Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (36) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Fejes bab

2019.08.28. 07:00 Waka

A hosszú hétvégére főzni kellett valamit. Finomat, kiadósat és sokat, mert amúgy a befőzések miatt foglalt lesz a konyha. Jött az első csilikrém, az első paradicsom ivólé és az utolsó szederszörp. A fagyasztóban állt még tavalyról a zsenge fejtett bab, az újból is bespájzoltam, szóval abból kellett használni. Igazából semmi konkrét elképzelésem nem volt, de pénteken éppen a Csarnokban akadt dolgom munka ügyben, benéztem hát a kedvenc hentesemhez. A pultban egy sor pofás malacfej vigyorgott, meg is született az ötlet, babot főzök fejjel.
Gondoltam, kombinálok egy firenzei-jellegű paradicsomos babot egy magyaros pörkölttel, egyféle fúziós fogást alkotva. Igaz, ettől a kifejezéstől feláll a szőr a hátamon.

img_20190819_130706.jpg

Hozzávalók:
- 2 kisebb fél sertésfej kb. 1,6 kg
- 0,4 kg füstölt oldalas
- 1 kg zsenge fejtett bab
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 pritaminpaprika
- 1 érett lecsópaprika
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 7 dl paradicsomlé
- pirospaprika
- őrölt fekete bors
- só
- sertészsír

img_20190818_071611.jpg

Mondjuk így a szezonban indokolt lenne friss, zamatos, napérlelte paradicsommal főzni, de a hűtőben állt egy felkezdett üveg paradicsomlé, ideje volt már felhasználni.

A fejeket és a kettőbe vágott oldalast feltettem a kocsonyafőző fazekamban három órára főni. Volt egy darab szalonnabőrke még a hűtőben, azt is mellédobtam. Amikor felforrt a víz, mérsékeltem a lángot és lementem a kertbe kimerni a vizet a kútból.

img_20190818_071929.jpg

Mikor hazaértem, még elég kemény volt a hús, feljebb srófoltam a lángot, hiszen nem kocsonyát főzök, nem fog feltűnni, ha kicsit zavaros a lé. Nekiláttam a pörköltalap elkészítésének. Az apróra vágott hagymát egy jó kanál zsíron megpároltam, sóztam is egyet rajta, hogy hamarabb összeessen.

img_20190818_102459.jpg

Beletettem a szintén apróra vágott paprikákat és azokat is megpároltam.

img_20190818_104147.jpg

Mikor a paprika leve már elfőtt, megszórtam pirospaprikával, egyet kevertem rajta és felöntöttem a paradicsomlé felével. Fedő alatt kis lángon tovább rotyogtattam, mikor kezdett leragadni, a hús főzőlevéből aláöntöttem egy keveset.

img_20190818_104412.jpg

Időközben a hús megpuhult, kiszedtem egy tepsire hűlni, a lét gondosan félretettem.

img_20190818_104758.jpg

Az időközben kiolvadt babot felöntöttem a főzőlével és feltettem főni. Megkóstoltam, egy kevés sót még igényelt, tettem hát bele.

img_20190818_104807.jpg

A fejeket kicsontoztam, öreg darabokra vágtam és a pörköltalapra tettem. Követte a felvágott oldalas és a bőrke is, aztán visszatettem a gázra. Beletettem a fokhagymát, megborsoztam és beleöntöttem a maradék paradicsomlét.

img_20190818_110700.jpgimg_20190818_111419.jpgimg_20190818_111540.jpg

A bab viszonylag hamar megfőtt.

img_20190818_112703.jpg

Ekkor jött a fúzió! A babot a levével együtt belezúdítottam a "pörköltbe". Követte még egy bő adag főzőlé.

img_20190818_112809.jpg

A legkisebb gázrózsa legkisebb lángján fedő alatt még másfél órát rotyogtattam, közben még párszor felöntöttem a húslével.

img_20190818_123001.jpg

A bab, a paradicsom és a kollagén fúziója igencsak ízletes (és bőséges) ételt eredményezett, három napig rájártam.

img_20190819_130644.jpg

Igaz, az élettani konzekvenciák is megjöttek hamar, de egy ilyen finomságnál az még elfogadható következmény. Másfél liter húslét lefagyasztottam, jövő hétre krumplifőzeléket tervezek főzni, ahhoz elsőrangú lesz.

81 komment

Címkék: pritamin fejtett bab füstölt oldalas lecsópaprika sertésfej

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3715025900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trux77 2019.08.28. 12:16:36

Na most az az érdekes, hogy a szárazbabot nem szeretem, de a fejtettbabot igen. És ez egy elég rokonszenves recept. Szóval, ha nem is fejjel, de valami ragacsos, enyves húsdarabbal elteszem kicsit hűvösebb időre kipróbálásra :)

kobold63 2019.08.28. 13:52:23

már megint a blogmotor kever, hiába, nincs itthon a gazda

kobold63 2019.08.28. 13:54:36

Nekem ezek a kis aranyos fejek kimondottan tetszenek, kipróbálnám!

MadMary 2019.08.28. 19:27:28

Nagyon szeretem a fejtettbabot, tejfölös habart levesnek, a röfifejet kocsonyába szoktam tenni telente... az eszembe nem jutott, hogy össze is lehetne tenni őket.
Ami meg az élettani hatásokat illeti, ugye megvan a "Picasso kalandjai"-ból az örökérvényű jelenet, mikor Picasso Sr. balettmenedzserként spórolni akar a táncosok etetésén? :-D
www.youtube.com/watch?v=t3YSWbf8_74

trux77 2019.08.28. 20:09:58

@Waka: ilyesmire gondoltam, igen :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.28. 20:57:19

Nekem ezek a fejek valahogy nem barátok. Szerintem, mert nincs jó forrás, ahonnan vehetnék! Volt már gond a szemes fejjel is régebben...
Remélem elég Miluritod volt a köszvényt kezelni!

old forester 2019.08.28. 21:20:28

A mai „nap vicce“ k. jó.
De a témához is egy pár szót. Valami hasonlót sikerült alkotnom nekem is, de kényszerből és egy kicsit másképp. Körömpörköltet akartam készíteni, elővettem a fagyasztóból 3 szép darabot és be akartam gyömöszölni a pörköltes lábasomba. Csak épp fagyasztás előtt elfelejtettem méretre igazítani, így a fele kilógott. Na, elő egy másik fazék, de abba csak állítva fért be. Itt már nem bajlódtam tovább, egye fene, felöntöttem vízzel félig. Nem voltam annyira ráhangolódva, úgyhogy később jutott eszembe, hogy mit csinálok annyi lével. Kiönteni nem akartam, alaplének nem ilyenre van szükségem, úgy döntöttem „besűrítem“ valamivel. Először a bab jutott eszembe, gyorsan hozzáöntöttem egy adagot, 3 óra alatt az is megfő. Aztán tovább gondoltam és kevésnek találtam, volt otthon nyers káposzta (savanyú káp.-ból is jó lehet) azt is hozzátettem megfelelő időben, aztán még egy kis s.répát, zellert. A fűszerezés a körömpörkölt, babgulyás és káposztaleves kombinációja.
Amikor a köröm elkészült kicsontoztam, és lett belőle egy olyan tartalmas egytálétel, régen kb. aratáskor főzhettek hasonlót, hogy a kaszásoknak legyen kondíciója aratni. A hűtőben olyan kemény kocsonya lett, hogy a kanál elgörbült rajta. Hát ezt nekem kellet megenni, majd egy hétig tartott, de hasznos tapasztalat volt, azóta tovább fejlesztettem és most már szándékosan így csinálom. Legközelebb fejből is kipróbálom. Mármint sertésfejből.

old forester 2019.08.28. 21:23:15

Elnézést, ez nem tudom hogy sikerült, lehetne törölni belőle kettőt, aki ért hozzá. Kösz.

kobold63 2019.08.29. 02:50:05

Ha ilyen fejet találnék (errefelé lehetetlen), abból azt a tekert fejhúst csinálnám, amit egy ideje postoltál.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.08.29. 19:23:19

@Andrass9: Egy ideje nem szorulok rá. Pár húsos napot okvetlen számos húsmentes követ.
@old forester: Babos káposztát már követtem el, igaz, akkor hús nélkül. Valami bőrös-inas sertésalkatrészből, egy kis füstölttel dúsítva igazán remek falat az is.

kobold63 2019.08.29. 19:33:31

@Waka: Errefelé az Allopurinolt (Milurit) megelőzésként, folyamatosan szedik. Állitólag az USA-ban a leggyakrabban felírt gyógyszer. Kell is a sok hús és bab mellé.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.08.29. 21:32:12

@kobold63: Azt hiszem, megtaláltam az egyensúlyt, tünetmentes vagyok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.29. 22:19:38

@kobold63: Amióta szedem, nincs rá szükségem :)))
Jó megelőző gyógyszer, szerintem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.29. 22:20:26

@Waka: Ennyi szénhidra mellett ... nem csodálom :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.29. 22:21:51

Hogy már ON is legyek:
Ezt remekül el tudom képzelni körömmel: körmös bab néven :) Tetszik a recept!

MadMary 2019.08.30. 11:10:11

@Andrass9: Kedvenc hentesemnél nagyon csinos, pici malackörmöket lehet kapni... jövő héten állítólag hidegfront lesz, passzolni fog a hűvösebb időhöz ez a recept. :-)

old forester 2019.08.30. 11:31:05

@Waka: Igen, a „tovább fejlesztés“ ebbe az irányba haladt, később volt amikor belepakoltam mindent, köröm, csülök, füst.oldalas, stb., de rájöttem nem érdemes túlzsúfolni, nem ad annyival többet hozzá.
Erre jó példa, hogy egyszer találtam valahol, úgy rémlik olasz húsleves receptet, ami többféle húsból készül. Nagy várakozással megcsináltam de nekem nem jött be, pedig mindent beletettem ami írva volt, és nem selejt húsokból és összetevőkből. Nem sokkal utána csináltam egy levest húsos csontból, a családnak meg nekem is sokkal jobban ízlett. Az lehetett a probléma, hogy színhúsból volt az olasz leves. Márpedig a jó húslevesbe kell a csont, a porc, a bőnye (ahogy írta itt valaki valahol nemrég) .
De visszatérve a „körmös babra“, a köröm vagy francia csülök meg valami füstölt áru és zöldségek alapkövetelmény. Aztán a sav. káp. a következő elágazás. Aki bírja annak meg akár a tészta is. Szintén olasz étel a tésztás bab. Igaz abban nincs hús, mert régen a szegények eledele volt.
Végtelenek a lehetőségek egy másfél órás ebéd utáni punnyadás előidézéséhez.

MadMary 2019.08.30. 11:43:22

@old forester: Nápolyban a "pasta e fagioli"-ba töpörtyűt is tesznek... a töpi ott (is) a szegények kosztja. Télen szoktam főzni, kalóriabomba, ezzel is spórolunk a fűtésen. :-)

old forester 2019.08.30. 11:49:34

@MadMary: Hát igen, aki eredetiben olvassa a "La divina commedia"-t annak pasta e faggioli.

kobold63 2019.08.30. 12:36:15

@old forester:
Rég jártál errefelé, mindig élvezem irásaidat.

old forester 2019.08.30. 14:29:05

@kobold63: Oh my god. Olvasni szoktam főleg, többször nekifogok kommenthez, de mire befejezem idejét múlta a téma, elkanyarodott a társalgás más irányba. Nem azért mert nehezemre esik a fogalmazás, hanem mert közben mással is foglalkozom.

old forester 2019.08.30. 14:37:06

@MadMary: Egyébként hogy mi a szegények eledele, az ma már igencsak megfordult, egészen másként néz ki. A piacon látom hogy egy jobbféle szárazbab drágább mint egy kilo hús. Valamelyik nap töpörtyűt 2eft-ért láttam/kg. Lehet hogy mangalica volt, de egy kilo karaj 1400, kicsontozva. Ahogy a pacal és egyéb belsőségeket annak idején a vágóhidakon kidobták a koldusoknak.

MadMary 2019.08.30. 14:57:35

@old forester: Nagyon igazad van. Gyerekkoromban a szárazbab, a lencse, a sárgaborsó mind-mind filléres menzaételek voltak, a gesztenyepürét főtt babbal hamisították némely cukrászdák... a szemetesek és az utcaseprők ebédje volt a töpörtyű kenyérrel, sokszor láttam őket a környékünkön, amint zsírpapírból szedegették-ették. Ma meg tíz dekánként veszem a babot a piacon. Emiatt ültettem pár fészekkel az idén, jövőre biztosan többet vetek.

Topy 2019.08.30. 15:13:14

@old forester: az a tepertő már kifejezetten jó áron volt, a mangalica simán 4000 és fölötte, liba-kacsa hasonló, a "sima"sertéstöpörtyű könnyen felszalad 2500-ig is, de a 3000 sem ritka
jobban jár az ember ha otthon süti és akkor még zsír is lesz, meg akkor még azt is tudod, hogy miből készült...

old forester 2019.08.30. 15:36:05

@Topy: Igen ez a járható út. Mivel én sem fogyasztom bödön számra a zsírt, időnként 1-1 kiló zsírszalonnát kisütök. Nemcsak hogy tudom miből készült, de a zsír is sokkal jobb ízű lesz, mert nem hagyom megégni a tepertőt. Fokozatosan szedem ki, azt, amin látom hogy megsült. "Nagyüzemi" gyártásnál egyszerre szedik ki az egészet, aminek egy része akkor már megégett. Na jó, azért ettem már abból is jóízűt, mielőtt felháborodna egy húsipari kommentelő.

látjátok feleim szümtükkel 2019.08.30. 20:53:03

Annak idején nem is fejes babnak titulálták volna ezt az ételt, hanem fejes paszulynak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.30. 22:47:27

@látjátok feleim szümtükkel: Én minden esetre belocsoltam a babot és kiszórtam csigaölőt, mert már megint a kertben grasszálnak.
Volt nagy csitt-csatt dirr-durr, de eső egy szál se :(

Dikusz 2019.08.31. 08:51:02

@Andrass9: Itt is lesz mindjárt csitt-csatt-durrkb 10 perc múlva. Kezdődik a Borfesztivál.:)))

Dikusz 2019.08.31. 08:51:56

@MadMary: Nemnemnem! Égigérő paszuly...

MadMary 2019.08.31. 11:15:53

@Dikusz: Égigszagló paszuly... bocs, disznó vagyok (ami végülis passzol az alapanyagokhoz). :-D

látjátok feleim szümtükkel 2019.08.31. 18:49:42

@MadMary:

Fejes paszuly jobb, mert lehet lesni, hogy a fej vagy a paszuly puhul hamarébb.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.08.31. 21:57:45

@MadMary: Azok a pici körmök már egy ideje listán vannak. Egy cigány szakácskönyvben olvastam a tárkonyos malacaprólék levest, hát abba éppen ez kéne.
@Andrass9: Kell az egyensúly.
@old forester: A kutya bizony ott van elásva. A húsleves igényli az inas-csontos-porcogós összetevőket. Mehet bele színhús, de abból már csak pántlika lesz a rokolya szélén.
A tepertő már rég nem a szegények eledele, piszok drágán mérik és igen vacak. Nincs az az igazán vastag, kisütni való zsírszalonna, csak a "selejtjéből" készül a disznócsipsz.

MadMary 2019.09.01. 08:11:54

@Waka: Kár, hogy nem tudok teleportálni pár malacalkatrészt a Dunántúlra... Utánaolvastam a receptnek, mert nagyon szeretem a tárkonyt, tényleg olyasmi kéne bele, mint ami itt kapható. Nagyon szeretem a kérdéses hentesboltot, rendkívül változatos a kínálatuk, saját beszállítóik vannak, de ami még fontosabb: mindhárom hentes érti és becsületesen végzi a munkáját.

old forester 2019.09.02. 10:04:38

@Waka: Ez a disznócsipsz ez nagyon találó. Annak idején disznóöléskor vidékenként és családonként is változóak voltak a prioritások. Volt ahol fontos volt a tepertő, de volt ahol az volt a fontos hogy minél több zsír legyen. Itt a tepertőt amikor kisült krumplinyomón kipréselték és tényleg olyan lett mint a csipsz. Kóstoltam, nekem ízlik, sőt néha én is így csinálom amikor kisütöm azt a „hatalmas“ mennyiséget amit otthon készítek.
Rá lehetne fogni még azt is, hogy fogyókúrázóknak ajánlott, mert kevesebb benne a zsír. Diétás tepertő? Nem is rossz. Innen már csak egy lépés a diétás tokaszalonna.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.02. 10:11:11

@old forester: Az nagyon is diétás: ketogén diétás :)

old forester 2019.09.02. 10:34:47

@Andrass9: Amit én tudok a ketogén diétáról az nagyon durva. Mint ahogy van még egy pár másik is. Nem tudnám betartani és a saját elveim szerint nem is vállalnék ilyet. Végig próbáltam az elmult 25 évben jópár diétát és oda jutottam, hogy nekem az a jó, ha mindent lehet enni, nem szélsőséges mennyiségben, és egy pár egyértelműen rákkeltőt minimálisra csökkentve, és mellette elegendő mozgás. Ami persze mindenkinek mást jelent. Van akinek elég napi félóra séta, van akinek a heti ultramaraton.

Amikor fentebb írtam, hogy „mindent lehet enni“, majdnem leírtam utána a viccnek a poénját, ami úgy szól hogy: Mi a legújabb és leghatásosabb diéta? -Mindent lehet enni, ………csak nem szabad lenyelni.

Én kérek elnézést.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.02. 10:47:08

@old forester: :)
Én a "mindent eszem" diétát tartom (kivéve a PK-t), szénhidrátot módjával (vagyis nincs napi pizza vagy pasta), zsírt és húst kicsit liberálisabban. Zöldség, gyümölcs - ahogy a recept adja (most éppen tökfőzelék és zöldbableves csontalaplével).
Napi félóra kerti munka mindig összejön!

old forester 2019.09.02. 11:05:06

@Andrass9: Hát igen, végül is az ember saját tapasztalatából tudja meg leginkább, hogy mi jó neki, amit a labor leletek is alátámasztanak. Amihez sajnos kell egy jó pár év.
Dehát a jó pap holtig tanul. ……..Aztán a sírba viszi ami tud.

Dikusz 2019.09.02. 14:16:16

@Andrass9: Az a menü -zöldbableves, tökfőzelék- igen kellemes ebéd, de jól jönne most!

Nincs tervbe véve zöldbabos poszt?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.02. 14:57:25

@Dikusz: Már van betárazva egy. A leveseket a feleségem készítette eddig, így arról nincs poszt...

Kumari aki Nilüfer 2019.09.02. 17:52:50

@old forester: Engem speciel megütne a guta, ha egészségesen halnék meg.....

kobold63 2019.09.02. 18:37:06

@old forester:
Kicsit belekukkantottam a keto életvitelbe, ami nem csak no carb étkezés, hanem az anyagcsere egy más módba kapcsolása. Nagy elhatározást és erőt kiván a véghezvitele.

Sokan csak a carb szegény életmódhoz igazodva, egészségügyi vagy egyéb okokból fogyasztanak ilyen ételeket, egyet-egyet beiktatva étrendjükbe. Gastronómiailag rém érdekes számomra. Többet foglalkozom most ezeknek a recepteknek a kipróbálásával, beiktatva a családom menüjébe. Azt már elértem, hogy sokkal több növényt fogyasztanak, mint eddig. Igaz, a PK-ig még nem jutottunk el.

Töpörtőt nekem is magamnak kell készíteni, errefelé a hízott disznó ismeretlen, a zsirszalonna nem létező dolog. Szeretem a kinai hentesboltokat, az ő felfogásuk, a mindent felhasználni, hasonló a miénkkel. A félig nagykereskeő cégnél, ahol a vágóhídról érkező, "untrimmed" árut készítik elő, nyesedék zsírszövetet, nem zsírszalonnát lehet kapni. Ált. minden darab vékony, tartalmaz egy kis húsdarabot is. Ebből nagyon finom tepertő készül, elég csak fakanállal vagy merőkanállal kinyomkodni a zsirt. Lehet enni ahogy megszoktuk, vagy a keto étrend csemegéjeként. Felfogás dolga.

A jelenleg folyó PNE (Pacific National Exhibition) egyik fő vonzereje a sok kaja. Különlegességként mutattak be egy helyet, ahol frissensült, ropogós csirkebőrt árulnak csak. Látni kellett volna a riportert a TV-ben, ahogy azt megkóstolta!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.02. 19:38:14

@kobold63: Nálunk ez utóbbit a kicsilyány és én esszük marékszám :) Szerencsére a család többi tagjáét is megkapjuk!

kobold63 2019.09.02. 21:00:29

@Andrass9:
Nálunk ez a szakács jussa.

kobold63 2019.09.02. 21:14:49

@old forester:
@Andrass9:
Az ünnepnapi menü a keto jegyében a családdal.

Reggeli: Tejszinhabos kávé, túró muffin (mint a cheesecake) kékáfonya-szilva szósszal.

Ebéd: Szalonnás sültpprika tojással, koviubi.

Vacsora: grillezés, kis adag steak(flanksteak-ből), Ceasar saláta, grillezett zöldspárga, zöldbab csőbensütve( tejföl tojássárgával), cukkini csips, uborka saláta, koviubi.
Keto csoki flan (84% csoki, vaj, tojás), cheesecake kékáfonya öntettel, tejszinhab.

Ehető, nem?

Dikusz 2019.09.02. 21:52:24

@Kumari aki Nilüfer: Engem meg akkor, ha arra ébrednék, hogy meghaltam...

Dikusz 2019.09.02. 21:54:44

@kobold63: Abból jókora adagot elrágcsálnék még én is, imádom a csirkebőrt, sütve/rántva/levesbe/grillcsirkén, minden formában. Úgy, mint Gombóc Artúr a csokoládét!:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.02. 22:04:43

@kobold63: Nekem reggelire főtt császár volt, 2 frissen szedett uborkával és egy zöldpaprikával.
Ebédre tökfőzelék sonkás tükörtojásokkal.
Vacsora tejfeles zöldbableves sok répákkal benne.
Azt a flank stéket teleportáld már át légyszi, mert még éhes vagyok :)))

kobold63 2019.09.02. 22:13:27

@Andrass9:
rare, medium or well done?

Kumari aki Nilüfer 2019.09.03. 06:10:58

@Dikusz: Nos, ha elmúltál ötven, és egy reggel arra ébredsz, hogy semmid sem fáj, semmid sem zsibbad, és jó a közérzeted, akkor alighanem meghaltál:DDDD

old forester 2019.09.03. 09:32:30

@Kumari aki Nilüfer:
"Engem speciel megütne a guta, ha egészségesen halnék meg....."
Ez egy jópofa oximoron. Hasonló ahhoz, amikor gyerekek voltunk és bandával mentünk a tóra kicsit tombolni, egyik haverom apukája azt találta mondani a fiának: -Aztán ha belefulladsz a vízbe, haza ne gyere!

Amúgy a ketogén diétával az a problémám(mint több másikkal is) hogy egyoldalú, ezáltal hiánybetegséget idézhet elő és unalmas is.

old forester 2019.09.03. 09:44:58

@kobold63: @Andrass9: A gyerekek kedvéért a csirkecombot kicsontozom, így a bőr értelemszerűen lekerül róla. Van amikor olyan sok zsír van rajta hogy vétek lenne kidobni. Ezért kisütöm mint a tepertőt a bőrrel együtt. Az élmény hasonló. De ezt csak én eszem meg sajnos, vagy szerencsére.
A kisült zsír pedig kiválóan használható szárnyas ételekhez.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.03. 09:54:38

@kobold63: Ha kérhetem, durvára törött bors kéreggel rare :)
Nálunk nincs ilyen, amúgy a marha hasaalja.

old forester 2019.09.03. 09:55:50

@Andrass9: Állítólag van ahol a háziorvosnak akkor és addig fizet a paciens amíg egészséges. Ez arra ösztönzi az orvost, hogy minél előbb gyógyítsa meg.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.03. 09:59:56

@old forester: Pontosan!!!! Amíg élt a kutyánk, sok csirkezsír volt főzéshez, mert a farhát nagyon zsíros volt, amit le is szedtem róla, mielőtt megfőztem neki és én is kisütöttem.
Néha veszek bőrös kacsa- vagy libahájat (ha épp kibírom, hogy ki kell tokozni), akkor van kis tepertőm. Vagy megeszem lilahagymával, melegen, vagy tepertős pogácsát sütök (szintén magamnak, nomeg a szomszédságnak).
Apropó tokozás: néha megfőzöm kicsit a bőrös hájat, akkor kidudorodik az összes tok - könnyű megtalálni!

old forester 2019.09.03. 10:01:53

@Kumari aki Nilüfer: Ennek van egy másik megközelítése a férfiakra vonatkozóan. Eszerint az öregedés első jele az, amikor a hajnali merevedést már csak a derekadban érzed.

old forester 2019.09.03. 10:24:29

@kobold63: Amúgy ezt az ünnepi menüt végig is eszitek, vagy ez csak a választék?:-)
Hasonlóképpen próbálom én is összehozni a napi "tápanyagbevitelt", csak én a reggelit és az ebédet preferálom. Vacsora van amikor csak gyümölcs vagy pirítós (gazdagon).

kobold63 2019.09.03. 11:20:24

@old forester: Ez a választék, pedig a töltött gombafejeket ki is felejtettem a felsorolásból. A maradékot pedig elviszik, vagy mi esszük napokig. Errefelé a főétkezés a vacsora, 6 óra körül, ünnepnap a családot össze is lehet terelni ekkorra.

Topy 2019.09.03. 12:15:01

@old forester: vagy mihamarabb eltegye láb alól... ;)

kocsmagomba 2019.09.03. 17:52:11

@old forester: @Topy:

na persze, tegnap 2 infarktusos volt 1 órán belül, még élnek, mert kurva jó a háziorvosuk, menjetek a bánatba viccelődni! :(

kobold63 2019.09.03. 19:42:41

@Andrass9: Ez a marhapacsni? Ha nem külön bontják ki, akkor mibe kerül?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.03. 19:55:54

@kobold63: A pacsni az a vesepecsenye vége. Sajna én inkább az amerikai bontást ismerem, mint a hazait. Ez utóbbit nem gyakoroltam eleget (még) :)

kobold63 2019.09.03. 20:58:11

@Andrass9: Igen, az, ahogy mondtad, de akkor miért nincs otthon. Legjobban grillezve szeretjük, de stirfry-t is ebből készítek mindig.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.03. 21:19:28

@kobold63: Miért? A szösz tudja! Még a hentesek se mindig ismerik!
Szép nagy lapos steak, amit utána a száliránynak keresztbe vékony szeletekre vágok, amikor megsült. Közepe piros, széle ropog és borsos. Imádom!

Topy 2019.09.04. 17:09:33

@Andrass9: a pacsnit a pékek sütik maradék tésztákból! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.04. 17:52:47

@Topy: Azt hogy imádtam gyerekkoromban!!!!!

kobold63 2019.09.04. 20:24:59

@Topy: Jó is, de kár is, hogy nem tudok most odarohanni!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.22. 21:28:35

@Topy: Elmeséltem a fiaméknak, akik az Izabella utcában laknak. Azóta a fél fizetésüket hagyják ott a pékségben :)))

Topy 2019.10.22. 23:22:09

@Andrass9: Többen panaszkodtak, hogy nem tesz jót a diétájuknak :) :D

látjátok feleim szümtükkel 2019.10.23. 08:54:02

@Topy:

Ahogy a képeket elnézem, meg vannak sütve rendesen a készítmények.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.10.23. 20:23:06

@Topy: @látjátok feleim szümtükkel: Minden alkalommal hoznak onnan valamit. A perec nálam bukó volt, a kifli sem igazán a gyerekkorom. Majd, ha kenyeret hoznak, akkor értékelem őket.
Az viszont tény, hogy a gyerekeim beleszerettek!!!