Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (36) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Káposztás rétes

2019.08.25. 07:00 Andrass9

Meg a folyománya - egy kis adag káposztás cvekkedli. Hónapok óta próbálok Budakeszin káposztás rétest venni (átmegyünk a városkán jövet-menet a Balatonra és remek rétesbolt van a főutcán), de vagy zárva van, mert későn érünk oda, vagy nincs, és már nem is tesznek be újabb adagot. Kétszer sikerült 1-1 darabot vennünk.

35.jpg

Pedig nagyon finom a rétesük, én 4-5 darabot is megeszem káposztásból - ha van - egy ültő helyemben.

 Ütöm a fejem rendesen, hogy nem tanultam el anyósomtól a rétes nyújtását: ő délelőtt megkérdezte, hogy legye-e rétes, és ebédre már ki is sült!

Hirtelen felindulásból vettem egy fej káposztát, hogy legalább káposztástésztát ehessek.

Készítem össze a hozzávalókat, de azért rákérdeztem feleségemnél, nincs-e réteslapja itthon. Mit tesz az ég, volt egy csomag!

  • másfél fej káposzta (kb 2 kg)
  • 4+2 ek sertészsír
  • 10 dkg nádcukor
  • 1 csomag réteslap (9 darabos)
  • (sok) bors

10.jpg

Nálunk még ez is kacsazsírral készül, de most nagyon fogytán volt, így disznózsírra szorultam. Évente jó, ha egy félkilós elfogy. A káposzta külső levelét leszedtem, majd 8 részre vágtam. A torzsából csak picit vágtam ki, jó az is reszelve/párolva. A robotgép seperc alatt lereszelte a sok káposztát. Megsóztam, összeforgattam, hogy hamarabb eressze ki a levét. A cukrot beletettem a fazékba, hogy megkaramellizálom.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

El is kezdett olvadni, mikoris egy kis beszélgetésbe bonyolódtunk a szomszédasszonnyal. Nos ilyet SOHA nem szabad csinálni: a cukor egy nagy fekete habbá égett el (érdekes, de a répacukor nem habzik, csak egyszerűen leég). Ez a fazék kapott egy rakat hideg zsíroldót, és pár napra félretettem. Egy másik fazékba sima kristálycukrot tettem, és árgus szemekkel ellenőriztem, hogy rendesen karamellizálódik-e. Ez már nem égett oda, belekanalaztam a zsírt is.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Szépen barnította a beleöntött káposztát, majd közel folytonos keveréssel sikerült a nedvesség nagy részét elpárologtatni. A végére meg is puhult - olyan lett, amilyennek a nagykönyvben megírták.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Egy nagyobb konyharuhát megspricceltem vízzel, és rátettem az egyik felére a réteslapokat. A két evőkanál zsírt meg felolvasztottam. Egyesével áttettem a réteslapokat a konyharuha szabad oldalára, és zsírral megkenegettem. 3 lap után rátettem egy közepes réteg káposztát, kicsit sóztam és nagyon borsoztam. Ekkor jöttem rá, hogy a káposztám (és a réteslapom) négy babára elegendő, így a többi rétest már csak két-két réteslappal készítettem.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Szóval megkáposztáztam, sóztam, borsoztam és feltekertem a réteslapokat. A jénai tepsibe bezsírozott sütőpapirra sorakoztattam, majd megkentem kívül is zsírral. Mehetett is a 220C fokos sütőbe.

27.jpg 28.jpg 29.jpg

Egy kis káposzta maradt (véletlenül), ezért megfőztem két marék fodros kockatésztát. Rápirítottam a maradék káposztát egy kis borssal, és gyorsan beburkoltam, míg a rétes sült.

30.jpg 31.jpg 32.jpg 33.jpg

Bő egy órát sütöttem a rétest, mert nem akart megpirulni a teteje. De így már tökéletes volt. Na jó, még tíz percet kibírt volna.

34.jpg

Gyorsan vágtam magamnak (lásd nyitókép), és be is falatoztam, még melegen.

36.jpg

Nem sokáig tartott ki, pedig csak a szomszédasszonynak, és a barátunknak (akinek dílere van) adtam belőle, feleségem meg nem szereti.

91 komment

Címkék: zsír káposzta bors cukor réteslap nádcukor fodros kocka

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3515002330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2019.08.25. 07:59:35

A kedvenc tottyos lábosba égett le a cukor? Jajj nekem!

A réteslappal úgy jártam (nagyon régen volt), amikor először vettem, és életemben először láttam igazi réteslapot, hogy csak a második réteg tésztánál jöttem rá, hogy nem papírborítás, hanem maga a réteslap, amit fejtegetek...

András, ha a Balatonra menve Tihany felé jártok, érdemes ide ellátogatni (nem tudom, jártatok-e már náluk):
www.restu.hu/tihany-reteshaz/
Nem vagyok nagyon süteményes, de nagyon komolyan mondom, életemben ilyen finom rétest nem ettem még. Nagy választék, különlegesen finom töltelékek, és mindig friss rétesek. Pár évvel ezelőtt voltunk ott levendulát szedni, és az ültetvény felé tartva tértünk be ide. Jócskán várni kellett, mert akkor sütötték a rétes, de megérte. Nem tudtuk megállni, mindegyikünk négyet evett! :)))

kobold63 2019.08.25. 08:19:38

Balatonfüreden a Petőfi Sándor utcában 2 rétesbolt elött is elmész mivel az a fő útvonal. Az egyiket ismerem, nagyon jó áruja van.

Dikusz 2019.08.25. 09:07:44

@kobold63: - Balatonfüredre mindig célirányosan mentem-jöttem, nem láttam rétesboltot (amiért lementem már nincs), biztos finom a rétese. De a tihanyinál nem jobb!:))) Komolyan mondom, érdemes megkóstolni. Itt, mindenki színe előtt szentül megígérem, a legkomolyabban, hogy meghívlak benneteket egy(több) rétesre is a többiekkel együtt, amikor legközelebb Tihanyban jártok!

kobold63 2019.08.25. 09:20:33

@MadMary:, @Andrass9: Egy régebbi blogban említetted, hogy édesanyád milyen örömmel használta a remoskát. Én is csatlakozom a rajongókhoz. Ifju koromban körben járt a családban, utóbbi években már három volt a tulajdonomban. Kacsa sütés, oldalas, sütemény, minden ment benne. Legnagyobb siker viszont a rétes volt, ujabban a szőllőhegyi partikra én gyártottam, mind a háromban sült egyszerre. A káposztást sohasem mesteritettem el, nem volt türelmem a káposzta párolásához.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.25. 09:49:55

@Dikusz: A hideg zsíroldó (tömény nátronlúg) szépen kioldotta. Tihannyal nekem mindig parkolási gondjaim vannak, de meglátjuk! Köszönöm az infót!

Fenchurch68 2019.08.25. 11:16:14

Rétesből csak a káposztást vagyok hajlandó megenni (meg a fetás-spenótost :), a tihanyi tényleg fantasztikus. Van egy kedvenc bükki túraútvonalunk, ami Felsőtárkányból a tó mellől indul, és van ott egy bódé, ahol pogácsa, rétesek, és hasonló házias jellegű sütik kaphatók, többek közt hájas tésztás szilvalekváros papucs. Na, ott van olyan káposztás rétes, hogy a túrára indulás előtt be szoktam tolni egyet, mikor visszaérünk, pedig még kettőt, kettőt meg elviszek vacsorára :D
Kéne csinálni, csak ezzel is az a baj, mint sok mással, hogy édesem nem szereti, magamnak meg nem állok neki. Bár a cvekkedlit szereti, úgyhogy jó a tipp az árukapcsolásra :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.25. 12:43:04

@Fenchurch68: A párolt káposztát imádom. Még vajas tésztában is vagy hájasban! Leginkább a cvekkedlit: azt nem tudom (a pocakom meg a növekedés) abbahagyni. Nem gond a párolás, ha a teraszon csinálhatom. Szegény Hagyma, forog a sírjában ...
Feleségem természetesen ezeket sem szereti :( Most, hogy említetted a spenótost, lehet, hogy benevezek egyre a jövő héten, bár a feleségem azt sem szereti :)

MadMary 2019.08.25. 16:10:37

Istenem, most is látom nagyanyámat az abrosszal leterített konyhaasztal körül keringeni, mindig picit húzva a rétestésztán... és a kockás abrosznak az is volt a szerepe, hogy akkor volt kész a rétestészta, ha a mintát tökéletesen lehetett látni alatta. :-)
A sós pitéket és rétesféléket - hol máshol? - Olaszországban ismertem és tanultam meg szeretni és készíteni. A káposztás cvekkedli imádatom tárgya, karamellen indítva, utána sózva-borsozva... elég rágondolni, és megindul a nyálelválasztásom, mint a Niagara. :-D

MadMary 2019.08.25. 16:15:51

@kobold63: Kamaszkoromban minden nyáron Csehszlovákiában töltöttem egy hetet az iskolai nyaralótáborban, és sosem értettem, hogy a nagyobb lányok bevásárlólistáján miért szerepelt a remoska. Mire rájöttem, hogy mire jó, addigra megszűnt Csehszlovákia, a remoska pedig rettenetesen megdrágult (kb 130 CAD) ... de eltökéltem magam, hogy ha törik, ha szakad, beszerzek belőle egyet.
... és jól értem, Te a rétest is a remoskában sütöd? Tényleg mindenre jó ez a csodaszerkezet!

kobold63 2019.08.25. 16:26:11

@MadMary:

Igérem, ha jövőre hazajutok, egyiket eljuttatom neked. Idén, sajnos már nem.

MadMary 2019.08.25. 16:45:09

@kobold63: Ha 35 évig tudtam élni remoska nélkül, az a pár hónap ide-oda igazán nem számít már! Örülnék egy találkozásnak, bármikor, bármilyen formában... és nagyon-nagyon köszönöm a kedvességedet! :-D :-D

Dikusz 2019.08.25. 20:58:11

@MadMary: @kobold63: énisénisénis örülnék egy találkozásnak bárhol/bármikor, még remoskát is viszek:)))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.08.25. 23:11:10

Köszönök szépen!
Igen finom falat, jöhet egy szekérderékkal. Az exem nagymamája volt igazi mestere a rétesnek. Az ördög tudja, hogy volt ereje még olyan idősen is elkészíteni.
@Fenchurch68: Felsőtárkányban jártam párszor, még a DC-s időkben volt ott néhány HUB-találkozó. Az egyik user a Büki Nemzeti Park ottani vendégházának volt gondnoka. Gyönyörű környék, a rétesről, mondjuk épp lemaradtunk.

MadMary 2019.08.26. 09:07:41

@Dikusz: Remoskarandevú! :-D Tetszik!! :-D

MadMary 2019.08.26. 09:09:40

@Fenchurch68: Sokat járunk Egerbe a barátainkhoz, egyszer elkanyarodunk a csodabódé felé, annyira ínycsiklandó módon írtál róla! Szeretem a káposztás rétest is, nem csak a cvekkedlit...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.26. 09:24:06

@MadMary: Mi mindjárt indulunk Füredre káposztás rétest enni :)
Tihany még nem biztos, de Aszófőn a Szálka bisztrót megnézzük.

MadMary 2019.08.26. 11:20:19

@Andrass9: Óóóóóóó.... csendben irigykedek....

kobold63 2019.08.26. 12:46:34

@Andrass9:

Ez új hely lehet, ott egy vegyeskereskedés volt régóta, de két éve már zárva láttuk. Biztos annak a helyén van. Onnan meg a felső úton röviden visszajutsz Füredre, a rendőröket kikerülve.
Azért a Teaházból pompásabb a kilátás!

Dikusz 2019.08.26. 12:52:32

@Andrass9: Pedig nagyon kíváncsi lennék a véleményedre a tihanyi rétes hathatós megkóstolása után.:)))
A káptalantóti termelői piacon voltatok már? Bár úgy tudom csak vasárnap van nyitva. Érdemes megnézni.

Dikusz 2019.08.26. 12:56:13

@MadMary: Már csak @kobold63:-nak kell szólni (meg a többieknek, akiknek remoskájuk van) :)))

Az enyémmel az az igazság, hogy majdnem vadi új (még az eredeti dobozában van), talán kétszer használtam, miután a húgom nálam felejtette "véletlen". Elég körülményes volt használnom.

MadMary 2019.08.26. 13:13:23

@Andrass9: *gonoszul kacag*
... na nem is, igazán nem érdemeltétek meg a hopponmaradást, csak jó volt pár pillanatig a gonosz boszorkány szerepében tetszelegni.. :-)

Dikusz 2019.08.26. 13:19:27

@Andrass9: A tihanyi Rétesház a honlap szerint ma este 6-ig nyitva vagyon.

kobold63 2019.08.26. 13:22:20

@Dikusz:

Csak küldjétek a fogatot, ops...a ropülőt!

Dikusz 2019.08.26. 17:06:10

Jókora zuhi volt egy fél órája. Jó 20 percnyit szakadt, de már hétágra süt a nap.:)

MadMary 2019.08.26. 19:46:10

@kobold63: Látod, néha ezért szeretnék milliárdos lenni... hogy az ilyen kéréseknek könnyedén és kacagva eleget tehessek... :-/ Egyébként meg marad a drukkolás, hogy előbb-utóbb sikerüljön az európai utad. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.27. 12:50:50

@MadMary: most myitva vplt, de minek. Most megyünk Tihanyba probálni!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.27. 13:12:00

@kobold63: a két bolt összenőtt. a tölteléket hozatják. Nem javaslom

MadMary 2019.08.27. 13:42:25

@Andrass9: Én most ebédeltem, de ha tudnál teleportálni pár darab réteskét, volna még számukra hely... :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.27. 14:14:51

@Dikusz: Kiprobáltuk. Enné vacakabbat én se tudnák sütni. Savanyú, löttyedt, jéghideg...

Dikusz 2019.08.27. 14:43:11

@Andrass9: Nagyon sajnálom, komolyan ég a képem, hogy ajánlottam. Örökre el is süllyedek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.27. 15:50:18

@Dikusz: Ne aggódj volt már ennél rosszabb is a helyzet Nem kóstoltam más rétest csak a káposztás at úgyhogy ez nem igazán mérvadó

Fenchurch68 2019.08.27. 16:31:48

@MadMary: Mint kiderült, ez a felsőtárkányi bódé ennek az egri helynek a filiáléja, szóval nem muszáj elmenni érte Tárkányba (persze érdemes :) ): pottyoskavezoeger.hu/

MadMary 2019.08.27. 22:09:28

@Fenchurch68: Köszönöm szépen! Ha legközelebb megyünk Egerbe, feltétlenül megkeressük - vagy ráuszítom az egri barátnőmet, hogy ha ő jön előbb, hozzon pár darabot.
A kiránduláson készült képek pedig gyönyörűek. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.28. 20:50:17

@MadMary: A füredi keserű káposztásrétes a túlkaramellizált cukortól keserű:( Miután hazajöttem, hoztam egy káposztát, és nekiálltam egy ehető rétesnek.
Sikeresen megégettem a cukrot (a bűnös most is a nádcukor volt!!!), így nekem is keserű lett a rétes!!!
Szóval a fürediek valószínűleg megégett karamellizált cukorral kapták a tölteléket. Azért én mondjuk megkóstoltam volna, mielőtt felszolgálom ...
Azt továbbra sem értem, miért volt olyan pocsék a tihanyi ... (nem, ez nem Dikusz hibája, bár szívesen rákenném :)))

MadMary 2019.08.28. 21:07:58

@Andrass9: Ó, a ménkűbe... de legalább rájöttél, mitől volt vacak szegény rétes. :-/ Én nagyon óvatosan karamellizálom a cukrot a káposzta alá, amikor világos aranybarna lesz, már kapom is le a tűzről és megy bele a káp. Abban viszont kételkedem kicsit, hogy a nádcukor fizikailag nagyon másképp viselkedne, mint a répacukor... nem lehet, hogy mivel a nádcukor eleve barnás, tovább pirítottad?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.28. 21:12:12

@MadMary: Ritkán vitatkozom az olvasókkal, mert ők biztos jobban tudják ...
Minden esetre ezt az esemény fotókkal dokumentáltam egy fazékban a két cukorral :) Mintha sejtettem volna, hogy lesz aki megkérdőjelezi :)))
A két cukor teljesen másként viselkedik!!!!

Igény esetén csatolom a poszthoz a fotókat ...

Köszönöm a visszacsatolást :)

MadMary 2019.08.28. 21:22:20

@Andrass9: OK, nem firtatom tovább. :-)

kobold63 2019.08.29. 04:53:00

@Andrass9:

Mi van a Szálka bisztróval? Vártam a beszámolót.

kobold63 2019.08.29. 05:00:44

@Andrass9:
@MadMary:

Mivel én nem használok cukrot, karamelt sem készítek vadas vagy káposzta alá, ez teljesen elméleti futtatás részemről.
A cukrok vizes oldatban alacsonyabb hőmérsékleten karamelizálódnak. Ezért kezdik szirup formájában a karamel szószokat. Nem lehetne a káposzta alá is így készíteni?

Dikusz 2019.08.29. 06:49:24

@Andrass9: Hogy néznék ki összerétesezve?:)))
Akkor a füredi jobb lehetett, mert az égett cukros rétes jobb, mint a savanyú káposztás. Úgy látszik nekünk szerencsénk volt, mert első alkalommal meleg volt a rétes, második alkalommal pár darab volt a pulton, és várnunk kellett amíg kisül a következő adag.

Azért tudok rétesezőt mondani, ahol rosszabb a rétes, mint a balatoniak. Mégpedig a Normafánál. Nem tudom jártál-e ez ügyben arrafelé. Valamikor ehető volt, most már nem az, de legalább drága...

MadMary 2019.08.29. 09:36:16

@kobold63: Bevallom, erre sose gondoltam... zsiradékban (olajban) karamellizálom a cukrot a káposzta alá, állandóan keverem és sas módjára figyelem az állagváltozását, eddig még nem égettem oda. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.29. 09:40:56

@kobold63: Szálka bisztró egy féligsikeredett "fine dining" étterem. Az áron kívül csak a fellengzős ételnevek tartoznak ebbe a kategóriába. A harcsapaprikás juhtúrós sztrapacskára jó gondolat lenne, de errefelé egy nagy darab főtt harcsaszeletet leöntenek paprikás szafttal és tesznek rá egy nagy kanál tejfelt - kifejezetten felejtős. Mivel csirkemellet feleségem szerint nem lehet elrontani, ő azt kért. Mégis sikerült elrontani, íztelen száraz vackot kapott dekoratívan tálalva.
A pincért hosszasan kellett győzködnöm, hogy csak egy csésze halászlevet kérek kipróbálásra. "Azt nem tudjuk kiszámolni, mibe kerül" - volt a pincér érve. Mondtam, hogy kifizetem a teljes adagot. Erre kihozott egy óriás szalmakalap formájú tányéron egy merőkanál passzírozott halászlevet (tiszai mód) egy kanál gyufatésztára öntve (dunai mód) három kockacukornyi hallal csípmentesen és hidegen. Természetesen felszámolták a fél liter halászlevet...
Szóval nem javaslom, bár lehet, hogy mondjuk a roston sült sügért nem tudják elrontani ...
Kedden este biztosra mentünk, és a jól bevált Borcsa étterembe mentünk. Ott még halászlét is tudnak főzni! Feleségem nem tudta megenni a pulykamell Cordon Bleu-jét, akkora adag volt. Én meg a legjobb marhapofa vadast ettem életemben (az elsőt ...) Pár szem ribizlit kaptam a feleségem tányérjáról, így a vadast is felturbózhattam kicsit. A körítés "óriás gnocchi" volt, ami valamilyen furcsa okból egy tömbbe össze volt ragadva, és rugalmas volt, mint egy normál tészta, amiben nincs is krumpli. Jaa - lehet, hogy ettől az összeragadt mérettől volt óriás, ugyanis az egyedi darabok a szokásos félhüvelyknyi tészták voltak :) Azért ezt legközelebb is megenném, mert a hós fantasztikus volt, a vadas is jó ízű.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.29. 09:43:21

@MadMary: Én csak akkor kezdem kavarni, amikor felolvadt (a zsírt is csak akkor adom hozzá). Sima cukorral még soha nem égettem le, a nádcukor most kétszer egymás után megtréfált.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.29. 09:44:57

@Dikusz: Hát még a savanyú dinsztelt káposztával :)))

MadMary 2019.08.29. 09:47:48

@Andrass9: A "pucéran" indított klasszikus karamell (amikor semmi más nincs a lábosban, csak a cukor) tényleg nagyon-nagyon érzékeny, valóban nem ajánlott a keverése, mert összegöbösödhet, a gombócok pedig lassabban olvadnak, emiatt a már megolvadt rész könnyen megéghet... én a korábban leírt könnyebb utat követem, a klasszikus karamellt csak édességhez készítem, nagyon ritkán.

MadMary 2019.08.29. 09:58:04

@Andrass9: A friss gnocchit olaszéknál grízbe forgatva, egymással nem érintkezve szárítják egy kicsit, mielőtt bő (!), forrásban levő sós vízbe dobnák főni. A vízből történő kihalászás után a gombóckák azonnal mennek a szószba. Ha a tésztája túl lágy, vagy kevés a főzővíz, vagy nem teszik szószba (olvasztott vajba), hanem lecsöpögtetve egy tömbben hagyják, nagy valószínűség szerint bizony óriásgombóc lesz az eredmény... bár megint csak találgatok, nem voltam ott a konyhában, mikor készítették az ominózus darabot. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.29. 10:02:18

@MadMary: Valami ilyesmire gyanakodtam én is. Én ugyan grízes lisztbe forgatom, de a hatás ugyanaz: egy kis tésztakéreg kerül a krumplis tészta köré. Sajnos feleségem ezt sem szereti, ezért ritkán főzöm ...
Sokszor eltűnődöm, mit is szeret (a PK-n kívül) :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.29. 10:03:50

@MadMary: Nekem még nem égett le cukor, pedig mindig így készül (a zsír elkezd füstölni, mielőtt megolvadna a cukor - ezért készítem szárazon) .

MadMary 2019.08.29. 10:44:42

@Andrass9: Látod, ez az igazi, örökké tartó szeretet... hogy ennyire különböznek a szokásaitok egy ilyen kulcsfontosságú területen, mint a főzés-étkezés, és mégis megbonthatatlanul együtt vagytok, boldogan. :-D
A karamell pedig... elsüthettem már, de akkor most megint:
KARALÁBÉ Szerelmespár a Margitszigeten vagy egyéb
fás helyen.
KARAMELL Ugyanez, öt perccel később.
mek.oszk.hu/13000/13009/13009.pdf

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.29. 11:40:03

@MadMary: :) aranyos!
Régebben nem volt ilyen válogatós, dehát ilyen az élet ...

kobold63 2019.08.30. 12:33:58

@Andrass9:
Akkor a PIROS is megvót a vadashoz!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.30. 13:27:14

@kobold63: Mondtam is a pincérnek, hogy adja át a szakácsnak a "piros" koncepciót :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.30. 13:27:59

Megcsináltam újra a káposztát, de sima cukorral. Nem égett el :)

MadMary 2019.08.30. 13:43:29

@Andrass9: Örülök a sikeres műveletnek! Én kb. egy órája fejeztem be a káp-párolást, szintén siker... vagy cvekedli, vagy rétes, még nem döntöttem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.30. 14:39:21

@MadMary: Én ettem két tányér cvekedlit, a többi káposzta ment a fagyasztóba, abból lesz majd rétes.

MadMary 2019.08.30. 14:59:40

@Andrass9: Egy elég kicsi lapos káposztafejet vettem pár hete, aztán ügyes csuklómozdulattal elfeledtem, hogy van, most fedeztem fel, sajnos egy részét ki kellett vágnom, mert elkezdett romlani. A maradék viszont ízletes, csak nagyon kevés, így sajnos vagy cvekedli, vagy rétes. :-/

Dikusz 2019.08.30. 17:10:06

@MadMary: Vagy tészta nélküli cvekedli.
Én egyébként túrós tésztánál szoktam alkalmazni, jó sok töpörtyű, túró, tejföl, tészta már nem is kell hozzá.:)

Dikusz 2019.08.30. 17:12:10

@Andrass9: Én ugyanennyi grenadírmarsot, jól megpirítva (nem égetve) a hagymát.

MadMary 2019.08.30. 17:48:44

@Dikusz: Jaj te, ne is emlegesd, ha tudnád mennyi önuralmamba került, hogy ne álljak neki a káposztáslábosnak egy nagy-nagy evőkanállal... :-D A grenadírmars egy további örök szerelem, szintén ájulásig tudom enni, és sajnos életem hollandusa is osztozik ebben a szenvedélyben. Szénhidrák, távozzatok...!! :-D

Dikusz 2019.08.30. 20:35:04

@MadMary: Nekem nem lett volna önuralmam, biztos betoltam volna az arcomba a káposztából, csak előtte még jól lepirítottam volna.:)))

MadMary 2019.08.30. 20:56:47

@Dikusz: Le volt pirítva itten... kérlek érezd az én roppantborzasztó morális felsőbbrendűségemet, kérlek, hogy még mindig van káp a hűtőben! :-D :-D :-D

MadMary 2019.08.30. 20:57:46

@Dikusz: *Már megint nagyon röhögök*
*Nagyon jó érzés*
:-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.30. 22:43:03

@MadMary: Nem is tudom, honnan van nektek ez a fantasztikus felsőbbrendűségetek ... :)))

Dikusz 2019.08.30. 23:40:51

@MadMary: Igen értékelem a morális felsőbbrendűségedet, nekem sajna nincs!...
Sőt egészen lealjasodtam, a képzeletbeli káposztacsócsálás után még nem átallottam egy kis krumplistésztát beapplikálni a fészembe.. :)))

kobold63 2019.08.31. 00:17:37

Nagy erőfeszítésembe került megállni, de a fej káposztából coleslaw-t csináltam a grillezéshez, csípős csirkeszárnyak és marha "flank steak" (ezt nem tudom arrafelé hogyan nevezik, de kedvencem, 5-7 perc egy oldalra) a rendelés, cheese cake kékáfonya öntettel, mindez a NO CARB jegyében.
Kimentünk a paprika farmra fejtenivaló babért, de még zöld volt. Paprika-paradicsom a téli lecsóhoz viszont itt van, jól kiszúrtam magammal, megint dilgozhatok vele.

MadMary 2019.08.31. 08:30:31

@Andrass9: Tudod, van ez az árus a piacon, árul vagy hatféle szárazbabot, többfajta lencsét, és a juliskabab meg a vöröslencse között egy kis kosárban van a felsőbbrendűség... nagyon csinos aranyszínű magocska... :-D
@kobold63: Hogy csináltad a no-carb cheesecake-et? O.O

kobold63 2019.08.31. 08:41:55

@MadMary:

A szokásos recepted, amit rendesen csinálsz, csak alulra valami nut, darált mandula vagy mandula liszt és vaj, elősütve. A túró keverékbe cukor helyett egyéb édesítő, én monk fruit keveréket használtam. Kék áfonya nagyon megengedett ebben a szisztémában, csak összefőztem szósznak, az ment rá. Lehet muffin formában is kisütni.

MadMary 2019.08.31. 08:54:16

@kobold63: Köszönöm, nagyon jónak tűnik! Épp tegnap kacérkodtam egy zacskó mandulaliszttel, ki fogom próbálni a nagy házi kedvenc lemon cheesecake-et vele.

kobold63 2019.08.31. 12:38:00

@MadMary:
Nem gondoltam rá, hogy esetleg liszt vagy keményítő is lehet a receptedben, azt 1/3 résznyi kókuszliszttel vagy 1/4-1/8 kávéskanál xanthum vagy guar gummal kell helyetesíteni.

MadMary 2019.08.31. 12:49:36

@kobold63: Az alapot a klasszikus recept szerint csinálom, graham cracker crumbs, kevés cukor, olvasztott vaj - a kókuszliszt ötletét pedig köszönöm, a mandulaliszt mellett még ezt is nézegetem már egy ideje, előbb-utóbb kipróbálom. A guargumi használatára még sose gondoltam, elkönyveltem magamban, hogy az az élelmiszeripar anyaga, otthoni konyhába minek...

MadMary 2019.08.31. 12:50:53

@kobold63: Magában a túrókrémben pedig valóban van egy evőkanálnyi liszt, megpróbálom legközelebb kókuszliszttel. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.31. 16:54:08

@MadMary: @kobold63: Akartam javasolni a csicseriborsó lisztet, de abban van carb ...

kobold63 2019.08.31. 19:52:26

@Andrass9: @MadMary:
A keto sütéshez sok tojást használnak, a szilárd anyag a különböző magok lisztje, főleg mandula, de lehet még hemp mag, len mag, sesam mag örleménye is. Összekötő , sűrítő faktorként kókusz liszt, chia mag-liszt, xanthum gum, guar gum, psyllium por, gelatin. Mikor mi kell.

MadMary 2019.08.31. 20:57:54

@Andrass9: @kobold63: Magam sem tudom, melyik ujjamat harapjam... életem hollandusának az orvosa rosszul írt fel bizonyos gyógyszereket, summa summarum enyhe köszvényes tüneteket produkált a közelmúltban, vörös húsok és sok minden más (szárazbab, csicseri, stb.) menüről ki, vagy nagyon-nagyon ritkán (Waka tudja a protokollt), én boldogan elvagyok zőccségeken, bár egy idő múlva elkezdek hiánybetegséget produkálni, ha nem eszem húst... kifejezetten kreatív szakácsnak tartom magam, de néha nagyon ketyeg az agyam, hogy mit is főzzek, ami mindkettőnket boldogít. Kétfelé főzni egyelőre nem vagyok hajlandó... :-/

kobold63 2019.08.31. 23:24:04

@MadMary: Az én felfogásom a köszvényről más mint a szokásos, nagyon egyszerű rávágni a betegnek, hogy ne egyen vörös húst, stb. A köszvénynek sok oka lehet, ez anyagcsere betegség, egyéni eltérések vannak. Pl. a diabetes mellékhatása is lehet, vagy majdnem kötelezően a diureticumok mellékhatása. Mivel a magasvérnyomás kezelésénél a legtöbb kombinációban van vízhajtó és igencsak sok hipertoniás beteg van, mégsem mindegyik mutat köszvényes tüneteket.
Waka protokollja más, András protokollja más, az én protokollom más.
Ha az élelmiszerek purin tartalmát nézed, ad valami eligazítást, ne félj a hústól, főzd csak továbbra is, próbálkozz, sok folyadékot és Allopurinolt tanácsolnak megelőzésként.

MadMary 2019.08.31. 23:47:33

@kobold63: Nálunk a diureticumok mellékhatásáról van szó, miközben a magyar kezelőorvos, aki korrigálta a hibás holland gyógyszerezést, maga is köszvényes, és lényegében ugyanazt mondta, ami "köztudott"... kártékony a vörös hús, a baromfiak bőre, a halak bőre, a pulykát kerüljük, stb. Szerencsére a tünetek elmúltak, de egyelőre óvatosan főzök, remélem sikerül megtalálni a közmondásos arany középutat.

kobold63 2019.09.01. 01:45:18

@MadMary: Javulást! Baromfiak bőre? Miből főz András vagy Waka finom levest, kocsonyát, mit gondolsz?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.01. 09:31:43

@kobold63: Én valószínűleg nem számítok adatnak, mivel kizárólag vörös húson, bőrőn és inakon és körömpörköltön élek :) Viszont egy Milurit (Allopurinol odaát) 100mg teljesen rendben tartja, soha nem volt még köszvényes fájdalmam.
Az, hogy mi ártalmas?
"Éltem - és ebbe más is belehalt már" írta József Attila ...

kobold63 2019.09.01. 09:48:39

@Andrass9: Felfogásunk és protokollunk megegyezik.
Zyloprim errefele, de az Allopurinolt mindenütt értik.

Kumari aki Nilüfer 2019.09.01. 17:12:55

@Andrass9: Én a Miluritot nem bírom (migrént okoz), Colchicum-Dispert napi egy..ami kifejezetten káros a májra, ellenben ha egy hetet kihagyok, elviselhetetlenül fájdalmas rohamom keletkezik. És nem, nem függ attól, hogy éppen mit ettem..legdurvább rohamaim akkor voltak, mikor több hónapos húsmentes étrenden voltam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.01. 20:20:57

@Kumari aki Nilüfer: Ránéztem, de egy ronda anyagnak látszik - bocs! A legnagyobb gond, hogy sehol nem találtam referenciát a máj károsításra!!!! Gyűlölöm az ilyen "gyógyszereket", amik elrejtik a gondokat!
Azért a helyedben kérnék egy második véleményt ...

kobold63 2019.09.01. 21:13:01

@Andrass9: Igazad van, ronda erős anyag, de azért hat. Sok minden egyéb mellékhatása van, a májkárosításra utal a figyelmeztetés, hogy jelezze orvosának, ha máj vagy vese betegsége van.

Őszi kikerics ( Colchicum autumnale)

G.Apollinaire/Radnóti Miklós : Kikericsek
" Most mérget hajt a rét és virágzik késő őszig
Legelget a tehén
S lassan megmérgeződik.
Kikercsek virítanak, kékek és lilák...."

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.09.01. 21:34:39

@kobold63: Pedig az őszi kikerics nagyon szÉp! Tele van vele a kert :)

kobold63 2019.09.01. 21:49:40

@Andrass9: Nálam csak szeptemberben fog virágozni.
Nagyon ifjú, gyerekkori kirándulások a Pilisben, emlékszem egy részre, ahol az ösvényről hirtelen kitágult egy kis völgy, elborítva kikericcsel. Lépni sem lehetett oda, csak csodálni.

Kumari aki Nilüfer 2019.09.02. 06:22:04

@Andrass9: A laboreredmény elég...sajnos, bármit próbálok, nem használ, ez az egyetlen, ami így kis dózisban hat, ha mégis bepukkan, emelni kell a dózist. De ha észnél vagyok, amint elkezd mocorogni, jön az Aflamin és a Cataflam, abban is van gyulladáscsökkentő, és megfogom, míg még ki nem tör a teljes roham( pl, mint most, mindkét térdem, és a bal lábfejem -sarok, inak közt a lábfej tetején) úgy bizsereg, ami átmenet a fájdalom és a kezdődőd gyulladás között. Tegnap este már emeld dózis kellett, mára az egyik térdem megnyugodott, a többi vagy kifejlódik, vagy nem...