Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (67) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (6) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (34) bableves (3) bacon (33) Balaton (2) balzsamecet (12) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (45) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (24) bőrősháj (2) bors (236) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (64) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (35) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (49) csilipaprika (43) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (7) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (18) cukor (114) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (18) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (88) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (358) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (43) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (72) gyömbér (98) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (266) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (21) jalapeño (18) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (35) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (68) kakukkfű (36) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (8) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (24) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (65) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (21) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (132) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (6) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (39) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (90) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (72) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (4) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (106) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (4) oregano (45) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (116) paradicsomlé (23) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (36) pirítós (3) pirospaprika (67) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (30) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (36) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (38) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (61) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (45) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (42) salsa (3) San Marzano (3) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (131) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (224) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (4) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (30) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (76) tejfel (55) tejföl (75) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (182) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (193) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (16) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (32) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (7) zserbó (2) zsír (52) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Lila leves

2019.08.19. 07:00 Waka

Lila gyökérzöldség és nem cékla, mi az? Sárgarépa.
Szeretem meghökkenteni az embereket. Ezért termesztek fehér epret, málnát és szilvát, sárga céklát, színes szárú mangoldot és tiritarka sárgarépát. Kapok minden évben vetőmagot. Idén is így esett, a szakállas ember Karácsonyra hozott mindenfélét, feketét, fehéret, tarkát... Upsz, az egy másik történet.
A korábbi évekkel ellentétében most nem keveréket kaptam, hanem többféle színből egy-egy tasakkal. Volt fehér, sárga, piros, narancssárga és lila. Persze nem estem kétségbe, minden zacskóból tettem egy késhegynyit egy kis fiolába és alaposan összeráztam. Így aztán nehéz mellényúlni, ha felszedek egy adagot, akkor lesz benne mindenféle. Különösen így van annak fényében, hogy a föld betonkemény és csak ásóval lehet szedni, akkor viszont kijön egy nagy csomó egyszerre.
Elég korán sikerült elvetni a magot, szépen ki is kelt és az öntözést is meg tudtam oldani, volt víz bőven a kútban. Júniusra már egészen szépek voltak, párszor szedtem is belőle párolt zöldségkörethez. A korábban kapott keverékekben a lila volt a fekete bárány. Mind közül az lett a legnyeszlettebb és nem is volt túl sok belőle. Bezzeg idén! A lila nőtt a legnagyobbra, akadt 30 centis is közöttük, még az ásóval is meg kellett küzdenem, mire ki tudtam szedni. Az ördög tudja, hogyan tud abban az agyagos, köves földben így megnőni.
Szóval a répa megnőtt, én megéheztem, gondoltam, főzök egy jó zöldséglevest. Aztán persze továbbgondoltam, hiszen nem vagyok én kecske, hogy csak zöldséget egyek. Volt a fagyasztóban bő két liter húslé, vettem még 40 deka lapockát és lett belőle zöldségleves húsgombóccal.
És rajtam volt a sor, hogy meghökkenjek.

img_20190727_122851.jpg

Hozzávalók:
- 3-4 sárgarépa
- 1 petrezselyem gyökér és levél
- fél zeller
- 1 karalábé
- 1 közepes vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- fél kápia paprika
- 40 dkg darált sertéshús
- só
- őrölt fekete bors
- 1 tojás + 1 a csurgatott tésztához
- liszt
- szódabikarbóna
- zsemlemorzsa vagy búzadara
- étolaj

img_20190727_085543.jpg

A zöldségeket felszeleteltem, a petrezselyem szárát apróra vágtam.

img_20190727_091233.jpg

A laskára vágot vöröshagymát kevés olajon megpároltam. Kevés sót vetettem rá, hogy hamarabb összeessen.

img_20190727_101617.jpg

Hozzáadtam a zöldségeket és kicsit lepirítottam.

img_20190727_102118.jpg

Felöntöttem a kiolvasztott húslével és közepes lángon főzni kezdtem.

img_20190727_102246.jpg

Míg a leves főtt, összeállítottam a húsgombócot. A darált lapockát sóztam, borsoztam, beleütöttem egy tojást.

img_20190727_104519.jpg

Villával alaposan összekevertem. Kicsit lágy lett, gondoltam, teszek bele egy kis zsemlemorzsát, tekintve, hogy a búzadarát ki kellett dobnom már egy fél éve, mivel már eljárt felette az idő, másikat meg nem vettem, mert valamiért nem fogyott. Ahogy a morzsa sem, szépen megavasodott az is. Kukoricadara lett volna még, de abból meg egy egész felhőnyi moly röppent ki, ahogy kinyitottam a zacskót. Úgy tűnik, ahhoz sem nyúltam már egy ideje. Végül egy kanálnyi ragacsos rizslisztet tettem bele, szépen össze is fogta.

img_20190727_104932.jpgimg_20190727_105052.jpg

A húsból vizes kézzel pofás kis gombócokat gömbölyítettem.

img_20190727_111109.jpg

A másik tojást megsóztam, szórtam bele egy késhegynyi szódabikarbónát, felvertem és összekevertem annyi liszttel, hogy a nokedlitésztánál valamivel lágyabb állagú legyen.

img_20190727_111134.jpg

A zöldségeknek nem kellett sok, nagyjából 45 perc alatt megfőttek. Feljebb vettem a lángot és a gombócokat egyesével óvatosan beletettem a levesbe.

img_20190727_115705.jpg

Ahogy a gombócok elkezdtek feljönni, kanállal beleszaggattam a csorgatott tésztát a levesbe. Mit mondjak, láttam már gusztusosabb dolgot is.

img_20190727_120015.jpg

Forraltam öt percig, megszórtam a petrezselyem levéllel.

img_20190727_121328.jpg

Szedtem magamnak egy tányérba, így már nem volt olyan gyötrelmes kinézete.

img_20190727_122823.jpg

Tulajdonképpen olyan lett, mint a Chokito, ronda és finom. Tartalmas volt és tényleg jóízű, a gombócok puhák lettek, de nem estek szét. Egy-két kollégának elkerekedett a szeme, mikor hétfőn meglátták az ebédemet.
Már töröm is fejem valami újabb galádságon, szerintem répatorta lesz lila répából.

20 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma zeller karalábé petrezselyem húsgombóc kápia tarka répa csurgatott tészta lila leves

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr8415014396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.19. 09:08:21

Nagy kedvenc a zöldségleves mifelénk, bár érdekes módon húsgombóc még nem került bele :)
A csurgatott tésztát nem csurgatni szokták (hamár ez a neve)?
Ezeket a színes dolgokat én nem is próbálom ki a veteményben, mert elátkozott kert vagyok: a gyökérnövények nem nőnek meg, vagy elnyomja a tyúkhúr.
Azért megkóstolnám :)

látjátok feleim szümtükkel 2019.08.19. 10:01:03

Én a télen vávároltam egy kiló lila burgonyát, amit elfelejtettem megfőzni, és mire rájöttem, már 20-30 centis hajtásai voltak Gondoltam van egy kis szabad föld, elvetem, de ugye a szárát már nem lehetett bedugni a földbe, ezért az méteres hosszúságban futott a földön. Egyszer megtakartuk rostált földdel, és nagyon szépen nőtt a sok eső idején.
Tegnapelőtt gondoltam, ideje felszedni és láss csudát, a kilóból lett vagy kettő és fél. Héja megérve, talán háromban kukac is járt, de egyébként türhető lett.
Főztem belőle héjában, de a belső része halvány lila, csak a héj alatti rész sötét.

Sárgarépát már termeltem vegyeset, de nálam nem szeret a répa, és elég apró maradt, a lila meg inkább cirmákos volt. Ennyire lila répát még nem láttam.

Szerintem nagyon jól néz ki ez a leves. El is képzeltem egy kevés tejföllel fehérítve milyen lenne a színe.

Egyébként a céklából főzött leves is lila.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.08.19. 12:14:53

Köszönök szépen!
@Andrass9: A nagykonyhákon szokták ezt főzni levesbe. Ott valóban nagyban megy, hígabbra készítik a tésztát és üzemi nokedliszaggatón keresztül eresztik az üstbe.
Ilyesmi: www.gasztronagyker.hu/galuskaszaggato-ipari-atm-40-cm
@látjátok feleim szümtükkel: A lila krumpli nálam nem vált be, akkora gumók nőttek rajta, mint a földimogyoró. Ez a lila répa nálam is új fajta, a réginek a közepe inkább sárga volt.

kobold63 2019.08.19. 12:53:53

Ki tud ötletet adni, hogyan tárolható a petrezselyemgyökér, amit mostanában kell megvennem? András irta a szárítást, más ajánlotta a fagyasztást, esetleg valami jobb a friss állagát megőrizve?

látjátok feleim szümtükkel 2019.08.19. 13:25:16

@kobold63:

Viszonylag sötétebb helyen egymás mellé állítva nedves homokba tenni, pl. egy nagy cserépbe.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.19. 18:20:51

@kobold63: @látjátok feleim szümtükkel: És lehetőleg hűvös helyen tárold ( és-sel nem kezdünk mondatot). Ilyen pincém nekem nincs, mert tizenx fok kellene és 70% páratartalom...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.19. 18:22:27

@Waka: Erre jó a klasszikus nokkedliszaggató is (a kereklyukú).

Dikusz 2019.08.19. 19:01:34

@Andrass9: "és-sel nem kezdünk mondatot" - nem sokkal ezelőttig én is ezt hittem. Aztán kiderült az új helyesírási szabályzatból, hogy mégis.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.08.19. 22:01:20

@kobold63: Elég macerás. Kellően hideg és párás körülményeket kellene biztosítanod neki. Ha túl száraz, megfonnyad, ha túl meleg, kihajt.
@Andrass9: Jó az, persze, de mi a fenének kenjek össze még valamit, ha egyszer megy a tányérból kanállal is. Nagyüzemben, nagy adagoknál kell a szaggató.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.20. 09:53:35

@Waka: Nálad a szénhidrák nagyüzemben készülnek :)
A kanálból csorgatod a tésztát?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.08.20. 10:24:23

@Andrass9: Kanállal szaggatom. A nagyüzemben kicsit hígabb a tészta, simát átfolyik a szaggatón, csak keverni kell alatta a levest szaporán.
@kobold63: Közben eszembe jutott, hogyan tároltam a paszternákot meg a tormát télen. Böktem a kertben egy kb. 60X60-as gödröt, úgy egy ásónyom mélyen. A sarkait karókkal megjelöltem, hogy pontosan tudjam, hol kell keresgélni. Ebbe kerültek a gyökerek, rá a föld, a tetejére vastagon levágott fű, hogy télen ne fagyjon meg a föld. Prímán elállt tavaszig benne minden.

kobold63 2019.08.20. 12:00:37

@látjátok feleim szümtükkel:
@Andrass9: köszönöm az ötleteket!

@Waka: Köszönöm, ez biztosan megy. Addig talán a fridgiderben tárolom, amíg nem megy le a hőmérő. Errefelé általában télen fagypont körül mozog, időnként vannak hideg hullámok, éjjel -5 C körülig. A páratartalom, no az jól fent van.

Kumari aki Nilüfer 2019.08.20. 13:32:05

Falún régen volt a Kúp. Ósszeraktuk a krumplit, másikba a györérzöldséget, rá szalma, rá föld. Gyerek voltam, nyilván télen is onnan vettük ki a kellő mennyiséget, gondolom, nem naponta, de hogy tavasszal onnan vetettük a krumplit, az egészen biztos. Aztán lett verem, abban homokba rakva elállt gyökérzöldség, és a petrezselymen mindig volt egy kevés friss zöldje is.
Most felhorgadt bennem, hogy mégis kéne ásni egy -két ágyásnyit, ha tavaszig kitart, akkor vetek pár dolgot:)

Kumari aki Nilüfer 2019.08.20. 13:33:10

@kobold63: Ó, akkor eléág kibélelni szalmával egy nagyobb papirdobozt, abban is eláll(azt hiszem)

kobold63 2019.08.20. 13:54:06

@Kumari aki Nilüfer: Ez is ragyogó megoldás, a dobozt a ház mellett tudom tartani, ellenőrizni, nem jár-e valami állat rá.
Gyerekkoromból én is emlékszem, rokoni látogatások alkalmával láttam jeges vermet ahol jégdarabok voltak szalma között, odébb meg a zöldségek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.21. 20:26:54

Úgy látszik rágcsálóirtás lehetett ...
Megcsináltam a cukkínitócsnit - kétszer is! Remek dolog. Fokhagymás tejfelbe mártogatva meg kiváló!!!
Feleségem leszedte a zöldbabot, lett van 5 kiló. Az egyik oldali paradicsom szép, egészséges. Fekete koktél, ökörszív és valami firenzei rücskös. A másik oldalon mégcsak 5 szem pirosodott be, mindegyiknek a csúcsán rohad a gyümölcs :(
Uborka jól működik, az alma potyog és rohad, a füge nő, mint a bolondgomba, a körte is elkezdett potyogni. A szárzeller szép lett, valamint lett 2 deci zellermag :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.08.21. 21:45:54

@Kumari aki Nilüfer: Szerintem nem lesz jó úgy. Kell a föld hűvöse és páratartalma hozzá. A szalma ebben az esetben csak tisztán tartja, nem érintkezik közvetlenül a földdel.
@Andrass9: A csúcsrothadás nálam a datolya paradicsomnál jelentkezik, pedig arra igazán nem volt jellemző. Rengeteg rajtuk ugyanakkor a hernyó rágta lyuk, pedig az csak szeptember végén szokott megjelenni. Irdatlan sok a mozaikos poloska. Valami a paradicsomok száránál rágcsál, kirothad és pottyan lefelé. A paprikákon is szívnak a poloskák, némelyik kínjában már összepöndörödött, közben érik, már szedtem is egy adagot, elképzelésem sincs, mi a fenét tehetnék.

kobold63 2019.08.22. 08:45:50

@Waka:

Akkor talán is-is a megoldás. Ahol gödröt tudok ásni/ásatni, az a domboldal tetején van, jégben-hóban nem tudom elérni, de a tavaszig ha eláll ott, akkor jó. A ház mellé meg mehet a rövid időn belül elhasználható.
Van helyem a frigiderben is, ott nem jó?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.08.23. 19:19:38

@kobold63: Jó, de úgy kell becsomagolnod, hogy ne száradjon ki. Ilyenkor kisebb rothadás beindulhat, gyakran át kell nézni és a szárat-levelet alaposan le kell szedni.