Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (67) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (6) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (34) bableves (3) bacon (33) Balaton (2) balzsamecet (12) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (45) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (24) bőrősháj (2) bors (236) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (64) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (35) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (49) csilipaprika (43) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (7) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (18) cukor (114) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (18) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (88) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (358) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (43) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (72) gyömbér (98) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (266) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (21) jalapeño (18) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (35) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (68) kakukkfű (36) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (8) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (24) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (65) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (21) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (132) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (6) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (39) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (90) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (72) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (4) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (106) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (4) oregano (45) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (116) paradicsomlé (23) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (36) pirítós (3) pirospaprika (67) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (30) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (36) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (38) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (61) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (45) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (42) salsa (3) San Marzano (3) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (131) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (224) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (4) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (30) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (76) tejfel (55) tejföl (75) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (182) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (193) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (16) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (32) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (7) zserbó (2) zsír (52) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Cukkínispagetti al' Arrabbiata

2019.08.13. 07:00 Andrass9

Szüreteltünk a szomszédban - elvoltak nyaralni - és sok monstre cukkínit találtunk. Egy nagyot minden esetre lenyúltam, hogy ebből cukkíni tócsni lesz. Volt rengeteg paradicsom is: kicsi és nagy, édes és pikáns. Azt is leszedtük az ukázhoz igazodva.

39.jpg

51.jpg

Végül a fiamék elvittek egy nagy cukkínit, meg a kicsilyány is lecsapott egy másikra, hogy ők majd cukkínitócsnit készítenek, így azután nekem valami mást kellett kitalálnom. Pár éve jó lett a tökspagetti, akkor most megpróbálom ugyanezt cukkíniből!

Először is szedtem egy rakat csilit a veteményben, meg két szárazat is begyűjtöttem a nappaliból. Ez aztán eldöntötte a kérdést: Arrabbiata szószt főzök a paradicsomokból, és meglepem vele a szomszédot :)

  • 2,5 kg vegyes paradicsom (SanMarzano és bikaszív)
  • 2 ek ghí (lehet olivaolajat is használni)
  • 1 lilahagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 7 különféle csilipaprika
  • 2 ág oregano
  • 1 bazsalikom csúcs
  • só, őrölt bors

10.jpg

A paradicsomokat alaposan megmostam, bár a szomszéd nem permetez semmit. A csiliket előkészítettem aprításra, a paradicsomokat zubogó forró vízbe tettem - úgy könnyebb hámozni. A tottyos fazékba kanalaztam a ghít, és felhevítettem.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A csiliket felkarikáztam, a fokhagymát megtisztítottam és kicsire összevágtam. A paradicsomokat áttettem hideg vízbe, szépen fellazult a héjuk. A csilik mentek a forró zsiradékba, ahol addig pirítottam, míg a friss is kiszáradt. Ekkor hozzáadtam a fokhagymát is pár percre. A paradicsomokat lehámoztam, a csumáját kivágtam.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A SanMarzanot sokkal egyszerűbb volt hámozni, és a csumáját sem kell eltávolítani. Ideális szósz paradicsom! A lilahagymát apróra vágva a csilik után tettem, ez meghűti annyira a zsiradékot, hogy a fokhagyma már nem ég meg.

19.jpg 22.jpg 20.jpg 21.jpg

A lehámozott paradicsom összesen 2,2 kg lett - ez épp belefér a tottyos lábasomba, ami 3 literes. Botmixerrel kicsit elsimítottam, sóztam és borsoztam, majd szósz sűrűségűre főztem. A végén adtam hozzá az aprított oreganot.

23.jpg 24.jpg 26.jpg 25.jpg

A bazsalikomot is felaprítottam, de ezt már csak a befőttesüvegekben tettem a tetejére a szósznak.

27.jpg 30.jpg

Jöhetett hát a cukkíni spagetti:

  • 1 nagy cukkíni (ez bő két kilós volt)
  • 1 szál kapor (ennyi termett idén)
  • 1+1 ek só
  • 1+2 ek 20%-os ecet

28.jpg

Az újragondolt tökfőzelékhez:

  • 1 tányérnyi cukkínispagetti
  • 2 dl kovászos uborkalé
  • 2 dl tejfel
  • 1 szál és kis marék kapor a mélyhűtőből

44.jpg

A cukkínit meghámoztam, a magjait kivájtam. Legyalultam az eredeti V Gyulán zsülienre (nagy gyufa átmérőre)  egy tálba, ahol alaposan megsóztam és egy kanál ecettel meglocsoltam. Jól összekevertem, majd kb 20 perc múlva kifacsartam a levét. Felforraltam egy nagy fazék vizet hozzá, amihez sót és ecetet adtam, mert így marad ropogós a tök (al dente lesz).

29.jpg 31.jpg 32.jpg 33.jpg

A kifacsart szálakat belezúdítottam a forró vízbe, ahol újra felforraltam, majd még 2 percig főztem. Nagy tál jéghideg vízbe szedtem ki, majd leszűrtem. Csodás roppanós szálakat kaptam!

34.jpg 35.jpg 36.jpg 37.jpg

Egy műanyag tégelybe tettem egy adagnyi cukkínit, öntöttem rá arrabbiata szószt és reszeltem kis parmezánt a tetejére. Ezt eltettem a Táncos Társamnak a hűtőbe.

38.jpg

Magamnak sok szószt és reszelt sajtot tettem rá, mert szeretem, ha csíp.

41.jpg

Senki meg nem mondaná, hogy ez nem spagetti, hanem cukkíni:

42.jpg

A tökfőzelékhez pedig a tejfelt összekevertem a kovászos uborka levével. Adtam hozzá még sót, mert most nem volt nagyon sós a koviubi. Belekevertem a felaprított kapor nagyját. Piros tányérra kiszedtem a "spagettit", amit nyakonöntöttem a tejfölös lével.

45.jpg 46.jpg 47.jpg 48.jpg

A tálaláshoz megszórtam a maradék kaporral (rengeteg kaporral szeretem a tökfőzeléket).

49.jpg

Egy kis plusz tejfellel fel kellett turbózni, de tökéletes roppanós tökfőzelék volt a jutalmam:

52.jpg

Azért még hátra van a cukkíni tócsni is, remélem érik még sok tökféle a szomszédban ...

Az arrabbiata utóélete: A szomszédnak nagyon izlett, nekiállt hát maga is megfőzni (ha jól értettem, akkor az anyósánál, de mindegy is). Lényeg, hogy kapott 3 csilipaprikát, pirosat, zöldet és sárgát. Ezeket lekupakolták, és belelógatták a 4 kiló paradicsomból készülő arrabbiata szószba néhány percre. Aztán megkóstolták. A kislyányuk rohant tejért és tejfelért a hűtőbe - ő már tudja, ezzel kell a nagyon erős csípést csillapítani. Másnap hozott is 2 példányt a szomszédasszony, hogy ad nekem. Rendes Habanero csiliket tettek a szószba... Nem csoda. hogy lángot fújtak! Szerencsére volt még paradicsomjuk, így megduplázták a szószt, hogy valamivel ehetőbb legyen :)

 

61 komment

Címkék: paradicsom fokhagyma bazsalikom bors kapor ecet lilahagyma oregano olivaolaj tejfel csilipaprika ghí ökörszív San Marzano kovászos uborka lé

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2214996318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2019.08.13. 07:50:10

Mikor lesz kész a cukkini tócsni? :))) Vettem én is a piacon kedvenc őstermelőmtől pont ilyen színű cukkinit, csak gömbölyűt, jó egy kilósat. Valószínű cukkinitócsni, és talán pár szeletet ki is rántok mellé.
Egyelte a fehér-(pár szálat), és sárgarépákat, hozott nekem ujjnyi darabokat, nagyon örültem. Nem volt olcsó, de nagyon zamatosak, a hűtőben sokáig elállnak.

Átsiklott a figyelmem valamin? Hogy lett 2 kg paradicsomból pucolva 2,2 kg?

Mindenen látszik, hogy a kertben termett. Eszembe is jutottatok, pont az említett őstermelőnél, mert neki is ilyen volt a paradicsomja. Látszott rajta az íze.:)

Dikusz 2019.08.13. 08:18:16

Oldalt látszik a hozzászólásom, de itt nem...

Egyet offolnék, kíváncsiságból: nem tudtok tippet adni, hogy mi lehet az oka a megnövekedett repülőforgalomnak? Az még elment, amikor a Honvédelem napjára hivatkoztak májusban. De azóta is folyamatos a zaj. Vasárnap kora reggeltől egész nap min. tízpercenként jöttek-mentek.
Már arra gondoltam, hogy Zugló leterheltségét így oldották meg.

kobold63 2019.08.13. 08:41:12

KÖSZÖNÖM !!!!! Ez teljesen a keto-kaja jegyébe zajlik. Mostanság akartam kipróbálni a cukkini spagettit, de nem győzzük enni a finomabbnál finomabb kreációimat. Évekig, évtizedekig küszködtem hiába, hogy egyenek több zöldséget, különösen a kimondottan magyaros főzelékeket. Most a keto-val eszik, mert valamivel jól kell lakni. Ez a tökfőzelék leleményes, nekem lett is egy jó nagy tök a farmról, mult héten.
Tócsnit csináltam már, kevés kókuszliszttel sűritettem meg, jó lett.

kobold63 2019.08.13. 08:47:02

Mi lett a többi szósz sorja? Nedvesgőz és száraz dunszt? vagy egyébb?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.13. 10:30:04

@Dikusz: Úgy, hogy lemaradt a félkiló :) Köszi, javítottam!
Ha nagy cukkínit rántasz, esetleg hámozd. A fiam szerint nem finom a kemény rántott cukkínihéj :)

A repülőforgalom lehet egy másik csatorna megnyitáza. A szigorítás csak éjjelre vonatkozik ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.13. 10:34:21

@kobold63: A szósz 2-3 decis üvegekbe költözött, amit azon forrón lezártam a kupakjával. Aztán magában kihült.
Néha a mikróval még melegítek rajta, de most az üvegek is forrók voltak (a sütőben sterilizálom, ha kevés van), a lezárt üvegek 93C fok melegek - az már csíramentes övezet :)
Dunsztot nem használok, mert ez elég forró. Lényeg, hogy a kupakok jól beszívódjanak, akkor vákuum is van ...

kobold63 2019.08.13. 10:48:04

@Andrass9:

Említetted a koviubi lét, annyira jól sikerült az az ubi, amit a farmon (nem a Paprika Farm, ott csak U-pick van) megrendeltünk, aznap szedték, nekem ez a legközelibb a sajátkertihez.

trux77 2019.08.13. 13:44:59

Na, egy büntetlenül élvezhető étel számomra is :)
Hétvégi menünek tökéletes lesz, úgy is van cukkinim meg paradicsomom :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.13. 15:46:09

@trux77: Csak ne Habanero csilivel csináld :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.13. 15:47:11

@kobold63: Klassz! Akkor találtál egész jó forrást!

MadMary 2019.08.13. 18:38:15

@kobold63: Nagyon örülök én is a sikerednek! :-)
@Andrass9: András, klassz a "mérges" szószod, pár csilim nekem is van, a jalapeño tele van paprikával, heccből ültettem ghost chilit és tán naga jolokiát, gyönyörűek, de inkább távol tartom magam tőlük... szomszédaid története igen tanulságos.
És ha már paprika...
hvg.hu/gazdasag/20190813_fuszerpaprika_pirospaprika_import_termelo_tamogatas

MadMary 2019.08.13. 18:43:02

A tökfőzeléket én is rengeteg kaporral szeretem, tán két hete főztem, de kéne megint... és a cukkinispagettit is.
@Dikusz: Én is támogatom a nagy cukkinik hámozását, öregebb korukban egészen kemény lesz a héjuk, egyáltalán nem kellemes a műanyagszerű darabkákra ráharapni, könnyen felsérthetik az ember száját-ínyét. :-/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.13. 18:47:34

@MadMary: Én csak egy szegedi termelőtől vásárolok: Farkas Andrástól! Hamár drusza, akkor legyen egy kis előnye. Remek paprikákat készít, fémzáras csomagolásban két évig is eláll (nálam előbb elfogy). Finom a füstöltje, meg a csípőse is. Pár pesti kommentelő már beszállt, így nem kell szállítási díjat fizetni, cserébe viszont meglátogatnak engem :)

MadMary 2019.08.13. 19:00:54

@Andrass9: Korábban volt paprikadílerem a zónából, csak épp a szerb-magyar határ túloldalán... de egy ideje sajnos elhalt a kapcsolat. Amióta olyan lelkesen beszélsz Farkas Andrásról, én is utánanéztem, valóban profi paprikázó, lehet hogy én is beszállnék a kollektív vásárlásba. A paprikát magamnak szoktam volt keverni, valamiféle átmenetet a "hivatalos" édes és a "hivatalos" csípős között, tehát csípjen, de csak udvariasan. A füstölt paprika újabb élményt ígér, csak füstölt jalapeñót kóstoltam eddig, az is feledhetetlen. :-D

Dikusz 2019.08.13. 19:01:37

@Andrass9: @MadMary: Cukkinit, padlizsánt, tököt mindig hámozom, akkor is, ha zsenge. Még sosem rántottam egyiket sem a héjával együtt.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.13. 19:15:16

@Dikusz: Háááátttt .... Mi imádjuk a zsenge cukkínit vagy csillagtököt héjában kirántani :) A padlizsán megosztó, de szintén jóízű héjjal rendelkezik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.13. 19:17:47

@MadMary: Ha szoktál járni Pesten október vége felé (vagy később), akkor Welcome on Board :) Itt a cél a postai költség eliminálása (meg egy kis szociális kapcsolat művelése). Én ugyanis Békéscsabán vagyok a kolbászfesztiválon (mint látogató), és ött veszem át a paprikákat kilószám :)

MadMary 2019.08.13. 19:48:54

@Dikusz: A kulcs a "zsenge". :-) A bébicukkini héja szinte nemlétező, én sosem hámozom - ugyanígy teszek az ifjú padlizsánnal is. A nagyobb méretű, öreg tökféléknél viszont a héj már kemény (és főzés-sütés során csak keményedik), így eltávolítom. Egyszer próbáld meg a zsenge cukit héjastul, szerintem nem fogsz csalódni. :-)

MadMary 2019.08.13. 19:50:51

@Andrass9: Juhé, valamint köszönöm! :-D :-D Pesten minden héten legalább kétszer fordulok meg, így az átvétel nem fog nagy gondot jelenteni... és addig is gondolkozz azon, hogy miféle ehető jószágot szeretnél kedves szolgálatod ellentételezéseként (márminthogy a paprika árán felül)... :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.13. 20:04:46

@MadMary: Semmi jószágra nem vágyom - esetleg egy szem finom paradicsomra, de idővel a paprika rendelés listájára szükség lesz, hogy le tudjam adni (fajta, mennyiség, kiszerelés)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.08.13. 20:25:12

Köszönök szépen!
Az arrabbiata izgalmas. Nálam tzatzikis-joghurtos cukkinispagetti volt nemrég spagettivel (a szénhidrák, ugye). Ha az ember csilivel kezd, nem árt képben lenni, vagy legalább kóstolni főzés előtt. Úgy sokkal kevesebb emberrel tol ki.
@Dikusz: Az augusztus huszadikai parádéra gyúrnak. Nálunk ma délelőtt három C-147-es húzott át a laktanya felett, olyan alacsonyan, hogy láttam a pilóta bajszát. Rendesen be szoktak köszönni. Kettő mondjuk a városnak ment, biztos érkezett pár hívás az aggódó polgároktól.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.13. 20:34:01

@Waka: Az anyós megnyalta, majd elrohant ...

Fenchurch68 2019.08.13. 21:47:13

Látom, kitört a cukkiniszezon, nálunk is cukkini "tészta" volt, csak carbonara módra :)
Bár nem spagetti, hanem tagliatelle, mert nálunk nem lakik Gyula, úgyhogy a zöldséghámozóval hántolok hosszú szalagokat. Valamint nem forrázom, hanem pár percig egy kanál olívaolajon futtatom :)

Tegnap egy szelídnek látszó bácskai paprikával jártunk úgy, mint a szomszédék, ráadásul nagyon csípős kolbász mellé ettük volna, de lemondtunk a dupla élvezetről...

MadMary 2019.08.13. 23:17:54

@Fenchurch68: Én is bedőltem egy ártatlannak látszó bácskai paprikának, édesnek hirdették, csÍÍPPŐŐsnek bizonyult, szolidaritásom a sorstársaknak!

Dikusz 2019.08.14. 06:04:45

Errefelé az éjszaka bőséges eső volt, még most is esik. Remélem ti is kaptatok belőle.:)))

Dikusz 2019.08.14. 06:25:49

@Waka: Köszönöm a választ, remélem tényleg csak addig tart.
Kár, hogy ez előbb nem jutott eszembe, akkor nem tettem volna fel nem ide való kérdést.
Arrafelé is kívánok annyi esőt, amennyi itt esik! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.14. 09:12:04

@Dikusz: Esik rendesen itt is. Már 16mm lejött, és még csepereg...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.14. 09:15:19

@Fenchurch68: @MadMary: Mi szántszándékkal kínozzuk magunkat (bár mi megkóstoljuk a Ghost Peppert is :)
Lehet olyan TV paprikát kapni, ami megtévesztésig hasonlít egy tölteni valóra, szép nagy is. Ám legalább 40000 az SHU-ja, vagyis kell mellé tejfel, vaj :)
Van ilyen sárga helyett halvány zöldben is, de az kevésbé csíp (Faludi a fajtaneve).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.14. 09:17:32

@Dikusz: Ezen kívül 13,5C fok "meleg" van odakinn :)))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.08.14. 22:40:11

@Andrass9: Ravasz, nagyon ravasz. :)
@Fenchurch68: @MadMary: Az egyik kolléga rokonai paprikával foglalkoznak. A srác múlt héten hozott öt zsák paprikát. Olyasforma, mint a hegyes erős, de hosszabb, húsosabb és vastagabb. Volt közte 30 centis is. De! Görbe volt, így nem vette át a kereskedő. Az esszük már egy hete. Olyan jó kis fokozatos paprika, az eleje, akár a TV paprika, a töve meg már perzsel.
@Dikusz: Príma eső esett erre is, 26-28 mm, már igencsak ideje volt. Remélem az érésben lévő paradicsomok nem repednek meg.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.15. 20:30:18

@Waka: A paradicsom nem repedt meg, az uborka nő, mint a bolondgomba! Most permeteztem gomba ellen, mert az alma nagyon rondán néz ki. A lisztharmatot sikerült leállítani Thiovit Jet-tel, viszont a blumeriellás gombabetegség újra felütötte a fejét. Kapott egy kis Topas-t és Dithane-t. Meglátjuk.
Az első szedés babból lett leves, meg sok-sok prézlis-vajas párolt zöldbab. Lesz belőle fagyasztott is, mert rengeteg van.

MadMary 2019.08.15. 21:25:51

@Waka: Ezzel a vicces paprikával én is találkoztam már - ahogy mondod, a vége zamatos tv-paprika, a csumájához közel meg tűzvész.. Egyébként szeretem a csípős dolgokat, de a csípés mellett szeretem érezni a többi ízeket is, így alkalmanként nehéz a dolgom. :-/

MadMary 2019.08.15. 21:29:08

@Andrass9: Vittem kóstolót a rémpaprikákból a barátunknak, kér még! Hát vagy a palántaárus adott nekem Ghost Chili helyett Fehérözönt, vagy én toltam el valamit a neveléssel és édesnemes lett a rémségnek induló palánta, vagy a barátunk _tényleg_ nagyon bírja és szereti a csípős paprikát! Mindenesetre minden paprikanövényem tele van terméssel, van utánpótlás a szórakoztatására!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.08.15. 22:10:57

@Andrass9: A Glacier paradicsomnál akadt pár repedt az érettebbek közül, de épp le is szedtem, holnap reggelire pont jó lesz. Sajnos volt kicsi bioterror, az egyik Quisenberry kidőlt, agyoncsapott egy csopros csilit. Úgy nézem, az áldozat nem szenvedett nagy kárt.
@MadMary: Szépen tanuljuk adagolni, a hegyéből vastagon, a tövéből óvatosan. Van egy kedves ismerősöm, a szezon végén, neki készül a "Burning Hole". Csak 100K-nál erősebb paprikákból keverem, a nagyja persze inkább 2M, ahogy éppen kiadja. Néha borzalom, ami sikerül. Tavaly komolyan a lelkére beszéltem, hogy ez már meghalad minden emberi mértéket. Hát basszus, simán felnyalta a hat üveggel decemberig. Nem tudom, mi lehet az ilyen természetű embernek elég erős.

MadMary 2019.08.15. 22:31:57

@Andrass9: Gonosz, gonosz ember! :-D :-D
@Waka: Mintha csak a mi barátunkat jellemezted volna... :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.15. 22:34:17

@MadMary: Én mindet megkóstolom, ami a kertben nő!!!
Ja, hogy utána táncolok, az már nem érdekes :)))

MadMary 2019.08.15. 22:39:40

@Andrass9: Ismered Karel Capek "A szenvedelmes kertész" című apró remekművét? Mintha csak rólunk írták volna... :-D

MadMary 2019.08.15. 22:50:30

Márminthogy "rólunk", hobbikertészekről.... :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.15. 23:06:48

@MadMary: Nagyon szeretem! Capek remek író!!!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.15. 23:22:49

@Waka: Nálam minden másutt nő, mint ahova ültettem. Minden esetre ma leszedtem 1,5 kg bikaszivet onnan, ahol elvileg SanMarzano van. Sebaj, a bikaszív csodás ízű!

Meséltem nektek már a komposztból kinőtt gerillatökről. Nos tegnap levettem egy zsengét, hogy megkóstolom. Ember!!! Ha ettél ennél keserűbbet ...

Leszedtem az egész növényt komposztnak. Viszont az uborka szépen megerőzödött az árnyékában - lehet, hagyni kellett volna valamennyit?

Ma a madarasban bóklásztam, és volt egy nagy rekesz dísztök - az egyik pont olyan, mint amit éppen kiirtottam... 500 Ft kilója. Be kellett volna vinni a termést eladni :))) Sebaj, komposztnak is hasznos, bár kicsit drága ilyen áron ...

Kacsingatok már a csilikre. Ancho szép nagyra nőtt - szeretem a lágy ízét! Aztán a Spicy Fiesta mind Aji Crystal lett - a fene érti ezt! Van rendesen Jalapeno, lessz belőle savanyú. Ja: a kecskeszarvat már be is savanyítottam.
Kaptam egy Thai 2 nevűt: lett 3 bokor, ki se látszik a levél a paprikáktól.
Szintén kaptam Cancoon Habanerot: ennél viccesebb formát rég láttam. Még nem kóstoltam, így az ízére nem tudok mit mondani.
Nagy tő Cimbopogon (thai citromfű) virít az egyik paradicsom sor végén.

Abba is hagyom. Most fejeztem be a permetezést...

kobold63 2019.08.16. 05:14:20

@Andrass9:

A "spagettit" megcsináltam, az arrabiata szószt is, ahogy leírtad. Lett még nekem is 6 kis üveggel eltéve. Valami mexikói paprikát tettem bele 2-t, ezeknek nem tudni az igazi nevét, csak valamit ráírnak, egyszer marha csípős, mint most, máskor fű ízű. Kellett bele még 3 thai birds eye chili is. Meglepően jól sikeredett.

MadMary 2019.08.16. 08:29:31

@Andrass9: Látod-látod, én is írtam valahol, hogy a dísztöknek milyen elképesztő ára van a multiknál, de a piacon is... nálunk _darabja_ volt 350-500 forint.

látjátok feleim szümtükkel 2019.08.16. 08:53:06

@Andrass9:

Cancoon Habaneroról tegyél már fel egy képet.

MadMary 2019.08.16. 10:14:20

@látjátok feleim szümtükkel: Engem is furdalt a kíváncsiság, meggugliztam:
www.erbeincucina.it/habanerocancun.html
De én is várom András fényképeit!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.16. 17:15:55

@MadMary: @látjátok feleim szümtükkel: Ami hivatkozásokat eddig látok a blogon, azok egyike sem a Cancoon Habanero. Hogy miért vagyok biztos benne?
A Capsicum Chinese levelei jellegzetesek, nagyban eltérnek az egyéb Capsicum fajtáktól: mintha gyűröttek lennének :)
m.blog.hu/bl/blogkocsma/image/kaposztasretes/49.jpg
A gyümölcs viszont eltér formára a megszokott Capsicum Chinese-től:
m.blog.hu/bl/blogkocsma/image/kaposztasretes/50.jpg

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.16. 17:19:55

@MadMary: Ez az olasz változat pedig biztosan nem habanero: sem a levelei, sem a termés formája, sem a virágja nem hasonlít a Capsicum Chinense-re.
Természetesen tévedhetek, mert nem vagyok botanikus - csak rengeteg féle csilit termesztettem már :)

MadMary 2019.08.16. 18:24:26

@Andrass9: Számomra sem volt igazán meggyőző, túlzottan jólnevelt külsejűek voltak a paprikák. :-)

látjátok feleim szümtükkel 2019.08.17. 17:50:03

@Andrass9:

Nekem ilyen van sárgában és pirosban, kb méter magasak, és most vannak teli zöld paprikákkal, de már akad éret is. Két 4 éves tő most pusztult ki, mivel cserépben szépen átteleltethető.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.17. 19:32:06

@látjátok feleim szümtükkel: Meglepett volna, ha neked nincs :) Egy képet küldenél a paprikáról???

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.18. 13:57:50

@MadMary: Meg is ettem reggelire a leszedettet, de - bár az illata Habanero - nem csíp, csak kicsit. Talán, ha beérik?