Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • MadMary: @Dikusz: Hogy így teljesen kéretlenül belekotyogjak a beszélgetésetekbe a reggeli kávém mellől... ... (2019.08.24. 09:34) Tócsni cukkíniből sütőben
  • Waka: @kobold63: Jó, de úgy kell becsomagolnod, hogy ne száradjon ki. Ilyenkor kisebb rothadás beindulha... (2019.08.23. 19:19) Lila leves
  • Kumari aki Nilüfer: @Dikusz: Én is a családi videókat sajnálom, a filmek lassan pótlődnak., már amit meg lehet szerezn... (2019.08.20. 18:01) Készítsünk zsemlemorzsát házilag
  • Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: Már megtaláltam :) (2019.08.18. 13:58) Cukkínispagetti al' Arrabbiata
  • MadMary: @kobold63: OK :-) (2019.08.17. 13:16) Öltött csülök

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (66) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (5) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (34) bableves (3) bacon (33) Balaton (2) balzsamecet (12) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (45) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (9) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (24) bőrősháj (2) bors (233) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (64) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (35) citromnád (11) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (48) csilipaprika (43) csilipaszta (24) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (18) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (7) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (18) cukkini (10) cukor (113) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (18) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (33) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (88) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (355) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (38) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (61) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (72) gyömbér (97) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (265) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (18) jalapeno (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (35) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kaffir lime levél (4) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (68) kakukkfű (36) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (8) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (13) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (24) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (7) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (65) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (20) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (132) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (6) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (16) lilahagyma (37) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (90) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (71) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (45) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (4) olaj (12) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (103) orda (2) ördögszekér (6) oregano (45) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (7) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (116) paradicsomlé (23) paradicsompüré (25) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (128) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (35) pirítós (3) pirospaprika (66) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (29) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (35) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (37) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (61) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (45) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (41) salsa (3) San Marzano (3) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (131) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (218) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (7) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (29) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (76) tejfel (53) tejföl (75) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (182) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (39) újkrumpli (13) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (192) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (15) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (20) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (32) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (65) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (6) zserbó (2) zsír (51) zsíroskenyér (2) zúza (4) zuza (2) Címkefelhő

Shimeji szószos tészták

2019.07.08. 07:00 Andrass9

A shimeji gomba az utóbbi pár évben terjedt el idehaza, amikor rájöttek, hogy könnyű termeszteni, és elég jó nyereséggel lehet eladni.

26.jpg

53.jpg

Egyetlen gondom van csak vele, hogy rengeteg műanyagba csomagolják :( Szerencsére a tálkák mehetnek a szelektívbe, mert újrahasznosíthatók. Környezettudatosságot félretéve, soha nem tudok ellenállni neki. Ráadásul relatíve kis kiszerelésben kapható (15 dkg), bár ritkán lehet 300 Ft alatti árat látni.

A napokban sikerült találni egy négybetűsben akciósan a fehér és a barna változatot (nomeg akkor vettem az ördögszekér gombát is). Volt még shitakee gomba is, de túlzásba nem viszem a gombaevést, mert csak magamnak főzhetem - feleségem nem eszik gombát (sem).

Volt még főzve spagetti, gondoltam, hogy arra készítek vacsorának egy mártást a barnából, majd másnap friss tésztával eszem egy másik szószt a fehér gombácskákból.

A barna (kicsit távolkeletire hangolt) szósz

  • 15 dkg barna shimeji gomba
  • 15 dkg főtt spagetti
  • 1 kis fakanálnyi ghí
  • 1 kis fej vereshagyma
  • 2 dkg reszelt parmezán sajt
  • 2 ek Thai édes csili szósz
  • 2 ek barna szójaszósz
  • 1 ek saját csili paszta a CO12 fajtából (ez nem olyan csípős hibrid)

10.jpg

A ghít feltettem egy kisebb serpenyőbe forrósodni. A gombák egy tőből hajtanak ki, így egy mozdulattal levághatjuk a tönkje végét. Mivel ez termesztett gomba, még tisztítani sem kell. Kicsit összekaszaboltam, majd daráltam rá sok tekerés feketeborsot és némi sót is (a szója sós, ezért csak keveset). A hagymát kis kockákra vágtam.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A forró ghíben megdinszteltem a hagymát. Amikor már áttetsző lett, beleszórtam a borsos gombát és nagy lángon lepirítottam. Mint minden gomba, ez is rengeteg vizet tartalmaz, így szabadul fel belőle elegendő, hogy szósz legyen. Azért igyekeztem elpárologtatni a lé egy részét, annál intenzívebb lesz a gomba íze. Öntöttem bele az édes csili szószból, ami a nevével ellentétben bizony csípős (az angolban a sweet édeset vagy "nem csípős"-et jelent, lásd még édes-nemes paprika). Hogy még egy kis csili ízt is vigyek bele, adtam hozzá a sajtát csilipasztámból is. Végül eszembe jutott, hogy a szójaszósz jó lesz bele, hát azt is locsoltam a serpenyőbe. Egy kicsit összerottantottam, így már kellően forró lett a tésztához, amit mikróban felforrósitva bele is borítottam.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg
19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Alaposan összekevertem hogy szépen bevonja az egészet, majd hozzáadtam a reszelt sajt felét. Ezt is ráolvasztottam kis keveréssel.

23.jpg 24.jpg

Már csak tálalni kell és megenni. Igazság szerint szebben mutatott volna fehér tányéron, de keleti formám csak fekete volt. Azért ebben is látható, hogy frissen is tettem rá kis parmezánt.

25.jpg

A gombák szépen egyben maradtak, ekkora darabokat pedig könnyű pálcikával enni ...

28.jpg

A fehér változatot tejszínesre (pizzaszeletvágónak nem kell elolvasnia :) és mediterrán fűszerezéssel készült.

  • 15 dkg fehér shimeji gomba
  • 20 dkg spagetti (ez már 2 személyre készült)
  • 2 dl habtejszín
  • 3 dkg vaj
  • 3 dkg parmezán sajt
  • 2 girizd fokhagyma
  • kis csokor oregano
  • kis csokor kakukkfü
  • kis csokor petrezselyemlevél
  • egy rövid rozmaring ágacska
  • bors

30.jpg

A vajat egy közepes serpenyőbe tettem forrósodni. A fokhagymát legyalultam vékonyra, a rozmaringot picire vágtam. Az oreganot, kakukkfüvet és a petrezselymet megmostam, majd azokat is felaprítottam. Lereszeltem a parmezánból egy bő maréknyit, amiket mind egy tányérra készítettem. Levágtam a gomba tönkjének alját is.

31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg
35.jpg 36.jpg 37.jpg 38.jpg

A vaj már sistergett a serpenyőben. A gombát most kicsit apróbbra kaszaboltam, sóztam és borsoztam. Gyorsan beleszórtam a fokhagymát, amit csak egy percig pirítottam, hogy meg ne égjen. Ekkor ráborítottam a fűszeres gombát, ami kicsit lehűtötte a serpenyőt, és kisebb lángon dinsztelni kezdtem. Amikor már levet is eresztett, beleszórtam a felaprított zöldfűszerek felét. Ezt is pároltam kicsit.

39.jpg 40.jpg 41.jpg
42.jpg 43.jpg 44.jpg

Felöntöttem a tejszínnel és elkezdtem besüríteni. Amikor már kb a felére bepárlódott, belekevertem a reszelt parmezán sajtot. Mivel Vaczak úr szerint krémsajt mindenbe kell, hát belenyomtam egy bő evőkanálnyit. Ezeket összerottyantottam, már csak a maradék friss zöldfűszert kevertem hozzá, amit nem akartam főzni is. Kiloptam a szószból egy adagra valót egy kis dobozkába. Rámertem a serpenyőben maradt szószra a frissen főtt tésztát egy kis főzővízzel, nagy lángon összeforgattam és késznek itéltem.

46.jpg 47.jpg 48.jpg
49.jpg 50.jpg 51.jpg

Kivételesen a kék tányéron tálaltam kis reszelt parmezánnal...

52.jpg

Daráltam rá feketeborsot frissen, és egyből meg is ettem az adagomat.

54.jpg

A másik adagot, meg a félretett extra szószt műanyag tartóban lefagyasztottam Táncos Társamnak.

55.jpg

Mindkét gombás tészta telitalálat volt! Érdemes a shimeji gombába időnkét beruházni ...

64 komment

Címkék: spagetti hagyma tejszín fokhagyma parmezán szójaszósz bors vaj rozmaring petrezselyem ghí csiliszósz kakukkfü shimeji

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr8314925274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kobold63 2019.07.08. 07:59:59

Nagy elmék találkozása! Ugyan nem vagyunk egy súlycsoportban (konkrétan és elvontan sem), de nekem is ez adódott a hétvégén. Mármint a gomba. Pasta nem, az nem szivessen látott ebben a konyhában.

A gomba. Errefelé a legnagyobb választék a nagy kinai élelmiszer boltban van. Ott kapok karalábét is időnkét. Nem tudtam, hogy ez a neve, mindig más van kiírva és az elárusitók, ha beszélnek is angolul, a kinai elnevezést mondják. Így igazából névtelemül szerettem már rég óta.
Most gombalevest csináltam. sok gombával, keverve termesztett csiperkével, az dominált. Tejszin, tejföl, petrezselyem, csirke alaplé.

Mind a két kreációd finom, csábító. Maradt egy adag fekérshimeji, 2 csomag ördögszekér és 6O dkg barna csiperke, megcsinálom. Kösz az ötletet, receptet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.08. 09:21:44

@kobold63: Paszta helyett cukkínit gyalulj le hosszú vékony csíkokra és blansírozd.

látjátok feleim szümtükkel 2019.07.08. 09:24:32

Mindkettő jöhet(ne).

Azért ezeket más féle b(g)ombákból is pont ilyen jól el lehet készteni.:D

MadMary 2019.07.08. 09:25:44

A shimejire én is lecsapok, ha leárazva látom - zamatos, van "textúrája" (nem fő szét, nem lesz trottyos), én is csináltam már vele spagettiszószt... és legközelebb kipróbálom a Te mostani mártásaiddal is, különösen az első verzió csiklandozza a kíváncsiságomat meg az ízlelőbimbóimat. Tényleg telitalálat mindkettő. :-D

MadMary 2019.07.08. 09:27:08

@kobold63: @Andrass9: Hű, milyen igaz, én már csináltam cukkinispagettit, _nagyon_ jó dolog! Gombaszósszal különösen...

látjátok feleim szümtükkel 2019.07.08. 09:28:50

No, legközelebb én is veszek ilyen gombát, mert bevallom eddig nem volt rá ingerenciám. Most megek és meg is csinálom a barna csiperkét, de nem tésztával, hanem kacsahússal.

kobold63 2019.07.08. 09:41:25

@Andrass9: @MadMary: igen, ez járható, késöbb, érettebb cukkiniből. A mostani még túl zsenge.

MadMary 2019.07.08. 13:24:30

@kobold63: Valóban, hüvelykujjnyi minicukkiniből tényleg nehéz spagettit csinálni. :-) Utána viszont... Életem párja (bevallottan) csak néhány zöldségért rajong, amelyek körébe nem tartozott/tartozik a cukkini, viszont a bolognai szószos cukkinispagettiből többször is boldogan, nagy adagokat evett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.08. 17:31:02

@kobold63: Én már sima főzőtökkel is csináltam. Az enyhén ecetes vízben való blansírozással roppanósabb lesz.

MadMary 2019.07.08. 19:04:59

@Andrass9: Amúgy is terveztem tökfőzeléket a hétre, akkor legfeljebb egy nagyobb jószágot veszek, feléből lesz kapros tökfőzelék, a másikból meg tökspagetti. :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.08. 19:07:48

@MadMary: Ha végigolvasod azt a tökspagetti posztot, annak a végén van egy tökfőzelék "újragondolva". Én nagy tökfőzelékevő vagyok, de nagyon izlett ez a változat is!
@Andrass9:

MadMary 2019.07.08. 21:32:44

@Andrass9: Izgalmas az újragondolt változat, mihelyt szerzek spárgatököt és lesz uborkalé is, ki fogom próbálni! :-D
Viszont... vacsorára túrógombócot rittyentettem (volna), a július 16-i szavatosságú tejföl tetején hatalmas penészfolt éktelenkedett, biciki elő, irány az In****r, és mi mosolyog rám 50%-kal olcsóbban a zöldségespultnál? Barna és fehér shimeji-gombácskák, úgy hogy sürgősen vettem egy-egy dobozzal. A túrógombóc ocsmány formájúra sikerült, de olyan könnyű lett, mint a hab, holnap pedig valami gombás jószág lesz az ebéd. Life is good. :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.08. 22:53:52

@MadMary: Velem is többször előfordult már, hogy megpenészedett a tejföl :( Pedig hűtőben tartom!
A túrógombóc a kicsilyány és az én kedvencem, de a fiú sem veti meg. Mivel piciket csinálok, a formájuk nem érdekel, de a citromos-cukros tejfel prézli helyett nálunk kötelező!!!
Van is néhány poszt róla ...
Itt nincs a közelben In....r, pedig én is vennék.
Life is good indeed!

Kumari aki Nilüfer 2019.07.09. 09:24:11

Én is vettem shimejit,a földalattiban is akcióztak.Mi van, túltermeltek?? Demjénben csomagolták, szerintem ott is termelik, nehezen tudom értelmezni, hogy ennyiért egyenest Kínából hozták volna.
Tökfőzelék..KELL. Paradicsomosan, sok kaporral..

MadMary 2019.07.09. 09:54:12

@Kumari aki Nilüfer: Kimentem a hűtőhöz, az itteni is demjéni származék... lehet, hogy tényleg túltermeltek, vagy a bolond hőségben nem eszi a magyar embör a gombát? Akárhogy is, én örülök a zsákmánynak. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.09. 12:14:03

@Kumari aki Nilüfer: @MadMary: Ezt már itthon termesztik. Vagy a hajón, ami Kínából jön :)

Topy 2019.07.09. 14:21:26

@Andrass9: Hatalmas gombafarm van Demjénben! A legvalószínűbb, hogy egy nagyobb megrendelést lemondott valaki és piacra dobták.

MadMary 2019.07.09. 14:44:45

@Topy: Erről fogalmam sem volt, köszi az infót!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.09. 15:05:53

@Topy: Másképp nem valószínű a dömping ár... Én amúgy nagyon szeretem ezt a gombát. Persze messze van egy rókagombától, vagy egy vargányától, de például én nem is ismerem az őzlábgombát, ami állítólag szintén nagyon finom!
Nagy előnye, hogy a termeszési módszer miatt én még szennyezett köteggel nem találkoztam! A gombafonalai formájából ítélve, valószínűleg hidropóniás módszerrel tenyésztik, azért ilyen tiszta!

Topy 2019.07.09. 15:09:16

@MadMary: Van ott egy hatalmas gombakomposzt előállító üzem is, meg egy kistermelőkett összefogó egyesülés is.

Topy 2019.07.09. 15:13:31

@MadMary: @Andrass9: Ez egy régebbi kép, azóta sokat fejlődtek
https://www.google.com/maps/place/Demj%C3%A9n,+3395/@47.8078177,20.339952,1171m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x4740f28100c8a9f5:0x400c4290c1e5df0!8m2!3d47.8317294!4d20.3313872
Ha autóval arra jár az ember, elég látványos, mert hatalmas a telep, az összehordott, komposzthoz használt szalmabálák messziről látszanak, közelről meg igen feltűnő a "hangárok" hosszú sora
https://www.google.com/maps/@47.8060889,20.3413634,3a,75y,349.71h,84t/data=!3m6!1e1!3m4!1sdHCkhq6IE96msxrE8r7O4Q!2e0!7i13312!8i6656

MadMary 2019.07.09. 15:19:34

@Topy: Megnyitottam a Google Maps-t, most meg csapkodom a homlokomat, egri barátainkkal látogattunk további barátokat Kerecsenden, visszafelé menet áthajtottunk Demjénen... "Ismerd meg hazádat!" mozgalom!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.09. 15:23:10

@Topy: Kicsit böngészgettem a weblapjukon. Elég komoly cégnek tűnik, a hivatkozott gombák felsőkategóriásak, amit (ha akciós) gyakran vásárolok.
A kertben lerakot "letermett" gombatrágya várja az őszt, amikor állítólag hozzájutok a veteményesem további 40 m2-hez, amivel már 80 m2 földem lesz! :) Azért levegőt visszatartani nem mernék ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.09. 15:24:24

@MadMary: Maga a gombafarm Kerecsenden (Büdösfalu) van - csak a céget jegyezték be Demjénbe ...

MadMary 2019.07.09. 15:31:43

@Andrass9: A letermett gombatrágyát is Kerecsenden szerezted? Ez fontos infó volna a számomra, az ősszel a veteményes alapos etetésre szorul, a gombatrágya ideális volna erre a célra.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.09. 16:50:16

@MadMary: Tudok adni telefonszámot, ahol rendeltem, bár ezek talán csak Pest környékre szállítanak. Ez a gombatrágya már letermett - gyakorlatilag csak a talaj lazítására jó, tápanyag kevés van benne. Amit a Kerecsendiek készítenek, az még nem termett le, ideális egy vetemény felturbózására, de nem tudom mennyibe kerül.

MadMary 2019.07.09. 17:56:22

@Andrass9: Köszönöm szépen, közben megtaláltam a demjéni gombaközpont honlapját, ők is árulnak gombakomposztot, úgyhogy elkezdek velük levelezni. :-)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.07.09. 20:42:04

Köszönök szépen!
Nagyon tetszik mindkét fogás, bármikor jöhet. A tészta és a gomba különösen a gyengém, orbitális adagokat tudok elpusztítani.
Nálam van már egy-két jókora cukkini, a tavalyi komposzt helyén nő. Oda vetettem a sütőtököt is, megszórtam fél zsák galambpottyal, a cukkini is kinőtt, de nem bántottam. Lassan talicska kell hazavinni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.09. 22:13:48

@Waka: Mond, Záli! Te most dicsekszel???

MadMary 2019.07.09. 22:21:28

@Andrass9: Azt nem mondta Waka, hogy mekkora talicska köll a cipeléshez...
galenariverwineandcheese.com/products/520048ctw

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.09. 22:22:18

Hamár vetemény, meg dicsekvés :)
Rengeteg szines csilipaprika nő a kertben. Mondjuk kb 3 mm hosszú paprikák ...
De sebaj! A macska felfedezte, hogy szét tudja tépni a szúnyoghálót, és igy be tud jöni a lakásba. Kapott rendesen a partvissal (attól nagyon fél), de ki kell találnom, hogyan tartom távol a bejutástól!!!

Amúgy semmi extra! Feleségem hazaért, és meglepő módon nagyon lelkesedett a kelkáposztafőzelékért! Persze én is ettem vagy 4 adagot belőle, mert imádom.
Szép álmokat, megyek aludni!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.09. 22:23:26

@MadMary: Bingo!!!! nekem is kell egy ekkora talicska!!!!!!!

MadMary 2019.07.09. 22:27:13

@Waka: Tudom, hogy nem minden nap van módod kimenni a kertbe, de azért idebiggyesztem, hogy a cukkini nagyon zsengén a legfinomabb, aminek a végén még ott fityeg a virág maradéka.
www.csclazio.com/prodotto/zucchine-con-fiore/
Spárgatök méretre megnőve is jó dolog, de egyszer próbáld ki az icipici cuki cukki... szóval az apró cukkinit. :-)

MadMary 2019.07.09. 22:28:50

@Andrass9: Nálunk az ablakon nagyon finom fémháló a szúnyogháló, fémkeretben. Macs legyen a négy talpán, ami átküzdi magát rajta.
Kelkáposztában gazdag szép álmokat! :-D

kobold63 2019.07.10. 02:20:55

@Andrass9:
Ez már kisérteties, én is csináltam kelkáposzt tegnap.

@MadMary: Nálunk extra erős fémháló van, direkt pet-ekhez rendeltűk, sikerült átrágni-áttépni, minimális lyukon kibújni. Itt az a lényeg, hogy éjjel ne menjen ki a fehér macska. Coyote territory.

Kaptam 1O kg sárgabarackot, gyönyörű, de se íze-bűze. Azért befőzöm, talán a színe megmarad.

Kumari aki Nilüfer 2019.07.10. 07:55:32

@Topy: Igen, Demjénben meg is álltunk nemrég, azt hittem, gombát is árulnak, de nem..de hogy mit, azt nem tudtam meg, mert a bolt zárva volt...

Kumari aki Nilüfer 2019.07.10. 08:02:23

@MadMary: A mi macskánk azt is szétszedi..ahol a szálak széthúzhatók, az a szúnyogháló nem akadály.azt kilyukasztják. mi ezt billenős macskaajtóval oldottuk meg, de nálunk a macska bejöhet..és ki is mehet:) Nálunk a teknős szedi szét a szúnyoghálót, ő is szeretne kimenni..de ő nem mehet, mert elvész odakinn.Így a háló alsó része tripla, a billenőajtó meg egyirányúsítva van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.10. 11:24:24

@Kumari aki Nilüfer: Macskaajtó van, teknős nincs. A macskaajtóval a pincébe jut be, ami az alvóhelye. Napközben beengedjük a lakásba, ha nagyon be akar jönni, de ott nincs automata bejárat.

kobold63 2019.07.10. 11:33:14

@Andrass9:
Macskaajtó nincs, mert mindig hoz ajándékot.
Automata ki-be járkálás sincs, inkább ugrálunk 5Ox egy nap, amikor nyávogással jelez. Ez szigirúan házi macska fajta, csak mi nem tudjuk betartani. A többi macskáink (ez a 8dik) ki-be jártak.

kobold63 2019.07.10. 12:56:07

@Andrass9: Errefelé főzőtök sincs. Volt egy farmer, annál lehetett kapni, de megszűnt termelni tököt.

Viszont a 1O kg sárgabarack várakozás felettinek bizonyult. szép sárga volt, kemény, ujjnyi vastag húsa, még érhetett volna. Sok pektint tartalmazott.
Amíg ti aludtatok, be is főztem. Vagy 15 éve nem csináltam baracklekvárt, nem volt rá igény, nem sütök. Most már talán az unokám kér majd palacsintát, abba viszont ez dukál.
Jó tanácsokat is adtatok, egy forrtyanás után jött a botmixer, cukor, még rottyanás, üveg, száraz dunszt. Kész.

MadMary 2019.07.10. 15:33:42

@kobold63: Örülök, hogy ilyen jól sikerült a lekvárfőzés! Én pénteken megyek a barátnőmhöz, szerzett vagy húsz-huszonöt kiló barackot, a család és az egész baráti kör számára készül belőle lekvár... ketten hamar elkészülünk. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.10. 20:05:54

@MadMary: Nem akartok beválasztani tiszteletbeli családtagnak?
Nekem kipusztult a sárgabarackfám tűzelhalásban... Cserében van korai őszibarackom :)

Kiraktam az első saját uborkából készült kovászolnivalót, de oly hideg van, hogy behoztam éjjelre. Sikerült egy hét alatt 3 kg uborkát szedni (meg még egy kilót, de azt megettük azon frissibe, reggelikre).

MadMary 2019.07.10. 21:41:42

@Andrass9: Hmmmmm... tulajdonképp egész jó ötlet ez a cserebere, bár bevallom, én őszibarack helyett inkább a szelídebb csilikészítményeidet venném célba cseretárgyként. :-)

Kumari aki Nilüfer 2019.07.11. 11:27:12

@Andrass9: Én ki sem vittem, de ilyen nem volt: nem indult be az pezsgés a konyhapulton,melegítenem kéne...

Kumari aki Nilüfer 2019.07.11. 11:31:53

Ma megsüttem a gombákat, sima fokhagyma-kakukkfű.só.bors. Jó.

MadMary 2019.07.11. 19:21:29

@Kumari aki Nilüfer: Pont így bántam el a saját gombákkal itten. Tényleg jó. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.13. 18:27:27

@Kumari aki Nilüfer: @MadMary: Na, akkor én is megsütöm a barna csiperkémet "sima fokhagyma-kakukkfű.só.bors" :)))
Ooops - nem küldtem el a kommentet. Viszont tényleg megcsináltam az egyszerű gombát, és már meg is ettem!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.13. 18:30:00

@Kumari aki Nilüfer: Ilyenkor (mint most is) berakom a mosogatóba, és meleg vizet folyatok a tetejére tett felfordított tányérra. Kb annyi víz, ami félig tölti a mosogató medencéjét felmelegíti annyira, hogy szépen nekilódul a forrásnak.
Ma már kiszedtem, leszűrtem, MEÓztam. Jó lett!

Kumari aki Nilüfer 2019.07.14. 17:17:29

@Andrass9: Nem kellett, mert ha lassan is, de megindult, és szép roppanósra érett. Igaz, nem két nap alatt, de kivártuk:) Elég jól fogy.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.14. 18:11:19

@Kumari aki Nilüfer: A mai ebéddel itt is elfogyott a negyede legalább :) Csak azért nem vittek a gyerekek, mert még volt nekik az előző adagból!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.14. 18:12:47

@Andrass9: Feleségem unszolására (nem eszik gombát az istenadta) egy szál friss rozmaringot is belevágtam. Nem ártott meg a gombának ...

Dikusz 2019.07.15. 13:40:41

@Andrass9: Az egyik tippem nekem is az volt, de még bejátszott a kovászos gomba is.:)

Dikusz 2019.07.15. 13:42:22

@Andrass9: Óóóóó..., egyszerű kovászos fűszeres gomba! Asse rossz, bár még sosem ettem.:)

Dikusz 2019.07.16. 12:05:49

@Kumari aki Nilüfer: :)))
Most indulok a piacra hozzávalókért, jó régen ettem már kovászos ubit.

MadMary 2019.07.16. 15:03:08

@Dikusz: Én most készülök berakni egy újabb üveget, a kenyérvéget már megpirítottam hozzá, az előző adagot ugyanis felfalta a baráti kör szombat-vasárnap. Alig várom, hogy elkészüljön. :-D

MadMary 2019.07.16. 15:15:41

@Andrass9: Köszönöm!! Időközben kinyiffant egy mosózacskóm, így nekem is lett nájlonszövetem, most ebbe fogom rakni a kenyérkét... és ha esetleg nem válna be a túl nagy likmérete miatt, még mindig van gézlapom, amiről most már tudom, hogy miként mossam - köszönhetően a kocsmai törzsvendégek brainstormingjának! :-D