Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (36) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Zúzapörkölt tarhonyával

2019.09.06. 07:00 Waka

Ennek is eljött az ideje. Hajdanában szinte hetente főztük, tejfölösen, kis csípőssel, egy-két karéj kenyérrel nem volt tőle jobb falat. Van, aki berzenkedik a baromfibelsőség fogyasztásától, én szerencsére nem tartozom közéjük. Jöhet szinte minden állat szerve, legyen az harcsamáj, sertésszív vagy éppen birkatüdő. Mivel ez utóbbiak éppen nem voltak a közeli hentesnél, maradt a zúza.
Persze ez az ipari termék nyomába sem léphet a saját kézzel levágott falusi csirke hasonló alkatrészének, azért nagyobb baj nem volt vele. Kicsit úgy nézett ki, mintha betépett páviánok nyiszálták volna ki szerencsétlen madarakból egy különösen jól sikerült estén, de megfelelő adjusztálással használható alapanyag vált belőle.

img_20190831_185455.jpg

Hozzávalók:
- 70 dkg csirkezúza (Ha valaki hozzájut, vegyen pulyka- vagy libazúzát, az sokkal kiadósabb.)
- 2 db érett lecsópaprika
- 2 dl paradicsomlé
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 kis csili
- pirospaprika
- őrölt fekete bors
- só
- sertészsír

img_20190831_104029.jpg

A zúzákat megtisztítottam. A külsejükről levágtam a hájat, egy-kettőnek a belsejéből is ki kellett kaparni a hártyát. Volt pár azonosíthatatlan cafat, azokat irgalmatlanul kidobtam. Váltott vízben addig mostam, míg teljesen tiszta víz jött le róla. Nagyságtől függően kettőbe-háromba vágtam őket.

img_20190831_105654.jpg

Innentől úgy jártam el, ahogy a pörköltfőzésnél általában szoktam. A zsíron megpirítottam a hagymát.

img_20190831_110238.jpg

A lángról félrehúzva hozzáadtam a pirospaprikát, megkevertem és felöntöttem a paradicsomlével.

img_20190831_110452.jpg

Beletettem az apróra vágott fokhagymát, a csilit és a lecsópaprikát. Kevés vizet aláöntve bő fél órát rotyogtattam.

img_20190831_110753.jpgimg_20190831_115925.jpg

Ekkor jött bele a zúza. Megsóztam, borsoztam.

img_20190831_120056.jpg

Innentől nem volt más dolgom, mint néha megkeverni és felönteni vízzel. Mivelhogy igencsak nehezen adta meg magát. Majd' három óra csendes főzés kellett neki, hogy megpuhuljon. Ez idő alatt a zöldségek sima, krémes szafttá főttek.

img_20190831_144919.jpgimg_20190831_144945.jpg

Amíg a zúza főtt, készítettem köretet hozzá. A hét elején volt egy lyukas órácskám, összedobtam fél kiló lisztből és öt tojásból egy adag dörzsölt tarhonyát. Kiterítve megszárítottam, egy dobozban várta a sorát. Zsíron megpirítottam és felöntöttem forró húslével (kockából).

img_20190831_133702.jpgimg_20190831_133834.jpg

Lefedtem és betettem a sütőbe. Húsz perc múlva kivettem és átkevertem. Igen sok időbe telt, míg megpuhult.

img_20190831_141837.jpg

Még pár keverés és további 25 perc kellett neki, hogy tökéletes legyen.

img_20190831_145054.jpg

Aztán mertem egy adagot, kanalaztam rá egy kis pörköltet.

img_20190831_185302.jpg

Legalább olyan jó volt, mint emlékeimben. Három napig jártam rá, az utolsó adag tarhonyát egy kis lecsóval pusztítottam el.

46 komment

Címkék: tarhonya zúza

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr715038516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2019.09.06. 07:57:03

Ezzel a targonyával nagyon jó lehetett.
Mondjuk a sörtéttel is finom, vendéglőkben régen azzal készült, ma meg már sehogy, vag csak tésztával, ami nem olyan.

Targonya volt nálunk a becsületös neve, aztán ahogy megnőtt a gyerek, és már tarhonyává símult.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.06. 10:43:21

Máris küldheted! Tökéletes zúzapaprikást készítettél!
Saját csirkéből származóhoz elég sok csirkét kéne megenned, míg ennyi zúza összejön :)

kobold63 2019.09.06. 11:15:20

Nekem a tarhonya a vonzó, pedig csak üzleti gépit ettem. Ilyen jóféle pörkölthöz super csúszó.

Dikusz 2019.09.06. 12:38:55

@Andrass9: Annyi különleges csirkét tenyésztettek már ki. Előbb-utóbb valaki majd csak "nemesít" olyan csirkét is, amelyiknek száz zúzája van...

látjátok feleim szümtükkel 2019.09.06. 12:43:07

@Dikusz:

Szerintem asse lenne rossz, ha az egész csirke csak zúzából állna.;D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.06. 13:04:54

@látjátok feleim szümtükkel: A gond csak az, hogy új nevet kellene neki adni, mert az már nem csirke :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.06. 13:05:32

@Dikusz: Namost akkor az ketreces vagy kapirgálós lesz????

Kumari aki Nilüfer 2019.09.06. 14:11:28

@látjátok feleim szümtükkel: Így is van..tarGonya az..akárki megnondhassa:D

Unoka kedvence, de a mama-féle nokedlivel.(én vagyok a mama)

Kumari aki Nilüfer 2019.09.06. 14:12:29

@látjátok feleim szümtükkel: Vagy a tarhonyafa alá vetnbk zúzagumót..gond egy szál se:DDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.06. 16:18:26

@Kumari aki Nilüfer: A targonya bokron terem, azért olyan kicsi a zúzagumó alatta, mert nem tud a bokortól megnőni!

Dikusz 2019.09.06. 16:57:40

@látjátok feleim szümtükkel: rendkívül jó ötlet, ebben az esetben azért jó, ha bőre is van, mert különben szétesne a csirke... :)))

Dikusz 2019.09.06. 17:00:22

@Andrass9: Ketrecben kapirgálós! Csak a gazdának mindig arrébb kell vinni a ketrecet, hogy ne egy helyben topogjon az a boldogtalan csirke, mert még belilul a lába...

Dikusz 2019.09.06. 17:01:59

@Kumari aki Nilüfer: @látjátok feleim szümtükkel: Gyerekként mi is targonyának mondtuk a kopasz tésztát (tar gonya).

Dikusz 2019.09.06. 18:19:35

@látjátok feleim szümtükkel: @Kumari aki Nilüfer:
Na, erre a mama-féle nokira én is kíváncsi vagyok! :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.09.06. 18:48:20

@látjátok feleim szümtükkel: A sörét nekem is a kedvencem, éppen azért nehéz beosztani, fél kiló alig négy evésre elég.
@Andrass9: Nyisd az ablakot!
@Dikusz: Régi Ludas Matyi poén jut eszembe:
Két fura állat beszélget az ólban.
Az egyik: - Megint az a szex, biztosan ezért tenyésztenek minket libákat hat combbal.
Azért annak a falusi tyúknak háromszor ekkor zúzája volt, a levesből mindig kiloptam magamnak.

Kumari aki Nilüfer 2019.09.06. 19:06:35

@látjátok feleim szümtükkel: Na akkor az én nokedlim :liszt, fél kg-hoz egy tojás, só, bors, petrezselyemlevél nagyon apróra vágva, kb fél deci olaj, vagy olvasztott vaj, és tejjel kavarom ki, durvára(nem kell nagyon alaposan, mert kemény lesz, anyukám azt mondta).Ezt kifőzöm, mi apróra szeretjük, de ez ízlés dolga. A további: a pörkölt levéből kiszedek, (ha valamiért mincs, akkor csinálok egy alapot), azt kikeverem tejföllel, és ebbe szedem ki a nokedlit. Míg be nem szívja a cuccot, többször át kell kavarni, különben lesz egy tömb tészta:DDD Utána viszont gurulós, és önmagában, salátával is pazar.
Van hokedli is, arról pucolom az ablakot:DDD

Dikusz 2019.09.06. 21:06:09

@Waka: :)))
Nekem anyukám volt a zúzalopkodó, meg a szívet is kiette. Mindent finomságot nekünk adott, de a zúzához ragaszkodott.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.07. 10:09:12

@Waka: Jó volt, köszi :)
Az este aprítottam fel egy kilónyit - ez kétheti adag a macskának.

kobold63 2019.09.07. 10:31:46

@Kumari aki Nilüfer:
Nem tudok elég szaftot csinálni a paprikásokhoz, itt is az a kelendő a nokkihoz. Néhányszor készítettem tejjel, ahogy írod, na az valóban más kategóriába tette.

kobold63 2019.09.07. 11:13:07

@Andrass9:
Sehogy, de van a "shirataki" tészta meg a cukkini spagetti, az NoCarb.

Dikusz 2019.09.07. 12:28:58

@Waka: Nincs egy kis maradék zúzaperkelt, meg egy falatka targonya?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.07. 16:19:56

@Dikusz: @Waka: Szegény csaj mindig lecsúszik a jobb falatokról ...

Dikusz 2019.09.07. 17:27:55

@Andrass9: Én mindenről lecsúszok, ami jó, lassan már nem is merek kérni.:(

Kumari aki Nilüfer 2019.09.07. 18:15:39

@kobold63: Ezért csinálhatsz külön pórköltszaftot..én is szoktam,

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.07. 18:33:18

@Kumari aki Nilüfer: Nekem meg felcsigáztad a fantáziámat! Ikersárgájás tojásokat vettünk, negyvenet kemény 45Ft/darab. 98g-os tojások!!! (volt kettő, ami 106g volt). Ideális a tojásos nokedlihez, amit egy kis paprikás szafttal felturbóznék ... Én viszont mindig kidolgozom a tésztát, soha nem lesz kemény :)))

Kumari aki Nilüfer 2019.09.07. 18:36:59

@Andrass9: Na jó..de ha nem ölöm bele az energiát, mégis jó, akkor miért dolgozzam ki??:)Én mindent kézzel csinálok, ott spórolok az energiámmal, ahol lehet.
Mindenesetre kíváncsi leszek..szerintem egy új dimenzió, így kéri mindenki.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.07. 20:13:57

@Kumari aki Nilüfer: Teljesen igazad van! Én mindent géppel csinálok, mert lusta vagyok, mint egy dög!
Különben is: Nincs is különbség, csak egyesek szerint elrontom az ételt... Tough luck!

kobold63 2019.09.07. 20:27:08

@Kumari aki Nilüfer:
Az unokának csinálnék, ha kéri. Most kezdte az iskolát és ráébredt a nagyon csípős csabai kolbász ízére, amit mi csináltunk. Ő is tűzevő lesz, úgy néz ki.

Dikusz 2019.09.07. 22:24:09

@Andrass9: Igen? Már nem is merek mondani semmit... :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.08. 10:24:42

@Dikusz: Nem sajnálom tőled, fénypost megy, ablakot nyiss :)

Kumari aki Nilüfer 2019.09.08. 11:16:54

@Andrass9: És?:))
Nálunk ma nyakleves ( csirkenyak, meg mellcsont, sok zöldséggel, csigatésztával), egy kis pörkölt tartalékba tarjából, meg fokhagymás szelet, krumplival, ami főtt, majd sült a hús szaftján..olyan se nem főtt, se nem sült:) van egy jókora tál töltött paprika, de azt eleve le is fagyasztom, jó lesz egy másik alkalommal.Még szerdán estére készült, már ráuntunk.

Mára meg úgy főztem, hogy kaptam a minap a madarasban egy csodaszép tarját, majd 2 kiló, csont nélkül.Lett belőle 12 szelet, amit eleve lefagyasztottam, lett egy kétszemélyes pörkölt, és 3 nagy szelet , amit fokhagymásan megsütöttem, az lesz ma krumplival. ű

Tegnap hirtelen felindulásból csaptunk a szépemberrel egy kört, Sárazsadány, Olaszliszka, Tarcal, Bodrogkeresztúr, Nagykálló....a csodarabbik útja, Bár nem vagyunk zsidó vallásúak, nagyon sokat adott, és pl, Sárazsadány..annyira szép fekvésű kis falu, 250 fő lakossal, és annyira szegény....fel kéne fedezni, nyaralásra bámulatos, csendes, közel van Sárospatak,ha nem kertes házunk lenne, ott vennék egy parasztházat. (de feljebb a Zemplénben is bámulatos helyek vannak, ez a Bodrogköz)

Enni a Tokaj és Bodrogkeresztúr közti Lebúj-ban ettünk, nem először.Nem fúziós az étel, hanem ízletes,hagyományos, bőséges, és megfizethető, Multkor rántott velőt ettem,jó volt, most csülköt pékné módra, bőr ropogott, a hús omlott,adták a bőnyögőt is, ami vajként olvadt.. sült hagyma sok és finom, kis káposztaszálak..és akkora adag 3 ezer alatti árból, hogy a felét becsomagoltattam, pedig tudok enni.A leves átlagos csontleves, de jó erős, nem vegetás lé:) Szóval testi-lelki felüdülés volt:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.08. 11:43:13

@Kumari aki Nilüfer: Jesszus! Most ennyi étel egyszerre - megyek is Dipankrinért :) Napokban kacérkodtam a töltöttpaprikával, ami a mélyhűtőben vár, de volt ott körömpörkölt is. Végül is lecsó lett, azzal fogom a nokedlit enni (meg tojásosan salátával). Pénteken egy nagy csontnélküli oldalast tettem a BBQ-ra, hozzá csontvelős krumplipüré. Nyelték a gyerekek, mint kacsa a nokedlit! Tegnap pedig megettem a maradék pürét benne melegített virslivel. Igazán jó volt.
Az este betettem a sütőbe 4 kiló szilvát, lett reggelre klasszikus szilvalekvár kavargatás nélkül.

kobold63 2019.09.08. 12:47:39

@Andrass9:
@Kumari aki Nilüfer:
Jön a hétvége, én sem henyéltem.
Egyiknek csirke felsőcombból két napra "cacciatore", a másiknak lecsó vékony erőspaprikából, magunknak lecsó az almapaprikából, mindenkinek indiai curry, amihez fantasztikus recept után keto naan kenyér. Olyan, mint az igazi. Az unokának és a család égyéb tagjának a szokásos csoki torta, a ketósoknak meg mi más, keto csokitorta. Nekem meg fél üveg bor, ami nem is olyan sok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.08. 15:33:36

@Kumari aki Nilüfer: Szerintem az enyém a legjobb: vendégségbe megyünk vacsorázni a barátunkhoz, akinek dílere van :)))

MadMary 2019.09.08. 19:01:00

Nagyon-nagyon-nagyon szeretem a zúzapörköltet.

Kumari aki Nilüfer 2019.09.08. 19:21:42

@MadMary: Mi is..és a zúzalevest:) soook kacsazúzát húslevesnek megfőzök..remek.

MadMary 2019.09.08. 20:19:54

@kobold63: Megbízható hentes/ismerős/barát, aki kiváló alapanyagot képes biztosítani. :-D

MadMary 2019.09.08. 20:30:27

@Kumari aki Nilüfer: Ippeg most vacsoráztunk, de már csorognak az emésztőnedveim a kacsazúza-leves gondolatára... :-/

kobold63 2019.09.08. 21:11:21

@MadMary: OK, relax, errefelé ez teljesen egyértelmű szó.