Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (36) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Petrezselymes újkrumpli spárgával

2019.09.15. 07:00 Andrass9

Újkrumpli már nincs (lassan semmilyen krumpli sincs) elfogadható áron, de ez a poszt még akkor készült, amikor volt...

Az év első parázskrumplijára mindig nagyon várok. Akkorra már szépen megnő a petrezselyem is a kertben, nomeg csalhatok is kicsit magamnak egy kis hagymával.

24.jpg

Mitadisten, pont most jelent meg a Fény piacon a spárgavég is, amit igencsak olcsón lehet megvenni, lévén nem EU konform :)

Szedtem is rengeteg petrezselyemlevelet a veteményesben, még a felmagzásnak indultak levelei is finomak. Sokminden nem is kell hozzá:

  • 1 kg parázskrumpli
  • 2 ek libazsír
  • 1 kazalnyi petrezselyemlevél
  • 1/2 lilahagyma

10.jpg

A krumplikat megsikáltam, a felét meg meg is kapirgáltam, mert a feleségem nem szereti a héját. A kis serpenyőben egy kanál zsírra borítottam a mosott, sózott kapirgált újkrumplit. Még egy pirinyó krumplifűszert is morzsoltam rá, majd lefedtem.

11.jpg 12.jpg 13.jpg

A krumpli másik fele az enyém hajastul. Ennek is forrósítottam libazsírt, amibe belekockáztam a lilahagymát. Ezt addig pirítottam, amíg megbarnult, és ráborítottam a maradék krumplit. Sóztam és lefedtem ezt is.

14.jpg 15.jpg 16.jpg

Amíg a petrezselymet kaszaboltam, a kis serpenyőben nagylángon szépen megpirult a kapirgált krumpli. Ráborítottam hát a petrezselymet, kicsit megforgattam, és ez kész.

17.jpg 19.jpg 20.jpg

A hagymáskrumplim is megpirult, erre ment a petrezselyemhalom másik fele, amit még egy kicsit lepirítottam.

21.jpg 22.jpg

Feleségem készített besameles spárgacsúcsokat, és ehhez készítettem a petrezselymes krumplikat.

23.jpg

Fenséges eledel volt!

56 komment

Címkék: lilahagyma újkrumpli libazsír petrezselyem petrezselyem levél

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2614929424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kobold63 2019.09.15. 07:34:30

Kevés dolgot irigylek otthonról, ja, nem keveset, de vezet a fehér spárga. Az ilyen szép, méretes, éppen így elkészítve. Krumplival még nem ettem, de nem rontja el.

Édesanyám haláláig az évi zarándokutam haza májusban történt, akkor minden nap spárgát készítettem neki. Leves, csőben sütve, vajjal, tejföl-prézlivel, nem lehetett megúnni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.15. 09:42:36

@kobold63: Nálunk is spárgadömping van olyankor! Sikerült is egy udvarlót elüldöznünk, mivel bármikor jött, spárgakrémleves volt :)
Mi ezt a vastag - nem EU konform - spárgacsúcsot fagyasztjuk le évről évre a szűkösebb időkre (fele annyiért adják, mint a hosszú spárgát). Az csak levesnek jó, mert nem vákuumcsomagoltam :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.15. 21:23:41

@Andrass9: Nincs igazán sikere a posztnak, de megértem! Spárgáról írni szeptemberben ...

élhetetlen 2019.09.15. 22:23:10

@Andrass9: Ugyan kirúgtál pizzaszeltvágó miatt, és nem is akarok visszajönni, de azért egy mondatot megengedek magamnak. “az csak levesnek jó” Jó az centisre darabolva tejföllel behabart főzeléknek is, és isteni hozzá a bundás kenyér.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.15. 23:08:10

@élhetetlen: Hmmm ... még nem főztem főzeléknek, igazad lehet. Viszont a bundás kenyeret bármikor bármivel megeszem :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.15. 23:09:15

@élhetetlen: Apropó - nagyon szívesen látunk vissza ...

élhetetlen 2019.09.15. 23:25:42

@Andrass9: Kösz, de a múltkori szitu után nem vágyok vissza. Esetleg időnként megengedek magamnak egy-egy kajára vonatkozó mondatot, mint ez is volt. Ennyi.

látjátok feleim szümtükkel 2019.09.16. 10:31:12

@élhetetlen:

Még kirántva is jó, meg sok egyéb másnak is, csak sajnos kevesen ismerik. Pl. Páolt spárga sajtmáértással leöntv, és reszelt sajttal a tetején kissé összesütve.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.09.16. 21:22:12

Köszönök szépen!
A spárga még mindig Terra Incognita, a petrezselymes krumpli viszont jöhet.
Igen hajszolt napjaim vannak, de összekapom magam.

kobold63 2019.09.17. 02:39:21

@Andrass9:

A petrezselymet se hanyagoljuk el, pontosabban most nekem a petrezslyemgyökér a téma. Sikerült szerezni a magyar termelő Paprika Farmjáról, de sajnos azt hiszem a most beütött eső és hideg lazárta a szezont. Itt az eső napokig ömlik, az a gyors zápor.
Szóval úgy őrzöm a kincsemet, mint egy krokodil a tojásait.

Kaptam sok jó ötletet tőletek, hogyan tudnám tárolni télre.
Van valaki aki vacuum zacskóban, a hűtőben tárolta?

Mit szólsz hozzá?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.17. 09:40:09

@kobold63: Logikusnak tűnik! Oxigén kivonva, páratartalom fix (saját nedvessége), hőfok alacsony (4C) - csak eláll valameddig. De ha a fagyasztódnak van gyorsfagyasztás módja, akkor én biz kicsit blansíroznám, majd vákuumzacskókban hirtelen lefagyasztanám. Mivel szükség lehet apróbb - legyalult vagy reszelt - adagokra is, azokat vagy leszárítva, vagy simán lefagyasztva (reszelés után :) tárolnám kicsi vákuumzacsiban. Most vettem kis zacskókat, az erre is jó :)
www.amazon.ca/Vacuum-Sealer-Storage-Commercial-Pre-Cut/dp/B07H81K1ZF/ref=sr_1_5?keywords=4x6+inch+vacuum&qid=1568705940&s=gateway&sr=8-5

Kumari aki Nilüfer 2019.09.17. 10:06:16

@kobold63: Anyukám, aki 82 éves, unalmas óráiban megpucol egy csopmó leveszöldséget, és a téli inséges időkre gondolva adagokba csomagolva fagyasztja, Kicsit hajlamossá válik a levesben puhábbnak lenni, de legalább van:) és mivel árulnak mirelit leveszöldséget is,( és vessetek meg, olykor megveszem, mert a kelbimbótól a paprikáig minden benne van, és vészhelyzetben biza nagyon sok másra is jó) úgy gondolom, simán lehet fagyasztani, nyilván lehet előre blansírozni, de anyu nyersen szokta..íze kiváló. és meg is esszük.

kobold63 2019.09.17. 10:06:43

@Andrass9:

Mi ezeket állandóan használjuk, jól bevállt. Már volt, hogy a fagyasztóban tároltam a gyökeret, de túl plötty lett az állaga, nem szerettem, azért gondoltam erre, pontosan a te álltalad is felsorolt okok miatt.
Kipróbálom.

Kumari aki Nilüfer 2019.09.17. 10:09:11

@Andrass9: petruskalevelet, kaprot, zellerzöldet meg direkt fagyasztásra is beszerzem, tele van vele egy fiók...meg a füstöt sült padlizsánnal, csak meghámozom, és fagyasztom, Még muszakát is csináltam már belőle..de mindem másra is pont pompás.

kobold63 2019.09.17. 10:13:00

@Kumari aki Nilüfer:

Sok jó ötletet kaptam, de ez a lezacskózás pontosan a fagyasztás elkerülésére kellene. Nekem itt nincs második, késöbbi lehetőségem, semmi pénzért sem lehet kapni, ha már elrontottam.

Kumari aki Nilüfer 2019.09.17. 10:13:01

@kobold63: vermelés? felásott föld, egymás mellé fektetni a gyökereket, kicsit ferdén, hogy feje feljebb legyen( és ki tud bújni a levele), a gyökeret meg nem kell mélyről ásni..ha nincs - -10, friss marad, és lesz zöldje nagyon korán, A petrezselyem áttelel, ha kinn hagyjuk a második évben magot nevel..csak ötletelek.

kobold63 2019.09.17. 10:20:42

@Kumari aki Nilüfer:

Ez is felvetődött már, nem szivesen csinálnám, kertemben az egyetlen felásható hely a több szintes, támaszfalas, szikla lápcsős díszkert tetején van, ahová nehéz eljutni télen. Ha nincs is nagy hideg errefelé, azért jeges eső, átázott föld van. Van amikor 3O cm hó. Oszt akkor hogyan a leves?

Kumari aki Nilüfer 2019.09.17. 10:23:46

@kobold63: A rénszarvas( vagy a jávor?)Bezzeg kikaparja a hó alól a zuzmót..:DDDDD

Topy 2019.09.17. 11:11:25

@kobold63: nem ismerem a helyi viszonyokat, de egy sötét, hűvös pince? homokban szépen eláll, nagyszüleim, szüleim is így tárolták/tárolják a gyökérzöldséget

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.17. 12:06:21

@Kumari aki Nilüfer: Ebben a pillanatban fejeztem be 4 nagy csokor kapor vákuumfóliázását (csak 89Ft volt a Sp..-ban), megy a négy zacsi a mélyhűtőbe :) Hamár itt tartottam, bezacskóztam 6 teljes csirkecombfilét is az ínségesebb időkre (az nem volt akciós :( ).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.17. 12:21:36

@kobold63: Szerintem nyugodtan fagyaszd le vákuumzacskóban! Ha blansírozod, semmi állagváltozást nem fogsz tapasztalni.

Kumari aki Nilüfer 2019.09.17. 12:47:19

@Andrass9: A teljes csirkecombfilé nagy kedvencem, ha kapok, én is szédelgő felvásárlásba kezdek.

kobold63 2019.09.17. 13:50:19

@Topy:

Kétszintes ház és egy nyomorult kis pince sincs benne.
Olyan kb. 12-15 C-t tudok teremteni.
Ki fogok próbálni több féle tárolást, mint a mókusok, legyenek biztosítva a dugi helyek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.17. 13:51:33

Sürgős és fontos kérdés: kiránthatom-e ezt a gombát? A kerben termett a fűben, azont a környéken, ahol a gombatrágyát talicskáztam.
m.blog.hu/bl/blogkocsma/image/krumplisparga/1.jpg
m.blog.hu/bl/blogkocsma/image/krumplisparga/2.jpg
m.blog.hu/bl/blogkocsma/image/krumplisparga/3.jpg

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.17. 13:53:01

@kobold63: No, majd kilesem a dugihelyeidet ... :)

kobold63 2019.09.17. 14:33:15

@Andrass9:

Ha jól látom, ez GYILKOS GALÓCA !!!!!! Menekülj! Még egy kis darabja is, ha belekerül a jók közé, halálos. Nem okoz gyomortüneteket, nincs hányás, a toxin tovább dolgozik, kötődik a vese, máj szövetekhez.

kobold63 2019.09.17. 14:36:45

@Andrass9:

A csiperke gomba SOHA SEM FEHÉR, a lemezei rózsaszínütől barnáig változhat, nincs gallérja.

kobold63 2019.09.17. 14:43:14

@Andrass9:

Nem látom jól a színt, ha van barnás érnyalat, akkor is valószínüleg galóca fajta. Nem látszik őzlábnak. Mi a mérete?
Russian roulette ? Felejtsd el!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.17. 14:57:45

@kobold63: A galóca meg többszínű. De mivel nem értek hozzá, megy a kukába!!!
Azért voltak kétségeim, mert a csiperkének tényleg nem fehérek a lemezei, ez meg fehér, valamint sokkal húsosabb a kalapja és vastag a tönkje ezzel ellentétben. Szoktak itt gombaértők kóvályogni, azért kérdeztem, de már el is csipetkéztem a rántott karfiolból maradt tojást :)

MadMary 2019.09.17. 15:00:22

@Andrass9: András, csak csatlakozhatok Kobold kétségbeesett kéréséhez - hagyd a fenébe az egészet!!!
www.hogyankell.hu/Felismerni_a_gyilkos_gal%C3%B3c%C3%A1t
Mire eljutnál egy profi gombaszakértőhöz, a gomba már löttyedésnek indulna, annyit pedig TÉNYLEG nem ér meg az egész, hogy az életedet-egészségedet kockázdtasd. Tudom, hogy van a galócához nagyon hasonló ehető gomba is, lehet, hogy a gombatrágyával pont ezt telepítetted, de egy szakember véleménye nélkül kérlek NE készíts a termésből semmit se!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.17. 15:02:55

@MadMary: @kobold63: Már ki is kukáztam!!!
Köszi a tanácsokat.

MadMary 2019.09.17. 15:03:28

@Andrass9: Megnyugodtam, tán vigyél egy gombajószágot szakértőhöz, lehet, hogy ehető karcsú csiperkéről van szó, és tömeges hurrá, ha tényleg az... de szakember véleményéig igen okosan tetted, hogy nem kockáztattál.
PS. Itt egy igen hasznos és érdekes összeállítás szűkebb pátriám okos gombászaitól.
portal.nebih.gov.hu/documents/10182/21392/gombaparok_2012_marcius_14.pdf/81eddbbe-3367-47f9-966b-58dd7bd6979a

Topy 2019.09.17. 15:25:07

@MadMary: egy tanfolyamot végzett (de nem szakértő!) ismerős szerint lehet még tarlógomba is - de szerinte is meg kellene mutatni szakértőnek
mek.oszk.hu/adatbazis/lexikon/phplex/lexikon/d/gombak/16.HTM

Topy 2019.09.17. 15:27:43

@Topy: kiegészítésül:
"Az ellenőr kidobja, mert nem tudja hogy nincs bocskora és akkor jó, vagy van csak otthagytad a mezőn és galóca" :)

MadMary 2019.09.17. 15:46:22

Bár szó szerint halálosan fontos kérdésről van szó, mégsem tudom megállni, hogy ne linkeljem ezt az ősrégi jelenetet... hogy mennyit röhögtünk rajta családilag, harsányan...
www.youtube.com/watch?v=1MgAZg64Dwg

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.17. 18:33:11

@MadMary: Hát ez mindent visz!!!! Köszönöm!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.17. 18:34:47

@Topy: Ez valóban tarlógomba lehetett - legalábbis a leírások szerint. Nem kockáztattam, így soha nem fogom megtudni (holnap viszik el a szemetet).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.17. 18:42:26

@MadMary: Mivel összesen az a tíz példány volt a kertben, azzal nem megyek el gombaszakértőt keresni ...
Az összes oldal szerint ez leginkább a Tarlógombára hajaz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.17. 18:48:41

@Topy: Nem volt bocskora :) 1. kép, jobb oldalt. Egészen a tönk aljáig sikerült kiemelni!

MadMary 2019.09.17. 18:51:35

@Andrass9: Pedig talán megérte volna, a jövőre való tekintettel... márminthogy ha a gombácskák jövőre visszanőnek és hozzák a rokonságot is, kedves Ciha bácsi. :-D :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.17. 19:33:50

@MadMary: Ciha bácsi velünk marad :)
Feleségem nem gombaevő, én se vagyok gombaszakértő. Eszem, amit a boltban kapok (mint sok poszt is igazolja).
A saját gombatrágyában nőtt csiperkét megeszem, de azt ismerem is. Ez a tarlógomba nekem új, meg kell tanulnom!
Viszont, ha nem kérdezek itt a blogon, soha nem tudom meg, mi ez!!!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.09.17. 20:21:58

@Andrass9: Gomba ügyben nem szeretnék nyilatkozni, összesen négy fajtát ismerek fel nagy biztonsággal: a szegfűgombát, a májusi pereszkét, az óriás pöfeteget és a taplót.
Mára szabadságot kellett kivennem, meghozták az almapaprikát. Lett 13 üveg (szerencsére nem vagyok babonás), mellé 9 liter paradicsom ivólé, öt kiló cukkini legyalulva a fagyasztóba, egy doboz friss kapor a kertből, szintén fagyasztva, és egy tökfőzelék. Egy időre elegem van a konyhából. Holnapután jön a következő adag csili.

látjátok feleim szümtükkel 2019.09.17. 20:31:29

@kobold63:

Nincs rajta bocskor, a galócának meg van.

kobold63 2019.09.17. 21:32:35

@látjátok feleim szümtükkel: igazad van, de a képről ezt teljes biztonsággal én nem mondanám.

@Andrass9: ne haragudj, de aki ennyire nem ért a gombákhoz, még vitatkozik, hogy a galóca többszínű, nincs rá szavam.

kobold63 2019.09.17. 21:49:43

Minden évben van halálos gombamérgezés, gyilkos galócától. Legtöbbször saját szedésű, "egész életében gombászott", a legtragikusabb veszteség.
Nem lehet eléggé felhívni a figyelmet, felvilágosítani, elkerülni a tragédiát.
Ha csak egy fehér, galléros, letört tönkű gomba is van a kosárban, amiről nem tudhatod, hogy nem galóca, hiába a többi csiperke vagy tarlógomba, ezek szoktak gyilkolni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.17. 21:51:40

@kobold63: Lehet... Olyat hallottál már, hogy valaki tanácsot kér???
Szerinted a galóca milyen színű? Mondjuk a gyilkos galóca, mert ezen kívül rengeteg galóca van ...
Bocs, nem akartalak megbántani.
Amúgy érdekelne, hogy miért pont ezt a kommentemet választottad válaszra - ugyanis ennek nem sok köze volt ehhez a gombához .

kobold63 2019.09.18. 00:17:02

@Andrass9:
Elnézést kérek a kissé erősebb tónusért, sajnos láttam fiatal embereket haldokolni gombamérgezésben. Az jó, ha valaki tanácsot kér, én is sokszor teszem, tudod.

A galócák között vannak nagyon szinesek is, pl. a légyölő g. , vagy a ritka csemege, a császárgomba, de amit legelőször meg kéne mindenkinek tanulni, a gyilkosgalóca az fehér vagy zöldes fehér.