Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (67) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (6) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (34) bableves (3) bacon (33) Balaton (2) balzsamecet (12) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (45) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (24) bőrősháj (2) bors (236) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (64) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (35) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (49) csilipaprika (43) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (7) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (18) cukor (114) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (18) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (88) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (358) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (43) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (72) gyömbér (98) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (266) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (21) jalapeño (18) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (35) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (68) kakukkfű (36) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (8) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (24) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (65) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (21) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (132) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (6) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (39) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (90) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (72) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (4) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (106) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (4) oregano (45) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (116) paradicsomlé (23) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (36) pirítós (3) pirospaprika (67) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (30) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (36) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (38) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (61) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (45) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (42) salsa (3) San Marzano (3) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (131) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (224) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (4) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (30) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (76) tejfel (55) tejföl (75) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (182) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (193) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (16) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (32) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (7) zserbó (2) zsír (52) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Kövér porcsin

2019.07.17. 07:00 Waka

Nem keverendő össze a faluhelyen a járda mellé ültetett porcsinrózsával (kukacvirág, kővirág)! Édesapám a szárazság növényének hívta. És valóban, augusztusban, mikor már minden kisült, a tikkadt szöcskenyájak már nem legelésznek, hanem kétségbeesetten próbálnak valami ehetőt találni, a porcsinnak kutya baja sincs. Arcátlanul harsányan virít, ott kandikál a járda repedéseiben. Ha már igen cudarra fordul a szárazság, összecsukja a leveleit, hogy az első esőtől újra virítson.
Ádám-Évánál kezdem, hosszú lesz.
Még tavasszal megszólított a szomszéd néni. Ugyan, hoznék már neki, pontosabban az ő drága kis papagájának egy kis tyúkhúrt, meg - tudja azt a húsos növényt, tudja na. -Porcsint? - kérdeztem. - Azt, azt. - És akkor most melyiket? - Hát mindkettőt. A tyúkhúrral volt egy kis hézag, mivel addigra majd' minden fellelhető helyről kikapáltam. Végül a Hegyen a három éve ültetett almafák tövében találtam. Azokat rendszeresen öntözöm, műtrágyázom, hamar kiserkent alattuk. Csak ügy belemarkoltam, lett egy kisebb szatyorral egyből. Elvittem neki, volt öröm, bódottá'.
A porcsin más tészta volt. Javarészt az is a kapálás áldozatául esett, de azt sem kell félteni. Mikor a "magas ágyásban", a paprikák tövében megláttam, hogy kisarjadt pár, meghagytam valamennyit.
Intermezzo: Szóval magas ágyás. Az Új kertben az előző bérlő rám hagyott vagy nyolc kirothadt aljú lemezhordót. A legkevésbé kérdéses agrofóliával bélelve még megtette víztárolásra, de a többi az kuka. Már, ha lenne olyan a környéken. Elhurcolhatnám a telepre, de valószínűleg meglincselnének, ha beletenném a kukába. Ekkor jött az ötlet, hogy fabrikálok belőle valami "magaságyás"-félét. A kertszomszéd karosszériát lakatol a garázsában, egy kisebb autógyárra való szerszámmal bír, elvágattam vele keresztbe két hordót. Szitáltam beléjük földet, kevertem hozzá érlelt marhatrágyát, a büféből vittem vagy tíz vödör kávézaccot, abból is vegyítettem belé. A tetejüket gyaluforgáccsal mulcsoztam. Kísérletképpen négyfajta növényt ültettem. Patisszont, Balatoni rózsa krumplit, egy paradicsomot és egy paprikát. A patisszon elég vacak lett, nőtt, mint a nyavalya, de termést nem akart hozni. A krumpli alatt termett vagy másfél kiló gumó, meg hat debreceni kolbász méretű pajor, gyaníthatóan valami sárkányt tojt belé. A paradicsom úgy-ahogy elment. De a paprika! A fél hordóval együtt olyan magas volt, mint én, lejött róla vagy két kiló csili. Majdnem sírva fakadtam, mikor november elején elvitte a fagy. Innentől aztán nem volt kérdés, csak paprikát ültetek bele. Tavaly tavasszal elnyisszantottunk még két hordót, így nyolc kis magaságyásom van.
Szóval ott tartottam, hogy kiserkent pár porcsin, én meg hagytam. Egy kicsit félrenéztem, és már mindent beleptek a drágák. Nem hogy egy papagájnak, de egy struccnak is elég lett volna. Egy hétre.

img_20190708_113104.jpgimg_20190708_113117.jpg

Ekkor kezdett el motoszkálni a gondolat, valahonnan rémlett, hogy ezt meg is lehet enni. A csalán után joggal gondolhatja a nyájas olvasó, hogy "ez is minden sz@rt megeszik". Azért mindent nem, de igyekszem. Szóval utánajártam, és kiderült, hogy nagyjából háromféle étel szoktak készíteni belőle. Salátát, főzeléket és krémlevest. Nekem valahol az utóbbi kettő közé sikerült belőni az ételt.

img_20190710_114219.jpg

Szedtem egy kosárral, egy szatyorral jutott a madárnak is, - szegény, azóta ha meghallja, hogy porcsin, rémült rikácsolásba kezd - a többit hazavittem és főztem egyet.

img_20190708_175502.jpg

Hozzávalók:
- 70 dkg kövér porcsin
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1,25 l húslé
- 330 g 20%-os tejföl
- 2 evőkanál liszt
- 1 evőkanál cukor
- olaj
- só
- a tálaláshoz sajt esetleg kruton

A porcsint alaposan megmostam, a vastagabb szárakat levagdostam és az egészet fél-egy centis darabokra vágtam.

img_20190709_164325.jpgimg_20190709_165714.jpg

A finomra vágott vöröshagymát az olajon megpirítottam.

img_20190709_170138.jpg

Beletettem a porcsint, megfuttattam, majd felöntöttem annyi húslével, amennyi ellepte. Hozzáadtam a cukrot és megsóztam.

img_20190709_170931.jpg

A forrástól számított 10-15 percig főztem, aztán a botmixerrel pürésítettem. Volna, de az öreg NDK-s masina már nem bírt vele, a szívósabb részeket nem vitte el. Mint később kiderült, ez nem is volt akkora baj.

img_20190709_171035.jpgimg_20190709_172315.jpg

Míg a "gaz" főtt, a tejfölt kikevertem a liszttel és egy kis húslével.

img_20190709_171502.jpg

Visszatettem a gázra, beleöntöttem a maradék húslét és felforraltam. Behabartam. A hőkiegyenlítést kicsit nehéz lett volna megoldani, ezért csak belezuttyantottam a kikevert tejfölt, szerencsére nem ugrott össze.

img_20190709_173507.jpg

Kiforraltam, közben még megkóstoltam és sóztam egyet rajta. Nem volt túl bizalomgerjesztő kinézetű az eredmény.

img_20190709_174531.jpgimg_20190710_114200.jpg

A melóban ettem belőle először. Reszeltem a tetejére egy kis gouda sajtot, pirítottam mellé pár szelet kenyeret (mer' kellenek a szénhidrák!). Elsőre szokatlan volt, kicsit nyálkás, de egészen jóízű. A nagyobb, harapható darabok egy kis rusztikus jelleget kölcsönöztek a fogásnak. Hasonlatos lehet a csalánhoz vagy a kőleveshez, alapvetően nem sok íze van, talán kicsit savanykás, de a fűszerezéssel ízletes fogást lehet belőle készíteni. Nem lesz a kedvencem, de éhhalál ellen megteszi, ha egyszer odáig jutok.
(Előkészületben: Gyermekláncfű és lucerna jóasszony módra.)

81 komment

Címkék: vöröshagyma tejföl kövér porcsin Gouda sajt

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr8914943210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2019.07.17. 09:10:02

Mindig nagyon szeretem olvasni a receptekhez "mellékelt" történeteidet, ez is nagyon tetszett!:)
"ez is minden sz@rt megeszik" :)))
Nem is gondolnak a nyájas olvasók ilyesmire, még véletlenül sem, de azért azt el kell ismerni, hogy nem riadsz vissza az újdonságoktól. Legfeljebb szegény papagájmadárnak nem lesz mit enni.
Rákerestem a neten a kövér porcsinra, elég sok mindenre "gyógyír" lehet. Még a végén a gyógyhatásai miatt érdemes lesz termesztened.
Azt gondolom (lehet nem jól), hogy megfelelő fűszerezéssel minden olyan kerti zöldségből ehető ételt lehet főzni, ami nem mérgező.

kobold63 2019.07.17. 09:36:17

Eddig csak kertészkedő szemvedélyedet, energiádat és story mondó tehetségedet csodáltam, most hozzá jött kisérletező képességed is. Cool.
Maradok a töltött karalábénál.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.17. 09:38:25

Érdekes étel ... Engem már a csalánevésre sem tudtak rávenni. A porcsin családból nekem csak az a hengeres levelű, sóderben élő fajta ismerős (azt én porcsinrózsának ismertem), van is belőle a kertben, mert mutatós virág.
A poszt képei alapján felfedeztem, hogy az egyik gyűlölt gyomnövényemről van szó, ami mindenütt nő, mint a dudva! Felajánlom az egészet fogyasztásra :)

Kumari aki Nilüfer 2019.07.17. 18:03:14

Be kéne iktatnom az étrendembe, a cukor-köszvény-kolesztrin vonalra pont jó.paradicsomsalátába ajánlják, az meg a kedvencem..mondjuk, hajszálvékony lilahagyma karikákkal, de a porcsin sem lehet bele rossz.

MadMary 2019.07.17. 20:37:08

Nem tudom, hol olvastam, hogy a gyom az a növény, aminek a hasznára eddig még nem jöttünk rá. :-) Elkezdtem guglizni a porcsint, és én is meghökkentem, hogy kifejezetten gyógynövényként emlegetik a különböző webhelyek, vannak receptek is... korábban ugyanígy meghökkentem, mikor először találkoztam azzal, hogy Franciaországban a pitypangnövényt cseréppel leborítják, a halvány leveleket pedig vegyes salátához használják különleges csemegeként.
A magaságyás meg nagyon tetszik, remek upcycling. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.17. 21:17:28

@MadMary: Így jár az, aki nem nézi a képeket, csak a szöveget olvassa !!!
Nekem az jött le, hogy a hordót hosszába vágta el (pedig írta, hogy keresztbe), és nehezen képzeltem el a kádformájú magaságyásokat :)))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.07.17. 21:26:11

Köszönök szépen!
@Dikusz: Köszönöm! Ez a tápanyag rész valahogy kimaradt, pedig aztán szinte mindenre jő, csaknem szuperélelmiszer.
@kobold63: Szeretek szokatlan dolgokkal kísérletezni, az ételeim zöme így készül. Imádom meghökkenteni az embereket.
@Andrass9: Köszönöm az ajánlatot, azt hiszem, ezen a téren önellátó vagyok. :) Valóban lehetetlen kiirtani, de kapálással kezelhető.
@Kumari aki Nilüfer: Nyersen is kóstoltuk, nem volt rossz, kicsit savanykás, a paradicsom és a lila hagyma feldobná.
@MadMary: A pitypangból állítólag nemesítettek salátát is. A halványított változat pikáns, de ehető és egészséges.
Legközelebb abból rittyentek valamit. :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.07.17. 21:26:56

@Andrass9: Jó hosszú láb kell alá, akkor magas lesz. :)

Dikusz 2019.07.17. 21:32:55

@Andrass9: Márpedig nekem van ismerősöm (talán írtam már), aki úgy próbálkozott a kertjében pár tő paradicsomot, paprikát, kevés újhagymát termeszteni, hogy egy kiszuperált fürdőkádat teletöltött földdel, abba tette a palántákat.
Elég nagy kertje van a ház körül, de teles-tele volt meztelencsigákkal, nem tudott mit kezdeni velük, azok is kiirthatatlanok voltak. A következő évben már nem kádazott, azt mondta oda is felmásztak a csigák...

MadMary 2019.07.17. 21:48:47

@Andrass9: :-D :-D ... bár végülis mondjuk két festőbakra felpakolva a hosszában kettévágott hordó is lehet magaságyás...

@Waka: www.wideopeneats.com/dandelion-greens-recipes/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.17. 23:18:47

@MadMary: You can sell anything with bacon :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.17. 23:21:04

@Waka: A feleségem szerint super Omega3 forrás!!! (Bár ő hisz a homeopátiában is ...)

hosszan exponálunk · hosszanexponalunk.blog.hu 2019.07.18. 06:28:32

Hát ez megint milyen jó lett! Tényleg vissza fogok járni :) Kár, hogy a kertészkedéshez, növényekhez semmit sem értek. De majd most!

MadMary 2019.07.18. 09:38:17

@Andrass9: Mintha csak életem párját hallanám... :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.18. 11:30:04

@MadMary: Ebből is látszik, hogy igaza van! -;)

Dikusz 2019.07.18. 12:10:55

@Andrass9: De a gombák gyógyhatásairól biztos nem tudnád meggyőzni.:)))

MadMary 2019.07.18. 13:40:54

... csak hogy hencegjek egy kicsit... frankfurti levest rittyentettem ebédre, friss krumpliból, új kelkáposztából, pukkadásig ettük magunkat. A kápi kicsit roppanós maradt, főzés közben is finom friss "zöld" illata volt, egyáltalán nem emlékeztetett a hajdani menzás bűzre. Szeretem a nyarat a konyhában. :-)

kobold63 2019.07.18. 14:34:40

@MadMary: Jó levest csinálni nem könnyű! Gratula.
Nálam a hétvége a nagy főzés ideje, amikor a család ide jön. De már ma kezdem az előkészületeket. Kielégiteni a válogatósakat, a keto diétát tartót, ráadásul lehetőleg magyar ételeket főzni, hogy az unoka is megismerje a finom ízeket.
Lesz tepertő, borju gulyásleves, túrós csusza, sült kacsa, sült csirke, piros káposzta, uborka saláta, koviubi, barackos túrótorta, a fagyi az üzletböl.

Ha nem jelentkezem jövő héten.....tudjátok, mi az oka!

Kumari aki Nilüfer 2019.07.18. 14:39:36

@Andrass9: Én meg csak úgy tudtam elképzelni, meghökkentem , hogy derékban van elvágva:DDDD

Kumari aki Nilüfer 2019.07.18. 14:41:33

@kobold63: Te én vagy?:DDD Ha várom a családot, pont így:)

kobold63 2019.07.18. 14:55:48

@Kumari aki Nilüfer: Erre vannak ők és ezért élünk mi.

MadMary 2019.07.18. 15:51:14

@kobold63: Köszönöm az elismerést! :-D A tervezett menüd pedig lenyűgöző, szívesen végigenném az egészet... tényleg, hány főre készül a hétvégi lakomád? Jómagam hajdanán 15-20 fős vendégseregre főztem két-háromhetente, nem is tudom, hogy bírtam szusszal.

Burgermeister 2019.07.18. 18:10:58

én nyersen eszem
sok gyomnövényünk ehető

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.18. 18:13:46

@Burgermeister: Az jó! Bár én szeretném a zöld gazt megenni, de valahogy még nem jött be!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.18. 18:16:12

@MadMary: Irigyellek! Én nekem csak kelkáp főzelék jutott, de abból korlátlan mennyiséget meg tudok enni!
A frankfurti pedig tényleg akkor a legjobb, ha friss a kelkáposzta! Igazad van, az íllata beteríti a konyhát.
Jót főztél!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.18. 18:17:52

@kobold63: Én is eltűnök a jövő héten, holnap begyújtom a mozdonyt sok füstölővel egy 2 napja pácolódó tarját megsütendő. Lesz vagy 14 óra, ha jól saccolom!

MadMary 2019.07.18. 18:31:53

@Andrass9: Maradt pont egy adagra való, ha megoldod a teleportálást, én szívesen továbbítom! :-D És Neked is köszönöm a kedves bókot, nagyon jóleső... szolidan hiú vagyok a főztömre, tudod. :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.18. 19:36:51

@MadMary: Bármikor, ha jót főzöl - semmibe se kerül :))))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.07.18. 19:41:02

@MadMary: Elmentem az oldalt. Inspiráló! :)
@Andrass9: Elfelejtettem utalni a kedvező étrendi adottságokra. Ahogy írják, szinte mindenre is jó. Ami a gazt illeti, addig az, amíg annak hívjuk.
A klasszikus jut eszembe:
- 40 kiló és legel. Mi az?
- Jövőre mi.
@hosszan exponálunk: :)
@enrikokaruszo: :)
@Burgermeister: Lesz arra is precedens. :)
@kobold63: Monstre kihívás, sok sikert!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.18. 19:46:23

@Waka: Nekem minden gaz, amit nem tudok megenni - még a virágok is :) De legalább a feleségem boldog velük!!!

MadMary 2019.07.18. 19:55:02

@Waka: Én is megkönyvjelzőztem, izgalmas perspektívákat nyitott az oldal. :-)
@Andrass9: Nagyon-nagyon sok virág ehető ám! :-D
whatscookingamerica.net/EdibleFlowers/EdibleFlowersMain.htm

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.18. 19:58:19

@MadMary: Marha vagy sertés ízben is kapható????? :)
Dekorációnak elmegy, de nem hiszem, hogy meghíznék tőlük!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.18. 20:00:45

Hulla vagyok: újraépítettem az első komposztálómat, mert mér nagyon széttöredezett. Megvettem a deszkákat, és kicakkoztam fűrésszel meg maróval, hogy egymásba akaszthatók legyenek a deszkák. Mindjárt félig raktam frissen lenyírt fűvel, amit holnap folytatok - ma már nem megy :(

MadMary 2019.07.18. 20:51:54

@Andrass9: Ami eszembe jut, az a cowslip. :-D Az viszont szinte biztos, hogy mindegyik virág diétás... kivéve tán a palacsintatésztában kisütött bodzavirágot, ami az egyik kedvenc tavaszi csemegém.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.18. 21:42:39

@MadMary: Tele van vele a kert :) Enni viszont még nem ettük, pedig állítólag jó hatással van (pl. hasmenést, stb. okozhat :).
Az akácvirág kifejezetten édes - cukrosoknak tán nem kéne.
Palacsintában sütve még csak cukkínivirágot ettem, bodzát csak szörpben.

kobold63 2019.07.19. 00:30:09

@Andrass9: A bodzavirágon sok kis bogárka szokott lenni, de úgy emlékszem, hogy vizbe mártva el lehetett távolitani. Vegánok figyelmébe !

Dikusz 2019.07.19. 06:38:32

@MadMary: A Lidliben lehetett kapni pár hete virágokkal felturbózott (árvácskának néztem) salátának valót. Az biztos, hogy dekoratív volt, jól mutatott a műanyag tartóban, tetszett.:)

Dikusz 2019.07.19. 06:48:13

@Andrass9: Pont kérdeztem volna @MadMary:től, hogy kóstolta-e az akácvirágot palacsintatésztában.
Kolléganőm hozott be egyszer, ő pampuskának hívta.
Mondta, hogy gyerekkorában sok akácvirágot ettek, én valamiért nem találtam édesnek a palacsintában, és nyersen sem.
A sertés/marhahúsízű akácvirághibrid kifejezetten érdekelne:)))

Dikusz 2019.07.19. 06:58:37

@kobold63: A sok bogárkát én is tapasztaltam. de a vízbemártásig nem jutottam el. Nagyon sok volt a virágokon, még a szár vékonyabb részei is feketék voltak tőlük.

MadMary 2019.07.19. 08:36:57

@Andrass9: @kobold63: @Dikusz: Én bizony eszem az akácvirágot is, ha hozzájutok - a bodzával egyszerűbb a dolgom, mert nő a kertben, az akáclelőhely pedig problémás, mert a legközelebbi fák egy főút mellett nőnek. A virágokat szörpcsinálás vagy sütés előtt mindig vízbe áztatom, egyrészt hogy kijöjjön a virágpor, másrészt hogy a bogarak kiússzanak... Dikusznak meg ezzel kapcsolatban sajnos azt a rossz hírt kell elmondanom, hogy a virágnyélen üldögélő jószágok bizony tetvek, az ilyen virágot nem célszerű leszedni. András, nem vagyok szakértő a cukorbetegség karbantartásában, de nem hiszem, hogy pár akácvirág-fürt komolyabban megdobná a vércukrodat, édeskés-illatos a nektárja, de távolról sem tömény cukor. Nem véletlenül repülik tövig a szárnyukat a méhecskék nektárgyűjtés közben...

Kumari aki Nilüfer 2019.07.19. 09:16:47

@MadMary: Akávvirág nyersen a legjobb:) meg a petúnia virágának az aljából kiszívogatni ( a tölcsér alján) az édes nedvet...boldog gyermekkor:)És a papsajt. Galagonya. kökény, meg valami, ami kis barna gömböcske,mi gyerekek mazsolafának hívtuk, de fogalmam sencs, mi lehetett..kb kisebb borsónyi gömböc, viszonylag kemény külső kitinszerű burokkal..de ettük.És a csipkebogyó( annak idején mi seggvakarcsnak hívtuk..érthehető, ha az ember megette a belső . szőrös részét is:DD)

Dikusz 2019.07.19. 10:45:18

@MadMary: Nem is szedtem le a tetves virágot:)
Párszor csináltam bodzavirág szörpöt, de volt olyan, hogy áztatás után is rekedtek benne bogárkák, szerintem azok is tetvek voltak. Így aztán letettem a bodzával kapcsolatos terveimről. A bodzalekvárt meg sem próbáltam, szerintem nagyon macerás. Kóstoltam érett bogyót, semmi íze sem volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.19. 10:51:19

@Kumari aki Nilüfer: Mi nagyon szerettük a vadolajfa fehér bogyócskáit. Remek, fanyar íze volt, a virágának meg bódító illata!

Dikusz 2019.07.19. 10:52:02

@Kumari aki Nilüfer: Az akácvirágnak is az édes nedvét kell kiszívogatni ugye, vagy megenni az egész virágot?
Nem vagyok ilyen, khmmm... h*lye, csak a főváros legkisebb kerületében nőttem fel, és ott nemigen voltak ehető akácvirágok. Felnőttként kóstoltam ugyan, de a harmadik virágnál már elzsibbadt a bagólesőm.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.19. 11:21:52

@MadMary: Elfelejtettem a szarkazmus szmájlit :)))

MadMary 2019.07.19. 14:39:32

@Dikusz: Én főztem bodzabogyó-lekvárt és -szörpöt is, érdekes íze van, vitaminban gazdag, bár tényleg nem olyan szupersztár, mint pl. az eper...
@Andrass9: Az az illat! A bogyót először az édesapám kóstoltatta meg velem ugratásból, rögtön összehúzta a számat, én meg másnap a fél általános iskolai osztályomat bosszantottam meg ugyanígy, azt mondtam, hogy különleges édes finom bogyót vett az anyukám a piacon... A szarkazmus-szmájlit meg használd ám rendesen! :-D :-D

MadMary 2019.07.19. 16:39:30

@Topy: Igennnn! Én is láttam a L**ben, megmosolyogtam, de jó értelemben. Az akácos palacsinta pedig nagyon-nagyon finom... :-)

Dikusz 2019.07.19. 16:58:32

@Topy: Csak úgy rákattintottam, első pillantásra rántott húsnak néztem. :)))
Az árvácskás kép meg inkább szép...

Topy 2019.07.19. 17:00:46

@Dikusz: egy klasszik zöldsaláta volt, de olyan vidám lett az egész az árvácskákkal, nekem nagyon tetszett :)

MadMary 2019.07.19. 17:11:03

@Topy: *egyetértően bólogat*

Dikusz 2019.07.19. 19:06:56

@Topy: Vidámnak tényleg vidám volt, meg mutatós is, de azért nem ettem volna belőle.:)

Kumari aki Nilüfer 2019.07.19. 19:50:19

@Andrass9: Tényleg!!Most hoztam pár ágacskát gyökereztetni, mert nagyon szeretem az illatát.

látjátok feleim szümtükkel 2019.07.19. 19:54:50

@Andrass9:

Az nem vadolajfa, hanem keskenylevelű ezüstfa, vagy olajfűz. A termése szép barnásra tud érni, és akkor már a fanyarság mellett kellemesen édeskés is.

Az akácnak a bibéje édes, de a virágcsészét le szokják róla szedni, és a tiszta virágból lehet szörpöt, szárított teát készíteni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.19. 21:14:36

@látjátok feleim szümtükkel: Jóvan, na! A fene se tudja ezeknek a növényeknek a nevét! Én gyerekkoromban vadolajfának ismertem, azóta senki nem igazított ki :)))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.07.19. 22:07:00

@Andrass9: Kandírozva? Mostanság a sarkantyúvirág foglalkoztat. Az de finom lehet.
@MadMary: @Kumari aki Nilüfer: Az összes pillangós virága ilyen, mindből lehet nektárt szívogatni. Még a vörös here is tudja ezt, csak kicsit szaporátlan.
@látjátok feleim szümtükkel: Ott a pont!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.19. 22:31:42

@Waka: A sarkantyúvirágot szeretem - nézni :)

MadMary 2019.07.20. 09:31:54

@Waka: A sarkantyúvirág levele és virága kicsit csípős-pikáns, friss ízű, mint a hónapos retek (kóstoltam, azért merem leírni), a virág bimbóját kapribogyó-hamisításra használják. Egy a gond vele, vonzza a tetveket (emiatt ültetik védőnövénynek is), így nagyon kell sietni, hogy te érj előbb a zsenge levelekhez, és ne a hatlábú konkurrencia.

Dikusz 2019.07.20. 10:31:21

@Kumari aki Nilüfer: Tudom melyikre gondolsz, amikor a kis barna gömböcskét említed. A bogyó akkora, mint egy borsszem, és tényleg édes íze van. Viszont a magja majdnem akkora, mint a bogyó. Annak idején az iskolaudvaron is volt ilyen, ettük is, meg kiválóan lehetett lövedéknek használni a Versatil-ceruzába.:)))

Kumari aki Nilüfer 2019.07.20. 10:33:46

@Dikusz: Igeeeen!!!! Milyen fa lehetett?

Dikusz 2019.07.20. 14:10:23

@Kumari aki Nilüfer: Még mindig nem tudom.
De ezen a fán volt a kakastaréj is, amit szétnyitottunk, és az orrunkra ragasztottunk, azt hiszem.:)

Kumari aki Nilüfer 2019.07.20. 14:32:16

@Dikusz: Ezen lett volna?? MI boszorkányorrnak hívtuk:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.20. 14:33:32

@Dikusz: HÚ!!!! de rég volt, amikor ceruzából lövöldöztünk! Köszi, hogy frissíted az öreg memriámat!
Legikább pici gyurmagolyócskákat lődöztünk ki ...

A kakastaréj nálam továbbra is a cigánypecsenyére tett szalonna koszorú :)

látjátok feleim szümtükkel 2019.07.20. 16:48:31

@Dikusz:

Felénk ezt galagonyának hívták. De ezek nagyon magas nagy fák voltak, nem bokrok. Lehet, hogy a nyugati ostorfa, mert itt van több is a városban, csak sosem figyeltem meg van-e termése. Gyerekkoromban megettük, mert finom édes volt, igaz a magja pont akkora volt, mint az egész termés, de az íze nagyon jó volt.

Kumari aki Nilüfer 2019.07.20. 19:32:36

@látjátok feleim szümtükkel: A bosziorr szerintem juhar, azt kis barna, kitin jellegű héjas édes magot =tényleg szinte mag volt, alig volt a héj alatt valami kis húsféle) még mindig nem tudtam azonosítani.
Ez a kis izé nem galagonya , azt ismerem, az bokor. Ez a bogyó törzses, magas fán termett, nem tudom, mi lehetett.

MadMary 2019.07.20. 19:58:49

@Kumari aki Nilüfer: Kíváncsiságból meggugliztam @látjátok feleim szümtükkel ötletét, szerintem ez lesz a bogyós izé:
hu.wikipedia.org/wiki/Nyugati_ostorfa
A boszorkányorr szerintem más, a leírás alapján erre tippelnék:
hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6vises_lep%C3%A9nyfa
www.orszagalbum.hu/tovises-lepenyfa-termese--_p_67241

kobold63 2019.07.20. 20:19:13

@Kumari aki Nilüfer:
@MadMary:

Esetleg hársfa? A virága csodásan édes, sokat szedtünk teának. Nem kóstoétam a termését, de ki tudja?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.07.20. 22:14:46

@Andrass9: Küldök képet, ha majd lesz. :)
@MadMary: Olyan nagy baj még nincs, egyelőre még magom sincs vetni. Ezen a folyón ráérünk akkor átkelni, mikor odaérünk a partjára.
@Kumari aki Nilüfer: Madárcseresznyének hívják mifelénk, főleg parkokba ültetik. Gyors növekedésű fa, néha furcsa oldalsó ágakkal. Gyermekkoromban sokat majszoltuk.
@Dikusz: Az a juhar lehet.

Dikusz 2019.07.20. 22:15:31

@Kumari aki Nilüfer: Szerintem igen.:)))
Pici baba volt még a fiam, amikor tologattam a babakocsiban abban az utcában, ahol ezek a fák vannak. Fújt a szél, és az apró, túlérett bogyókat fújta le a fáról. Szegényke csak pislogott, hogy mi kopog a fején. Jól összefogta a lilás bogyó a búráját.:)))

Dikusz 2019.07.20. 22:20:23

@Andrass9: Vagy papírgalacsin volt a "töltény". Van még itthon abból a ceruzából pár darab a fiókban, még hegy is van hozzá, színes is. Jó játék, ki kéne próbálni. Szerintem tudnánk ötletelni, hogy mi mindent rosszalkodtunk össze kisdiákként.:)))

Dikusz 2019.07.20. 22:30:04

@látjátok feleim szümtükkel: Igazad lehet, nyugati ostorfa. Pláne, ha nálatok is van a városban, hiszen nálunk is az utcát díszíti. Holnap talán lemegyek, és megnézem a fát, le is fotózom, aztán kisilabizálom a neten, mi az.

Dikusz 2019.07.20. 22:33:12

@Kumari aki Nilüfer: Tényleg igaza van @Waka:-nak, a bosziorr (lehet rosszul emlékeztem, és nem is kakastaréjnak hívták) a juharfán van.

Dikusz 2019.07.20. 22:34:49

@MadMary: Szerintem az amit belinkeltél, az a majomkenyérfa termése.

MadMary 2019.07.21. 16:05:35

@Dikusz: Csak vakon tippeltem, hogy minek lehet olyan termése, ami boszorkányorrhoz hasonlít, és rá is lehet húzni az orrunkra. :-D

MadMary 2019.07.21. 16:09:58

@kobold63: A hársfa termése tényleg kis gombóc, de nincsen rajta ehető gyümölcshús... viszont virágzáskor tényleg fantasztikus az illat, ami körbeveszi a fát! Áll egy hárs az ablakom előtt, virágzáskor sokat tartom nyitva az ablakot, ha lehet.

kobold63 2019.07.22. 00:02:25

@MadMary: Nem szedtél még teának belőle? A virágzás csúcsában, amikor a legédesebb, akkor kell szedni,utána szárítani. Jó hatású és élvezetes megfázások esetén.

Gyerekkoromban a ház elött álló fa és egy magasan lévő ablakhoz behajló ága adta a lehetőséget a szedésre.

MadMary 2019.07.22. 09:27:38

@kobold63: Eddig mindig a barátnőm anyukájától kaptam hársfateát, ő évtizedek óta szedte a saját fájáról, és szárította. Sokat kúráltam magam a teájával, mikor göthös voltam. Sajnos az utóbbi időkben megromlott az egészsége, így sajnos lehet, hogy jövőre nekem kell átvenni a feladatot. Eddig csak élveztem a saját hárs illatát, jövőre valószínűleg nekitámasztom a létrát a törzsének, és felmászom virágot szedni.