Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (36) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Hízott libamáj kacsazsírban sütve

2019.10.12. 07:00 Andrass9

Ez a két szárnyas remek kombináció! A libamáj íze szépen elegyedik a kacsazsírral, amit azután főzéshez használva csodás ételeket produkál. (A fiam például a rizst ezen a májas zsíron pirítja meg, amikor főtt rizst készít.) Míg édesanyám élt, ezt (is) kapott tőlünk minden karácsonyra ...

26.jpg

Talát épp ilyen megfontolásban kaptuk a gyerekektől a libamájat, ami azután a csodahüttőben várta, hogy megsüssem. A legmelegebb nyári napon jutott eszembe, hogy el kéne már készíteni ...

Szerencsére van egy indukciós rezsó a teraszon: csak a globális felmelegedést tápláltam vele. Vettem hozzá kacsa testhájat, amiben megsütöm. Lusta voltam a bőröket kitokozni, ezért elmaradt a fínom kacsatöpörtyű.

Hozzávalók:

  • 70 dkg hízott libamáj
  • 1,5 kg kacsa testháj
  • 1 dl Tokaji Aszú
  • 1 lilahagyma
  • 2 girizd fokhagyma
  • 1 mk kakukkfü
  • 10 szem szegfüszeg

A májat és a hájat forró vízben kiolvasztottam (vákuumcsomagoltak voltak és nagyon hidegek).

10.jpg

A libamáj eleve darabokban volt, így csak rászórtam a fűszereket és betakartam az aszúborral (ezt már ideje volt felbontani - meg ne punnyadjon ránk). Félretettem pihenni, hogy vegyen fel valamennyit a máj a fűszerekből. Felvagdostam a hagymákat is apróra.

13.jpg 14.jpg 11.jpg 12.jpg

Feltettem a megmosott és kicsit megvágott kacsahájat egy féldeci vízzel a kis tottyos lábaskában az indukciós rezsóra, kis teljesítményre. Amikor már kezdete feladni a zsírját, beleborítottam a lilahagymát és a fokhagyma felét (nem is kéne bele, de ha már megpucoltam...). Fél óra csendes sütéssel kiolvasztottam a hájat, majd leszűrtem - nem akarom a hagymákat is a zsírban hagyni, elég az ízük! Tovább sütni meg nem mertem, mert lehet, hogy a fokhagyma megkeseredik.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A beáztatott/marinált májból a bor kioldott valamennyi zsírt, de sebaj, az is megy a sütőzsírba. Csipesszel kiszedtem a szegfüszeget - arra nem jó ráharapni, majd a lével együtt a tiszta zsírba tettem. 25 perc alatt elpárolgott a bor és elkészült a máj is. Így vizes folyadékkal készítve alacsony hőmérsékleten készül a máj, kevésbé esik össze és krémes lesz. Azért pár szem fűszer csak bennemaradt...

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Két műanyagtetejes jénaiba elosztottam a májat.

23.jpg

Természetesen azonnal ellenőrizni kellett, hogy megfelel-e a minőségellenőrzésnek:

24.jpg

A kacsazsír alacsonyabb hőmérsékleten szilárdul meg, mint a libazsír.

25.jpg

De azért a hűtőszekrényben szépen megkeményedett. A fogyasztáskor odafigyeltünk, hogy ne maradjon letakaratlanul egyetlen máj sem, azt mindig megkentük kis zsírral.

27.jpg

Ez a máj is nagyon kiadósnak bizonyult. Igazán akkor finom (legalábbis nekünk), ha nagyon vékonyan kenjük a kenyérre. Még van egy pici darab, pedig már húsz nap is eltelt a készítés óta.

28.jpg

Pedig minden nap ettünk belőle egy kicsit. Arról nem tudok nyilatkozni, a fiamék része hogy áll, de nagyon boldog volt a nagy üvegnyi májas kacsazsírral.

29.jpg

49 komment

Címkék: fokhagyma libamáj lilahagyma kacsaháj kakukkfü Tokaji Aszú szegfüszeg

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2215056136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Isley 2019.10.12. 08:05:53

Nálunk is karácsonyi étek. :)

Dikusz 2019.10.12. 08:48:21

Nekem is lapul a hűtőben libakacsa)máj/háj, éppen ideje megcsinálnom, kipróbálom a recepted! :)))

kocsmagomba 2019.10.12. 12:53:40

11 000 Ft/kg áron láttam III. osztályú friss libamájat tegnap, egyszerű vidéki piacon. Rá volt nyomtatva: III. osztályú. Pontosan 36 mikromásodpercet gondolkodtam, hogy vegyek-e. Nem vettem. Libaaprólék leves van. Holnap libacomb lesz, gyönyörű volt az is, de rendes áron. Csakazértis gyúrok friss tésztát és csinálok jó borsos káposztás kockát, azzal fogom enni, így kívántam rá, kivételesen, és nem vörösboros mézes vöröskáposztával, mint rendesen szoktam.

látjátok feleim szümtükkel 2019.10.12. 17:52:50

Azért ne essetek kétégbe, mert a libamáj áranéhány hónappal régebben nem volt ilyen magas. Frigóban meg eláll az olcsóbban vett hossszab ideig is.

Most tanulmányoztam a műanyag nyílászárók árát, egy év alatt pont 50 százalékkal kerül többe. Persze nincs nálunk infláció. Meg annak megfelelelő nyugdíjkiegészítés. De lehet tanulmányozni a zöldségek árát is, ott is hasonló jelenségeket látni. Valahol egy piacon négy, azaz 4 ezer forint egy kiló örölt paprika, tavaly még 3 ezer alatt is lehetett kapni. Krumplit is láttam már 200 felett, nagyon közel a 300-hoz, a sárgarépát meg már 400-ért.

Mellesleg talán egy kis drága libamáj is ér annyit, mint pl. egy okostelo.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.10.12. 18:52:03

Köszönök szépen!
Igaz, Rothschildoknak való fogás, ugyanakkor igen kiadós, pár szelet elég egy karéj kenyérre.
@látjátok feleim szümtükkel: Idén éppen annyiba került fél kiló mórahalmi paprika, mint tavaly. Csabi megint nem engedte kifizetni, de vittem cserébe hat üveg ecetes paprikát. :D
Most végeztem az ecetes paprikával. Fél egy fele értem haza a suliból, azóta a konyhában robotoltam. 26 üveg (21X720 ml, 5X500 ml) különféle csili. Jó időre elegem van a befőzésből, mostantól csak pusztítom.

Dikusz 2019.10.12. 19:01:39

@látjátok feleim szümtükkel: Kimaradt a tej, és a kenyér ára...
A piacon pl. birsalma 800 Ft/kg, karfiol meg 600 Ft/db, nem volt még olyan év emlékezetem szerint, hogy szezonban db-ra adjál a karfiolt.

látjátok feleim szümtükkel 2019.10.12. 20:01:36

@Dikusz:

Lidi, meg a tesco már régebben darabra adja, de engem az ütött szíven, hogy az ananászt meg kilóra, zöldjével együt, és igen sokért.

Viszatérve a libamájra, amikor egyetemista voltam, akkor néha elmentünk egy Hungária nevű szórkozóhelyre, ahol a kis pénzünkből olyan rántottt libamájat ettünk, hogy olyan azóta sem készült sehol.

kobold63 2019.10.13. 04:50:57

@látjátok feleim szümtükkel:

A legnagyobb ananász szálító Costa Rica, ide is, meg Európába is. Valószínüleg szezonon kívül van most, mert errefelé is igen csak drága. Télen-tavasszal döntik belénk, majd akkor veszünk déli gyümölcsöt. Most a sok finom helyi termést, almát-körtét-szölőt fogyasztjuk.

Kumari aki Nilüfer 2019.10.13. 07:56:14

A libamáj nálunk karácsonyi csemege, az ára miatt, meg akkor van itt mindenki, és a családból többen karácsonykor sem engedheti meg magának. Sajnos, Tavaly maradt libamell és egy jókora darab máj is, lefagyasztottam, úgy készen. El is felejtettem, elkeveredett a doboz, de valami miatt fel kellett túrni a fagyasztót, nemrég került elő, Kiválóan bírta a fagyasztást, örömködtünk egy sort..és megettük:)Gyakran veszek libaszárnytőt, és egyéb liba alkatrészt levesnek, azt a hájat és bőrt is kisütöm, mindig van itthon pár üveg libazsír. Ellenben tegnap egy kis doboz oldalas zsír lett, fűszeresen, ahogy a tepsiből kijött...valami fenséges , friss kenyérrel, paradicsommal.

látjátok feleim szümtükkel 2019.10.13. 15:11:18

Szavazzatok a halkrémemre, nem bánjátok meg!;D

Éhes lettem, uzsi kéne, de a hús nem gyerebe, kéne valami jó, tápláló és ízletes. De mi? Irány a kamra, vagy ismertebb nevén a spájz, és megszemléztem a kínálatot. Megláttam egy doboz szardíniát, ecetes, hagymás, fűszeres szójaolajos lében, gondoltam már meg kéne kóstolni, mert még megvénül. A halkonzerv mögött búslakodott egy doboz csicseri borsó, gondoltam jó lesz együtt, nem lesz zsíros, nem lesz sok a hal sem a doboz csicserihez. Irány a mixer, de sajnos nagyon kevés volt a hal leve, és bezony nem lett belőle szép síma püré. Mi kéne még, hogy jó is legyen, de az epe se boruljon ki tőle? Eszembe jutott, hogy van egy kis doboz kókusztejem, gondoltam próba cseresznye, lássuk mire megy a masszával. Hát sokra. Szép, síma krém lett az eredmény, csak kisé ízetlen, ezért megturbóztam egy kis halszósszal ( szerintem mindenbe kell ), meg egy kis szójaszósszal, hogy meglegyen a kellő sós iz is. Meg is lett.
Nagyon jó uzsonnát ettem.

Dikusz 2019.10.13. 19:07:36

@látjátok feleim szümtükkel: Itt kéremalássan nem politizélünk! Bár lehet a halkrémeddel jobban járnánk.:)))

Az a lényeg, hogy neked ízlett, nekem elég lett volna uzsonnára a szardínia is.
"Mi kéne még, hogy jó is legyen" a cseresznye, ami adott, egy kis kakaó, juhtúró, agyebek... (viccvót)

látjátok feleim szümtükkel 2019.10.13. 20:49:54

@Dikusz:

Nem értem mi bajod van a szavazással, én egy ételre kértem a voksotokat. Mert ugyé nem mindenki tud libamájra szavazni. Én epe elvtárssal nem tudok egyezségre jutni sem a liba, sem a kacsa májjal. Magában a hal is sok lett volna, de így felturbózva nagyon jó lett vacsorának is.

Egyébként meg egy kocsmában mindenről lehet beszélni.

A vicc vót nem igaz, mert az ember sokszor nem is gondol arra, hogy mennyire össze nem illőnek tartott alapanyagok, fűszerek alkotnak valami csodát. Láttam már fűszeres húst főni csokoládéval, fahéjjal, és biztosan jó is lehet, de még nem próbáltam ki. Talán az is sorra kerül. Azért egy jó toros káposztáért oda tudnám adni a fél kezem.

kobold63 2019.10.14. 03:07:56

@látjátok feleim szümtükkel:

Én is megcsináltam a keto változatot, carb nélkül. Karfiol pürébe ment minden egyéb, ami a csak kell, tahini-fokhagyma-citrom-oliva-bors. Nagy sikere volt.

Nagyon támogatom a keto-t tartó családtagokat, mert így sokkal több zöldséget esznek. Nekem viszont sokkal többet kell főznöm, új ételeket kitalálni.

kobold63 2019.10.14. 03:13:03

@Kumari aki Nilüfer:

Talán novemberben olcsóbb lesz, Márton nap után.

látjátok feleim szümtükkel 2019.10.14. 09:01:55

@kobold63:

Én nem ketozok, csak nem jó az emésztésem. Ezért mindent ki kell találnom, hogy ne legyen fájdalmas az evés.
Legutóbb vízben megfőzöttt karfiolt összevagdaltam, öszekevertem apróra zúzott kétszersülttel, és reszelt sajttal, kevés főzőlével meglocsoltam, megsóztam, és a tetejére is raktam sajtot, majd összemikróztam.

Közben azon gondolkodtam, hogy azok a gyerekek, akik nem akarnak zöldséget/húst enni, ilyen trükkel készült krémeket, rakott ételeket megesznek, mert nem látják az összetevőket. Az íz meg igény szerint alakítható. Csak anyukának gondolkodni kell ezen, és a gyerek ehet egészséges ételeket.

Dikusz 2019.10.14. 11:10:00

@látjátok feleim szümtükkel: Semmi bajom nincs semmivel, csak azt merészeltem gondolni, hogy lehet veled viccelődni, vagy ironizálni, de úgy látszik nem.
Választást, voksolást írtál, azt hittem te is ironizálsz éppen amiatt, mert tegnap volt a választás. Ennyi volt a hozzászólásomban, nem több, ha ezt bántónak érezted, elnézést kérek érte.

kobold63 2019.10.14. 12:27:43

@látjátok feleim szümtükkel:

Amíg itthon éltek, megettek mindent, amit főztem, az otthoni ízekkel. Miután a maguk konyhájára kerültek, átvették az itteni szokásokat, a házastárs limitált főzési tehetségével súlyosbítva. Szerencsére elérte őket ez a divat, tisztességesen betartják. Az évek alatt felszedett kilók csak olvadnak le róluk.

Fenchurch68 2019.10.14. 13:45:48

Egy ideig anyukám is az összes családtagnak ilyet ajándékozott. Aztán mindketten nyugdíjasok lettek, azóta fordítva van, libazsírban kacsamáj :) de azt is szeretjük. Ő egy pici konyakot szokott belerakni, még dédmamától megörökölve, hogy ezt így kell, de aszúval valószínűleg pont olyan finom.

@kobold63: én szinte sosem csinálok ketóban vagy low carbban ilyen kenyérpótló cuccokat, annál natúrabban kajálok, de mikor valami sült hús vagy máj alatt-mellett ott az a jó kis zsír, akkor bizony sütök egy adag "felhőkenyeret", hogy legyen mire kenni :D

Ma ünnepi ebédként épp paradicsomos szószban sült sonkás-sajtos csirkemellet sütök, még sose csináltam ilyet, remélem, nem csalódunk. Cukkini-tagliatellével fogjuk enni :)

kobold63 2019.10.14. 14:14:35

@Fenchurch68:

Eleinte próbálkoztak a kenyérpótlókkal, azután teljesen lemondtak róla, nem hiányzik a kenyér. A pótlások sohasem az igaziak. Egyedül a mandulaliszttel vagy kókuszliszttel készült palacsinta, az nagyon finom. Na meg fantasztikusan finom csokoládé cupcaket készítek csoki, vaj és tojásból.
Az az érdekes, hogy másként tudjuk nézni az ételeket és feldolgozásukat, kilépve a krumpli-rizs-tészta bűvöletéből.

Ha kicsit megbűvölöd a paradicsomszószt, akkor a klasszikus csirke alla cacciatora-t csinálod, ami fantasztikus.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.14. 17:25:57

@Fenchurch68: Remélem, nem engem akarsz vele megünnepelni :))))
Eléggé jól tűröm az ilyen próbálkozásokat, de azért nem az én világom :)
Cserébe főztem egy fenomenális tyúkgomba (szegfügomba) levest zöldfűszeres csurgatott grízgaluskával (Sopronban vettem a piacon, volt vagy 6 árus is!) :)
Elnézést, ez nem volt keto étel ...

kocsmagomba 2019.10.14. 18:30:38

@Fenchurch68: Milyen lehet az a dédmamától megörökölt konyak??? :)

látjátok feleim szümtükkel 2019.10.14. 18:49:17

@Andrass9:

Én meg egy fatönkről leszedtem egy tál laskagombát, és azonnal megfőztem, de sajnos csak nézője voltam a végeredménynek, pedig nagyonb finom volt.

kocsmagomba 2019.10.14. 18:50:25

@kobold63: vagy pollo a'la cacciatora vagy magyarul csirke vadász módra, hamár...

Igen jó étel, érdemes felvenni a repertoárba. Főleg ha unjuk az állandó, unalmas csirkepaprikást.
Az András által kedvelt fázisfotókon bemutatva:
ricette.giallozafferano.it/Pollo-alla-cacciatora.html
Az olasz konyhanyelvet meg "értjük", nem tudom, ki hogy van vele.
Ez az alaprecept, én ehhez képest egy kis kakukkfűvel szoktam még fűszerezni.

látjátok feleim szümtükkel 2019.10.14. 18:52:54

@Dikusz:

Miért haragudnék, vagy sértődnék meg? Nem írtál semmi olyat, csak elmondtam a véleményem az iróniádra. Ami egyébként nem rossz, csak most pont nem helytálló. Mert a próba cseresznye nagyon bejött.

kocsmagomba 2019.10.14. 19:09:13

@látjátok feleim szümtükkel: @Dikusz:

Egyikőtök sem veszi észre, hogy a politizálást az első hozzászólásban Isley kezdte! Miszerint ez "karácsonyi étek". :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.10.14. 20:36:31

Ma sikerült szopóágra vezetnem magam. Kimentem reggel a Hegyre ásni. Odafelé belefutottunk egy demonstrációs célú félpályás útlezárásba, csatornaépítés okán elkövetett hasonló megtorlásba két alkalommal, vasúti átjárón piros lámpába kétszer. Éppen pont a duplája lett a menetidő, 32 helyett 64 perc. Csaknem becsurgattam, mire kiértünk. Hazafelé elnéztem a menetrendet, nem 15 perccel előbb, hanem 5 perccel később értem a megállóba. A busz persze pontos volt. A négy órás ásását megfejeltem egy négy kilométeres levezető kutyagolással. Holnap újra megpróbáljuk. :)

látjátok feleim szümtükkel 2019.10.14. 21:23:02

@Waka:

Oldalsávba olvasom, hogy "Kimentem reggel a Hegyre ásni. Odafelé belefutottunk egy dem..."
Isten bezony megijedtem hogy egy demizsonba, és nem bírtál kijönni belőle.:D

Fenchurch68 2019.10.14. 23:20:40

@kocsmagomba: Bár lenne dédmamától megörökölt konyak, de (sajnos? szerencsére?) csak a szép kék szemét örököltük meg leányágon :D

MadMary 2019.10.15. 12:28:39

Pollo alla cacciatora. Lénárd Sándor örökérvényű fordításában: Csirke vadászné módra.
mek.oszk.hu/02700/02763/html/

kobold63 2019.10.15. 17:22:03

@MadMary:

Tudtam, hogy ez előcsal :)))
Nagyon érdekes az összeállítás, kicsit jobban belemerültem, mert csodálkoztam a paradicsom hiányán. Elismert, neves szakácsok is különbözőképen csinálják, régiónként is változik, így az én mezei változatom is elmegy.

Dikusz 2019.10.15. 23:44:21

@Waka: Akkor nem lekésted a buszt, hanem időben kiértél a következőhöz.:)))

kobold63 2019.10.16. 11:18:45

@Fenchurch68:
Ne told odébb az apai ágat, az ő génjük is kell a kék szemhez, ilyen az öröklődés, ez nem az X vagy Y kromoszómához kötött.

Dikusz 2019.10.16. 11:29:24

@kobold63: De a konyak megöröklése sem kötődik az X, vagy Y kromoszómához. :)))

kobold63 2019.10.16. 13:51:32

@Dikusz: Az Y jobban hajlik felé, általában.

MadMary 2019.10.17. 23:43:36

@kobold63: :-))))
Nagyon el vagyok havazva munkahelyi feladatokkal, ráadásul lassan két hete küzdök egy makacs megfázással, így most csak olvasok - de igen, nem tudtam megállni, hogy a vadászcsirkébe bele ne szóljak. :-)
Remélem, hamarost enyhül a munkanyomás meg a hörghurut is...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.18. 00:17:52

@MadMary: Főzz egy finom kakukkfű teát! Kis mézzel teljesen meggyógyít!!!

Fenchurch68 2019.10.18. 17:47:27

@kobold63: És valóban, az apai nagymamámnak és dédmamámnak is szép kék szeme volt :) de konyak onnan se öröklődött, szerintem apám megitta...

Egyébként mindegy is, hogy hívják a csirkét, megettük, oszt' jóvót :)
Ma egy kis poloskavadászatból lett egy bő fél napos nagytakarítás - kivadásztam a sarokból, jé, ott egy pókháló - na, akkor felmászok, de innen látszik, hogy a könyvespolc teteje milyen poros - aha, lejjebb szállt a por takarítás közben - mikor a mosógép kisikálása, az ágy elhúzása és alatta kiganézás, összes kutyás pokróc kimosás után már a fél (poloskátlan) gardróbot is kipakoltam és kiselejteztem két zsák ruhát, rájöttem, hogy miért utálja mindenki ezeket a nyomorult poloskákat :D

kobold63 2019.10.19. 12:09:49

@Fenchurch68:

Az időskori látásromlásnak előnyei is vannak, állítom :)))

látjátok feleim szümtükkel 2019.10.19. 13:12:49

@Fenchurch68:

Nálunk az egyik ablakban nincs leszedve a pókháló, mert alatta fekszik a sok poloska tetem. Majd a szezon végén lesz takarítás, de a pók nem lesz eltakarítva, csak hálábóláttelepítve a melléképületbe.

Fenchurch68 2019.10.20. 11:49:11

@látjátok feleim szümtükkel: Az élő, aktív lakóval rendelkező hálókat én sem bántom :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.20. 22:38:50

@kobold63: Én még nem találtam, bár már nagyon romlik ...

old forester 2019.10.21. 12:58:52

@Fenchurch68: Nagyon egyetértünk. Pár éve egy nyáron én is nekigyürkőztem, hogy” leszámolok” a pókokkal. Így, célzottan. Ment is a dolog, amíg oda nem értem az egyik kevésbé szem előtt lévő ablaksarokhoz. Már beirányítottam a porszívó csövét, amikor látom, hogy a pókháló alatt rengeteg légy és szúnyoghulla hever. Hoppá, mondom, és abban a pillanatban megvilágosodtam. Akkor azért nincs a lakásban szúnyog meg légy? Pontosabban volt, de mindig csak egy ideig hallottam a zümmögésüket, aztán megszűnt. Amit akkor annak tulajdonítottam, hogy érzékelve a negatív energiákat, valószínűleg fejvesztetten kimenekültek ahogy tudtak. Hát nem, a pók oldotta meg a problémát. Innentől kezdve, minden nyáron annak a póknak és hálójának ahol számos légy hulla volt, megkegyelmeztem, ill. a tetemeket óvatosan kiporszívóztam. Úgy május végétől szept. végéig tartott a kegyelmi állapot, mivel addig vannak legyek és szúnyogok. Nem volt ez sok, nem kell megijedni, max. kettő. Utána sajnos már nem volt indokolt, mert a karácsonyi hangulathoz nem nagyon passzol a pókhálós sarok. Mivel több mindenre, így a rovarirtóra is allergiás vagyok, szívesen fogadom a pók segítségét. Ez egy „zöld program”. A természet megoldja a problémákat emberi beavatkozás nélkül is, csak épp nekünk nekünk nem mindig komfortos a megoldás.