Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Dikusz: @Andrass9: Nem ijedek meg tőle. :))) Olyan, mint amikor az egyszeri ember elgondolkodik. és azt m... (2019.08.24. 08:44) Tócsni cukkíniből sütőben
  • Waka: @kobold63: Jó, de úgy kell becsomagolnod, hogy ne száradjon ki. Ilyenkor kisebb rothadás beindulha... (2019.08.23. 19:19) Lila leves
  • Kumari aki Nilüfer: @Dikusz: Én is a családi videókat sajnálom, a filmek lassan pótlődnak., már amit meg lehet szerezn... (2019.08.20. 18:01) Készítsünk zsemlemorzsát házilag
  • Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: Már megtaláltam :) (2019.08.18. 13:58) Cukkínispagetti al' Arrabbiata
  • MadMary: @kobold63: OK :-) (2019.08.17. 13:16) Öltött csülök

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (66) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (5) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (34) bableves (3) bacon (33) Balaton (2) balzsamecet (12) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (45) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (9) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (24) bőrősháj (2) bors (233) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (64) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (35) citromnád (11) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (48) csilipaprika (43) csilipaszta (24) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (18) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (7) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (18) cukkini (10) cukor (113) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (18) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (33) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (88) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (355) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (38) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (61) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (72) gyömbér (97) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (265) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (18) jalapeno (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (35) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kaffir lime levél (4) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (68) kakukkfű (36) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (8) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (13) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (24) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (7) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (65) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (20) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (132) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (6) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (16) lilahagyma (37) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (90) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (71) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (45) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (4) olaj (12) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (103) orda (2) ördögszekér (6) oregano (45) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (7) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (116) paradicsomlé (23) paradicsompüré (25) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (128) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (35) pirítós (3) pirospaprika (66) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (29) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (35) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (37) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (61) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (45) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (41) salsa (3) San Marzano (3) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (131) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (218) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (7) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (29) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (76) tejfel (53) tejföl (75) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (182) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (39) újkrumpli (13) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (192) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (15) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (20) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (32) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (65) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (6) zserbó (2) zsír (51) zsíroskenyér (2) zúza (4) zuza (2) Címkefelhő

Gombás tojások villámgyorsan

2019.07.02. 07:00 Andrass9

Nem vagyok híres a gyors ételekről, sok időt elvesz a fényképezés és az ételek kitalálása/kreálása. Tegnap kaptam egy marék rókagombát a barátunktól, akinek dílere van. Nomeg ugyanannyi vargányát is - hamár lúd, legyen kövér. Sőt! Vettem 10 dkg ördögszekér gombát is a Li..-ben, mert akciós volt (és nagyon szeretem).

18.jpg

Ez pont egy-egy reggelire való adag, és vétek lenne hagyni megpunnyadni a hűtőben. Igaz, hogy 36 fok van, de a teraszon ott az indukciós rezsó, azon megcsinálom és mindegyiket bemutatom ebben a posztban. Három teljesen eltérő gombás tojás ...

 

A gomba és a tojás nagyon finom együtt, ráadásul rengeteg rost és fehérje is van benne. Az általam hozzáadott zsiradék nem tenné a dietetikust boldoggá, de én mindent valamilyen zsiradékkal készítek.

Gyorsan összeszedtem a minimál receptet:

  • 10 dkg friss rókagomba
  • 2 tojás
  • 2 dkg vaj
  • 1/2 pici vereshagyma
  • frissen őrölt bors, só

10.jpg

Nem sok, igaz? A gombákat egy ecsettel letisztítottam, de nem is igazán volt rajta szemét. A hagymát megfeleztem, és a kisebbik felét vékony laskára vágtam. A gombák tönkjének csúcsát (már amelyiknél kellett) levágtam, majd feleztem vagy negyedeltem őket. Tekertem is rá szépen a feketeborsot. Kivittem a teraszra a serpenyőt, a rezsót maximumra állítottam és beletettem a vajat.

12.jpg 11.jpg 13.jpg

Amint a vaj sercegni kezdett, rátettem a hagymát és a gombát. Nagyon nagy lángon akarom pirítani, hogy elpárologjon a gomba nedvességének (kb. 92%-a víz) nagy része. Tekertem rá sót is, keveset. 4 perc alatt karamellizálódott a hagyma, és megpirult a gomba. Ekkor beleütöttem a két tojást, és a serpenyőben összekevertem.

14.jpg 15.jpg 16.jpg 17.jpg

Vittem is izibe a szobába, tányérra. Szeltem két kis kenyérkét hozzá és újból megsóztam. Elkezdtem enni, de valami azért még hiányzott az ízből.

19.jpg

A pirospaprika! Én nagyon szeretem a tojást pirospaprikával bolondítani, ezért egy kávéskanálnyival meghintettem a tányéron lévő ételt.

20.jpg

Így már tökéletes volt az ízek harmóniája:

21.jpg

Az egész étel elkészítése a hozzávalók összeszedésétől az első falatig pontosan 15 percig tartott. Ráadásul remek reggelit ettem ...

 

Ugyanez vargányagombával is remek! Hát még, ha egy kis sajt is kerül bele, az az igazi.

 

30.jpg

Hozzávalók:

  • 1/2 óriáskifli a Li..-ből
  • 10 dkg vargánya a barátunktól, akinek dílere van
  • 2 tojás
  • 3 dkg vaj
  • 2 dkg Maasdamer sajt
  • 1 pici vereshagyma
  • 1 pici girizd fokhagyma
  • 5 szál petrezselyem levél
  • bors

31.jpg

A gombát rövid zuhanyozásban részesítettem, mert homokos volt. Máskor nem szívesen használok a gomba tisztításához vizet, mert felszívja, mint a szivacs, de itt nem volt választásom. Rátekertem sokat a feketeborsból, mert a gomba szereti a borsot. Felaprítottam a hagymát, a fokhagymát és a petrezselyemlevelet, szeltem a sajtból és az óriáskifliből. Serpenyőbe tettem a vajat forrósítani.

32.jpg 35.jpg 34.jpg

Sitstergő vajra szórtam a gombát, hogy a felesleges vizet kipároljam belőle. Pár perc múlva utánaküldtem a hagymát és a fokhagymát - most már lehet dinsztelni. Végül megajándékoztam a serpenyőt egy kis sajttal.

36.jpg 37.jpg 38.jpg 39.jpg

Amikor a sajt is elolvadt, beborítottam a felaprított petrezselyemlevéllel.

40.jpg

Ráütöttem a két tojást, kidekoráltam borsszemekkel is.

41.jpg

Viszont kicsit rásült a teflonra, így nem lett belőle rendes tükörtojás (ideje új teflont szerezni). Azért ettől még felszolgáltam magamnak.

42.jpg

A sajt csodásan harmonizált a gombával:

43.jpg

Ez a tojás nem kívánta a pirospaprikát! Az étel elkészítése bizony már 21 percig tartott, (a gombát tovább kellett pirítanom, hogy kicsit kiszáradjon), de azért ez is megérdemli a "villámgyors" jelzőt (szerintem).

Megpróbáltam az ördögszekér gombával is:

 

Kivételesen vacsorára készítettem el magamnak és Táncos Társamnak. A változatosság kedvéért lilahagymát és fokhagymát adtam hozzá, de amúgy hasonló a fentiekhez. A hozzávalók:

  • 10 dkg ördögszekér gomba
  • 2 M-es tojás
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 girizd fokhagyma
  • 3 dkg vaj (sok kell a gombához)
  • sok tekerés feketebors
  • kivételesen a köményes sóból tekertem bele.
  • hosszú levelű kakukkfü - egyik kedvencem

 

50.jpg

Felaprítottam a lilahagymát és mellévágtam a fokhagymát. A vajban feltettem dinsztelni némi bors és só társaságában. Eközben felkarikáztam az ördögszekeret és tekertem rá sót liberálisan. Amikor a hagyma már átlátszóvá vált, ráborítottam a gombakarikákat.

51.jpg 52.jpg 53.jpg 54.jpg

Itt most nem a szárazra sütés volt a tervem, hanem a gomba szaftossá dinsztelése, ami elég egyszerű, hisz rengeteg vizet tartalmaz! Ekkor jutott eszembe a hosszúlevelű kakukkfü, amiből volt pár szál a virágablakban. Ez egy csodás illat, ártani nem árthat! Az utólsó percben rászórtam a gombára, összeráztam és már mehetett is a tojás a tetejére.

55.jpg 56.jpg 57.jpg 58.jpg

Gyorsan összekevertem még a serpenyőben, és már tálaltam is.

59.jpg

A vendégnek is izlett :)

60.jpg

Itt a hangsúly a kis kakukkfün volt, ami a mennyekbe repítette a gombát.

Ez is egy 21 perces étel volt ...

36 komment

Címkék: tojás hagyma gomba sajt fokhagyma vargánya bors vaj lilahagyma rókagomba pirospaprika ördögszekér kakukkfü petrezselyem levél Maasdamer

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7714896474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2019.07.02. 07:55:11

Imádom a gombát, mindhárom gombás tojás remek reggeli/ebéd/vacsora!
Tetszik a kidekorált tojás, lehetett volna mosolygó szájat is tenni rá.:)

Sokféle gombár, sk. szedettet is ettem már. De ami nekem a legzamatosabb volt, az ízletes tőkegomba. Azt is saját kezűleg szedtem a Lövőház utcában. Semmi kis gomba, jelentéktelen külsejű, de mennyei volt az íze. Soha, egyik gombánál sem éreztem ezt az intenzív gombaízt (nem volt üzemanyag íze).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.02. 21:50:17

@Dikusz: Sk nem merek szedni, mert nem ismerem fel a gombákat - a színvakság erős hátrány! Régebben én is szedtem a Lövőház utcában, de mostanra igencsak leromlott a minőség. Nekem talán a szekfügomba a kedvencem, de erős versenyben áll a vargányával!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.07.02. 22:54:30

Köszönök szépen!
Mindhárom jöhet, talán a vargányához kevesebb fűszerszámot használtam volna. Mifelénk decemberben a téli fülőke dívik. Van egy utca, ahol a kivágott fák tönkjein minden évben megjelenik. Talán kicsit nyálkás, de igen jóízű gomba.

Kumari aki Nilüfer 2019.07.03. 07:44:35

@Andrass9: Szegfűgomba..gyerekkoromban nagyon sokat ettünk, azóta ritkán, de nekem az a legfimomabb.Vargányához a Nyirség szélén alig jutottunk, a csiperke volt még, amit szedtünk, de anyukám rettegett( és mai napig retteg) a szedett gombától, a termesztettel szemben is bizalmatlan( de hol volt az én gyerekkoromban termesztett gomba, sehol), így a szegfügomba maradt, Nagyon ízletes.

kobold63 2019.07.03. 12:15:38

@Kumari aki Nilüfer:
@Andrass9:

Fiatal koromban sokat gombásztunk, főleg a Balatonfelvidéken. Vargányát, sok szegfűgombát,őzláb gombát, ősszel rizikét is. Akkor még kint legeltek a tehenek a domboldalakon, jól megtrágyázták a földet és rövidre rágták a füvet, jól látszott a boszorkány kör, ahol nőttek. Édesapám sokat járta az erdőt kirándulóként, hobbyból levizsgázott gombaszakértő volt. Megtanított arra, hogy felismerjük a mérges gombákat és hogy mivel szokták összetéveszteni. Senkitől ne fogadjunk el olyat, amit nem ismerünk, ne együnk más álltal készített saját szedettet.

Errefelé másmilyen gombák találhatók, de szerencsére kucsmagomba és rókagomba található a marketon.

A vargányát rántva, levesbe vagy vajon pirítva szerettem, de ez a tojásos mindegyik super.

Berborosz 2019.07.03. 16:41:01

@Andrass9: @Dikusz: Hol lehet a Lövőház utcában gombát szedni?

MadMary 2019.07.03. 16:55:48

Múlt héten volt nálunk rókagomba-mártásos "pasta", télire elraktam két üveg vargányát savanyú fűszeres lében, a hűtőben ott figyel négy portobello, aminek a kalapját holnap megtöltöm... és láttam a piacon szekfűgombát is, levest kéne főzni még a héten... Nagyon szeretem az erdei gombát, ha még nem mondtam volna. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.03. 17:59:01

@Berborosz: A Fény utcai sarkon, általában az első emeleten.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.03. 18:00:21

@MadMary: Mostanában főztem gombás spagettiket, kétfélét is. Ha lesz erőm, megírom a posztot róla - a képek már előhívva :)

látjátok feleim szümtükkel 2019.07.03. 18:31:34

@Berborosz:

Például egy kivágott, vagy kitört fa korhadó tönkjén. Téli fülőkét városi fákon is gyakran lehet szedni, pl. akácon. Nálunk a fügebokor elfagyott, és korhadó tönkjén terem minden télen.
Szereti a fákat a gévagomba is, városi fákon is előferdül, de mondjuk nem a Kossuth térieken. Ott más gomba a gyakori.

Ízletes tőkegombát nem nagyon hiszem, hogy a Fény utcai piacra bevisznek eladni. Mert aki megtalálja, és ismeri, az maga készti el.

Tudod a gombaspóra nem válogat, elviszi a szél minden felé, ezért is van a levegőben magas gomba szint. A kalapos, és ehető és a nem ehető gombák spórája is elrepül, és ahol jól érzi mgát, ott meg is nő.

Melleseg ezekről elég sokat lehet olvasni a neten.

MadMary 2019.07.03. 18:38:44

@Andrass9: Kíváncsian várom az eredményt, kívánok hozzá Superman-erőt! :-D

látjátok feleim szümtükkel 2019.07.03. 18:46:11

Én ma lefőztem a gazdát.
Két alapanyagból, zsiradékból, és sóból olyan ebédet rittyentettem, hogy még ő is megnyalná utána a lába ujjait is.

Vettem ma kacsa alkatrészeket mert elfogyott a zsíroskenyérre való, és közben megláttam a pultban a pecsenye kacsamájat. Kértem kettőt.
Tegnapról a hűtőben volt héjában főtt sárga fajta krumpli. A májakat megmostam, megszárogattam, és falatnyi darabokra vágva egy kevéske zsíron serpenyőbe fedő alatt megpároltam, majd kissé meg is pirítottam, és megsóztam ( aki szereti borsozhatja is, de azt én kerülöm ). Közben néhány krumplit meghéjazva nagy lyukú reszelőn lenyomtam egy serpenyőbe. Arra kevés oliva olajat öntöttem, és szépen elterítve, megsózva nagy lángon melegítgettem. Persze az alja elkezdett szépen pirosra sülni. Egyszer megkavartam, majd megint lepirítottam, és tálalás után a kacsamájjal betoltam. Levesként kissé megsózott öszibarack befőttel fejeztem be az ebédet.

A kacsamájat nem szabad kiszárítani, és így valami szenzációsan jó ízt lehet belőle kibűvölni.

Persze ettől függetlenül megenném a poszt béli gombás-tojásos variációkat is.

Berborosz 2019.07.03. 19:21:29

A Lövőház utcában ilyen gombákat látok:
kepkezelo.com/images/p0bka0umann9yed1rtja.jpg
A Fény utca, a piac, az más.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.03. 20:15:28

@látjátok feleim szümtükkel: Már az elején is sózhatod: a szárnyasok mája nem keményedik be úgy, mint a négylábúaké. A pirított főtt krumplit meg egyenesen imádom!
Szóval tényleg lefőztél, jó ebéded volt!

látjátok feleim szümtükkel 2019.07.03. 21:10:54

Nekem nem izletes az ízletes tőkegomba. Attól a diófán termett laska sokkal tutibb.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.07.03. 22:23:44

Köszönök szépen!
@látjátok feleim szümtükkel: Igen jól hangzik, jöhet.
Vacakol a blogmotor, nem tudok képeket feltölteni a poszthoz. Mindegy, marad vázlatban, remélem, holnapra meggyógyul.

Fenchurch68 2019.07.04. 17:52:00

Meg voltam róla győződve, hogy elszúrtam az idény első töltött paprikáját (kiskugyának varrtam közben a hétvégi lanovkázás miatt szájkosarat, és elcsúszott a fókusz), a pucér gombócok brutálisan szétfőttek. Erre édesem közölte ebéd után, hogy ilyen finomat még sosem főztem :D
Idéztem is neki az ominózus viccet az odakozmált levesről meg anyósról :)
Azt segítsetek megfejteni, hogy két egyforma üveg, azonos mennyiségű cuccokkal, egy időben feltöltött kovászos uborkából az egyik tökéletes lett, a másik megforrt és megpuhult. Miééééért?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.04. 18:42:11

@Fenchurch68: Azonos hőmérsékleten tároltad őket?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.07.04. 21:41:50

@Andrass9: Kicsit nyögvenyelősen, de összejött a holnapi poszt. Holnap utazom Tatára. Évi rendes találkozó, rég nem látott cimborák, válogatott szeszek garmadája, tánc. Vagy ahogy sikerül. Idén avatunk emléktáblát, ültetünk fát, már, ha sikerül a pénteki tivornya után idejében felkelni.

látjátok feleim szümtükkel 2019.07.04. 21:44:14

@Waka:

Csak aztán hétfőn ne az orvost látogassátok, hogy valami hülye letaposta a kezeteket.;D

látjátok feleim szümtükkel 2019.07.04. 21:46:18

@Fenchurch68:

Én így jártam a spárgával, háromból kettő már amikor vettem ki a vizes dunsztból zavaros volt. Rögtön leöntöttem róla a levet, és erősebben sós vízben újra dunsztoltam. Most szépen állnak.

látjátok feleim szümtükkel 2019.07.04. 21:49:20

Egyébként meg igazán benézhetne ez az új vendég, és felhomályosíthatná a buta falusi fejemet, hogy mijalófauszt kezdjek a szőlővel vegyszer nélkül. Két nap alatt elvitte a hőség és a gomba a termés felét. A másik fele meg gondolom holnap- holnapután megy.

Fenchurch68 2019.07.04. 21:53:06

@Andrass9: Ott álltak a konyhapulton egymás mellett. Misztikus.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.04. 23:11:38

@látjátok feleim szümtükkel: Szerinted ez képes lenne valami érdemi tanácsra????? Mert szerintem nem. Valahogy igencsak troll fajta az illető!
A szőlő igencsak szereti a gálicot (rézgálicot), azzal nekem mindig sikerült gatyába rázni! Ja, hogy az vegyszer ... Én meg úgy gondolom, hogy a réz bio :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.04. 23:15:04

@Fenchurch68: Mondjuk a konyhapult nem a legjobb tárolási hely neki... Bocs, hogy beleszólok!
A gond általában az, hogy valami mikro mennyiségű baktérium bekerül az egyikbe, míg a másik megússza. Én azonnal a hűtőbe taszajtom a kész kovászos uborkát (több edényben), azok nem szoktak megforrni - még decemberben sem!

Fenchurch68 2019.07.05. 12:08:04

@Andrass9: Sok más lehetőségem nincs érlelni :) aztán valószínűleg tényleg az lehetett a gond, hogy az egyikbe beleesett valami guzmi, a másikba meg nem.
Annyira szeretem ezt a kis lakást, de ha lenne hozzá egy pár négyzetméter erkély, még jobban szeretném...

MadMary 2019.07.05. 12:58:19

@Fenchurch68: Én a magam uborkáját napfényen indítom, amikor pedig a lé beindul, tejszerűvé kezd válni, ami nagyjából 24 óra a jelenlegi körülmények között, kiszedem belőle a kenyeret és becipelem a ház félárnyékos, hűvösebb részére... ami ezen a nyáron a fürdőszoba sarka volt. :-) Amikor pedig a kovászos lé teljesen átjárja az ubikat (még kb. két nap), leszűröm a levet, a fokhagymákat és az uborkákat befőttesüvegbe gyömöszölöm, majd a hűtőben tárolom.

Kumari aki Nilüfer 2019.07.05. 17:09:47

@Andrass9: ÉN soha nem teszem napra a kovászolóst, egyenletes hőmérséklet kell, és meleg.A konyhában a pulton pont tökéletes, a 3. napra kész, leszűröm, megy a hűtőbe.

Kumari aki Nilüfer 2019.07.05. 17:09:56

@Andrass9: ÉN soha nem teszem napra a kovászolóst, egyenletes hőmérséklet kell, és meleg.A konyhában a pulton pont tökéletes, a 3. napra kész, leszűröm, megy a hűtőbe.

Kumari aki Nilüfer 2019.07.05. 17:10:56

@Fenchurch68: Ezt sose fogjuk megtudni..én is jártam már így.

látjátok feleim szümtükkel 2019.07.05. 19:26:37

@Andrass9:

Egy baj van, én meg egyre jobban nem szeretem a permetezőgépet. Így aztán nem lesz szőlőm.

Kumari aki Nilüfer 2019.07.06. 08:39:03

@látjátok feleim szümtükkel: 22 éve nem permetezünk, rézgálicot sem. Pár év . és pár gyümölcsfa pusztulás után rendesen terem pl, a szőlő is.

látjátok feleim szümtükkel 2019.07.06. 10:05:25

@Kumari aki Nilüfer:

Ez lehet környezetfüggő is, de mivel a környező kertekben is dúl a gombafertőzés, ez sem vezet sehová.