Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (67) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (6) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (34) bableves (3) bacon (33) Balaton (2) balzsamecet (12) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (45) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (24) bőrősháj (2) bors (236) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (64) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (35) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (49) csilipaprika (43) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (7) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (18) cukor (114) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (18) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (88) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (358) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (43) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (72) gyömbér (98) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (266) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (21) jalapeño (18) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (35) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (68) kakukkfű (36) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (8) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (24) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (65) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (21) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (132) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (6) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (39) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (90) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (72) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (4) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (106) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (4) oregano (45) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (116) paradicsomlé (23) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (36) pirítós (3) pirospaprika (67) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (30) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (36) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (38) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (61) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (45) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (42) salsa (3) San Marzano (3) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (131) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (224) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (4) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (30) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (76) tejfel (55) tejföl (75) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (182) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (193) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (16) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (32) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (7) zserbó (2) zsír (52) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Tócsni cukkíniből sütőben

2019.08.22. 07:00 Andrass9

Ez már annyira kevés kalóriát tartalmaz, hogy fél órával a megevése után megéheztem. Lehet, hogy többet kellett volna enni belőle?

25.jpg

A szomszédnak rengeteg cukkínije nő, így kaptam még egy érettebb példányt. Már egy ideje igérgetem a cukkínitócsni receptjét, hát most elkészült.

Igaz, csak egy kétszemélyes adag, mert ha nem jó (kutya már nincs, hogy megegye), ételt nem dobunk ki.

  • 1/2 idősebb cukkíni hámozva
  • 1 lilahagyma
  • 1 kis fej fokhagyma
  • 1 tojás
  • 1 1/2 ek liszt
  • 1 ek petrezselyem
  • 1/2 ek kakukkfü
  • bors
  • oliva spray

10.jpg

A cukkínit hosszában kettévágtam és karalábévájóval kiszedtem a magját. A káposztareszelőn lereszeltem a V Gyula kézvédőjével. Ugyanígy megreszeltem a lilahagymát is. Több rétegben megsóztam, hogy kieressze a levét. A levélfűszereket felaprítottam.

11.jpg 14.jpg 12.jpg 13.jpg

Harminc percig állt a hagymás cukkíni, amikor kisebb adagokban kipréseltem a levét. Hozzáadtam a fűszereket, daráltam rá kis borsot és beleütöttem a tojást. Jól összekevertem, majd a lisztet is eldolgoztam benne, hogy jó sűrű legyen az állaga.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Egy alutepsibe szabtam tapadásmentes alufóliát, amit lespricceltem vékonyan olivaolajjal - a fóliára nem ragadna le, de szerintem kell egy cseppnyi zsiradék a sütéséhez. A cukkíniből lett 6 pacsni, amit kanállal ellapítottam és erre is spricceltem vékonyan olajat.

19.jpg 20.jpg

Betoltam a 220C fokos sütőbe, ahol 35 percig sütöttem.

21.jpg

Kicsit elfolytak a pacsnik, tán több liszt kéne bele, de nekem ennyi is elégnek bizonyult. A tócsnikat megfordítottam, és még 10 percig pirítottam.

22.jpg 23.jpg

A magaméra reszeltem pici cheddar sajtot, és úgy ettem.

24.jpg

A feleségemnek tejfellel locsoltam meg, és az is nagyon finom volt!

26.jpg

A maradék kettőt később ettük meg már hidegen, de az nem ártott meg neki.

Sajnos nem lett annyira ropogós, mintha krumpliból készíteném, de nem kellett kidobni egy falatot se!

Annyira jólesett, hogy elfogadtam még egy cukkínit a szomszédasszonytól, amiből a feleségem barátnőinek is készítettem egy kis adagot. Ők amúgy is mindenmentesen étkeznek, így még a lisztet is helyettesítettem. Kicsit nagyobb adag, ezért több tojás, de amúgy nem változott sokat.

  • 70 dkg-os érett cukkíni
  • 1 lilahagyma
  • 2 tojás
  • 1 szál zellerszár
  • 1 szál kakukkfü
  • kis csokor petrezselyem
  • kis zellerlevél
  • 6 dkg Graham liszt
  • 3 kis girizd fokhagyma
  • ghí a sütéshez

30.jpg

A cukkínit kimagoztam, meghámoztam. A hagymát is megfeleztem, majd a zellerszárral együtt a robotgépben lereszeltem. Belenyomtam a fokhagymát, megsóztam és félretettem fél órára.

31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg

Ezalatt petrezselymet, kakukkfüvet és zellerlevelet felaprítottam. A cukkínit kifacsartam, majd belekevertem az aprított levélfűszereket.

35.jpg 36.jpg 37.jpg 38.jpg

Beleütöttem a tojásokat és hozzáadtam a lisztet. A két tojás lehet, hogy sok lesz, de lisztet még tudok hozzáadni. Most minden esetre várom a vendégeket, hogy süthessem.

39.jpg 40.jpg 41.jpg 42.jpg

Mártogatósnak egy duci girizd fokhagymát belereszeltem egy pohár tejfelbe egy kis sóval. Remélem szeretik (nekem izlik :).

43.jpg

Ezt nem tepsiben, hanem serpenyőben sütöttem pici ghível a teraszon.

44.jpg

A vendégek nagyon lelkesen ették - még a fokhagymás tejfel se tántorította őket vissza!

45.jpg

Volt aki körítésnek ette csirkemellhez ...

46.jpg

Kívül ropogós, belől meg roppanós lett, vagyis nem főtt túl a cukkíni a serpenyőben.

 

85 komment

Címkék: tojás sajt fokhagyma bors lilahagyma cukkíni liszt olivaolaj petrezselyem tejfel kakukkfü

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5115014766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kobold63 2019.08.22. 07:22:11

Nagyon tetszik a tepsiben sütés, ezt kipróbálom.
A Graham liszt is búza liszt, úgy tudom. A keto étrendbe illően nem használhatom, kevés kókusz liszttel sűritettem meg helyette.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.22. 09:41:39

@kobold63: A tepsi egyszerüsíti a sütést, de akér palacsintasütőben is süthető, mert nem szívja fel a zsiradékot. Most is csak ecsettel kentem be a serpenyőt hozzá.
A liszt kérdés valós, ebben nem tudok alternatívát. A kókuszliszt túl édes szerintem.

kobold63 2019.08.22. 10:34:50

@Andrass9:
Lehet, hogy különböző gyártmányok vannak (kókuszliszt), egyáltalán nem találtam édesnek az ittenit. Még kókusz íze sincs, 1/2-1 kávéskanál elég. Persze liszttel sokkal finomabb, hát még krumplival keverve.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.22. 10:40:54

@kobold63: Ha jól ki tudod facsarni a levét, akkor a tojás is elég az összeragasztásához, liszt se kellene. Viszont ekkor azonnal sütni kell :)

Fenchurch68 2019.08.22. 13:10:59

Ha csak a glutén a gond, akkor én minimális zabpehellyel szoktam sűríteni (figyelni kell rá, hogy olyan zabpehely legyen, ami nem szennyezett gluténnal), ha tényleg mindenmentes, akkor tojást se teszek bele, csak a cukkini meg 2 evőkanál lenmagpehely (vagy kávédarálóban darált lenmag, netán szezámmag). Sütőpapíron sütöm, zsiradékot csak a masszába teszek kb. 1 evőkanállal. Ugyanez megy nálunk tökből, padlizsánból, gombából, reszelt karfiolból, köretnek esszük.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.22. 13:54:03

@Fenchurch68: Nálunk a cukkíni volt a gond!!!! Mi a szöszt csináljunk több kiló öreg cukkíniből :) Ételt ugyebár nem dobunk ki...

Fenchurch68 2019.08.22. 16:25:49

@Andrass9: Tésztaszósz (tészta :) ), rántva, rakottnak bármivel, lecsó kétharmada, kenyérre való kence kb. mint a padlizsánkrém, krémleves, kovászolni, finomra reszelve süti tésztájába kb. mintha alma lenne, ugyanígy sütibe tölteléknek alma helyett, kis szeletkékben fűszerekkel megpirítva, pár tojást ráütve. Egyszer két hétig ettük különböző verziókban a nagynénémnél a tébolyodottan termő óriási cukkinikat :D

Dikusz 2019.08.22. 17:10:50

@Andrass9: Nem szoktátok rántani a cukkinit?
Vettem a piacon nemrég egy gömbölyűt, olyan volt, mint egy kis sütőtök, igen csinoska. Nézegettem, kerülgettem egy darabig, a konyha dísze volt, de aztán eljött a végítélet napja. Szándékomban volt nekem is tócsnit csinálni belőle, de a vége az lett, hogy kirántottam. Nem tudom megunni.:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.22. 17:33:44

@Fenchurch68: Ezért szoktam le a termesztéséről :)
@Dikusz: Mostanában ritkán rántunk bármit is...

Dikusz 2019.08.22. 18:17:51

@Andrass9: Ez mondjuk kiderülhetett volna számomra a zsemlemorzsás posztból is.

Isley 2019.08.22. 19:35:35

Mi úgy is szeretjük, hogy a lereszelt, kinyomkodott cukkinis masszához még reszelt sajtot adok, és muffin formában sütöm meg.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.22. 19:43:44

@Isley: Az nagyon jól hangzik!!! Van még a szomszédban cukkíni :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.08.22. 21:24:01

Köszönök szépen!
Készítek mindenfélét a cukkiniből, de a tócsi (tócsni) kimaradt a repertoárból. Azt a szerencsétlen fogást annyi mindennel meg lehet erőszakolni, de erre valamiért még nem került sor. Nem lehet rossz persze, de valahogy nem állt rá a fakanalam. Igaz, igen sokoldalú alapanyag.

MadMary 2019.08.22. 23:45:10

Híjjatok nyugodtan perverz rémnek, de nekem nagyon hiányzik a kertben termő cukkini... palántáltam négy tövet, összesen termettek egy darab értékelhető tököcskét, amit elkunyerált egy kedves barátnőm, utána rájuk jött a lisztharmat-dögvész-kolera, egyetlenegy termést sem sikerült szüretelnem, a megkötött tököcskék öt centisen elsárgultak-elsorvadtak, vagy éppen a szürkepenész ette meg őket a végüktől kezdve szép harapásokkal... egek, mit nem adnék egy saját kerti zölddisznó formájú cukkiniért. :-(((

MadMary 2019.08.22. 23:47:10

Nagyon szeretem ezt a nyavalyás tökfélét, a hüvelykujjnyitól kezdve (amin még rajta van a virág maradványa) a nagy rántható szeleteket adó jószágig. Grrrrrrrr. :-((((

kobold63 2019.08.23. 03:22:55

@MadMary:

Az évek alatt kissé elhanyagoltam a cukkinit, mert a család nem rajongott érte, de most keto kajaként nem tudnak betelni vele.

A saját kertben termett akármi viszi a pálmát!

Dikusz 2019.08.23. 07:57:51

@MadMary: Nem híjjunk annak!:)))
Inkább azt kérdezem ehelyett, hogy holvoltááá?

Nekem nemcsak a cukkini hiányzik, de nagyon, hanem a kert is hozzá.:) Én is nagyon szeretem, leginkább rántva tolom az arcomba. Most is le fogok menni a piacra, venni, bármilyen formájú is legyen. Rántott cukkini lest, cukkinitócsnival.:)
Másik nagy kedvencem a padlizsán, de azt még nem láttam őstermelőnél. Nem tudom nem éri meg termeszteni? A szomszédban 100 Ft körül van kilója, itt még szezonban sem igen lehet kapni 300 Ft alatt...

látjátok feleim szümtükkel 2019.08.23. 08:59:25

@Dikusz:

Érzékeny növény, vízigényes, szereti a krumplibogár, meg a paradicsomot támadó gombák egy része is. Meg nem szereti a forró nappalokat és a hideg éjszakákat. Van vagy 6 tő, most kezdenének bimbózni, de nincs egy csepp eső sem, locsolni meg nem tudom. Pedig tavasszal a sok esőben nagyon szépek voltak.

Felénk már nem tanácsos nagy levegőt venni, mert utána félvályogot köpködünk ki. Annyira száraz, poros a levegő. Az összes idared almánk leért. Szilva szintén.

Most kezdett érni az egy tő ökörszív paradicsomom, ami orozva kelt a sárgarépa közt, van rajta vagy 8-10 bogyó, azok szépek, de nagyon lasan érnek. A gerilla koktél az bezzeg virít, igaz, azt meg agyoncsipkedik a poloskák.

Érdekes, hogy ez a fajta, ami most inváziózik, nem annyira büdös, szoktam agyonnyomkodni kézzel, és szappannal jól lemosható, nem marad egy hétig az ember bőrén a szaga. Érdekes fazonok, mert ha meg akarjuk fogni, akkor nem repül el, hanem iszonyatosan gyorsan elrohan a növény más részére.

Viszont ezt az idei időjárást - esőt és a szárazságot - nagyon jól bírja a Physalis, nagyon finom édesre érik, csak mivel magvas én nem birom enni. Ez nagyon könnyen szaporítható vízben gyökereztetéssel, és nevelhető növény, lehet, hogy jövőre a gaz elnyomására sokat fogok ültetni, mert a földön elterülve is jó terem. Még nagyon jól érzi magát az édesburgonya is, igaz, ránőtt a paradicsom, de ügyesen kibújt alóluk.

kobold63 2019.08.23. 09:53:26

@látjátok feleim szümtükkel:

Biztosan vannak különböző Physalis fajták, errefelé csak dísznövényként használják, árulják, kertszetekben. Amit kertekben látok, azok is rövid, egyenesre novő szárak, vágásra alkalmasak. Mindig van ősszel a házban, de gyermekkoromtól úgy tudtam, hogy mérgező. Ennyi évit elpocsékoltam megkóstolása nélkül.
What a waste!

Dikusz 2019.08.23. 11:19:44

@látjátok feleim szümtükkel: Nagyon rövid ideig, pár évig volt egy bérelt telke anyukáméknak Rózsavölgyben. Meglehetősen meredek felfelémenettel jutottunk el oda, mégis nagyon kavicsos volt a talaj. Ez, meg a mi hozzá nem értésünk nem volt jó párosítás. Szinte semmi nem maradt meg, talán a zöldborsó valamennyire, de sárgarépa, gyökér nem nőtt meg kisujjnyinál nagyobbra. Anyu próbálkozott cukkinival is, az se ment semmire. Viszont volt egy jókora cseresznyefa, fekete pici szív alakú gyümölccsel. Nem tudom milyen fajta volt, de olyan mézédes volt, hogy csuda, és sosem volt kukacos.

Tegnap valahogy bekeveredett a lakásba egy szem büdipoloska, majd a frász jött rám. A fiam (ő szedte most össze) gyufásdoboz módszerrel dolgozik, én megfogom papírzyepivel, ronggyal, mikor mi akad a kezembe, és lehúzom a budin. Össze nem lapítanám a világ minden kincséért sem..., mert pfejjj!

Dikusz 2019.08.23. 11:27:55

Lent voltam a piacon, vettem két gömbölyű cukkinit, a kettő együtt nincs két kiló. Cca 1200 Ft-ot fizettem értük.

Viszont érdemes volt lemennem, mert vettem a szokott helyen őstermelőtől tejet. Tőle szoktam a tojást is venni, most azt mondja, hetek óta nemigen tojnak a tyúkjaik, nyilván a nagy melegtől. Mondta, hogy képzeljem el, van egy kannibál tyúkja! Kérdeztem, hogy miért az? Hát azért, mert amikor gyűjtőtte össze a tojglikat, látta, hogy ez a tyúk feltörte, és megette a tojást. A további kérdésemre, mármint mit csinált ekkor, azt mondta, hogy olyan pipa lett rá, hogy jól seggberúgta a tyúkot. De azt is mondta, hogy jól kitolt magával, mert berepült a többiek közé, és így nem tudja elkülöníteni, mert nem ismeri meg.:)))
Nagyon gonosz vagyok, ha jót röhögtem rajta? Egy ideig biztos eszembe fog jutni a szitu, ha nála vásárolok.. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.23. 11:58:19

@Dikusz: Ez a büdösmargit (mifelénk így hívták a mezei poloskát) engem is a sírba visz, különösen, hogy a koriandernek is PONT UGYANOLYAN szaga van, így nem tudom megenni (a koriandert, te csacsi). Van a kertben valamennyi, legfőképp a szedret szereti, így azután én nem szeretem a szedret ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.23. 11:59:41

@Dikusz: Szerintem meg vizet kéne adni a tyúkoknak :) Amúgy jó a történet, tetszik!

nagyondurva 2019.08.23. 13:35:13

Örülök, hogy másnak is eszébe jutott a sütőben sütés. Jó módszer, lehet kísérletezni vele.

Pár megjegyzés:

Én vegyesen szeretem a legjobban, fele/harmada burgonya, a maradék cukkini, úgy is könnyebb, de ropogósabb.

Semmilyen magas hőmérsékletű sütéshez nem ajánlom az olívaolajat, ahol közvetlenül érintkezhet a forró felülettel. Nem azért, mert ezt olvastam, hanem mert érzem a mellékízét, akár extra szűz, akár nem. Egy nagyon érzékeny olajfajta, könnyebben bomlik, felnyitás után rövid idővel kezdem érezni az enyhe "avas" szagot/ízt rajta, bármilyen márka. Ezért már csak kis üveggel veszek és igyekszem 2 hónapon belül elhasználni. Szerintem kis hőmérsékletű pároláshoz, hideg ételekhez, vagy olyan helyre jó, ahol el van dolgozva pl. egy tésztában (pizza).

Ahogyan írták már előttem: a graham liszt is búzából van, de nem tartalmaz korpát, viszont csírát igen, ezért nem teljes kiőrlésű, hanem "csak" graham.

kobold63 2019.08.23. 14:10:50

@Andrass9: SOS! Kisunokának jó cukros málnaszörpöt akarok csinálni, pontos lépéseket kérek. Alakítom a magyar szokásokat benne, a cspős kolbászt már marokra fogva harapja.

MadMary 2019.08.23. 15:37:48

@kobold63: Egy ideje már piszkálta a fantáziámat a házi vajköpülés, hosszú habozás után vettem egy kézi köpülőt, ma elkészült az első adag házi vajunk: krémes és illatos, vajas kenyeret ebédeltünk frissen szüretelt kerti paradicsommal, a kenyér csak azért nem volt az én sütésem, mert a kamrát takarítom és nem volt időm sütni pár zsemlécskét. Igazad van, mennyei érzés volt a saját két kezünk munkájának a gyümölcsét fogyasztani... pedig "csak" vajas kenyeret ettünk paradicsommal. :-)

MadMary 2019.08.23. 15:43:34

@Dikusz: Igazán kedves vagy, hogy hiányoltál! :-D Ismered a "Családom és egyéb állatfajták" című könyvet? Na valami ilyesmi volt velem az elmúlt hetekben, családi-baráti ereszdelahajam, dráma-komédia-dramédia, hol mi mentünk látogatni, hol hozzánk jöttek... és ennek a vándorcirkusznak a közepén sajnos nem volt érkezésem még itt is csevegni. :-/
A padlizsán tényleg babrás, én ültettem két tövet, van rajta három liluló termés. @látjátok feleim szümtükkel pompásan leírta, mi a helyzet vele... egyébként hadd vigasztaljalak, felénk 480-520 huffocska a piacon a padlizsán kilója, nagy szomorúságomra, mert ilyenkor szoktam zakuszkát elrakni télire.

MadMary 2019.08.23. 15:46:50

Ami meg a poloskákat illeti.. eddig valami kegyelmi állapotot élveztünk, nem volt poloska a kertben, pláne nem inváziószinten. Aztán pár hete találtam egyet téblábolni a kertben, rögtön le is csaptam, ma pedig paradicsomszedés közben értem tetten szívogatás közben egy másikat, pont úgy viselkedett, mint ahogy @látjátok feleim szümtükkel leírta: rohangált fel-le a több mint két méter magas paradicsom szárán, de egy ponton elkaptam és placcs. :-((( Nem tudom, mit fogok csinálni, ha ide is elér az a szőnyegszerű invázió, ami más részeken már keserű valóság.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.08.23. 19:15:49

@MadMary: Az a végétől rothadás a kalciumhiány jele, ahogy a paradicsomnál is előfordul. Szárazabb nyarakon pusztít főleg, amikor a talajban lévő kevéske hasznosítható kalciumot a növény nem tudja víz híján felszívni. Kalciumos lombtrágyát használok évi 4-5 alkalommal, már tavasztól kezdve mintegy prevencióként. A paradicsom mindig kap, a maradékot a cukkinire fújom. Ugyanaz a szer öntözővízzel is kijuttatható, de úgy tapasztaltam, hogy permetezve hatékonyabb.
@látjátok feleim szümtükkel: Nálam a tomatillo verde és a cisneos grande fajták vannak, igaz, most a szárazság megviseli őket is.
A physalis fajtából a nálunk is termő zsidócseresznye éretlenül mérgező, éretten is csak a terméshús ehető, a burok nem. Inkább nem kockáztatok.
@Dikusz: :D
@kobold63: Hát köll egy halom málna. Én úgy készítem, hogy összezúzom és egy napig letakarva, szobahőmérsékleten hagyom állni. Egy kicsit megforr, így több íz és szín jön ki belőle. Tüllzacskóban fel lehet lógatni, kicsepegtetni, kinyomkodni. Újabban a szedernél más módszert alkalmazok. A tüllzacskó OK. Egy nagy lábos aljára fejjel lefelé teszek egy 5 centis peremű kerek tálcát. Erre jön a nagyjából lecsepegtetett gyümölcs a tüllben. Erre jön egy nagy fazék (20l), aminek frissentartó fóliával behúzom az alját. Aztán teleengedem a fazekat vízzel. Kicsit bizonytalanul áll, ezért egy hokedlivel oldalról megtámogatom. Pár óra alatt szinte szárazra préseli a gyümölcsöt. Kimerem a vizet a fazékból, a törköly megy a kukába, a levet átöntöm lábosba. Literenként 40 deka cukor simán mehet bele. Megy bele nátrium benzoát, esetleg valamennyi frissen facsart citromlé a savak végett. Felforralom, a habot le lehet szedni. Üvegekbe töltöm, berakom két napra a honvédségi pokrócok közé. Kész.

látjátok feleim szümtükkel 2019.08.23. 20:11:55

@kobold63:

Málnát összetöröm és cukrot teszek bele, közben kóstolgatom, hogy mennyire édes. Megy bele kevés citromsav, nem túl sok, hogy ne nyomja el a málnát, és ez egy fazékban letakarva áll egy napot vagy egy éjszakát. Nem szeretem ha megforr, ezért olyan helyre teszem, ahol erre nincs esélye. Másnap felteszem főni, és amikor már jól megfőtt, akkor szűrőn átnyomom. A magvas részt kevés vízben átöblítem, és azt is a léhez öntöm. Megint cukorfok kóstolás, ha szörp akar lenni, akkor több a cukor és majd vízzel hígítva isszuk, ha sok a málna és nem akarom hígítani, akkor nem annyirra szirupos. Mosott üvegbe teszem, lekötöm, néha rakok nátriumot a tetejére, de általában nem, majd egy akkora fazékban, amekkora az üveg beleállítom, felöntöm langyos vízzel ( mert ez még mindig meleg ), és fedő alatt kidunszotom. A vízben hül ki. Évekig eláll, van még 2016-os körtelevem, amit hasonló módon főztem.

látjátok feleim szümtükkel 2019.08.23. 20:17:49

@Waka:

Ez boltban vett physalis vetett magja, illetve őszi hajtásvég meggyökereztetése, és cserépben teleltetett, majd kiültetett példánya. Nem piros a külső burok, a belső bogyó meg szép sárgára érik.

MadMary 2019.08.23. 20:27:10

@Waka: Afeneegyemeg, pedig adtam nekik komplex trágyát, ezek szerint nem volt elég... köszönöm a tippet, jövőre figyelni fogok erre!

MadMary 2019.08.23. 20:32:35

@kobold63: Az anyukám majdnem ugyanúgy csinálta a málnaszörpöt, mint Waka - este összezúzta, állni hagyta, másnap reggel tüllben felkötötte, alátette azt a fazekat, amiben főzni tervezte, amibe beletette a cukrot is, így a lé a cukorágyra csorgott. Néha megkeverte a lábos tartalmát. Kb. 48 óra múlva a tüll tartalma ment a szemétbe, a többi pedig ugyanúgy történt, mint W. leírásában. Nagyon régen ittam házi málnaszörpöt... :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.23. 20:40:41

@nagyondurva: Értem, amit mondani akarsz! Nem véletlenül váltok ghí-re az oliváról! Amúgy kisérletezem az alapanyagokkal, mert nincs benne gyakorlatom. Eddig még nem akart senki megölni miatta :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.23. 20:46:06

@kobold63: Gond van! Úgy értelmeztem, hogy te Keto diétán tartod a családot. Ez viszont nem működik együtt egy finom, cukros málnaszörppel :) Ha tényleg azt szeretnéd tudni, hogy készíts málnaszörpöt, és azért vagy gondban, mert a Keto étrended miatt nem tudod, akkor természetesen segítek. Küldj privát mailt, és folytatjuk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.23. 20:47:56

@Waka: Cool! akkor pont jó volt, hogy ma este kinyomtam a calciumot!!! :)))

MadMary 2019.08.23. 21:16:34

@Andrass9: A ghí valóban remek sütéshez, az olivaolaj erre nem igazán alkalmas. Alacsony a forráspontja, könnyen megég... de ezt már amúgy is tudjátok. :-) Vannak, akik a "sansa di olive" nevű (szerintem) rémes minőségű izét ajánlják sütéshez, én nagyon-nagyon messziről elkerülöm.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.23. 21:46:36

@MadMary: A pomace a legrosszab oliva, amit valaha kóstoltam!
Még az elején, amikor csak tanultam a szakmát, lelkesen rántottam benne. Azután olvastam, és kóstoltam... nem emberi fogyasztásra találták ki!
Van a közelben egy cég: Igazioliva - zseniális olajokat importálnak, és értenek is hozzá. Persze nem olcsó, de már sokat vettem tőlük!
Ami a ghít illeti, azt hiszem ebben eléggé gyakorlott vagyok. Amikor találok igazán minőségi vajat akciósan, mindig bespejzolok, oszt vagy megeszem kenyéren, vagy ghít készítek belóle (rengeteg vajat eszem!) :) Persze kipróbáltam az olcsó noname vajat is: nincs különbség :) A tisztítás kidobja a vacak részeket, a maradék pedig finom tejzsír! :)))

kobold63 2019.08.23. 21:48:27

@Andrass9: Félreértetted viszonyomat a keto életvitellel. Csak két családtag tartja, nekik segítek főzni, kitalálni olyan ételeket, amik elviselhetővé teszik számukra ezt az új életvitelt. Nagyon érdekes dolgokra talál az ember, ezekből osztok meg itt néha. Sok kutatás és komoly üzlet van itt ezzel kapcsolatban.

Személy szerint én nem használok cukrot, de ez nem keto életvitel. Egy 5 éves gyereket meg diétáztatunk hobbiból, neki sütök süteményt, csinálok mindent, amit szeret és magyar ételekkel akarom megismertetni. Te sok szörpöt készítesz, ezért kérdeztelek, segélykérésem eredményes volt, direkt kihangsúlyoztam a cukrot, jelezve, hogy ez itt, most eltérő szokásos hozzáállásomtól.

@Waka: Köszönöm, szerencsére itt is van honvédségi pokróc!

@látjátok feleim szümtükkel: Köszönöm. Nem csinálok sokat, csak kipróbálásra, reménykedek, hogy megszereti.

@MadMary: Vagy 30 éve még csináltam, áradt az üvegből a málna illat.

kobold63 2019.08.23. 21:50:21

@kobold63: nem diétáztatunk hobbiból

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.23. 21:55:19

Miért nem szeretem a málnát?:
Kedvenc feleségem (az egyetlen) ismerkedésünk kezdetén elvitt a családhoz bemutatni. Gyór mellett volt egy kis zártkertjük, ahol többek között málna is volt vagy 3 sor.
Mennem kellett velük szüretelni a málnát. Na most ehhez tudni kell, hogy vörösvak vagyok - azaz nem tudom milyen az érett gyümölcs. Viszont ezt nem tudta leendő anyós, após és várták, hogy mennyi málnát szedek. Szúrt mint nyavalya! Én meg úgy voltam vele, hogy ami szétmegy a kezemben, az biztos érett ...
Na ez az az időpont az életemben, amikor megutáltam még a málna szagát is! Érdekes módon azóta sem eszem, szörpöt se csinálok belőle - inkább velős pirítós vagy körömpörkölt :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.23. 22:03:28

@kobold63: Valóban rengeteg szörpöt készítek az egy málna kivételével :) A legsikeresebb a flamingó szörpöm so far: őszibarack szederrel szinezve és ízesítve. Rengeteg meggyet készítettem, valamint sárgabarackot és őszibarackot is. Tulajdonképpen ezek alig különböznek a bolti "12%-os gyümölcslé"-től. Talán csak, hogy tényleg gyümölcs illata és íze van. A gyerekek hetente viszik az újabb üvegeket haza: sajnos csak 20 hátre lesz elég ...

MadMary 2019.08.23. 22:09:21

@kobold63: Áradt bizony az az összehasonlíthatatlan házi málnaszörp-illat....

Dikusz 2019.08.23. 22:40:42

@Andrass9: Még nem hallottam ezt a büdösmargit elnevezést. Nem tudnám így hívni ezt a bogárkát, mert az összes Margit nevű ismerősöm eszembe jutna, és ők egyáltalán nem voltak büdösek... :)))
Nem csak a szedret szereti, hanem a málnát is. Még akkor is iszonyú büdös tud lenni, ha a poloska már rég letiplizett a szemről. A szedret a rózsabogár szereti még nagyon, egy előnye van, hogy nem büdös...

Aki piacon vett málnából főz bármit idén, az Krőzus. Az említett tyúkseggberúgós őstermelő a fél kg málnát 1300 Ft-ért adta. Nem volt kétségem felőle, hogy saját termés, de ennyit semmiképpen nem adnék érte, ráadásul már másodérés volt.

Dikusz 2019.08.23. 22:42:23

@Andrass9: "Érdekes módon azóta sem eszem, szörpöt se csinálok belőle - inkább velős pirítós vagy körömpörkölt :)))"

Pedig milyen finom lehet a velős pirítós málnalekvárral! :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.23. 22:46:40

@Dikusz: Vigyázz ezekkel az ötletekkel, mert kipróbálom rajtad!!!!!

Dikusz 2019.08.23. 22:53:15

@MadMary: Talán a Nagycsarnokban van 300 fitying körül kilója. Romániában tényleg 100 Ft körül, vagy alatt van, de az náluk az egyik nemzeti eledel.

kobold63 2019.08.24. 05:21:43

@Dikusz: Errefelé nagyon bevált a magunk szedése, a nagy farmok is erre vannak berendelkezve. Lehet készen szedettet is venni, de az jóval drágább. Málna az, amit mindig magunk szedünk, egyenesen bele a dobozokba aztán megy a fagyasztóba. Ez már a vége, kicsit elkéstünk idén. A többi gyümölcs szedésére már nem vállalkozunk. A paprika farmon is u-pick/saját szedés van, de az gyorsan megy. Itt is hiány a munkaerő, így jóval olcsóbban elérhető.

látjátok feleim szümtükkel 2019.08.24. 07:10:35

@Dikusz:

Nem vagy nagyon gonosz? Csak képzeld bele magad abba a helyzetbe, hogy egy tyúk mérethez viszonyított alak vagy, és egy emberi méretnek megfelelő akármi beléd rúg. Nincs ebben semmi gonoszság.

Ha rendes gazda lenne az illető, akkor tudná, hogy a tyúknak /tyúkoknak valami ásványi anyag, vagy fehérje hiányuk van, mert akkor eszik meg a saját tojásukat. Ilyenkor vékonyabb a tojás héja, könnyebben eltörik ahogy forgolódik rajta a tyúk, azt meg szépen ennivalónak nézik.

Mert nem úgy kell képzelni hogy a tyúk beül a fészekbe, kinyomja a tojást, felugrik, oszt elrohan. Elüldögél rajta, mert a természet úgy alakította, hogy azt neki óvni kell, mint a jövő tyúknemzedékét.

Egyébként meg az állat bántalmazása nem nevetni való dolog úgy általában.

Azért ne értsd félre, nem haragszok rád, mert nem a nevetéssel van a baj.

látjátok feleim szümtükkel 2019.08.24. 07:17:23

A magad szedés mozgalom egy nagyon okos találmány. Aki maga szedi a gyümölcsöt, az bizony meglátja, hogy a boltba csak a színe-java áru kerül, pedig a bokron-fán apróbb gyümölcs is terem. Az sem a gazdának, hanem a vevőnek van szánva. Fogyasztása pont olyan jó, mint a válogatot minőség, csak ez olcsóbb, pont a válogatás hiánya miatt.

Dikusz 2019.08.24. 08:41:19

@látjátok feleim szümtükkel: Megfogadtam a tanácsod, beleképzeltem most, kávézás közben magam a tyúk helyzetébe...
Mit mondjak, szép látvány lenne... :)))

Azért én meg amondó vagyok, hogy a rúgást nem szó szerint kell érteni, hiszen nem kapura lőtt a tyúkkal, hanem "megemelte", nagyjából úgy, mint lábtengónál szokás a labdát.
Nem gondolnám, hogy bántalmazta, nem olyannak ismerem őt. Ha megmarad a péknél kenyér/kalács/kakaóscsiga/pogácsa, azt megveszi, és megeteti a tyúkokkal.
Nem három tyúkot tart, kisebb gazdasága van otthon, mindenfélét nevel/termel eladásra.

Véleményem szerint ez nem bántalmazás, nem különbözik attól, amikor a kutya hátsójára csapnak egy összeteker újsággal.

Dikusz 2019.08.24. 08:44:24

@Andrass9: Nem ijedek meg tőle. :)))

Olyan, mint amikor az egyszeri ember elgondolkodik. és azt mondja: finom a csokoládé, finom a fokhagyma, milyen finom lehet a kettő együtt! :)))

_B_ 2019.08.24. 09:33:09

"Ez már annyira kevés kalóriát tartalmaz, hogy fél órával a megevése után megéheztem. "
Nem véletlenül sütik az igazit zsírban/olajban, és krumplival készül. Lehet hogy kicsit több benne a kalória, de utána órákig nem leszel éhes. Szóval végeredményben nem is hízlal úgy, mint gondolnád.

MadMary 2019.08.24. 09:34:50

@Dikusz: Hogy így teljesen kéretlenül belekotyogjak a beszélgetésetekbe a reggeli kávém mellől... ha a tyúk a saját tojását eszi, az tényleg hiánybetegség jele, amit nem (akármilyen szelíd és ártalmatlan) kapura rúgással vagy újsággal paskolással, hanem megfelelő takarmányozással kezelünk. Szerintem. :-)

Dikusz 2019.08.24. 09:35:52

@kobold63: Azt tapasztaltam itthon, hogy a "szedd magad" keretében beszerzett gyümölcs egyáltalán nem olcsóbb. Számtalanszor nézegettem a neten az aktuális árakat, mennyibe kerül a piacon, és mennyi, ha magam szedem. Volt amikor megegyezett a kilónkénti ár, de ha olcsóbb is volt, ha maga szedi valaki, akkor a benzinköltség miatt lehet drágábban is jött ki.
Tavaly tapasztaltam is, saját szememmel: Pilisvörösváron a benzinkút(!) mögött van eperföld, 450 szedett/650 vett/kg volt az ár. Nem érte volna meg Kőbánya-Vörösvár-Budafok között a fuvar, az árkülönbséget, ráadásul a tűző napon kellett volna kotorászni hétrét görnyedve.

MadMary 2019.08.24. 09:40:58

@látjátok feleim szümtükkel: Én is igen jónak tartom a "Szedd magad" mozgalmat, megmutatja azt is, mennyi munka árán kerül az ember elé a termény... annak idején, iskolásként, jártunk kötelező mezőgazdasági munkára, szedtünk krumplit, szőlőt, almát (plusz a rokonaimnak nagy gazdasága volt külföldön, ott is segítettem alkalomadtán). Azóta is másképp nézek pl. a tokaji borokra. :-) Ugyanakkor szomorú is vagyok, hogy ez a módszer miért nem népszerűbb nálunk. Olvastam riportokat erről, sok gazda panaszkodott, hogy a barbár "városiak" nem tisztelik a gyümölcsfát, egész ágakat szaggatnak le, hogy a letépett ágról szedjék kényelmesen a gyümölcsöt, az eperültetvényt összetapossák, csak azt az epret tépik le, amit a levelek emelgetése nélkül épp meglátnak, stb. Van még tanulnivaló ezen a téren (is)... :-(((

Dikusz 2019.08.24. 09:41:28

@MadMary: Dehogy szólsz bele kéretlenül, hiszen itt a kocsmában beszélgetünk.:)

Az újságpaskolás/fenékbillentést összehasonlításként írtam, és úgy értettem, ha a tyúkot hátsón billentés bántalmazásnak számít, akkor a kutya hátsójára újsággal csapni nevelési célzattal is az.

MadMary 2019.08.24. 09:54:18

@Dikusz: :-)
Ami meg a "Szedd magad" árakat illeti, csak találgatok, de lehet, hogy a gazdák belekalkulálják mindazt a kárt is az árba, amit a "városiak" okoznak a nem teljesen szakszerű szedéssel. Bérmunkást nem, vagy csak alig kapnak, a termést nem akarják a földön elrohasztani, a "szedd magad" szedőt meg nem kommandírozhatják úgy, mint a fizetett munkást, hogy ne hagyjon terményt a megszedett sorban, ne taposson-szaggasson... Nyilván vannak "játékszabályok", de nemigen vannak eszközeik a betartatására, hacsak az nem, hogy a garázdálkodót kitessékelik. Mondom, csak találgatok, de nem lehetetlen, hogy tényleg ez (is) áll a magasabb árak mögött.

Kumari aki Nilüfer 2019.08.24. 10:40:30

@Dikusz: Erre az alma van szedd magad akcióban, 100Ft /kg körül,, szerintem korrekt..és szabad válogatni, csak hibátlan, kézzel óvatosan szedett almát hozunk haza, többfélét. Van, amit gyorsan kell fogyasztani, van, ami májusig is kitart,és még akkor is élvezhető, Van kifejezetten sütő-főző típus. Kb 1.1,5 mázsát szedünk,kettőnkknek kb kitart télen. Nem tudom, az idén emelik.e az árát, Mindig jön a sopánka, hogy kevés lesz az alma, de ahogy a kerteket elnéztem(eljárunk a kedvenc ültetvény mellett), ott az idén is lesz bőven.

Kumari aki Nilüfer 2019.08.24. 10:42:04

@MadMary: Én itt kevéssé tapasztalok rongálást, nem több, mint ami magával a szedéssel "indokoltan" előfordul. Igaz, itt a városi is vidéki:DDD

kobold63 2019.08.24. 10:51:21

@Dikusz: Nagyon jól megszervezett a u-pick errefelé. Mivel családi esemény, gyerekekkel jönnek, akik szintén besegítenek, kis kávézók-éttermek is találhatók, játszótér gyermekeknek, WC-mosdó, piknik asztalok. A leszedett árút kis traktorral beviszik a mérő helyre, nem kell cipelni. A két legnagyobb farm a fő autópályáról jól megközelíthető. Mi minden héten unokázunk, 100 km-re megyünk a legtermékenyebb farmföldek között, ahol árulnak is. Itt hatalmas távolságokkal kell számolni, 20-30 km-t vezetni pl. egy jó henteshez vagy pékhez nem ritkaság. Nagyban vásárolunk. A tojást is a tojásfarmról, ahol aznap szedték ki a tyúk feneke alól, 180-t, annyi van egy ládában.
Persze multik mindenütt vannak, a kisebb, napi vásárlások ott történnek.

Dikusz 2019.08.24. 11:49:04

@MadMary: A vörösvári eperföld bérlőjét személyesen ismerem. Teljesen a szedd-magad mozgalomra építenek, nem alkalmaznak bérmunkást. Nyilván megéri nekik, különben nem csinálnák, de ennek ellenére nem irigylem tőlük, sok munka van vele. Nekünk nem érné meg, mert szerintem az árkülönbség miatti kedvezményt elviszi a benzinköltség.
Tényleg nagy terület, egyszerűen nincs mód a szedőket kísérgetni.
De nem csak náluk tapasztaltam ezt. Egyszer-egyszer összehasonlítottam a piaci árakkal a neten elérhető "szedd magad" akciókkal, nem sok különbséget láttam köztük.

Dikusz 2019.08.24. 12:03:13

@Kumari aki Nilüfer: Mennyire messze van tőletek az almás, a benzinköltséggel együtt mennyire éri meg?

Kérlek, nézd el nekem a városi fejjel való gondolkodást. Nem tehetek róla, ide születtem.:)
Gangos házban, majd panelben éltem mindig is. Már többször gondoltam arra, hogy veszek télire egy zsák krumplit, vöröshagymát. Rájöttem, hogy azért nem érdemes vennem akár féláron sem, mert egyszerűen nem tudom úgy tárolni egyiket sem, hogy ne puhuljon, ráncosodjon meg.
Almát a tavalyi évben nemigen láttam piacon/boltban 350 Ft/kg alatt. A nagy láncoknál akciósan is 200 Ft volt.

Dikusz 2019.08.24. 12:05:41

@kobold63: A nagy távolság miatt tényleg más ott, mint nálunk. Ilyet itthon nem is igen hallottam.

Kumari aki Nilüfer 2019.08.24. 12:49:03

@Dikusz: Kb 10 km, a távolabbi max 50 km:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.08.24. 12:59:12

@MadMary: Azért azt a komplex trágyát olvasd meg alaposan, mert a legtöbben valamiért éppen kalcium nincs, én is azért használok külön.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.08.24. 13:00:11

Kilyukadt az átokverte gumikesztyű paprikakrém készítés közben. Tüzet raktak a bal kezemen.

Dikusz 2019.08.24. 13:57:20

@Waka: Magas labda..., már amennyiben az első mondat feléig olvasom csak el.

Komolyabban: tényleg nagyon kellemetlen tud lenni. Én amikor összeerőspaprikázöm dolgos két kezem, pillanatokon belül szükségét érzem, hogy bele is dörzsöljem a szemembe...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.08.24. 14:51:40

@Dikusz: Szerencsére szemüveg kell az aprólékosabb munkához. Mire megdörzsölném, rájövök, hogy nem kéne.

MadMary 2019.08.24. 15:38:34

@Dikusz: Értem... tisztul-alakul a fejemben a kép a szeddmagadról, jó dolog, köszönöm!
@Waka: A nitrogénre-káliumra-foszforra figyeltem, a kalciummal meg úgy voltam, hogy ölég meszes a talaj errefelé, kemény a víz is, biztos nem lesz baj. Legközelebb még alaposabban megnézem, mi van a zacskóban, köszi a tanácsot! Szívem szerint finom érett istállótrágyával trágyáznék, de közvetlen forrásom nincs (és a szomszédság is fellázadna miatta), a boltban kapható érett humuszszerű marrhatrágyára meg az isten pénze se volna elég, ha tényleg alapos munkát akarnék végezni. :-/

MadMary 2019.08.24. 15:39:14

@Waka: ... és ha javasolhatom, a toalettet is igen óvatosan vedd igénybe. ;-)

MadMary 2019.08.24. 15:39:47

@Waka: Saját tapasztalat alapján beszélek... :-/

Dikusz 2019.08.24. 16:17:53

@MadMary: :))))
A papír azért szigetel ebben az esetben.:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.08.24. 22:32:54

@MadMary: Megvan a kellő tapasztalat ez ügyben, Ügyelek a részletekre. Nedves toalettpapír mindig van a táskában. :)

kobold63 2019.08.25. 04:23:04

@Andrass9:
Ripsz-ropsz kellet készíteni a tócsnit, türelmetlenül, fél lábbal kifelé lógó kosztosoknak. A cukkinit a tökgyalun szálasra gyalultam, sóztam. Másik tálba kb. u.a. jicama-t ( inulin tartalmú gumó, a csicsókához hasonló összetételű) szintén gyufaszál méretűre gyalultam, sóztam. Csak pár percig állt, kicsavartam,összekevertem. Hagyma, fokhagyma, bors, 1 tojás, 1 csapott e.k. kókusz liszt. Kiolajozott tepsin sütöttem. A jicama érdekes irányba tolta el az egészet, még a krumplinál is keményebb az állaga, így vitte magával a puha cukkinit és ropogós lett az egész. Carb nélkül, a ketós közönségnek.

Más: paprikakrémet szeretnék csinálni. Rendelkezésre áll paradicsom paprika, kápia paprika, thai chili, erős hosszúkás "magyar banán " paprika, enyhén csípős alma paprika. Mit ajánlassz, melyik receptet, milyen arányt a sóval. Hagyma?

Dikusz 2019.08.25. 07:08:15

@Waka: Kérek engedélyt -úgy,mint@MadMary:- *nagyonröhögni*!

Ugyanis hasonlóra tippeltem, csak nem nedvessel (saját tapasztalat).

Dikusz 2019.08.25. 07:13:14

@Waka: Azt szeretném még off-ként kérdezni, lehetséges-e, hogy a budaörsi reptérre a repülőgépek újabban errefelé repkedjenek?

Ugyanis nem utasszállító gépek, nem is helikopterek, pláne nem vitorlázó repülőgépek hangját hallani tízpercenként.

Dikusz 2019.08.25. 07:39:58

@kobold63: Hát, én is ripsz-ropsz készítettem tócsnit(is) a cukkinikből. Nekem az ok, és az ízvilág is más lett...
Két frissen szedett gömbölyű cukkinit vettem a piacon. A kisebbik (nem sötétzöld) nagyon puha volt. Megpucoltam, a húsa nagyon vékony (ujjnyi), nagyon vizes állagú volt. Egyszerűen nem volt érdemes lereszelni. Volt itthon 1/2 kg bolti nemzeti túró, megcsináltam körözöttnek, tejföllel, reszelt sajttal kevertem össze, sóztam. Ezt gyömöszöltem bele a félbevágott cukkinibe, és megsütöttem a sütőben.
Késő este lett kész, még nem kóstoltam meg, nagyon sok vizet engedett. Lehet ez lesz a fogyókúrás ebédem, mert jó sokáig fog tartani...
A másik, sötétzöld gömb nem volt puha, vizes, annak a felét reszeltem le tócsninak. Nem lett rossz, de fűszerezni kell, mert csak sózva nincs íze, és tényleg nem kell bele sok liszt.

Egy kérdésem lenne hozzátok: mitől volt olyan nagyon vizes a kisebbik cirmos világoszöld gömbcukkini? Annyira vizes, és annyira vékony volt a húsa, hogy egyszerűen minden mindegy alapon kellett elkészíteni. Majdnem kidobtam. Egyik sem volt öreg, a magok kicsik voltak, nem héjasak még. A vizes a földet érő részen puha volt, talán túl sok vizet kaphatott? Megannyi kérdés...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.25. 09:19:41

@kobold63: Én a paradicsompaprikát, kápiát, thai csilit (sokat) használnám. Esetleg további csípésnek a "magyar banán"-t párat. Az almapaprika már túl világos színű, legfeljebb 1-2-t tennék bele. Én a sót már régen 2%-on tartom, de 0,02% nátriumbenzoáttal biztosítom, hogy felbontás után ne penészedjen meg. Salotta hagymát vágnék alá kb 5% olivába. Forró üvegcsékbe merem a kész terméket.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.25. 09:21:43

@Dikusz: Erre nem tudom a választ, de nálam biztos a komposztba került volna.