Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (36) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Bundás kenyér sajttal az Index ötletéből

2019.09.30. 07:00 Andrass9

Pár napja volt egy rövid cikk és videó az Indexen, ami egy gyors, ám tápláló reggelit mutatott be.

 

20.jpg

Még szavazás is volt hozzá, hát gondoltam, hogy megcsinálom. Kicsit egyszerűbben, de szerintem volt olyan jó, mint az eredeti.

Hozzávalók:

  • 2 tojás (az enyém 1 darab XXXL-es ikertojás volt)
  • 2 kis karéj kenyér
  • Kis gouda sajt (eredeti recept szerint mozzarella)
  • 1 ek zsiradék (most pecsenye zsír volt)
  • 2-3 bazsalikomlevél (ami nálam elmaradt: egyszerűsítettem)
  • bors

10.jpg

Kicsit felforrósítottam a zsirt, majd beleütöttem a tojást. Sóztam és daráltam rá kis borsot is, mert azt szereti a tojás. Pont annyira volt meleg a serpenyő, hogy kicsit megszilárdult a fehérje alja, így összekevertem a sárgájával. Végül a két kis kenyérszeletet belenyomkodtam a tojásba.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Megfordítottam a kenyereket a tojásban és visszatettem a lángra. A nagyobbik szeletre vágtam egy liberális vastag sajtszeletet. Mivel már épp megsülögetett az alja a tojásnak, ráfordítottam a kisebbik kenyeret a sajtra. Így sült még egy picit, majd megfordítottam az egészet együtt. Az eredeti recept szerint a kenyéren túllógó rántottát hajtogassuk be, de nekem olyan pici volt a serpenyőm, hogy nem volt túllógó rántotta :)

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Felszeleteltem fél uborkát, egy érett jalapenot és egy pici koktélparadicsomot a kertből, majd tálaltam magamnak.

19.jpg

Kettévágva szépen kifolyt a sajt ...

21.jpg

Remek reggeli lett belőle, érdemes volt kipróbálni.

23.jpg

A lényeg pedig, hogy nincs macera külön a bundáskenyérrel, az együtt sütéssel - seperc alatt (kevesebb, mint 10 perc fotózással együtt) elkészült!

36 komment

Címkék: tojás kenyér zsír sajt bazsalikom bors

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2115176032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zoli8181 2019.09.30. 16:55:54

Guszta!
Azt a tojást honnan szerezted? direkt 3xl-est árulnak vagy csak véletlen. Én egy gödöllői génbankból szoktam venni a sárgájának van egy enyhe zöldes árnyalata, nemhogy nem tápolják öket tele, de gabona mellé rengeteg zöldet kapnak, náluk a tojás csak mellék termék a lényeg, hogy minél egészségesebbek legyenek a tyúkok. 30Ft/db de sajna max. M-esek.

MadMary 2019.09.30. 17:03:37

@Zoli8181: Jómagam egy szerencsi gazdaság boltjában veszem a tojglit nagyon méltányos áron, négy méretben árulják, a legnagyobb az XL-es, ami tényleg hatalmas - a nyáron egyszer vettem 20-at az XL-esből, mert sütés-főzés-vendégjárás volt, és mind a 20 tojásnak dupla sárgája volt. Mielőtt kérdenéd, a boltocska sajnos nem Budapesten van...

MadMary 2019.09.30. 17:04:08

... és az XL-es csodatojás darabja 42 forint.

MadMary 2019.09.30. 17:06:24

Hogy a poszthoz is hozzászóljak, az én kíváncsiságomat is piszkálta az omlett, persze végignéztem a videót és elhatároztam, hogy előbb-utóbb megcsinálom... András, örülök, hogy megelőztél, így már tényleg elhiszem, hogy kivitelezhető és ízletes a recept. :-)

Zoli8181 2019.09.30. 17:16:54

@MadMary: és gondolom nem is pestmegye, a kitakarás ellenére mondjuk sejtem, hogy egy csokigyáras városban:)

MadMary 2019.09.30. 17:38:39

@Zoli8181: Hát egészen biztosan nem Pest megye... :-) :-/

Zoli8181 2019.09.30. 17:58:45

@MadMary: akkor jól gondolom, hogy Milkaföld:)

MadMary 2019.09.30. 18:23:09

@Zoli8181: Múúúúúúúúúúú....

kocsmagomba 2019.09.30. 19:13:05

Olvastam az Indexen. A szavazásnál arra szavaztam, nem emlékszem pontosan a szövegre, de a lényege az volt, hogy teljesen elbaszott egy étel ez. Állatnak nem adnám.
Azt hiszem "Nem néz ki jól" fedőnévvel illették ezt a véleményt.
:D
Hogy pont te ezt megcsinálod, az rejtély. Orvos látott mostanában? Olyan furcsa lettél... ezt nem sértő szándékkal mondom, őszintén.

kocsmagomba 2019.09.30. 19:29:08

@Zoli8181: @MadMary: Nemrég, mikor még megvoltak a tyúkjaim, nem volt ritka a 70 gramm feletti tojás, egyetlen sárgájával. Én sajnáltam szegényeket, komolyan.

Apropó, szümtük, itt vagy? ;)
Képzeld megvan, hogy hová lett egy csomó tojás, amire panaszkodtam annak idején, hogy nagyon hullámzik a teljesítmény.
Az egyik szomszédom térfigyelő kamerája vette fel a nyestet, a rohadt dög hordta össze, spájzolta el a tojásokat, nemrég találtam meg egy félreeső helyen, illetve a másik szomszédom hazaköltözött és az ő nyitott padlásán voltak a tyúkjaim tojásai kupacban. (környéken másnak nem volt tyúkja) Most már 2 tyúkocskám hirtelen halálát is tudom kinek a számlájára írni. :(

Dikusz 2019.09.30. 19:57:33

@MadMary: Búúúúúúúúú....., hogy azt hidd, tudok idegen nyelven is. :)))

Dikusz 2019.09.30. 20:05:30

@Zoli8181: @MadMary: Én a budafoki piacon veszem egy igazi őstermelőtől (Pest megyei). Nem kicsi galambtojás, normális méret, aminek a világrahozatalánál nem repedt szét a tyúk s*gge. Bár a nagy melegben nemigen voltak aktívak a tyúkjai, sakkoznia kellett, hogy melyik törzsvevőjének jusson. Nem narancsszínű, hanem sárga a tojássárgája. Viszont ha piskótát sütök belőle, olyan gyönyörű sárga lesz, hogy csudájára járok.:)

MadMary 2019.09.30. 20:28:33

@Dikusz: Haha... Te, ha tudnád, mit összeröhögtünk a külföldi barátaimmal, amikor elkezdtük összehasonlítgatni, hogy az állatok mit mondanak különböző nyelveken... azt hiszem, én nyertem a leghosszabb röhögőgörccsel, a magyar béka "brekeke" hangjával.
vimeo.com/25215616
2:25-től jön a lényeg. :-) Búúúúú. :-D

MadMary 2019.09.30. 20:35:05

@kocsmagomba: Náluk a padlásra költöztek be nyestek, sajnos az egyik gyümölcsfa ágai átnyúlnak a háztetőre, ott surrantak be... tavaly télen a frászt hozták ránk, gurigázás-ugrabugra-kergetődzés az éjjel közepén, no meg "csinos", igen jellegzetes ürülékkupacokat is hagytak jól látható helyen. Haszonállatot a környéken nem lehet tartani, így nem tudom, lopkodták-e a tojásokat, de nem tartom valószínűnek, hogy a környék énekesmadarai hálaimájukba foglalták volna a nyestbandát...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.30. 21:18:28

@Zoli8181: Mi Solymár mellett lakunk, és ott van egy terménybolt, ahol árulják. Konkrétan ezt az óriás xxxl-est árulják: 100g egy tojás!
Már sok éve vesszük, de csak ritkán, mert ennyi tojást nem is lehet megenni :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.30. 21:19:14

@Zoli8181: Külön spéci tojásos tálcájuk van, amire csak 20 tojás fér :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.30. 21:28:38

@kocsmagomba: Fura memóriád van: A kérdések közt nem szerepelt, hogy ez egy hülyeség. Hogy felfrissítsem a memóriádat, ezek voltak a szavazás kérdései:
Na, ez lesz a reggeli?
Igen
Nem
Ma nem, de holnap igen!
Nem tűnik jónak
Valahogy egyik sem tűnik olyan rosszindulatúnak, ahogy belállítod... Ja, és voltam a napokban doktornál :)

látjátok feleim szümtükkel 2019.10.01. 08:41:32

Egyébként minél idősebb a tyúk, annál kevesebb, de annál nagyobb is a tojása.

Ez egy nagyon jó reggeli, ebéd, és vacsora. Lehet mellé inni kávét, teát, sört, bort, és azzal már egy komplett étkezés. Minden benne van, ami egy jó étkezésheez szükséges. Én a sajtot megdobnám némi zöldfűszerrel, az még javítana az ízeken.

Édesben valami hasonló a lekvárokkal, ízekkel kent, és összeborított bundáskenyér. Gyorsabb, mint egy palacsinta, de kiváló édesség, főleg, ha a tojásba némi tejszínt csurgatunk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.01. 09:51:15

@látjátok feleim szümtükkel: Az eredeti recept bazsalikomot mondott hozzá, csak én elfelejtettem :)
Amerikában csak édes bundáskenyér van, a sósat nem ismerik. Nyakonöntik juharsziruppal, hogy még ütősebb legyen.

látjátok feleim szümtükkel 2019.10.01. 13:14:44

@Andrass9:

Speciel a bazsalikomot nem szeretem, de mással pl. snidlinggel, metélő fokhagymával, zsályályával, korianderrel el tudnám fogyasztani.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.01. 16:22:34

@látjátok feleim szümtükkel: Különösen zsályályával tűnik jónak :)))
Valóban, ha nem mozzarella, akkor nem bazsalikom, hanem az általad említett lista!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.01. 16:32:52

Vasárnap a gyerekek leszedték az összes érett csilipaprikát, én meg tegnap reggeltől estig gályáztam, míg mind befőztem csilikrémnak. 72 kisüveg lett (ez kb. 5,6 kg)! Van egy adag, amelyik igencsak csípősre sikerült (tájékozattabbak számára 550 ezer az SHU-ja), ami épp a tűréshatárunkon van !!!
Még a Jalapeno várja, hogy savanyítsam ...

A bokrokon van még rendesen!

látjátok feleim szümtükkel 2019.10.01. 17:48:03

@Andrass9:

Nagyon jó egy kis pirított és tört köménymaggal is.
A múltkoriban halat pároltam saját levében, amibe csak sót, és pirított köménymagot tettem. Nagyon kiadta a hal ízét, és nagyon aromás lett.

látjátok feleim szümtükkel 2019.10.01. 18:18:33

@Andrass9:

Nekem meg termett egy kisebb mennyiségű piros bélű
alma, de nagyon apró, enni nem túl szerecsés a mérete miatt. Ezért kimagoztam, és héjasan megfőztem, leturmixoltam, kevés cukorral felfőztem. Nagyon szép színe lett, és kihülve olyan az állaga, mint a hajdani bolti gyümölcsíznek.

Zoli8181 2019.10.01. 19:53:26

@Andrass9: Solymáron hol?Angyalföről nem vészes a táv.Meg amúgy is már régjártam Solymáron, egy kis nosztalgia rám fér 13évet dolgoztam 10-es 11-es környékén.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.01. 20:57:15

@Zoli8181: Nem titkolom:
Jössz Hidegkút felől a Rózsika utca, Mátyás király út, balra a Terstyánszki Ödön úton amíg balra egy autóbehajtót látsz. A Gugli nem tudja mi az, de egy gazdabolt :) Lassan menj, talán meglátod! A tojás általában kedden kapható, mert máskor megvesszük :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.01. 21:01:00

@Zoli8181: Idén elmaradt a solymári csilifesztivál :( Az utóbbi 3-4 évben remek műsor volt, és klassz csiliket lehetett kapni. Arról nem is beszélek, hogy a Muzsikás együttes adta a talpalávalót!!!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.10.01. 21:27:12

Köszönök szépen!
Nem rossz falat,talán egy nagyobb serpenyő, meg két nagyobb szelet kenyér kellene hozzá. A tojás, mondjuk méretre elmegy. :)
Egy hasonló menü illatozik előttem, a tojás Pápa mellől jött, háztáji, ahány, annyi forma, méret és szín.
Ma itt is megvolt a hatodik adag csilikrém, olyan közepes erősségű lett. Az ecetes paprika van még hátra, meg a Burning Hole, az utolsó "mindent bele" szósz, a hardcore rajongók számára. No meg az ásás. No, az mindent visz.

Zoli8181 2019.10.01. 21:31:08

@Andrass9: Hát a csípőst amúgy se szeretem, bár eü. hatásai miatt gondolkodok rajta, hozzá szoktatom magam...még a Terstyánszki elején? mert streetview-el tényleg nem látni, pedig már az útvégi kertészeti árudánál jártam (talán, ha ott vagyok beugranak a régi emlékek), még egy kérdés 16óra után még nyitva van, bár az Ürömi körfogalomból kiindulva, lehet, hogy 16órára se érek oda:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.01. 21:46:54

@Zoli8181: Általában délelőtt még nyitva vannak, de délután még soha nem találtunk tojást náluk.

kocsmagomba 2019.10.01. 22:58:01

@Andrass9: Én viszont annál a szavazásnál nagyon hiányoltam egy rosszindulatú válasz lehetőséget, hiszen köztudomású, mennyire rosszindulatú vagyok. A "hányadék" nagyjából megfelelő opció lett volna.
Nos én nem vitatkozom az itteni társaság ízlésével, de egy kérésem lenne, készítsétek el, és egyétek meg! Ne csak beszéljetek róla, hogy hú de fasza, hanem direktben csináljátok meg és egyétek meg egy hétvégi laza reggelinek, ahogy olvashattuk az Indexnél. Ki ne felejtsétek a bazsalikomot! Marhára illik hozzá!
Én maradok a saját szedésű sok kiló vargányánál, sárga rókagombánál, ami kidől már a fagyasztómból, annyira jó volt az idei szezon.

Nos, szümtük, megértettem. Szerintem tévedsz, de ez már nem az én dolgom.

kocsmagomba 2019.10.01. 23:34:57

@MadMary: Jellemző viselkedés a nyesteknél a tojáslopkodás, szeretnek felhalmozni, mint Nemzeti Bank a műkincseket. Csapdába is leginkább tojással lehet becsalni. Ugyanakkor szinte játékból ölnek. Akkor is, ha nincs szükségük a zsákmányra. Nagyobb kandúrok esetében már kétesélyes a harc, de idén elvesztettem egy macskát is. Pozitív, hogy legalább a macskánál kisebbet is összeszedi, nincs egér, patkány, amikre volt már példa a nyestek megjelenése előtti években. Az viszont brutális, hogy imádja a nyest a cseresznyét. Amikor érik, állandó vendég a fa körül. Ürüléke árulja el, tele maggal. Persze a csillaggarázsban tartott autókra is veszélyes a rohadék. Bemászik a motortérbe alulról és eljátszik a színes vezetékekkel. Persze nem játszik, hanem odúlakó zsákmányt keres a szűk helyekre bújva. Közben szaggatja, ami útjában van, nyilván. Ezúton szeretném megdicsérni a francia, igen, jól olvassátok a francia autók tervezőit, mert közel egy éve jár be a nyest a motortérbe és nem tud kárt okozni, ott van a lábnyoma, ezzel szemben a szomszéd német márkájú meglehetősen sznob autója... :) Egyedüli probléma, hogy az autórádió antennájához dörgöli a ... -t, nyilván, területjelzési szempontból keresi ezeket a magaslatokat, ami régen farakás volt az udvaron, ma autó, és olyankor bizony cseresznyemagokkal gazdagon díszített csomagot hagy a kocsi tetején, jellemzően az antenna, mint magaslati pont körül. Közben csúszdázik a szélvédőn, sáros, csúszós de jól felismerhetően nyest lábnyomok le-fel. Aranyosak na, agyon kéne verni mindet. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.02. 18:33:13

Elkezdtem az év utolsó saját kovászos uborkáját! Télire már nem hiszem, hogy lesz még uborka, bár vannak kicsi darabok.
Most meg nekiállok a Jalapeno salátának (pedig gondolkodtam, hogy kovászolom, de a feleségem lehurrogott... Imádkozzatok, hogy ne lyukadjon ki a gumikesztyű :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.07. 18:09:40

@Andrass9: Persze richtig akkor akarok kovászolni, amikor 12 fok van odakinn :((( Melegvizes kezelés a az üvegnek a mosogató táljában. Megforrt szépen, de nem olyan savanyú, mint a szabadban készített.