Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • élhetetlen: @Andrass9: Bocs, még egy kör. “Valahogy ez nem volt normális (mi sem ...)” Nem sok rántott húst sü... (2019.12.14. 01:07) "Rice Krispies" édesség
  • kobold63: @Andrass9: :))) (2019.12.10. 23:33) Ananász pite a vejemnek
  • tarackos: @Waka: Lángos tésztában is jó lehet, szoktam látni piacon calzone szerűen összehajtva virslivel va... (2019.12.09. 11:53) Húsos batyu
  • látjátok feleim szümtükkel: @BOAR: Kétszer is finom. (2019.12.07. 21:01) Cafatos disznó a mozdonyban - BBQ pulled pork
  • Andrass9: @MadMary: Mi meg pont azért teszteltünk egy közepes tudásút, hogy vajon kell-e az nekünk. Mivel s... (2019.12.04. 23:06) Egybensült borjúcomb ismét

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (16) almalé (3) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (246) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (29) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (23) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (18) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (4) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (20) cukor (121) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (51) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (45) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (90) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (368) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (45) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (74) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (274) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (38) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (71) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (24) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (13) kömény (69) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (134) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (12) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (10) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (96) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (77) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (7) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (47) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (111) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (27) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (131) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (69) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (38) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (40) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (6) salotta (44) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (135) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (238) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (40) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (57) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (79) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (186) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (197) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (13) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (15) vörösbor (17) vöröshagyma (109) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (34) zellerlevél (29) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Teriyaki csirkecomb wokban pirított zöldségekkel

2019.10.27. 07:00 Andrass9

Volt fél kiló lefagyasztott csirke felsőcombfilé a csodahüttőben. Feleségem wok zöldséget kért, ez jó párosítás lesz.

26.jpg

Akadt még egy kis darab marhasteak tegnapról, azt is beledolgozom!

A csirkecombot felkockáztam nagyobb darabokra, és az edényében meglocsoltam teriyaki marináddal. Kicsit sóztam is, és félretettem.

23.jpg

Ezután összeszedtem a többi alkatrészt:

  • 1 padlizsán
  • 1 kaliforniai paprika
  • 2 sárgarépa
  • 1 vereshagyma
  • 1 zsenge ismeretlen tökféle a kertből
  • 3 ek szójaszósz
  • 4 ek ghí
  • 1 ek Thai csili paszta
  • 1 ek Holy Mole csili paszta
  • 1 tk mousaka fűszerkeverék
  • bors

Mindent megpucoltam és falatka nagyságúra aprítottam. A fehér tök (bal alsó sarokban) magától nőtt a komposztból, nem volt ismerős egyáltalán. Gondoltam, nem árt megkóstolni ... Nem ártott: olyan keserű volt, mint az epe!!! Ment is a komposztba, helyette szereztem egy kisebb cukkínit és azt daraboltam még hozzá. Megszórtam egy kis görög mousaka fűszerrel, az nem árthat.

10.jpg 11.jpg

A wokot nagylángra tettem, bele 2 fakanálnyi ghít, és kavartam, míg kicsit füstölni kezdett. Akkor tettem bele egy evőkanálnyi thai csili pasztát, valamint a Holy Mole csiliszószomból is egy evőkanálnyit. Pirítottam, míg mind feloldódott a ghíben.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

Ebbe először a hagymát tettem, addig sütöttem, míg édes nem lett, de még roppanós - ekkor kivettem egy jénaiba. Utána jött a sárgarépa, amit szintén ropogós állagig pirítottam (azért titokban kapott egy kávéskanál cukrot is). Hezitáltam, hogy egyszerre vagy külön süssem meg a tökféléket a paprikafélékkel. Végül a paprikákat vettem előbbre, amihez adtam egy kávéskanál Hoisin szószt is.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

A paprikákat is kiszedtem a jénaiba, kicsit pótoltam a ghít a wokban és következett a padlizsán-cukkíni kettős. A maradék marhasültet egészen kicsire vágtam, és szintén megforgattam a ghís wokban.

20.jpg 21.jpg 22.jpg

Már csak a pácolt csirkecombot kellett a forró edénybe tenni, hogy átsüljön.

24.jpg

Tálaltam a feleségemnek

25.jpg

Nomeg magamnak is, és elkezdtük az ebédet enni.

27.jpg

Nekem izlett, feleségemnek nem volt eléggé ázsiai a fűszerezése. Sajnos ekkor már nem sokat tudtunk tenni, mint szójaszósszal meglocsolni a zöldséget.

Ez a gerilla tök, ami az egyik komposztálóból nőtt ki, egy dísztök! Épp a minap láttam a madarasban ugyanilyet ötszázé.

28.jpg

A képen látható, hogy nem egy kis növény! Volt rajta összesen 17 tök, amikor mérgemben kivágtam és a komposztra hajítottam az egész növényt. Már teljesen beárnyékolta az uborkáimat!

30 komment

Címkék: hagyma padlizsán szójaszósz bors tök sárgarépa cukkíni kaliforniai paprika csirkecomb filé ghí Thai csili

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4315018630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kobold63 2019.10.27. 08:49:53

Friss gyömbér, hüvelykujjnyi, matchstick formára vágva, 2-3 girizd fokhagyma és szézám olaj a végén a mousaka fűszerkeverék helyett ázsiaivá tette volna.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.27. 09:32:41

@kobold63: Valószínű (meg egy citromnád és kaffir lime levél), de gondoltam, kipróbálom ezt a muszaka keveréket, amit Korfuról kaptam a kicsilyánytól (a padlizsán, cukkíni, paprika, hagyma kvartett predesztinált erre a választásra).

kobold63 2019.10.27. 09:46:13

@Andrass9: A citromfű és kaffir lime levél nekem halszósszal meg egyebekkel (chili, garlic, ginger) thai ízre megy.
Finom lehetett a sok ropogós zöldség.

látjátok feleim szümtükkel 2019.10.27. 15:09:35

Hát igen, a szezon sem azonos a fazonnal.Vaga ázsiai valami, vagy Thai. Vagy a kettő keveréke. Ki mit kedvel.

Szerintem nagyon jó ez így, én csak a paparikákat, és a padlizsánt hagynám ki, a többi jöhet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.27. 20:38:33

Még májusban lefagyasztottam 2 adag körömpörköltet. Ma kicsilyányékkal fondü ebéden voltunk, ami finom - ám hiányzik belőle a köröm kollagénje :)
Szóval estére kiolvasztottam, és meg is ettem a felét. A többi holnap jön, amikor már kifagytam a fokhagymaültetésben :))) Körömpörkölt RULEZ!!!

Kumari aki Nilüfer 2019.10.28. 06:16:58

@Andrass9: Egy jó cuppogós körömpöri, ahogy az öcsém mondogatta, akkor jó, mikor a könyökünkön csorog a szaftja...(kizárólag szűk családi körben, kézzel, a cufliját leszopogatva, puha friss kenyérrel.....) Így halottal napja közeledte, hátha rákíván ő is odafenn...:((((((

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.28. 09:26:38

@Kumari aki Nilüfer: Úgy! Pontosan úgy!
Igaz, hogy éjjel bikák kergettek álmomban ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.28. 15:23:53

@Andrass9: Hogy levezessem a túlzott energiabevitelt, elültettem 280 fokhagymagirizdet, amit Makóról rendeltem...

Kumari aki Nilüfer 2019.10.28. 15:47:34

@Andrass9: Akkor sem vámpir, sem boszorkány nem fog háborgatni:D (nálam még itt.ott vadon előjön, ahol évekkel ezelőtt termeltem, Én a zöldjét az uborkasalátába vágom..és minden más salátába is. A kis gumókat nem szedem ki, így amikor kell, van fokhagymaszár(vagy levél vagy mi)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.28. 17:19:58

@Kumari aki Nilüfer: Amíg a feleségem virágosába szórtam a pici bulbiliket, addig nekem is mindig volt pici fokhagymám. Ez a mostani nem hoz bulbilit, viszont szép nagy fejekkel jutalmaz.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.10.28. 20:26:49

Köszönök szépen!
Jóféle fogás, kicsiny baromfi, sok zöldféle, remek kombináció. Talán egy kis rizsa kellett volna még mellé. A mousaka fűszer valóban inkább délre mutat, de annyi baj legyen. Egy pár evőpálcika esetleg még tudta volna fokozni a keleti érzést.
@kobold63: Talán majd legközelebb, most már adott az irány.
@Andrass9: Az átokverte tökök bizony ilyen csapodárok. A kabaktermésűek a leginkább hajlamosak az elfajzásra. Tök, dinnye, uborka, ha egymás mellé kerülnek, a drága mamájuk sem ismer rá a gyermekre. A fokhagyma fele itt is a földben van, a sajátból ültettem. Egy fél sornyit el kell még dugdosni, de múlt héten még nem jött meg a Gazdaboltba a dughagyma, a héten meg még nem volt érkezésem kimenni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.28. 23:21:29

@Waka: Lehet, hogy küldenem kellett volna egy sornyit. Már késő, mert elosztogattam a szomszédasszonyok között ...

kobold63 2019.10.29. 02:13:33

@Waka:
@Andrass9:
Tavaly biztatásotokra ültettem fokhagymát, de csak az étkezésre vett , valószínüleg kinai kis fejekből. Diónyi kis izék lettek. Most jobban előkészített földbe, rendes nagyságú dugványokat ültettünk, de csak 25 körül. Talán még lerakunk néhányat egy nagy cserépbe is.

Gyönyörű napos idő, de csípős, éjjel 3-4C már, Mindszentek-Halottak napjára talán már deres is lesz minden, mint otthon szokott. Legalább is így emlékszem a temetőkre azidőtájt.

Kumari aki Nilüfer 2019.10.29. 10:54:13

@kobold63: @Andrass9: Én a rendes fokhagymából hagytam anno a födben véletlenül, és ott ével,,én nem tudom, hogy csinálja, de minden évben pázsitszerűen jön elő egy csomó zöldje, nekem az elég, a mi földünkben nem annyira nő meg, mert elég kötött a talaj..illetve annyira komoly előkészület kellene, ebben a kicsit agyagos lösztalajban az nekünk derékkal már nem bírható.

kobold63 2019.10.29. 11:49:49

@Kumari aki Nilüfer: Csak a zöldjét használod? Hogyan?

Kumari aki Nilüfer 2019.10.29. 11:56:37

@kobold63: Pl. az uborkasalátához mindig vágok fel hajszálvékonyra belőle, mi azt így esszük( ecet, cukor, fokhagymazöld) de más salátákba is teszek, vagy olyan ételekbe, amibe éppencsak kell egy kicsi fokhagyma, de nem sok. Meg amibe medvehagyma járna..mifeléntk csak szeronban van medvehagyma a piacon, ellenben ilyen kis elvadulz zöld mindig akad, a gazban:)

látjátok feleim szümtükkel 2019.10.29. 17:12:23

@Kumari aki Nilüfer:

Nekem van metélő fokhagymám, annak a zöldjét használom. Nagyon szép fehér virágja van, most egész későn nyílt. Máskor már nyár elején is, most csak augusztustól.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.10.29. 17:30:05

@Andrass9: Lehet, mert ma három helyen is néztem és már elfogyott. Sebaj. Két éve kísérleteztem a fokhagymával, ültettem sajátot, egy magyarnak mondottat, és egy deklaráltan kínait. Mindhárom gyönyörű lett. Terveztem még egy kóstolót is, hogy eldöntsük, melyik a jobb, de aztán valahogy elmaradt. Azt hiszem, idén is veszek valami étkezésit a boltban, aztán elültetem.
@kobold63: Fontos, hogy csak a külső gerezdeket szabad elültetni. Tavasszal bekapáltam mellé egy kis NPK műtrágyát, kapott tápoldatot és meg is öntöztem párszor.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.29. 19:49:43

@Kumari aki Nilüfer: @kobold63: Egy barátunk újhagymaként eszi a fokhagymát. Pont jókor jöttek, mert a vetőanyagban voltak pici girizdek a fokhagyma közepén, ami tökéletes újhagymának!

kobold63 2019.10.29. 19:55:34

@Waka:

A te kerted meg a te kezed kell, akkor még a sz@rból is arany lesz, tudom.
Vccen kívül, NPK nekem csak annyit mond, hogy nátrium-foszfor-kálium, de, hogy mik a számok, ?-?-?, az a fontos, hogy mégis milyen tápanyag. Már kijöttem a kertészkedésből, nem emlékszem, mi mihez kell, N a züld részhez, P a gyökerek fejlődéséhez, K a termés erősítéséhes?
Errefelé. bár az arányok mindig rajta vannak a zacskón, dobozon, másként is segítik az embert. Pl. külön van azalia-rhododendron (sevanyú talaj), vagy rózsa, paradicsom, stb táp. Általános táp, ami mindenre jó, volt pl. a 24-8-16. Most a tulipánok meg a fokhagyma alá is kimondottan "bulb food"-t, hagymás tápot tettem, ami 4-14-8 volt. Mi kell nekik tavasszal?

kobold63 2019.10.29. 19:59:06

@Kumari aki Nilüfer: köszönöm, ki fogom próbálni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.29. 22:08:54

@kobold63: Amikor Waka NPK-t emleget, az (szerintem) egyenlő arányú keverék. Én olyat soha nem használtam, mert megpróbálom a Nitrogént igencsak visszafogni. Csak a füvet szórom vele, mert a többi növényem inkább virágozzon, teremjen, és legyen erős gyökere.
Dehát mindenki másként csinálja ...
Most, hogy előkészítettük a talajt a fokhagymának, csak nitrogént (kevesebbet) és foszfort kapott (többet). Azt mondja a forgalmazó, hogy kálium kell majd neki április körül.
Paradicsom, paprika sok foszfort kap palánta korában, hogy mire kiültetem, erős gyökérzete legyen. Amikor meg elkezd virágzani, megy a kálium!
Összességében lehet, hogy semmi sem kellene, mert évente megy ki 1/2 m3 komposzt a 40 négyzetméteres földre. Viszont például a ribizli foszforral való tőtrágyázása olyan méretű bogyókat eredményezett, hogy csuda (az egres is szerette)!
Idén először vetettem magról Thai citromfüvet, amit most behoztunk telelni. Masszív fűcsomók!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.29. 22:11:21

@kobold63: Ja, és a hagymásnak tavasszal adj káliumot - mérsékelt mennyiségben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.29. 22:15:11

@látjátok feleim szümtükkel: Ez a fokhagyma snidling évekig rontotta a levegőt a kertben. Elég keveset ettünk belőle, pedig tényleg üde íze és illata volt. Nagyjából egyszerre pusztult ki a szimpla snidlinggel - mindketten megérték a 15 évet!

kobold63 2019.10.30. 01:34:54

@Andrass9:

Egyenlő arányú keveréket nem igen láttam, hacsak nem a Miraclegrow 2o-2o-2o.
Amint látod, a bulbfood amit írtam 4-14-8, N-P-K, legerősebb a foszfor, ami a gyökérzéshez kell, tavasszal talán meg már a kálium kell.
Kimentem a gyakorlatból, mióta mindent átvettek a rhododendronok, hosták, páfrányok és japán juharok, örökzöldek. Árnyékos lett, nincs virágoskert, de még zöldség sincs.
A fokhagymával kacérkodom, de nem olyan skálán, mint ti. Amit vettem dugványozni, azon nem is volt belső girizd, csak 4 külső. De ma vettem filléres kinait, azt fogom olyan zöldnek nevelni, azért nem kár, ha nem is sikerül.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.30. 09:42:45

@kobold63: Érdemes sakkozni az arányokkal. A mostani célod a hagyma zöldjének a fejlesztése - erre emeld a Nitrogén bevitelt. A Foszforral a jó gyökeret fejleszted, a Kálium kéne a hagyma növesztéséhez, abból én visszavennék.

kobold63 2019.10.30. 10:08:28

@Andrass9:
Sorry, talán nem volt világos, ahogy írtam.

Rendes, dugványnak vett, drága gerizdeket ültettem a hagymáért, a 4-14-8 táppal, ami tökéletes. Tavasszal kap több káliumot tartalmazó tápot.

Gyenge minőségű étkezési hagymát akarok a zöldja miatt ültetni, most hasonlóan 4-14-8 táppal, tavasszal kap több nitrogént.
OK?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.30. 10:41:28

@kobold63: Nekem jó, ha neked is megfelel. Gondoltam, felfrissítem a memóriádat a vegyszerek különböző funkciójáról, de látom, te ezt jobban tudod.
Én kérek elnézést ...

kobold63 2019.10.30. 17:16:30

@Andrass9:
Pontosan ez kellett, felfrissitetted! Azért a gyakorlat nagy dolog, amiben kisebb részem van. Köszönöm a segítséget:)