Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (36) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Gyógyító csontleves izületekre (is)

2019.09.27. 07:00 Andrass9

Barátunk, akinek dílere van, nagyon panaszkodott, hogy fájnak az izületei. Eddig mi kaptunk tőle gyógykenőcsöket mindenféle bajra, de most elhatároztam, hogy valahogy segítek neki.

28.jpg

Mivel évek óta készítem ezt a gyógylevest, amit azután kivonat formájában lefagyasztok, hogy ha begyullad a csigolyám, akkor kúráljam vele, most neki készítettem el. Semmi különleges nincs benne, csak egy monstre csontleves.

Azért két fontos dolog van a receptben:

1, A lehető legtöbb féle állat csontját (jó, ha húsos is a csont) szerezzük be hozzá

2, Sürítsük be egy tizedére, hogy ne foglaljon sok helyet a mélyhűtőben.

Ezen szempontok figyelembevételével mentem le a Fény utcai piacra, ahol az összes hentest végigjárva tudtam csak beszerezni a listán szereplő csontokat.

  • 1,5 kg marha fehércsont (lehetőleg az inakkal és porcogóval együtt)
  • 1,5 kg marha húsoscsont (hogy legyen benne hús is)
  • 70 dkg sertés húsoscsont
  • 1 nagy sertésláb
  • 1 pulykaszárnytő (kb 65 dkg!)
  • 2 nagy kacsanyak
  • 3 db csirkeszárny
  • 5 csirkeláb
  • 10 kacsazuza
  • 4 sárgarépa
  • 3 nagy gyökér
  • 1 nagy vereshagyma
  • 1 kis zellergumó
  • bő hüvelyknyi gyömbér
  • 2 babérlevél
  • 6 db szerecsendióvirág
  • 1 tk kurkuma
  • 2 paprikacsuma
  • 1 kis fej fokhagyma
  • 12 szem borókabogyó
  • 1 tk szinesbors

Méretes lista, bár például sertés fehércsontot nem kaptam, birkacsont se volt sehol. A csirkefarhátat meg elfelejtettem. Nagyjából kisakkoztam, hogy a 10 literes fazekamba beférjenek, mert csak azt tudom az indukciósra tenni. A zöldségeket majd csak félidőben teszem bele, így is szét fognak főni.

11.jpg

A húsokat viszont egy kifóliázott sütőtepsibe téve betoltam a grill alá a sütőben.

10.jpg

Amíg pirultak a csontok, a fűszereket eligazgattam egy teatojásban. A gyömbért és a hagymát a fazékba tettem a teatojás társaságában.

12.jpg 13.jpg 14.jpg

A csontok/húsok fél órát szoliztak a grill alatt. Ekkor megforgattam őket, hogy egyenletesen barnuljanak, mint Mancika a Balatonon ... Újabb fél óra, és kiszedtem a fazékba a sültebbeket. A kacsanyak, sertéscsont és marhatérd, valamint egy csirkeszárny kért még 10 percet.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Így legyen ötösöm a lottón: pont sikerült beleszuszakolni a 10 literes fazékba!

19.jpg

Felöntöttem 5 liter vízzel, mert ennyi fért bele. De legalább eleve nagyon tömény levest fogok főzni. Kiköltöztettem a fazekat a teraszra az indukciós rezsóra - növelje ott a globális felmelegedést. Felforraltam, majd fedővel letakarva 200W-on sikerült 5 órát főzni 94C fok hőmérsékleten. Ekkor elloptam pár merőkanálnyit a kis tottyos fazékba, hogy legyen hely a nagyfazékban a zöldségeknek. A kisfazékba öntöttem még vizet, adtam hozzá kis leveszöldséget és egy csokor petrezselymet, amit megfőztem. Néhány zuza és kacsanyak is átkerült a leveskébe :)

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

A kisfazék levesből megvacsoráztunk, a nagyfazék viszont még hajnali kettőig főtt a 94C-n, akkor az indukciós rezsó kikapcsolt :( Másnap reggel leszűrtem a levest, egy nagy edénybe kipakoltam a zöldségeket és a csontokat és szomorkodtunk, hogy mennyire örülne a kutyánk ennek, ha még élne. A húsokat viszont leszedtem a csontokról és dobozban lehűtöttem, tán főzök vele egy rakott kelkáposztát. A leszűrt levest visszatettem az indukciósra, és most már 1000W-on forraltam. A hőmérőt pedig beállítottam, hogy jelezzen, amikor 97C fok alá esik a csúcsa: ez azt jelenti, hogy elforrt alóla a lé, már csak 1 centi van az edényben. Az elmélet működött, 98C-nél még épp beleért a hegye a levesbe, és amikor elkezdett sípolni, el is zárhattam a rezsót. A kávészűrőn keresztül beleöntöttem 3 kis dobozba. Dobozonként 2 dl lé lett, ami egy a tizes sürítmény. Vagyis egy kockányiból lesz 2 liter lé.

24.jpg 25.jpg 26.jpg 27.jpg

Lehűtöttem a dobozokat, és természetesen hamar megmerevedett a rengeteg kollagén miatt. Igy még fagyasztás előtt kettévágtam a téglákat, ezzel 1 literes adagolást tudtam barátunknak biztosítani. Hogy a kanálkép se maradjon el, íme egy darabka kacsanyak zöldségekkel.

29.jpg

Kiemelkedően finom volt a leves.

Figyelmeztetés: nem sajtóhiba, hogy só nem szerepel a receptben. A nagy besürítés iszonyúan elsózná a kollagén kivonatot, ami nem hiszem, hogy jót tenne neki. Sózni akkor is lehet, amikor felhigítjuk.

Néhány telefonnal sikerült egy sokadik szomszédot meggyőzni, hogy az ő két kuvasza biztos szívesen enne vegyes csontot. Még a zöldségre is vevők voltak ...

 

66 komment

Címkék: hagyma fokhagyma csirkeszárny gyömbér kurkuma sárgarépa csirkeláb gyökér borókabogyó sertésláb sertésborda zellergumó marhacsont szerecsendióvirág paprikacsuma kacsanyak húsos csont szinesbors kacsazuza pulykaszárnytő babérlevál

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2215002208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2019.09.27. 09:39:54

Hurrá! Van maradékzabló, akarom mondani eltakarító, kettő is.:D

Választ viszont nem kaptam, pedig fontos lenne.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.27. 10:19:49

@látjátok feleim szümtükkel: Adtam választ: Túl kevés az információ, nem megválaszolható a kérdés...

látjátok feleim szümtükkel 2019.09.27. 15:06:32

@Andrass9:

Szerintem tagoltan olvasd el még egyszer amit a kérdésnél írtam.
Gondolom azt vágod, hogy mit jelent a célgép.;D
Utána nézd meg a leveleződ.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.27. 15:35:38

@látjátok feleim szümtükkel: Sajnálom, de a kérdésed továbbra is felületes. Mi köze van ennek az én levelezőmhöz?
Ha netán a szerveremre gondolsz, akkor se értem, miért kapsz te ilyen levelet és kitől kaptad? Legfeljebb VÁLASZT kaphattál a te szolgáltatódtól egy leveled elküldésére.

old forester 2019.09.27. 21:31:47

Erről a rengeteg csontról jutott eszembe amikor egyszer alaplét csináltam. Általában akkor szoktam, amikor kicsontozok egy nagyobb mennyiségű csirkecombot, a csontokhoz veszek még ezt-azt, aztán ezekből rögtön utána elkészítem az alaplét. Az egészből az avatatlan szemlélő, aki nem volt jelen a történéseknél, csak a temérdek megmaradt csontot látja a végén. Egy ilyen alkalommal ebben a stádiumban érkezett haza délután a kisebbik lányom. Meglátja a csonthalmazt, - Apa, ezt a rengeteg combot mind te etted meg?. – Hát tudod kislányom, úgy néz ki az étvágyam már nem a régi, ilyen kevéssel is beérem.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.09.27. 21:51:22

Köszönök szépen!
Igazán gazdag leves, pont, ahogy kell. Sokféle bőrös, csontos, inas hozzávaló. Éppenséggel, aki az ízületei kapcsán köszvénnyel küzd, annak aqua tofana.
@old forester: :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.27. 22:36:31

@Waka: Hát sajna köszvényeseknek nem való :(

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.09.29. 13:49:43

Tegnap öt tő kivételével felszámoltam a paradicsomot. Ma leszedem a csilit, meg folytatom az ásást.

MadMary 2019.09.29. 18:58:14

@Waka: Erről a kommentedről a magam tapasztalatai, pontosabban az aktuális dühöngéseim tárgyai jutottak eszembe... a paradicsomok még vígan élnének az őszi napsütésben, ha nem telepedett volna rájuk a poloskák több generációja, sőt a dögök a habanero paprikáimat is nagy részben kicsinálták. Ma délután lazításképp bicikliztem az őszi napsütésben, a házunktól nem nagyon messze lévő parkban két tizenéves fiú álldogált egy alacsony díszfa alatt, az egyikük váratlanul elkezdett ugrálni, és mire hallótávolságba kerekeztem, ezt hallhattam: "**** menjünk innen, elegem van a poloskákból."
Dühöngés vége, az ősz végül is szép. :-/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.29. 19:12:56

@Waka: Paradicsom még aktív, nem számolom fel (általában október végéig szedem).
Az érett csiliket ma leszedte a kicsilyány a barátjával, míg én megpróbáltam Dikusztól hazajönni.
Cserébe kaptak csodás tonhal steaket! Creol fűszerezéssel, mert nem találtam szezámmagot idehaza.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.29. 19:15:51

@MadMary: Nem panaszkodhatom - nincs poloska. Egy-kettő szeretne beköltözni a lakásba, de nem hagyom!
A paradicsomokat csak pár szemet szurkáltak meg, a többi remek. Pár csili likas, majd megnézem közelebbről.

MadMary 2019.09.29. 20:13:48

@Andrass9: @kocsmagomba: Budapest központjában élő barátnőm, aki csacska módon nem szereltetett fel szúnyoghálót az ablakaira, tavaly egész télen küzdött a polosokkal. A macskája januárban vígan vadászott a zümmögő szörnyekre, lakáson belül. :-(((

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.29. 20:47:07

@MadMary: Én végül csináltam szúnyoghálót a konyhaablakra is. Már csak a feleségem dolgozójára kell egyet készíteni.
Mi az óriási legyek miatt szívunk. Dönög a lakás tőlük!

Dikusz 2019.09.29. 21:35:39

@Andrass9: Nem mertem még megkóstolni a finomságokat...
A fiamnak megírtam sms-ben, rögtön bejelentette az igényét rá:)))
Meg kell várnom, mert most Toscanaban van, Szerdán mennek -ahogy írta- Pizza-ba Pisa-t enni, prénteken jönnek haza.
Milyen fűszert/sonkát, egyebet érdemes kóstolóba hozni onnan. Bár azt írta, hogy drága minden.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.29. 21:37:20

@Dikusz: Jó olivaolajat! Szárított paradicsomot. Nincs ötletem, mert én mind megettem odakinn :)))

MadMary 2019.09.29. 22:08:44

@Dikusz: Toszkána húsevő vidék, minden szárazkolbász- és sonkaféle kiváló arrafelé (salame toscano, prosciutto toscano), ezen túl az olivaolaj is igen jóféle (extra vergine), édességből a ricciarelli... és speciális a helyi szarvasgomba (tartufo), de attól tartok, hogy közönséges földi halandó csak a szarvasgombával ízesített olivaolajat engedheti meg magának (olio al tartufo).

MadMary 2019.09.29. 22:13:15

@Andrass9: Én vígan elvagyok a pókokkal egy légtérben, ők ülnek a hálóban fent, én ülök az asztal mellett lent, de ha egy légy vagy szúnyog véletlenül betéved (ami már csak a bejárati ajtón keresztül lehet, mert minden máson szúnyogháló feszül), sikoltozva rohanok a Chemotoxért. Jöjjön a sün, a denevér, minden énekesmadár, minden néma madár, elefánt, dinoszaurusz, de a légy és a szúnyog pusztuljon!!! No meg a poloska, mint új "bane of my existence".

élhetetlen 2019.09.29. 22:39:18

@MadMary: Egyetlen gond van azzal, hogy a macskák vadásznak a poloskákra, hogy a macskák nem tudnak repülni.

MadMary 2019.09.29. 22:43:39

@élhetetlen: Tökéletesen a lényegre tapintó észrevétel... a macska valóban csak a talajszinten közlekedő hatlábú szörnyekre vadászott. Tán ebbe az irányba kéne terelni a géntechnológiát? Szárnyas macs? Szfinx?

kobold63 2019.09.30. 01:27:04

@Andrass9:
@MadMary:
Nálunk is szúnyog és légy ellen, na meg, hogy a macska se tudjon ellenőrzés nélkül bejönni valami "ajándékkal". Zöldövezetben vagyunk, ha a medvét nem is, de az egyebeket előszeretettel vadássza.

kobold63 2019.09.30. 01:39:23

@MadMary: Errefelé ilyentájt jelenik meg az üzletekben, karácsonyi specialként a panettone, most még a "made in Italy", ami jobb, mint a késöbb kapható helyi készítmény. Súlyos függőség alakulhat ki! Nem éppen a keto étrendbe való.

kobold63 2019.09.30. 01:43:57

@Andrass9:

Idén először ültettem lestyánt, nem használtam elötte. Most, hogy végre van petrezselyem gyökerem, tudok igazi húslevest csinálni, kipróbáltam. Mi másba lehet tenni lestyánt, hogyan használjátok?

kobold63 2019.09.30. 02:37:59

@élhetetlen:
@MadMary:

Az én macskáim félig repülők voltak, ha szitakötőt, vagy a nagyon hosszúlábú "crane fly"-t vadászták. Inkább én megfogtam és adtam oda nekik, mint rájuk hagyni, mindenre felugorni, mászni a zsákmányért.

Kumari aki Nilüfer 2019.09.30. 08:02:57

@kobold63: én a krumplileves( a parasztos változat, ) a zöldségleves és a gulyásleves ízesítésére is használom, módjával, Mi húslevesbe nem tesszük, nekünk túl vegetás feelinget ad benne. de nem rossz:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.30. 09:41:26

@kobold63: Nálam a macska már két szúnyoghálón is bejött :(((

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.30. 09:50:32

@kobold63: Bármilyen levesbe (mondjuk tán gyümölcslevesekbe nem :), ragukba, szószokba használható.

Roppant erős aromája van, ezért óvatosan a mennyiségekkel. Kertben egyetlen tő ellát tíz családot is, de sok vizet kér.
Tárolni legjobb fagyasztva, de mi egyszerően felakasztottuk száradni, majd ment vászonzacsiba.
Kicsit zelleres felütése van, dehát a zellerfélék családjába tartozik ...

Dikusz 2019.09.30. 11:10:26

@Andrass9: Érdekes, és igen autentikus is lenne egy lestyános eperleves.:) Megkóstolni mondjuk nem szeretném, kicsit olyan ez a ízvariáció nekem, mint a csilis csoki.

Marokkói ételek fő ízesítője lehet a lestyán. Én nem jártam ott, turistabaráti pár járt ott, asz Atlasz-hg. legmagasabb csúcsának (Toubkál) meghódítása céljából. Ők hoztak egy helyi főzőkészséget (tadzsi)a készített étel egyik fő fűszere a lestyán volt. A tadzsi miatt pedig kihívta rájuk a rendőrséget valaki a szomszédok közül...

Dikusz 2019.09.30. 11:13:41

@Andrass9: @MadMary: Vagy egy hibridállat kitenyésztése lenne jó, nevezetesen a polcskáé (POLOska-maCSKA) :)))

kobold63 2019.09.30. 12:04:30

@Andrass9:
Az extra erős, pet-ellenálló hálót cseréljük kb 3-4 évente.
Igaz, egyszer a mókus rágta ki, érezte az asztalon hagyott mogyoró illatát.

kobold63 2019.09.30. 12:09:48

@Kumari aki Nilüfer:
@Andrass9:

Köszönöm a tanácsot, engem nem zavar az erős íz, talán 35 éve nem használtam Vegetát. A zellerhez hasonló beütést kimondottan szeretem, megpróbálom paradicsomos kajákba, talán PK-ba is, eh?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.30. 14:48:39

@kobold63: Soha nem tettem paradicsomos ételbe, dehát kinek a papné ...

kobold63 2019.09.30. 14:56:04

@Andrass9:
Nem olaszos receptre gondoltam, hanem p.leves, mártás, eserleg töltött paprika. Ezekbe, ha volt, tettem nagy csokor zeller zöldet is.

Kumari aki Nilüfer 2019.09.30. 15:23:53

@kobold63: ne, szerintem zeller helyett ne..egészen más íz. Illetve..ki kell próbálni, én semmi plyanba nem raknám, sem PK-ba, sem töltött paprika szószába.

Kumari aki Nilüfer 2019.09.30. 15:25:07

@Andrass9: Nekem nem zelleres, mondom errefele vegetának hívják. Nagyon jellegzetes, de nem zeller..nekem.

MadMary 2019.09.30. 16:55:12

@kobold63: Ó, a panettone! Majdnem egy évtizedig nem volt karácsony nélküle! Mindig egy bizonyos márkát vettem, mert a panettonéjukat minden évben nagyon szép fémdobozban árusították - most is megvannak, mindenféle apróságokat tárolok bennük. Természetesen megvan az autentikus receptje is, de - bevallom - lusta voltam nekiállni a karácsony előtti munkahelyi hajrázás idején. Talán az idén...? :-)

MadMary 2019.09.30. 16:56:23

@kobold63: Lehet, hogy a jövő repülő poloskavadász macskagenerációjának ősanyját-ősapját tartottad? :-D

MadMary 2019.09.30. 16:58:50

@Dikusz: Te, ha macska nagyságú, szőrös és doromboló poloskára gondoltál, akkor nagyonnagyongyorsanfelejtsdel!! :-D

Zoli8181 2019.09.30. 17:56:56

Térd műtétem után én is sokat ettem valami hasonlót, a 3féle farhát mellé még dobtam egy korábban chipsnek elrakott nagy adag csirke bőrt(mondjuk elég sok zsír szedtem le róla, nem tudom mennyi kollagén ment a szemétbe), ha van hely akkor a sűrítés helyett savaslom a befőzést...ha kész a leves szigorúan csont nélkül beüvegezni majd egy nedves dunszt 100fok 1-2óra nekem 6hónapig simán bírta, én zöldségből csináltam egy pürét, fűszer pedig csak só, bors...így bármihez jó alaplének és fogyasztás előtt kedven szerint ízesítem.

És még egy kollagén bomba grilezett disznófül a receptet nem írom le Google én is ott találtam egyszer csináltam, aki hajlandó volt megkostolni annak ízlett...én az ilyen bőrös csupákos dolgokat nem szeretem kizárólag a porcaim állapota miatt csináltam, de ízlett pedig nem sikerült ropogósra sütni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.30. 21:09:57

@Zoli8181: Valóban érdemes dunsztolva is eltenni, csak nekem az túl sok munka! Nem beszélve arról, hogy akiknek főzöm, nagyon pici a lakásuk (és a kamrájuk - ha van). De köszönöm az ötletet!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.30. 21:10:27

@MadMary: Sőt!!! Még annál is gyorsabban!!!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.30. 21:13:19

@Kumari aki Nilüfer: Jól mondod, szerintem sem zelleres, vagy legalábbis nem használom zeller helyett. Csak a hivatalos kategorizálása szerint tartozik a zellerfélék családjába :) hu.wikipedia.org/wiki/Orvosi_lesty%C3%A1n
A paradicsommal meg nem is tudom elképzelni, de én a PK-t sem tudom elképzelni :)))

kobold63 2019.10.01. 01:36:49

@Kumari aki Nilüfer:
Nem vagyunk nagyon levesesek, de fogok próbálkozni. Most, végre, évtizedek óta először sikerült petrezselyem gyökeret szerezni, tudok jó húslevest készíteni, zeller zöld viszont nincs, levágják még a nagykereskedelemben. Ezt is magamnak kell majd termeszteni?

@Andrass9:
Tudatában vagyok a PK-val való viszonyodnak, just kidding :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.01. 09:55:30

@kobold63: Zellerzöl van. Vegyél egy csomag zellerszárat (lehetőleg a zöldet, ne a fehéret), és annak a közepén - ha nincs is - egy pár nap múlva ott a levél. Amúgy a zellerszár önmagában is jó a zellerlevél helyett. Nekem zellergumót volt nehéz találnom, de végül elkezdték árulni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.01. 09:56:48

@MadMary: Kellett nektek poloskát emlegetni. Éjjel megjelent az első a lakásban. Majdnem akkora volt, mint az egyforintos!

Dikusz 2019.10.01. 11:04:42

@MadMary: Én is sok szoktam venni ezt-azt kizárólag a csomagolásáért, még akkor is, ha a benne lévő valamire nincs is igazán szükségem:)))

"Talán az idén...? :-)" Talán, de dobozban süsd ki? :)))

Dikusz 2019.10.01. 11:11:36

@kobold63: Jááááj!!!! Meg nem fognám még akkor sem, ha fizetnének érte. Mindenféle rend-rangú bármekkora bogárra, rovarra hasonló a reakcióm, mint azoknak, akik az egértől, félnek.
Kijelenthetem, hogy a szememben egy hős vagy!

Dikusz 2019.10.01. 11:15:32

@MadMary: :)))))
Nemnemnem, nem arra gondoltam, még véletlenül sem, az előző hozzászólásomban leírtam, hogy miért.
Inkább a poloska formájú macskára, ha már szóba került a lehetséges fajta, Csak a név így "jobban" hangzik... :D

Dikusz 2019.10.01. 11:35:19

@Andrass9: Hát engem is kirázott a hideg, ahogy @MadMary: fajtaleírását olvastam, de jót nevetgéltem rajta::)))

Én is találtam egy db büdösbogarat tegnapelőtt, a függönyön, szép lassan, lábujjhegyen settenkedve megközelítettem az ellenséget, és egy papírzsebkendővel foglyul ejtettem. Aztán lehúztam a budin...

Dikusz 2019.10.01. 11:36:57

@Andrass9: Gondolom nem kéred egyikünktől se a pk fajtaleírását.:)))

Fenchurch68 2019.10.01. 11:43:56

@Dikusz: Ne dobozban süssétek a panettonét, hanem közönséges agyag virágcserépben :) egyszer sütöttem így párat karácsonyi ajándéknak, onnantól vagy tíz évig már november elején kérdezgették az alanyok, hogy ugye idén is lesz? Én amúgy nem vagyok elragadtatva tőle, de nem is vagyok egy nagy sütikés, viszont tény, hogy nagyon dekoratív.

Poloskák: míg oda voltunk őszölni két hétig, szétvert valami durva jégeső két szúnyoghálót is a lakásban, kellett két-három nap, mire észrevettem az összefüggést a lukas háló és a kiskutya által levadászott poloskák között.

Dikusz 2019.10.01. 11:51:57

@Andrass9: Tegnap vettem kedvenc Lidlimben egy kis fonott kosárkában (1/4 kg-s téglamargarin formájú) nem gerezdes foghagymát, 50%-os kedvezménnyel, nagyobb cseresznye nagyságúak.
Most, mikor írom ezt a hozzászólást néztem meg, honnan származik. Nem magyar a származási helye...
Azt tervezem, próba cseresznye(fokhagyma) alapon, hogy megsütöm. Van jó recepted/posztod rá?

@MadMary: A csomagolása miatt (kici, fonott, ócó)) vettem meg a fokhagymát... :)

Dikusz 2019.10.01. 11:59:44

@Fenchurch68: Nem én sütöm, hanem @MadMary: tervezi, én csak azzal gyanúsítottam meg, hogy a doboza miatt veszi meg a panettonét. :)))

Nálatok akkor megvan a környezetkímélő megoldás! A vérebecske kinyiffantja a büdüspoloskát.:)

kobold63 2019.10.01. 12:16:45

@Fenchurch68:
Jó ötlet. Azt olvastam, hogy a sütőből kiszedve hosszú kötőtűvel átszúrva lógatják fel, hogy a saját súlya ne nyomja össze. Ezt erre a puhakönnyű eredeti olaszról elhiszem.
Viszont, öreg barátnőm veje olasz, ő karácsonyra süti a hasonló ízű, de tömör cipókat. Rendelést is felvesz az ajándékra. Én a pihekönnyűt kedvelem jobban.

kobold63 2019.10.01. 12:19:32

@Dikusz:
Mit meg nem tesz az ember a gyerekének, macskájának...:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.01. 16:26:50

@Dikusz: Nincs fokhagyma posztom, de egy fokhagymakrémleves biztosan működik. Én is kacérkodtam ma vele, de nekem terem néha ilyen girizd nélküli is ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.01. 16:27:51

@kobold63: vagy kutyájának, ahogy Dikusz is hivatkozik rá :)

kobold63 2019.10.02. 03:12:57

@kocsmagomba:

Félreértés, félremagyarázás ellenére, úgy gondolom, élveztük hozzáértő és szines elmefuttatásaidat. Akkor fagyott meg a levegő, amint személyeskedésbe csapott.

CID 2019.10.17. 20:35:47

-oké -oké ízületes a spanod, meg finom a leves, már ránézésre is, DE mi történt a kutyával???

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.18. 00:15:37

@CID: A kutya 15,5 éves volt, ami nem lenne gond, de egy éve teljesen megsüketült. Ezzel is el lettünk volna, viszont a szivével valami gond volt az állatorvos szerint, és a tüdeje is elvizenyősödött. Mivel számunkra ő nagyon fontos volt, nem akartuk, hogy tovább szenvedjen. Nehezemre esik erről írni, mert nagyon a szívemhez nőtt ... - el kellett altatnunk.

kocsmagomba 2019.10.20. 18:23:37

Törölgesd a fenekedet nagyon szorgalmasan András!
Koboldot benne hagytad, amit NEKEM írt. Az enyémet törölted, amit NEKI válaszul írtam.
Nem is találok már szavakat a gazemberségedre!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.20. 21:21:09

@kocsmagomba: Kedves barátom! Nagyon sajnálom, hogy ilyen állapotba kerültél. Mindig értékeltem a segítségedet, használtam tanácsaidat és nagyon örültem nekik. Nagyon szomorú voltam, amikor rájöttél, hogy valami baj van és akkor kicsit megkattantált. Reméltem, hogy ha abbahagyod a kommentelést, akkor rendbe jössz, de ez valahogy nem jött össze. Sajnos azóta a helyzeted sokat romlott ...
Remélem, sikerül megfelelő segítséget találnod, akik ebből az állapotból kibillentenek! Komolyan!!!

kocsmagomba 2019.10.21. 17:06:43

@Andrass9: ?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
Ha ezt még magánlevélben megírod, rendben.
De ország-világ előtt azt sugallni, hogy én valami lelkibeteg ember lennék????????????????
Miközben te inkorrekt módon törölgetsz és utána ezzel takarózol?
Ezt nem gondoltad át ember!
Lementettem. Hamarosan keresnek az ügyvédeim.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.21. 19:50:23

@kocsmagomba: Azt a tanácsot kaptam, hogy küldjelek el a melegebb éghajlatra. Sajnos elérted azt a pontot, amikor már tényleg az elmebetegség határát súrolod. Nagyon sajnálom, mert kedveltelek, és elviseltem a furcsa viselkedésedet ...
Most is kedvelnélek, ha kicsit gondolkodnál is ...