Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • kobold63: @MadMary: @Andrass9: @Waka: Régen, visszamenőleg 3O évre még főztem be. Időben elmentettem ott... (2019.07.16. 03:41) Szilvalekváros bukta
  • Kumari aki Nilüfer: @Dikusz: A kovászos uborka:DDDD (2019.07.15. 16:48) Shimeji szószos tészták
  • Dikusz: @Andrass9: Az alapanyag -a tej föle- a tiltólistás.:))) A kajmak-féle krém, amit kóstoltam, az nem... (2019.07.15. 12:15) Gazdaságos szendvics pástétom
  • MadMary: @Fenchurch68: Nagyon-nagyon-nagyon szégyellem magam... mellételeportáltam, még gyakorolni kell a t... (2019.07.09. 09:59) Cukkini és feta
  • látjátok feleim szümtükkel: @Kumari aki Nilüfer: Ez lehet környezetfüggő is, de mivel a környező kertekben is dúl a gombafer... (2019.07.06. 10:05) Gombás tojások villámgyorsan

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (66) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (5) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (6) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (33) babérlevél (34) bableves (3) bacon (32) Balaton (2) balzsamecet (11) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (44) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (8) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (23) bőrősháj (2) bors (228) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (63) citromfű (12) citromhéj (27) citromlé (35) citromnád (11) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (47) csilipaprika (42) csilipaszta (24) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (18) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (6) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (27) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (16) cukor (112) cukorborsó (7) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (17) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (33) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (87) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (349) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (35) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (61) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (71) gyömbér (97) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (263) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) homár (3) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (17) jalapeno (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (2) kacsazsír (35) kacsazúza (3) kaffir lime levél (4) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (66) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (7) kápia (25) kapor (31) kapormag (7) káposzta (13) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (23) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (7) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (64) köménymag (11) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (20) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (130) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (5) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (8) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (16) lilahagyma (34) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (37) lime levél (6) liszt (89) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (71) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (45) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (12) olajbogyó (6) oldalas (31) olíva (2) oliva (17) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (100) orda (2) ördögszekér (6) oregano (43) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (7) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (115) paradicsomlé (23) paradicsompüré (25) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (122) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (35) pirítós (3) pirospaprika (64) piskóta (8) pisztráng (4) pite (6) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (29) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (35) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (4) római kömény (35) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (59) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (44) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (41) salsa (3) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (128) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (212) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (38) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (55) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (28) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (76) tejfel (50) tejföl (73) tejszín (79) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (180) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (27) túrógombóc (4) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (39) újkrumpli (13) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (191) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (13) vargánya (15) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (14) vöröshagyma (103) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (20) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (47) zellergumó (31) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (35) zöldpaprika (64) zöldség (3) zsálya (36) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (5) zserbó (2) zsír (51) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (4) Címkefelhő

Gazdag krumplistészta

2019.06.20. 07:00 Andrass9

Régen volt már a blogon, de eleddig ez izlett a legjobban a sok közül, amit ettem. Kedvenc Táncos Társamnak készítettem, aki nagyon szereti, de már nem jut hozzá.

36.jpg

Biztos, ami biztos, sokat főztem a krumplipaprikás részéből (én azzal készítem), majd lefagyasztattam vele 4 adagra valót: legalább tud készíteni, ha ezt kíván enni. Egy tésztát csak meg tud főzni ...

Vannak, akik fehéren készítik, meg olyan is, aki előfőzi a krumplit vízbe, úgy teszi a hagymára, de én nem tartozom ezekhez a szektákhoz. Jó krumplipaprikás apróra kockázott, szétfővős krumpliból az igazi - számomra!

Találtam még öregkrumplit, így összeszedtem mindent hozzá:

  • 1,5 kg öregkrumpli (ebből a legjobb)
  • 20 dkg 8 tojásos fodros kocka (kettőnknek tán elég is lesz)
  • 2 nagyobb fej vereshagyma
  • 2 újhagyma
  • 4 maradék sonkahagyma
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 2 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 3 ek Ancho poblano csilipaszta
  • 4 girizd fokhagyma
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 ek pirospaprika (Farkas András féle)
  • kis bors
  • Utólag még beevezett 5 centi kolbász is nagyon apróra darabolva, ettől lett "gazdag".

10.jpg

A szalonnát felkockáztam, mert ebből lesz zsír a paprikás alá. Fel is tettem, hogy kisüljön belőle. A hagymákat kicsi kockára/karikákra aprítottam. A zöldpaprikát se kíméltem.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A kisült szalonnát kikanalaztam a zsírból (bár benne is hagyhattam volna, olyan picike lett), jó jesz túrós csuszára! A helyét elfoglalta a sok hagyma, hadd dinsztelődjenek. Szépen össze is esett húsz perc alatt. Gyorsan belecsempésztem a pici aprított kolbászt, mert az csak nem árthat. Ezalatt viszont meghámoztam és felaprítottam a krumplit, a paradicsomot is összevágtam.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Elsőnek a paradicsomot tettem bele, így lesz egy kis lé, nem ég le a paprika. A krumplit megszórtam a köménnyel, mert úgy szeretem. A hagymára púpoztam a pirospaprikát és még a csilipasztát is hozzákevertem.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Jól felforrósítottam, majd beleszórtam a krumplit. Kicsit meglepett, de igencsak sok volt a tömegéhez képest. Jól felkevertem és kicsit le is sütöttem, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Ezt a paprikást rövid lével főzöm, mert a tésztának kell felinnia a levet. Omlós puhára főztem a krumplit.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Feltettem a vizet a tésztának, meg is sóztam. Amikor felforrt, beleborítottam a zacskónyi tésztát, megkavargattam, hogy össze ne ragadjon - bár a fodros kocka nem ragad össze - és 8 percig főztem. Közben volt időm egy uborkasalátát összecsapni kígyóuborkából, fokhagymával és cukros ecetes lével.

32.jpg 33.jpg 27.jpg 29.jpg

A megfőtt krumplipaprikást krumplitörővel kicsit megdolgoztam, hogy nagyon sűrű legyen a lé.

31.jpg

Ebből 4 nagy merőkanálnyit a tésztára kanalaztam, összekevertem és közepes lángon összepirítottam - így veszi fel a legtöbb levet a tészta.

34.jpg 35.jpg

Terítettem a teraszon, és bizony megettünk 4-4 tányérnyit a délután folyamán - rádarált feketeborssal - egy üveg Muscat Ottonel mellett.

37.jpg

A villaképen jól látható, milyen szépen befedi a tésztát a paprikás sűrű szaftja.

38.jpg

Nem változott a véleményem: eleddig ez volt a legjobb grenadírmarsch, amit főztem életemben...

106 komment

Címkék: krumpli hagyma paradicsom fokhagyma bors szalonna újhagyma pirospaprika zöldpaprika kömény füstölt kolbász kockatészta csilipaszta sonkahagyma Farkas András Ancho Gigantea

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr214842888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.06.20. 21:34:25

Köszönök szépen!
Ez a fogás olyasmi, mint valami pásztortarhonya kockatésztából. Ettől függetlenül jöhet.
@kobold63: Igazából az a kérdés, mit szeretnél? Mert ha gyökeret, akkor el kell, hogy keserítselek, gyaníthatóan egy ágas-bogas, kusza valami lesz belőle. Ha a zöldre utazol, biztosan jó lesz.
@Andrass9: Küldhetnél ide valamennyit, mert piszok száraz minden mifelénk.

kobold63 2019.06.21. 03:22:52

@Waka: Kétféle magot ültettem, metélő és gyökérpetrezselymet is, külön-külön. Főleg a gyökér érdekel, akármilyenre sikerül. Amikor lehetett kapni ált. egy hétig szeptemberben, azok is nagyon elágazók voltak. Nem bánom, az íze belefő az ételbe, csak legyen valami. Eddig szépek, 1o cm, mindegyik külön kis cserépben várakozik. A magokat otthon vettem, de már vagy 3-4 éve, most először vetettem.
Vágó petrezselymet mindig lehet itt kapni, de nem bánnám, ha lenne saját, akár csak nagy cserépben, közel a konyhához.

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.21. 10:31:53

24.hu/tudomany/2019/06/21/eneklo-fokak/

A Star Wars főcímdalát nem ismerem, de a fókáknak elég jó hangjuk van.:D

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.21. 10:37:46

@kobold63:

Csinálj egy magaságyat, és abba vesd be, vagy ültesd be a petrezzelymet, Mert az bizony szereti a laza talajt, és ebben tudod neki biztosítani. Ha kell még le is tudod takarni a keléshez szükséges meleg biztosításához.

Egyébként kaptam egy kedves ismerőstől házilag szárított "vegetát", só nélkülit, és bizony van olyan jó a levesben, meg minden másban is, mint a friss zöldség-répa. Idén amikor még olcsón lehet majd ősszel venni zöldségeket, akarok is készíteni.

Mária1rado 2019.06.21. 13:06:57

Én ugyan így csinálom. De ha kész a paprikás krumpli,,,, fogom és letöröm a krumplinyomóval. Ami megmarad paprikás krumpli azt lefagyasztom én is, egy másik alkalomra, megmelegítem, és azt is rátöröm a tésztára, krumplinyomóval. Sokkal gusztusosabb. Vágok még bele füstölt tarja csíkokat, amitől még finomabb lesz. Tálalásnál, rászórom a füstölt szalonna darabokat,,,, amit kisütöttem, és annak a zsírjában tettem fel a paprikás krumplit.

muv 2019.06.21. 13:35:06

igazan nem szeretnek unnepronto lenni, meg az osszetevok kifejezetten izgalmasnak hangzanak. node..

egyfelol a pirospaprika utan lepiritani nem biztos, hogy jo dolog.

masfelol ha a paradicsomot rakod bele korabban, akkor lehet, hogy a krumpli soha nem fog megfoni (a savas kozeg akadalyozza a krumplit. sajnos nem csak elmeletben, de tapasztalatban is.) raadasul hogy akarod lepiritani ha mar benne a paradicsom?

harmadfelol a pirospaprikat nem vizes hanem zsiros kozegbe illik rakni, az oldja ugyanis.

ugyhogy ranezesre inkabb a zsiros sutesek (hagyma, paprika, krumpli) utan tennem a pirospaprikat, szinte a vegen, es legeslegutoljara a paradicsomot, amivel osszeforralnam.

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.21. 13:42:26

@muv:

Ránézésre ez olyan, mint amikor krumplistarhonyába tarhonya helyett tésztát tesznek. Pont olyan jó, csak nem tarhonyának nevezik.

muv 2019.06.21. 15:13:16

ilyen alapon azt is mondhatod, hogy lecso, csak rizs helyett teszta es feldobjak egy kis krumplival. de azert megsem egeszen.. :-)

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.21. 15:49:38

@muv:

Így van, mondhatod, de attól még finom lehet mind.

Fenchurch68 2019.06.21. 16:15:23

No, miután nyilván címlapos lett a kocsma, és megjelent mindenki, aki jobban tudja, hogy kell grenadírmarsot IS főzni, jelentem, hogy elkészült az idei első nemtöltött karalábé :D tehát a reszelt karalábé alapban megfőzött darált hús-némi karalábé-kevés rizs gombócok. Nem vájkáltunk, jó lett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.21. 17:26:58

@Fenchurch68: Juj!!! :) Sajnos nekem főtt karalábé fóbiám van :) Most már levesben meg tudom enni, de mint fő alapanyag ... nem megy. Ovodáskori trauma eredménye.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.21. 17:29:49

@muv: Nem vagy ünneprontó, csak te másképp főzöl. Nincs azzal semmi baj, hisz még mi sem tudunk mindig megegyezni egy receptben :)
Viszont a véleményedet úgy tűnik, nem a saját tapasztalatod támasztja alá ... (vagy másként fogalmazol, mint az átlag).

Kumari aki Nilüfer 2019.06.21. 17:51:42

@Fenchurch68: Karalábé!! Én levesben annyira nem, de főzeléknek..nagyon! Tölteni sem rossz, de ugye a fene vacakoljon..én resztelgetni sem szoktam, kis kockák, és kész:)plusz a gombócák. Nyilván:)

MadMary 2019.06.21. 17:55:40

@Kumari aki Nilüfer: Nem tudom megállni, hogy ne idézzem Szilágyi György Nevető lexikonának két szócímét:
"KARALÁBÉ: Szerelmespár a Margitszigeten vagy egyéb
fás helyen.
KARAMELL: Ugyanez, öt perccel később."
Ne vágjatok hozzám nehéz tárgyakat.... :-D

Kumari aki Nilüfer 2019.06.21. 17:58:02

@MadMary: Nem vágok hozzád nehéz tárgyakat, annál jobban röhögtet..akárhányszor elém kerül:DDDD

kobold63 2019.06.21. 21:05:36

@Fenchurch68: @látjátok feleim szümtükkel: @Kumari aki Nilüfer: Ha egyszer kipróbáljátok az én töltött és sütött karalábémat, talán rászánjátok azt a 15 perc több időt. Az otthoni árusoknál ragogó vájókat lehet kapni, erősek. Az otthoni karalábé zsenge, puha, egyszerű munka.

MadMary 2019.06.21. 21:18:04

@Andrass9: Haha... apukám volt 28-as, ha annyi százforintosom volna, mint ahányszor meghallgatta Szilágyi örökérvényű monológját, most sarokházam volna az Andrássy úton... "Akkor mi félszavakból is megértjük egymást..."
@Kumari aki Nilüfer: Röhögjünk együtt, kedves... :-D

Mikrobi 2019.06.21. 23:06:41

Én pont a múlt héten csináltam egy újragondolt krumplistésztát sonkalével és sonkával. Kiolvasztottam a húsvétról maradt sonkalevet, abban megfőztem a tésztát, majd a tésztalével öntöttem fel a piruló krumplit. Belekevertem az apróra vágott sonkát (többet is tehettem volna bele), ráöntöttem a tésztát és összepirírtottam őket. Felséges volt.

kobold63 2019.06.22. 01:06:36

@Waka:

Megnéztem a postodat, abban az időben még nem jártam ide. Ha én ilyen karalábét kapnék itt! Tetszik, hogy megadod a tiszteletet és a megfelelő törődést a karalábénak.

Egy észrevételem van, ha nyers rizst teszel a töltelékhez, akkor valami folyadékot is jó hozzátenni, különben a rizs a környezetéböl szívja el főzés közben és kemény marad . Én legalább is így csinálom, a töltött káposztánál is.

Kumari aki Nilüfer 2019.06.22. 05:51:53

@Waka: Igen, most, hogy mutattad.KELL!

Kumari aki Nilüfer 2019.06.22. 09:59:02

Ma tárkonyecetes zöldbableves, és krumplis tarhonya(kolbászos) az ebéd.Találtam egy zacskó csípős csipetkét, tettem bele, meg egy hangyányi fahéjat, és kockázott paradicsomot.Most még az érés állapotában van, fedő alatt, de kóstolásra igen jó. A fahéj annyira kevés, hogy nagyon, ellenben adott egy olyan kis pikáns felhangot, hogy hihetetlen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.22. 11:12:12

@Kumari aki Nilüfer: Fahéj, kurkuma csodás fűszerek, valamint állítólag mindent gyógyítanak :)
Most tettem fel forrni a tegnap megfőtt húslevest, hogy egy kis csirkemájat főzzek bele, nomeg zöldségelni is kell.
A mozdonyban (nagy grill) 5 literes alufólia tálcában készülnek a csípős csirkeszárnyak!

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.22. 12:14:57

Én megint spárgáztam, leárazott apró csiperke és leárazot zöld spárga volt a kedvenc multimnál, persze nem lehetett kihagyni.
Jut eszembe, ugyan itt nagyon jó minőségű spárgás csirkemell sonkát is vettem, nem szabad azt sem kihagyni, tényleg csudásan jó. Ehhez viszont ismerkedési céllal vettem néhány apró, sós lében megfőzött articsókát is. Azt hiszem a jövőben ( már ha a saját vetés megnő és meg is marad ), ez lesz a kedvenc zöldségem, ugyan akkor az eladó szerint nem fogy, és ezért a jövőben ki is marad a kínálatukból. Pedig a csirkemell sonka tetejére halmozva az összevágott aricsóka olyan ízt ad,amiről eddig nem is tudtam.

Szóval mi legyen a gombából, és a spárgából, de egy ülésre, mert én nem főzögetek egész nap. Hát miután megláttam egy üveg csicseriborsót, el is dölt. Fokhagyma, zöldhagyma tyúkzsíron megpárolva, rá a negyedelt apró gomba, majd amikor már eléggé összement, akkor rá az apróra metélt spárga, só, és fedő alatt némi puhulás után ráborítottam a levétől lecsepegtetett és lemosott csicserit. Újabb fűszerezés ( mindenki szájíze szerint azt tehet, amit csak akar ( én kíméló módban kevés vegetát, sót, kicsi őrölt borsot ), és összerottyantás után kész egy laktató, ízes és vitamindús ebéd. Nagyon kívánkozik ebbe egy kis csili, de azt másra hagyom.

kobold63 2019.06.22. 13:33:39

@látjátok feleim szümtükkel:

Csirke mell vagy comb kicsontozva, naturan kisütve. Jénaiba téve, közé a spárga, rá a híg, tejszines gombamártás. Teteje megszórva szeletelt mandulával, összesütni. Közel Keleti recept.

Fenchurch68 2019.06.22. 14:11:19

@MadMary: Nagymamám volt '28-as, kívülről tudta, anyám meg a Nagy Bandó-féle '47-est, mert ő meg akkor született :) én meg emiatt mindkettőt :D

@Waka: emlékszem :) Régebben vájkáltam, de akkoriban sokkal ritkábban álltam neki, a macera miatt. Mióta csak gombócozok, szezonban hetente esszük.

@kobold63: Nálam úgy néz ki a töltelék, hogy a húshoz képest hozzádarálok kb. 1/3-nyi karalábét is, ez megadja azt a nedvességet, amennyi a rizsnek szükséges. Tojást soha nem teszek semmilyen töltelékbe, tapasztalatom szerint abból lesznek az ágyúgolyó-állagú cuccok :) vagy csak én csinálok valamit rosszul...

Dikusz 2019.06.22. 15:38:42

@látjátok feleim szümtükkel:
"Szóval mi legyen a gombából, és a spárgából..."
Én amondó vagyok, hogy halászlé!

A fecskék eltűnéséről: nem tudom, hogy láttam-e valaha is itt a penelházak között fecskét az alatt a 42 év alatt, amióta itt lakunk. De az idén itt keringtek a házak között.:)

MadMary 2019.06.22. 15:58:43

Holnap nálunk is töltött karalábé lesz, sütve... Eddig anyukám klasszikus módjára főztem, de olyan lelkesen-ízesen beszélgettetek róla, hogy egyszerűen nekem is KELL. :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.22. 17:22:37

@MadMary: Az a rettenetes, hogy erről én tehetek, mert engedlek titeket ilyen (számomra) rémes ételekre hivatkozni :))) Minden esetre vállalom a felelősséget, nyugodtan kenjétek rám!!!!

Most megyek csilit palántázni - a csirkeszárny nagy siker volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.22. 17:24:04

@Dikusz: Szerintem meg zuzapörkölt tarhonyával!!!!

MadMary 2019.06.22. 17:29:24

@Andrass9: Arról szó sem lehet, hogy Rád kenjem a karalábot! Jó helye lesz annak a tepsiben, ahová való! :-D :-D

MadMary 2019.06.22. 17:35:18

@Andrass9: Abban viszont valóban Te vagy a "ludas", hogy az idén palántáztam tíz jalapeño paprikát (nagyon szeretem a jalapeño poppers-t), egy erőspaprika-rajongó barátunknak pedig évődésből-bosszantásból nevelek egy Bhut Jolokiát.

Dikusz 2019.06.22. 18:33:44

@Andrass9: Asse rossz, de a tarhonya még nem érik.:)

MadMary 2019.06.22. 18:36:43

@Dikusz: Mert nem kapáltad rendesen a tarhonyafát!! :-D

MadMary 2019.06.22. 19:21:03

@Fenchurch68: A töltelék akkor szívja el a tojgli nedvességét (és akkor eredményez emberölésre alkalmas ágyúgolyót), ha nincs egyéb nedvességforrása. Pl. nyers rizs, amihez nem kerül elég víz a töltelékben, és így tovább. Szerintem. :-)

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.22. 19:52:46

@Dikusz:

Nem lehetne hallé? Én a halász levét nem kedvelem.

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.22. 19:54:58

@Andrass9:

Terem a csontfehér aji cristal. Örülök, mert azt gondoltam kiveszett a magja.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.22. 20:09:03

@MadMary: Ebben a pillanatban fejeztem be 14 tő Jalapino paprika kiültetését a fokhagyma helyére :)
A töltelékbe én mindig rakok pici tojást (50 dkg hús 1 tojás. A rizst pedig előfőzöm.
Most hogy előjött, akciósan csodaszép TV paprikát vettem, lesz megint töltött paprika!!!
@Dikusz: Jól mondja Mary, kapálnod kellett volna! Dehát az ilyen kert nélküli szegények nem értenek ehhez ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.22. 20:10:20

@Andrass9: Jalapeno akart az lenni ...
@látjátok feleim szümtükkel: Pedig a halász leve finomabb!!! :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.06.22. 20:16:10

Köszönök szépen!
Örülök, hogy adhattam ötletet. :)
@kobold63: Nekem a kemény gombóc a mindenem, valahogy az jön be.
@Fenchurch68: Keresgéltem, mintha posztoltam volna egy olyan karalábés fogást, ami hús nélkül, csak húslével párolva és habarva készült, de valamiért nem lelem.
@Kumari aki Nilüfer: Ne fogd vissza magad.
Megeredt az eső, már igencsak hiányzott, 20 mm elég lett volna, de 50 körül jár már. Hajnalban elmenem az erdőre, vágtam vagy húsz karót még a paradicsom mellé. Utána végigkapáltam a gerillakertben a csemegekukoricát és a sütőtököt. A temérdek szúnyog miatt természetesen hosszú nadrágban és felsőben. Kilencre végeztem, úgy néztem ki, mint akit nyakon öntöttek két vödör vízzel. Utána az új kertben megkaróztam, lekacsoztam, megkötöttem a paradicsomot, aztán a paprikával együtt végigkapáltam. Délre értem haza, alig húztam a lábamat. A ma esti kalciumos lombtrágyázás elmaradt és a holnapi tápoldatos öntözés gyaníthatóan így fog járni. Viszont holnap le kell szednem a borsót a Hegyen, ha sárban taposva is. A kora kajszi az egyik fán már elkezdett érni, remélem nem reped meg a sok csapadéktól.
Amúgy frankó minden. Felétek? :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.22. 20:29:45

@Waka: Nálunk ebek harmincadjára ment mindkét cseresznye, és a meggy is penészedik :(
Már csak egy ágyás vár beültetésre, de elébb ki kell szednem a fokhagymát belőle. Nagyon jól sikerült a Germidor fajta (lila héjú), a másik még a földben van.
Azért megrendeltem az őszi vetőanyagot, biztos ist zicher!
A ribizli még csodás, de timsóval vetekszik. Kap még egy hetet! Őszibarack bírja a gyűrődést, de az almák ként és mospilánt szeretnének...
A kalciumos lombtrágyát talán holnap kifúvom. Minden évben elfelejtem ...

Jankove 2019.06.22. 21:42:01

Advanced gránátos kocka :)
Jól néz ki a fotón, bár én el tudnám képzelni még ennél is gazdagabban :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.22. 21:55:43

@Jankove: Nem vagyok NER lovag, hogy arra teljen :)

kobold63 2019.06.22. 22:19:49

@Waka:
@Andrass9:

Csodálatos lehet a kertetek, a sok munka megéri.

Hogy én se maradjak el a hencegéssel, megjelent az első helyi cseresznye a piacon. Patriota vagyok, csak kanadait veszek. Sokkal melegebb, száraz az a rész, fantasztikus gyümölcsök, zöldségek jönnek onnan. 3oo km innen, keresztül a Parti Hegység vonulatán. Oda fogunk elugrani sárgabarackért, hogy a gyerekeknek lekvárt tudjak csinálni.

Az én kertemben is érik a fokhagyma, amit biztatásotokra ültettem, már el is érte egy megtermett cseresznye nagyságát. A petrezselyem növedékek nőnek szépen, a borsikafű terjed.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.22. 22:38:36

@kobold63: Alakul!!! :) Gratulálok, hogy a távollét mellett még jut erőd és energiád a hazai ízekre!

kobold63 2019.06.22. 23:12:43

@Andrass9:

Köszönöm a megértést, te tudod, milyen nehéz ezt véghezvinni. Árnyéka csak az otthon termett alapanyagoknak. Itt más dívik.

Körözött az, amit mindig készítek elvivésre a családnak. A cream cheese-be pecorino sajtot reszelek, ez juh sajt, ad egy kis zippet neki. Még van jó, termelőtöl paprika.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.22. 23:22:04

@kobold63: Jó gondolat. Szeretem a Pecorinot amúgy is. Azért körözöttet nem csinálnék cream cheese-ből, ha nem haragszol, Farmer('s) Cheese jó túrónak, most nem ugrik be a juhtúró, de mintha lenne az is odaát. Persze én a keleti parti információkkal rendelkezem huszonsok éve ...

www.amazon.com/Tahsildaroglu-White-Cheese-Sheeps-Milk/dp/B0002DKEW4/ref=sr_1_1?crid=39WWRYCP6WPL9&keywords=bryndza+cheese&qid=1561238400&s=gateway&sprefix=bryndza%2Caps%2C246&sr=8-1
Juhtúró helyett?

Dikusz 2019.06.23. 06:08:38

@látjátok feleim szümtükkel: Nem, mert én pedig a hallét nem kedvelem... :)

Dikusz 2019.06.23. 06:10:29

@Andrass9: De hát a tarhonyafát nem is kapálni kell, hanem permetezni!

kobold63 2019.06.23. 06:55:35

@Andrass9: Errefelé más a helyzet. Sokkal gyérebb a lakosság, nem volt rá igény, ki tudja? Öreg róka vagyok már, ha lenne jobb, azt használnám. Időnként csinálok tehéntúrót buttermilkből, de az nem áll el annyi ideig. Otthon sokan tesznek vajat a körözöttbe, akkor ott vagyunk a cream cheese-nél.

Amit te írsz, az Amazontól, küldéssel 50.00 US $, 90 dkg. kicsit meredek, ahhoz képest, hogy nem ismerem a terméket.

Dikusz 2019.06.23. 08:06:47

@kobold63: @Andrass9: Ezt ismeritek? Ugyan nem sok köze van a körözötthöz, de ha lenne tarhonyafám, én biza készítenék ilyet!
szellemafazekban.blogspot.com/2009/04/sargaturo.html

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.06.23. 09:28:10

@Andrass9: Itt megint esik, pedig borsót kéne szednem. Igaz, így van időm írni egy poszt.
@kobold63: Próbáld meg ősszel elültetni a fokhagymát.

MadMary 2019.06.23. 09:39:22

@Dikusz: blogkocsma.blog.hu/2014/04/22/sarga_turo_928
Úgy látszik, Andrásnak van tarhonyafa a kertben... :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.23. 10:51:42

@Waka: Azt hiszem, már nem panaszkodhatsz ...

Kumari aki Nilüfer 2019.06.23. 11:02:08

A sárgatúró nálunk egy szent hagyomány. Az idei igazán jól sikerült..kizárólag húsvétra csináljuk, akkor azonban egyszerűen nem maradhat el. SOHA::)

Töltött paprika..az is KELL: Nekem a paradicsomos szósz egyszerűen nem OLyAN. Szóval finom, de az a régi menzai íz( nem röhög), amit annyira szerettem, na az nem jön össze..

kobold63 2019.06.23. 11:33:10

@Waka:
Ősszel ültettem, biza. A föld sem volt felkészítve rá, nem volt a télen hideg, ez nem konyhakert vidék. Azért jó íze van a kis golyóknak.

@Andrass9: @MadMary: @Dikusz: Köszönöm a sárga turot, kipróbálom!

Ha turo kell valamihez, az itteni buttermilket (3.8 % zsirtartalom), a Kaukázis Kefir-re hasonlít, használom. Teszek hozzá valamennyi tejszint is, ha zsíros turo kell. Ha forralom, akkor morzsalékos lesz, ha a sütőben sütöm 1oo C-on 2 órát, akkor krémes.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.23. 13:05:13

@Kumari aki Nilüfer: Paradicsomos szósz: Kis dinsztelt hagyma alá, paprikás rántásnak (kevés liszt), 1 ek cukor (nem tiltakozik!!) paradicsompüré és esetleg 1-2 leveskocka. Ez a menzai recept, emlékezetem szerint.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.23. 13:07:26

@kobold63: Az jó! Csak én a körözöttet nem tudom elképzelni cream cheese-ből :)

Kumari aki Nilüfer 2019.06.23. 13:11:07

@Andrass9: Köszönöm, Így, de nem OLYAN.Jónak jó, de nem olyan...anyu főzött oviban, kifaggatom..lesz ott valami trükk:) ha kiderül, megírom

Kumari aki Nilüfer 2019.06.23. 13:16:19

@kobold63: A sárga túrónál célszerű még a bebatyuzáskot Jól kinyomkodni, könnyebben összeáll, és gyorsabban kicsepeg. Ami a képen van, az a saját súlyától soha nem lenne olyan szilárd, ki kell kicsit préselni.És inkább kicsit túlfőzni..addig célszerű, míg a kanálban egyértelmúen áttetsző a savó.ha kicsit krémes, az egész nem fog összeállni...

kobold63 2019.06.23. 13:46:52

@Kumari aki Nilüfer: Köszönöm a tippet.
Zeller zöldje nagyon feldobja a paradicsom levest, szószt.

@Andrass9: Az a juh turo amire én emlékeztem az zsiros volt, kissebb-nagyobb rögökböl állt. Késöbb jött valami kis hordós brinza, az is még jó volt. Amit az utóbbi időkben kaptam, az már nem is kéne. A Spar-ban vett brinza sem olyan, bár elfogadható.
A konyhaművészet az elképzelhetetlen anyagokból is tud kreálni csodát.

MadMary 2019.06.23. 14:11:37

@Kumari aki Nilüfer: Én is a zellerzöldre tippelek, a menzai paradicsomlevesben és -szószban mindig ott úszkált a hínár...
Itt viszont elkészült a sütőben sült töltött karaláb, tejfölös-kapros szószban, púposra ettük magunkat... nagyon-nagyon finom lett, bár lenne négy gyomrom, mint a kérődzőknek, megraknám mind...

kobold63 2019.06.23. 14:45:48

@MadMary: Nagyon szeretem a kaprot, ha kapok még karalábét, kipróbálom.

MadMary 2019.06.23. 14:56:38

@kobold63: Én is rajongok a kaporért, épp most készülök uborkát kovászolni, az is fokhagymásan-kaprosan készül. És a kapros-túrós lepény... szégyen-gyalázat, most ettem magam degeszre, de már megint ételről álmodozom... :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.23. 17:21:47

@MadMary: Sehol egy rendes uborka, a sajátom még csak 2 centis ...
A kaporágyást megette a tyúkhúr, pedig a gyerekek teljesen kigazolták :(

Dikusz 2019.06.23. 18:12:14

@kobold63: Nincs jobb -szerintem- a szlovák bryndzánál.
Ami hasonlít hozzá, de nem olyan jó, az a kisteleki juhtúró.

MadMary 2019.06.23. 19:30:47

@Andrass9: Az én uborom még csak virágzik, a piacon teljesen véletlenül találtam elfogadható kovászos-alapanyagot... törpekaprot virágcserépbe vetettem, ami már egész civilizáltan néz ki, a rendes kapor viszont szintén késésben van, pontosabban én voltam az, aki későn vetette el a magot (sajnos teljesen kiszámíthatatlanul nő vagy nem nő a szabadföldi kaprom, emiatt vettem magot). :-/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.23. 19:40:55

@MadMary: Idén elfelejtettem mélyhűtőbe tenni a magot, vagy kora télen elvetni. Szereti, ha megfagy a mag.

MadMary 2019.06.23. 19:55:24

@Andrass9: Óóóóó... erről nem tudtam. Lehet hogy a hidegsokk hiányzott eddig a kaprocskáimnak? Ámbár tavaly ősszel vetettem magot, de túl korán, udvariasan kikeltek a növénykék szeptember végén, aztán az egész banda elfagyott. Mindenesetre észben tartom, amit írtál!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.23. 19:59:43

@MadMary: Évek óta küzdök a kaporral. Más kertjében gazként nő, nálam sehogy. Azután egyszer az uborka mellett kijött pár szál, ami elszórta a magját novemberben. Következő évben kaprot ettünk kaporral :) Ekkor gyanítottam meg, hogy hidegsokk kell neki, kipróbáltam, és mintha működött volna, de idén elfelejtettem. Hiába, aki öregszik, az készítsen jegyzeteket ...

MadMary 2019.06.23. 20:15:11

@Andrass9: Mikor kisgyerek voltam, nálunk is gazként nőtt a kapor, aztán valami történt, szó szerint marokszám vetettem a kapormagot és egy incifinci növény se nőtt belőle évekig... talán a talaj ph-értéke változhatott meg? Most a cserepes törpekapor szépen gyarapszik, és kikelt a szabadföldbe vetett mag is. Egyszerűen nem tudom, mire gondoljak, csak reménykedek, hogy a szabadföldi vetés beérik és elszórja a magjait, aztán jöjjön rá a hidegsokk... és a biztonság kedvéért majd behajintok egy csomag magot a mélyhűtőbe is. Rajongok a kaporért. :-D

kobold63 2019.06.23. 20:49:31

@MadMary:

Két szokatlan étel kaporral, legalább is számomra szokatlan.
Krumplira petrezselyem helyett.
A megfőtt rizsbe keverni sok-sok petrezselymet és sok-sok kaprot.

MadMary 2019.06.23. 20:54:03

@kobold63: A kapros krumplival egy nagyon kedves barátnőm ismertetett meg, először alig akartam hinni a fülemnek, hogy petrezselyem helyett kaporral is lehet... aztán beleszerettem a receptbe. :-D A főtt rizs petrezselyemmel-kaporral viszont abszolút újdonság a számomra, köszönöm az ötletet, most sütöttem meg két kacsacombot, köretnek megcsinálom hozzá a kapros-petrezselymes rizst, szerintem remek lesz!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.23. 21:46:07

@MadMary: Nekem a krumpli kaporszósszal egyik kedvencem. Lehet hozzá leveshús is, de nem fontos :)
Most egy kicsit nyaralunk, de utána megpróbálom a lefagyasztott kapormagot elvetni valahol a kertben.
Nekem a tavaszt a kaprosvajjal megkent kenyér jelenti !!!
Apropo, te itthon élsz, vagy Hollandiában?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.23. 21:49:27

@MadMary: A kabaré, hogy a tavasszal vetett kapor (egy egész ágyás) szépen kikelt, lett vagy 10 centi magas, amikor megjelent mellette a tyúkhúr. Szerencsére a gyerekek jöttek, és kiszedegették közüle. egy hét alatt eltűnt a kapor és kétarasz tyúkhúr nőtt a helyén ... Majdnem elsírtam magam!!!
A feleségem most babot vetett a helyére, az szépen kikelt :)

MadMary 2019.06.23. 21:56:20

@Andrass9: Az én őrült hollandusom költözött Magyarországra, mert imádja a rogyadozó magyar házunkat és a dzsungeles kertünket. Nem állítom, hogy mindez örökké így fog maradni, de pillanatnyilag ez a helyzet. :-)

MadMary 2019.06.23. 21:57:58

@Andrass9: Gyereket nevelni egyértelműen veszélyes üzem, szerintem a kaprok is tanúsíthatják!! :-D A tyúkhúrok viszont lehet, hogy díszpolgári címet adományoznának az ifjúságnak...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.23. 22:08:29

@MadMary: Na így már tisztább a helyzet - úgy értelmeztem, te mentél ki. Csak túl sok időjárásbeli egybeesés tette kétségessé az elméletemet :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.23. 22:09:48

@MadMary: Amit azért nem értek, mert a tisztogató hadjáratuk után egy gramm tyúkhúr nem volt az ágyásban, csak 4 sor szép kapor!!!

kobold63 2019.06.24. 01:57:02

@MadMary:

Iráni ismerősöknél ettem ezt a rizst. Az arab kis üzletben hatalmas csokor kaprot veszek, még télen is.

Kumari aki Nilüfer 2019.06.25. 09:13:16

@kobold63: erről 8ugrik be a magarfenesi rizs recipéje: a riszt szokásosn elkezdjük főzni(pirítani., majd vízzel felönteni..na és itt jön bele savanyú káposzta ízlés szerinti mennyiségben, és kimosás, és aprítás is úgy, ahoyg éppen szereti az ember(én mosom, és aprítom),bors,só borsikafű, és kapor...mit mondjak. Nálunk a vega gyerekeim egyik kedvence.

Kumari aki Nilüfer 2019.06.25. 09:14:04

Magyarfenes, Csányi Éva fogadója, nincs messze Kolozsvártól.(ha ugyan még megvan..)

kobold63 2019.06.25. 09:55:58

@Kumari aki Nilüfer: A rizs sok egyéb finomságot elbír, a különböző zöldségek lazítják és más ízt is adnak. Ezt a káposztásat nem hallottam még, de jónak hangzik. Én is szeretem a rizst, de ritkán készítek, nekem túl sok carb. Amikor csinálok, akkor mindig sok növénnyel, gomba, zöldborsó, répa, zeller....ami van.

MadMary 2019.06.26. 09:20:45

@kobold63: A kapor és a petrezselyem külön-külön is nagyon aromás, még sosem vegyítettem egy ételben - csirkecombot tervezek sütni a napokban, ki fogom próbálni melléje a zöldfűszeres rizst!

MadMary 2019.06.26. 09:22:05

@Kumari aki Nilüfer: Hűha. Nagy kedvenc nálunk a savanyú káposzta, én sem hallottam még erről a lehetőségről, újabb kipróbálandó ötlet!

Kumari aki Nilüfer 2019.06.26. 15:46:30

@Topy: Aztaaa..kifejlődött ..régen egy vendéglő volt..nahát! Köszi:)