, San Marzano...) paradicsom megfelel a célnak. Sőt! A legnagyobbakból és a legkisebbekből is el lehet készíteni egy kis odafigyeléssel.

27.jpg

Az Industriale Roma augusztus 10-e tájára szépen berakódott az érett paradicsomokkal. Leszedtem mindet. 3,3 kg lett. Félbe vágva és enyhén megsózva éppen ráfért háom és fél grilltálcára.

A pincelejárat teteje a legjobb helyem az aszalásra. Öt napig nem is mozgattam a tálcákat, legfeljebb 1-1 darabot néztem meg közelebbről. Napról napra látványosan gyorsult a folyadékvesztés.

0. nap, 1 nap, 2 nap.

11.jpg 12.jpg 13.jpg

Ráadásul a 4. és 5. nap 37 fokos meleget hozott. Így aztán a hat nap helyett elég lett az öt és két tálcán is kényelmesen elfért a társaság. 29 dkg maradt a 3,3 kg-ból!

3 nap, 4 nap, 5 nap.

14.jpg 15.jpg 16.jpg

És most került sor az eddig általam nem ismert lépésre.

28.jpg

Ecetes vizet (1,5 l víz, 0,5 deci 20%-os ecet) forraltam. Beletettem a összes százaz paradicsomot. Öt percig csendesen -amúgy húsleves módjára- forraltam.

18.jpg

Leszűrtem, leöblítettem és egy konyharuhára sorakoztattam az érezhetően jó állagú paradicsomokat. Egy másik konyharuhával le is takartam. a cél a külső nedvesség eltávolítása.

19.jpg 20.jpg

Egy fél órányi pihentetés után még a napra is kitettem a társaságot egy újabb fél órára. Tapintásra száraznak bizonyultak és immár 35 dekára hízott a csapat.

29.jpg

Jöhetett az utolsó lépés. Két 3 decis csatos üveget készítettem elő. Kell még hozzá fokhagyma szeletek, oregánó, 1-1 babérlevél és olaj.

No igen az olaj. Az olasz olivaolaj forrásom kiszáradt. Már az elmúlt évban is csak az egyik üveghez volt elegendő. Boltit nem akaródzott venni, mert egy idejáró olasz vadász szerint jó érzésű ember nem vesz ipari olivaolajat. Extra szűzet meg pláne. Nekik is megvan az őröltpaprika szindrómájuk.

22.jpg

Repceolajat használtam. Nekem bevált, így az idén is ezt használtam. A két üvegbe kényelmesen belefért az összes paradicsom a bőven mért fokhagymával és a többi ízesítővel együtt.

23.jpg

Olajjal felönteni, néhány nap múlva utántölteni és mehetnek a spájz egy sötétebb zugába pihenni. Felbontás karácsony táján.

24.jpg

Ajánlom minden gondolati kacérkodónak, próbálja meg. Valójában több munka volt a fotózás és az írás, mint amennyit a napon szárított paradicsom elkészítése igényelt.

57 komment

Címkék: paradicsom fokhagyma lucullus repceolaj Lucullus

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr115254098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2019.10.30. 07:13:44

No, ebből a jó kis írából is látni, hogy a jó pap ( konyhatündér ) is hóttig tanul.:D

Gratulálok az eredményhez.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.30. 09:44:45

Én is tanultam a posztból! Ez az enyhe rehidrálás lehet a kulcs mozzanat. Jövőre így csinálom, az biztos!
De én azért továbbra is teszek rá szúnyoghálót, ne köpjék be a legyek!!!!

PiperPerabo 2019.10.30. 17:42:39

@látjátok feleim szümtükkel: hát még az egyébként is alulképzett papocskák...:-)@Andrass9: legyeket, őszintén szólva, már alig látok
a hatalmas érdeklődést látva, duzzadó önbizalommal nézek a jövőbe...))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.30. 18:16:00

@PiperPerabo: Ne aggódj, az olvasók mostanság nagyon lusták kommentelni :)

kobold63 2019.10.30. 18:44:47

@PiperPerabo:

Meg is kell emészteni elöbb...))

Nekem averzióm van a repceolajjal szemben, még a gyengébb olivát is inkább használnám. De ez egyéni.
Nagyon szeretem viszont a jó paradicsomot, nyersen lehetőleg. Ritkán jutunk hozzá, érthetetlen számomra, miért.
Alig várjuk augusztus közepe felé, hogy beérjen egy magyar származású farmer általt magyar magokból termelt, paradicsom, ő Kecskamétinek nevezi. Kicsi, kerek, tömör, édes. Ha felvágom, semmi fehér nincs benne, sötét vörös az egész. Ebből kipróbálnám receptedet. Kellő naperő viszont errefelé bizonytalan, valószínüleg lehetetlen.

Kivihető sütőben szárítással, mit gondolsz?

MadMary 2019.10.30. 19:41:21

Én is így csinálom, ha van türelmem és főleg jó minőségű paradicsomom a szárításhoz. :-) Valóban a tömör, húsos olasz fajták a legjobbak ehhez, a klasszikus a San Marzano, és az ecettel is lehet játszani (pl. vörösborecet a standard háztartási helyett).
@kobold63: Kivihető, alacsony hőfokon, hogy ne süljön, hanem száradjon, és célszerű a sütő ajtaját fakanál nyelével kicsit kitámasztani, hogy a vízgőz azonnal távozzon.

Topy 2019.10.30. 19:48:48

@kobold63: egy aszalógéppel vagy valamennyire nyitott sütőajtóval ugyanide fogsz eljutni, csak némileg többe kerül a villany miatt
mondjuk sütőt érdemes végigméricskélni, hogy hatul is kellően alacsony-e a hőmérséklet és ez alapján belőni, hogy a minimum hőfoka mellett meddig kell nyitni az ajtót, hogy ne legyen túl meleg

nagymamám - ha a szabadban nem aszalós idő volt - a sparherlt enyhén nyitott ajtajú sütőjében aszalt - "főz" állásban a sütő csak enyhén volt meleg, tökéletesen működödtt :)

PiperPerabo 2019.10.30. 21:42:24

@kobold63: Már többen megválaszolták, csak megerősítem őket. A sütő is alkalmazható, de akkor már inkább az aszaló szerkentyű. Ha a divatos ár/érték arányt nézzük, az olcsócska napenergia a nyerő. Ha van.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.10.30. 21:42:42

Köszönök szépen!
@PiperPerabo: A poszt méltatlanul alulkommentelt. Magam is kacérkodtam a dologgal, de a körülmények sajnos nem teszik lehetővé a gyakorlati megvalósítást. (Panelban élek.) A kiskert ugyan nyakló nélkül szolgáltatja az alapanyagot, de az aszaláshoz nincsenek meg a feltételek.
Két éve az egyik kedves kollegina Cipruson töltött huzamosabb időt. A piacon potom pénzért vesztegették az aszalt paradicsomot. Valahogy hozzájutottak olíva szedési lehetőséghez, ugyanakkor ott helyben potom pénzért ki is préselték belőle az olajat. Na, egy üveg ilyen olívaolajban eltett, fűszerekkel gazdagított aszalt paradicsomot hozott. A befőttes üvegbe beletoltuk a botmixert, jól megjárattuk, és egy kerti mulatság alkalmával, grillen pirított pitával kitunkoltuk. Valami fenséges volt.
@MadMary: Erre van a gombvédő, amit a grillezős sütőkhöz adnak.
@Topy: A "ler" kiválóan alkalmas erre.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.30. 22:19:51

@Waka: Az én sütőmhöz nem adtak "gombvédőt", ezért magamnak kellett fabrikálni. Viszont remekül szuperál - sokat sütök benne paradicsomot. Én már előre hozzáadom a fűszereket meg az olajat :)))

MadMary 2019.10.30. 23:53:36

@Waka: Lassan 20 éves a sütőm. Mi az a gombvédő? (Neröhögj, tényleg nem tudom...)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.31. 09:18:37

@MadMary: Én bűnöm! Most látom, hogy az idei sült paradicsom poszt elmaradt. Pedig abban van egy kép a gombvédőről!
Ez egy olyan lap, ami eltereli a sütőből kiáramló meleg levegőt a tetejénél, ahol a gombok vannak, valamint nem engedni teljesen becsukódni a sütőajtót - így kényszerítve a globális felmelegedést :) Azaz megvédi a gombokat a felforrósodástól és csökkenti a sütő hőfokát, valamint páratartalmát.
Igérem felteszem még idén a posztot!

Dikusz 2019.10.31. 10:59:37

Én ilyet csak kapni tudok, de finom!

Dikusz 2019.10.31. 11:05:42

@PiperPerabo: Itt válaszolnék a Njegusiból vett sonka árára.
Egyik utastársunk vett egy egész sonkát, annak az ára 8 euró/kg volt. Nem járt rosszul, mert az eladó elég sok mindent adott még hozzá örömében.:)
Amit én vettem, a darabolt sonka kg-ja 15 euró volt, a szeletelt sonkáé 18 euró. A kotori piacon a várfal alatt -ami kiemelt, ezért elég drága is- 9 euró volt az egész sonka ára.
Van fotóm a pultról, de nem tudom betenni ide, és nem is tudom lehet-e?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.31. 13:52:34

@Dikusz: Szervusz csavargó!
Mivel van Inda userneved, ezért tudsz Inda fotóalbumot is csinálni (de ne kérdezd, hogyan, mert én csak a blog fotóalbumát használom :)

MadMary 2019.10.31. 14:25:25

@Andrass9: Kíváncsian várom! A könnyű megfázásnak indult valamimből szép komplex vírusos nyavalya vált, lassan egy hónapja nem tudok szabadulni tőle, így nemigen tüsténkedem a konyhában, inkább csak olvasom a posztjaitokat...
@Dikusz: Óóóóóó... nem vagyok nagy húsevő, de ennek a sonkának még a gondolata is felvillanyozó!

Dikusz 2019.10.31. 14:35:11

@Andrass9: Akkor többet tudsz mint én. :)))
Tényleg, mintha lenne, de majd segítséggel megprószálom használni. Vagy privátban küldök képeket, szíves felhasználásra.:D

Dikusz 2019.10.31. 14:35:47

@MadMary: Hát még az íze! :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.31. 18:18:57

@MadMary: Igéretemhez híven felraktam az idei sült ökörszív paradicsom posztját, amiben szerepel a gombvédő.
Spoiler:
m.blog.hu/bl/blogkocsma/image/sultpar2019a/27.jpg

MadMary 2019.10.31. 22:21:25

@Andrass9: @Waka: Hát ilyesmim biza nekem nincs... viszont rájöttem, hogy nem is kell, mert a jó öreg Bosch gombjai az egész kezelőfelülettel együtt fémből vannak. :-) :-)
@Dikusz: Ne kínozz, sötétlelkű nőszemély! :-D

MadMary 2019.11.01. 09:28:48

@Andrass9: ... de legalább nem olvad meg, mint a műanyag. :-)

Dikusz 2019.11.01. 11:06:14

@MadMary: Éééén? Sötétlelkű? Nem vagyok az... :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.01. 12:26:15

@MadMary: Nekem bakelit, illetve hőre keményedő műanyagból van. Az legfeljebb felhólyagosodik :)

látjátok feleim szümtükkel 2019.11.01. 15:04:12

Jó lett volan ebből a paradicsomból egy kevéske az ebédembe, ami baconos, fokhagymás spárga volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.01. 15:20:41

@látjátok feleim szümtükkel: Trollokra nem kell reagálni. Kitiltom őket, amint észreveszem!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.11.01. 15:45:11

Végre volt időm főzni egy jót. Most zártam el a gázt a reggel óta főlő csontleves alatt, és egy mákos zserbókalácsot is sütöttem. Most nekiülök.

Dikusz 2019.11.01. 16:12:42

@Waka: Jááájjj! :)))

Most vettem észre, amit írtál. Már nem forró, kérek egy pöppet belőle. Nyitom az ablakot, lőheted.:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.01. 19:16:19

@Waka: @látjátok feleim szümtükkel: A zserbót egyed te - nem az én műfajom, viszont az a csontleves ... abból küldhetnél :)
Sok a troll, amikor kiraknak minket. Csak az segít, ha ignoráljuk őket!

kobold63 2019.11.01. 20:11:49

@Andrass9:

Az szezon első kocsonyáját csináltam két első csülökből, a reggeli 2C, ragyogó napsütés, a juharok színkavalkádja.

kobold63 2019.11.01. 20:16:44

@PiperPerabo:

Felkutattam a régen vett de neglizsált napszáritottaparadicsomot a polc legtetején, követtem receptedet. Frissen száritottból azért jobb lesz.

Dikusz 2019.11.01. 21:13:50

@látjátok feleim szümtükkel:
Lehet, hogy ilyesféle:
cookpad.com/hu/receptek/8269737-makos-meggyes-zserbo-tekercs

És, hogy miért az a neve, hogy mákos-zserbókalács? Hát úgy néz ki, mint a mákos zserbókalács, olyan az íze, mint a mákos zserbókalácsnak, miért ne hívhatnák mákos zserbókalácsnak? :)))

PiperPerabo 2019.11.01. 21:20:04

@kobold63: Nos igen. Egyesek a csodahüttőben lelnek kincseket, mások a csodaspájz kispolcán. Így könnyű. :-)

PiperPerabo 2019.11.01. 21:46:57

@Dikusz: Ezek bizony nagyon jó árak. Ott ugye nem füstölik? Itt a házi készítésű füstölt sonka a múlt évben még 2000-ért ment.

MadMary 2019.11.01. 22:29:18

@Dikusz: Aki gyanútlan blogtársai nyálmirigyeit ilyen váratlan és ilyen súlyos támadásnak teszi ki, az bizony sötétlelkű, és egészen biztosan más rettenetes tettekre is képes! :-D :-D

élhetetlen 2019.11.01. 23:02:38

@MadMary: “viszont rájöttem, hogy nem is kell”. Ott a pont. Azt hiszem a régi eszközök használatában az első helyezett lehetek, több, mint negyven éves a gáztűzhelyem. Süt (igaz, hogy csak alsó lánggal), főz, tehát tudja, amit tudnia kell. A piskóta sütésnél mondják, hogy ne nyitogasd az ajtót, mert összeesik. Én úgy sütöm, hogy az ajtó felső részén fél centis nyílás, amit általában egy összegöngyölt papírral produkálok, mint kitámasztó. A piskóta feljön, nem esik össze, mikor kiveszem (a pára már elszállt), és a 40+ év alatt egy darab bakelit gombom sem ment tönkre. Félre ne értsen senki, nem az új technológiák ellen küzdök, de ami nekem felesleges, az nekem nem kell.

látjátok feleim szümtükkel 2019.11.02. 06:55:08

Zserbót nem értem, hiszen ez egy közönséges mákos-meggyes, csokimázas bájgli.:D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.11.02. 09:48:46

@Andrass9: Leszűrtem a levest, 4 liter príma lé és egy tepsi zöldség és csont.
@látjátok feleim szümtükkel: Ugyanilyen, csak dió helyett mák van benne: blogkocsma.blog.hu/2017/01/03/zserbokalacs

MadMary 2019.11.02. 20:08:06

@élhetetlen: Én is csak azért adtam fel a régi gáztűzhelyet 20 éve, mert akkor már több mint 40 éves volt, életveszélyes és javíthatatlan, így került a házba a Bosch. Ami meg az egyéb eszközöket illeti, ironikusan szoktam kuncogni magamban a havi régiségvásáron, ahol "antik"-ként, "dísz"-ként árulnak olyan régi konyhai eszközöket, amiket én rendszeresen használok: mechanikus darálót, zománcozott talkedlisütőt, öntöttvas lábost, réz derelyeszaggatót, mind a dédi hagyatékából. Derűt adó, amikor a karácsonyi mézest olyan formákkal szaggatom, amik már akkor is vének voltak, mikor a dédi kislánykodott az 1800-as évek végén. Ha van konyhai örökkévalóság, az - szerintem - valahogy így nézhet ki.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.03. 09:46:10

@Waka: Én ebéd után az ilyen lé maradékát tizedére besürítem és jégkockatartóban lefagyasztom. Remek, könnyen adagolható alaplé! Bár szívesebben iszom bögréből forrón :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.11.03. 10:03:27

@MadMary: Nálam is 60-70 éves eszközök szolgálnak.
@Andrass9: Az sem rossz megoldás, de legalább három ebédet, meg pár vacsorát is kiszolgál ez a leves, nemigen lesz maradék.

old forester 2019.11.03. 11:04:06

@MadMary: Igen, ezektől a dolgoktól én sem tudok szabadulni, de nem is akarok. Pár éve egy olyan serpenyőt használok rántottához, amiben annak idején anyám készítette nekem a reggelit, és az már akkor sem volt új. Megtaláltam a hagyatékban, ráismertem, és azt mondtam ez nekem kell. Valahogy jobban esik belőle a szalonnás, kolbászos rántotta. A párolt zöldségnek meg ott a teflon edény. Van még daráló, meg más edények is, de ezeket ritkábban használom. A kedvenc étkészletem kb. 80+ éves, igaz hogy hiányos, de olyan jó öblös kanalak tartoznak hozzá, a mai madárétkű világban nem nagyon látok hasonló étkészletet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.03. 12:30:14

@old forester: Negyven éve keressük a tökéletes étkészleket több földrészen is... Egy szem régi kanalunk van, na az olyan rendes leveseskanál.

old forester 2019.11.03. 12:59:58

@Andrass9: Pár éve kezembe akadt egy konyhai termékeket forgalmazó cég katalógusa. Vagy 100 féle étkészlet, csodásnál csodásabb design-ok, még olyan is volt amit maga Zaha Hadid tervezett. Egyetlen készlet volt ami megközelítette a kedvenc kanalam paramétereit. Hiába, ma már úgy látszik nem eszünk "nagykanállal".

MadMary 2019.11.03. 18:48:58

@Waka: @old forester: Örülök, hogy nem vagyok egyedül a "dédikelábasa" feelingemmel. Igen jó dolog. :-)

old forester 2019.11.03. 20:33:55

@MadMary: Ez legalább hozzásegít ahhoz, hogy nem csak egy évben egyszer(lásd az elmúlt ünnepet) gondolunk rá és jut eszünkbe hogy kié volt az a tárgy amit használunk, hanem minden nap. A legértelmesebb módja az emlékek ápolásának.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.03. 21:12:04

@old forester: @MadMary: Sajnos nekem nincs "dédike" emlékem. Viszont itt nagyon sokszor olvasok olyat, ami azzal összehangzik! Már ezért megérte ezt a blogot elindítani - sok-sok örömet okoz!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.03. 21:18:34

Azért az élet nem olyan szép ... Már napok óta hallgatom, hogy csöpög a víz a pincében. Ma megelégeltem, és utánanéztem honnan van ez a csöpögés.
Van egy cső ami felmegy az emeletre fűteni. Ez a cső el van zárva egy csappal, hogy ne akarjon mindig felmenni.
Erre ez a csak elkezdett csöpögni úgy 1 csepp/másodperc. No ma itt untam meg. Senki ne irigyeljen, míg megoldottam: Kifúrtam a régi menetet, vágtam bele újat, majd szétszedtem a golyóscsapot, és minden tömítést kicseréltem. Nem szeretném holnap is megismételni ...

MadMary 2019.11.03. 22:31:50

@old forester: Nagyon-nagyon egyetértek Veled. Az évente egyszer a temetőbe kicipelt hatalmas koszorúk helyett az emlékezés számomra is azt jelenti, hogy a hajdan élt szeretett ember jelen van a mindennapi apróságokban: a dédi pogácsaszaggatója, az anyukám jegyzeteivel teli szakácskönyv, az apukám ősöreg kerékpárja, amin most a férjem kerekezik boldogan.
@Andrass9: András, lehet hogy ez itt és most morbidan hangzik, de könnyen meglehet, hogy a blogkocsmában összegyűjtött receptekre, a csilipasztára, a tottyos lábasra az unokáid-dédunokáid fognak úgy emlékezni (és továbbcsinálni), mint én használom a dédi talkedlisütőjét. Lehet, hogy a hagyománynak Te nem a folytatója, hanem a megalapítója vagy. Úgy 150 év múlva összegyűlünk és megbeszéljük a dolgokat egy remek illatú chili-aromagyertya mellett. :-) :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.04. 10:42:00

@MadMary: csili-aromagyertya még nem jutott eszembe, de pl. a Habanero nagyon jellegzetes és erős illattal rendelkezik :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.04. 21:08:05

@MadMary: Elfelejtettem mondani, hogy a 150 év nagyon jól hangzik! Addigra biztos kialszom magam ... :)

MadMary 2019.11.05. 21:40:44

@Andrass9: ... Mr. Rip van Winkle, sir? :-)