Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (36) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Halszagú nyaralós nosztalgia

2019.10.21. 07:00 Blogkocsma Vendég

Vendégposzt Fenchurch68 telefonjából

 

(Szokás szerint előtte elfelejtettem hozzávalókat fotózni, közben meg vagy a fénykép lesz tökéletes, vagy a kaja ehető, úgyhogy elnézést a minőségért.)

Nézegettük az egyik négybetűsben, hogy mit is kéne enni, és bár a legutóbbi pisztrángos kudarc (pocsolyaízű volt, és szétesett sütés közben) óta én elkerülöm a halas hűtőt, édesem mégiscsak lőtt két aranydurbincsot féláron, másnapi lejárattal. Hát, mondom, jó, én megsütöm, ha utána zokszó nélkül megeszed :D

Hozzávalók két főre:

  • két aranydurbincs vagy hasonló jellegű hal (a cetli szerint a kettő összesen 60 deka volt)
  • egy közepes padlizsán
  • két kisebb cukkini
  • hat kisebb cékla
  • három szál répa
  • egy citrom
  • egy csokor petrezselyemzöld
  • olívaolaj, só, bors (illetve tetszés szerint bármi más fűszer)

Miután a hal előkészítéssel, sütéssel maximum húsz perc, ezért először is feltettem főni pár céklát meg répát. Mikor megfőtt, belevagdostam egy olívaolajjal kikent tepsibe, mellékarikáztam egy közepes padlizsánt meg két kis cukkinit. Pici só, bors, most nem fűszereztem túl, a héten már ettünk kicsit túl mediterránra sikeredett kaját.

11.jpg

Ment a forró sütőbe kb. fél órára. (A cékla azért több, mert a sült cékla maradékát utána le szoktam durvára reszelni, hozzá egy kis lilahagyma, egy pár kanál görög joghurt, némi reszelt fokhagyma, és ezt esszük köretnek vagy salátának, netán csak úgy magában, szép és finom.)

12.jpg

Közben a halat kívül-belül sóztam, borsoztam, kívül picit megcsöpögtettem citrommal, a hasába dugtam pár karika citromot meg fél-fél marék petrezselyemzöldet, ez szintén egy kiolajozott serpenyőben meghempergetve ment egy másik polcra a sütőbe. (Erre jó a légkeverés.)

13.jpg

Kb. negyedóra múlva 90 %-os volt a hal és 100 % a zöldség, azt kivettem, a halra meg még rátoltam öt perc grill-funkciót. Csináltam hozzá egy gyors görög jellegű salátát is, de aztán kiderült, hogy vagy az, vagy a sült zöldség, a kettő együtt már sok.

14.jpg

Akit zavar, hogy visszanéz rá a tányérból az ebéd, az még sütés elött nyugodtan levághatja a fejét (bár én barbár módon kipiszkálom onnan is a legfinomabb ehető részeket). A maradéknak pedig nagyon örül a kiskutya.

Bónuszként pedig itt látható, hogy az eb számára mi is az egyetlen értelme egy 20-30 km-es túrának...

15.jpg

47 komment

Címkék: répa citrom padlizsán bors cékla cukkíni olivaolaj durbincs petrezselyem levél

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr315231530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2019.10.21. 08:03:15

A kutya füle csuda jól néz ki.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.21. 09:12:03

Pont esedékes fogás! Tatán voltunk a nagy tatai tó lehalászási ünnepen. Ott ilyen szépen sütött halat nem láttunk. Csak fogasfilét ettünk sülve, de kétféle halászlé is volt. Bajaiakat nem találtunk, a halászlé árak is elviselhetőek voltak (1500-2100 Ft), de hogy egy pohár forralt borért 1500-ak kértek az már túlzás. Alapban ez is egy turistalehúzó fesztivál, voltak is rendesen (az egyik halászlés sátornál 30 méteres sorból volt 8!). Finom viszont a harcsacsipsz, csak ne kellett volna bő egy órát várni rá.

látjátok feleim szümtükkel 2019.10.21. 09:58:30

Egyébként nagyon jó lehetett a sült zöldség, a halat annyira nem szeretem sütve, mostanában inkább csak saját lében megpárolom, így szaftosabb marad.

Fenchurch68 2019.10.21. 17:00:17

@látjátok feleim szümtükkel: Most, hogy nem aranyárban vannak süthető zöldségek, bármit sütök, mindenhez betolok egy tepsivel azt is, aztán esszük mindenféléhez, míg tart :)

látjátok feleim szümtükkel 2019.10.21. 18:36:52

@Fenchurch68:

Én most a pasztinákra készülök, nagyon szép termett, és nagyon szeretem chipsként. Sajnos csak céklával vegyesen árulják, de a cékla valamiért nekem semilyen formában nem jó, pedig azt is szeretném.

Kumari aki Nilüfer 2019.10.22. 10:37:53

Jöhet, így ahogy van:) de nem is..miért hámoztad meg a padlizsánt??:) Én nem szoktam, aki nem szereti, az otthagyja a héját, én megeszem..rost:) Igaz, én az almát is úgy eszem, hogy együl a szárát hagyom meg

Kumari aki Nilüfer 2019.10.22. 10:38:58

@Kumari aki Nilüfer: A cékla ..bárhogy. Legutóbb mézes-balzsamecetes sült céklát gyártottam. Kár, hogy elfogyott:)

Fenchurch68 2019.10.22. 11:35:22

@Kumari aki Nilüfer: Azért hámoztam meg, mert édesem, ha nincs meghámozva, hozzá se nyúl, hámozva viszont megeszi. Akkor se eszi meg, ha már megsülve hámozom meg neki. Ne keress benne logikát, informatikus :D
És igen, innentől tavaszig cékla céklával. Tavaly hirtelen felindulásból, mikor itt voltak a vega lányaim, a lencsefőzelékbe főztem kis kockákra vágott céklát és sárgarépát, annyira jó lett, hogy a Tátrába is azt kellett vinni szendvics helyett, dobozból ették ki nagykanállal a csúcson :D

@látjátok feleim szümtükkel: Megint várom azt az örömteli időszakot, mikor fehérrépa címszó alatt pasztinákot árulnak a sarki zöldségesben.

Boar. 2019.10.22. 14:09:26

Végre egy halas poszt, erre összehordtok mindenféle zöldséget... :-(((

látjátok feleim szümtükkel 2019.10.22. 18:47:22

@Boar.:

Mi a gond? Hiszen írtam, hogy párolva szokom mostanában a halat enni. Ehhez lehet mondani valamit. Én annyit, hogy zöldfűszeres lévben puhul, és krumpipüré a körete.
A többiek meg szeretik a halat, gondolom nem tudnak hozzá tenni semmit a halhoz semmit, csak azt, hogy halhoz meg lehet sült zöldéget enni, összeférnek.

Te milyen módon szereted a halat? Talán megírhatnád, hátha tudunk tőled tanulni valami újat.

Boar. 2019.10.22. 19:16:09

@látjátok feleim szümtükkel:
Én a hallal úgy vagyok, mint Gombóc Artúr a csokoládéval. Mindenhogy szeretem.(Jó, surströmminget még nem ettem de szerintem azt is szeretném).
Hetente egyszer mindenképpen eszünk halat, ha pedig halászlét főzök akkor többször is, amíg el nem fogy. Az esti nasi nálam nem csoki vagy chips hanem fagyasztott gyümölcs vagy egy doboz halkonzerv, mikor melyiket kívánom.

látjátok feleim szümtükkel 2019.10.22. 20:12:58

@Boar.:

Valami különleges halételt vártam tőled, mondjuk egy olyant, mint harcsa a'la Picasso.

Fenchurch68 2019.10.22. 20:27:23

@Boar.: Ettem surströmminget, és szerintem finom, biztos szeretnéd, nagyon umami :)
(Fagyasztott gyümölcs: addig nosztalgiáztunk édesemmel, hogy általános iskolában melyikünk hogy lógott ki a tornaterem ablakán a kisközértbe fagyasztott szilváért, hogy vettünk öt kiló szilvát, és most foglalja a helyet az arra érdemesebb dolgoktól a fagyasztóban :D )

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.10.22. 20:47:25

Köszönök szépen!
Nagyon jó étel! Az ilyen módon készült párolt zöldségek heti rendszerességgel fordulnak elő nálam (már, ha van érkezésem főzni). Cékla és paszternák idén nagyon jól termett, mellé van tarkarépa, amihez lehet, ezekből lesz télen a köret. A hal bárhogy jó.
@Andrass9: 7-8 éve voltunk ott a csapattal, tanult halász mind. Körbe jártuk a fesztivált, volt ismerős innen-onnan, de nem ettünk-vettünk semmit (na jó, némi alkoholt).
Úgy veszem észre, ma már nincs fesztivál, amelyik ne lenne lehúzós.

látjátok feleim szümtükkel 2019.10.23. 08:56:06

@Fenchurch68:

Vajon mi lehet a jó érett szilvánál érdemesebb?

Fenchurch68 2019.10.23. 10:01:45

@látjátok feleim szümtükkel: Ez a szilva sajnos nem valami jó, nem is annyira érett, úgyhogy éppen hozza azt a 70-es évek végi mirelit életérzést :D

látjátok feleim szümtükkel 2019.10.23. 10:37:03

@Fenchurch68:

Értekezzél már egy keveset arról is, hogy milyen volt a hal?

Már többször szemeztem vele, de valahogy sosem volt elég ingerenciám megvenni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.23. 11:08:04

@látjátok feleim szümtükkel: Arról nem tudok nyilatkozni, hogy @Fenchurch68: -nek hogy izlett, de én már kétszer is sütöttem, és igen finom húsa van!

Boar. 2019.10.23. 14:12:41

@látjátok feleim szümtükkel: Nem csinálok különleges halételeket, nem kell azt túlcifrázni. Fűszert is alig használok hozzá, jó a saját íze.
Szezonban sokat grillezek(ha nyaralunk, minden este apa grillezi a vacsorát, egyik nap hal és egyéb tengeri gezemicék, másik nap hús).
Amúgy pedig a paprikáslisztes sütögetés, halászlé, csukapörkölt, néha egyben sült hal, rácponty, forrón füstölt hal a repertoár. Ha nem megy ki a fejemből bontásnál, hogy ne vágjam fel akkor töltött csuka de ha mégis felhasítottam, akkor ez már nem játszik, utálok varrni.

Boar. 2019.10.23. 14:14:35

@Fenchurch68: Nálam a szilva az egyik, a cseresznye a másik gyümölcs amiből ipari mennyiséget fagyasztok. Aztán úgy fagyosan elrágcsálom és utána persze fáj az egész fogsorom de ez nem tart vissza attól, hogy másnap újra... :-)

látjátok feleim szümtükkel 2019.10.23. 16:39:06

@Boar.:

Régebben a fagyasztónk cseresznyével volt teli, hús alig, mert azt télen is lehet venni, illetve volt mit vágni. Aztán mikor már az új utol érte a frigóban lévőt, leszoktam a fagyasztásról. Meg a befőzésől is. Igaz az utóbbbi 3 évben nem volt rendes cseresznye termésünk, mert vagy elvitte tavasszal a hideg, vagy érés kezdetekor esett az eső, és a rákövetkező hőségben a monilia miatt romlott meg.
Azóta sárgabarack lekvárt főzök.

Boar. 2019.10.23. 17:06:23

@látjátok feleim szümtükkel: Cseresznye nálam sem terem elegendő, venni szoktam pár ládával. A szilvát is.

látjátok feleim szümtükkel 2019.10.23. 18:45:00

@Boar.:

Visszatérve a halra, nem árt néha kimozdulni a magyar hagyományokból, és más módon készíteni a halból az ételt. Nagyon finom tud lenni egy zöldséges halleves is, nem csak a hagyományos magyar halászlé- ami tulajdonképpen fűszeres hallé. Mert ugyé a halász levét egye meg a csuda.:D

Nagyon jó a halfilé kevés zsiradékon előbb bőrős oldalán, majd a másikon is megsütve. Egészen más az íze, mint amihez a magyar receptek alapján szokott a magyar gyomor. Állítólag nagyon finom a szezámmagban megforgatott, és szték módjára sütött tőkehal is. Ritkán látok itt felénk a boltban, de nagyon szeretném kipróbálni. Mondjuk karácsonyi ajándéknak pont meg is felel, ha egyáltalán hoznak.

Fenchurch68 2019.10.23. 19:03:15

@látjátok feleim szümtükkel: Finom volt, igazából ez egy annyira semleges ízű hal, hogy az számít, mit rakok a hasába :) jó állagú, feszes hús, kis tengeríz, meg a fűszerek.

Boar. 2019.10.23. 19:05:11

@látjátok feleim szümtükkel: Pisztrángot szoktam bőrén sütni. Persze ez csak amolyan "talicskás" pisztráng, vadon fogotthoz nem jutok hozzá.

Kumari aki Nilüfer 2019.10.23. 19:30:57

@látjátok feleim szümtükkel: Na akkor próbáljátok ki a halszoljankát. ami igen remek leves, igazi különlegesség, és mi nagyon szeretjük(de mi a "rendes" szoljankát is:D )

látjátok feleim szümtükkel 2019.10.23. 20:29:13

@Boar.:

Kedvenc piacunkon van egy tiszai halsütő. Illetve csak volt, mert amióta nem halászhatnak a Tiszában, kurvára kövér halat sütnek, ami íze nem volt rossz, de a sok zsírtól szinte undorkeltő. No ezért nem szeretem én halat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.23. 21:15:47

@látjátok feleim szümtükkel: Ukrainából behozott halak ...
Magyarországon mindig lehetett halászni és horgászni. Sőt, sokaknak ez megélhetés volt (most a rapsicokat ne soroljuk ide). Mi az öreg istennek kellett ezt betiltani?????

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.23. 21:16:52

@Andrass9: Talán Waka tudna erre választ adni - ez az ő szakmája.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.23. 21:20:49

@Andrass9: Na, lebuktam!!!! Ebből is látszik, hogy még nem főztem szoljankát, csak a szomszédasszonytól kaptam. Én kérek elnézést ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.10.23. 22:48:00

@Andrass9: Politika. A horgászat és a mögötte álló ipar hatalmas lobbi, és szavazótábor. Fél-egymillió horgász kedvéért félredobták az egyik legősibb szakmát és cca. 120 ember megélhetését (körülbelül ennyien éltek a természetesvizi halászatból Magyarországon). A természetes vízből kifogott halak java részét manapság a rapsicok és a tilosban járó horgászok viszik el. A halászati őrzés nagyjából nulla. A tatai Öreg-tóból hajdan 5000+ mázsa halat halásztunk le ősszel. Mostanra szétlopták az egészet. Ferenc-majorból viszik a halat a fesztiválra.

élhetetlen 2019.10.23. 22:48:17

@Fenchurch68: Ez aranyos. “innentől tavaszig cékla céklával”. Egy ilyen telem nekem is volt, három éve. Tudod, az méter magas masszív papírzsák, na, azt kaptam teletöltve. Sütőben sütve is vegyesen szeretem, közé egy kis sárgarépa, fehérrépa, paszternák, zeller, amit kapok, a fűszer néha csak só, bors, néha egy kis őrölt rozmaring is. A leves ugyanígy vegyesen, tejföllel behabarva. Nem csak én ettem egész télen, a szomszéd is. Ha szóltam, hogy megint van egy fazék leves, jöttek, csengetésnél kérdezték, hogy ez Róbert bácsi ingyenkonyhája, és röhögtünk. Jó volt.

élhetetlen 2019.10.23. 23:21:07

@látjátok feleim szümtükkel: “Vajon mi lehet a jó érett szilvánál érdemesebb?” Csak egy dolgot tudok mondani, a füge. Tavaly visszafagyott a bokrom, egy szem sem termett, most viszont bőséggel. Fagyasztott szilvát még lehet venni, de fügéből csak olyat láttam, hogy püré 10 % cukorral. A préselt meg túl édes nekem. Már bent van vagy nyolc doboznyi, és még hét jön. Félig kiolvadva fagyinak, nyami. Eszem ki a húsokat, mert azt majd tudok télen is venni, hogy legyen hely a még hét doboznak.

kobold63 2019.10.24. 03:39:48

@Boar.:
@látjátok feleim szümtükkel:

Szilva itt is sok megy a fagyasztóba, de a többség a kék áfonya (blueberry) meg a málna. Az utóbbit magunk szedjük, egyenesen bele a dobozokba, így csodálatosan épen maradnak a szemek.
Sajnos meggy errefelé nem igen van, de ha hozzájutok, az a császár!

látjátok feleim szümtükkel 2019.10.24. 08:11:17

@élhetetlen:

Fügét még nem fagyasztottam, de tegnap főztem be 2 kilo 70 dekát pürésítve lekvárnak. Nagyon finom lett, mert alig van benne mag, annyira zsenge volt.

Boar. 2019.10.24. 08:46:00

@kobold63: 8-10 kiló málnát fagyasztok minden évben, a lányaim azt eszik fagyi helyett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.24. 09:42:41

@látjátok feleim szümtükkel: Nagyon jó a fügelekvár egy kevés jó minőségű kakaó porral üsszefőzve (vagy 90%-os csokival)!

Fenchurch68 2019.10.25. 11:27:31

@élhetetlen: Hű, a szeptemberi nyaralásunk óta nem ettem fügét, elcserélném a fagyasztód tartalmát az én kis szerény szilvásoméra.

Igyekszünk olyasmit enni télen, ami nem teljesen életidegen (avokádó kókusszal és társai), nagy változatosság nincs, a feketeretek-cékla-sütőtök-káposztafélék vonalon mozgunk, főzve, sütve, salátának, rakottan, töltve, és ami még eszembe jut :)

élhetetlen 2019.10.25. 17:18:09

@Fenchurch68: “elcserélném a fagyasztód tartalmát az én kis szerény szilvásoméra.” Irigy vagyok, nem adom! “nem teljesen életidegen”, hát az avokádó ugyan nem életidegen, de tájidegen, de imádom, és azt is fagyasztom. Ha épeszű áron kapok, veszek tizet, megvárom, míg a konyhapulton megérik, és megy a fagyóba, most is van még három. A kókusz nálam kiesik. A téli kaják. Krumpli főzelék, vagy babérlevéllel, vagy majorannával, vagy tárkonnyal. És elég hülye, szakaszos evő vagyok. Beugrik egy kaja, és azt addig főzöm egymás után sokszor, míg meg nem unom. Volt, hogy megszőrösödött egy tányér kocsonyám, mert három hétig krumplikását ettem. A másik, a nem töltött, hanem gombócos káposzta, az is egyszerűsítve. Másfél kiló jó savanyú káposzta, (hat-hét kísérlet után megtaláltam a forrást), fél kiló darált hús, egy marék rizs. Ennél fogyókúrásabbat nem lehet produkálni. (Igen, esetleg vendégvárásnál kapott oldalast is). És volt, hogy 6 hétig ez volt a főétkezés, utolsó gombócnál már szóltam a “beszállítómnak”, hogy jöhet a következő adag nyersanyag. A paradicsomos káposzta sem semmi lángossal. És persze, a zöldségek vegyesen párolva és sütve is jönnek, egyetlen, ami nem megy, a hússal rakott, pedig minden alkotó elemét szeretem. De ez magánügy. Na, erről ennyit. Jó főzést!

Kumari aki Nilüfer 2019.10.25. 18:23:04

@Andrass9: Ezt nem egészen értem, veséből nem főztem még szoljankát:)) de szerintem pont a szoljanka az, amibe gyakorlatilag bármi mehet, csak az ízesítésre kell vigyázni. Nálunk a marha.sertés-kolbász(többféle) és zöldségek, savayú uborka,ami feltétlenül kell bele.
A halszoljanka az én receptem szerint legalább 3-4 féle tengeri hal, nem a legolcsóbb leves, de bátran lehet a karácsonyi főétel mert igen finom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.25. 18:25:39

@Kumari aki Nilüfer: Sajnos a családban csak én eszem halat ...
Szoljankát a szomszédasszony főz néha. Azt mondja, ő vesét is tesz bele. Ez mondjuk engem nem zavar, de megint egy étel, amit mások nem esznek meg a családban.

Kumari aki Nilüfer 2019.10.26. 17:38:00

@Andrass9: Na igen, a szoljanka olyan, amibe tulajdonképpen bármit bele lehet hajigálni, ami kallódik a hútőben..de vesét én nem eszem, amit ettem erősen húgyszagú volt, a régi szomszédasszonyom főzött vesés rizst, de nálunk a is immelámmal kutya ette meg, annyira büdös volt, csak a szomszédasszony végtelenöl kedvesen mindig hozott kóstolót...(ez nem igaz, mert a mi házi disznóvágásainkon nyilván feldolgoztuk a vesét, fogalmam sincs, mibe került, a hurkába, vagy a disznósajtba, de annak nem volt húgyszaga)
Hanem igen régen furdalja az oldalamat, a feleséged mit eszik meg, és hol van folyton:DDDDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.26. 18:21:17

@Kumari aki Nilüfer: Azt én is szeretném néha tudni, hogy hol van mindenkor (olyan mint Columbo kapitány felesége: mindeki hallott róla, de senki se látta) :).
A csirkemellet megeszi. Meg a padlizsánkrémet, amit ő csinál (zseniálisan). Ez a lista nagyon rövid, ezért nem is folytatom - most éppen evett a csirkeszárnyból, amit cafatos disznó BBQ szósszal készítettem :)

Kumari aki Nilüfer 2019.10.26. 18:27:36

@Andrass9: :DDD izgalmas a feleséged:))))
Viszont ha kevés dolgot eszik meg, akkor egészen egyszerű táplálni.
Egyébiránt semmi közöm hozzá, csak gyakran ismétlődő: mivel a feleségem nincs itthon, meg mivel a feleségem nem szereti:DDDD

A padlizsánkrémjére meg beneveznék, mert én is szeretem, Nagykanállal eszem..:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.26. 18:33:18

@Kumari aki Nilüfer: Az a padlizsánkrém tényleg evőkanálra kívánkozik!!!
Egyáltalán nem egyszerű táplálni, mert egyre válogatósabb. Hol a fűszerrel van a baja, hol az alapanyaggal - de valamivel BIZTOS, hogy baja van :(
Alapszabály: halat (vizi lényt), vadat, gombát semmilyen formában sem eszik, húst gyümölccsel nem, sem nem édes fűszerrel, se nem véresen, csak keményre sütve. Most keményen gondolkodnom kell, mit nem eszik még. Így nem igazán marad jó falat, amivel etethetném ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.26. 18:35:28

@Kumari aki Nilüfer: Annak a jelentősége, hogy "nincs itthon" abban van, hogy akkor gyakorlatilag bármit főzhetek (akár halászlevet is), mert nem zavarja az étel illata, hisz nincs itthon :)))
Ja, rizottót sem eszik semmilyen formában :) - lassan előjön azért a lista!