Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @old forester: A szomszédasszony főzi gerslivel, én csak a sóletbe teszem. Nem rossz űgy sem, bár ... (2019.11.19. 00:51) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • jegeskaveee.: @kobold63: Apukám igen szerette a sajtlevest. Én egy nagyon egyszerű változatát csináltam neki. Va... (2019.11.18. 06:33) Lecsós csirkemáj
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta
  • látjátok feleim szümtükkel: vörösbor(de)minőségi: Hehehe. Nem is rossz ötlet. Kéne egy kis csili? Nyomjuk meg a gombot, de c... (2019.11.13. 10:38) Sült paradicsomok - üvegbe zárt nyár

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (365) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Csirkeláb (kaparó) szecsuáni ízekkel

2019.09.09. 07:00 Blogkocsma Vendég

Vendégposzt kobold63 konyhájából

 

10.jpg

Gyerekkorom óta szeretem a kaparót rágogatni. Levesben nem annyira, mint kirántva. Az volt a kedvencem mindig. Talán, mert Édesanyám külön nekem készítette, persze lábas, kapirgatós csirkéről levágva. Mióta a konyhakész csirkét vesszük, ettől a csemegétől is elestünk. Pedig sokan tudjuk és megbecsüljük a cupákás szopogatnivalót a levesből, vagy esetleg ezt a ropogós rágcsálót.

Sokféle ételt kipróbáltunk már kóborlásunk alatt, különlegességket vagy jellegzetességeket, sokukat családi repertoárunkban tartunk. Csak az az izé van, hogy rengeteg ilyen finomságot szeretünk, évekbe tellhet, mire megint rákerül a sor valamelyikre. Utána meg is kell enni ezt a sok készítményt. Amig a nagy család, nagybélű ifjak besegitettek, más volt. Most viszont kettőnknek igencsak lecsökkent a szükséglete, amit időnként még ilyen-olyan megszorításokkal is tetézünk, viszont azt főzhetünk, amit szeretünk, senki válogatósságára sem kell tekintettel lenni. Persze amikor jönnek, akkor összetörjük magunkat, hogy a kedvükben járjunk. Ezt mindnyájan ismeritek és csináljátok.

Az ázsiai konyha kedvencünk, sok receptet eltanultam, itthon is csináljuk. Módosítok a szájízünk szerint. Ez a csirkeláb recept is ilyen. Nagyon elterjedt egész Ázsiában a helyi izlés szerint variálva. Az alapja, a készitési mód az fontos, de aztán csak a fantázia és a kamra felszereltsége szabhat határt a szósz összeállitásában. Mi nagyon csipősen szeretjük, erre kitérek még külön. Eléggé pepecselő maca, nem érdemes néhány darabbal kezdeni. A kész étel nagyon jól fagyasztható , 25-30 db láb még jól kezelhető adag.

A kaparókat előkészitjük gondos pedikűrrel, minden körmöt levágni! Ez a fő hozzávaló, a többi itt látható. Olaj a kisütéshez és az oyster- szósz lemaradt a képről. A kajába belekerült, ez a lényeg.

Hozzávalók:

  • 25-30 csirkeláb
  • olaj a sütéshez
  • sok szója szósz
  • oyster szósz
  • gyömbér, 2x2x5 cm darab
  • fokhagyma, 4-6 girizd
  • 1-2 db csillag ánizs
  • fermentált feketebab
  • csili fokhagyma szósz
  • csili feketebab szósz
  • hoisin szósz
  • kukorica vagy tápióka keményítő
  • 3-4 szál zöldhagyma
11.jpg 12.jpg

A kaparókat tovább is lehet készítgetni, esetleg a hosszú csontot levágni, így csak az ujjak maradmak meg, ezt griffmadár karomnak is nevezik. Én szeretek mindent rajtahagyni, a porcogót is. Megmosás után nagyon alaposan megtörölgetem papirtörölközővel. Mély lábosban forrósítok olajat, ebben fogom ropogósra sütni a lábakat. Nagyon fröcsköl a forró olaj, még akkor is, ha sikerült szárazra törülni a topogókat. Fedő készenlétben, kis résen dobom be a lábosba, nem összezúfolva. Kb. 10-15 percig sütöm, óvatosan megkavarva. Közben odakészítek egy nagy mély tálban jeges vizet, ebbe szedem bele a zsömleszínüre sült lábakat és hagyom ázni legalább egy órát, de lehet akár sokkal tovább is.

13.jpg 14.jpg 15.jpg

Amig lubickolnak a jeges vízben, összevágom a gyömbért jullienre, a fokhagymát apróra.

16.jpg 17.jpg 18.jpg

A madárszem chili csak Andrásnak szívmelegítő, nem biztos, hogy szükséges a végén.

Nagy adagot csináltam most, vagy 60 lábikót, így elővettem a Le Creuset Dutch Oven kedvencemet. Olajon megdinszteltem a gyömbért, később mellette a fokhagymát.

Elkészítem a szószt. Ez a recept nagyon megbocsájtó, kedvre szabott. Ehhez a mennyiséghez tettem

  • 250 ml szója szósz
  • 3 ek. fermentált feketebab
  • 2 ek. chili feketebab szósz
  • 3 ek. chili fokhagyma szósz
  • 2 ek. oyster szósz
  • 2 csillag ánizs (elhagyható)

Jól összekeverem, bele a jeges víztől lecsöpögtetett lábakat, összekeverem.

19.jpg

Kb. 600 ml vizet öntök hozzá. Nem szükséges alaplé, vigyázni kell a sóval, mind ezek a szószok nagyon sósak, elég íz és enyv is kifő a lábakból. Legalább 2 órán keresztül párolni, időnként kell a vizet pótolni, könnyen odasül.

Lehet egyszerübben is csinálni, aki nem idegenkedik a Kuktától. Próbáltam mindkét módon. A Kuktában kb. 30 perc elég. Inkább több víz kell hozzá, be lehet sűriteni a végén inkább mint lesüljön a szósz.

A kellő idő után ellenőrizzük, csípőséget beállitjuk.

  • 2 ek. Hoisin szósz
  • ha nincsen, lehet 2 teás k. cukrot vagy semmit
  • 1-2 t.k. Sesame olaj (esetleg)
20.jpg 21.jpg

A szósz sűrüségét állitani lehet keményitővel. Én nem igen használom, ebben az ételben van éppen elég enyv ami sűrit, de néha több szósz sikerül, na akkor 2-3 e.k. vízben elkeverünk 0,5-1 t.k. keményitőt, hozzáöntjük a kész ételhez, összeforraljuk. Én itt ezt a módszert csináltam, a keményítőtöl sürübb és fényesebb lett. Felvágtam 3 szál zöldhagymát, rátettem, összekevertem.

Tálaltam. Pálcával a legjobb megfogni.

22.jpg

46 komment

Címkék: olaj fokhagyma szójaszósz gyömbér csirkeláb keményítő zöldhagyma csillagánizs osztrigaszósz feketebab Hoisin szósz

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7015040366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2019.09.09. 08:03:06

végre:) Nálunk a kaparó gyerekkoromban vita tárgya volt, mindenki rárabolt. Mostanában levest főzök belőle, de pörköltnek is kiváló.Ami nálunk előfordul: kaparóból kocsonya. Egyik gyerekem nem eszik (vagy csak ritkán) dusznót, így neki kocsonya készül kaparóból, amibe a végén mellhús kerül, a kaparókat meg a szakács jutalomból leszopogathatja, és juta macskáknak is:)
Keresés csak a következőre: a végre:) Málunk a kaparó gyerekkoromban vita tárgya volt, mindenki rárabolt. Mostanában levest főzök belőle, de pörköltnek is kiváló.Ami nálunk előfordul: kaparóból kocsonya. Egyik gyerekem nem eszik (vagy csak ritkán) dusznót, így neki kocsonya készül kaparóból, amibe a végén mellhús kerül, a kaparókat meg a szakács jutalomból leszopogathatja, és juta macskáknak is:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.09. 09:15:39

@Kumari aki Nilüfer: Nálunk akad egy pár a levesben, de csak mi (öregek) esszük. A gyógycsontlevesben mindig van 8-10 darab, valamint amíg volt a kutya, neki is főztünk az ételébe (én neki is manikűröztem, bár állítólag nem kellett volna). Az előző macska viszont a csirkeszárny végéből kapta a kocsonyát, mig mostanság csirkealaplé készül belőle :)

Kumari aki Nilüfer 2019.09.09. 09:23:38

@Andrass9: a csirkeszárny végét is szeretem..levesben is, pörköltben, paprikásban is..szegény macskáim...:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.09. 09:29:32

@Kumari aki Nilüfer: Nekem a baromfiból a kétcsontos csirkeszárnyrész a kedvencem, de a zúza, szív, máj, és egyéb belsőségek a farhátból mindig az én tányéromon landolnak.
A mostani macska (3 éves) kb. egy hónapja kezdett el csirkezúzát enni, amúgy csak szárazat, illetve a reggelizőasztalról kunyerált felvágottakat eszik. Eddig szerette a főtt császár bőrt, de mostanában nem eszi. Kolbászt sem :)))

Kumari aki Nilüfer 2019.09.09. 10:10:17

@Andrass9: csirkéből tényleg az a kétcsontos szárnyközép a legesleg. Én rántani is szoktam, sőt, a fart is rántom, a hátat nem, de megesett már az is .

A mi macskáink alutasakost esznek, meg szárazat, de erősen válogatnak a dögök. de megkapják a csirke és egyéb bőrt, amikor nem sütöm ki tepertőnek, a cullangokat, valamikor ezer éve aq régieknek vettem libaszívet, de az vagy fagyott volt, vagy megromlott, soha nem tudtam pontosan tárolni.

Volt egy kandúrunk, aki megőrült a füstölt dolgokért , járt lopni a közeli füstölőbe, meg is verték olykor. A mostaniak közül a legújabb befogadott kóbor , aki a tasakosban válogat ugyan, de kukázik, meg lop, és ugrik a kolbászfélékre.
egyik cicánk elmúlt 16, a másik 6, a legújabb sem egy éves, legalább 3, de ő is odakóborgott, nem tudom.És van egy udvari kosztos..annak egyelőre mindegy.(Szerintem a negyedik szomszédé, de állandóan nálunk lóg, és kéreget)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.09. 10:31:13

@Kumari aki Nilüfer: A macska jó dolog! Mindig tartogat valami meglepetést az embernek :)

kobold63 2019.09.09. 10:32:28

@Kumari aki Nilüfer:
Amikor csinálok, én is rántok mindent. A háta az enyém, minden baromfiból.
Macskáink, volt 7, most csak egy, de idekerült pár hete egy kismacska, befogadtuk azt is, nagyon válogatósak és különböző izlésüek voltak. Smokey megőrült a májnak a szagától is és szerette a főtt kukoricát, sárgadinnyét, epret. Kobe csak tuna konzervet evett. A mostani, Boga, minden du. nyivákol a sonkáért. De csak egyfajta jó neki.

MadMary 2019.09.09. 12:11:13

Régenvolt gyerekkoromban a vasárnapi húslevesből nekem járt a kaparó, a zúza, a szív, később a farhát... sokkal jobban vonzottak ezek a falatkák, mint a "finom" csirkemell. A recept remek, nagyon élveztem a leírást ("gondos pedikűr" :-) :-)), ki kéne próbálni szárnnyal, igen régen készítettem ilyesfélét.
Macska az én születésemet megelőzőleg volt a háznál, mindig cirmos kandúrok, az utolsót anyukám nagyon szerette, de elütötte egy autó, attól kezdve macskának helye nem volt... én az utóbbi időben elkezdtem vágyakozni egy Maine Coon után, talán valamikor a jövőben lesz is egy. Addig nézegetem a vicces macskás videókat a neten.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.09. 15:26:43

@MadMary: Maine Coon gyönyörű, de roppant macerás!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.09. 16:54:35

@MadMary: Szőrzetét csak a te segítségeddel képes tisztán tartani. Kedvenc célpontja a macskatolvajoknak. Nem mindig talál haza, ha elcsavargott. Sok a túltenyésztett állat, ami csípőproblémákban és veseelégtelenségben mutatkozik meg leginkább.
Ezek csak egy amerikai barátunk tapasztalatai az ő Maine Coonjával.
Átlagos ára 1000 USD...
Az előnyeit nem részletezem, mert teleírnám a kommentmezőt :)))

MadMary 2019.09.09. 17:48:33

@Andrass9: Az árakról volt tudomásom, a túltenyésztettségre gyanakodtam... és "sajnos" az előnyökről is értesültem, többfelől. Lehet hogy mégis egy közönséges cirmost kellene szerezni valahonnan.

MadMary 2019.09.09. 17:49:43

@Andrass9: ... de akkor is nagyon-nagyon szeretnék egy ilyen szőrös óriásmacsekot. :-/

látjátok feleim szümtükkel 2019.09.09. 18:13:50

"Pálcával a legjobb megfogni."

Ja. Mint szűz lányok a liliomot két ujjal. Úgy nem lehet?:D

kobold63 2019.09.09. 19:03:42

@látjátok feleim szümtükkel:

Ahogyan jól esik. Földünk nagy részén az emberek kézzel esznek, gyerekkoruktól gyakorolva nagyon ügyesen a "tiszta" kézzel.

kobold63 2019.09.09. 20:02:40

@MadMary:
Egyik "mezei" macskánk Coon keverék volt, ugyan nem óriás, de gyönyörű szőrzettel, farokkal és személyiséggel.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.09.09. 21:01:57

Köszönök szépen!
Ez egy igen jó étel, különösen nagy barátja vagyok a mindenféle bőrös-csontos-porcogós falatnak. Kicsit tán macerás az elkészítés, de Isten bizony belefognék.
@Kumari aki Nilüfer: @Andrass9: Édesanyám a szárnyat a végével együtt rántotta, ropogós lett, mire a vastagabb része átsült. Mikor vettem pár frissen vágott csirkét a dealertől, a szárnyvég a leves csomag része lett.

MadMary 2019.09.09. 21:04:29

@kobold63: A személyiség a legvonzóbb a számomra... utána rögtön következik az elképesztő szőrzet és a zászlós macskafarok. :-)

kobold63 2019.09.09. 23:07:51

@MadMary:
A személyiség a legkevésbé kiszámítható, sajnos. A többi látszik.

MadMary 2019.09.09. 23:12:10

@kobold63: Nagyon-nagyon igazad van ezzel a meglátással.

kobold63 2019.09.09. 23:14:14

@Waka:
Az a macerás sütés teszi a különbséget, nem összefőtt, lejött bőrfacnik a sűrü keverés következményeként. Ezért szoktam nagyobb adagot készíteni egyszerre, egy piszokkal.

látjátok feleim szümtükkel 2019.09.10. 10:33:19

Tegnap a vihar vége felé jöttünk át Szegeden, és volt szerencsénk látni egy kábelszakadást, két fa kidőlést, illetve egy nagy paltán ág letörést, de az szerencsére nem az úttesten, csak a szélén volt.
Egy kb. 30-40 cm átmérőjű kőrisfa viszont derékba tört, és a szél átdobta a kimenő sávba, de mivel előtte a bevezető sávon másik kitört fa miatt akadály volt, mi tudtunk haladni, a bevezető sávban azonban hatalmas sor alakult ki. Eső nem is volt olyan nagy, mint amit az ember egy ilyen vihar után gondolna.

kobold63 2019.09.10. 12:55:35

@látjátok feleim szümtükkel:

"Úrrá lettünk a Természeten" . Talán néhányunk még emlékszik erre a hencegésre. A Természet visszanyal azóta is.

látjátok feleim szümtükkel 2019.09.10. 15:05:25

@kobold63:

Persze, hiszen elfelejtettek neki szólni, hogy úrrá lettek felette.

látjátok feleim szümtükkel 2019.09.10. 15:11:11

Egyébként a vasárnapi ebéd csuda jól sikerült, vaddisznó szűzpecsenyéje párolódot zöldfűszerekkel ( zsálya, metélő hagyma, lestyán, őrölt bors ), füstölt szalonna zsirjával, majd a húsból érméket vágtam, és az átszürt szaftot kevéske liszttet, és tejföllel besűrítve ráöntöttem. Párolt rizzsel nagyon finom volt.

Kumari aki Nilüfer 2019.09.10. 19:37:45

@látjátok feleim szümtükkel: Teljesen nyilvánvaló..olvasni is jó, hátmég enni!

old forester 2019.09.10. 19:59:34

Ma reggel siettem valahová, de előtte még gyorsan, kapkodva benéztem az időképhez, meg még néhány helyre. A blogkocsmát hagytam utoljára, és röstellem, de már csak félszemmel figyeltem. Annyit láttam hogy valami szecsuáni, elkezdtem görgetni és valahogy elsőre nagyot ugrott a kép, ott állt meg ahol a macskákról folyik az értekezés. Atyaég, gondoltam, csak nem macskát készített valaki? Azonnal beugrott, hogy egyszer régen láttam a tv-ben valami ázsiai étteremben, hogyan készítik el. Gyorsan visszagörgettem a címhez, és úgy megnyugodtam hogy csirkelábról szól a poszt. :-):-)
Amúgy gyerekkoromban nekem is kedvencem volt, a zúzával, szívvel együtt a levesben. Emlékszem anyám mit dolgozott vele vasárnap reggelenként amikor tyúk vagy csirke volt az ebéd. Egy „szőrszál”, egy tok nem lehetett rajta, mert a nővérem elég háklis volt. A láb meg olyan volt, mintha frissen manikűrözték volna. A vért pedig kifolyatta, abból meg hagymás vér készült reggelire. Ja, mert nem fagyasztott csirke volt, hanem saját, kapirgáló. A máj az pedig mindig a szárnyba volt befűzve ha rántott csirke volt, és azzal együtt volt kirántva.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.10. 21:43:21

@old forester: Sütve még nem ettem (macskát sem), de a következő gyógylevesembe így fogom elkészíteni a kaparót!
Nálunk én vagyok roppant háklis a szőrökre és tollakra... Legfontosabb szerszámom ellenük a gáz forrasztólámpa (a régimódi benzinest már csak dekorációnak tartom).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.10. 22:01:45

@látjátok feleim szümtükkel: Tegnap mi is szűzpecsenyét kaptunk a barátunknál. Az enyém gombával, a feleségemé édeskrumplival volt megtöltve és baconbe tekerve sült a tepsiben. Szerintem nagyon szárazra sikerült, bár az íze jó volt. Én nem pároltam volna lefóliázott tepsiben, az biztos.

kobold63 2019.09.10. 22:33:07

@old forester:

Andrass ki is vágna innen, ha olyasmi inyencséget pósztolnánk. Vagy az új svéd "primört".

old forester 2019.09.11. 07:58:14

@Andrass9: Hát igen, ma öt perc alatt el lehet intézni azt amivel annak idején másfél órát kellett pepecselni. A benzinestől nem lett benzinszagú a hús?
@kobold63: Mi az a svéd primőr? Lemaradtam egy brosúrával?

kobold63 2019.09.11. 08:23:19

@old forester:

Megenni halottainkat, ez megoldaná a túlnépesedett Föld táplálását. Ezt komolyan előterjesztették, egyéb agyrémekkel. A svédek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.11. 08:31:27

@old forester: A benzinest nem használtam erre, de biztos, hogy büdösítené a húst. Viszont elcseréltem valakivel, mert olyan szép réz és antik darab volt, hogy nem tudtam megállni: nekem az KELL! Inkább vettem magamnak egy újabb gázost...

látjátok feleim szümtükkel 2019.09.11. 08:41:21

@Andrass9:

Ki párolta lefóliázott tepsibe?
Én az ilyen mártásos húsokat kevés vízzel lábasba párolom puhára, mivel a fagyasztóból kivéve egyből felteszem a zsiradékon megpárolt zöld fűszeres alapra. Nagyon kis lángon sokáig párlódik, és amikor puha, akkor kiveszem pihentetni, addig készül a mártás. Nekem sosem száraz az ilyen módon készült hús. Szoktam friss húsokból is hasonlót készteni, de azokat előbb megpirítom vagy zsirdékon, vagy sajt zsírján pl. a csirkecombot. A pirítás bezárja a nedveket, és nem lesz száraz még akkor sem, ha sütőben készül tovább.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.11. 10:50:06

@látjátok feleim szümtükkel: Ez nem eléggé egyértelmű?
"Tegnap mi is szűzpecsenyét kaptunk a barátunknál."

látjátok feleim szümtükkel 2019.09.11. 14:10:44

@Andrass9:

Ezt értettem, csak azt nem, hogy a barátodéknál fólia alatt párolt hús mitől lett száraz.

MadMary 2019.09.11. 14:14:02

@kobold63: www.imdb.com/title/tt0070723/ (magyarul "Zöld szója")...
A film 1973-ban készült, a történet pedig a 2022-es évben, a túlnépesedett és elszennyeződött Földön játszódik.

MadMary 2019.09.11. 14:15:32

@Andrass9: Ja, az ágy alól kirántott macska, az összes porcicával. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.11. 17:51:40

@látjátok feleim szümtükkel: A kérdésed arról szólt, hogy KI PÁROLTA LEFÓLIÁZOTT TEPSIBEN, nem arról, hogy miért lett száraz. Amúgy a szűzpecsenyét én nem párolnám sehogy, mert száraz lesz a hús :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.11. 18:21:01

@MadMary: Remek tollseprű!!! (Csak sajnos a roletta leszakad alatta ...)

kobold63 2019.09.11. 20:22:53

@MadMary:

Nem hallottam erről, köszönöm. Nincs új a nap alatt.