Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (67) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (6) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (34) bableves (3) bacon (33) Balaton (2) balzsamecet (12) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (45) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (24) bőrősháj (2) bors (236) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (64) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (35) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (49) csilipaprika (43) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (7) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (18) cukor (114) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (18) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (88) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (358) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (43) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (72) gyömbér (98) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (266) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (21) jalapeño (18) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (35) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (68) kakukkfű (36) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (8) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (24) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (65) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (21) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (132) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (6) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (39) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (90) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (72) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (4) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (106) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (4) oregano (45) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (116) paradicsomlé (23) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (36) pirítós (3) pirospaprika (67) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (30) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (36) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (38) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (61) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (45) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (42) salsa (3) San Marzano (3) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (131) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (224) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (4) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (30) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (76) tejfel (55) tejföl (75) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (182) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (193) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (16) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (32) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (7) zserbó (2) zsír (52) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

A róka és a kecske

2019.07.23. 07:00 Waka

Akár egy tanmese címe is lehetne, valami modern Aesopus billentyűjéből. Valahogy így.

A soros (sic!) választásokat követően a miniszterelnök vállalkozó barátjának legkedvesebb unokaöccsét nevezték ki a Nemzeti Dűlőútkezelő Zrt. élére. Az az apróság, hogy az öcskös nagyjából annyit ért a dologhoz, mint hajdú a harangöntéshez, senkit nem zavart. A személyes audiencián annyit kötött a Nagy Ember a lelkére, hogy záros határidőn belül nyereségessé kell tennie a céget. Egy céget, amely az állam által az adófizetők pénzéből csurgatott költségvetésből működik, nyereségessé tenni, na ez volt a kihívás. Az öcskös a szokásos rendrakás után - kibaszkodott pár neki nem tetsző arcot és felvette két hajdani kollégiumi szobatársát - nekiveselkedett a feladatnak. A kiadásokat átnézve feltűnt neki az útkaparók serege. Ami a fizetést illeti, a bérlista alján kullogtak, de nagy számuk miatt jelentős kiadást jelentettek a cégnek. Gondolt egyet és kirúgta a nyolcvan százalékukat. A maradék a következő fél évben mondott fel, miután kiderült, hogy a munkájuk az ötszörösére nőtt, és az egyik jogász haver leleményessége - a kollektív szerződésben talált joghézag - következtében a fizetésüket sikerült a felére csökkenteni. Az útkaparók nem dőltek a kardjukba. Ugyanebben az időben a kies Nyugat-Szomszédországban éppen belefogtak egy hosszútávú programba, melynek célja a dűlőutak teljes rekonstrukciója, valamint azok folyamatos karbantartása volt. A főutakkal és a sztrádákkal eddigre végeztek, az utak mentén nyírt pázsit, temérdek muskátli és 10 kilométerenként működő és tiszta WC volt. Az útkaparók tehát odébb mentek egy országgal, ahol tárt karokkal, szállással, bőkezű fizetéssel várták őket.
A Nemzeti Dűlőútkezelő Zrt. költségvetési mutatói pedig végre kedvező tendenciát mutattak, és az öcskös elégedetten dőlt hátra. A dűlőutak meg kezdtek lerothadni. Egy év múlva olyan szintre süllyedt az állapotuk, hogy onnan már a béka seggét is csak erős távcsővel lehetett látni.
Ekkoriban esett meg, hogy az egyik gazda elindult szekerével a szomszédos városba, ahol éppen bor, pálinka és kolbászfesztivált tartottak. A bort ugyan senki nem értette, hiszen a város földrajzi adottságai révén kimaradt a történelmi borvidékek sorából, olyannyira, hogy az ennek ellenére arrafelé szőlőből készített folyadékot még a legnagyobb jóindulattal sem lehetett bornak nevezni. A polgi mindenesetre borissza volt és senki nem mert ellentmondani neki. Szóval ment a gazda a fesztiválba, úgy gondolta, elad valamennyit a házilag készült portékából a városi népeknek. Befogta az egy szem rossz dikhencet a szekérbe és felpakolt. Vitt lekvárt, befőttet, házi sajtot és némi füstölt disznóságot. Ahogy komótosan hajtott a hepehupás dűlőúton az egyik kátyúban akkorát döccent a szekér, hogy egy guriga sajt leugrott róla és meg sem állt az árokig, ahol el is tűnt a magas fűben. (Az árokpartot sem kaszálta ekkoriban már senki.) Itt lelt rá másnap a kecske és a róka. A kecske az árokpart dús füvében legelészett, ínyenc lévén a papsajt termését csipegette le egyesével. A róka meg egy különösen sikertelen éjszakai vadászatról tartott éppen haza, korgó gyomorral szaglászott a susnyásban, hátha ráakad valami eltévedt egérkére. A sajt láttán mindkettejük szeme felcsillant. Csak az volt a kérdés, hogyan osztozzanak. A róka végül a briliáns megoldással nyisszantotta ketté a gordiuszi csomót. Elharapta a kecske torkát, aztán szőröstül-bőröstül felfalta. (Oké, tudom, de ez egy bitang nagy róka és egy egészen kicsike kecske volt.) Mivel a róka is igen nagy gourmand volt és mint ilyen tudta, hogy az étkezést hogyan illik befejezni, leküldte a sajtot a kecske után. Elégedetten, tele hassal indult hazafelé a bolháktól hemzsegő nyári szállása felé egy kis szunyókálásra. A jóllakottság azonban végzetesen figyelmetlenné tette, így nem vette észre a nyiladék szélén lesben álló erdészt, aki annak rendje és módja szerint lepuffantotta. A brenneke valósággal kettétépte a szerencsétlen rókát, egyből kiszenvedett, még egy rövid fohászra sem maradt ideje.
Szóval eddig lett volna a mese, mindenki vonja le maga a tanulságot, az van ugyanis számos.
Talán az lenne a legkézenfekvőbb, hogy kecskére ne egyél sajtot, mert ólommérgezést kapsz.
Az igazság azonban - mint legtöbbször, most is - ettől sokkal prózaibb.
Kedvenc trombitásom megkérdezte, érdekel-e egy kis kecskehús. Még szép, hogy érdekelt. Két nap múlva hívott is, hogy itt az állat. A fél kecske három darabban érkezett, végül a combját választottam. Még aznap jutottam hozzá mintegy negyven deka rókagombához az egyik kedves kollegina jóvoltából. Együtt volt hát minden egy jó kis fogás elkészítéséhez.

img_20190713_170725.jpg

Hozzávalók a páchoz:
- 0,5 l száraz vörösbor
- 1,5 l víz
- 1 szál petrezselyem gyökér
- 3 kisebb sárgarépa (vagy amilyen színű éppen akad)
- 1 fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 ágacska rozmaring
- pár szál kakukkfű
- 3 babérlevél
- pár szem fekete bors
- pár szem borókabogyó
- 1 szárított csili
- 1 teáskanál reszelt citromhéj (akár ugyanannyi kandírozott)

img_20190710_163357.jpg

A sütéshez:
- pár gerezd fokhagyma
- rozmaring
- só
- őrölt fekete bors
- 20 dkg bacon
- 1 fej vöröshagyma
- sertészsír

A szószhoz:
- 40 dkg erdei gomba
- pár kanál pecsenyezsír és szaft
- 2 dl habtejszín

- Azért nem árt, ha a fentieken kívül beszerzünk egy 1,6 kg-os kecskecombot is, mert magukban nem sokra megyünk velük.

img_20190710_164258.jpg

Elsőként a pácot főztem meg, mivel három napig szándékoztam pácolni a húst. A zöldségeket felaprítottam, hozzáadtam fűszereket, beleöntöttem a bort és a vizet. A forrsától számított húsz percig főztem, majd kihűtöttem.

img_20190710_163836.jpgimg_20190710_170729.jpg

A kihűlt pácot a húsra öntöttem és lefedtem frissen tartó fóliával. Három napig pácoltam a hűtőben a húst, napjában kétszer megforgattam.

img_20190710_210729.jpgimg_20190710_210936.jpgimg_20190711_065624.jpg

A pácból kivéve lecsöpögtettem és szárazra töröltem. Megtűzdeltem fokhagymával és rozmaringgal, sóztam és borsoztam.

img_20190713_094647.jpg

A vöröshagymát felszeltem, a tepsi aljára tettem, majd erre kanalaztam a zsírt. Ráhelyeztem a combot és befedtem a baconnel.

img_20190713_095721.jpg

Öntöttem alá a pácléből egy keveset, lefedtem alufóliával és betettem a sütőbe hármas fokozaton két órára.

img_20190713_095959.jpg

Két óra múlva levettem a fóliát és visszatettem a húst kicsit pirulni. Az alatta lévő szaftból és zsírból kivettem pár kanállal.

img_20190713_122803.jpg

Míg a hús sült, összeállítottam a szószt. A gombát félbe-negyedbe vágtam.

img_20190713_133639.jpg

A hús alól elcsent zsíron megpirítottam a gombát, majd felöntöttem némi szafttal és abban megpároltam.

img_20190713_134405.jpgimg_20190713_134527.jpg

Végül hozzáadtam a tejszínt és kiforraltam.

img_20190713_142956.jpg

A húst párszor meglocsoltam a szaftjával és készre sütöttem.

img_20190713_130910.jpg

Sós vízben főtt burgonyával és a gombaszósszal tálaltam.

img_20190713_170706.jpg

Szinte minden a várakozásaim szerint sikerült. A hús omlós volt, a szalonnának és a pácolásnak köszönhetően nem száradt ki. Az íze kicsit szokatlan volt számomra, de egyáltalán nem volt rossz. Pár evésre simán elfogyott, csak a krumplit kellett pótolni hozzá, mert az első főzést valaki megette. A szaftból és a zsírból remek pecsenyezsírt kevertem, egész héten rájártam nassolni.
Előkészületben: BigMekk, avagy a kecskeburger.

49 komment

Címkék: vöröshagyma tejszín fokhagyma vörösbor kakukkfű rozmaring csili sárgarépa bacon babér rókagomba petrezselyem borókabogyó citromhéj kecskehús

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9414974962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2019.07.23. 07:46:42

Nagyon szeretem az írásaidat olvasni, ez is remekre sikeredett!
"A kiadásokat átnézve feltűnt neki az útkaparók serege." Elsőre az utolsó szót egy "g"-vel többnek olvastam...

"Pár evésre simán elfogyott, csak a krumplit kellett pótolni hozzá, mert az első főzést valaki megette" - nem én voltam, bar szívesen megtettem volna!

Kumari aki Nilüfer 2019.07.23. 08:58:28

Hmmm....nagyon guszta, nálunk karácsonyra volt..de sajnos, nekem kecskeízű, ami nem jön be. Birka, kecske, túl intenzív nekem, a bárány még elmegy.Nem úgy szocializálódtam.

Most viszont egy vegyes pörkölt készül, de a marha annyira öreg, hogy szerintem soha nem fog rághatóra puhulni...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.23. 09:35:25

@Kumari aki Nilüfer: Nekem a legöregebb marha is megpuhul 3,5 óra főzés alatt - legalábbis ez a tapasztalatom a gulyásfőzéssel. Pörkölt ritkán készül marhából, nem is tudom miért.

Kumari aki Nilüfer 2019.07.23. 09:41:51

@Andrass9: Igen, már van remény:) Azért pörkölt, mert sokoldalú, fagyasztható, lehet gulyás vagy palócleves alap..és ki kell üríteni a fagyasztóból a régebbi húsokat, önállóan mindenhez kevés lett volna. Még van egy csomag máj, egy kevés kész rakott hús, libamáj, és sütni való kolbász.

Sajnos, halmozó típus vagyok, most dobtam ki két csomag szegedi pirospaprikát, 17-ben lejárt, csak jól hátul volt a polcon.
Önkritikát kell gyakorolnom, és leállni a spájzolással....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.23. 09:44:04

@Kumari aki Nilüfer:
Nekem bejött a kecske, de még csak gida formájában kóstoltam, és csak kétszer :) A birkát is megeszem, bár annak számomra erős az íze, inkább bárány formájában fogyasztom, ha hozzájutok. A vejem remekül készíti, meg nemrég ettem egy olasz étteremben báránycsülköt, ami fenomenális volt!

kobold63 2019.07.23. 11:46:58

Indiai vendéglőben szoktunk bárányt enni. Kecskéből is készítik a hasonló ételeket. Görög vendéglőkben kedvelt a vörösboros lábszár, ezt én is csináltam itthon, bárány combot egybensütve is. Báránygerincet grilleztünk. A titok a bárány-ban van, nem birka ez. Mind nagyon finom volt, mellékíz nélkül.

@Andrass9: Pörköltet, levest csakis marhából készítek. Sertésből, kivételesen, a Székely gulyáshoz. Ez egyéni izlés dolga.
A hétvégén gulyáslevest főztem a családnak borju/fiatal marhából. Alaplének kiüritettem a fagyasztóból a hentesnél vett marhacsontokat, főztem 24 órán át, még krumpli és csipetke nélkül is magállt a kanál benne. Krumplit az unokáéba tettem csak, ő kaphat carb-ot.

Az egész nagy családi evészetbe egy csavar került. Az unokának reggel, otthon nagyon erős orrvérzése volt, az egy hét elötti mandulaműtét következménye. Mentő látta el és vitte be a korházba ahol infuziót kapott. Amikor kivették a tűt, nagyon sirt, apja-anyja ott ugrált körülötte, apjának a zsebében a telefonja rányomta az utolsó hívást, ami a rendőrség volt. Azok csak a gyereksírást hallották, visszahívták az apát, aki megmagyarázta a helyzetet. Na de a rendőrőket nem lehet csak mindenféle mesével áltatni. Mire hazaértek a kórházból, otthon várta őket a rendőrautó, hogy mindenről meggyőződjenek.

Az unoka rém boldog volt, hogy reggel a mentő vitte szirénázva, este meg ő nyomhatta a rendőrautó szirénáját.

A lakomát hétfőn kapták meg.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.23. 12:04:25

@kobold63: Jó, hogy ott legalább van egészségügy és működik! Az unokának meg így nem trauma, hanem esemény volt :)
Azokat a marhacsontokat átküldhetnéd, itt már régóta nem kapok marhacsontot. Néha akad húsos, amikor lebontják a rostélyoslól, de a fehércsont mint a fehér holló ...
TEgnap én is gulyást főztem, de csak kis adagot - kettőnknek 70 deka húsból. Rákívántam a spenótra, ahogy kihorgásztam a húsokat a fagyasztóból, ezért azt is főztem másfél litert. Feleségem leszólta, ezért megettam az egészet (nagyon finom volt!)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.23. 12:46:16

@Kumari aki Nilüfer: Nálam előbb fogy el a Farkas András féle paprika, minthogy megtaláljam :) . Minden ősszel pánikolok, hogy kitartson a kolbászfesztiválig, mert akkor szoktam átvenni tőlük az éves adagomat (meg még egy-két pesti bloggerét).

Kumari aki Nilüfer 2019.07.23. 14:59:23

@Andrass9: A madarasban ma is láttam fehércsontot. Kár, hogy a fagyasztóm kapacitása véges..ahogy kifogyasztottam, ma ezer jó dolgot láttam, kistestű tyúk levesnek, bordaszél akárminek(imádom a porcogós részét). friss csirke felsőcomb filé, mellcsont(zöldséglevesekbe vadítónak), csirkeszárny , két részes( a hegyét nem adják, igaz, én azt is felhasználom, de nagyon szeretjük a rántott szárnyat, ahhoz ez pont jó, úgyhogy ennyit a nem spájzolásról:DDDD

A paprika..ja, a házi őrlésú, amit egy kolléganőm hoz a szegedi családjától, az elfogy:DD meg a kalocsai is,ez bolti vésztartalék volt.Most füstöltet vettem Szegeden, Molnár.féle, szem elé tettem, mert meg is üt a guta, ha elfelejtem.
és a pincegulxás omlős lett. a bőnyegek és a porcok, bőrkék olvadnak..még 3 alkalomra lesz, holnap ( a szépember azt mondta, jó, és ne főzzek mást), kettőt meg lefagyasztok.

Viszont akkor is főznöm kell valami levest, meg köretet...és a kovászost is kivégeztük.Céklasaláta lesz.

Dikusz 2019.07.23. 15:01:13

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem is van, de szemüveg nélkül olvasok már egy ideje.:)))

Dikusz 2019.07.23. 16:21:19

A házban valaki paradicsomot főz be, ide érzem az illatát. Jó neki...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.23. 19:04:55

@Kumari aki Nilüfer: Régebben én is a madarasban vettem, de profilt váltottak, és minden Kométa vagy DabasHús és előre csomagolt. Arról nem is beszélve, hogy az 50m hosszú húshűtő gyakorlatilag MINDIG üres. Lett egy kis hentespult, de attól sem vagyok elragadtatva. Keresnem kell valami rendes hentest!!!!
Most, hogy a pincegulyást emlegeted, lehet, hogy kiolvasztok egy körömpörköltet holnapra :)

Dikusz 2019.07.23. 19:10:25

@Andrass9: Én is erre gondoltam, de egyértelmű volt, hogy paradicsomot főztek. Ha nem is nagybefőzés volt, lehet hogy töltöttpaprikát készített valószínű az alattam lakó szomszédasszony.

MadMary 2019.07.23. 19:18:12

@Andrass9: András, hetek óta panaszkodom az én hollandusomnak, hogy megbolondult az anyatermészet. Az eperrel szinte együtt jelent meg a piacon a meggy, aztán eltűnt, most a cseresznye és a meggy megint egyszerre kapható, de van már szilva is, meg természetesen az őszibarack, a sárgadinnye meg a görögdinnye… és hetek óta kapható a csemegekukorica, de most jelent meg a szeder, málnát is árusítanak, de a kajszi sem tűnt el… én tényleg nem tudom már, hogy merre van fent és lent. :-((

Kumari aki Nilüfer 2019.07.23. 19:32:44

@Andrass9: Itt éppen ma raktak ki húsokat a pultba, igaz, előre csomagolt, de itt csomagolják, hentespult nincs. van rendszeresen nyúl, birka, ma volt-igaz, nagyon drágán- borjúcomb, gyönyörű, és a sertés mellett jó a marhakínálat, rendszeresen van velőscsont, (ma pont nem volt, de ha van, spájzolok, van a fagyasztóban most is), a baromfi is jó, legalábbis ma is volt egész kacsa, falusi csirke egész és alkatrészek is, liba és kacsa aprólék, mell és comb. Hétfőn nem megyek, félő, hogy a hétvégit hagyják a pultban, de ma volt a feltöltés, és szerda a csúcs.nekünk autóval kell menni, kb 12 km, így ma alakult úgy az élet, hogy nagyobb bevásárlást csaptam.

Kumari aki Nilüfer 2019.07.23. 19:34:10

@MadMary: A mi kertünkben van szilva, de pl, még nem érett a szeder, Van málna, és leérett a nyári alma.Ma volt egy darab érett füge is. Nincs már szezon, össze van keveredve minden:(((((

Kumari aki Nilüfer 2019.07.23. 19:36:15

@Andrass9: Irkálok butaságot: pincepörkölt volt, nem gulyás..bocsánat!

Dikusz 2019.07.23. 20:11:04

@Kumari aki Nilüfer: Azt az egy darab fügét nagyon meg kell ám becsülni, adjatok nevet neki, nem csak úgy hipp-hopp befalni. :)))
Szilvát tegnap vettem a lidliben leértékelve 300 Ft-ért kilóját, hogy nem hazai volt az biztos. Málnát, ribizlit idén csak kis dobozokban láttam, ládában nem. A meggy, cseresznye ára meg olyan magas volt, hogy akkor se vettem volna, ha szeretném. Egres meg egyszerűen nincs a piacon.

MadMary 2019.07.23. 20:46:52

@Kumari aki Nilüfer: @Dikusz: Hát akkor nem én kergültem meg, hanem a természet... szomorú vagyok. :-((

látjátok feleim szümtükkel 2019.07.23. 20:59:03

Legnagyobb bánatomra leért a rózsaszínű ringló, ami ilyen finom még soha nem volt. De majd jövőre...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.07.23. 21:02:38

Köszönök szépen!
@Dikusz: A krumpli bizony ilyen, folyton felfalja valaki. :)
@Kumari aki Nilüfer: Ilyenkor bele kell dobni egy járókeretet a bográcsba, az segít neki. :)
@Andrass9: Errefelé ritkán jutni birkához. Pár éve Szeghalmon ettem birkapörköltet, zseniális volt. Nem volt túl intenzív, nem volt faggyús, szerencsére másnapra is jutott belőle. Idén is jön a paprika Mórahalomról, remélem, a szokott minőség.
@kobold63: Szerencsés végkifejlet és a lakoma is megvolt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.07.23. 21:04:55

@MadMary: @Kumari aki Nilüfer: A szeder nálam is érik bő egy hete. A szilván idén nem sok van (inkább semennyi), majd csütörtökön megyek a Hegyre, akkor szemlézek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.23. 21:08:06

@MadMary: @Kumari aki Nilüfer: Minden a feje tetején áll! Nálam az első menet füge lejött, de már készül a második. Tavaly volt harmadik eresztés is. A fügefa 3 éve teljesen kifagyott, földig levágattam (volt már vagy 15 éves). Erre most nagyobb, mint valaha, és úgy nő a zöldje, mintha húznák! Az augusztusi őszibarack már potyog, a hét végén be kell főzni. Bezzeg a körte, amivel együtt szokott érni, még csak szilva nagyságú. Az almát valami baktérium eszi, most meg egy nap alatt lehullott a fele levél egy uborkámról. A paradicsomjaim össze-vissza nőnek, fogalmam sincs melyik milyen, pedig a palántákat rendesen felcimkéztem, és úgy is lettek kiültetve (bolti magok gyári zacskóból csíráztatva). A csilipaprikáim detto! Az mondjuk lehet, hogy a saját fogású magjaim voltak összekutyulva. A bokorbab bokrosodik, a petrezselyem palánták erősödnek, a salátalevelű bazsalikom szép nagy. A rozmaring akkora, hogy annál csak a levendulabokor nagyobb :)
Szóval minden a feje tetején áll. Akartam meggyet befőzni, a saját kisszemű meggyről leszedtem egy kilót másfél óra alatt. Annak is a fele kuka, mert penészes. A boltban meg nem volt csak horror áron, azután eltűnt. A kajszira nem panaszkodunk, a szomszédságtól annyit kaptunk, hogy 75 üveg lett (mi kivágattunk a tűzelhalásban elpusztult kajszi fát).
A pincepörkölt meg jobb, mint a pincegulyás :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.23. 21:08:58

@látjátok feleim szümtükkel: Ringlóm nincs, de a szomszéd szilvája biztató :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.23. 21:10:19

@Waka: A szeder még nem érik, de ribizli rengeteg volt!

trux77 2019.07.23. 22:35:05

Jájjj, kecske....brrrr....rémes emlékem van a kecskehúsról, talán emlékeztek, itt kértem segítséget az elkészítésére....nekem túl kecskeízű maradt mire kész lett... :)
és pedig a birkahúsból meg azt szeretem, ami jó öreg és faggyús :)

látjátok feleim szümtükkel 2019.07.24. 08:07:49

@Andrass9:

Nálam már vagy két hete érik a szeder. Hatalmas szemekkel.

látjátok feleim szümtükkel 2019.07.24. 08:11:20

@Andrass9:

Tegnap egy zöldség nagykereskedésben vettem két szem csudásan szép nektarint ( nem magyar, küldöldről hordják szép árut ). Külsőre semmi gond nem látszott rajta, ma reggeli közben kiderült, hogy a szebbiknek a magja belül penészesen rothadó volt.

Kumari aki Nilüfer 2019.07.24. 09:02:58

@látjátok feleim szümtükkel: Akkor ettem jó nektarint, mikor itt termett a kertben..azóta vagy gumi, vagy belül rossz, vagy kőkemény..és az őszibarackokkal is egyre inkább ez van, Ja, és a körte,,idejét nem tudom, mikor ettem normális, körte ízű körtét, ami nem kőkemény, és nem is locssos.Minden 10. paradicsom íze hasonlít a paradicsomra(bolti beszerzésből, de a piacon sem sokkal jobb). Már csak ránézek a piacon a dolgokra, és legyintek...

látjátok feleim szümtükkel 2019.07.24. 10:25:41

@Kumari aki Nilüfer:

Paradicsommal szerencsém (?) volt, mert vettem a piacon három tövet, kettő ki is döglött, a harmadik valami fürtös, tojás nagyságú halványsárga, de csodásan édes, kevés a magja, fekszik a földön, és dugig van bogyóval.

A trágya széthordása következtében ( mert azért akad aki trágyázza is a kertjét:D ) pedig kikelt egy tő szív alakú paradicsom, azon is 5-6 bogyó van fürtönként, imádja a jó talajt és lassan kezd érni A többi paradicsomom orozva kelt apró koktél, és elég sok kipusztult belőle. Kivéve ami a sárgarépa közt kelt.

Jövőre csak a kertbe elszórt magokkal fogok dolgozni. A kései ( májusi ) kelés ellenére egészen szépen fejlődnek.

k.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.24. 10:38:28

@látjátok feleim szümtükkel: Egyesek trágyáznak, mások komposztot forgatnak be, megint mások NPK-t adnak a növénynek, akad olyan is aki letermett gombaföldet forgat be. Mindegyiknek más a hatása és a célja is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.24. 10:40:24

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem igazán a gerillaparadicsomok váltak be - amik ősszel lepotyogtak, oszt most meg mindenfelé kikeltek, hála az őszi mélyásásnak és a tavaszi rotálásnak. Ezek mindent kibírnak, még amikor a paradicsomvész elvitte az egész veteményt, akkor is virítottak és teremtek.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.07.24. 15:48:15

@Andrass9: Mindegyik jó, de magában egyik sem elegendő. Ha kis területen akar az ember kielégítő hozamot elérni, komplex tápanyagellátást kell biztosítania.

látjátok feleim szümtükkel 2019.07.24. 17:52:51

@Waka:

Erről jutott eszembe, hogy valaha az ősidőkben a pottyantós wc-gödrét időnként kitisztították. Igaz, akkorra már elég jól összeért a talajjal, tehát nem volt egy nagyon kényelmetlen munka. Persze ehhez rendesen megépített wc kellett. Nem is akárhová rakta a gondos gazda a trágyát, hanem ásott a szőlő lugasa mellett kb. fél méterre egy 40 cm mély árkot, és oda borogatta bele. A szőlő istenien érezte magát a következő trágyázásig.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.25. 15:03:15

Feleségem leszedte az őszibarackot, mert már potyogott.
60 kiló lett! Ebből én lenyúltam 12 kilót, amiből szörpöt csinálok. Olyat még amúgysem ittam :) Rotyog a lekvár, kész van pár üveg kompót az aprajából, holnap meg osztogatjuk a szomszédoknak a maradékot :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.25. 21:06:01

@látjátok feleim szümtükkel: Valahogy ez a párosítás nem az én ízvilágom ...

látjátok feleim szümtükkel 2019.07.27. 21:14:24

Megért az első paradicsomom, illetve első négy. Nagy sárgának vettem, de csak kis tojásméretű, viszont nagyon jó ízű.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.28. 08:47:27

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem is elkészült a második nagy adag kovászos uborkám az uborkalugasról, meg szedtem további 10 darabot, amit most reggelikhez fogunk Gárdonyban megenni :)
A paradicsom még nem szinesedik.
Az óriás töknövény három kanvirágja már be is csukódott (szép nagyon), az eddigi egyetlen nővirág tán holnaputány nyílik ki.

MadMary 2019.07.28. 21:59:20

@Andrass9: Csak hogy hencegjek egy kicsit... érnek nálam a paradicsomok, datolya-sárga-rózsaszín, egyelőre csemegének esszük, a tökféléken dagadnak a termések, én meg drukkolok, hogy a te saját óriás jószágodon is szép termés ígérkezzen. :-)

látjátok feleim szümtükkel 2019.07.29. 09:37:07

@Andrass9:

Ne küldjek egy nehány gömb cukkinit? Nem győzöm enni, és lassan utol éri a te növénykédet.

Őszibarack a nagy szélvihar előtt lejött a fáról, a sárga barack teteje is, ennek még az alsó része zöld. Valami nagyon későn érő fajta. Érik egy magnélküli szőlő, és sem a levelét, sem a fürtöket nem bántotta eddig az időjárás.

Viszont a hatalmas szél elnyomta a banánokat, és kiderült, hogy egyik már virágzik.

Dikusz 2019.07.29. 11:38:54

@látjátok feleim szümtükkel: Egy-két cukkinit nekem is küldhetnél.:)))

látjátok feleim szümtükkel 2019.07.29. 13:52:28

@Dikusz:

Keresem a csúzlit, nyisd az ablakod!;D

Dikusz 2019.07.29. 14:44:30

Nyitva van reggel óta.:)))