Szüreteltünk a szomszédban - elvoltak nyaralni - és sok monstre cukkínit találtunk. Egy nagyot minden esetre lenyúltam, hogy ebből cukkíni tócsni lesz. Volt rengeteg paradicsom is: kicsi és nagy, édes és pikáns. Azt is leszedtük az ukázhoz igazodva.
Végül a fiamék elvittek egy nagy cukkínit, meg a kicsilyány is lecsapott egy másikra, hogy ők majd cukkínitócsnit készítenek, így azután nekem valami mást kellett kitalálnom. Pár éve jó lett a tökspagetti, akkor most megpróbálom ugyanezt cukkíniből!
Először is szedtem egy rakat csilit a veteményben, meg két szárazat is begyűjtöttem a nappaliból. Ez aztán eldöntötte a kérdést: Arrabbiata szószt főzök a paradicsomokból, és meglepem vele a szomszédot :)
- 2,5 kg vegyes paradicsom (SanMarzano és bikaszív)
- 2 ek ghí (lehet olivaolajat is használni)
- 1 lilahagyma
- 1 fej fokhagyma
- 7 különféle csilipaprika
- 2 ág oregano
- 1 bazsalikom csúcs
- só, őrölt bors
A paradicsomokat alaposan megmostam, bár a szomszéd nem permetez semmit. A csiliket előkészítettem aprításra, a paradicsomokat zubogó forró vízbe tettem - úgy könnyebb hámozni. A tottyos fazékba kanalaztam a ghít, és felhevítettem.
A csiliket felkarikáztam, a fokhagymát megtisztítottam és kicsire összevágtam. A paradicsomokat áttettem hideg vízbe, szépen fellazult a héjuk. A csilik mentek a forró zsiradékba, ahol addig pirítottam, míg a friss is kiszáradt. Ekkor hozzáadtam a fokhagymát is pár percre. A paradicsomokat lehámoztam, a csumáját kivágtam.
A SanMarzanot sokkal egyszerűbb volt hámozni, és a csumáját sem kell eltávolítani. Ideális szósz paradicsom! A lilahagymát apróra vágva a csilik után tettem, ez meghűti annyira a zsiradékot, hogy a fokhagyma már nem ég meg.
A lehámozott paradicsom összesen 2,2 kg lett - ez épp belefér a tottyos lábasomba, ami 3 literes. Botmixerrel kicsit elsimítottam, sóztam és borsoztam, majd szósz sűrűségűre főztem. A végén adtam hozzá az aprított oreganot.
A bazsalikomot is felaprítottam, de ezt már csak a befőttesüvegekben tettem a tetejére a szósznak.
Jöhetett hát a cukkíni spagetti:
- 1 nagy cukkíni (ez bő két kilós volt)
- 1 szál kapor (ennyi termett idén)
- 1+1 ek só
- 1+2 ek 20%-os ecet
Az újragondolt tökfőzelékhez:
- 1 tányérnyi cukkínispagetti
- 2 dl kovászos uborkalé
- 2 dl tejfel
- 1 szál és kis marék kapor a mélyhűtőből
- só
A cukkínit meghámoztam, a magjait kivájtam. Legyalultam az eredeti V Gyulán zsülienre (nagy gyufa átmérőre) egy tálba, ahol alaposan megsóztam és egy kanál ecettel meglocsoltam. Jól összekevertem, majd kb 20 perc múlva kifacsartam a levét. Felforraltam egy nagy fazék vizet hozzá, amihez sót és ecetet adtam, mert így marad ropogós a tök (al dente lesz).
A kifacsart szálakat belezúdítottam a forró vízbe, ahol újra felforraltam, majd még 2 percig főztem. Nagy tál jéghideg vízbe szedtem ki, majd leszűrtem. Csodás roppanós szálakat kaptam!
Egy műanyag tégelybe tettem egy adagnyi cukkínit, öntöttem rá arrabbiata szószt és reszeltem kis parmezánt a tetejére. Ezt eltettem a Táncos Társamnak a hűtőbe.
Magamnak sok szószt és reszelt sajtot tettem rá, mert szeretem, ha csíp.
Senki meg nem mondaná, hogy ez nem spagetti, hanem cukkíni:
A tökfőzelékhez pedig a tejfelt összekevertem a kovászos uborka levével. Adtam hozzá még sót, mert most nem volt nagyon sós a koviubi. Belekevertem a felaprított kapor nagyját. Piros tányérra kiszedtem a "spagettit", amit nyakonöntöttem a tejfölös lével.
A tálaláshoz megszórtam a maradék kaporral (rengeteg kaporral szeretem a tökfőzeléket).
Egy kis plusz tejfellel fel kellett turbózni, de tökéletes roppanós tökfőzelék volt a jutalmam:
Azért még hátra van a cukkíni tócsni is, remélem érik még sok tökféle a szomszédban ...
Az arrabbiata utóélete: A szomszédnak nagyon izlett, nekiállt hát maga is megfőzni (ha jól értettem, akkor az anyósánál, de mindegy is). Lényeg, hogy kapott 3 csilipaprikát, pirosat, zöldet és sárgát. Ezeket lekupakolták, és belelógatták a 4 kiló paradicsomból készülő arrabbiata szószba néhány percre. Aztán megkóstolták. A kislyányuk rohant tejért és tejfelért a hűtőbe - ő már tudja, ezzel kell a nagyon erős csípést csillapítani. Másnap hozott is 2 példányt a szomszédasszony, hogy ad nekem. Rendes Habanero csiliket tettek a szószba... Nem csoda. hogy lángot fújtak! Szerencsére volt még paradicsomjuk, így megduplázták a szószt, hogy valamivel ehetőbb legyen :)