Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (67) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (6) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (34) bableves (3) bacon (33) Balaton (2) balzsamecet (12) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (45) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (24) bőrősháj (2) bors (236) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (64) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (35) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (49) csilipaprika (43) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (7) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (18) cukor (114) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (18) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (88) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (358) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (43) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (72) gyömbér (98) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (266) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (21) jalapeño (18) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (35) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (68) kakukkfű (36) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (8) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (24) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (65) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (21) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (132) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (6) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (39) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (90) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (72) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (4) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (106) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (4) oregano (45) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (116) paradicsomlé (23) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (36) pirítós (3) pirospaprika (67) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (30) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (36) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (38) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (61) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (45) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (42) salsa (3) San Marzano (3) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (131) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (224) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (4) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (30) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (76) tejfel (55) tejföl (75) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (182) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (193) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (16) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (32) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (7) zserbó (2) zsír (52) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Egy kecskegida megüdvözülése

2019.07.26. 07:00 Andrass9

Hamár úgyis kecske a téma, lássunk egy másikat!

Soha nem ettem kecskét, hát még gidát! Barátunk, akinek dílere van, eldicsekedett, hogy vett egy kecskegidát konyhakészen. Velem ilyen még nem fordult elő, megkértem hát, hogy nekem is szerezzen egyet. Az alábbi dolgokat kaptam (a belsőséget nem is fotóztam le, az majd egy másik étel lesz!)

09.jpg

Nagyon sokat agyaltam, hogy ezt hogy kellene elkészíteni. A legnagyobb gondom az volt, hogy rajtam kívül ki fog még enni belőle! A felmérés szerencsére kiadta a Táncos Társamat, valamint a fiamat. Szóval: azért van rá vevő, csak jól kell reklámozni.

Az irodalom szerint ez egy nagyon száraz hús, tehát szalonnával kell spékelni. A fűszereket szereti gazdagon használni, ezért lementem a veteményesbe aratni. Valamennyi száraz fűszer sem ártott:

  • 2,5 kg kecskegida (comb, lapocka, gerinc, oldalas)
  • 2 ág oregano
  • 2 ág orvosi zsálya
  • 3 ág lestyán (nincs itthon a feleségem :)
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 ág rozmaring
  • 10 dkg csemegeszalonna hosszú csíkokra vágva
  • 20 tekerés feketebors
  • 2 ek kakukkfü
  • 2 ek római kömény
  • 1 ek őrölt kömény
  • 1 ek őrölt szegfűszeg

10.jpg

A zöldfűszereket mozsárba tettem, hogy rendesen megzúzzam őket. A konyhakész húsdarabokat megtüzdeltem szalonnával (oly vékonyka volt a húsa, hogy azon át nem tudtam húzni, ezért hosszanti hasítékokba tettem), tekertem rá borsot is rendesen.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A megtüzdelt húsokat bedörzsöltem a megzúzott zöldfűszerekkel, megszórtam a száraz fűszerekkel is. Eredetileg két alkalomra szántam, ezért a két tányér. Aztán mégis a lustaság győzött: elkészítem egyben az egészet!

15.jpg

Persze köret is kell a gidácskának.

  • 1,5 kg parázskrumpli (újkrumpliszezon van, vagy mi a szösz)
  • 3 vereshagyma
  • 1 zöldpaprika (TV)
  • 10 dkg csemegeszalonna

16.jpg

Mivel sütőben terveztem elkészíteni, a nagy fedeles jénai tepsibe locsoltam olivaolajat. Belekarikáztam a paprikát és a hagymákat. A befűszerezett húsokat elegyengettem a hagyma-paprika ágyon (így nem égnek le a tepsiben). Persze a fűszerágyat is rátettem. A húsokra tettem egy másik réteg hagyma-fűszer-szalonna réteget, az meg nem árthat neki.

17.jpg 19.jpg 20.jpg 21.jpg

Ezt befedve a sütőbe tettem 200C-ra. Másfél órát szaunázott a hús a sütőben. Kivettem a húsokat egy alufóliával bélelt tepsibe, hogy a grill alatt adjak nekik egy kis pirosságot. Addig a jénaiból kinyertem a szaftot, amit eresztett a sütéskor.

22.jpg 23.jpg 24.jpg

Beletoltam a botmixert (igen, a szalonnát és a hagymát is pürésítettem!). Belemártottam egy kanalat, aminek a hátldalán végighúztam az ujjamat. Mivel a csík szabályos lett, a szaftot tökéletesnek deklaráltam.

25.jpg 26.jpg 27.jpg 28.jpg

A maradék szalonnacsíkokat a tüzdelésből serpenyőbe tettem kisütni. Erre rádobtam a felezett parázskrumplit, amit gyorsan meg is sóztam. Kevés kakukkfüvel fűszereztem, majd amikor megpirult, rászórtam több marék aprított petrezselymet. Ne feledjük, tavasz van, ami a petrezselymes krumpli szezonja!

29.jpg 30.jpg 31.jpg 32.jpg

Zöld köretet is kell készíteni ennek a csodás húsnak. Arra gondoltam, hogy wokban készítek valami könnyű és tavaszit (csak kettőnknek kell főznöm):

  • 1 TV paprika
  • 1 cukkíni
  • 1 kaliforniai paprika
  • 2 idei sárgarépa

33.jpg

Kezdtem is kaszabolni mindent. A zöldpaprikát vékony félkarikákra. A kaliforniait vékony csíkokra.

34.jpg 35.jpg

A cukkínit és a sárgarépát vékony csíkokra vagdostam (julienre vágtam). egy girizd fokhagymát megpucoltam, egy ujjnyi gyömbért lereszeltem. Zsiradéknak meg ghí-t választottam.

36.jpg

A wokba pár evőkanálnyi ghít tettem. Ez elbírja a legnagyobb meleget is! Belekevertem a gyömbért és a fokhagymát, hogy ízesítsem kicsit. Hozzáadtam egy teáskanálnyi csilipasztát is. Ebben a keverékben megpirítottam a cukkínit, a sárgarépát és a paprikákat - külön külön!

37.jpg 38.jpg 39.jpg 40.jpg

Tálaltam egy kecskegidacombot a petrezselymes krumplival és a wokban készült zöldekkel.

41.jpg

Táncostársam nem tudta kivárni a fotózást ...

42.jpg

A szaft maradékát visszaöntöttem a maradék húsokra a jénaiba, hogy így másnapra összeérnek.

43.jpg

Mivel ez nem egy estés étel, másnapra is maradt bőven. Viszont ekkorra egy másik köretet készítettem hozzá.

  • 2 idei sárgarépa
  • 2 kis cukkíni
  • 1 kaliforniai paprika
  • 1 nagy vereshagyma
  • 1 TV paprika
  • 7 kisebb öreg krumpli
  • 2 ek szójaszósz
  • 2 ek ghí

44.jpg

Felforrósítottam a ghít a wokban. Rádobtam a kicsire vágott cukkínit, amihez egy kis szójaszószt is adtam. Szűrőkanállal kiszedtem egy nagyobb tálba, majd jött a sárgarépa. Imádok a sárgarépát wokban megsütni! Édes, karamellizálódik, és még roppanós is marad :) A hagymát öregre vágtam, mert nem párolni akarom, hanem szeretném, ha harapni lehetne. Végült a paprikákat pirítottam kicsinyt.

45.jpg 46.jpg 47.jpg 48.jpg

Persze most is készült petrezselymes krumpli - tavasz van, nem? - de kivételesen öregkrumpliból, mert a parázskrumpli már elfogyott tegnap.

49.jpg

A wokban pirított dolgokat egy nagyobb jénaiban összekevertem, így tálaltam a hús mellé.

50.jpg

Most már több türelem volt a tálalásnál, fotózni is tudtam. Az én tányérom:

51.jpg

A fiam tányérja:

52.jpg

Én kézbe fogtam a combot, úgy harapdáltam le a húst róla:

53.jpg

Konklúzió:

Ennél ízesebb húst még nem ettem. Szaftos, ízletes és laktató. Persze nem biztos, hogy mindenki enne kecskegidát, de aki vállalja, az nagyon szerencsés!

Jó volt látni, amint Táncos Társam üzengetett a fiának, hogy TÉNYLEG kecskegidát eszik, és izlik neki :)))

55 komment

Címkék: krumpli kecske hagyma zsálya szójaszósz bors római kömény rozmaring szalonna sárgarépa cukkíni kaliforniai paprika oregano petrezselyem zöldpaprika kömény lestyán kecskehús ghí parázskrumpli kakukkfü szegfüszeg öregkrumpli

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr914945504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2019.07.26. 08:28:50

Ez a legszebb fotó, amit valaha készítettél a saját főztödről.:D
Sajnos az ízek fotón át nem tapasztalhatók.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.26. 09:12:55

@látjátok feleim szümtükkel: Köszönöm! Bár nem tudom melyik fotóra gondolsz - van vagy 40 is :)

látjátok feleim szümtükkel 2019.07.26. 10:01:07

@Andrass9:

Talán mindre?;D

Azért van kedvencem is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.26. 10:44:23

@látjátok feleim szümtükkel: Nagyon nagy becsben tartottam a kisgidát. Az egész hús, belsőséggel 2,5 kg volt...

Dikusz 2019.07.26. 10:59:24

@látjátok feleim szümtükkel: Akkor a fotókat kell megkóstolni.:)))

látjátok feleim szümtükkel 2019.07.26. 10:59:33

@Andrass9:

Látszik a poszt címéből is.
Persze én már régen mondtam, hogy a kecske húsa kiváló.

Dikusz 2019.07.26. 12:02:48

@Andrass9: Jó ötlet volt "szaftosítani". Biztos finom, gyenge volt a húsa, de nekem (ez az én bajom) túl fűszeres.
A ropogós wokos köret meg nekem sajnos nem jó...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.26. 14:19:26

@Dikusz: Hmmm - egy étel, amit nem kunyerálsz? :))))

Dikusz 2019.07.26. 14:24:10

@Andrass9: Már nem merek.:)))
A ropogós ételek elfogyasztása nálam technikai akadályba ütközik...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.26. 15:28:04

@Dikusz: Ez nem volt annyira ropogós, de megértelek :((((((

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.26. 16:06:30

@látjátok feleim szümtükkel: Ja persze, Babette_ megmagyarázta neked :) Annyi kecskét senki sem vágott, mint ő (azt hiszem).

látjátok feleim szümtükkel 2019.07.26. 17:50:13

@Andrass9:

Sajnos Babett még azt sem tudta mi az a kecske ( nem is volt még talán ötlet szintjén sem ) amikor én már azt firtattam, hogy tud a gólya egyszerre két kisgidát is hozni. Mivel nekünk is volt egy ideig kecskénk.

Ne kötőzködj velem!;D

Dikusz 2019.07.26. 18:45:05

@látjátok feleim szümtükkel: Én egyszer már láttam élő kecskét, de lehet az se az vót... :)))

látjátok feleim szümtükkel 2019.07.26. 18:51:00

@Dikusz:

Ha szarva közt volt a tőgye, akkor biztosan nem az vót.;D

látjátok feleim szümtükkel 2019.07.26. 18:57:49

@Dikusz:

Apám valaha vadászott a barátaival, és lőttek egy darut. Ez olyan régen volt, hogy akkor még lehetett a darura is lőni, főleg azért mert kellett a daru toll a sityakra ( már akinek dukált ), meg egyébként azért, mert volt. Meg is főzték, és az ételből megkínálták az egyik barátjukat, de neki azt mondták, hogy vadliba. Ette az illető, majd egyszer szóvá tette, hogy ennek a libának feltűnően sok nyaka van.:D

MadMary 2019.07.26. 19:54:05

Én meg a klasszikus dilemmától szenvedek… egyrészt a barátnőm lányáék tartanak kecskét, a bébikecskéknél édesebb-aranyosabb ugrándozó plüssjátékot még nem hordott hátán a föld, másrészt a kecskegida nagyon-nagyon-nagyon finom. Úúúúúgy rávetettem volna magam az egyik feltálalt combikára, ugyanakkor kb. 5 percenként fel is sóhajtottam volna, hogy szegény kicsi állat. Klasszikus tudathasadásos húsevő hozzáállás… :-/

Dikusz 2019.07.26. 20:28:50

@látjátok feleim szümtükkel: :)))
Nem zergetollat tettek a kalapra? :D

Dikusz 2019.07.26. 20:29:58

@MadMary:"Klasszikus tudathasadásos húsevő hozzáállás… :-/"
Az már igaz!

MadMary 2019.07.26. 21:09:49

@Dikusz: @Andrass9: Mekk-mekk-meeeeeeekkkk.... :-( :-/ :-(

dirkstruan 2019.07.26. 21:53:01

Ha ez tényleg gida volt, akkor ennyi fúszerrel csak elrontottad az ízét. Elment a kecske gida ÍZE. 1-2 fűszer. Gida = friss hús íz. Gida húsa édeskés. 2 óra sütés? Egy ilyen zsenge húsnak az 1 óra is sok! Lehet, hogy egy vén kecske volt? :)

Nokis 2019.07.26. 21:56:43

@Andrass9: Ha valóban nagy becsben tartottad volna, nem etted volna meg...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.26. 22:06:42

@dirkstruan: Pontosan az édeskés íz miatt fűszereztem. A másfél óra pedig tökéletes választás volt.
Végülis az eredmény számít, nem a vélemények :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.07.26. 22:13:18

Köszönök szépen!
Ami azt illeti, túlzásnak találom ennyiféle és ekkora mennyiségű fűszer felhasználását. A wokos zöldséget is kár volt elvinni keleties irányba. A sütési idővel nem szállok vitába, csak míg átmelegszik a sütőben egy ilyen tömegű hús, az majd' egy óra.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.26. 22:14:19

@Nokis: A kettő abszolute független! Én egy Wagyu marha szeletet is nagy becsben tartok: értékes és finom hús, ezért is eszem meg :)

Dikusz 2019.07.26. 23:21:32

@MadMary: @Andrass9: Miaúúúú... (egy kecske, aki idegen nyelven mekeg) :)))

Dikusz 2019.07.26. 23:23:26

@Andrass9: Viszont a marhaszelet -még ha Wagyu is, nem tud mekegni.:)

Nick Reevers 2019.07.27. 07:11:29

...a kecskehús nem karakteres,csak kínjukban eszik a fiatal bakot akik tartják (nem tejel) vagy eladják jó pénzért... fűszerezni kell, hogy legyen íze, de azért ilyen nagy hokusz-pókuszt nem csinálnék...

hypochloride 2019.07.27. 07:44:16

Vitába szállok a kijelentéssel, miszerint a kecskehús nem karakteres. Nekem vannak kecskéim (is), magam vágom és dolgozom fel és családom nagyon szereti, éppen azért amilyen: kicsit rágós, de nem csimbókos, hanem inkább kellemesen tömött, és az íze is jellegzetes, például a nyúltól nagyon is jól megkülönböztethető. Hozzáteszem, húst nagyon ritkán veszünk, van mit vágni (pedig öt tagú a család) és a kecske, birka, liba szabadon vannak, a nyulak pedig naagy kifutóban, nem ketrecben, és amikor csak lehet, zöldet kapnak. Így jellegzetes állaga és jó íze van a kecskének is.

hypochloride 2019.07.27. 07:47:35

Hopp, mlég valami: nem kínjában vágja az ember a gidákat, hanem a húsáért. Adott esetben a gödölyét is, ha nem megy tejelésre. Nálunk -- például -- éppenséggel úgy van tervezve a tartás, hogy az öreg tejelők tejelnek, de ahhoz előbb ollózniuk (fialni) kell, a gidák, gödölyék meg fél éves koruk előtt lesznek vágva. Így tej is van, sajt is lesz és hús is van rendesen, és füvet sem kell nyírnom.

látjátok feleim szümtükkel 2019.07.27. 09:06:44

Gyakorlatilag a fiatal állatt húsa nem egy jellegzetesen aromás hús. Nyilván ha az ember jót akat enni, akkor azt fűszerezi.

A fűszerezés meg egyéni ízlés kérdése, ezért ezen nem sok vitatni való akad. Én megettem volna a poszt béli sült húst, ha meghív a gazda, de sajnos nem hívott.;(

Ja, és én a bikrapaprikást csak sóval, vöröshagymával, és némi őrölt borssal, meg az őrölt paprikával ízesítem, és még senki nem mondta rá, hogy nem jó. Kecskéből is főztem már hasonlóan paprikást, az is elfogyott. Persze főztem már vörösborral és egyéb fűszerekkel is, asse volt rossz.

petimegmondja 2019.07.27. 09:25:13

@hypochloride: Azt a "szabadon"-t mennyire kell szó szerint érteni? Nem rágnak le mindent a veteményestől a bokrokig? Tényleg érdekel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.27. 09:34:48

@petimegmondja: Feltételezem, hogy azért van valami kerítés körülöttük - de majd @hypochloride: kiigazít, ha nem jól sejtem :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.27. 09:35:55

@látjátok feleim szümtükkel: Hívtalak volna, de oly kevésnek bizonyult, hogy seperc elfogyott ...
Neked amúgy se tenne jót a fűszeres hús :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.27. 09:40:32

@hypochloride: Jó lehet így élni! Még mobilra sincs szükség, leköt a gazdaság. Gondolom, nem kevés munka van az állatokkal: etetni, fejni, egészségesen tartani, stb. teljes embert kíván - tán nem is egyet!

látjátok feleim szümtükkel 2019.07.27. 11:29:55

@Andrass9:

Továbbá még rá kell érni eszet osztani a kocsmában i, asse kutya.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.27. 21:14:49

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem nem tűnt észosztásnak a komment - elnézést!!!

MadMary 2019.07.28. 00:02:08

@látjátok feleim szümtükkel: Nem nagyon szoktam igazságosztóként fellépni, de csendben csatlakozom András meglátásához... egy állattartással, ezen belül kecskékkel foglalkozó ember írt gyakorlati tapasztalatairól, egyszerűen és direkte. So what...? Miért ne férne el ez a vélemény/meglátás itten a sok tarkabarka komment között?

MadMary 2019.07.28. 00:06:47

Egyébként meg oly mindegy... hihetetlenül szerencsésnek tartom magamat azért, mert a szűk baráti körömön belül senki sem akarja megmondani a többieknek az egyedül idvezítő kánont a babfőzelékről vagy a posírozott tojásról, megbeszéljük, kicseréljük a magunk gyakorlatát, aztán mindenki azt csinál, amit akar... és szeretjük egymást ugyanúgy, mint korábban.

kobold63 2019.07.28. 02:34:20

@Andrass9:
@MadMary:
Egyetértek!

@hypochloride:
Szivesen látjuk az idetévedő látogatókat, örömmel vesszük véleményüket, tapasztalatukat, különösen a számunkra kevésbé ismert területekről.

látjátok feleim szümtükkel 2019.07.28. 05:53:40

@Andrass9: @MadMary:

Szerintetek akinek van valamilyen tudása, és azt megosztja másokkal az nem észosztás?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.28. 08:43:43

@látjátok feleim szümtükkel: Nem, az nem észosztás.
Észosztó az, aki azt hiszi magáról, hogy már mindent tud, megélt az életben, és ezt mindenkinek le akarja nyomni a torkán. A hangsúly az "azt hiszi"-n van, mivel általában nem ért az éppen tárgyalt dolgokhoz. Pejorativ jelző.

látjátok feleim szümtükkel 2019.07.28. 13:59:19

@Andrass9:

No de az én mondatomban mi a pejoratív? Nem azt írtam, hogy osztja az eszét. Talán néha a mondat szerkezetét is érdemes átgondolni a tartalommal együtt.
Te is osztod az eszet, nem is egyszer, mert van. Eszed is, meg tudásod is. Néha még időd is, bár nem egyszer előferdül, hogy napokig nem nézel be a kocsmába. Azért már kinézhetted volna belőlem, hogy tudok különbséget tenni az eszet osztás, és az észosztás közt.

Egyébként ha jobban megfelel, akkor tőlem kecsketejet is oszthat, ha akar. Én nem szeretem a tejet. A kecskehúst viszont nagyon.

MadMary 2019.07.28. 17:39:08

@látjátok feleim szümtükkel: A hétköznapi magyar nyelvben az "osztja az észt" a "tudálékoskodik", "kellemetlenül okoskodik" szinonímája... szerintem.

Dikusz 2019.07.28. 19:34:43

Nem sok már ez az eső a kertjeiteknek?

MadMary 2019.07.28. 19:41:48

@Dikusz: Nálunk elég sok a szomjas növény (uborkák, tökfélék, két méter magasra növő paradicsomok...), úgy hogy én eddig még örülök annak, hogy nem nekem kell az innivalót töltögetnem a gyökereikhez. :-)

MadMary 2019.07.28. 19:43:27

@Dikusz: ... azt elfelejtettem hozzátenni, hogy az elmúlt napok igazán durva, özönvízszerű esőzéseinek mi csak a szélét kaptuk.

Kumari aki Nilüfer 2019.07.28. 20:19:04

@MadMary: Debrecen.Józsa is a szélét kapta,( a város kicsit többet) de itt is volt kiadós-mármár felhőszakadás-eső. Mondjuk, kellett, de annyira nyomott és párás az idő, hogy a vérnyomásom erős liftezésben van:(

MadMary 2019.07.28. 20:23:55

@Kumari aki Nilüfer: Én egész nap kókadoztam, alig másztam ki az ágyból, olvastam-elaludtam-felriadtam, aztán délután 5 körül megjelentek a kavargó felhők és az erős déli szél esővel, de nem a trópusi vízfüggönyszerű zuttyle esővel... nem csodálom, hogy liftezel, én is azt tettem gyakorlatilag egész nap. :-(

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.07.28. 20:52:53

@Dikusz: 22,5 mm tegnap, előtte egy hónapig illetve ma egy csepp sem. Inkább kevés, a 60 mm jobban hangzana.

trux77 2019.07.28. 22:20:52

@Waka: Itt 8 óra óta folyamatosan esik, elég intenzíven...de itt maximum az utcák lesznek tisztábbak :)

Dikusz 2019.07.29. 09:07:37

@Waka: Átküldöm innen hozzátok.:)

látjátok feleim szümtükkel 2019.07.29. 09:24:54

@Dikusz:

Nálunk nem, de szerencsére az éjjel még jött egy kevés. Egyedül a szőlő nem szereti, sajnos kirepednek a szemek.