Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (36) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Mustáros-tejfölös csirke

2019.10.06. 07:00 Waka

Úgy esett, hogy elfogyott itthon a házi készítésű erdélyi mustár. A melóhelyi hűtőben lévő felett is eljárt már az idő, elég bizalmatlanul nézett ki, kanalizáltam hát. Szerencsére Asztalos Laci nemrég hozott az Arbatból egy húszdekás doboz mustárport, és akadt még vagy nyolc deci sűrített must is lefagyasztva. Nekiveselkedtem hát, és készítettem egy adag jóféle mustárt. Be is harangoztam a cégnél, hogy másnap reggelire mindenki valami hozzáillő fogással készüljön, mert meg kell kóstolni. Vki fel is ajánlotta, hogy hoz egy tepsi sült hurkát-kolbászt, mert amúgy is illő lenne felhasználni. Megvolt a lakoma, krákogott, könnyezett és fújta az orrát feszt az egész csapat.

img_20190929_113344.jpg


Ebédhez is magammal vittem a mustárt, mivel egy kis frankfurti virsli volt a menü. Ebédnél egy más összetételű csapat szokott a kis étkezőnkben összejönni. Kínálgattam őket is, ízlett nekik, kenték rántott húsra, szendvicsbe, akadt, aki a csilis bab mellé kanalazott belőle. Kócos egyenesen a tejföllel leborított tésztájára tett egy kanállal, és szépen elegyengette. Egészen jól nézett ki, nekem meg rögvest beindult a fantáziám. Tejföl és mustár együtt valami husival, némi fűszerrel, mellé egy kis rizsa, hm..., de finom is lehet.
Az ötletet tett követte, és elkészült a mustáros-tejfölös csirkecomb.

img_20190928_121201.jpg

Hozzávalók:
- 5 csirkecomb
- 660 g tejföl
- 2 evőkanál csípős mustár
- 1 fej fehér hagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál sertészsír
- só
- őrölt fekete bors
- 20 dkg olvadós sajt a tálaláshoz

img_20190928_084033.jpg

Faros csirkecombot vettem. Egyrészt szeretem a csirkefart, másrészt a bőrös-csontos hús remek ízt és kocsonyás állagot ad az ételnek. A combokról lenyisszantottam a láb rajtahagyott részét (a rafinált szemétládák csirkecomb áron adják a kaparót), a megmaradt"zokniját" is lekapargattam. Kiszedtem a benne maradt pár tokot, aztán szétvágtam, majd alaposan megmostam a húst.

A lábos aljában elterítettem a zsírt és rászórtam a laskára vágott hagymát.

img_20190928_084716.jpg

A hagymára tettem a megsózott, beborsozott húst, alulra a far, hegyibe a többi. Aztán jól elfejeltettem fotózni. De esküszöm, így történt.

A tejfölt elkevertem a lereszelt fokhagymával, egy kanálnyi mustárral és egy csipet sóval. Megízlelve nem tűnt elég határozottnak az íze, ezért hozzákevertem még egy kanál mustárt.

img_20190928_085538.jpgimg_20190928_085902.jpg

A mustáros tejfölt a hús tetejére öntöttem.

img_20190928_090120.jpg

Lefedve, hármas fokozaton másfél órát "sütöttem".

img_20190928_103756.jpg

Párolt rizzsel tálaltam és reszeltem rá némi sajtot.

img_20190928_121146.jpg

Egészen jól eltalált étel lett. Talán a fokhagyma lehetett volna valamivel kevesebb, mivel igencsak uralkodott az íze, a mustárból viszont tehettem volna kicsit többet, hogy érezhetőbb legyen. Ettől függetlenül nincs okom panaszra.

19 komment

Címkék: fokhagyma tejföl csirkecomb fehérhagyma erdélyi mustár

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr10015190810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zoli8181 2019.10.06. 09:33:31

Biztos finom, de engem a mustár receptje jobban érdekelne.

kobold63 2019.10.06. 10:36:56

Engem is, lásd @Zoli8181 -t. Az is, hogyan lehet must nélkül csinálni, ha nem, akkor esetleg gyártok valamennyit.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.10.06. 10:48:41

@Zoli8181: Ott a link a bejegyzésben, de idemásolom:
blogkocsma.blog.hu/2014/11/11/mustar_277
@kobold63: Temérdek recept van az Interneten.

kobold63 2019.10.06. 13:21:44

@Waka: "temérdek recept van az Interneten" , igen, de én mégis ezt a blogot olvasom és követem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.06. 17:59:42

@kobold63: Egy-két liter mustot mindig tudsz csinálni, szőlő van a boltokban. Nem véletlenül mustár-nak hívják, kell hozzá a tömény must :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.10.06. 22:59:58

@kobold63: Az az igazság, hogy a legtöbb link olyan helyre mutat, amit nem szívesen osztanék meg. Mindmegette, Nosalty, az origot-t meg végképp nem. Talán a Streetkichen marad, de az meg nem túl konkrét. streetkitchen.hu/alapkeszitmenyek/hazi_mustart_ajandekba_az_egesz_csaladnak/
Próbáld ki az itteni receptet, és használj hozzá 100%-os almalét. Nagyon nem lőhetsz mellé.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.07. 09:34:52

@Waka: Nem véletlen, hogy Fördős Z-t kóklernek tartom, és soha nem olvasom (most kivételt tettem, de a véleményem nem változott) ...

Zoli8181 2019.10.07. 11:18:25

@Waka: Köszi! A link-et láttam, de annyi eszem már nem volt, hogy az erdélyi mustár ez a mustos cucc(lehet a 4napos lagzi mellék hatása)

kobold63 2019.10.07. 11:38:30

@Andrass9:
@Waka:

Köszönöm a recepteket, linket. Több innen elérhető receptet néztem át, errefelé nem használnak must sűritményt, csak fehér bort és ecetet. Esetleg kevés mézet tesznek hozzá. Hát ennyire különbözők az izlések. Én a tiétekkel szimpatizálok, frissen kisajtolt almalét lehet kapni mostanában, még az almafajtában is lehet válogatni, melyiket szereted.

A legjobb Dijon mustárt egy kis francia vendéglőben ettük, egyenl1tői volt francia gyarmaton. Franciaország erősen fogja a régi gyarmatait, gazdaságilag (bank és pénzügyeken keresztül) hatalmas hasznot húz még mindig belőlük, sok francia dolgozik ott, üzletek, árú, vendéglők. A déli iszonyú melegben beestünk oda, hideg sör, francia kenyér és a csodálatos, csípős mustár, amig vártunk az ebédre.
Sok mustárt kipróbáltunk azóta, angol, német, francia, amerikai, de semmi nem jött közelébe. Na, ezt is legyárthatom magamnak?

Ma egy nagy farmnak az minta üzletében jártunk, a legfrissebb árú, kaptam szép, zöld kelkáposztát meg birsalmát is. Elképesztő változatú dísztökök, pumkinok, sokról nem is tudom, ehető-e vagy csak dísz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.07. 16:29:19

@kobold63: Jó sötét kelkáposztából csodás a főzelék (legalábbis én nagyon szeretem), de a nagylyány finomat főz a fodros kelből (kale) is.
Dijoni mustárt még egyszerűbb elkészíteni, mint a blogkocsmál fellelhető recepteket :) Ez például egész jónak hangzik:
www.allrecipes.com/recipe/240790/chef-johns-dijon-mustard/
A lényeg a dijoni mustár készítésénél, hogy a mustármagokat akár több napra is beáztatod az izlésednek megfelelő fűszerezésű folyadékba (ecet, bor, víz, almalé, must, fehérbors, só, szegfübors, salotta hagyma, stb.) amitől az egy sűrű valami lesz (a mustármag szívja fel a lét), amit azután vagy így hagysz, vagy botmixerrel/foodprocessorral ollyaira simára vágsz, amennyire szereted.

kobold63 2019.10.07. 21:04:44

@Andrass9:
Ez is egy azok közül, amit említettem. Van sok hasonló, de ez a Chef-John nagyon gyakori az itteni receptek, videok között.
Mostanság vettem két dijon mustárt, az egyik truffle ízestésű (semmi különös), a másik dill plckle, ez az ízletesebb. Elég jó virslivel próbálgatjuk, sajnos debreceni nincs errefelé.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.10.08. 21:23:33

Tegnap délután leszedtem a paprikákokat, öreg este lett, mire végeztem vele. A végét már majdnem sötétben kapkodtam le. Összejött cca. 10 kiló, csak a két tő aji christalról lejött majd' öt kiló. Van kilónyi jalapeno, két kiló különféle csili, meg egy emberes adag Habanero, Moruga Scorpion és Carolina Reaper. Az erkélyen várják a sorsukat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.08. 22:32:32

@Waka: Én meg ma szedtem le a második nagy adagot, most csak Aji, Spicy Fiesta és Ancho-t, de lett 3 kiló. Hogy érdekesebb legyen, levagdostam a szárakat, majd feltettem a maradék faszénparázsra (ugyanis kellett sütnöm egy grillnyi padlizsánt a feleségemnek padlizsánkrémhez, majd utána fél kiló csirkecombfilét ebédre). Szórtam két marék bükkfa fűrészport is a parázsra. Mennyei illatú lett a többféle paprika, amit megcsináltam paprikakrémnek. Ez ehetős csípősségű - még az erős pistát sem érte el. Lett 27 üveg - így megütöttem a száz üveget már :)
Vár még sok Habanero, Aji Benito, Thai2 és Thai Dragon, meg Fresno és Cayenne. Ezeknek még érni kell. Állítólag jó idő jön ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.08. 22:41:08

@Waka: Mellékesen naponta takarítom a teraszt és környékét a rengeteg beteg diólevéltől. Naponta átlagban 100 liternyit zacskózok be, mert ezt nem akarom a komposztba tenni. A feleségem szedi a paradicsomokat (ő látja, melyik piros már). Összejött vagy 10 kiló megint, holnap talán befőzöm hámozott paradicsomnak.
Az uborkából állítólag az utolsó adag lett a legjobb. Több viszont már nem lesz a növényen - az mehet a komposztba.
Megjött a fokhagyma vető"mag" is Makóról. Kell neki a hely még november közepe előtt. Addigra általában lemegy a paradicsom, de idén nem volt paradicsomvész a veteményesben.

kobold63 2019.10.09. 05:13:00

@Andrass9:
@Waka:

Mit csináltok ezzel a rengeteg paprikával/chilivel ? Szárítva/ledarálva vagy csak paprikakrémnek? Ha krém, akkor azt a sokat hogyan fogyasztod? Nem lehet minden ételbe tenni, ajándék lesz, hidegen elhasználni a sorsa?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.09. 09:08:17

@kobold63: Waka nevében nem tudok nyilatkozni.
Mi általában ételbe tesszük, így el is fogy egy pici üvegcse egy hét alatt. Lefagyasztani mindig elfelejtem, valamennyit a szezon végén általában leszárítok, amit egy spéci lisztdarálóval ledarálok pornak. A krémek nagy része ajándék - rengeteg ember könyörög érte :)
Kb 300 üvegcse van a kamrában, még van 2014-es is!

kobold63 2019.10.09. 13:02:50

@Andrass9: így már érthető, kösz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.09. 14:54:30

@kobold63: Kb negyven féle íz készüét eddig, és van egy pontméretű dobozunk/tálcánk, amibe a 14 kedvenc íz van. Ebből válogatunk ebédhez, vacsorához. Vannak kevésbé csípősek, azokat főzéskor használom. Elég sok Tahi chili paste van, amikkel Thai ételeket alapozok.