Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • élhetetlen: @Andrass9: Bocs, még egy kör. “Valahogy ez nem volt normális (mi sem ...)” Nem sok rántott húst sü... (2019.12.14. 01:07) "Rice Krispies" édesség
  • kobold63: @Andrass9: :))) (2019.12.10. 23:33) Ananász pite a vejemnek
  • tarackos: @Waka: Lángos tésztában is jó lehet, szoktam látni piacon calzone szerűen összehajtva virslivel va... (2019.12.09. 11:53) Húsos batyu
  • látjátok feleim szümtükkel: @BOAR: Kétszer is finom. (2019.12.07. 21:01) Cafatos disznó a mozdonyban - BBQ pulled pork
  • Andrass9: @MadMary: Mi meg pont azért teszteltünk egy közepes tudásút, hogy vajon kell-e az nekünk. Mivel s... (2019.12.04. 23:06) Egybensült borjúcomb ismét

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (16) almalé (3) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (246) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (29) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (23) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (18) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (4) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (20) cukor (121) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (51) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (45) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (90) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (368) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (45) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (74) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (274) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (38) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (71) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (24) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (13) kömény (69) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (134) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (12) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (10) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (96) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (77) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (7) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (47) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (111) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (27) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (131) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (69) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (38) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (40) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (6) salotta (44) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (135) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (238) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (40) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (57) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (79) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (186) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (197) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (13) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (15) vörösbor (17) vöröshagyma (109) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (34) zellerlevél (29) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Sült csirkemell

2019.10.24. 07:00 Waka

Hogy egzakt legyek, Louisiana cajun blackened chicken breasts. Magyarán sült csirkemell. Vagyis hát az, de mégsem egészen. A hangsúly a blackened-en van. Maga az eljárás jelent egyrészt egy sajátos fűszerezést, másrészt egy eljárást.
Kezdjük a fűszerezéssel. A fűszerkeverék rendszerint kakukkfűből, oregánóból, csiliből, édes paprikából, fekete borsból, hagyma- és fokhagymaporból és sóból áll. Természetesen ez is olyan mint a töltött káposzta, arrafelé mindenkinek megvan a saját, tuti és überelhetetlen receptje. Ha boltban (Interneten) vesszünk kész keveréket, nagyon nem lőhetünk mellé. Az e-bay-en 2 db 2,5 unciás doboz cca. 3250 forint, a szállítási költségről nem találtam információt. Természetesen az Interneten rengeteg recept található, és az összetevők is elég hétköznapiak, egy szupermarketben, de akár egy jobb ABC-ben is simán beszerezhető minden hozzá.
A másik sarokkő az elkészítés. A sütéshez a legalkalmasabb az öntöttvas serpenyő, méghozzá pokoli forróra hevítve. Ezzel a módszerrel leginkább a gyorsan megsülő húsokat, a csirkét és a halat szokták elkészíteni, de steaket is süthetünk így, de az már gyakorlatot igényel. A szoba hőmérsékletű húst olvasztott vajba kell mártani, meghempergetni a fűszerben és a forró serpenyőben megsütni. Én természetesen másképp készítettem, de erről majd később gyónok.
Szóval a szakállas ember hozott Karácsonyra valódi Louisiana cajun blackened seasoning-et. Elvolt a többi fűszer közt a szekrényben, néha azért szórtam belőle valami sültre, de a rendeltetésszerű használatra ezidáig nem került sor. Időközben valamikor tavasszal kievett a rosseb az egyik konyhai eszközöket forgalmazó céghez valami ügyben. Éppen öntöttvas serpenyőt akcióztak. Egy mákszemnyi (utólag javított) öntési hibával bíró 24 centis serpenyő 20 % engedménnyel, 3200 forintba került. Rögtön vittem is, mint a piros ász. Persze utána pár hónapig csak a port fogta.
Mostanra minden együtt állt a kipróbáláshoz. Volt fűszer, volt serpenyő, a csirkemell filét éppen 1300-ért adták, nekem meg nem volt időm főzni, legfeljebb valami gyorsat. Gyorsan főztem hát.

img_20191017_1.jpg

Hozzávalók:
- 2 db csirkemellfilé (kb. 60 dkg)
- 5 dkg vaj
- 1 evőkanál Louisiana cajun blackened fűszerkeverék
A körethez:
- párolt rizs vagy zöldség

A csirkemellfiléket megszórtam a fűszerrel. Igen, először a fűszert szórtam rá. Hiába adott András tanácsot a felhasználást illetően, hiába olvastam később utána, én elolvastam pár receptet, mindenhol először fűszereztek és utána adták a zsiradékot, ráadásul mindenki olajat használt. A vajon is sokat hezitáltam, de végül meggyőztem magam.

img_20191016_163131.jpg

A hús egy órát állt, aztán megöntöztem olvasztott vajjal, ami rá is dermedt hamarosan. Pedig nem volt olyan hideg a konyhában.

img_20191016_165230.jpg

Azt írták, hogy a sütőt elő kell melegíteni 200 fokosra. Megvolt.

img_20191016_165541.jpg

Aztán a serpenyőt is fel kell hevíteni igen melegre (smoking hot). Na, adtam neki.

img_20191016_165720.jpg

Beletettem a csirkét a serpenyőbe, lett is rögvest nemulass! Alig tudtam megállni, hogy lejjebb vegyem a lángot. Öt perc után megfordítottam a húst.

img_20191016_170353.jpg

A másik fele is kapott öt percet, aztán ismét megfordítottam, és betettem a sütőbe további öt percre.

img_20191016_170931.jpg

Egészen jól nézett ki.

img_20191016_171728.jpg

Félretettem a melleket pihenni, közben összedobtam egy rizsát. A tányéron maradt vajat felhasználva megpároltam egy halom lehetetlen színű répát kevés paszternákkal, két karalábéval és egy fej hagymával. A biztonság kedvéért arra is szórtam a fűszerkeverékből.

img_20191015_174819.jpg

A rizzsel és a zöldségekkel tálaltam.

img_20191017.jpg

A konyhatechnikai malőr ellenére valami isteni ízes, szaftos és puha lett a madár. A só éppen eléggé átjárta a húst, a fűszereknek ugyan erre nem volt idejük, de hát ott volt a kérgén. Az étel mellett felfedeztem az öntöttvas serpenyőben rejlő lehetőségeket. Éppen most kaptam egy süllőt, abból lesz a következő fogás, amit benne készítek.

12 komment

Címkék: csirkemell vaj karalábé paszternák öntöttvas tarka répa louisiana blackened chicken

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2515240170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2019.10.24. 08:07:13

Ilyen bekened fűszeres csirke alkatrészt én is szoktam, csak nem teszem a sütőbe, mert az nekem kevés, hanem amikor már minden oldalán kérgesre sült, akkor kevés folyadékkal födő alatt puhítom. Ja, és csak ekkor sózom. Annak is más az íze, mint ha pirítás nélkül kezdtem volna párolni. A bekenős fűszert meg az udvaron szedem, és frissen aprítom.

Azért ez nagyon finom így a'la Waka módra.
Valaha kezdő szakács koromban csináltam hasonlót, de az csak só, bors és paprika keverékével készült. Sertés húsból.

old forester 2019.10.24. 08:27:14

Háromszor elolvastam, de nem jöttem rá hogy hol volt a konyhatechnikai malőr. Ez egy új elkészítési mód, nem? Amúgy egy feltételezett malőr hoz létre új ételeket. Lásd "csirke marengo módra".

kobold63 2019.10.24. 09:58:23

Ilyen módon készítve, elfogyasztható a csirkemell is. Nem vagyok nagy rajongója.
Én marhából csinálom, a "flank steak"-t, Andras szerint ez a hasa alja a marhának. 7-7 perc egy oldal a grillen. Ha serpenyőben készül, akkor megy a sütőbe is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.24. 10:14:41

@old forester: A malőr az, hogy utólag vajazta a húst, nem elsőre. Hogy ez miért fontos? Talán, mert így sokkal több fűszer ragad rá, vastagabb kéreg alakul ki. Minden esetre én mindenütt úgy olvastam, hogy először vajazzuk.
pl:
www.thekitchn.com/whats-the-difference-between-blackened-and-charred-232890
en.wikipedia.org/wiki/Blackening_(cooking)

látjátok feleim szümtükkel 2019.10.24. 14:09:47

@Andrass9:

Ja, persze. A legnagyobb baj az volt, hogy kezdésnek nem kapott be két kanál vajat.:D

old forester 2019.10.24. 16:03:10

@Andrass9:
Azt értem, hogy milyennek kellett volna lenni, a felvezetésben részletesen le lett írva, de a poszt végén az van, hogy isteni ízes lett így is. Hát nem ez a lényeg? A „bocuse d’or” döntőben lehet hogy levonnának érte pontot, de azért mégsem olyan mintha pl. halászlé helyett tejbegríz sikerült volna. Amúgy ez a vesszőparipám (amit egyszer régebben már próbáltam fejtegetni), hogy ha eltérünk egy eredeti recepttől, de az eredmény ehető és ízletes lett, nem történik semmi tragédia. Legfeljebb a haverok cukkolnak egy ideig, ha egyáltalán tudják hogy milyennek kellett volna lenni. Vagy ha időben rájövünk a malőrre adunk az ételnek egy másik nevet.
Amúgy érdemes volt poénkodni, mert ezt a „kitchn” oldalt amit belinkeltél eddig nem ismertem. Egész használhatónak tűnik. Kösz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.24. 17:18:18

@old forester: "ha eltérünk egy eredeti recepttől, de az eredmény ehető és ízletes lett, nem történik semmi tragédia" csak éppen nem azt az ételt főztük meg. Én sem ragaszkodom pontosan a recepthez, de ebben az esetben valami oka van annak, hogy a vaj van elébb, nem a fűszer. Ha megenném a csirkemellet, akkor kipróbálnék egy összehasonlító sütést :)

Kumari aki Nilüfer 2019.10.24. 17:40:51

Na, akkor én vagyok itt az amatőrök amatőre:) Mert azzal kezdem, hogy a csirkemellet joghurtba rakom egy éjszakára..ez olykor fokhagymás, olykor natur, olykor meg valami akármilyen fűszeres.Gyorsan körbepirítom, aztán lefedve is egy kicsit, majd újra sütöm fedő nélkül, de úgy, hogy ne kérgesedjen meg.(ez lehet olajon és vajon is, sőt, zsíron! is Omlós, szaftos lesz, elveszíti fűrészpor jellegét. Tudom ez egy kicsit más, de ez is sült csirkemell...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.24. 18:35:44

@Kumari aki Nilüfer: Én is sütök néha csirkemellet a gyerekeknek. Olyankor beáztatom néhány órára 6%-os sóoldatba. Sütés előtt papírtörlővel letörlöm, mehet rá kis bors és mustár. Azt mondják, nagyon szaftos lesz!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.10.24. 20:10:32

Köszönök szépen! :)
Szóval. Birtokában voltam az eredeti technológiának, de szokás szerint a guglira bíztam a dolgot. Ott meg egészen mást mondtak. Sokat hezitáltam, aztán szokás szerint összedolgoztam a kettőt.
@old forester: Szeretem közzétenni a hibáimat is, hátha valaki okul belőle.
@Andrass9: Okvetlenül ki fogom próbálni, főleg, hogy most már kicsit bátrabb lettem e téren. Attól is tartottam, hogy túl sok lesz a fűszer, amit így magára szed a hús.
@kobold63: Ha lehetne itthon ilyesmit kapni, én is rögvest belevetném magam.
Nem tartozik szorosan ide, de úgy tűnik (olybá), hogy akad egy forrásom házi vágású marha ügyben. Elsőre két bikaherét kértem, ha az megjön, onnan folytatjuk. Egy marhaszegyben gondolkodom még, csont nélkül, csak a point részét. Aztán lehet, hogy egyben is meg fog felelni.
@Kumari aki Nilüfer: A joghurtos változat is nagyon finom, különösen tandoori csirkének, de másféle ízesítéssel is jó, a joghurt remekül beviszi az ízt a húsba.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.25. 09:54:31

@Waka: Pont az a lényeg, hogy vastag legyen a fűszerkéreg :)