Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (36) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Kecskeszarv paprika télire

2019.09.21. 07:00 Andrass9

Vetettem 6 tő kecskeszarv paprikát, mert nagyon szereti a család. Egy párat már megettünk - idén iszonyúan csípős lett. A paprikát szedni kell, hogy sokat teremjen, ezért lekaptam, ami a töveken volt.

19.jpg

Sikerült feldolgozható mennyiséget szednem, már csak a kevés hozzávalót és befőttes üvegeket kell gyűjteni.

Persze ez a paprikafajta aztán igazán nem EU konform: úgy tekeredik, hogy egy muflon is megirigyelné! Nem is értem, miért nem kosszarv paprikának hívják inkább. Ettől persze az üvegbe szuszakolása nem igazán helykihasználó, ráadásul jónéhány paprika oly hosszú, hogy legfeljebb az 5 literes üvegbe férne el - annyi paprikám meg nincs.

Gyorsan kimértem a hozzávalókat:

  • 1,4 kg paprika
  • 1,3 l víz
  • 1,2 dl 20%-os ecet
  • 3 ek cukor
  • 1 ek só
  • 1 g Nátrium Benzoát
  • 1 kk mustármag
  • 1 kk koriandermag
  • 1 kk feketebors
  • 4 db 0,7l-es befőttesüveg

10.jpg

Tennivaló nem sok volt vele. A paprikát megmostam bő vízben és a hosszabbakat ketévágtam. Tulajdonképpen csak az igazán kanyargósat nem vágtam szét, azokra likat szúrtam villával.

A kis tottyos fazékba mértem a vizet, beleöntöttem a kimért ecetet. Beleborítottam a kiporciózott cukrot, sót, meg a tartósítószert. A fűszereket is hozzáadtam, majd felforraltam az egészet.

11.jpg 12.jpg

Ezalatt az üvegekbe szuszakoltam a paprikákat, és éppen ki is töltötték a négy üveget! Felöntöttem az időközben felforrt lével, és kicsit pihentettem. Ezalatt a lé beszivárgott a paprikák belsejébe, így belekanalazhattam a maradék levet a fűszerekkel.

13.jpg 14.jpg

Nagyon mutatósak, de még jönnek ki buborékok a paprikából.

15.jpg

A várakozást meguntam, és savanyúságleszorítóval rábeszéltem a paprikát, hogy ne ússzon fel a felszínre. Színig töltöttem a maradék lével, rászorítottam a kupakokat, és mehetett is a kamrába (lásd nyitókép).

Ezt a paprikafajtát sok éve termesztem, mindig lesz vagy tíz üvegnyi, ami el is fogy szép lassan a télen. Ez most lehet, hogy túl csípős, így lassabban esszük majd.

45 komment

Címkék: bors cukor mustármag ecet koriandermag kecskeszarv NaBe

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5115013606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2019.09.21. 08:25:51

Látszik a paprikán, hogy nagyon zsenge, nem sokat állt a leszedés után. Biztosan finom savanyúság lett belőle.
Egyébként felénk kosszavúnak nevezték ezt a fajtát, nem kecskeszarvúnak. Volt édes változata is.

old forester 2019.09.21. 09:42:50

@Andrass9: Épp most készülök almapaprikát eltenni, eddig még nem csináltam, elkezdtem keresni valami jó receptet. Ez jó lehet ahhoz is? Mert ha igen, akkor nem keresek tovább.

MadMary 2019.09.21. 09:49:39

@old forester: Én is ezt a receptet használom az almapaprika eltevéséhez, azzal a különbséggel, hogy a kicsumázott és kettévágott paprikákat egy percre beledobom a forrásban levő lébe és forrón gyömöszölöm üvegbe. Picit megpuhulnak, de nem válnak trottyossá.

MadMary 2019.09.21. 09:51:53

@old forester: Az "egy percre" nem szó szerint értendő - a paprika lehűti a forrásban levő levet, megvárom, míg visszaforrja magát, utána szűrőkanállal kikapkodom a paprikát, üvegbe tömöm jó sűrűn, ráöntöm a levet, és masíroznak az üvegek a szárazdunsztba.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.21. 09:55:58

@MadMary: Én soha nem vágtam és csumáztam az almapaprikát. Kifejezetten szeretem a csumáját megenni.
Különben is jó tréfa, hogy spriccel a paprika, amikor felvágod :)
@old forester: Ez az arány elég jó, de javaslom, hogy az ecet/cukor mennyiséget azért kóstolással ellenőrizd, mert mindenkinek más az izlése. Előbb kevesebbet tégy bele, mert kivenni nem lehet :)
Ne felejtsd el megszurkálni a paprikát, ha nem vágod szét mint MadMary. Könnyebben belemegy a lé.

old forester 2019.09.21. 09:58:46

@MadMary: Kösz, akkor egy szavazat már van a recept mellett.

old forester 2019.09.21. 10:09:06

@Andrass9: Igen, főleg akkor jó poén, amikor a lacikonyha állófogyasztásara szolgáló pultjánál felvágnád, és amikor beleszúrod a kést, a szemben csendben fogyasztó 120 kilós speditőr alkalmazottat szembe spricceled vele. Megúsztam egy bocsánatkéréssel, sőt ő meg jót nevetett.

MadMary 2019.09.21. 10:29:16

@Andrass9: @old forester: Jómagam pont a spriccelés miatt döntöttem úgy, hogy megfelezem a derék paprikákat... bár "csak" családomat áztattam el a csípős lével.
Andrásnak pedig nagyon igaza van abban, hogy a lé ízességét kóstolva, saját szájíz szerint a legjobb beállítani. Én egyébként is "érzésre" főzök, kizárólag a sütemények esetében tartom be szigorúan a megadott mennyiséget.

old forester 2019.09.21. 11:55:23

@MadMary: Igen, ízlelni szoktam én is, de ahhoz kell egy kis tapasztalat is. Volt már olyan, hogy céklát vagy uborkát amikor felöntöttem tökéletesnek éreztem a lét, de amikor megkezdtük hígabbnak találtam, ecetet kellett utána tölteni. Valószínűleg a céklában és az uborkában lévő lé felhígította egy kissé. Ezért az ideálisnál mindig egy kicsit erősebbre csinálom.

MadMary 2019.09.21. 13:34:46

@old forester: Én is, pont amiatt, amit írtál. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.21. 19:55:22

@old forester: Vicces, de én pont emiatt mindig gyengébbre csinálom!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.09.21. 22:05:34

Köszönök szépen! :)
Én úgy tudtam, van kecskeszarvú és kosszarvú paprika is.
@old forester: Én ezt a receptet használom: blogkocsma.blog.hu/2014/11/03/ecetes_paprika
Annyit módosult az utóbbi időben, hogy a cukor 2 dl, az ecet pedig 3 dl lett.
@MadMary: Nem csumázom, de a szárát kitöröm. Korábban feleztem, idén négybe vágtam, több fér az üvegbe. Súlyos üveghiányban szenvedek, már most el kellett indítanom a kunyerálást az ismerősök között a zöld csilik eltevéséhez. Szerencsére sokan vannak csak fogyasztók.
@Andrass9: Bicske mellett voltunk őszibarackot szedni nemrég, 1982-ben. A TSZ étkezdében volt az ebéd, remekül főztek, bőséges adagok voltak. Egyik nap hatalmas ecetes uborkákat adtak a második mellé. Beleszúrtam a villát, és ahogy rányomtam a kést, vékony sugárban spriccelt belőle az ecetes lé, pont a velem szemben ülő tanárom szemébe. Valamiért nem volt elragadtatva a mutatványtól.
Egyszer majd azt is elmesélem, hogyan köhintettem rá a Vida Karira egy egész kanál cigányútra ment tarhonyát. :D

Dikusz 2019.09.21. 22:18:46

@Waka: Aprócska kis köhintés lehetett!:))) Szívesen olvasnám a történetet.

kobold63 2019.09.22. 02:03:39

@Andrass9:

Régebben tettem el almapaprikát, de végül mindig megbarnult, abbahagytam vele. A téli kovászos uborka jól bevállt meg az itt kapható kis ecetes chili. Ezt azért talán megpróbálom, pár üveggel.

MadMary 2019.09.22. 09:09:34

@Andrass9: A „sütemény”, latinul Cakus Mystericus, rejtőzködő életmódot élő éjszakai elevenszülő emlősállat, a néhány megfigyelt példány bundája kakaószínű, vaníliás csíkokkal, a hímek enyhe fahéjszagot árasztanak, az újszülött sütemények leginkább zsemlemorzsába forgatott túrógombócra emlékeztetnek…

MadMary 2019.09.22. 09:14:51

@Waka: A szeletelésnél a fő indokom a köpködés leállítása volt, aztán örömmel észleltem, hogy sokkal több felezett paprika fér az üvegbe, mint egész. :-D Az üvegekkel én is állandó harcban állok, sok lekvárt-egyebet ajándékozok el, de az üvegeket nem mindig kapom vissza... úgy hogy rákaptam az üvegek vásárlására (ajándéknak szeretem a különlegesebb formájú üvegeket), de arra meg az isten pénze se elég, és különben is mindig az éppen kellő méretű üvegből nincs elég... :-/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.22. 10:22:13

@MadMary: Köszönöm!!! :)
Akkor most már értem, mi ez az éjszakai nyüzsgés a konyhában ...

kobold63 2019.09.22. 11:42:11

@Andrass9:

Csodálatos a "gyárad". A zöldségeset nem, de valamit azért kipróbálok. Persze nem a kertből, hanem boltban vettből.

Most voltunk megint a paprika farmon, egy nagy bokor chilit vágtak le, tele van még zölddel, de a csúcsán már piros. Ezt a hosszú paprikát itt Hungarian banana pepper-ként árulják, azzal keverem majd.
Olyan az étkezésünk, hogy ecetes eltett dolog kevésbé fogy,sok salátát, főleg ubit eszünk.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.09.22. 21:15:58

@Dikusz: Olyan nagy legenda azért nem kerekedett a dologból. A kollégiumi étkezdében vacsoráltunk, tarhonyás hús volt a menü. Jó volt amúgy, jól főztek. Aztán megtörtént a dolog, Vida Kari meg úgy nézet ki, mint akit képen lőttek a dupla tizenkettessel. Messziről.
Jó pár hónapig tréfálkoztunk rajta.
@MadMary: Végső esetben én is a vásárlásra szorulok, van is a közelben lehetőség, de a recycling azért mégis jobb. A csumát minden esetben bennhagyom az almapaprikában, az azért jár hozzá, és az íze is kell.

MadMary 2019.09.22. 21:52:53

@Waka: Én is a recycling híve vagyok, de hát ha a címzettek nem ciklálják nekem re az üvegeket... mindenesetre megpróbálok valami határozott üzenetet intézni hozzájuk, "Ha nem kapom vissza az üveget, jövőre nincs lekvár/savanyú/befőtt" vonalon. :-/ A csuma érdekes kérdés, a következő körben meghagyok valamiféle csumaszerűséget a paprikán, osztán ha az íze tényleg számít, meghagyom a továbbiakban is (lábjegyzet: valahogy biztosan számít a csuma zamata, mint a meggybefőttben a mag meg a szár, de még kísérleteznem kell..). :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.22. 22:34:57

@MadMary: Nem véletlenül teszem majd minden recepbe a paprikacsumát :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.22. 22:39:59

@MadMary: @Andrass9: Megszámoltam: 34 receptben van paprikacsuma ...

Dikusz 2019.09.22. 23:21:14

@Waka: A tarhonyalövedék keletkezésének a módja kimaradt a történetből, mert az erősségét igencsak befolyásolhatják az előzmények. Példának okáért, ha a kilövést eszközlő kollégiumi lakos csuklik egyet, miközben tele van a szája a tarhonyás hússal, a lövedék erőssége megsokszorozódhat!:))) Vagy nem jól tudom?

Kumari aki Nilüfer 2019.09.23. 08:36:04

@MadMary: kár, hogy nem laksz közel, nálunk meg a fölös üvegek elsózása a gond..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.23. 11:42:44

@Kumari aki Nilüfer: @MadMary: Nálunk meg felváltva van túlteljesítés és hiány. Érdekes módon a kuncsaftok előszeretettel küldenek apró üveget - többet, mint kaptak :)

Dikusz 2019.09.23. 15:20:18

@Andrass9: Valamiért ízlik nekik a belevaló csípős ezmegaz... :)))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.09.23. 18:07:35

@Dikusz: A lövedék sebességét a cigányútra menés generálta jókora köhintés adta meg. Egy tüsszentés biztosan nagyobb löketet adott volna a szóban forgó tésztának, de az ember nem válogat.

Dikusz 2019.09.23. 21:28:02

@Waka: Ez így igaz, nem válogathat! Azzal, és olyan erősséggel köhinti szembe a jobb sorsra érdemes kollégiumi lakótársát, amit éppen a sors adott. Ha tekintélyes mennyiségű úttörőgombócot kumulált össze a szájában a támadó, akkor az már felveti a fokozott hadászati támadás tényét a gyanútlanul vacsorázgató ellen...

"a szóban forgó tésztának" az nem szóban, hanem szájban forgó tészta lehetett! :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.09.23. 22:45:39

@Dikusz: Márpedig a mennyiség tekintélyes volt, ha egy 17 éves éhes diákot veszünk, aki egész nap halat rakodott, úgy 20-30 tonnát.

old forester 2019.09.27. 21:46:01

@Andrass9:Ahogy újból elolvastam a összetevőket, látom hogy 20 %-os ecetet használsz. Nagy hibát követsz el.:-) Nemrég olvastam valahol, hogy a „A húszszázalékos ecet olyan erős, hogy nem érdemes ételbe tenni, tisztításra viszont remek”.
Aztán hosszú fejtegetés arról, hogy étkezési célra az 5 és 10 %-os ecet alkalmas. Elgondolkodtam azon, hogy én nem figyeltem eléggé az iskolába vagy a cikkíró? Merthogy a 20%-os ecetből nem túl bonyolult módon , lehet 5 és 10%-os ecetet csinálni. Szerintem.
Én nem is veszek mást az utóbbi időben csak 20%-ost, nem érzem hogy lenne különbség hígítás után. És nem érzem szükségesnek azt sem, hogy 3 féle sima ecet legyen a kamrában. Az ízesített az más tészta, akarom mondani ecet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.27. 21:51:46

@old forester: Nem tudom, ki írta azt a cikket, de biztos, hogy nem figyelt az iskolában :) Szimpla ételecetből nálunk is csak a 20%-os van idehaza. Az almaecet, borecet más tészta (ecet), ott a savanyúságon kívül megjelenik az eredeti anyag is, ami ízével kárpótol. Az érleltek meg már a harmadik kategória (balzsamecetek).
Amit ételecetnek árulnak, abban nincs extra íz, így bármikor higítható akármennyire :)

old forester 2019.09.27. 22:05:19

@Andrass9: Kösz, megnyugtattál. Az utóbbi időben néha elbizonytalanodok, mert a tudomány, -főleg a brit tudósok tevékenysége-, olyan rohamléptekkel halad, hogy felmerül bennem, hogy amit 30-40 éve tanultunk lehet hogy már semmi sem igaz? :-)
Amúgy az egyik nem túl régi gasztroblogon jelent meg.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.27. 22:32:27

@old forester: Olvasok én is érdekeseket - szintén ifjú gasztrobloggertől, aki szerint pl. 200 g vajból 180 g ghít lehet készíteni. Csak tudnám, hogy hogyan, mert a vaj max 83%-os zsírtartalmú, és még kevés veszteség is van a szűrésnél...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.27. 22:34:52

@old forester: Ja már látom: a Sóbors :) Azokat én bojkottálom, mert annyi hülyeséget hordanak össze, hogy nem győztem az elején javítani őket. Nem értékelték, akkor meg minek olvassam őket?

Kumari aki Nilüfer 2019.09.28. 09:00:51

@old forester: abszolút egyetértek..ki az az őrült, aki a 20%.osból annyit használ, mint a 10-esből???

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.29. 19:19:23

@Kumari aki Nilüfer: Hát az Ács Bori! Eddig azt hittem, okos lyány, de (PA és tsa) megetették a sok hülyeséggel .

old forester 2019.10.07. 12:34:26

@MadMary: @Andrass9: @Waka: Mivel voltatok olyan kedvesek, hogy jó tanácsokkal próbáltatok segíteni az almapaprika-projektben, ezért hálából (vagy „büntetésként”) úgy érzem illő valami visszatájékoztatást adnom a végeredményről.
Sajnos nem úgy sikerült ahogy szerettem volna, főleg azért, mert egyszerűen nem kaptam almapaprikát. Igaz hogy az egész országot nem tudtam bejárni, de Bp.-n és környékén legalább hat piacon próbálkoztam,sehol nem volt . A négy és ötbetűseket nem is számítva. Az egyik árus mondta, hogy látott a nagybanin hálós csomagolásban, de ő nem hozott, mert nem fogy annyi. Az interneten találtam szabolcsi meg más vidéki termelőt szintén nagy tételben, de nekem csak öt kiló kellett volna, azért nem megyek le Szabolcsba. A végén bogyiszlóit vettem egy helyen,( nem alma hanem kissé hegyes) amennyit ki tudtam válogatni. Mivel ez egy kísérlet, a többféle tanács szerint raktam el a paprikát, egy részét egészben, más részét felezve egy üvegen belül is, mert így jobban ki tudtam használni a helyet. Meglátom melyik jön be. A végeredmény gusztusos, de hát mit mondjak, azért nem az az almapaprika-feeling, mert nem annyira húsos a bogyiszlói. De legalább rendesen csíp

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.07. 13:19:23

@old forester: A solymári madarasban volt egy ideig almapaprika, de ez már késő neked. Soha nem ettem még bogyiszlóiból, de az biztos jó csípős lesz :) Feleségem pont most főzőtt lecsót belőle ebédre ...
Kíváncsi vagyok, milyen lett a paprikád (várj legalább 3-5 hétig, mielőtt felnyitod).

old forester 2019.10.07. 15:34:17

@Andrass9: Na, pont a hatbetűs maradt ki. Pedig a solymárit útba tudtam volna ejteni, de mivel a többi hiperben nem volt, gondoltam nekik sem üzlet. Egyébként még nem késő, de már csak 2-3 kiló kéne, mert a többivel együtt már így is kétévi adag lenne. Mivel csak egyedül én élek vele.
Egyébként érdekes volt ez is, megkóstoltam nyersen, azt hittem leég a nyelvem. Na, mondom ez öt év alatt sem fog elfogyni. De aztán használtam belőle én is lecsóhoz, és „hőkezelés” után már nem volt annyira durva. Kíváncsi vagyok az ecetes lében mennyire őrzi meg a csípősségét.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.07. 18:00:39

@old forester: A savanyítva eltett Jalapeno csípősségéből ítélve, elég sokáig :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.07. 18:07:40

@old forester: A Nagybanin még van: www.agroinform.hu/nagybani_arak/almapaprika ,
vagyis valahol csak kapható még. Egy hete láttam a Fény utcai piacon, de azóta nem jártam arra.