Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (67) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (6) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (34) bableves (3) bacon (33) Balaton (2) balzsamecet (12) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (45) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (24) bőrősháj (2) bors (236) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (64) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (35) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (49) csilipaprika (43) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (7) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (18) cukor (114) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (18) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (88) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (358) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (43) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (72) gyömbér (98) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (266) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (21) jalapeño (18) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (35) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (68) kakukkfű (36) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (8) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (24) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (65) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (21) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (132) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (6) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (39) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (90) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (72) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (4) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (106) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (4) oregano (45) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (116) paradicsomlé (23) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (36) pirítós (3) pirospaprika (67) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (30) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (36) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (38) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (61) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (45) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (42) salsa (3) San Marzano (3) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (131) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (224) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (4) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (30) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (76) tejfel (55) tejföl (75) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (182) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (193) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (16) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (32) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (7) zserbó (2) zsír (52) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Öltött csülök

2019.08.10. 07:00 Waka

Öltött, de inkább kötött, hiszen a hálót kötik. Hogy jön ez ide? Rögvest kiderül.
Júniusban kicsit el voltam havazva a kertek miatt, nem volt érkezésem főzni. Két hétvégére is egy közeli étteremben vettem négy adag ételt. Pár szelet kenyérrel megfejelve elég volt szombat-vasárnapra, sőt még hétfőre is maradt egy ebédre való. A SZÉP-kártyámon temérdek pénz volt, nyaralni nagyon nem terveztem, kapóra jött hát. Előző nap megnéztem az étterem honlapján a pénteki menüt, hogy kész elképzeléssel menjek. Az egyik alkalommal egy igencsak jól hangzó fogást találtam, töltött csülköt. Hmmm... Egyből be is indult a fantáziám. Egy olyan finom falat, mint a csülök, ráadásul töltve, csak jó lehet. Szinte láttam a lelki szemeim előtt: magyarosan fűszerezett, pirosan csillogó, roppanós, szaftos csülök, mondjuk pirított burgonyával körítve. Csorgó nyállal mentem az étterembe.
Hát... Az étel bizonyos tekintetben csalódást okozott. A bőrös csülökszelet valami zsemléből készített töltelékkel - olyasmivel, mint a töltött csirkét szokás - volt megtöltve, a tetejére meg sajtot pirítottak. Félreértés ne essék, egyáltalán nem volt rossz, csak éppen nem erre számítottam.

img_20190621_141939.jpg

Viszont egyből megérlelődött bennem a gondolat, hogy el kell készítenem a magam verzióját, úgy, ahogy elképzeltem. Nem volt rossz ötlet.

img_20190720_133237.jpg

Hozzávalók:
- 1 db bőrös csülök
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- sertészsír
- só
- őrölt fekete bors
- pirospaprika
- őrölt köménymag

A csülök bőrét a zsíros résszel együtt lefejtettem. Gondolkodtam rajta, hogy bevagdosom a bőrt, de néhol olyan vékony volt alatta a zsír, hogy nem tartotta volna meg a tölteléket.

img_20190719_141745.jpg

A húst kicsontoztam és öreg kockákra vágtam.

img_20190719_142109.jpgimg_20190719_142335.jpg

Megsóztam, hozzáadtam az egyik vöröshagymát felkockázva, a fokhagymát és a fűszereket, majd alaposan összeforgattam.

img_20190719_144431.jpg

Itt kezdődtek a bonyodalmak, mivel fogalmam sem volt, hogyan fog megállni ez az egész. A csülök alján akkora lyuk tátongott, hogy azt csak madzaggal a büdös életbe' nem fogom bekötni. Végül megvilágosodtam, és az egyik este sebtében sarokszemre kötöttem pamutcérnából egy 12,5 szemes, 2,5 centis szembőségű, négyzet alakú hálót. Ez a klasszikus emelőháló kötés.

img_20190717_133047.jpg

A kötözés megoldódott hát, jött is rögvest a következő akadály, nevezetesen a gilisztakonzerv effektus. A hús az Istenért nem fért a bőrébe. Végül felállítva azért nagy nehezen sikerült a tetején keresztül beletömni az összes húskockát.

img_20190719_144810.jpgimg_20190719_145011.jpg

Beburkoltam a hálóba, összekötöttem a tetejét és lenyisszantottam a felesleget.

img_20190719_145152.jpg

Egy serpenyőbe tettem (jó) pár kanál zsírt (azért gondoltam arra is, hogy jusson egy kis pecsenyezsír reggelire), majd arra ment a másik hagyma laskára vágva.

img_20190720_093449.jpg

Ráültettem a csülköt, öntöttem alá pár korty vizet, majd lefedtem alufóliával.

img_20190720_093516.jpgimg_20190720_094201.jpg

Hármas fokozaton két órát sütöttem.

img_20190720_113737.jpg

A fóliát levéve még kapott majd' egy óra sütést, közben meg-megöntözgettem a szafttal.

img_20190720_124140.jpg

Hát, szépen szelni nem lehetett, nem volt, ami összefogja a húskockákat, szétesős lett.

img_20190720_132831.jpg

Sós vízben főtt burgonyával és ecetes almapaprikával tálaltam.

img_20190720_133221.jpg

Attól függetlenül, hogy macerás volt felszeletelni, remek lett, Ízes volt, szaftos, egyedül a bőre nem sikerült igazán. Nem lett roppanós - ahhoz felső sütés vagy grill kellett volna -, de már nem is volt az a cuppanós puha. Mindent összevetve igen jót főztem megint. Azért már továbbgondoltam a dolgot, akad még egy-két ötlet a tarsolyban a csülökkel kapcsolatban.

71 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma csülök köménymag pirospaprika feketebors töltött csülök

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1215001664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.10. 07:54:59

Ez remek ötlet! Még meg kell tanulni hozzá az emelőháló kötözést, dehát az semmi a töltött csülökhöz képest! Az, hogy sarokszemre kötöttél, az OK, de hogy sikerült fél szemet kötnöd?

Dikusz 2019.08.10. 08:35:09

Tyűűűű, de jól néz ki! Jól sikerült az átgondolás (mondjuk az étterem ötlete sem lehet rossz), elfogadnám ebédre.
Először elképzeltem, hogy 2,5-es horgolótűvel, hozzávaló cérnával egyráhajtásos pálcákat horgolászol a tv előtt ülve. Még mielőtt a képet is hozzáképzeltem volna, leesett, mi a tanult szakmád. Rá is kerestem a neten, ezt találtam:

horgaszat.hu/irasok/halaszat-es-halokotes

Azért kicsit sajnálom, hogy nem jutottam el a horgolós képig.:)))
Kocsonyaszezonban nagy ritkán lehet kapni kimérve összegöngyölt sertésbőrt, azt is lehet ezzel-azzal tölteni, könnyebb is összevarrni.

trux77 2019.08.10. 08:40:07

Hát Waka, én most tátott szájjal ülök a gép előtt. Az a háló csodálatos. :)
na jó, a csülök is jóféle, de hát az a háló...én nagyon szeretem a kézzel készített dolgokat, és az ősinek számító mesterségeket.( senkinek nem illik leütni a magas labdát, remélem értve vagyok!) :))))
A hálódat látván melegség öntötte el a szívem :)

MadMary 2019.08.10. 09:24:10

Az a háló tényleg kézművesremek, minden elismerést megérdemel a készítője!
A husikákat pedig nem lehetne zselatinnal összefogatni valahogy? Megszórni a darabkákat zselatinporral, úgy betölteni a bőrbe főzés előtt?

látjátok feleim szümtükkel 2019.08.10. 09:31:58

@Dikusz:

Ezzel a börkével remek ötlett adtál. A kocsonya csomagban mindig van vagy két méternyi.

Dikusz 2019.08.10. 09:34:27

@trux77: Megennéd a hálót? :)))

látjátok feleim szümtükkel 2019.08.10. 09:35:43

Waka remek szakács, de néha egyszerű ötletek nem jutnak eszébe. Mert ugyé, ha egy maréknyi, jól átdolgozott darál sertéscsülökkel keverte volna egybe az öregre vágott húst, akkor lett volna, ami öszetartsa. Még tojás sem kellett volna bele, hiszen a darált hús összetartja magát.

Ettől fögetlenül az ötlet nagyon jó, és biztosan jó volt az étel íze is.

látjátok feleim szümtükkel 2019.08.10. 09:41:03

@Dikusz:

Amennyiben sertésháló lenne, akkor igen.

Egyébként meg a háló nem akkora durranás, hiszen a húsvéti főtt csülköket is hálóban árulják. Csak az nem kézi fonású, és gumis.

Ne kizárt, ha annyi vízben párolta volna, amennyi ellepi, akkor a bőrből is jobban kifőtt volna a zselésítő anyag, és némi kihülés után sütőben rápirítva a bőr is ropogós lett volna.

No de ettől szép a konyhaművészet, mindig lehet újat, és még újabbat alkotni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.10. 09:50:52

@MadMary: Én valószínűleg beleütöttem volna két tojást - az is összeköti.

trux77 2019.08.10. 10:03:25

@Dikusz: Természetesen nem, de a csülköt igen :DDD

Dikusz 2019.08.10. 10:05:44

@MadMary: Vagy összevarrni, ha már kéznél volt a cérna!:)))

Dikusz 2019.08.10. 10:07:36

@látjátok feleim szümtükkel: Szerintem direkt csinálta így. Egész más az íze, mintha darálta volna a húst. De lehet nem jól gondolom.

MadMary 2019.08.10. 11:26:54

@Dikusz: Röfipatchwork. :-D :-D

MadMary 2019.08.10. 11:32:19

@Andrass9: Én is forgattam a fejemben a tojás ötletét, aztán annyiban maradtam magammal, hogy ekkora húskockák összeragasztásához annyi tojás kellene, ami rántottás csülköt eredményezne... :-) Persze mindez teória, ki kéne próbálni a gyakorlatban is. A "profik" az élelmiszeriparban zselatint használnak az ilyesmihez, annyit tudok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.10. 12:25:29

@MadMary: Ebből is látszik, hogy nem vagyok profi :)
A zselatintól azért félnék, mert az a melegben kifolyik, míg a tojás megszilárdul.
Talán agar-agar volna az igazi: az, ha egyszer megkötött, nem igazán olvad fel újra?
Ha belegondolunk, a disznósajt nem esik szét, de azt összepréselik, a folyadék és a levegő eltűnik belőle. Ennek analógiájára egy erősebb hálóval össze lehetne préselni, nem?
Csak ötletelek, de ha egyszer elkészítem, valamit kitalálok rá :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.10. 12:26:40

@Dikusz: Nem az összes húst kellene darálni csak kb 10%-át, az is jó kötő-töltő anyag lenne ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.08.10. 13:04:43

Köszönök szépen!
@Andrass9: @Dikusz: A fél szem úgy jön ki, hogy egy szem, az két sor. Ami a linken szereplő dolgokat illeti, a parasztkötés lassabb, de stabilabb csomókat eredményez, a necckötés gyorsabb, de bizonyos helyeken nem szoktuk alkalmazni. Az említett sarokszemre kötésnél például a szaporítószemeket mindig parasztkötéssel kötjük. Úgy néz ki, hogy egy szemről elkezdjük, és minden sor végén van egy szaporítószem. Kapunk egy egy háromszöget, aminek a két szára lesz a négyzet alakú emelőháló két oldala. Mikor elértük a megfelelő oldalhosszúságot, a sorok végén egy-egy fogyasztószemet kötünk, így a végén megint egy szem marad.
@trux77: @MadMary: Köszönöm! A zselatinnal az a baj, hogy csak akkor fogná össze, mikor már kihűlt.
@látjátok feleim szümtükkel: A darált hús lehet, hogy megoldaná a dolgot, de szokás szerint csak ennyire gondoltam túl a dolgot. A sertéshálót éppen a gumi miatt nem akartam használni. Nem tudom, milyen gumi van benne, de megsütni nem akartam.
Ahogy írtam, már motoszkál pár ötlet a tapasztalatokat értékelve, lehet, hogy hamarosan felbukkan valami újragondolt változat. Ebben az esetben talán nem számít szitokszónak az "újragondolt". :)

kobold63 2019.08.10. 13:34:26

@Andrass9:

Ismeretem szerint visszamegy folyékony állapotba. Kukta rendszerű edényekben biztosan, 100-120 C .

látjátok feleim szümtükkel 2019.08.10. 14:32:59

@Waka:

Nem a gumis sertéshálóra gondoltam, hanem arra.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.10. 14:42:27

@látjátok feleim szümtükkel: De azért szerinted az nem egy durranás ... Mennyi hálót kötöttél már életedben?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.10. 14:43:37

@kobold63: Elképzelhető! Mint írtam volt, csak ötletelek.
Minden esetre az olvadt csokoládéban nem folyik meg, az tuti :)))

látjátok feleim szümtükkel 2019.08.10. 15:15:57

@Andrass9:

Keveset, mert gyerek voltam.;D Kérsz egy hálókötő tűt?

Csepleszről, recehájról hallottál már? Netán cigánykát kóstoltál?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.10. 16:08:52

@látjátok feleim szümtükkel: Igen, ismerem a recehájat. A te mondatod viszont a gumis hálót helyezte előtérbe:
"Egyébként meg a háló nem akkora durranás, hiszen a húsvéti főtt csülköket is hálóban árulják. Csak az nem kézi fonású, és gumis."
De mindegy is ...

látjátok feleim szümtükkel 2019.08.10. 16:56:23

@Andrass9:

Dikusz azt kérdezte Trux77-től megennéd a hálót? Erre írtam "Amennyiben sertésháló lenne, akkor igen." Folytatásban van szó a gumis hálóról.

Teccik érteni?;D

Dikusz 2019.08.11. 16:32:40

Mi finom volt a mai ebéd?

látjátok feleim szümtükkel 2019.08.11. 17:05:18

@Dikusz:

Sárgarépás-zöldborsós rizs szalafádéval. Leves meg sózott rostos gyümölcslé. Vacsorára vegyes kompót a kertbe lelhető gyümölcsökből.

Neked?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.11. 17:29:29

@Dikusz: @látjátok feleim szümtükkel: Ebédre 2 szelet vajban rántott tőkehal kennyérrel és friss tartármártással.
Most meg egy sör ...

Dikusz 2019.08.11. 17:37:21

@Andrass9: Ez is jó kis könnyű ebéd. A sört pedig egészségedre kívánom!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.08.11. 20:47:44

@Andrass9: Ebédre 8 db fornettis pogácsa. Kiment a fejemből az évi rendes balatonarácsi kerti mulatság. Ebédet kihagyva, rohanvást mentem a buszpályaudvarra, hogy elérjem a járat, ott vettem valami szénhidrát. A tetthelyen 32 db csirke alsó- és felső combbal vártak, ugyan főznék már belőle valamit. Pörkölt lett, mellé fusilli, uborkasaláta. Utána oreo torta, gofri lekvárral, csokoládéöntettel és tejszínhabbal. Mellé pár sör és kis unicum, szétcsapatni a lipideket. Ja, közben szénné égtem a tűz mellett a napon. Azt hiszem, a mai vacsora kimarad.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.11. 22:32:28

@Waka: Szerintem ezt kellett volna @látjátok feleim szümtükkel: -nek ennie, ha hízókúrán van :)

Holnap hajnalban lecsapolják a véremet, korán kell kelnem.

A szomszéd kisgyerek (6 éves) átkéredzkedett, hogy megnézné a komposztálót!!!! Az őszibarack csemete kivételével minden növényt felismert. Még a zellerlevelet is megkülönböztette a petrezselyemtől. Mondjuk a felmagzott zellert csak szag alapján ismerte fel. Szedret, málnát levélről, uborkát, paradicsomot, csilit a termésről... Fantasztikus! 6 éves kiskrapek!

kobold63 2019.08.12. 01:12:10

@Andrass9:

Remélem, csak magcsapolják, nem lecsapolják.

MadMary 2019.08.12. 09:00:42

@Andrass9: A kissrác tényleg lenyűgöző! Ismerősi körből rengeteg iskolai történetet hallok arról, hogy mennyire nem ismerik a gyerekek a természetet (lásd "A kakaót a barna foltos tehén adja"), ez méginkább kivételessé teszi a pöttöm szomszédot. Lehet, hogy egy jövendő Bálint gazdának mutogatod a komposztodat! :-)
A vércsapolás apropóján pedig kobolddal értek egyet, remélem hagynak Neked is valamennyit. Ámbátor...
www.thesun.co.uk/fabulous/3037603/vampire-facial-beauty-kim-kardashian-bar-refaeli/
;-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.12. 10:12:16

@MadMary: Hogy egyesek mire nem képesek ... gggrrrrrrr

MadMary 2019.08.12. 10:24:32

@Andrass9: pecshirado.hu/jelentosen-megcsappant-az-unicum-fogyasztas
Unikummal pótold véred, azzal is a békét véded! :-D :-D

Dikusz 2019.08.12. 10:46:28

@MadMary: Semmi meglepő nincs benne, literje bőven 6000 Ft felett van. Annyit meg messze nem ér meg. Karácsony előtt szokott lenni a Tescoban 7+2 dl-es kiszerelésben, annyit még megér.

"Unikummal pótold véred, azzal is a békét véded!" - biztos a melegtől van, de nekem erről a Royal-bútoros, és a Fabulonos szólás ugrott. Kicsit sikamlós szólások, előferdülhet, hogy hallottad már őket:)))

MadMary 2019.08.12. 10:50:21

@Dikusz: Ááááá, dehogy-dehogy, szűzi füleimet becsukom az ilyenek hallatán! :-D Arra pedig nem is emlékszem, hogy mikor ittam utoljára Unikumot...

Dikusz 2019.08.12. 10:50:25

@Andrass9: Bármennyire is borsos(legalább 20 tekerés) az ára, azért jó gyógynedű az Unicum.
Eltartott egy ideig, amíg megkedveltem (először a Fagiforra emlékeztetett), csak ritkán jutok hozzá az ára miatt.

Vércsapoláskor malátaszörpikét szoktak inni!:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.12. 15:55:50

@MadMary: @Dikusz: Nekünk még van egy nagy üveg a megismerkedésünk utánról. 5 literes nagy golyó, bontatlan :)
Amúgy sok unicum elfogyott, amíg elviselhető volt az ára...

Dikusz 2019.08.12. 16:20:53

@Andrass9: Az már akkor muzeális értékkel bír! :))) Lesz valami nagy ünnepi alkalom, mikor felnyitjátok?

Épp tíz éve jutottam hozzá egy 1 l-es üveg Unicumhoz, nem golyós üvegben volt. A '80-as években palackozták, azt hiszem épp itt Budafokon, a Likőripari V. gyárában. Eliszogattuk, köze nem volt az eredetihez. Nagy csalódás volt, a mostanihoz képest.

MadMary 2019.08.12. 16:35:15

@Andrass9: Vigyázz rá, ez lassan múzeumi darab, aztán ha kerekedik valami kivételes alkalom, mégiscsak bontsátok fel. :-)

MadMary 2019.08.12. 16:36:08

@Dikusz: Hesskiafejemből, most jelent meg a kommented, egyre gondoltunk! :-D

Dikusz 2019.08.12. 20:06:06

@MadMary: Énnyerteménnyertem!:)))
Vírtuálisan bontsuk ki András unicumját, és igyunk egyet(kettőt) mindenki egészségére.

MadMary 2019.08.12. 20:34:21

@Dikusz: Tenyertél tenyertél, most pedig szééépenlassan cserkésszük be azt a gömbölyű üveget, aztán hopp.... hopp! Tekerd már le azt a fémkupakot! Na! Glu! Gluglu! Mindenki éljen hosszan és boldogan! :-D :-D

Dikusz 2019.08.12. 20:58:29

@MadMary: :))))
Vajon mit fog szólni András, ha ott settenkedünk a ház körül.:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.12. 21:26:45

@Dikusz: Majd rátok küldöm a macskát :)))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.08.12. 21:36:48

@Andrass9: Tényleg ritka az ilyen gyermek.
@MadMary: Cheers!
Köszönjük! :)

Kumari aki Nilüfer 2019.08.14. 10:44:04

@Waka: Ha Arácson a Balaton utcában voltál, akkor a szomszédban voltál..ott is nagy sütés.főzés volt, szülinap alkalmából,

Dikusz 2019.08.14. 14:02:39

@Kumari aki Nilüfer: Jöhetnél gyakrabban, hiányoznak a hozzászólásaid.:)))

Kumari aki Nilüfer 2019.08.14. 14:13:23

@Dikusz: Kedves vagy:)
Mostanában valahogy szétesett a napirendem, tartós szabadságon vagyok, és ugye az ember itthon valahogy jobban elfoglalja magát,..vagy nem is tudom:)Olvasni olvasok, csak nem gyakran tudok érdemben hozzászólni.
Mindenesetre főzni főzök szinte naponta :)

Dikusz 2019.08.14. 14:45:30

@Kumari aki Nilüfer: Érdemben én se mindig, de kocsmázni jó!:)

látjátok feleim szümtükkel 2019.08.14. 18:30:23

@Kumari aki Nilüfer:

Lehet, hogy putyin jobb főzni, mint a bloggazda rezsóján.

Dikusz 2019.08.14. 20:09:29

@Kumari aki Nilüfer: A sokhagymás/majorannás pulykamájhoz tarhonyát, a rántotthoz pedig sültkrumplit, vagy rizibizit (ennék) kovászos uborkával.:)
Desszertnek fagyit(talán szereti).

Kumari aki Nilüfer 2019.08.14. 20:17:08

@Dikusz: Tarhonyát ..hú de régen ettünk..nagy ötlet!Köszi!A sültkrumpli annyira nem, báááár..valami jó fűszeres , nagy cikkekre vágott..a kovászos ma fogyott el, és nem kaptunk kovászolni való uborkát, de van csemege vegyes vágott..és szeretjük a hagymás paradicsomsalátát, minden mennyiségben elfogy, az nem gond, desszert most nem játszik, mert érik a füge.
Aztán hétvégére sütök nutellás kelt kalácsot, azt igen szereti, és el is tartható, már ha nem fogy el pikkpakk:DD

látjátok feleim szümtükkel 2019.08.14. 20:33:34

@Kumari aki Nilüfer:

Én ma vacsorára kacsamájat sütöttem csíkokra szelve major annával, és zsályával, meg kevés borssal, hozzá kolompér pürének, és kiegészítőnek egy kanál cukron megpirítottam két eléggé éretlen almát, amiből a kukuc lyukakat kivágtam ( ez iazolja, hoyg abszolute bió alma volt ). Sajnos kukuc nem volt benne, pedig a rigó nagyon nézte jut-e neki valami jó falat. A kocsmai kukuc meg büdös, és rágós, ezért nem mertem neki ajánlani. Így kénytelen volt beérni egy kevéske nyers májjal.

Kumari aki Nilüfer 2019.08.14. 20:42:06

@látjátok feleim szümtükkel:

hahóha..ez a püre és alma..hmmm....(alma nincs itthon, ellenben megindult az agyam, mert szeder és füge van....és éretlen zöldalma..hmmm..ebből akár ki is jöhet valami:)

Itt a rigók a borostyánra járnak, meg a fügére..fene a gusztusukat!!!, a májra meg a macskák..ellenben nagyon sok szarka jelent meg a környéken, na, még azok is lopkodnak, na nem a családi ezüstöt, hanem a macskák kinti eledelét..egyik eszik, másik őrt áll, aztán cserélnek..de nekik is élni kell, jut is, marad is:D

látjátok feleim szümtükkel 2019.08.14. 21:22:57

@Kumari aki Nilüfer:

Nálunk sajnos nincs mit lopkodni a rigóknak, szinte alig maradt szőlő, elvitte a gomba. A maradékot megették a muslincák ( mivel kirepedtek a szemek a legutóbbi kis eső után ) így csak bolti szőlő van, de ahoz meg csak én férek hozzá.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.14. 21:56:24

@látjátok feleim szümtükkel: Nagyon kérek mindenkit, hogy ne is vegyétek észre ezt az állatot! Igyekszem kitiltani, de nem lehetek itt mindig.
Mondjuk azért kiváncsi vagyok, miért pont Dikuszt pécézte ki magának!

látjátok feleim szümtükkel 2019.08.15. 13:18:43

@Andrass9:

Oké, de akkor ki kéne írni az ajtó elé, hogy írni és beszélni tudó állatokat a kocsmába beengedni/behozni tilos.;D

Aki meg kíváncsi, az hamar megöregszik.
Nekem van rá tippem, de Dikusz nevében még tippelni sem szeretnék. Ennyi tisztelet jár a törzstagoknak.

kobold63 2019.08.15. 22:49:35

@Andrass9:

Mielött eltávolítottad a hozzászólását, olvashattad a megokolást. De ez sem mentség mások pocskondiázására.

Más személyeskedő hablagyolást is eltávolíthatnál!!!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.15. 23:08:44

@kobold63: Valóban, de az az illető pszichológiai eset. Hátha valaki tanul belőle :)

kobold63 2019.08.16. 02:39:32

@Andrass9:

Akkor a kórtörténébe való, nem ide. Tanuljon az orvosa.

kobold63 2019.08.16. 02:41:11

@Andrass9:

Aki pszihológiai eset, az felmentést kap mindenre?

MadMary 2019.08.16. 18:55:57

@kobold63: Olyan kérdést vetettél fel, amit sok-sok évtizede, sőt inkább évszázada próbálnak mindenki (vagy legalábbis a többség) számára elfogadható módon megválaszolni. Hogy nagyon rövid legyek: bűncselekmény elkövetése esetén a súlyos mentális zavar az úgynevezett „nyugati” országokban felmentést ad a büntetés alól, de az illetőt elmegyógyintézetbe utalják, ahol hosszú évekig, akár életfogytig is marad. Aki mentális zavara miatt magára vagy másokra komoly veszélyt jelent, szintén elmegyógyintézetbe utalható… aki pedig nem szaladgál az utcán késsel, „csak” káromkodik az utcán, beleköt másokba, úgymond „furcsán” viselkedik, az ilyen emberek esetében a szürke zónában mozgunk. A korábbi, András által törölt hozzászólónak komoly mentális problémái vannak, amik ugyanakkor – gondolom – nem olyan súlyosak, hogy hatósági kényszerintézkedést igényelnének. Nyilvánvalóan hozzáférhet az internethez, más módokon is megnyilvánulhat, ezek a megnyilvánulások pedig egyelőre nem érték el azt az ingerküszöböt, ami rendőrségi beavatkozást indokolna. Tudom, hogy nagyon nehéz a javaslatomat megfontolni, de egyszerűen hagyd figyelmen kívül minden kommentjét. A gyalázkodó megjegyzések nem a címzettekről, hanem a megjegyzést író személy elmeállapotáról tartanak tükröt. Ilyesmivel találkozni felkavaró, ijesztő – de hogy ismételjem magamat, _nem_ a célkeresztbe helyezett személyről szól a történet.

kobold63 2019.08.17. 01:09:18

@MadMary:

Aranyos vagy, de teljesen félreértetted a hozzászólásomat.