Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @old forester: A szomszédasszony főzi gerslivel, én csak a sóletbe teszem. Nem rossz űgy sem, bár ... (2019.11.19. 00:51) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • jegeskaveee.: @kobold63: Apukám igen szerette a sajtlevest. Én egy nagyon egyszerű változatát csináltam neki. Va... (2019.11.18. 06:33) Lecsós csirkemáj
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta
  • látjátok feleim szümtükkel: vörösbor(de)minőségi: Hehehe. Nem is rossz ötlet. Kéne egy kis csili? Nyomjuk meg a gombot, de c... (2019.11.13. 10:38) Sült paradicsomok - üvegbe zárt nyár

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (20) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (365) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (36) kacsazsir (3) kacsazuza (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Újhagymás pirított gomba

2019.09.12. 07:00 Andrass9

Roppant illetlen dolog olyan ételt posztolni, amit az ünnepelt nem szeret, de hát mit csináljak? Semmit sem szeret ...

Hamár annyi egyszerű gomba receptet posztoltam, jöjjön még egy, de ez közönséges barna csiperkéből. A cimke szerint BIO volt, de nem tudom, mitől NEM bio egy gomba. Igaz, a letermett gombaföldre - amit vettem a veteménybe trágyának - az volt írva, hogy Bio gombatrágya...

19.jpg

Viszont ez a gomba pár nap alatt a feledés homályába merült. Szerencsére véletlenül belebotlottam a hűtőben és azonnal meg is kell csinálni, kár lenne érte.

Keresgéltem, mit adjak hozzá, tojásos legyen-é vagy csak magában, amikor felfedeztem pár szál újhagymát: ez pont jó lesz a gombával!

A minimálprogram hozzávalói 1 személyre (merthogy az ünnepelt nem eszik gombát):

  • 6 kis fej barna csiperke
  • 3 szál újhagyma
  • 2 bő fakanál ghi
  • 1 tk friss kakukkfü
  • 1 tk friss rozmaring
  • 10 tekerés feketebors
  • 3 tekerés köményes só (Schubeck márka, mert az köményes)

10.jpg

A képen szerepelt tojás is, de már sok volt a gombás tojás, így itt nem használtam. Az újhagymát szárastul felkarikáztam, a gombákat negyedeltem, hogy legyen mit harapni rajta. A fűszereket felaprítottam. A gombára tekertem a sok borsot, meg kis sót. A ghít a serpenyőbe tettem, amit kivittem a teraszra az indukciós rezsóra (idebenn már 27C volt). Beletettem a forró zsiradékba a hagymát, és elkezdtem pirítani.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Amikor már üveges volt a hagyma, beleszórtam a gombát és felvettem a hőt a serpenyő alatt. Rászórtam a zöldfűszereket is, és olyan melegen sütöttem, hogy nem volt leve egyáltalán. Ez persze meglátszott a hagymán, így amikor az már barnulni kezdett, késznek itéltem.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Már csak egy szelet kenyér kellett, és nekiláttam. (Lásd nyitókép).

A villaképen jól látszik, hogy a hagyma igencsak megsült - legközelebb nem fogom ennyire átpirítani.

20.jpg

Ettől eltekintve a ragu(?) nagyon finom volt, pont elegendő egy vacsorára és nem szűkölködött zsiradékban sem...

Ja, és az ünnepelt nem háborodott fel a menün ...

 

34 komment

Címkék: gomba bors csiperke újhagyma ghí barnacsiperke

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr214977464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Topy 2019.09.12. 09:11:53

most hogy ezt olvastam, eszembe is jutott, hogy de rég volt gomba, csinálni kellene valami gombás kaját... :)

Topy 2019.09.12. 09:19:23

most pedig jól szétoffolom ezt a jó kis gombás receptet...
kocsmatársak, segítség!
bográcsos ételre kellene nekem ötlet! de... a legtöbb klasszikus bográcsos kaja tartalmaz pirospaprikát, ezt viszont az egyik érintett reflux problémák okán kizárta (a lecsót is -> paradicsom) és most itt állok meglehetősen ötlettelenül... ráadásul férfiemberekról van szó, úgyhogy a zöldborsós csirkénél valami komolyabbat szeretnék! nincs valakinek valami jól bevált, bográcsos, őrölt piros paprikát nem tartalmazó receptje?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.12. 09:37:37

Palócgulyás tejfellel, kaporral. Abból kihagyható a paprika! Ha érdekel, leírom a receptet. De egy hentestokányt is lehet bográcsban csinálni, csak kicsit többszaftja lesz, mint lábasban :)

kobold63 2019.09.12. 11:31:37

@Topy:
Nem lehetne csak annak az egy érintettnek mást készíteni?

trux77 2019.09.12. 12:05:46

@Andrass9: hentestokány+1 szavazat. :)

Topy 2019.09.12. 13:57:41

@kobold63: de, vajaskenyeret! :)
egy tűzrakó lesz és egy bogrács; egyszerre kinn is és benn is főzni azt meg nem vállalom, abból semmi jó nem lesz

Topy 2019.09.12. 14:01:53

@Andrass9: ő lenne az? videkize.hu/recept/paloc_gulyas/
borsostokány volt eddig az egyetlen ötletem; a hentes is jó, szoktam is csinálni (a lányok csak uborkás hús névvel illetik), hogy miért nem jutott eszembe, hogy elmegy az bográcsban is?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.12. 14:09:31

@Topy: Rántás helyett habarással, és a paprikát nyugodtan el lehet belőle hagyni!
Nálunk uborkás tarhonyának hívják a gyerekek :) Minden tokány elmegy a bográcsban (sőt: a brassói is, csak ahhoz a krumplit valahol másutt kell kisütni).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.12. 14:11:05

@Kumari aki Nilüfer: Régen ettem már, nekem is kellene, de pl. a mai egybesült borjúcombhoz nem tehetek, mert a feleségem nem szereti a gombát, és ez az ő ünnepi vacsorája lesz...

Kumari aki Nilüfer 2019.09.12. 14:23:50

@Andrass9: Boldog névnapot neki( nekünk:DD )

látjátok feleim szümtükkel 2019.09.12. 18:32:08

@Topy:

Multinál a héten mától vasárnapig bárány szezon van. Bárányt ugyan nem nagyon kell bográcsba főzni de birkát lehet. Én a nyáron pont a kihagyandó tételek okán a félkész birkából ( akkor még nem volt rajta paprika, sem bors ) kivettem, és lábosan szépen puhára főztem, nagyon finom lett. Mondjuk én úgy főzöm a birkát bográcsban, hogy bele a hús, tetejére a hosszába felvágott vöröshagyma, némi fokhagyma, és szépen elkezdem főzni. A hús elengedi sajt levét, ezért vizet nem teszek rá, csak ha nagyon száraz a hús. Amikor húsr már kezd puhulni, és szépen elengedte a zsírját, akkor szóróm meg a paparikával. Ha száraz sovány a hűs, akkor némi kacsazsír megy még rá, és a végén darált bors. Kb. legkevesebb 5 órát kell főzni, tehát nem zuborogtatni. Legutóbb ettem a parikásból is egy keveset, és nem volt tőle semmi baj. Az így főzött hagyma nekem nem csinál savat, csak ha zsirban dinsztelem.

A palóc is nagyon jó ötlet, de abba is kell tejföl, és az is savat csinál. Nekem, másnak nem biztos.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.09.12. 22:34:37

Köszönök szépen!
Jó ez a fogás, csak a füstölő serpenyő hiányzik. :) A szelet kenyérért plusz pont, bár elég nyeszlett egy karéj.
@Topy: Ez felettébb fogós kérdés, nem is jut eszembe hirtelen semmi.

kobold63 2019.09.12. 23:20:47

@Topy:
Jó kis sós-köménymagos kifli vagy rozskenyér vajjal nem is utolsó kaja!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.13. 00:23:03

@kobold63: Nem is tudom, mikor láttam utoljára köménymagos kiflit bográcsban főzni. Vajas rozskenyeret meg soha ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.13. 00:27:45

@Waka: Ez egy igenis méretes karéj volt! Legalábbis az én kapacitásomhoz képest :)))
Ennél nagyobbat nagyon ritkán eszem - valahogy nem kívánom. Bezzeg egy hús: sokkal nagyobb kell, hogy legyen!

kobold63 2019.09.13. 00:55:25

@Andrass9:
Elmaradtál egy brossurával:)))

látjátok feleim szümtükkel 2019.09.13. 11:09:13

Ha a zöldhagyma a sülés okán nem lett kesernyés, akkor nincs azzal semmi gond, hogy jól megpirult. Van étel, amire kifejezetten pirult hagymát kell tenni, pl. szárazbab főzelék, krumplifőzelék.

kobold63 2019.09.13. 13:09:48

@látjátok feleim szümtükkel: mi csak krumplikásának neveztük, de a dödöléhez hasonlóan készült, csak nem kiszaggatva, hanem mint főzelék tálala, sok-sok piritott hagymával a tetején.

látjátok feleim szümtükkel 2019.09.13. 14:38:37

@kobold63:

Én a gombát általában lepirítom, így a hagyma is lepirul vele, bár mostanában csak fokhagymát hsználok, azt meg óvtosan kell pirítani, nehogy megégjen, mert akkor kár a munkáért.

kocsmagomba 2019.09.13. 15:22:51

@Topy: Csak neked és csak most. Én kiváló tárkonyos ragut (ragulevest) készítek időnként bográcsban. Nem kell kihagyni semmilyen összetevőt. Kevés hagymával készítsd, de savankásan. A lényeg az epekímélő zöldfűszerezésen van. Nem lesz reflux. (nekem is gondom van reflux kollégával) Lehet csirke, pulyka, akár bárány vagy vadmalac is. Esetleg házinyúl. Mindenki szeretni fogja, nem csak a refluxos.
Nem tudom, hogy régebben posztoltam-e ide. (kocsmáros?) Képek készültek, kisbogrács, rajta citrom és kakastöke, talán így emlékszik a képeimre valaki. Ha adsz egy címet, elküldöm.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.13. 16:04:05

@kocsmagomba: A blogon nem találok ilyenre semmi hivatkozást.

kocsmagomba 2019.09.13. 16:07:41

@Andrass9: Kösz. Kár, akkor kimaradt, pedig video is van hozzá. Ha Topy elfogadja, szívesen segítek. Jó, tartalmas, férfias, főleg ha a kakastökét is bevállalja. :) Kímélő refluxdiétában pedig verhetetlen vagyok. Sajnos. :(

kocsmagomba 2019.09.13. 18:25:51

@Topy: Jó. Mivel eddig nincs válasz, nekem pedig erre több időm nincs, így Topynak néhány ingyen tanács. Szeretettel.
Reflux diétában ne használj őrölt paprikát, de borsot se! Főleg borsot ne. Csípőset semmit!!!
Tilos a rozmaring. A kakukkfű. Babérlevél a recept szerinti fele lehet csak. Ha lehet, ne. Helyettük mehet marékszám a majoranna, oregano, petrezselyem. Mehet: Rukkola és bármilyen kerti levél frissen, kapor is. Savanyíthatsz viszont citrommal.

Zsír. Ezt kell minimalizálni a főzéskor. Akár olaj, akármi, az olaj még a legrosszabb. Én a legfinomabb olíva olajtól begörcsölök. Zsírtól nem. Fehér sózott szalonnától sem. Módjával.

Hagyma. Fele. Savgerjesztő keményen. Fokhagyma csak az íze miatt, nem annyira veszélyes, de inkább elfőzve, mint sütve.

Ne legyen cukros. Tejes se, tejszínes se, inkább a savanyított tejtermékek. Tejszín helyett tejföl, vagy éppen kefír, joghurt!

Tilos a paprika haj, paradicsom haja. Aprómag is inkább ne.

Kívánatos fűszer viszont a kömény. Nem a római, hanem a "rendes". Bárhogy. Nem hogy nem árt, hanem még használ is!

Egyébként meg Dicetel. Napi 3x1 súlyos esetben, de még nekem is elég napi egy, éjszakára.
Majd kobold megírja a pontos hatóanyagot, én most nem keresem, de az elmúlt idők legjobb találmánya. Több szakvizsgás belgyógyász feleségemnek nem hittem el, mit akar lenyeletni velem, elég macsó vagyok, hogy ne kelljen semmi gyógyszer, mit nekem a hosszú távon rákot is okozó reflux, leverem, mint vak a poharat, de én voltam a hülye, hogy eddig nem használtam. Megkönnyebbülés. Tényleg.

Topy 2019.09.13. 23:18:52

Mindenkinek köszönöm a kajatippeket! :)
@kocsmagomba: neked köszönöm a részletes útmutatást, egyeztetni fogok az érintettel, hogy mennyire súlyos az ügy, pontosan mit bír, mit nem

Kumari aki Nilüfer 2019.09.14. 08:06:16

@Andrass9: Cinkét? Főttkrumpli, a főzőlevével kell összetörni, lisztet is beletenni, és kicsit folyós krémessé főzni..semmi fakszni, A dödödlle alapjánál kicsit lágyabb, főzelékszerű legyen az állaga, sós, borsos, de menet bele hagyma züldje, vagy petrezyelyem, amitől kicsit ízes. Erre jön a kakastaréj, vagy pörlölt maradéka, vagy szaftja, vagy sült hagyma, de simán ráraknám ezt a gombás cuccot is..elég semleges alap ahhoz, hogy bármivel jó legyen, Nyilván, annak idején ha még volt kis füstölt kolbász,ami már összeszáradt, de aprítva zsírban pirítva jó volt, vékonyka szalonnacsík, azzal ettük, ha ne, hagyma mindig volt...de pl, zöldségraguval is pompázatos.