Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • élhetetlen: @Andrass9: Bocs, még egy kör. “Valahogy ez nem volt normális (mi sem ...)” Nem sok rántott húst sü... (2019.12.14. 01:07) "Rice Krispies" édesség
  • kobold63: @Andrass9: :))) (2019.12.10. 23:33) Ananász pite a vejemnek
  • tarackos: @Waka: Lángos tésztában is jó lehet, szoktam látni piacon calzone szerűen összehajtva virslivel va... (2019.12.09. 11:53) Húsos batyu
  • látjátok feleim szümtükkel: @BOAR: Kétszer is finom. (2019.12.07. 21:01) Cafatos disznó a mozdonyban - BBQ pulled pork
  • Andrass9: @MadMary: Mi meg pont azért teszteltünk egy közepes tudásút, hogy vajon kell-e az nekünk. Mivel s... (2019.12.04. 23:06) Egybensült borjúcomb ismét

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (16) almalé (3) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (246) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (29) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (23) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (18) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (4) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (20) cukor (121) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (51) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (45) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (90) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (368) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (45) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (74) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (274) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (38) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (71) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (24) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (13) kömény (69) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (134) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (12) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (10) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (96) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (77) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (7) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (47) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (111) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (27) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (131) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (69) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (38) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (40) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (6) salotta (44) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (135) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (238) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (40) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (57) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (79) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (186) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (197) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (13) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (15) vörösbor (17) vöröshagyma (109) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (34) zellerlevél (29) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Gazdaságos szendvics pástétom

2019.07.11. 07:00 Andrass9

Tinédzserkoromban rengeteg házibulit tartottam, mert a szüleim gyakran utaztak, én meg - nem szégyellem - imádtam a társaság központja lenni. Persze anyagilag nem voltam nagyon eleresztve, de azért valamit mindig kellett készíteni a bulikra, hogy ne csak igyanak a haverok, mert felmosni nem szerettem ...

39.jpg

Szerencsére anyám mindig segített, így tőle megtanultam egy receptféleséget, amit aztán rendszeresen használtam - már akkor is az éppen változó hangulatomhoz igazítva (akkor még nem volt ismert az "újragondolva" kifejezés).

Most viszont a fiam jelentkezett, hogy szeretné ő is megtanulni ennek a pástétomnak a receptjét (merthát ő most van abban a korban ...).

Itt most az alapkoncepciót írom le, amit azután ki-ki izlése és lehetőségei szerint úgy módosít, ahogy neki tetszik. Ez utóbbi hozzáállás nagyon fontos ennél az ételnél, mert mindig próbáljunk valami újat nyújtani a barátoknak.

Kezdjük hát a mindig szereplő alapanyagokkal, majd felsorolom az általam eddig elkészített egyes változatok hozzávalóit is. Ez a mennyiség kb. 10 embernek elég egy estére

  • 1 kg párizsi (nem kell baromfipárizsi, de drága borjú sem. Síma sertés teljesen megfelelő)
  • 10-12 keménytojás
  • 3-4 lilahagyma vagy vereshagyma - amit találunk a kamrában
  • 20 dkg vaj
  • 3-5 ek mustár
  • 2 ek majoranna - ha szereted
  • 30 dkg Trappista vagy más, olvadós sajt

Zöldfűszerek: Ez már nehezebb dió, nincs mindenkinek fűszerkertje! Próbáljunk meg legalább

  • snidlinget
  • kakukkfüvet
  • oreganot és
  • petrezselymet begyűjteni. Persze az se baj, ha nem sikerül, de valami azért kell bele (akár szárított formában a kamrapolcról)

10.jpg

Azután persze kéne némi agresszívebb fűszer is:

  • szerecsendió
  • feketebors
  • római kömény

Persze ezek már opcionális fűszerek - dolgozz azzal, amit találsz otthon!

11.jpg

A tojásokat egy akkora lábasban tedd fel főni, ahol elférnek egymás mellett. 12 perc elegendő a főzéshez, ha hideg vízzel indítod. Ez azért jó, mert ha megfőttek, ebben a lábosban hideg vízben rázogatva könnyen lehámozható lesz (többé-kevésbé).

14.jpg 15.jpg 16.jpg 17.jpg

A hagymát és a zöldfűszereket vágd apróra. (A hagymát akár darálhatod is a húsdarálóval, de a textúrának jól jön a pici roppanós hagymakocka.)

18.jpg 19.jpg 20.jpg 21.jpg

A hagyma szaga miatt ne aggódj, mindenki fog enni a pástétomból! Én néha a tojást is inkább késsel aprítom, de most ez elmaradt. A szerecsendiót reszeld le, a borsot őröld meg. Ha római köményt is teszel bele, azt pirítsd meg kicsit, majd mozsárban törd össze - ez remek mexikói hangulatot ad majd a pástétomodnak, de csak egy részébe tegyél, mert akadhat olyan, aki nem szereti!

22.jpg 23.jpg

Remélem szerencséd van, és találsz otthon elektromos húsdarálót, de én gyerekkoromban még hagyományossal daráltam össze a párizsit, amit nagyobb darabokra vágtam előtte. Pár darabot tegyél félre a párizsiból. A ledarált húsba szórd bele a fűszereket és daráld hozzá a tojásokat is. Hogy minden tojás kijöjjön a darálóból, dobálj bele a félretett párizsidarabokból is. Én ezután a vajat is ledarálom, mert soha nem puhul meg akkorra, amikor bele kellene keverni. Ezután is tehetsz pár párizsidarabot.

24.jpg 25.jpg 26.jpg 27.jpg

Add hozzá a mustárt és keverd össze kézzel a darálékot.

Ha találsz a hűtőben egy arasznyi puha kolbászt, a darálmány egy részébe daráld bele (a héja nélkül). Ha van valami májkrém vagy resztelt máj maradék, azt meg a keverék egy másik részébe daráld bele.

29.jpg 28.jpg

Ezzel sikerült többféle ízt is készíteni, amit már csak kenyérre kell kenni, és máris ehető. Ez itt egy kolbászos, és egy sima alap pástétomos kenyér.

30.jpg

Persze sajtot rászelve remek melegszendvics lesz belőle grill alatt, vagy a sütőben egy alufólián.

31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg

Nem állítom, hogy egy fogyókúrás étel, de remek borkorcsolya és lehet villogni vele a barátok előtt.

35.jpg

52 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1114924286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MadMary 2019.07.11. 08:04:12

Egek... ugyanezt a receptet tanították nekünk háztartástan-órán (gyakorlati foglalkozáson) kb. 45 éve, azzal, hogy majoranna és zöldfűszer helyett pirospaprika került a krémbe. Melegszendvics-krémnek hívták, otthon még évekig készítettem nagy büszkén. Nosztalgia-attak! :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.11. 10:04:43

@MadMary: Divat a retró :)
Én még a hatvanas években kezdtem el készíteni, de érdekes módon pirospaprikát nem tettem soha bele. Legfeljebb ami a resztelt májban van, vagy a kolbászban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.11. 10:06:01

@MadMary: Nálunk a lányoknak szabás-varrás volt, a fiúknak autószerelés a politechnika :) Nem bántuk meg!

kobold63 2019.07.11. 10:47:54

@Andrass9:
Én a nővéreimtől tanultam, segítettem is az ő bulijaikra készíteni. Kivájt kiflibe töltöttük és melegítettük a sütőben. Sajt nem volt rajta.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.11. 10:57:45

@kobold63: Hogy is mehetett ki a fejemből a kiflibe töltés! Mi is csináltunk, főleg stangliba töltve (egyenes kifli), de az cseppet tejfeleztük, és reszeltünk rá sajtot.

Kumari aki Nilüfer 2019.07.11. 11:16:55

Azannya..ez volt a töltött kenyér tölteléke!!! Zsúrkenyér, kivájva, ilyesmi cuccal megtöltve,de tényleg, sajt és tejföl is játékban volt.... szeletelve...és igen, melegszendó, azzal a régi sütővel...de jó is volt!!! de a körözöttel töltött paprika, meg a körözöttes zsúrkenyér is elengedhetetlen volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.11. 11:50:21

@Kumari aki Nilüfer: Érdekes, de én nem ismertem a töltött kenyeret. Talán, mert soha nem vettünk zsúrkenyeret?
Igen, az NDK grillben készült, ha nem sütőben.

Kumari aki Nilüfer 2019.07.11. 11:59:16

@Andrass9: A zsúrkenyér volt emlékeim szerint az első nem hagyományos "péki kenyér", és a bulikra nagyon praktikus volt, viszonylag egyforma szeletekre lehetett vágni, ha meg a belét kitoltuk , akkor lehetett tölteni,így nélkülözhetetlen volt:DD Akkoriban az a régi jó szendvics dívott, hogy habosra kevert vaj-vagy margarin, de azt nem lehetett kikavarni, szappanossá vált-,kolbászkarikák, vagy szalámi, főtt tojás, csemege uborka szeletek, piros arany és mustárpöttyök..ja, és a gulyáskrém, és sok reszelt trappista...uramisten, hihetetlen mennyiségeket elpusztítottunk..meg a nagy puha kenyérből a zsíroskenyér, lila hagymával..vagy csak só, bors , és pirospaprika..azért jó volt fiatalnak lenni, na.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.11. 12:16:39

@Kumari aki Nilüfer: Olyan nagy, puha fehérkenyeret zsírral, lilahagymával és kovászos uborkával de megennék! (aztán elgurulnék)
A gulyáskrémet néha-néha most is eszünk. A májkrémes kenyérre meg mustárt kenek...

Rotoxis 2019.07.11. 12:20:22

Boldogult Benke Laci bácsi állva tapsolna ennek a receptnek! Ócska alapanyagok, agyon fűszerezve. Gratulálok

MadMary 2019.07.11. 13:20:54

@Kumari aki Nilüfer: Pontosan, ez volt az első nem hagyományos kenyér a komenyizmusban, emiatt aztán amolyan státuszjelzővé vált, aki ezt vette, az úgymond úri rafinált ízlésűnek minősült... :-D Gyakorlati órán zsúrkenyérre kenve sütöttük a krémet, pont amiatt, amit említettél: egyforma szeletekre lehetett vágni, így nem volt (nagy) veszekedés óra végén, hogy ki mekkora szeletet érdemel a közös alkotásunkból...

Beginner14 2019.07.11. 13:57:07

Sziasztok,

teljesen felesleges drága párizsit használni! Egyszerű darált sertéshús a legjobb és legolcsóbb, ízlés szerint fűszerezve.

Üdv,
Laci

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.11. 14:32:27

@Beginner14: A gond vele, hogy azt bizony hőkezelni kell!

Beginner14 2019.07.11. 14:40:55

@Andrass9: Ahogy nézem, az a sajt sem a hűtőben lett barna... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.11. 15:36:01

@Beginner14: Azt látom, hogy a szakmád azért valahol szakács, de azt te se állíthatod, hogy a nyers sertéshús megsül azalatt, amíg a tetején megpirul a sajt. Arról nem is beszélve, hogy nem mindig sütöttük meg, csak feltétnek használtuk a kentéren.

Beginner14 2019.07.11. 15:57:44

@Andrass9: Hát, elég soxor készítettem már ilyen módon melegszendvicset, és eddig minden esetben megsült... Alacsonyabb hőfokon kell sütni, hosszabb ideig, hogy legyen ideje átmelegedni. Én 20% zsírtartalmú darált húst szoktam választani, hogy ne legyen túl száraz, illetve olyan intenzívebb ízű sajttal szórom meg, amiből kevesebb is elég, például Grano Padano, vagy Karaván. Rendszeresen tartok baráti sörözést, nem szoktak panaszkodni a srácok... Jó ez párizsival is, csak nagyon más. Egyszer próbáld ki, szerintem nem fogsz csalódni benne. Olcsóbb, és tudod, hogy mi van benne. És hagy emlékeztesselek a tatárra, ami nyers marhahús...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.11. 16:51:44

@Beginner14: Nem kell rá emlékeztetned, de nyers sertést még úgy se szívesen eszem, ha tudom, hogy már nem fetőzött az állomány.
Valóban nagyon más párizsival, és attól is függ, hogy az 1000 Ft-osból készíted (ami a sertés ára is egyben), vagy 3000 Ft-os minőségi párizsit használsz. Érdekes módon a legfinomabb tatárt én marhalábszárból készítem és késsel aprítva. Finomabb, mint a bélszín!
Ebben a szendvicskrémben az a szép, hogy annyi változat van, amennyit csak akarsz!

Beginner14 2019.07.11. 18:00:20

@Andrass9: 3000 forint/kg árért már marhából készíteném... :) Nekem úgy jött ez a sertéshúsos szendvicskrém, hogy eredetileg lecsókolbászból készítettem. Az is jó volt! Most meg fogom csinálni nosztalgia marhapárizsiból is 1*, mert az is tuti finom. Csináltam már darált zellerből és csireriborsóból is, jól befűszerezve indiai fűszerekkel. Ezt mondjuk a haveroknak nem adnám, de nekem ez is ízlett. Nyitni kell, ez a lényeg... Kicsit olyan, mint a szex, minden belefér, ami a két embernek belefér! :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.11. 18:17:46

@Beginner14: Én abban a koromban, amikor még haveroknak bulira főztem, nem is ismertem az indiai konyhát. Most meg már a haverok is öregek :)))
Az még rémlik, hogy tatárt megsütöttem a pirítóson, de az már iszonyú régen volt!
Tetszik a nyitott hozzáállásod, csak így tovább...

MadMary 2019.07.11. 18:29:55

@Kumari aki Nilüfer: Most találtam fél kiló csicseriborsót a kamrában rendrakás közepette, bepottyant a csomag a polc mögé... én Olaszországban ismertem és szerettem meg, utána jött a Közel-Kelet a maga hummusával, száz szónak is egy a vége, a csicseriborsó nagyon jó dolog! Szerintem... :-D

Kumari aki Nilüfer 2019.07.11. 18:33:38

@MadMary: Igen:) dobok a salátákba is, de a hummusz is jöhet, meg sok egyéb. A Közel-keleti konyha bejön, meg a mediterrán(is).Konzervet használok, az már meg van főzve.

Kumari aki Nilüfer 2019.07.11. 18:35:45

Talááltam olyan konzervet, hogy tönköly, meg Tönköly-mix.. meg van főzve benne a mag, a mixben többféle. A minap gyorsan kellett ebéd, és nagyon jól jött. Ha valaki nem ismerné, vésztartaléknak ajánlom. A madarasban vettem.

Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember · http://elmenypark.net 2019.07.11. 19:26:30

Egyszer volt egy buli nálam, amit nagyon feldobott a kaja. Sok pénz nem volt rá, mégis sokak szerint az utóbbi idők legjobb bulija volt a hangulat mellett a kajának is köszönhetően. Most megosztom veletek a titkot, amit a pécsi haverok javasoltak. Hivatalosan Csevapcsicsa volt a neve és az volt benne a nagy dobás, hogy nagy mennyiségű meleg kajaként szerepelt jól.

- vegyél egy rúd csumpi szalámit vagy turistakolbászt
- hozzá érzés szerint párizsit
- daráld le és keverd össze őket
- jól borsozd be
- mehet apró rudak formájában az olajba

MadMary 2019.07.11. 19:35:43

@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember: Anyai oldalon erős szerb gyökerekkel rendelkezőként kifejezetten tiltakozom a Ćevapčići ily módon történő egyszerűsítése ellen.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.07.11. 21:17:09

Köszönök szépen!
@kobold63: @Andrass9: @Kumari aki Nilüfer: A kiflis verziót elkövettem már egyszer: blogkocsma.blog.hu/2012/12/27/toltott_kifli_223
Akkoriban, ahogy utánaolvastam, meglepetésként ért, hogy ezt párizsival szokták készíteni. Nálunk a pörköltes változat dívott. A seregben aztán jött dögivel a konzerv, két rész különleges vagdalthús, kettő tavaszi, egy-egy sertés- és marhamájkrém, bele hagyma, mustár, meg ami éppen volt a frigóban. A jó öreg spirálos melegszendvics-sütőben rápirítottuk a kenyérre és isteni volt.
Ami a darált sertéshúst illeti, a konzerv (AKA löncs) darált hússal simán el tudnám képzelni.
@Beginner14: A csicseris nekem is jöhet, zellerrel különösen jól hangzik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.11. 21:20:35

@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember: @MadMary: Én meg azt mondom, hogy megfontolandó!!!! Igaz, nálam semmilyen oldalon nincs szerb gyökér, legfeljebb fehérrépa ...
Persze, ha jobban belegondolunk, ezek az összetevők még csan nem is találkoznak a tényleges recepttel. Azt SZERINTEM birka (juh) és disznó daráltból kellene csinálni. A párizsi lehet, hogy jó az én receptemhez, de annak semmi köze sincs a Csevapcsicsához. Bocsánat!

MadMary 2019.07.11. 21:23:00

@Waka: Löncshús, tavaszi vagdalt... ifjú életem egyik nagy diadala volt, amikor képes voltam megenni egy egész tavaszi vagdaltat vajaskenyérrel. Szüleim ekkor kezdték elhinni, hogy nem vagyok evészavaros csontvázjelölt. :-/ :-((

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.11. 21:25:14

@Waka: Nekem is eszembe jutott a gyíkhús aka kinai határőr konzerv! Csak hát én nem voltam katona, így ez nem sokat mond nekem.
Abban azért egyetértek, hogy párizsi helyett löncshússal is elkészíthető, csak én burzsuly gazdag családból jöttem - ott löncshús nem volt.

MadMary 2019.07.11. 22:40:03

@Waka: @Andrass9: Az egész történet arról szólt, hogy vajon milyen gyorsan tudtunk összekalapálni valam ehetőt a nap végén - gyíkhús reszelt borzasztó "emmentáli"-val? Különleges vagdalt májkrémmel? Let them come unto me.... Hammm. :-)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.07.12. 15:40:01

@MadMary: :)
@Andrass9: Pedig a burzsujoknál, főleg a 70-80's években, az igazi pápai löncs félkonzerv bizony mérföldkő volt. Kétkilós dobozban lehetett hozzájutni (már akinek), felbontva a hús még egy réteg papírba volt csavarva. Prímán lehetett szeletelni, és az a szelet még sütéskor sem esett szét. Majdnem ilyen volt: docplayer.hu/docs-images/92/109562159/images/80-0.jpg

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.12. 22:21:53

@Waka: Burzsuj létemre ilyet nem láttam még ...

A fokahgymát betakarítottam, szárítottam és csomózva felakasztottam a kamrába, ami szellős és száraz hely. Lett összesen vagy 4,8 kg, ami azért tisztességes mennyiség, belegondolva, hogy kb. 1,6 kg fokhagymát dugdostam el. És még az is egy pozitívum, hogy nem volt vele extra munkám! Szóval megérte fokhagymát ültetni. A makóiak szállították gond nélkül, valamint utólagosan is követik, hogy boldogulok.

A veteményt megspricceltem kalciumos levéltrágyával, meg kapott kis foszfort is. Majd mindjárt jön egy okostojás, hogy "vegyszert használsz"! Nagyjából lesajnálom. A termesztés igényli a tápanyagok utánpótlását, mert a földet nem lehet gátlás nélkül lerabolni ...

Lejött eddig 4 kg uborka, abból 2,5 kg kovászos lett. Holnap kiderül, hogy milyen. A többi elfogyott lábon frissen :)

A paradicsomok nőnek - mind a növény, mind a termése :) Liváncsi vagyok ez a mai eső mit csinál velük. Tegnap este NPK-ztam az egész veteményt, valamint lelocsoltam minden zöldet kis (nagyon kis) mospilánnal, mert megjelentek a liszteskék.

Nőtt egy tökszerű valami a komposztból, amit nem vágtam ki, inkább feltereltem egy lugasra. Fogalmam sincs milyen növény, de majd kiderül. Nagyon szép és egészséges növény!

Feleségem petrezselyme, babjai szépen megfogtak. Van egy akkora rozmaring bokra, mint egy tiszafa!!! Az oregano meg átveszi az uralmat a kertben ...

Biztos van még más újság is, de most nem jut eszembe :) Aludjatok jól!

kobold63 2019.07.13. 06:12:51

Amíg Ön alszik, a Blogja dolgozik!

Vagy legalább is egyesek, mint én, aki 9 órával van mögöttetek. Buzgó is voltam, nagy bevásárlást csaptam Vancouver turista nevezetességén, a Granville Island Public Market-en. Ez a város szívében van, zárt vásárcsarnok, exclusive, minden 2-3x annyiba kerül, mint másutt. Egy órába telt az út oda.
Különleges, kézműves árúk, art, kerámia, kis üzletek. Az összes túrista oda megy, különösen az ázsiaiak, japánok. Nagyon fényképezhető, minden van, tenger, hajók, hegyek, a város körülötte, rengeteg étel, gyors kaják, vendéglők. A lehetséges legrosszabb időben mentünk, péntek du. Alig lehetett lépni.
Gyümölcs minden volt, amit csak el lehet képzelni, exotikus, trópusi is. Én a helyi bogyósokat kerestem, ribizli, egres, kék áfonya, csereszye. Volt is minden, iszonyatos áron, nem vettem.
Pick szalámi is volt, öreg, avas, azt sem vettem.
Van viszont egy ragyogó üzlet, innen kb. 3oo km-re dolgozzák fel az árút, ott ahol lehet hideg füsttel dolgozni, érlelni a szalámikat. Sok vad húst is használnak, vaddisznó sonka, szalámi, őz pástétom cranberryvel (ezért mentem, bevásároltam a családnak), kacsapate szarvasgombával (ez a 2dik kedvenc). Szegedi szalámi név alatt kiváló csabai vastag kolbász van, debreceni meg a gyulai módi neve. De igazán kiváló. Itt aztán jól bevásároltam.
Nem szabad kihagyni a híres bagelt, ott sütik fatüzelésű kemencében.
Ennyi elég volt. Szivesen barangoltam volna még a gyönyörű hentesárúk és a halasok körül, de jobb volt menekülni. Hazafelé megálltunk kedvenc zöldségesünknél, ott jóval olcsóbban kaptuk a cseresznyét, sárgabarackot, kékáfonyát, sárga zöldbabot, koviubinak valót és magyar zöldpaprikát.

Ez van errefelé piac napon.

i

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.13. 09:03:14

@kobold63: Köszönjük a részletes beszámolót!
A füredi csarnok is nagyon drága, de azért nem két-háromszoros áron árulnak :)
Újabb 16 üveg baracklekvárt készített a feleségem. A szél leszedett egy kosárnyit a szomszéd barackfájáról.

kobold63 2019.07.13. 13:23:45

@Andrass9: Mindig a füredi piacon vásároltam, időtlen idők óta, nagyon szép árújuk van. Pesten meg a Nagycsarnok, Fény utcai a kedvencek.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.07.13. 20:01:11

@Andrass9: 25 tő gazdaboltból vett makói és 42 saját fajta fokhagymát ültettem ősszel. A bolti elég vacak lett, de a saját megint szépen muzsikált, kb két kiló termett. Jól beosztva elég lesz. A vöröshagyma viszont mindent visz. Nem mértem meg - még a kertben kiterítve szárad, már, ha hagyja az eső -, de a kilenc méteres sorról meg a gyökerek közé ültetett sorjelzőből kapitális adag jött le. Most nézem az ültetési tervet, 160 tő, meg a sorjelző lehet vagy 50, némelyiknek lapos az oldala, mert egymásra nőttek. Az ezüsthagyma még a földben van, az is 9 méter, 120 tő, meg valamennyi mogyoróhagyma a végén, szintén bitang nagyok. Az Erzsike bab remekül muzsikál, a Hegyen is van valamennyi, az tán nem olyan szép, nem tudtam, csak hétvégén öntözni. Idén nem fagyasztok le zsenge fejtett babot, csak száraz lesz, nincs hely a fagyasztóban.
A kalciumos lombtrágyázás a héten lesz megint aktuális, hűvös idő ígérkezik, éppen jó lesz hozzá, meg egy tápoldatos öntözést is be kell iktatni. Oszt', ha majd lesz istálló a közelben, akkor én is áttérek a szerves trágyára. Meg aztán, egy kelát vízoldható műtrágyával egy nap alatt tudok beavatkozni, ha valami gáz van, a szervessel meg egy év kell, és akkor sem nyújt teljes biztonságot. Szóval, nagy ívben. uff
@kobold63: Irigykedem kicsit. :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.07.13. 20:05:54

Majd' elfeledtem, írtam, meg főztem ma egy poszt. A málna leve csöpög a pelenkából (tüll, abszolút organikus), holnap még préselek egyet rajta - nehogy kárba vesszen egyetlen csepp is - aztán elteszem szörpnek.

Dikusz 2019.07.13. 20:30:20

Úgy látszik ezt a posztot már lekéslekedtem... :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.13. 20:40:00

@Dikusz: De legalább jót kirándultál!!! Sajnos nem maradt a pástétomból ... most csípős csirkeszárny készül holnapra a gyerekeknek (ezt rendelték, krumplipürével).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.13. 20:43:37

@Waka: A ribizlit nagy szitában tettem fel csepegni. A lecsepegett anyagot meg átnyomtam gyümölcscentrifugán. (Bár lehet, hogy ezt már írtam.)
Poszt tolhattad volna, nem gond. Csak nem voltam biztos, hogy lesz egyáltalán valamid ...

Dikusz 2019.07.13. 21:30:35

@Andrass9: Tényleg jót kirándultam.
Nem először -és remélem nem utoljára- jártam Szovátán, Parajdon, Brassóban, a Csukás-hegységben, csodaszép volt.:)
Jártatok arrafelé?

Nem függ össze a helyi gasztronómiával, de amikor a szovátai piacon vettünk házi tejet, a felforralt tej föléből csinált kajmakot barátnőm. Nagyon finom volt, én még nem hallottam róla, de ti biztosan ismeritek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.13. 22:33:54

@Dikusz: Én sem hallottam róla, de imádom a forralt tej fölét, amit sokan ki nem állhatnak :)

Dikusz 2019.07.13. 22:56:02

@Andrass9: Én biztos ki nem állhatom a tej fölét:)
De a forralt tej föle kis sóval együtt kikeverve, ami olyan mint a vaj, tényleg nagyon finom, olyan "tehén"ízű.

Kumari aki Nilüfer 2019.07.14. 18:43:17

@Dikusz: Az a baj, annyira undorító, hogy nem bírnám leszedni és kikeverni..a kajmak meg török cucc, és nem akartam tudni, miból van.:D Törökországban nem is a tej föle,,vagyis nem úgy,:)

A kaymak — amitől még mesésebb lesz a baklava nevű édesség. Törökországban utazva a baklavát árusító cukrászdák ajánlatának elengedhetetlen része a kaymak. Ha ezzel kérjük a baklavát megtapasztaljuk a roppanó tészta, az édes szirup, és a lágy hűvös kaymak fantasztikus összhatását.
A főzött zsíros tej, vagy tejszín föle, valamilyen átmenet a friss sűrű házi tejföl, a tejszínből készült házi vaj, és a mascarpone krém között. Ránézésre pedig olyan, mint egy vastag palacsinta különösen, hogy ezt is feltekerve árulják, Törökországban, Szerbiában, és a közel Keleten. Közép Ázsiában pedig hagyják kicsit megsavanyodni. A baklava nevű édesség elengedhetetlen kiegészítője, de fogyasztják mézzel és kenyérrel, felhasználják különböző meleg ételekhez, rizses, és más gabona ételekhez.
A fenséges ízbeli tulajdonságain kívül a savanyú változata rendelkezik egy sajátos mikroflórával, amely a savanyú erjedés következtében keletkezik benne, ezáltal tápláló és hasznos, különösen mindazoknak, akik egyébként nehezen emésztik meg a zsírokat.
A kaymak elkészítése olyan egyszerű hogy házilag sem okoz nehézségeket.
Veszünk 4liter házi bivaly, vagy tehéntejet és egy éjszakára, hidegre tesszük.
Másnap leszedjük a tetejéről a tejszínt. Aki még ilyent nem készített, látni fogja, hogy színben és állagában különbözik a felső réteg, amelyet óvatosan lemerünk a tej tetejéről. Ha jó minőségű volt a tej ez 300-400 ml lesz. Egyszerűbb természetesen, ha tudunk venni házi tejszínt. A kaymak készítéshez nem alkalmas sem a homogénezett, sem a pasztőrözött tej és tejszín.
A kapott tejszínt és egy liter tejet egy széles, alacsony lábasba öntjük, és feltesszük kis tűzön főni. Amikor felforrt levesszük és hagyjuk kihűlni. Közben néhányszor megkeverhetjük, hogy ne keletkezzen a felforralt tejre jellemző réteg a tetején. Amikor langyos, hideg helyre tesszük, de nem a hűtőszekrénybe. Másnapra egy vastag tömény tejszínkrém keletkezik a tetején, amelyet óvatosan feltekerve leveszünk — ez a kaymak. Most már átadhatjuk magunkat mindazon kulináris élvezeteknek, amit nyújt a vele tálalt édesség.
A savanyú változathoz lehet használni zsíros házi tejet, vagy az előzőekben leírt módon kapott tejszínes tejet. Egy lapos széles agyagedényben, vagy lábasban betesszük a meleg sütőbe, és ahogyan megvastagszik a keletkezett felső fölréteg, mindig szépen levesszük a tetejéről a „palacsintákat”és egymásra fektetjük egy üvegtálba, majd hagyjuk 2-3 nap alatt megsavanyodni. Hasonlítani fog egy friss sajthoz, amennyiben kicsit megsózzuk a rétegeket. Ez már így magában is rendkívül finom dolog egy frissen sült lepénnyel, vagy kenyérrel.

Ezt az érlelt változatot készítik Szerbiában és Horvátországban, és onnét vett átírásban kajmak a neve.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.14. 19:04:10

@Kumari aki Nilüfer: Hú! Ezt nagyon köszönjük!!!!
Holnap hozok is egy bivalytehenet a kertbe, hogy legyen forrás ... tréfát félretéve: Nem volt világos az eredeti infó alapján, hogy hogyan is lesz a tej föléből ilyen nemes eledel, de most már világos! (Bár én megeszem a fölét, mielőtt az megsavanyodhatna.)
A helyi tejbolt olyan tejet árul, amin másnap tényleg vastag tejszínréteg keletkezik. A leírásod szerint nem a forralt tej föle kell, hanem azt meg kell akadályozni, és ismét lefölözzük a tejet. Ezek szerint ez már elég szilárd, hogy fel tudjuk csavarni.
A savanyú változat ezek szerint a "tej föle" rendszeresen leszedve, majd tejsavas erjedéssel sajtot készítünk belőle.

Remélem jól értettem?

Kumari aki Nilüfer 2019.07.14. 19:07:25

@Andrass9: Igazából nem tudom, ezt a cikket is egy török bloggertől tettem el ezer éve..én a közel.keleti delikáteszben veszem( Debrecenben a Csapó utcán, Szahara a neve), ott van kaymak, török fehérsajt, ayran, ilyen finomságok.

Dikusz 2019.07.15. 05:23:07

@Kumari aki Nilüfer: Köszönöm szépen a cikket.
Ami azt illeti, a túrabarátnőm emlegette kajmakként, és tényleg csak annyit csinált, hogy kikeverte a másfél liter forralt tej leszedett fölét, és megsózta, vajszerű/ízű lett, nagyon finom volt, de nem kajmak:)

A tej föle, mint olyan nálam is tiltólistán van, még a gondolata is.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.15. 09:41:30

@Dikusz: Nem értem! Ha tiltólistás, akkor honnan tudod, hogy nagyon finom? :)

Dikusz 2019.07.15. 12:15:22

@Andrass9: Az alapanyag -a tej föle- a tiltólistás.:)))
A kajmak-féle krém, amit kóstoltam, az nem. Lehet, hogy csak azért, mert nem láttam hogy készült.