Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • kobold63: @MadMary: @Andrass9: @Waka: Régen, visszamenőleg 3O évre még főztem be. Időben elmentettem ott... (2019.07.16. 03:41) Szilvalekváros bukta
  • Kumari aki Nilüfer: @Dikusz: A kovászos uborka:DDDD (2019.07.15. 16:48) Shimeji szószos tészták
  • Dikusz: @Andrass9: Az alapanyag -a tej föle- a tiltólistás.:))) A kajmak-féle krém, amit kóstoltam, az nem... (2019.07.15. 12:15) Gazdaságos szendvics pástétom
  • MadMary: @Fenchurch68: Nagyon-nagyon-nagyon szégyellem magam... mellételeportáltam, még gyakorolni kell a t... (2019.07.09. 09:59) Cukkini és feta
  • látjátok feleim szümtükkel: @Kumari aki Nilüfer: Ez lehet környezetfüggő is, de mivel a környező kertekben is dúl a gombafer... (2019.07.06. 10:05) Gombás tojások villámgyorsan

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (66) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (5) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (6) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (33) babérlevél (34) bableves (3) bacon (32) Balaton (2) balzsamecet (11) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (44) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (8) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (23) bőrősháj (2) bors (228) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (63) citromfű (12) citromhéj (27) citromlé (35) citromnád (11) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (47) csilipaprika (42) csilipaszta (24) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (18) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (6) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (27) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (16) cukor (112) cukorborsó (7) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (17) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (33) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (87) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (349) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (35) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (61) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (71) gyömbér (97) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (263) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) homár (3) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (17) jalapeno (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (2) kacsazsír (35) kacsazúza (3) kaffir lime levél (4) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (66) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (7) kápia (25) kapor (31) kapormag (7) káposzta (13) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (23) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (7) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (64) köménymag (11) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (20) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (130) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (5) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (8) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (16) lilahagyma (34) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (37) lime levél (6) liszt (89) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (71) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (45) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (12) olajbogyó (6) oldalas (31) olíva (2) oliva (17) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (100) orda (2) ördögszekér (6) oregano (43) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (7) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (115) paradicsomlé (23) paradicsompüré (25) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (122) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (35) pirítós (3) pirospaprika (64) piskóta (8) pisztráng (4) pite (6) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (29) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (35) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (4) római kömény (35) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (59) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (44) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (41) salsa (3) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (128) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (212) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (38) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (55) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (28) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (76) tejfel (50) tejföl (73) tejszín (79) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (180) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (27) túrógombóc (4) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (39) újkrumpli (13) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (191) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (13) vargánya (15) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (14) vöröshagyma (103) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (20) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (47) zellergumó (31) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (35) zöldpaprika (64) zöldség (3) zsálya (36) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (5) zserbó (2) zsír (51) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (4) Címkefelhő

Fűszeres marharagu

2019.06.23. 07:00 Andrass9

Találtam a csodahüttőben egy adag marhahátszínt, ami oly világos volt, mintha borjú lenne. Szelethúsnak nem akartam megsütni.

47.jpg

Végül egy alaposan megfűszerezett ragura esett a választásom, hisz most vannak a zöldfűszerek az aromájuk csúcsán.

Nem is gondolkodtam sokat, fogtam az ollót és kicsit megritkítottam a veteményest:

  • 75 dkg marhahátszín
  • 3 szelet bacon
  • 5 vékony szelet füstölt karaj
  • 2 lilahagyma
  • 6 girizd fokhagyma
  • 3 cm hegyes csípős paprika
  • 3 cm zöldpaprika
  • 1 tk köménymag
  • 1 tk frissen darált bors
  • 1 ek görög fűszerkeverék (felirat nélkül)
  • a veteményesből gyűjtött fűszerek:
    • oregano
    • zsálya
    • zeller
    • petrezselyem
    • lestyán
    • kakukkfü
    • 2 Ananász illatú zsályalevél
  • 2 ek kacsazsír
  • 4 dkg paradicsompüré
  • 3 dkg Ancho chilipaszta
  • 1 dl száraz fehérbor

10.jpg

Lereszeltem a fokhagymát, felaprítottam a zöldfűszereket és felkockáztam a bacon szeleteket. A serpenyőben felforrósítottam a zsírt, majd lesütöttem benne a bacon kockákat. A karajszeleteket hosszúkás csíkokra, majd másfél centis darabkákra vágtam, amit hozzáadtam a serpenyőhöz.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg
15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Amíg a karaj is átsült, felaprítottam kis kockákra a lilahagymákat. Ez is ment a zsírba dinsztelődni. Amíg a hagyma szaunázott, a húst felvágtam kb centis csíkokra. Amikor a hagyma elkészült, belekevertem a reszelt fokhagymát is. Szinte azonnal ment mellé a csíkozott hús, amit megszórtam kevés sóval és a száraz fűszerekkel. Alaposan lepirítottam és zsírjára sütöttem a húst.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg
23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Kis vízzel felöntve még vagy háromszor visszasütöttem zsírjára, majd a végén a deci borral öntöttem fel. Közben egy másik serpenyőben lepirítottam 15 dkg rizst, szórtam rá egy picit a görög fűszerből, meg meg is sóztam. 3 dl zubogó forró vízzel öntöttem fel és letakartam. 10 perc főzés után elzártam alatta a lángot és becsomagoltam konyharuhába a serpenyőt.

27.jpg 28.jpg 29.jpg 30.jpg
31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg

Gyorsan felvagdostam a kosszarv paprikát vékony karikákra, és a zsályalevelet is felvágtam a zöldfűszerekhez. Felkockáztam a zöldpaprikát is. A hús alól teljesen elforraltam a bort és beleszórtam a zöldpaprika kockákat. A rizsre vágtam petrezselyemlevelet apróra, és belekevertem - amúgy is fel kellett lazítani kicsit. A húsra reszeltem egy kevés citromhéjat, mivel találtam még biocitromot a hűtőben. Jól megkevertem, majd kanalaztam bele a csilipasztából és a paradicsompüréből is.

35.jpg 36.jpg 37.jpg 38.jpg
39.jpg 40.jpg 41.jpg 42.jpg

A zöldfűszerekkel megszórtam a húst és még egy kis paradicsompürét is kanalaztam hozzá. Végezetül felöntöttem egy bő decinyi vízzel és összeforraltam.

43.jpg 44.jpg

Kiültünk a teraszra ebédelni. A rizst csak úgy belekapargattam a tányérokba.

45.jpg

A ragus serpenyőből azért már szedőkanállal vettünk a rizs tetejére.

46.jpg

Én tettem egy kanálnyi tejfelt is a tányéromra valamint ecetes uborkát is adtam az ételhez (lásd nyitókép). Remek szaftos lett a ragu, a zöldfűszerek kavalkádja teljesen elkábított.

48.jpg

Kicsit savanyú volt az íze: nem kellett volna annyi paradicsompüré bele ...

Jutott másnapra is bőven!

53 komment

Címkék: bor zsír fokhagyma marhahús zeller zsálya bors bacon lilahagyma köménymag oregano paradicsompüré zöldpaprika lestyán füstölt karaj csilipaszta kakukkfü petrezselyem levél Ancho Gigantea görög szték fűszer

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3714827090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.23. 17:22:51

Ezt a posztot meg senki nem vette észre :)

Kumari aki Nilüfer 2019.06.23. 17:46:50

@Andrass9: De igen, csak nem írtam:)Jól néz ki, biztosan finom.

Kumari aki Nilüfer 2019.06.23. 17:50:34

Csak annyi számomra a baja, hogy nekem a bor sem a kedvencem, meg az ilyen ragukba nem teszek paradicsomot.Ha igen, max. egy kiskanál ketchupot. nem szeretem az ételeket elvinni lecsós irányba, ha nem kifejezetten olyat főzök.DE attól enném:))))

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.23. 19:38:09

@Andrass9:

Dehogynem, csak nem volt időm hozzászólni.De ami késik, az nem múlik.:D
Menni kellett barackot szedni. Szerencsénk volt, mert mosni már nem is kell, esőben szedtünk 4 ládával és 3 vödörrel. Meg kb. ennek a fele a fa alá került romlás okán. Őszibarackot sem kell sokat szeni, mert a fa fele lehasadt. Cseresznyét meg nem tudtunk csak egy fél marényit lelni, leromlott. Viszont sárgabarack még sok lesz, ha nem veri el a jég, vagy nem fő meg egy forró hét végére.

Egyszóval az öreg szakács a paradicsompürét nem egyből löki az ételbe, hanem előbb csak keveset, majd kóstol. Ha nem teccik az eredmény, akkor még lehet tenni. Mert ugyé utólag sózni/fűszerezni mindig lehet, de ha túl sok a só/fűszer, azt bezony nehéz kibűvölni. Szerintem egy csipet cukor itt is elvitte volna a savanyú ízt.

MadMary 2019.06.23. 19:53:22

Mi most láboltunk ki egy több mint 3 órás áramszünetből, lecsapott a vihar, nagy területen nagy bajt csinált, nemrég mászott vissza az áram a drótba. :-( A kertben letört pár szarkaláb, egy uborka is kettétört, úszik minden, de szerencsére jeget nem kaptunk.

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.23. 21:04:43

@Andrass9:

Hinni a templomban szoknak, a konyhában pedig kóstolni.;D

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.23. 21:05:58

@MadMary:

Kovács Kati elénelekhetné, hogy hagyd már uram az esőt. Meg a szúnyogot.

MadMary 2019.06.23. 21:18:00

@látjátok feleim szümtükkel: A "Dögöljön meg minden szúnyog (kivéve a fecskemenüt)" című posztmodern számot akár én is hajlandó volnék elóbégatni, természetesen kemény rockos kísérettel....

MadMary 2019.06.23. 21:20:06

@látjátok feleim szümtükkel: És tudod, nem vagyok képes menekülni a gondolattól, hogy kb. egy-másfél hónap múlva, július-augusztusban, a gatyarohasztó afrikai melegben mit nem adnánk majd a mostani özönvízszerű esőkért. :-( Vannak esővíztárolóink, de minden most leeső cseppet úgy nézek, hogy vajon mennyire fog hiányozni az aszályos hónapokban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.23. 21:51:01

@látjátok feleim szümtükkel: Soha életemben nem kóstoltam, amit főztem. És ez komoly!
Vagy tudok egy ételt, vagy ne csináljam ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.23. 21:55:49

@MadMary: Átirányítottam a tetőcsatornákat a szikkasztóba. Vagy 50m3 hely, és nagyon sajnálom, hogy csak most tettem oda. Le kéne mászni, és fóliával kibélelni, mert szivárog. Vagy 20 éve kötöttünk be a csatornába, így volna hely esővizet gyűjteni - 100 m2-ről folyik oda a víz. 10mm eső egy teljes köbméter vizet jelent! Ha működne, egy szivattyúval locsolni tudnám a veteményt.
Apropo vetemény: Ilyet még nem pipáltam, de a csigák megtámadták a csiliket!!!
Lángszórót fogok venni ..

MadMary 2019.06.23. 22:03:33

@Andrass9: Lassan 20 éve, hogy átfogó felújítás történt a házon, én akkor már szerettem volna egy föld alatti ciszternát az esővíznek, a fővállalkozó lebeszélt róla, mondván hogy iszonyú drága volna, meg egyébként is minek... az utóbbi években már keservesen bántam, hogy nem álltam a sarkamra. Van kb. 600 liternyi tárolóedényzetünk, én szeretném felvinni egy köbméterig, de hát mit jelent ez az elsivatagosodó környezetünkben.
A csigaattak rémisztő, mit ki nem bírnak ezek a puhatestűek? Lehet, hogy a lángszórón is csak röhögnének...?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.23. 22:06:25

@MadMary: A lángszórón lehet, hogy röhögnek, de egy pici csipet sótól hamar kimúlnak ...
Itt van 1 m3-es ügyes víztartály, de nekem nem tetszik, mert ronda ...
jokerpack.hu/ibc_tartaly

Marad a szikkasztó szigetelése ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.06.23. 22:14:17

Köszönök szépen!
Jónak tűnik ez a fogás, bár kicsit "fradis", de biztosan harmonikus lett a végeredmény. A tejföl plusz ecetes uborka már kicsit túlzásnak tűnik. De ha jó volt, üsse kő.
@Andrass9: Nálam a magaságyásban már kiültetéskor hozzáláttak, de akkor körbeszórtam méreggel, azóta meg gyaluforgács mulcs került alájuk, azt valamiért nem szenvedhetik.
A mai borsószedést elmosta az eső. Valószínűleg kaptak az égiek egy példányt az új menetrendből, mert valahányszor megindultam volna, megeredt. Estére idefordult egy komoly szupercella, de végül ellaposodott, egy másfél órás áztató eső lett belőle. Szerdán újra nekifutok, remélem, nem kukacosodik meg addigra.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.06.23. 22:15:38

Ja. Negyven szem lekoptatott héjú zöld dió úszik a hűtőben, pár hét múlva összekészítem a diópálinkát.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.23. 23:27:50

@Waka: Nekem lepotyogott kb 800 szem eddig, és nincs koptatva, ezért nem tudom felajánlani :(
Nem tudom, mi van a dióval, nem szokta dobálni a termést. Az őszibarack csak párat dobott el, a körte semmi, a birskörte még túl kicsi, az almák viszont beterítik a füvet maguk alatt (főleg monília). Cseresznyék kuka, kismeggyfa kuka. Az üvegmeggy viszont még egészséges (lekopogtam a fejemen).
A borsód remélhetőleg túléli. Nekem csak 6 szem kelt ki, de abból lett egy csodás leves (cukorborsó)!
A tavat már teljesen beborította a tavirózsa - a víz már nem látszik. A mikrobékák kikeltek, vonulnak elfelé. Csak 1000+ (esküszöm, számoltam!) ebihalat halásztam le a feleségem kedvéért (iszonyodik a békáktól).
Megyünk Füredre három napra, ne törjetek be, mert a 15 éves kutya azért ott van.
Paradicsom virágzik, a csilin lógnak a paprikák (Thai Dragon, Jalapeno), uborka virágzik és 2 cm, metélőpetrezselyem palántáról kiültetve, salátalevelű és sima bazsalikom szintúgy (hála feleségemnek, aki hajladozott). A szárzeller szép - első kisérlet.

Dikusz 2019.06.24. 07:49:57

@látjátok feleim szümtükkel: aligha olvassa a blogot. Helyette elkurjászhatom én is, bár valószínűleg a művészi értéke kisebb lenne... :)))

Dikusz 2019.06.24. 07:51:01

@MadMary: Megelőztél:)))
Alapíthatunk kórust, akár.:D

Dikusz 2019.06.24. 07:58:25

@Andrass9: Vérszomjas csigák! Kissé gusztustalanok...
Egy őrségi ismerősöm úgy oldotta ezt meg, hogy egy kiszuperált kádba földet lapátolt, és abba ültetett valamennyi paradicsomot, és újhagymát. Nem válhatott be, mert a kád azóta köddé vált, vagy felfalták a gyilkos csigák.:)

Dikusz 2019.06.24. 08:02:14

@Andrass9: A cserkot is számoltad? A kb 800 szem erre utal.:)
Kellemes pihenést Füreden, remélem jó időtök lesz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.24. 08:24:05

@Dikusz: A kád a csigák kedvenc kajája :)

kobold63 2019.06.24. 10:23:56

@Andrass9:

Nagyi Kertje Teaház és Fogadó. Aszófő.

Bűbájos hely, remek konyha, különleges teák és sütemények. Nyugalom, kilátás Tihanyra, közel a levenduláshoz.

Egyik kedvenc helyem, érdemes beiktatni, a 71-en, Aszófőn a halsütő után, Füredről menve.

Cpt. Flint 2019.06.24. 13:42:22

Tudom, hogy ízlések és pofonok... azt is tudom, hogy a főzésben nincsenek törvények... de az én ízlésem, ismereteim és tapasztalataim szerint ebben az ételben nagyon sok felesleges, egymást ütő dolog van.

1. 4-5 fűszernél több egy ételbe felesleges, az élvezetet nem növeli, ellenben elnyomja vagy üti egyik a másikat, meghatározhatatlan "generálíz"-t ad az ételnek. Nekem is volt 20-25 éve ilyen korszakom, hogy dőzsöltem a fűszerekben, ma már nem teszem, szerintem sokkal jellegzetesebb az étel kevés, jól megválasztott fűszerrel.
A fenti ételben meg bors, kömény, fokhagyma, oregano, zsálya, zeller, petrezselyem, lestyán, kakukkfű, még egy zsálya, citromhéj... és akkor még mindehhez görög fűszerkeverék is??? huh...
2. Ez az én ízlésem természetesen, de szerintem a füstölt dolgok megint olyan intenzív alapízt és "nehézséget" adnak egy ételnek, amit én csak viszonylag ritkán, inkább "magyaros" ételekben kedvelek. Egy ennyire zöldfűszeres ételbe nekem biztos nem hiányozna. (Kis füstölt szalonna alápirítása még az "elmegy" kategória.)Ha ez egy mediterrános-fűszeres étel akarna lenni, abba nem való a füstölt. Ha inkább pörkölt, abba meg a lestyán, zeller, oregano, citromhéj, görög fűszerkeverék nem annyira kívánatos.
3. A petrezselymes rizs és a köményes főtt krumpli köretként az én világomban a legalábbvalóbb, legszégyenletesebb dolgok. Tiltsák be! :) (A szárított görög fűszerkeverékkel való "feljavítás" új szintre emelte a borzadályomat.)
4. Marhaételhez sosem használnék szárnyaszsírt. (Na jó, de; ha nincs semmi más.) Vagy kisütöm a szalonnából, ami kell, vagy olíva (ha már zöldfűszeres étel; esetleg még némi vajjal felütve), vagy sertészsír (a' la hagyományos konyha).
5. "Alaposan lepirítottam és zsírjára sütöttem a húst.
Kis vízzel felöntve még vagy háromszor visszasütöttem zsírjára," Ennek a "felöntöm-kiszárítom" játéknak nem látom az értelmét, megmondom őszintén. Kb. azt éred el vele, hogy megkeményedik a hús (+ a füstölt karaj), nagyobb eséllyel megégnek a fűszerek/hagyma és a (már benne levő) fűszerek ízanyagainak egy (nagy) részét elveszíted.

Mindettől függetlenül örülök, hogy nektek ízlett, és jó étvággyal fogyasztottátok. Természetesen nem vagyok egy orákulum, még csak tanult és/vagy sikeres szakács sem, csak egy 35 éve főzőcskéző ember. Úgyhogy csak ilyen súllyal érdemes kezelni az általam leírtakat.

Kumari aki Nilüfer 2019.06.24. 17:11:13

@Cpt. Flint: Az a szép ebben a blogban, hogy senkire sem kötelező a receptek szerint főzni.Maradj a te világodban, elhiheted, senki sem fog innen abba belekötni:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.06.24. 19:55:01

@Andrass9: Lekopogni csakis fán! :) A dió itt is hullik valamiért. Viszont, a kajszi nem viselte jól az esőt. A korábban érő fáról elkezdett potyogni. A termés a száránál felrepedt. Holnap viszek egy kosarat, összeszedem a javát, lekvárnak tán még jó lesz. Péntekre tervezzük a szüretet, remélem addig kibírja, a másik fán meg megérik.

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.24. 20:31:23

@Cpt. Flint:

Jól tudod, hogy ízlések és pofonok...

Eszembe is jutott a hozzászólásodról a régi vicc. Ecceri embernek meghalt a felsége, és egy idő után új asszonyt vitt házhoz. Meg is volt vele elégedve, csak azt viselte nehezen, hogy nem tud olyan jól főzni, mint a megboldogult felesége. Egyszer az asszony lekozmálta az ételt és tartott tőle, hogy az ember majd megdorgálja, de ehelyett az miután elkezdett enni felkiáltott, na végre, ez pont olyan, mint ahogy megboldogult felségem főzte.

Cpt. Flint 2019.06.25. 11:41:37

@látjátok feleim szümtükkel: @Kumari aki Nilüfer: ja értem, ez is olyan blog akkor, ami 5 embernek szól, akik jól elbeszélgetnek.
tudnám, hogy minek ír a netre nyilvánosan az az ember, aki (vagy akinek a haverja) nem bírja a kritikát...
szerintem (a szokásos és átlagos netes megnyilvánulásokhoz képest) nagyon udvarias és korrekt voltam, de ha nem tetszik a véleményem, lehet moderálni, és tovább folytatni az amúgy a témához abszolút nem kapcsolódó beszélgetést.
remélem, hogy van, aki elgondolkozott a tanácsaimon, a posztoló meg valszleg idővel kinövi ezt a fűszerekben való (túlzó) tobzódást.
meg lehet amúgy próbálni pl. egy bélszínt/hátszín csak olajjal és egy kevés dijoni mustárral megkenve, kis borssal megszórva és gyorsan mediumra megsütve... és akkor megérzed a hús fenséges ízét, amit a fenti receptben agyonvágtál 10 féle fűszerrel...

aki meg nem bírja a kritikát/hozzászólást/idegeneket, annak irány a face, személyesre állított láthatóság, oszt' csók. vagy messenger, hangouts stb.

Kumari aki Nilüfer 2019.06.25. 11:49:21

@Cpt. Flint: Ó, Lyézusabiciklin..ne már, A stílussal van baj,(azt senki sem vonja kétségbe,hogy bizonyára renmekül főzöl, mert miért is ne,áés neked ez nem jönne be.) Ok, TE úgy szoktad, ezért kár osztani a posztolót, pontokba szedve..nos végülis neked is van véleményed, nekem is van, ezt kicseréltük. Én 40 éve főzök a családomra, tök másképp is, meg így is, ahogy a blogban leírják...eszembe nem jutna pontokba szedni..de ha visszaolvasol, második hozzászólásként én is kritizáltam..reményeim szerint kicsit másképp, Szép napot!

Kumari aki Nilüfer 2019.06.25. 11:50:58

@Cpt. Flint: Még annyit? ez egy kocsma, Régi ismerősökkel, ha csak részben virtuálisan is. Arról beszélgetünk, amiről jól esik:)

Cpt. Flint 2019.06.25. 12:25:46

@Kumari aki Nilüfer:
1. konkrétan mi baj a stílussal?
2. pont azért szedtem pontokba, hogy lehetőleg személytelen, racionális, átlátható és érthető legyen.
3. mint "régi ismerős", te nyilván máshogy kritizálsz (ha egyáltalán...).

tőlem arról beszélgettek, amiről jól esik. csak azt nem értem, hogy miért lepődnek meg emberek még 2019-ben is egy nyilvános és szabadon kommnetelhető blogon, ha beesik valaki pl. az indexről, és hozzászól, és nem feltétlen pozitívan.

Cpt. Flint 2019.06.25. 12:32:25

@Kumari aki Nilüfer: még annyit, ha már stílus, stb.:

Eddig semmilyen érdemi választ nem kaptam, csak azt, hogy nem tetszik az ízlésem, nem tetszik a stílusom és különben is, mit keresek itt.
(Félreértés ne essék: nem is vártam/várok érdemi választ! De nem érdemit [személyeskedőt] meg végképp nem.)

Kumari aki Nilüfer 2019.06.25. 13:34:33

@Cpt. Flint: Pont fordítva, Én sem várok választ,

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.25. 14:09:57

@Cpt. Flint: "...remélem, hogy van, aki elgondolkozott a tanácsaimon, a posztoló meg valszleg idővel kinövi ezt a fűszerekben való (túlzó) tobzódást."

B...alássan, én pont veled értettem egyet. Hiszen ízlések és pofonok nem egyformák. A te ízlésed nagyon messze esik a posztolóétól, bár ha egyszer ennél a főztjéből, lehet, hogy módosítanál. Mellesleg aki beesik a kocsámába, az nem szokott az ivó közepére köpni, hanem nelőbb tájékozódik a szokásokról. A bloggazda sem szokott mindig tobzódni a fűszerekben, én meg kifejezettem nem. A gazda sok konyhát végig kóstolt már a viágban, így sokkal jobban tudja, hogy neki - és szerinte - milyen fűszer illik egy ételbe egymáshoz, és mi nem.

Mellesleg nem ártana kipróbálnod néha egy "agyon fűszerezett" étel elékszítését. Talán akkor tudnál disztingválni.

Igaza van a kumarinak, mert eléggé lerohanós stílusban osztottad az eszet. Persze ettől még igazad van, hogy egy só és más fűszer nélkül meggrillezett húsdarab is lehet jó ízű. Főleg annak, aki diétázik. Mert ugyé az ősembernel is ízlett a saját étele.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.06.25. 21:35:21

Majdnem mondtam valami, de inkább nem.
Mindenkinek igaza van.
A vélemény szabad, a stílus maga az ember.
Így van rendjén, igyunk inkább valamit.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.26. 21:50:26

@kobold63: Megnéztük messziről, miután elolvastunk egy rakat véleményt a Tripadvisoron...
Helyette (meg a halsütő helyett) míg feleségem Sajkodon fürdött, én beültem a sarki APATI étterembe, és olyan Pappardelle vargányás marharaguval-t ettem, hogy fülem kettéállt! Meg 1,5 liter szódát :)

kobold63 2019.06.27. 01:04:11

@Andrass9:
Sóvárogva irigykedem, hogy ott vagy a földi menyországban.
Nem akadt valami jófajta borocska?

Halsütő különben Budataván, a strandon van, elismerten a legjobb. Télen-nyáron. Érdemes beiktatni

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.27. 08:08:10

@kobold63: A szokott Balogh pincészetben úgy tűnik, meghalt a kisöreg, mert a veteményes csupa gaz, és a pince le volt lakatolva. Viszont megnéztük a Kálmán pincét, aminek kisöregje szintén 75 körül van, de idén nyerték a Füredi Borversenyt. Finom borokat hoztunk tőle!
Az Aszófő előtti halsütő is híresen jó!

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.27. 09:01:03

halról jut eszembe.

HMVH-en van egy nagyon jó halsütöde. Legalább is régen nagyon jó volt, mert nagyon finom tiszai halakat sütöttek. Két éve nem jártunk arra, de a hét végén arra vitt az út, és gondoltam együnk egy kis finom tiszai halat. Oszt jól pofára estünk.

A ha íze továbbra is remek volt, de a hal maga olyan kövér volt, mint egy hízott disznó. A Tiszában régen nem híztak el a halak. No de ugyé már halászni hálóval nem lehet, így gondolom valami tápos halastóból jött a "tiszai" hal, meg a hekk, amit még árultak. Hát kapja be, aki ezt az ökörséget kitalálta. Gondolom neki kifogják a folyókból a finom vadvízi halat, és nem a sajátja, vagy a haverja halastavának hízott disznóját falja.

MadMary 2019.06.27. 09:52:50

@látjátok feleim szümtükkel: Nekünk is nagyon hiányzik a folyami hal... Most be kell érni egy piaci halbolttal, ahol legalább az obligát (zsírosan kövér) ponty mellett akadt keszeg, törpeharcsa is néha-néha - a bibi csak az, hogy május végén bezár, és szeptemberben nyit ki, tehát a romantikus nyári halsütögetést, hogy azt nem mondjam, süthetjük. :-/

kobold63 2019.06.27. 10:38:30

@Andrass9: That's my backyard! Minden utat, dűlőt ismerek, arra van a cottage. Mi a barátaink díjnyertes borát szoktuk inni,fent a hegyen, el vagyunk kényeztetve. Az aszófői halsütőt csak végső esetben látogattuk, nem a legvonzóbb környezet az országút zajában étkezni. El tudod képzelni, milyen volt Sajkód 60 éve?

kobold63 2019.06.27. 10:51:43

@Andrass9: A budatavaiban mindig van fogas. A Nagyi....-ban meg másutt is sok helyen meg kell előre rendelni, hogy beszerezzék. A tihanyi fő halas vendéglőben, ahova bosszal viszik a turistákat, szoktunk rostonsült fogast enni. Egyszer egy évben. Pár éve, utolsó ottlétünkor, rendelésnél kértük a mayonézt. Kihozzák anélkül, mondván, hogy elfogyott. D.u. 5-kor. Mondtam, hogy akkor csináljanak. Na ezek azok a dolgok, amit nehéz megérteni. Végül is az üzletvezető intézkedésére hozztak mayonézt.
A Nagyi...-ban fantasztikusan jó mayo-t csináltak.

Majd the next time emlékezz ezekre.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.27. 11:07:17

@kobold63: Sajnos elsősorban arra kell emlékezni, hogy már nem juthatsz legálisan folyami vagy tavi halhoz vendéglátásban vagy boltban Mo-on. Betiltották a halászatot és a horgászok sem adhatják el, amit fognak. Amit ezekben sütőkben meg éttermekben árulnak, vagy tenyésztett hal, vagy ukrán import ...
Nekem szerencsém van, mert párszor magam fogtam ki a halászlébe valót :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.27. 11:12:28

@kobold63: Ez a Jóbarátok halsütöde Almádiban?

kobold63 2019.06.27. 12:23:56

@Andrass9:
Szerencsére vannak kiskapuk. Az ottaniak bizony pecáznak és el is adják a vendéglőknek. Mi ottaninak számítunk. Tiszteletbeli.

Igen, az a halsütöde. Úgy szoktuk beütemezni, hogy hazafelé jövet ott vacsorázunk. Megfizethető.

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.27. 12:58:46

@kobold63:

Persze, oszt ha elkapjk, akkor jól megbüntetik az eladót.

kobold63 2019.06.27. 13:23:02

@látjátok feleim szümtükkel:
Ezekben a kis községekben másként intézik az ügyeket. Ennyi korrupció belefér, nem?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.06.27. 21:35:23

@látjátok feleim szümtükkel: Príma lesz, valami betéttel.
@MadMary: @kobold63: Talán még nem kottyantottam el, de halász a tanult szakmám. Én ugyan inkább haltenyésztéssel foglalkoztam, az osztálytársaim közül többen a természetes vízi halászatot választották. Ezt a szakmát sikeresen kinyírták pár éve. Összesen alig száz ember űzte akkoriban ezt a mesterséget. Nem fűzők hozzá semmit.
A tógazda, akitől manapság a keszeg származik, a saját jól felfogott érdekében a tömegre utazik, hiszen az alapján fizetik. A tógazdaságban nevelt halaknak adott takarmány alapesetben csak az energiaigényt fedezi, a többletet a hal felhalmozza (zsír). Ez bizonyos mértékben kell is, télen ez biztosítja a halak túlélését. A hús gyarapodásához a tavak természetes hozama (zooplankton, zoobentosz, rovarlárvák, etc.) és az esetlegesen etetett fehérjekészítmények kellenek. Természetes vízben is halmoz fel a hal zsírt, de ez többnyire csak nyár végén vehető észre.
Szóval, ha valaki igazán jó sült keszeget akar enni, szerezzen engedélyt vagy egy pecás havert, és süsse meg maga otthon.
A balatonalmádi halsütőben egyszer jártam, keserű csalódás volt: blogkocsma.blog.hu/2012/08/15/halsuto_193

MadMary 2019.06.27. 21:58:42

@Waka: Emlegetted már a tanult szakmádat, jól emlékszem a szomorúan kesernyés bejegyzéseidre arról, hogy miként züllött le ez is, annyi minden más mellett, és biztos voltam benne, hogy a mostani halazást sem hagyod szó nélkül... istenem, azok a frissen fogott hajdani tiszai és dunai halacskák. :-(((

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.28. 11:42:20

hvg.hu/gazdasag/20190628_oraber_napszamosok_mezogazdasag?s=hk

Ezért drága a makói hagyma, de nem sokáig, mert lassan már nem lesz aki termelje.

kobold63 2019.06.28. 13:24:54

@Waka: Bizony-bizony sokat kottyantottál el magadról, annak, aki figyel és érdekli. Élveztem a story-aidat is.

Az én generációm sok különböző politikai és gazdasági helyzetet élt át, emlékszik olyan dolgokra, amik már elmúltak,soha nem jönnek vissza.

Emlékszem a szép, csöndes, szemétmentes erdei utakra a Pilisben, Bakonyban vagy a Zemplénben. A nyári táborokra a illatos szénával kitömött szalmazsákokra. A csöndes Balatonra. Ami mai szemmel elviselhetetlennek tünik, az akkor legfeljebb nehézkes volt. Kitöröltem.
Emlékszem a sok finom halra meg a Balatont lepucoló halászhajókra is.

Mi csak a magunk/a család által fogott lazacot fogyasztjuk, de a budatavai bármelyik bármikor jöhetne!