Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @old forester: A szomszédasszony főzi gerslivel, én csak a sóletbe teszem. Nem rossz űgy sem, bár ... (2019.11.19. 00:51) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • jegeskaveee.: @kobold63: Apukám igen szerette a sajtlevest. Én egy nagyon egyszerű változatát csináltam neki. Va... (2019.11.18. 06:33) Lecsós csirkemáj
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta
  • látjátok feleim szümtükkel: vörösbor(de)minőségi: Hehehe. Nem is rossz ötlet. Kéne egy kis csili? Nyomjuk meg a gombot, de c... (2019.11.13. 10:38) Sült paradicsomok - üvegbe zárt nyár

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (365) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Csilis bab hússal - chilli con carne

2019.09.18. 07:00 Andrass9

Chili=a paprika fajtája, chilli= az étel neve :)

Feleségem egy napig távol van, gyorsan olyat kell főznöm, amit (elvileg) nem szeret. A csodahüttőben rejtegettem egy adag szarvas apróhúst, ezt akarom felhasználni.

43.jpg

Volt még egy szép világos hátszíndarab, gondoltam, azzal felhigítom kicsit a szarvast :) Nagy adagot terveztem, hamár belefogok, hogy tudjak adni a gyerekeknek, meg a táncos társamnak is belőle.

Tisztes időbe tellett, míg minden hozzávalót összeszedtem:

  • 75 dkg szarvas apróhús
  • 30 dkg marha hátszín
  • 60 gr paradicsompüré
  • 70 dkg darabos paradicsom szósznak eltéve
  • 2x40 dkg vörösbabkonzerv
  • 4 közepes vereshagyma
  • 4 különféle házi csilikrém (csípős)
  • 8 dl csirkealaplé
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 4 ek olivaolaj
  • 2 ek Worchestershire szósz
  • 3 kocka 100%-os csokoládé
  • 6 cm fahéjdarab
  • 4 girizd fokhagyma
  • 2 ek koriandermag
  • 2 ek római kömény
  • 1 ek majoranna
  • 1 tk szinesbors
  • sok tekerés feketebors
  • 1 ek pirospaprika

Kellett még mozsár és pici serpenyő a fűszerek pirításához, valamint reszelt cheddar sajt, tejfel, csípős zöldpaprika a tálaláshoz. Készült hozzá párolt rizs is, legyen valami, ami segít elsimítani a csili csípősségét.

10.jpg

A szemes fűszereket a pici teflon serpenyőben megpirítottam, hogy kijöjjön az aromája. A mozsárba borítottam, valamint hozzáadtam a porított fűszereket. Végül egy evőkanálnyi Himalája sót (hogy felvágok, mi?), ami segített az egészet homogén porrá zúzni.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Elővettem a 3 literes orosz öntöttvas lábasomat (цена 1 pyбль 25 копе́йки). amibe az olivát kanalaztam. A hagymát, fokhagymát felaprítottam és a forró olajba lapátoltam. Na jó, azért a fokhagymával vártam, míg a hagyma levet ereszt ...

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A szarvashúst és a hátszín darabot kisebbre kockáztam, hogy lecsússzon a húsdaráló torkán.

19.jpg

A húsokat a robotgép szívesen megdarálta nekem. Ezalatt a hagyma is lepirult a lábasban. Rátettem a megdarált húsokat, és addig kavargattam nagylángon, amíg kicsit megbarnult. A lényeg, hogy a levét elpároljam a húsnak!

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

Egy picit elbambultam, és máris lekapott a hús! Node sebaj, ettől csak ízesebb lesz :) Gyorsan felhigítottam a deci vörösborral, nehogy tovább piruljon. Hozzákevertem a darabos paradicsomot is, valamint a különféle csili szószokat. Az a setét, furcsa formájú valami a besürített és lefagyasztott csirke alaplé :)

24.jpg 25.jpg 26.jpg 27.jpg

Azért itt még nem álltam meg, hisz ott volt a mozsárban a sok ledörzsölt fűszer, meg a fahéj is várakozott. Egy kocka szuper csokoládét is összevagdostam hozzá - a csili egyik titkos fűszere! Végül meglocsoltam a Worchestershire szósszal, mert azt szeretem.

28.jpg 29.jpg 30.jpg 31.jpg

Összekevertem az egész miskulanciát, és elkezdtem az indukcióson kis teljesítményen főzni.

32.jpg

Amíg a csili kinn rotyogott, a konzerv babokról leszűrtem a levüket, és leöblítettem mindkettőt. Keveselltem a csokikockát, még kettőt megvágtam hozzá. Ez a csoki keserű, nincs benne cukor! Ezt is beletettem a rotyogó csilibe. Fél óra múltán beleöntöttem a leöblített babokat is a csilibe.

33.jpg 34.jpg 35.jpg 36.jpg

Egy adag rizst kimértem, és szitában átmostam. Pergős rizst akartam csinálni. Kevés vajon megpirítottam rózsaszínűre (vagy amit akartok - vörösvak vagyok). Végül kétszeres mennyiségű - mikróban felforralt - vízzel felöntöttem. A serpenyőt lefedtem, 8 percig lassan forraltam, majd lezártam a gázt alatta, és két konyharuhába bebugyoláltam. Saját melegében szépen megpuhul...

38.jpg 39.jpg 40.jpg 41.jpg

További másfél óra főzés gyakorlatilag befejezte az ételt (sok levet elpárologtatott a főzés):

42.jpg

Ideális tálalási módja a nyitóképen látható: párolt rizs mellé, sok reszelt cheddar sajt a tetejére és egy nagy kanál tejföl, hogy a csípősségét elvegye. Én máris ettem egy kanállal belőle:

45.jpg

Vendégemmel kiültünk a teraszra, mert csodaszép idő volt, ahol hasonlóan tálaltam neki is.

46.jpg

Neki még karikáztam rá csípős hegyes paprikát is (mintha a sok csilipaszta nem csípne istenesen ...)

47.jpg

Tökéletes csili lett, mint amit Texasban ettem! Feleségem is belakott belőle másnap!

48.jpg

38 komment

Címkék: csokoládé hagyma fokhagyma rizs vörösbor bors római kömény majoranna hátszín fahéj olivaolaj paradicsompüré pirospaprika zöldpaprika tejfel vörösbab szarvascomb chedar koriandermag csilipaszta Worchestershire szinesbors paradicsom konzerv csirkealaplé

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9915080550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2019.09.18. 15:54:57

A csilit kihagynám, meg némi hagymát is, a többiből ugyan nem lenne chili con carne, de általam megehető lenne. Biztosan így is jó volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.18. 16:54:06

@látjátok feleim szümtükkel: Lehet ezt kápiával vagy pritaminnal is főzni. Végül is az is csili - capsicum annuum :) Sőt, a babos húsnak se rossz az íze!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.09.18. 17:33:40

Így, ahogy van jöhet! Csípősen is. Szarvasból még nem próbáltam, de finom lehet.
Múlt héten megvolt az évi rendes Carolina Reaper teszt. Zokogó kórust alkottunk a kávézóban, megannyi pityergős felnőtt. Aztán délután jött a második adag gyötrelem, immár a kijáratnál. Van, aki azóta nem evett erős paprikát.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.18. 17:38:56

@Waka: Érdekes, de nekem másodszor már nem csíp. Talán megemészti a szervezetem a capsaicint?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.09.18. 21:00:08

@Andrass9: Fajta- és emésztés függő.Többnyire meg elég rapszodikus. Majd' minden nap eszem valami csípőst, de elég változó a hatás. Még nem állítottam fel teóriát ezzel kapcsolatban. Mindazonáltal rajta leszek, már ha sikerül a reprezentatív felméréshez elegendő alanyt keríteni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.18. 23:16:29

@Waka: Az utóbbi hónapokban rászoktam a csilik evésére, és még nem találtam olyat, amit ne tudtam volna megemészteni. Mondjuk még nem mindet teszteltem (pl. ghost), viszont a Carolina Reaper nem kelt ki :)

kobold63 2019.09.19. 01:13:19

@Waka: "elegendő alanyat keresni"

Verzió 1. : Az alany te vagy, aki kipróbálja a csilit, a tárgyat.

Verzió 2. : Az alany a csili, ami kipróbálja a te reakciódat, a tárgyat.

Kumari aki Nilüfer 2019.09.19. 08:23:56

Vendéget várok, aki vega, és imádja a csípőst. Hús nélkül nem lenne rossz neki:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.19. 11:30:11

@Kumari aki Nilüfer: nem lesz neki rossz. Például mi szoktunk lencsekrémlevest főzni jó csípősen, pici curryvel - az vega :)

kobold63 2019.09.19. 12:28:20

@Kumari aki Nilüfer:

Nagyon sok minden zöldség mehet bele, a szárzeller hagyományos, zöldpaprika, de én már tettem bele gombát is. Az is jó, ha többféle babot tudsz használni, vörös, fekete, fehér. Mi sosem használunk tejfölt vagy sajtot, így a vegáknak is jó. A jellegzetes ízt a fűszerkeverék adja, csili-oreganó-római kömény-fokhagyma.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.09.19. 21:39:33

@kobold63: Rendicsek, csak az én véleményem elég szubjektív. Ott van pl. Zed, aki nálam sokkal jobban bírja enni a csilit, ugyanakkor jobban meg is viseli az output. (Nyilván mennyiségi összefüggés állhat fenn.) Ugyanakkor Benzin egészen kis adagtól is napokig gyötrődik.
Külön dilemma, hogy nem minden esetben van ilyen gond. Van, hogy napokon át semmi gáz, aztán egyszer csak csíp. Nyilván az anyagcsere jelentősen befolyásolja, de az már tudomány, hogy mi, miért van.
100 szónak is egy vége, a csili jó, ha másért nem, mert előbb-utóbb elmúlik. :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.09.19. 21:42:20

@Andrass9: Ha kellően gyors hatást gyakorol az emésztésre (mert azért gyorsítja), és átszalad, akkor lehet probléma. Nálam 4-5 óra.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.19. 21:45:37

@Waka: Nálam a természet nem sieti el a dolgokat :) 12-24 óra (kukorica nagyon pontosan mutatja :)

látjátok feleim szümtükkel 2019.09.20. 08:27:03

@Waka: @Andrass9:

Waka egysz régen azt mondta, hogy minden az agyban dől el. Nos az emésztés meg a hasi idegrendszerben dől el. Ami állítólag önállón dolgozik az agytól függetlenül ( kutatások szerint, írták valahol ). Ebben lehet igazság, mert én nagyon szeretem(ném) a dinnyét, uborkát, de nem birom emészteni, ezért nagyon régen nem is eszem.

old forester 2019.09.20. 08:36:01

Látom itt többeknek már komoly tudományos tapasztalata van paprika és következményei témában, kérdeznék valamit.
Ha csípős paprikát teszek ételbe előtte mindig megízlelem. És azt tapasztaltam, hogy van amikor főzés után elveszti a csípősségét, van amikor nem. Mitől van ez? A paprikától függ, vagy az étel valamilyen összetevőjétől? Mondjuk elsősorban zöldpaprikánál tapasztaltam, de előfordult már szárítottnál is. Őrölt paprikánál nem annyira.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.20. 09:51:46

@old forester: Nagyon függ az étel zsírtartalmátol, illetve, hogy az mennyire van emulgeálva az ételben, ugyanis a kapszaicin zsírban oldódik. Például a halászlé csípőssége leginkább a zsírjába kerül, de a lében lévő fehérjemorzsák is tartalmaznak zsírt, az is csípős lesz. A bajai típusú halászlé jellemzően a halszeletben és a tetején lévő zsírban csíp, míg a szegedi (passzírozott halas) egyenletesebben veszi át a csípést.
Én, amikor csilikrémet készítek, jó adag olivát is adok hozzá, és a végén botmixerrel emulziót készítek az egészből. Így kvázi "oldhatóvá" teszem a kapszaicint vízben is :)

látjátok feleim szümtükkel 2019.09.20. 13:37:40

@Andrass9:

No mostmár tudom, régen ( és ma? ) miért ették a szalonnához, meg a zsíroskenyérhez a csípős paprikát. Mondjuk baracklekvárhoz nem annyira illik.

látjátok feleim szümtükkel 2019.09.20. 13:39:10

@Andrass9:

Biztosan igazad van, mert az általam eddig evett kínai ételek nem voltak zsírosak, csak enyhén csípősek, és nagyon ízletesek.

MadMary 2019.09.20. 16:15:25

Bármennyire is fura, most ébredtem rá, hogy - annak ellenére, hogy abszolúte színes nemzetközi konyhát viszünk - a chilli con carne egyáltalán nem szerepel(t) a menün. Jómagam tán egyszer bontottam ki egy "chilli con carne" feliratos konzervet jó pár éve (szégyen reám, örök szégyen...), azóta ez a remek étek mintha nem is létezne. A télen újra kell gondolnom, hogy miként is állunk mindezzel...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.20. 16:26:07

@MadMary: Nem szégyen az! Mi Globus sóletkonzervet eszünk, ha kalórialöketre van szükségünk (ritkán van).

MadMary 2019.09.20. 16:29:24

@Andrass9: A Globus sóletkonzerv a mi szigorúan titkos csodafegyverünk is, pontosan abból a célból, amit írtál - a kamrapolc legtetején csücsül vagy három doboz, szigorúan éhenhalás (főzésundor...) esetére, legutoljára tán tavaly novemberben nyitottunk ki egyet... :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.20. 19:41:39

@MadMary: Feleségem felfedezte, hogy tudjuk az eredeti ízét visszavarázsolni: 1 fej hagymát öreg laskára vágni, 3 girizd fokhagymát belepréselni egy kis kacsazsírba, dinsztelni, mokkáskanál pirospaprika és rámehet a konzerv. Pont, mint a régi íze!!! A fokhagyma hiányzik a mostani gyártásból :(
Nálunk 10+ doboz áll az élelmiszertároló alján, és évente kb 4-5-öt eszünk meg (a füstölt marházból, nem a tojásosból).

MadMary 2019.09.20. 20:10:58

@Andrass9: Nálunk is a füstölt marhás van bespájzolva... a tippért pedig ezer köszönet, ha a legsötétebb februári napokban sóletezünk, így fogjuk tenni! :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.20. 20:30:09

@MadMary: Jó étvágyat hozzá - mi nagyon szeretjük!

Dikusz 2019.09.20. 21:14:38

Biztosan finom lett, én a csili miatt csak megkóstolnám.
Pár nappal ezelőtt azt hiszem ettem is hasonlót, de lehet az sem az volt...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.20. 21:40:57

@Dikusz: Pedig szívesen csinálnék neked is!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.09.20. 21:49:04

@látjátok feleim szümtükkel: A hasi idegrendszerem elég csapodár módon működik. Szinte minden nap eszem csilit, frissen vagy nyersen készült krém formájában. Az előbbinél hétből kétszer csíp, a többinél nincs baj. A friss retteneteknél mindig van gond, a többi fajtánál változó. Ez van, kell az endorfin, a zuhany és a krémezett törlőkendő pedig orvosolja a probléma jelentős részét.

Dikusz 2019.09.21. 00:30:44

@Andrass9: Ebből is ettem volna, de nem jutott, fénypostával meg nem merek már kérni... :)))

Dikusz 2019.09.21. 00:33:49

@Waka: @Andrass9: Én nem is tudom, hogy ezek az elemzések, úgymint elsőre/másodjára csíp-e, vagy nem, pontosan mit is jelentenek...?

kobold63 2019.09.21. 00:40:57

@Dikusz:

Egyél jó erős, csípős ételt oszt majd rájössz.

élhetetlen 2019.09.21. 01:32:00

@Dikusz: Ne célozgassunk, nevezzük nevén a gyereket. Elsőre csíp, amikor megeszed. Másodjára, mikor tojsz, és a seggedet marja.

old forester 2019.09.21. 09:30:41

@Andrass9: Köszönöm, okosabb lettem. Ezek szerint ezért olyan kellemesen csípős a kolbászzsír, még ha a sültkolbász nem is volt annyira az. Egyébként a gyakorlatban nem probléma ha nem csíp, mert akkor tálaláskor vágok hozzá még paprikát. A tudományos háttere foglalkoztatott, meg arra gondoltam hogy a paprika fajtájától függhet.

Fenchurch68 2019.09.21. 11:44:03

@Dikusz: Van, ami harmadszor is csíp :D
(Mikor az akció végeztével letörlöd a homlokodról a verejtéket...)

@Kumari aki Nilüfer: Sokszor főztünk bográcsban chilis babot, sima vegáknak félbevágott keménytojás került bele, vegánoknak kockára vágott tofu.

A mostani "őszölésünkkor" a tengerparton gyorskajának találtunk egy remek bódét szír srácokkal, volt csevap, hamburger, de gyros is. Németül kommunikáltunk, és harmadik alkalommal gyrost kértem, kérdezte a srác, hogy mi mehet bele, mondtam, hogy minden. "Csípős is? Mert az nagyon csípős!" Mondtam neki, hogy rakja csak nyugodtan, nem németek vagyunk, hanem magyarok. Vigyorgott nagyon, hogy "Ja, akkor jó!"

Dikusz 2019.09.21. 12:29:48

@kobold63: Ettem már -régebben- és rájöttem... :)))

Dikusz 2019.09.21. 12:31:47

@élhetetlen: Költői kérdés volt, valóban csak célozgattam:)

Dikusz 2019.09.21. 12:33:00

@Fenchurch68: De nem mindegy, hogy mivel töröljük le a verítéket az akció végeztével... :)))

Fenchurch68 2019.09.22. 12:50:47

@Dikusz: Mivel, mivel, hát a tenyerünkkel, ami persze nagyon csíp.