Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (67) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (6) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (34) bableves (3) bacon (33) Balaton (2) balzsamecet (12) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (45) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (24) bőrősháj (2) bors (236) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (64) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (35) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (49) csilipaprika (43) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (7) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (18) cukor (114) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (18) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (88) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (358) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (43) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (72) gyömbér (98) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (266) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (21) jalapeño (18) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (35) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (68) kakukkfű (36) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (8) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (24) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (65) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (21) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (132) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (6) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (39) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (90) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (72) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (4) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (106) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (4) oregano (45) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (116) paradicsomlé (23) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (36) pirítós (3) pirospaprika (67) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (30) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (36) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (38) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (61) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (45) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (42) salsa (3) San Marzano (3) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (131) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (224) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (4) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (30) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (76) tejfel (55) tejföl (75) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (182) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (193) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (16) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (32) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (7) zserbó (2) zsír (52) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Mangoldos-túrós pite

2019.07.29. 07:00 Waka

Idén is vetettem egy sor mangoldot. Fele a hagyományosabb kinézetű sima zöld változat, fele - mert azért nem bírtam magammal - saját szedésű magból, színes szárú. Elég korán a földbe került a mag, öntözni is tudtam, szépen megnőtt, májusban már lehetett szedni belőle.

img_20190715_174425.jpg

Érdekes módon azonban mindkét fajta elkezdett felmagzani. Korábban ez legfeljebb a színesekre volt jellemző, most azonban kivétel nélkül rákezdtek. Nagy gondot persze nem okozott, lenyisszantottam a szárat, a tövéről meg nő az új levél. Volt aztán minden, főleg "spenótfőzelék", került párolt zöldségbe, még egy levest is főztem. A töltikének azért nem álltam neki.
Itt volt az ideje, hogy valami új fogást készítsek belőle, főleg, hogy mostanában megint elég sok húst ettem. Az egyszer már elkészített empanadas jó kiindulási alap volt, de most más formát adtam neki. Eredetileg - az empanadashoz hasonlóan - rikottával akartam készíteni, de mostanában sehol nem kapok. Elmentem pár multi boltjába, végül a csarnokban a tejboltban találtam, 800 forint volt fél kiló. - A túrót - gondoltam -, akkor inkább túrót használok. És lőn.

img_20190717_211121.jpg

Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg búzafinomliszt
- 10 dkg sertészsír
- 1 teáskanál só
- 1 tasak sütőpor
- 2 egész tojás
- 180 g tejföl

A szokásos pitetésztát használtam, de kevesebb cukorral és több sóval. Teljesen azért nem akartam kihagyni a cukrot, úgy gondoltam, a kissé édeskés tészta izgalmas kontrasztot alkot majd a sós-fűszeres töltelékkel.

A töltelékhez:
- 90 dkg tisztított mangold
- 90 dkg tehéntúró
- 2 dl habtejszín
- 15 dkg füstölt szalonna
- 15 dkg kemény sajt (pecorino romano volt jelen esetben)
- 2 egész tojás
- só
- őrölt fekete bors

img_20190716_163658.jpg

A megmosott levelekből kivágtam az ereket, majd felcsíkoztam.

img_20190715_213546.jpgimg_20190715_214843_1.jpg

Az apróra vágott szalonna zsírját kisütöttem, a pörcöt kiszedtem és a villával összetört túróhoz kevertem. A túrót ekkor meg is sóztam. A későbbiekben elég sok só került még a töltelékbe, de a végeredmény igazolta, hogy szükség volt rá.

img_20190716_165122.jpgimg_20190716_170913.jpg

A visszamaradt zsíron megfuttattam a felaprított fokhagymát, majd apránként beletettem a lábosba a mangoldot és megfonnyasztottam. Nem úgy nézett ki az elején, hogy bele fog férni, de aztán nem volt vele gond. Sózta és borsoztam.

img_20190716_165507.jpgimg_20190716_170433.jpg

Mikor a mangold összeesett, felöntöttem a tejszínnel és fedő alatt félpuhára pároltam.

img_20190716_170549.jpgimg_20190716_172114.jpg

Langyosra hűtöttem a mangoldot és hozzákevertem a szalonnás túrót. A felvert tojásokat is belekevertem, hogy összefogja kicsit a tölteléket.

img_20190716_173832.jpg

A hozzávalókból lágy tésztát gyúrtam és 40-60 % arányban kettéosztottam. A nagyobbik darab került a tepsi aljára úgy, hogy egy 3 centis peremet hagytam neki.

img_20190716_174603.jpg

Belesimítottam a tölteléket, majd a tetejére reszeltem a pecorino sajtot. Eredetileg még 20 deka trappistát is szántam a pitébe, de azt már túlzásnak éreztem, nem került bele.

img_20190716_174823.jpgimg_20190716_175309.jpg

A maradék tésztát a tetejére egyengettem, szúrtam rá pár lyukat, hogy a gőz távozhasson.

img_20190716_175821.jpg

Hármas fokozaton egy és egy negyed órát sütöttem. Kellett neki a viszonylag hosszú sütési idő a vastag töltelék miatt.

img_20190716_193654.jpg

Hagytam meghűlni, aztán felkockáztam.

img_20190717_211042.jpg

A sokféle ízesítőnek köszönhetően igen finom lett, a mangold csak afféle vitaminforrásként szerepelt benne. Jó szaftos volt, szépen egyben maradt, nem volt szétesős. Ez is megvolt, lehet agyalni egy újabb felhasználási módon. Mangold végül is van bőven.

28 komment

Címkék: túró pite tejszín fokhagyma tejföl mangold füstölt szalonna pecorino romano mangoldos-túrós pite

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2014983414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2019.07.29. 09:23:18

Nekem nagyon tetszik, ajánlanám máskor a pite tetejének tojásos megkenését, de talán egy kis olasztott zsír is szép pirossá varázsolná.

Én pont most akartam kiírtani a mángoldot, de nem teszem. Pitét vagy valami hasonlót, esetleg rétest fogok belőle bűvölni. Azért ajánlanám figyelmedbe a cheddar sajtot, amit elég a vége felé rászórni a süti tetejére.

Mellesleg áttelel ez a zöld fajta, és ha enyhe a tél, akkor egész tavaszig akad rajta szedni való levél. Én egyszer vetettem a zöld, és a piros nyelű fajta magját, azóta mindig marad rajtuk annyi mag, amit elszórva, tavasszal kikelés után nem győzök szedni. A kacsák nagyon szeretik a virgázatát.

MadMary 2019.07.29. 19:53:32

Klasszikus olasz kombináció ez, "ricotta e spinaci", meg lehet tölteni vele raviolit, lehet pizzára is rakni, és ezzel az omlós alappal nyitott tetejű pite is készülhet... épp nőtt megint egy evésre való spenót nálunk, holnap lehet hogy megsütöm a művedet. :-) A tojással való megkenést én is jó ötletnek tartom!

MadMary 2019.07.29. 19:55:22

Eddig mindig csak terveztem a mángold vetését, de istókuccse jövőre megteszem! Meghoztátok a kedvemet hozzá az ötleteitekkel... :-D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.07.29. 21:38:27

Köszönök szépen!
Olybá tűnik, nyaral a gazda. :)
@látjátok feleim szümtükkel: A pitét nem szoktam kenni, marad, ahogy sikerül. Ha éppen jól megyen a sütő, kap egy kis pírt. Nálam mindegyik át szokott telelni (már, ha a földben marad), tavasszal kezd felmagzani.
@MadMary: Hajrá, nem fogod megbánni. Lehet, hogy idén már ősszel elvetem, hadd kezdje idejekorán a szezont. :)

kobold63 2019.07.30. 04:44:37

@MadMary:
Keto étrendet követő családtag részére próbálok ki különböző fogásokat. Kevesebb hús és több zöldség bevitele a célom és az élhetőbb életmód. Ezt a spenót-turó-tojás keveréket raktam le padlizsán szeletekkel. Az itten japán padlizsánnak nevezett, hosszú, keskeny, tömörebb termesztvényt használtam. Nagyon finom volt.

MadMary 2019.07.30. 09:28:13

@kobold63: Eszembe nem jutott volna padlizsánnal kombinálni ezt a tölteléket, de nagyon izgalmasan hangzik! Van hagyományos padlizsán a kertben, csak még nőnie kell - ha beérik, kipróbálom a receptedet. :-)

kobold63 2019.07.30. 11:51:02

@MadMary:

Tudom, hogy hagyományos parmezánnal bevonva sütni a padlizsánt, de az én kedvencem a vékonyra szeletelt és csak beolajozott tepsin ropogósra sütött chips.
A szükség leleményessé teszi az embert. Tegnap még "french fry"-t is csináltam jicamából, ami egy nagy karalábé nagyságú növény, a csicsókához hasonlóan inulint tartalmaz keményitő helyett, amit a szervezet nem tud felhasználni, igy cukorbrtegek és no carb-t követ ők is ehetik.

MadMary 2019.07.30. 13:26:10

@kobold63: Imádom a zöldségchipset, céklából, padlizsánból, répából, bármiből. :-D A tradicionális szicíliai "parmigiana di melanzane" (paradicsomos-parmezános sült padlizsán) pedig iszonyúan olajos, eszelősen hizlaló étel... én a jelentősen szelídített-kalóriacsökkentett változatát készítem, de aki eddig evett belőle ebédre, nem kívánt vacsorát, sőt még másnap reggel reggelit se nagyon.

kobold63 2019.07.30. 13:39:06

@MadMary:
A padlizsán, mint egy szivacs issza magába az olajat sütéskor, én ezért csak olajozott tepsin sütöm musszakához vagy a te "parmigiana di melanzane"-dhoz.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.07.30. 22:08:19

@kobold63: Remek ötlet, afféle moussaka. Ezzel a jicamával viszont felpiszkáltad a fantáziámat. Sajna: It is worth growing in cooler areas that have at least 5 months without frost, as it will still produce tubers, but they will be smaller. Bár azért kipróbálnám. A világcsúcs gumó 23 kg volt. Érdekes módon a mogyorós lednekre hajaz. mindkettő a Fabaceae családba tartozik. gasztroabc.hu/lexikon/alapanyagok/zoldseg/3004_mogyoros-lednek/
Ez is a terveim között szerepel, pár hete találtam egy helyet, ahol virágzik, onnan tervezek magot szedni. Egyébként hihetetlen jó illatú a virága.

kobold63 2019.07.31. 03:47:13

@Waka:

mogyorós lednek : fogalmam sem volt, hogy ez a neve, mi itt magunk között csak évelő szagosbükkönynek nevezzük, szedünk is gyakran, mert a kertemben az évente ültetett késöbb virágzik.

jicama: ha valakinek, akkor neked biztosan sikerül termesztenie. Viszont a csicsókát minden erőfeszítés nélkül lehet termelni, pár évig nekem is sikerült itt, az árnyékos kertben, pedig ez a napot szereti.

MadMary 2019.07.31. 13:09:46

@Waka: Most toltam be a sütőbe a "torta salata alla ricotta e spinaci"-t... ami a Te pitéd felső tésztaréteg nélkül, fenemód puccos olasz névvel feldíszítve. :-D :-D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.07.31. 13:38:05

@kobold63: Már csak a szaporítóanyag kérdéses. Bár mélyebben még nem mentem utána, a legtöbb átverésnek tűnik.
@MadMary: A pizza rusticára emlékeztet, azt is felírtam már a kéménybe, mint elkövetni valót. :D

MadMary 2019.07.31. 14:39:08

@Waka: Óóóóó, a pizza rustica napoletana... :-D Nagyon-nagyon szeretem a délolasz "szegények konyhájá"-ban azt, hogy milyen ötletességgel használják a különböző maradékokat. A pizza rustica is ilyen, de régen csináltam már! A spenótos-túrós jószágom pedig nagyon-nagyon jól sikerült (életem értelmének lelkes kritikája szerint), a szeleteket megfejeltem egy-egy tükörtojással, pukkadásig laktunk vele. :-) Lehet, hogy legközelebb pizza rusticát csinálok, és ott sorjázik még számos más filléres-de-csudafinom recept is... "gnam"! :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.31. 20:57:06

Ez jól néz ki! Nem kell azt kenegetni, csak megsütni! Egyesek ragaszkodnak a régi módszerekhez, és nem vesznek tudomást a rosszul működő sütőkről ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.31. 20:58:34

@Waka: Lassacskán eltologatod az összes posztot :))))
Hogy őszinte legyek, kivételesen örülök neki, mert jó recepteket írsz!!!!

Dikusz 2019.07.31. 21:23:00

@Andrass9: Letelt a nyaralás? Jó időtök volt?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.08.01. 13:45:13

@MadMary: Nagyon jól hangzik! Esetleg fotózhatnál is közben, lehetne belőle egy poszt.
@Andrass9: :)

MadMary 2019.08.01. 19:11:22

@Waka: Oly kedvesen lelkesítesz, hogy kezdem tényleg elhinni: poszt köllene írnom a magam konyhai dolgairól. :-D Ha belevágok a pizza rustica elkészítésébe, istókuccse készítek fázisfotókat, aztán hadd szaladjon... :-D :-D

MadMary 2019.08.01. 19:14:04

@Andrass9: A tojásos átkenésnek megvan az a varázslatos tulajdonsága, hogy a legócskábban működő sütőben is képes aranybarnára pirulni, és ennek révén csillogó lakkmázba vonni a pitécskéket és egyéb alkotásokat... :-) Isten hozta a kocsmárost vissza a pult mögé! :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.01. 22:32:53

@MadMary: Nagyon köszönöm a szép szavakat! Ami az ócska sütőket illeti, Waka és én is meg vagyunk vele áldva!!!
Viszont megszoktuk, oszt így sütünk :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.01. 22:35:54

@MadMary: Bármilyen poszt készül, gyakorlatom van benne, hogy olvashatóvá tegyem :)
Tényleg nagyon szeretnénk vendégposztot - akkor nem minket piszkálnak :))) (Nem beszélve arról, hogy megkönnyíti a dolgunkat ... )

MadMary 2019.08.02. 14:22:26

@Andrass9: Hát akkor tényleg nekiállok a napokban, osztán jöjjön, aminek jönnie kell... :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.02. 21:13:47

@MadMary: A lényeg, hogy ne formattáld a szöveget - az az én dolgom. Sima Notepad elegendő a szövegnek. A képeket meg nyugodtan az eredeti felbontásban küldjed, majd kivágom és beillesztem a helyére.
Várom, mit készítesz :))) A címem andras kukac andras pont net - nem túl bonyolult.

MadMary 2019.08.02. 21:29:45

@Andrass9: Köszönöm szépen az instrukciókat - blogoltam már, van némi gyakorlatom, de nem a blog.hu-n, jól jött az emlékeztető. :-) Konkrét határidőt nem ígérek, de lehet, hogy valamikor a jövő héten nekifogok!