Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (36) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Rántott karfiol és folyománya

2019.10.09. 07:00 Andrass9

a 25 dkg cérnametélt (jó, majdnem az). Feleségem hozott egy karfiolt, hogy rántsam ki, de ne az egészet, mert egy kis levest is szeretne belőle főzni.

29.jpg

Velem lehet beszélni, majd félreteszem a szívét a kelvirágnak. Szerencsére minden van hozzá, nem kell boltba menni semmiért.

Először a karfiol hozzávalóit szedtem össze, mert az bonyolult:

  • 1 szép fehér karfiol
  • 3 XXXL-es tojás két-két sárgájával, 100g (mert ez volt csak a spájzban)
  • 2 liszteslapátnyi liszt (4 ek)
  • kb 2 levesestányérnyi prézli

Ugye, hogy ugye?

10.jpg

Felütöttem a tojásokat egy levesestányérba (én általában azokban panírozok mindent). Az egyik sárgáját sikerült kilikasztani, de sebaj, mert az összeset ki kell. Csoda színük van ezeknek a tojásoknak. Egy titkos terménybolban van keddenként kemény 45Ft-ért már évek óta - most vett a feleségem. A karfiolról körben leszedtem a rózsákat, és elnegyedeltem, hogy sok panír legyen rajta. Folyó víz alatt lemostam, ami egyben segít a liszt feltapadásának is. A tojásokat meg egy teáskanál sóval alaposan felvertem.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A szokásos menetrend szerint lisztbe forgattam először, majd a tojásba tettem. Innen pár perc múlva ment a prézlibe, amivel rendesen betakargattam, hogy ráragadjon. Végül deszkára tett törlőpapírra sorakoztattam a hadsereget.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Az utolsó adagban már kisebbek voltak a rózsák, de attól még paníroztam őket.

19.jpg

Egy kicsit állni hagytam, és nekiálltam a tartármártásnak:

  • 2 dl tejfel
  • 1 dl majonéz (ilyen kevéshez nem keverek frisset)
  • 1/2 dl száraz fehérbor
  • 2 tk cukor
  • 1 tk mustár
  • 1 fél öregcitrom leve
  • 1 tk reszelt szerecsendió
  • 10 tekerés őrölt bors
  • pici só

Ez már hosszabb lista lett.

20.jpg

A tejfelbe belefacsartam a citromot, rátettem a cukrot meg a csipet sót. Belenyomtam a majonézt és a mustárt, majd ráreszeltem a szerecsendióból. Meg a borsból. A végén megkínáltam a kis fehérborral (igencsak elegáns borral itattam). Szépen kikevertem, megkóstoltam, de fotózni elfelejtettem.

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

Feltettem 1,5 liter olajat az indukciósra és 140C-ra állítottam. Ez ugyan teljesen felesleges próbálkozás, mert a rezsó nem tudja a hőfokot rendesen tartani, de én optimista vagyok. Beletettem az első adag karfiolt, amikor elérte a 140C-t, és rögtön letakartam. Ez a trükkje annak, hogy krémes legyen a karfiol - az elején fedő alatt kell sütni. Visszaesett 131C-re, így kicsit feljebb vettem, de ez nem látszott meg a paníron. Több réteg papírtörlőre szedtem ki a karfiolt. Közben az olaj elérte a 154C-t, sőt még 162C-re is felment!

25.jpg 26.jpg 27.jpg 28.jpg

Látszik is, hogy a második adag már barnásabb lett (közben az elsőből a feleségem kilopott egy adagot, hogy ő most, itt és azonnal éhenhal: valahogy mindig ez történik, ha valamit panírozok ...). Lásd nyitóképet.

Most már én is hozzáfértem az asztalhoz, és tálaltam magamnak is egy adagot (sima rizst főztem körítésnek, mert az egyszerű és finom).

30.jpg

Szépen megsült, a tartár is ízes volt, a rizs meg könnyű és pergős.

31.jpg

Igenám, de igaza volt a feleségemnek: sok lesz az a három tojás! Így azután belekevertem a megmaradt lisztet, meg még egy jó adagot, hogy kemény tészta lesz belőle. Esetleg csipetke? Azt beigérte a feleségem.

32.jpg 33.jpg 34.jpg 35.jpg

Hirtelen felötlött, hogy van még egy kis kukoricakeményítő, így akkor ebből a tésztából levestésztát gyúrok. Kinyújtottam deszka nagyságúra a tésztát, majd megszórva keményítővel, feltekertem a sodrófára.

36.jpg

Addig sidertem-sodortam, míg szinte átlátszó lett a tészta. A keményítő a trükkje, hogy ne ragadjon össze, de ne is legyen agyonlisztezve! Nekiálltam felvágni - szándékom szerint - cérnametéltre, de ezt én mindig elrontom, és picit szélesebb lesz, mint a cérna. Gondoltam teszek a tésztába egy pici olajat, de eléggé meglepett a "Gentile" felirat az üvegen. Ez a szó "nem zsidó"-t jelent. A magyar cimkés ugyanilyen olajon az "Original" szó szerepel ... a csuda se érti.

37.jpg 38.jpg 39.jpg 40.jpg

A felvágott tésztát papírtörlőre terítettem,

41.jpg

ahol 16 óra alatt csörgősre száradt!

42.jpg

Már csak egy Ziploc zacskóba kellett beletenni, és feliratozni.

44.jpg

Azóta már főztem is belőle egy kiskakas levesbe tésztát, és meglepő módon 8 percig kellett forralni, hogy a közepe is rugalmasra főjön.

42 komment

Címkék: tojás mustár majonéz bors fehérbor karfiol cukor citromlé liszt zsemlemorzsa szerecsendió tejfel prézli

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6215163926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2019.10.09. 08:14:19

A nyitóképen a kész karfiolt mind beburkoltam volna secperc alatt!:)))
Nagyon szeretem ebben a formájában is, csak panírozni kevésbé. Meg nem tudom mennyi az ára a piacon, a Sparban db-ra adják...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.09. 09:10:28

@Dikusz: A karfiol panírozása mindig az én feladatom. Nem szeretem az olyan nagy darabokat, amit az éttermekben adnak (bár azok is finomak), inkább kicsiket készítek. Azon több a ropogós!

Kumari aki Nilüfer 2019.10.09. 11:38:43

@Andrass9: Nálunk az a szokás, hogy panír előtt a karfiolt főzzük..vagy inkább túlblansírozzuk.. vagyis félfőtten leszűröm, és még langyosan panírozom.Ismeritek a Pakora nevű panirport? Közel-keleti boltokban van..na, arra én rákaptam, a zöldségeket abban szoktam .

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.09. 11:56:14

@Kumari aki Nilüfer: Régen én is előfőztem, de rájöttem, hogy még ha gőzölöm is, ízt veszítek. Viszont az első 5 perc fedő alatt tökéletesen megfőzi, már csak forgatni kell, és szép pirosra sül. Egyelőre maradok a saját zsemlemorzsámnál :)))

Negotiator 2019.10.09. 15:48:41

András, talán az angol tévesztett meg. A gentile szónak olaszul több jelentése van (az is amit idéztél), de a fő jelentése a kedves, átvitt értelemben finom. A gentile olio di oliva olyan olivaolaj, ami az átlagosnál kevésbé oliva ízű-illatú.
Azt nem tudom hogy ez a fajta vagy a préselés következménye.
A lefedve sütés jó ötlet, ki fogom próbálni. Olaj nélkül, panírozva tepsiben sütve nem próbáltad még? Lett a családban aki nem ehet bő olajban sült ételeket, de a rántott hús tepsiben már egész jól megy.

Topy 2019.10.09. 15:51:37

gentile - olasz a felirat, nem angol! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.09. 16:38:40

@Negotiator: @Topy: Valószínű, ez az oka, hogy nem értettem. Nem csak angolul, de héberül is az a jelentése. Olaszul viszont nem tudok :))

látjátok feleim szümtükkel 2019.10.09. 19:04:38

Én meg sajnos rántott karfiolul nem tudok.
Nekem csak sütve-főzve jöhet, rántva nem.
Pont most vettem valahol leárazott példányt 500 forintért,de nagyon szép. Majd valami zsemlemorzsás, vagy rakott kétszersültes varázslás lesz vele, meg egy kis kókusztejjel.

Most zöldbaboztam, mert 600 forintért nagyon szépet kaptam a piacon. Só nélkül megfőztem, majd egy részét zöldfűszeres párolt csirkecomb mellé tettem, a többiből főzlék lett, hagyományos.
Régóta úgy főzöm a zöldbabot, hogy csak a kész ételt sózom, és így nekem sokkal jobban kijön a bab íze.
A csirkecombosat pürésítettem, ami különösen jó lett.

Egyébként majd meghalok egy kis rántott karfiolért, ami sajnos a rántott töktől majdnem is összejöt. Az is sok, de valami szenációsan jól sikerült, nem birtam neki ellenállni.

Felszedtem az édesburgonyámat, egy kis gumóból elég szép kb, fél kilónyi lett. l kg lila krumpliból meg kb. két kilónyi lett. A paszternákom fenomenális, félkilós példányt vettem ki mustra gyanánt, el sem tudom képzelni milyen lesz a többi. De örülök neki, mert 1000 ft kilója a boltban, és sokszor fonnyadt is.

kocsmagomba 2019.10.09. 19:39:43

András a konyhában = Elefánt a porcelánboltban

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.09. 21:58:40

@látjátok feleim szümtükkel: Még van egy bő adag a veteményesben, abból talán klasszikus főzelék lesz. Feleségem hozott két zsenge spárgatököt: lesz tökfőzelék is!
A gyömbérnövényemet a fagy elvitte:( Most egy galanga gyökeret ültettünk el, hátha bejön...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.10.09. 22:06:37

Köszönök szépen!
Ez a hirtelen éhhalál ismerős, felénk is terjed.
Kiváló étek, bár magam, ha éppen rászánom magam, hogy panírozzak, akkor mindenképpen készül mellé valami húsféle is. Így vagyok a rántott cukkinivel is, az is csak amolyan köret a rántott hús mellé.
Az előfőzéssel nem nagyon szoktam vacakolni, valahogy mindig túl puha lett. Maradt a viszonylag kis darabra metélés, és az igen bő olajban a kis lángon sütés. Persze, néha kicsit roppanós maradt, de az még belefér. Ami igazán ízlett, az a pagoda (fraktál) karfiol volt. Egyszer kaptam, akkor igen jó volt, azóta szünet. A kertben megette a fene, nyeszlett, felnyúlt lett, nem termett igazi rózsát.
Kinyitottam az ablakot, küldd gyorsan, mielőtt befagy a seggem. :D

Kumari aki Nilüfer 2019.10.10. 07:32:57

@Waka: Munkám kapcsán tudom, hogy a pagoda karfiol neve: romaneszku.Annyira szép. én azt csak párolom, hogy megmaradjon a látvány:)Mostanában szinte eltűnt a piacról, egy időben állandóan volt.

Kumari aki Nilüfer 2019.10.10. 07:34:28

@Andrass9: a nem előpárolt , az nekem a sütőben, olajjal meghintve, és valamivel megszórva,,a kakaós csilis nagy kedvenc:) de eztán nyersen rántom, mégiscsak kevesebb a macera.

Topy 2019.10.10. 09:09:55

@Kumari aki Nilüfer: valójában romanesco lenne az, broccolo romanesco (római brokkoli) néven emlegették az első róla szóló feljegyzésekben
matematikai szempontból érdekes - fraktálzöldség -, egyébként nálam ugyanúgy az ehetetlen kategóriában van, mint a 'sima' karfiol és brokkoli :)

Kumari aki Nilüfer 2019.10.10. 09:16:22

@Topy: Köszönöm:) nekem az ügyfél így emlegette, ez maradt meg, de most bevésem a helyes nevé. tAnnyit tudok, hogy fraktál, és szépséges..Nálam meg a nem értem kategória az, hogy a brokkoli, a karfiol, és ez a szépség nem ehető:) sŐT, ÉN KELBIMBÓ RAJONGÓ IS VAGYOK. Ja, a nagybetű véletlen:) De nem gond, nem vagyunk egyformák szerencsére.

Topy 2019.10.10. 09:23:40

@Kumari aki Nilüfer: a kelkáposzta szintén a fogyaszthatatlan zöldségek közé tartozik; én azért igyekszem barátkozni ezekkel az ellenséges zöldségekkel, kelbimbóval hosszú ideje tréningezek, levesben pár darab már elmegy :)

látjátok feleim szümtükkel 2019.10.10. 09:44:24

@Topy:

Kelbimbót próbáld meg vékonyan felszeletelve hagymákkal megpárolni-pirítni, fűszerezni, nagyon jó tud lenni. Meg minden káposzta.

látjátok feleim szümtükkel 2019.10.10. 09:46:57

@Andrass9:

Felénk is volt tegnap előtt reggelre, nagy kárt nem okozott, csak a fizálisz/földicsresznye csúcsait kapkodta le, de alól a virágok mgmaradtak, bár azok már az idén nem nagyon fognak beérni.

Kumari aki Nilüfer 2019.10.10. 10:08:22

Elnézegetem a panírozás fotóit..én nem tudok villával, csak kézzel panírozni...

látjátok feleim szümtükkel 2019.10.10. 10:25:43

@Kumari aki Nilüfer:

Két villálval kell, úgy kézzel nem kell belenyúlni a masszába.

látjátok feleim szümtükkel 2019.10.10. 10:25:44

@Kumari aki Nilüfer:

Két villálval kell, úgy kézzel nem kell belenyúlni a masszába.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.10. 10:33:32

@látjátok feleim szümtükkel: Egy-egy villa is elég tányéronként, így nem lesz rajtuk sehol váratlan panír :)
A NAGY szakácsok (Benke Laci bácsi, stb) mind kézzel paníroznak. A sok konyharuha kimosása komoly feladat lehet mellettük ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.10. 10:34:30

@látjátok feleim szümtükkel: Helyesbítek: villák a lisztbe és a tojásba, kanál a prézlibe!

Kumari aki Nilüfer 2019.10.10. 10:37:41

@látjátok feleim szümtükkel: Úgy sem tudok:DD éreznem kell a feelinget:DDDDD

kobold63 2019.10.10. 11:15:20

@Andrass9:

Nálam villák a lisztbe és a tojásba, kéz a prézliben.
Abban a rizsben szépen mutatott volna valami: zöldborsó, gomba vagy csak petrezselyem. (ja, Feleség nem szereti a gombát)

Hét végén Thanksgiving, megúsztam a pulykát, mert nem lehet a szokásos tölteléket csinálni, az nem keto. Megegyeztünk kacsákban, batáta, kelbimbó , karfiolpüre, áfonya szósz, ubisaláta. Alma, kék és vörös áfonyával töltve, sütve. Vörösborban párolt körte zabaglionéval.

Topy 2019.10.10. 11:42:14

@Andrass9: én is rácsodálkoztam, úgyhogy gyorsan kiderítettem, hogy Kanadában október második hétfőjén tartják

kobold63 2019.10.10. 12:16:27

@Andrass9:
Ez a tervezett menü.

@Topy:
Ebben az időben a Balatonfelvidéken szoktunk tartózkodni, évek óta, így megúsztam a pulykát egyszer, de késöbb be kellett ezt hozzni. A Karácsonyi tradiciót nem akarom ezzel rontani, különben csak én nem szeretem, a családban mindenki más egyszer az évben elvárja. Ha már itt élünk.
Azért a csabai kolbászt, füstölt sonkát és szalonnát is meg kell csinálnom, meg a sok egyéb otthoni ételt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.10. 16:07:11

@Topy: Köszi, én lusta voltam utána járni :) Különösen, hogy egy hónap múlva megyek én is ünnepelni ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.10. 17:59:01

@kobold63: A kolbász rendben van, no de a pulyka???
Mondjuk az elmúlt 29 évben mindig nekem kellett felszeletelni a madarat a baráraimnak :) Szerencsére nem erőszakoltak, hogy egyem is ...

látjátok feleim szümtükkel 2019.10.10. 20:09:02

Képzeljétek takarítás közben megtaláltam a csirkebiblit. Nem tudom mikor került hozzám, de kb. 200 recept van benne, a világ minden részéről.

Majd megtanulmányozom, és ha valami nagyon jót találok, akkor megcsinálom, és megírom.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.10.10. 20:56:58

@Kumari aki Nilüfer: @látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Nálam száraz kéz, nedves kéz. A tojásban villa. Liszt és morzsa papíron. Zsírpapír, szétnyiszált kiflis zacskó, régebben selyempapír - abban adták a kenyeret -. Jól lehet teríteni, ráhalmozni, különösen a morzsát,

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.10. 21:17:20

@Waka: Nekem meg jobban esik kanállal beterítgetni a prézlit, ezért én mélytányért használok mindhárom feladatra :)

Dikusz 2019.10.11. 08:09:27

@Andrass9: Erre mondta azt az egyszeri ember, hogy: "milyen jó, hogy nem szeretem, mert ha szeretném, akkor borzasztóan sokat ennék belőle, pedig szörnyen utálom..." :)))

látjátok feleim szümtükkel 2019.10.11. 08:51:27

@Andrass9:

Ja, egyébként csirkebiblia akar lenni, de néha megtréfál a szövegszerkesztő vagy a kalviatúra ( ha nem ütöm elég erősen ), kimaradnak betűk, amit nem mindig veszek észre, vagy a javítás nem megy valamiért, és a rossz szöveget hagyja benne.

Mellesleg rengeteg távolkelti, és amerikai recept van benne. Csirkeszárny is. Azt állítólag szereted.

látjátok feleim szümtükkel 2019.10.11. 08:58:05

Panírozáshoz egy időben nyájlon zacskóba tettem a lisztet, és a mozsát, csak a tojás volt tányérban, aztán valamiért leszoktam róla. Most minden tányérban, vagy tálban van, és kézzel is benyúlok a masszába. Sőt égen a panirozá után azonnal ment a zsírba a sütni való, most kirakom tányérra, vagy deszkára, és amikor már minden panírozott darab kész, akkor kezdem sütni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.11. 09:38:13

@látjátok feleim szümtükkel: Én is kivárom az egész panírozását, mielőtt sütöm. Ellentétben a fasírtgolyócskákkal, mert amíg kisül egy adag (40 golyó), addig meggömbölygetem a következőt.
Érdekes módon ezek a golyócskák is szublimálnak, míg készítem ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.11. 09:44:38

Jók legyetek, megyünk Sopronba a hét végére! A gyerekek vigyázzák a házat és a macskát :)

Dikusz 2019.10.11. 11:58:50

@Andrass9: Jó utat, szép időt!:)))