Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • _B_: "Ez már annyira kevés kalóriát tartalmaz, hogy fél órával a megevése után megéheztem. " Nem véletl... (2019.08.24. 09:33) Tócsni cukkíniből sütőben
  • Waka: @kobold63: Jó, de úgy kell becsomagolnod, hogy ne száradjon ki. Ilyenkor kisebb rothadás beindulha... (2019.08.23. 19:19) Lila leves
  • Kumari aki Nilüfer: @Dikusz: Én is a családi videókat sajnálom, a filmek lassan pótlődnak., már amit meg lehet szerezn... (2019.08.20. 18:01) Készítsünk zsemlemorzsát házilag
  • Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: Már megtaláltam :) (2019.08.18. 13:58) Cukkínispagetti al' Arrabbiata
  • MadMary: @kobold63: OK :-) (2019.08.17. 13:16) Öltött csülök

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (66) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (5) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (34) bableves (3) bacon (33) Balaton (2) balzsamecet (12) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (45) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (9) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (24) bőrősháj (2) bors (233) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (64) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (35) citromnád (11) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (48) csilipaprika (43) csilipaszta (24) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (18) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (7) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (18) cukkini (10) cukor (113) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (18) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (33) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (88) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (355) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (38) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (61) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (72) gyömbér (97) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (265) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (18) jalapeno (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (35) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kaffir lime levél (4) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (68) kakukkfű (36) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (8) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (13) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (24) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (7) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (65) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (20) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (132) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (6) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (16) lilahagyma (37) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (90) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (71) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (45) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (4) olaj (12) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (103) orda (2) ördögszekér (6) oregano (45) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (7) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (116) paradicsomlé (23) paradicsompüré (25) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (128) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (35) pirítós (3) pirospaprika (66) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (29) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (35) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (37) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (61) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (45) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (41) salsa (3) San Marzano (3) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (131) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (218) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (7) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (29) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (76) tejfel (53) tejföl (75) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (182) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (39) újkrumpli (13) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (192) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (15) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (20) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (32) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (65) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (6) zserbó (2) zsír (51) zsíroskenyér (2) zúza (4) zuza (2) Címkefelhő

Szilvalekváros bukta

2019.07.14. 07:00 Andrass9

Gyerekkori kedvenc! Különösen, hogy ezt mindig én sütöttem a családnak 9 éves korom óta. Persze akkor nem szilvalekvárt használtam, hanem hitlerszalonnát, mert csak az volt. Fiatalabbaknak: ez egy tömbösített lekvár volt magas birs pektin tartalommal, így nem olvadt el sütés közben, és nem folyt ki a buktából (sem). Hogy valójában miből volt, senki nem tudta, de sütésálló volt!

33.jpg

Mostanság ezt a tömbösített lekvárt nemigen lehet kapni, de gondoltam, hogy egy igazi kemény szilvalekvár kisegít, pláne, hogy magam főztem sütőben a szomszédasszony szilvájából...

Hozzávalók a szokásos gazdag kelttészta, csepp plusz vaj és a lekvár:

  • 40 dkg finomliszt
  • 20 dkg egyszerfogós liszt (majdnem rétesliszt, BF55)
  • 2 dkg búzasikér
  • 3,5 dl teljes tej
  • 35 dkg sűrű házi szilvalekvár
  • 3+1 tojás
  • 10 dkg vaj
  • 3 ek cukor
  • 1 tk só
  • 4 dkg élesztő (Waka minden véleményével ellentétben én ennyit használok!)
  • 1 ek vaníliás porcukor

10.jpg

A tejet felmelegítettem kis cukorral, és belemorzsoltam az élesztőt. A liszteket nagyanyámtól tanulva szigorúan átszitáltam. Két tojást meg egy sárgáját beleütöttem a lisztbe, majd hozzáöntöttem a felfutott élesztőt és a robotgép karjára bíztam a dagasztást (én már csak ilyen lusta vagyok)

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A keverés folyamán belekevertem a maradék langyos tejet kis vaníliás cukorral. Szép szálasra dagasztottam. Felolvasztottam a vajat és a kidagasztott tésztához adtam (ha a vaj túl korán kerül a tésztába, akkor megakadályozza a gluténszálak kialakulását).

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A kidolgozott tésztát megszórtam kis liszttel, és letakarva a hűtőbe tettem egész éjszakára. Időm van, minek siessek :) Másnap délelőtt kivettem a hűtőből a tésztát, és kilisztezett szilikonlapra borítottam.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

A nemrég tanult módszerrel összegyúrtam a sütőpapirt galacsinná, majd kisimítottam, hogy pont passzoljon a tepsibe ( így a legegyszerűbb). Kinyújtottam volna téglalapra, de az nekem nem megy, így lett belőle egy ovális, fél centi vastag lap. Ezt pizzaszeletvágóval  (nem kucsmagombával) többé-kevésbé négyzetekre vagdostam, kb 5x5 cm-re. Ezekre az amorf lapocskákra ezután szilvalekvárt kanalaztam, amit felcsavartam, hogy minden oldalról eltűnjön a lekvár. Ezeket a hengerkéket picit megvajaztam, majd a tepsibe sorakoztattam. A két kicsike háromszöget a végén megettem, hogy eltűnjön a bizonyíték ...

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Az összeset felhasználva éppen megtelt a tepsi. Kicsit megkentem vajjal, hogy szétváljanak, ha megsült, és adtam neki fél órát meleg helyen konyharuha alatt, hogy megkeljen. Meg is hálálta, szépen összesimultak a bukták. Ekkor megkentem a negyedik tojással, mert szeretem a pirosas kérget a buktán. Amit 38 perc sütéssel 180C fokon remekül el is értem.

27.jpg 28.jpg 29.jpg 30.jpg

Kiborítottam a tepsiből egy sütirácsra hűlni.

31.jpg

Pár percig bírtam csak, hogy meg ne bontsam a szép tésztát, majd kivettem egy buktát belőle megkóstolni.

32.jpg

Ennél rövidebb ideig tartott, míg megettem :)

Hogy őszinte legyek, gyerekkoromban sütöttem utoljára, így most aggódtam, hogy nem fog sikerülni.

Azért amit még fiatalon megtanulsz, és akkor begyakorolsz, az a kezedben marad - vakon is finom lesz!!!

37 komment

Címkék: tej tojás élesztő vaj cukor liszt szilvalekvár vaníliás cukor rétesliszt sikér

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr914923452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kobold63 2019.07.14. 08:10:42

Legkorábbi süteményes emlékem a melaszos sütemény, ami a cukor inséges időben készült és nagyon finom volt. Ezt a dobozos lekvárt is szerettük, talán mert nem volt más és nem válogathattunk? Még most is szép emlékeim vannak róla és próbálom felidézni számban az ízét.

Számomra is ilyen az ideális bukta, kicsi, sok lekvárral. Ami más, baracklekvárral kell csinálnom, ezért olyan fontos nálam a sűrű készítmény. Egyszerűbb tésztát szoktam volt készíteni, réges régen, de ezt így kipróbálnám.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.14. 09:12:33

@kobold63: Úgy emlékszem, tömbökben volt a boltban, ahol nagykéssel vágtak le belőle egy adagot, amit zsírpapírba csomagolva mértek. Doboz nem rémlik. Kicsit olyan jellege volt, mint a birsalmasajtnak (gondolom onnan volt a rengeteg pektin), de ízre nem emlékszem. Valószínűleg összegereblyézték a gyümölcsöst, és abból készült :)

kobold63 2019.07.14. 14:04:09

@Andrass9: Nagy dobozból vették ki a tömböt.

Kumari aki Nilüfer 2019.07.14. 17:26:14

@Andrass9: Fadobozban volt. a tömb. Ha csomagot küldtünk a pesti rokonoknak, akkor elkunyeráltuk...vagy vesszőkosárban küldtük, a tetejét vászonkendővel levarrtuk, és tintaceruzával címeztük, ők meg másik oldalát címezték meg, többnyire üresen jött vissza, Bizony, a hatvanas években ment a karalébé, a zöldségek, krumpli, nagy fagyos télen a disznótoros, meg a pucolt baromfi.(ez annyira természetes volt, meg az is, hogy üresen jött vissza a kosár, meg az is, hogy hazajöttek a pesti rokonok két-három hétre ,és ettek és ettek(de azért lenéztek ám bennünket, akik falun maradtunk)..de érdekes, miket hoz fel a hitlerszalonna emléke....hmm..most kissé keserű lett a szám íze. Nem is emlékeztem eddig erre ilyen élesen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.14. 18:02:09

@Kumari aki Nilüfer: Mi meg pestiek voltunk, bajai rokonokkal (anyám odavalósi). Nem emlékszem ilyesmire, de anyám rokonai értelmiségiek voltak. Baja meg azért város volt már akkor is. A kevés emlékek közül ez megmaradt:
blogkocsma.blog.hu/2012/04/17/emlekek_bajarol_a_hajaban_fott_krumpli

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.14. 18:05:33

@Kumari aki Nilüfer: A mi gyerekeinknek az lesz emlék, hogy itt az utcában komoly komatálazás folyik! Minden sátoros ünnepen viszünk és kapunk komatálat, legyen az húsvét vagy karácsony. De az is alkalom az ilyesmire, ha sikerül valami igazán finomat főzni :)
Lenézni nincs kit - sovány pénztárcájú értelmiségi tán az egész utca.

Kumari aki Nilüfer 2019.07.14. 18:35:21

@Andrass9: mi az egyik szomszéddal süteményben vagyunk ilyen viszonyban, de néha egyebet is megosztunk, sóletet, lecsót, vagy mást, amiből nem lehet keveset fözni. Nincs lenézés, csak eltérő kor és idöbeosztás, meg itt pár éven belül komoly lakosságcsere volt, új szomszédok..a régiekkel, akikkel egyszerre építkeztünk,sokkal közvetlenebb volt a viszony,

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.14. 19:06:10

@Kumari aki Nilüfer: Nagyjából hasonló errefelé is a helyzet, de több "régi harcos" maradt, így tudjuk a hagyományokat folytatni :)
Van olyan régebbi lakos, aki visszajár látogatóba, hogy itt milyen jó volt ...

wrstjnethn 2019.07.15. 09:52:05

@Andrass9: @kobold63: Nahát, bukta, de régen ettem! Én fiatalabb vagyok, és csak a polyfoam tálcán lefóliázott tömb lekvárra emlékszek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.15. 11:40:09

@wrstjnethn: Azt a fajtát is ismertem, de az tényleg jóval később jelent meg a boltokban. SÜTÉSÁLLÓ felirattal :)

MadMary 2019.07.15. 22:30:34

@Andrass9: Szégyenkezve bevallom, hogy évek óta áll a kamrában egy doboz sütésálló/ütésálló/tűzálló/vízálló, lekvárnak mondott műanyagdobozos izé... pontosan buktasütési célból vettem, aztán valahogy úgy maradt. Talán jobb is így. :-/ Ükunokáink majd múzeumban mutogathatják a változatlan színű, állagú és csomagolású készítményt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.07.15. 22:32:04

Köszönök szépen!
@Andrass9: A legenda szerint a műszak után összesöpörtek a gyárudvaron, abból lett a Hitler szalonna, AKA sütésálló vegyesíz.
Sokszor eszembe jut, hogy édesapám egyszer szelektálni akart a sokéves lekvárból. Egy jó része még celofánnal volt lekötve. Az üvegek alján már csak összeaszott, apró dugónyi lekvár volt. Sajnáltam volna kidobni, egy hosszú késsel benyúltam, valahogy összekaszaboltam és kihalásztam a dugót. Megkóstólta. Onnantól minden este az volt a csemegéje, amíg csak tartott. Mióta fém kupakkal zárom le a lekvárt, nincs ilyen jó kis aszalmány.
@Kumari aki Nilüfer: Nálunk sok az idős ember a panelban, ücsörögnek a lépcsőház előtt a padon, mikor hazafelé tartok, egy kisebb kaszálóra való kapor elfogy ilyenkor. Hozzák cserébe a pogácsát, egy doboz sört, nem vagyok rászorulva, de szeretik viszonozni valamivel, el kell fogadni. Cukkiniből idén már egy mázsa elment.

MadMary 2019.07.15. 22:40:00

@Waka: Én a szomszédnénitől örököltem pont ilyen dugónyi aszalványokat, "Szilvalekvár 1965" és hasonló címkékkel. Egy üveget kegyeleti okokból elraktam... lassan 30 év után is ugyanúgy hegyel, sértetlenül, no penész, no rothadás.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.16. 00:21:49

@MadMary: Akkor még tudták, hogy a szalicil az megvéd a szívinfarktustól!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.16. 00:23:37

@MadMary: Szerintem próbáld meg egy nosztalgiabuktához !!! Sokat nem veszíthetsz, legfeljebb egy adag jó kelttészta lesz az enyészeté ...
Én kiváncsi lennék rá, hogy teljesít.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.16. 00:26:31

@Waka: Mázlista vagy! Mi a szöszt csináltál volna a mázsa cukkínivel?????
Nálam az uborka ilyen - most adtam a kicsilyányéknak 2 kilót, merthogy többet nem esznek meg, oszt maradt másik két kiló nekünk reggelire :)
Átlag 4-6 nap alatt jön össze 4 kiló a 8 tövön. Igaz, azok lugasba nőnek, alig férek el alattuk.

kobold63 2019.07.16. 03:41:50

@MadMary:
@Andrass9:
@Waka:

Régen, visszamenőleg 3O évre még főztem be. Időben elmentettem otthonről több csomag celofánt, hogy be tudjak sűriteni lekvárt. Ha tisztességesen van kezelve, jól lezárva, nem sérült meg a celofán, akkor időtlen ideig eláll. A celofán féligáteresztő, a vizmolekulák el tudnak távozni, de a baktériumokat-gombákat kívül tartja. Aztán lassan a cukor is kikristályosodik, az is konzerválja. Nagyon finom készitményekké alakulnak.
Kevés Na-benzoátot használtam a tetejére, nem szalicilt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.16. 10:24:59

@kobold63: A mostani csavaros kupakos időkben ez már nem működik, viszont rengeteg ideig megőrzi az eredeti ízeket. Rendesen kidunsztolva még tartósítószer se kell hozzá.
94-ből van a legöregebb kompótunk és lekvárunk a kamrában (a család 93-ban költözött haza).
Azóta megnőttek a gyümölcsfák (van ami kipusztult), így nagyüzemi befőzés van időnként. Most éppen 54 üveg sárgabaraknál tart a feleségem, és most ment el szedni még egy adagot :) - de legalább pár évig nem kell megint befőzni!

kobold63 2019.07.16. 11:44:41

@Andrass9: Mi nem működik, mire érted? Arra, hogy az elmaradott Canadában nincs csavaros-kupakos, vagy arra, hogy a mai fiatalok mit sem tudnának kezdeni a celofánnal?
Lehet, ezt bonyolultabb csinálni..
Tehát, ha még keményebb lekvárra van szükségem, akkor használok celofánt. Pár év alatt kialakul. Minden másra jó a gyári, széles választékú, fém csavaros szerkezet.

@MadMary:
Csak kóstold meg az aszalványokat, lehet, hogy veszítettek kicsit az aromájukból, aszalt gyümölcs lett belőlük.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.16. 15:02:30

@kobold63: Az nem működik, hogy hagyjuk beszáradni a lekvárt, mivel a kupak semmit sem diffundál se ki, se be.
Ha kemény lekvárt akarok, ott az agar-agar vagy a pektin, vagy a levéből szörp lesz :)))

Az új adag 15 kiló lett, most rotyog. Szörp is lesz belőle valamennyi.

MadMary 2019.07.16. 15:10:20

@kobold63: Azt gyanítom, az ifjak már nemigen tudják, mi a celofános lekvár vagy befőtt, és pláne azt nem tudják, hogy hogyan kell vele megfelelően lezárni az üveget... celofánt nagyritkán a piac környéki "gazdasszony-boltban" látok, egyfajta modern változat a "befőzőfólia" nevet viseli - egyszer próbáltam lefedni vele üveget, teljesen másképp működik, mint a celofán, lényegében vékony műanyag. :-/ Én is áttértem a fémkupakos üvegekre, bár nosztalgiát érzek a csinos celofánszoknyás befőttek-lekvárok iránt. A padláson megőriztem az összes különleges formájú (nem csavaros) befőttesüveget, amiket még a dédi és anyukám is használt... lehet, hogy egyszer készítek egy adag "beszáradós" nosztalgialekvárt. :-D

MadMary 2019.07.16. 15:12:05

@Andrass9: @kobold63: Alaposan felbátorítottatok, lehet hogy túllépek a puszta elmélkedésen, és _tényleg_ megnyitom az egyik aszalványt! :-D

Kumari aki Nilüfer 2019.07.16. 16:34:22

@MadMary: Klasszikus befőző celofán, szaliciles befőttre megvizezve ment, rásimítva, aztán vizes kendermadzaggal lekötve. Mire megszáradt, a celofán szinte behorpadt, kifeszült, a kenderzsineg összement, és légmentesen zárt. Ha kiszedtük a dunsztból, csinosan körbevágtuk, és mehetett a spájzba.És igen, akár 20 évig is elállt..az összeszáradtra egy éjszakára víz, amit forrón öntött rá anyu, másnapra dehidratálódott.De el lehetett rágni a szárazat:) Nem tudom, van-e még a klasszikus, igazi celofán, és igazi kendezmadzag..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.16. 17:08:51

@Andrass9: 30 üveg lekvár, 3 üveg szörp lett. Kupak alatt hűlnek :)

MadMary 2019.07.16. 18:13:21

@Kumari aki Nilüfer: Teljesen hihetetlen, de még vannak... igaz, hogy vadászni kell rájuk, főleg tradicionális, apró gazdaboltokban, ahol a vevőkör még nem állt át 100%-ban a mindenműanyag modern gazdálkodásra.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.07.16. 21:44:08

@MadMary: A víztartalom valamilyen módon való csökkentése a tartósítás egyik legjobb módja. Sűrítéssel, cukrozással, sós kivonással. A tartósítószer is segít, de többnyire csak a lelkünk nyugsága végett használjuk. Egészséges alapanyag felhasználásával, a maximális higiénia betartása mellett a hőkezelés garantálja a hosszú eltarthatóságot.
@Andrass9: Persze a mázsa erős túlzás, de 40+ kiló fölött biztosan járok. Odanézek, cuki kis salátacukkinik, aztán mire észbe kapok, már rántani is nagydarab.
@kobold63: Tavalyelőtt még kaptam valahol celofánt, de a kupak kényelmesebb volt.

MadMary 2019.07.16. 22:03:02

@Waka: Pontosan. :-D Egyébiránt meg nálam most kezdenek nőni a cukkinik, éjjel-nappal szemmel fogom tartani a bandát, mert pont úgy viselkednek, ahogy leírtad.

Dikusz 2019.07.16. 22:40:18

Jó nektek, van sok cukkinitok. Igaz, sok munka van a kertészkedésben.

MadMary 2019.07.16. 22:49:37

@Dikusz: Hát tényleg... a növényzet teljesen a maga feje után megy, törpének mondott paradicsomok nőnek az égbe, nagyon nehezen termeszthetőnek mondott sóska burjánzik, easy-peasy zöldborsó beintett, óriásinak mondott zöldbab épphogycsak lopakodik a karó irányába. Sose unatkozol, ha van egy kerted... :-/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.16. 22:50:58

@Waka: Csak azt nem értem, miért használsz egyszerre kupakot ÉS celofánt :)))

MadMary 2019.07.16. 22:52:57

De legalább egy mókus tanyát vert nálunk, meg egy sündisznó mászkál a kertben, meg egy gyönyörű béka hűsöl a madáritatóban, meg gyönyörű madarak röpködnek ide-oda... Sose unatkozol, ha van egy kerted. :-D

MadMary 2019.07.16. 22:56:28

@Andrass9: Pótanyukám parája, a celofánnál ugye jobb a csavaros kupak, de soselehettudni a csavaros kupakkal, hogy jól zár-e, a celofán biztosjólzár... szóval alapnak celofán, rája meg a csavaros kupak, mindkét réteg valami módon lezárja a bacilusok és egyéb rémségek útját a lekvárhoz, egyszóval biztos, ami biztos... :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.16. 22:56:46

@MadMary: @Dikusz: Valóban sok munka, de nekem szórakozás! Mondjuk a mai permetezésért nem lelkesedtem: 16 kilós gép + 14 liter permetlé a hátamon egy pöfögő masinában. De kiszórtam, mert a lisztharmat elviszi az almát, meg az uborkát, meg ... szóval kell permetezni. Kiderült, hogy a múltheti kalciumozásom semmit sem csinált, a kiszóró masinának el volt dugulva a felszívó csöve :((((( Hogy miért nem tűnt fel, nem fogy az anyag a tartályból - ne kérdezzétek!
Holnap megyek felvenni az új komposztáló anyagát, amit még formára kell szabni, mert már mindegyik tele van, és füvet kell nyírni.
Közben meg lecsaptam egy 2,5 kg-os tarjára, hogy abból holnap pulled pork lesz. Mostanra végeztem a páclébe helyezésével!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.16. 23:06:22

@MadMary: Sok olyat láttam már, hogy valaki megszórta a celofánt szalicillel, mielőtt rátette a kupakot ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.16. 23:10:57

@MadMary: A békát a feleségem nem kedveli, pedig ahol kerti tó van, ott béka is van. Most éppen mikrominiatűr békucik ugrálnak a kertben. Én nem bánom!
A szomszéd pöfög, hogy lett egy mókusa, aki leszedi a barackot, és kirágja a magházból a magot . rengeteget szemetelve :)
Sündisznónk nekünk is van, a kerítés mellett alszik napközben a paradicsomok közt ...
Gyönyörű madarak helyett viszont blue-jay és szarka - hogy a franc a ronda hangjukba!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.16. 23:11:52

@MadMary: Ne is idegesíts! Pont, ahogy írod. Dehát a természed az úr, mi csak kiszolgáljuk.

kobold63 2019.07.17. 08:23:25

@Andrass9: Utoljára a celofánról.

Celofánt használhatok, ha azt akarom, hogy a "féligáteresztő hártyán" lassan a viz el tudjon távozni, így besűrüsödik a lekvárt
VAGY
fém zárókupakos szerkezetet, ami egyszerübb és gyorsabb, ha
azt akarom hogy teljesen légmentesen zárjon.

Nem mind a kettőt egyszerre, mert annak semmi értelme nincs. Csakis az igazi, régi tipusú celofán, nem pedig plasztik, mert az nem úgy dolgozik.

Pectin és agar-agar használata megint más típusu jam-nél használatos.
Mi a buktasütéstől indultunk ki, az ahhoz szükséges sűrü lekvárból.

@Kumari aki Nilüfer:
@Waka:

Amikor ebbe a világba kerültem és láttam, hogy itt mihez lehet hozzájutni és mihez nem a befőzéshez, akkor szereztem be Magyarországból életem végéigre elegendő celofánt. Mivel nem nagyüzemi szinten, hanem kézművesként készitünk lekvárt, keveset, minőséget. Cukrot nem használok a háztartásban, csak ilyen kivételes dolgokhoz, amennyi elengedhetetlen. Szörpöt egyáltalán nem, szeretjük a jó ivóvizet. Nem utolsósorban, a befőzés csinját-binját még időben elsajátitottam otthon.