Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • kobold63: @MadMary: @Andrass9: @Waka: Régen, visszamenőleg 3O évre még főztem be. Időben elmentettem ott... (2019.07.16. 03:41) Szilvalekváros bukta
  • Kumari aki Nilüfer: @Dikusz: A kovászos uborka:DDDD (2019.07.15. 16:48) Shimeji szószos tészták
  • Dikusz: @Andrass9: Az alapanyag -a tej föle- a tiltólistás.:))) A kajmak-féle krém, amit kóstoltam, az nem... (2019.07.15. 12:15) Gazdaságos szendvics pástétom
  • MadMary: @Fenchurch68: Nagyon-nagyon-nagyon szégyellem magam... mellételeportáltam, még gyakorolni kell a t... (2019.07.09. 09:59) Cukkini és feta
  • látjátok feleim szümtükkel: @Kumari aki Nilüfer: Ez lehet környezetfüggő is, de mivel a környező kertekben is dúl a gombafer... (2019.07.06. 10:05) Gombás tojások villámgyorsan

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (66) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (5) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (6) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (33) babérlevél (34) bableves (3) bacon (32) Balaton (2) balzsamecet (11) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (44) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (8) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (23) bőrősháj (2) bors (228) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (63) citromfű (12) citromhéj (27) citromlé (35) citromnád (11) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (47) csilipaprika (42) csilipaszta (24) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (18) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (6) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (27) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (16) cukor (112) cukorborsó (7) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (17) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (33) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (87) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (349) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (35) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (61) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (71) gyömbér (97) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (263) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) homár (3) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (17) jalapeno (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (2) kacsazsír (35) kacsazúza (3) kaffir lime levél (4) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (66) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (7) kápia (25) kapor (31) kapormag (7) káposzta (13) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (23) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (7) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (64) köménymag (11) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (20) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (130) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (5) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (8) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (16) lilahagyma (34) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (37) lime levél (6) liszt (89) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (71) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (45) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (12) olajbogyó (6) oldalas (31) olíva (2) oliva (17) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (100) orda (2) ördögszekér (6) oregano (43) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (7) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (115) paradicsomlé (23) paradicsompüré (25) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (122) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (35) pirítós (3) pirospaprika (64) piskóta (8) pisztráng (4) pite (6) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (29) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (35) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (4) római kömény (35) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (59) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (44) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (41) salsa (3) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (128) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (212) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (38) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (55) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (28) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (76) tejfel (50) tejföl (73) tejszín (79) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (180) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (27) túrógombóc (4) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (39) újkrumpli (13) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (191) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (13) vargánya (15) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (14) vöröshagyma (103) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (20) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (47) zellergumó (31) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (35) zöldpaprika (64) zöldség (3) zsálya (36) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (5) zserbó (2) zsír (51) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (4) Címkefelhő

Repül a, repül a ...

2019.06.14. 07:00 Blogkocsma Vendég

Vendégposzt látjátok feleim szümtükkel tepsijéből

 

Azt mondják a lustának, ne tátsa a száját, nem repül bele a sült galamb. Pedig bizony repül. Csak nem a galamb, hanem az, aki szeretné megenni.

Gyerekkoromban apám tartott galambokat, ezért számomra ez nem egy ismeretlen eledel. Igaz nem kilós tyúkszerű madarak voltak, hanem csak olyan kis stasszer, meg posta, de a fiókákból nagyon finom leves főtt, és a húsa ízes volt habarékos bundában megsütve.

Aztán elmúltak az évek, galambot ritkán főztem, és minél messzebb kerülem a régi háztól, annál gyakrabban jutott eszebe anyám galamblevese. Szét is néztem a piacon, és szerencsével jártam, találtam egy kistermelőt, aki rendelésre szokott konyhakész galambot árulni.

14.jpg

Gyorsan rendeltem is négyet. Nem kell megijedni, ez két embernek éppen elég arra, hogy egyszer jóllakjon vele.

A zsákmány nagyon ígéretes

10.jpg

Két pár fiatal és egy idősebb, amit ajándékba adott az eladó. Persze ennek is volt oka, de erről majd később. A testekbe benne volt a máj, a zúza és a szív. Azt tudtam, hogy az idősebb galambból leves fogok főzni, de azt még el kellett dönteni, mi legyen a fiatalokból.

A levesnek valót négybe vágtam és forró vízbe feltettem.

11.jpg

Amikor a víz ismét forrt, legkisebbre vettem alatta a lángot, és két napig főztem. No jó, nem két napig, csak egyik nap is három órát, meg másnap is. Az idős galamb húsa szívós, viszont nagyon ízes. Ettől jobb íze csak a balkáni gerle húsának van, de azt nem árulnak. Fűszerként szemes borsot, sót és szárított bio vegetát használtam.

Közben eldöntöttem, hogy megreptetem a galambokat.

A belsőségekből a zúzákat, és a szíveket apróra vágtam, serpenyőben kevés tyúkzsíron, fokhagymával megfuttattam, sóztam, borsoztam, és a végén belekevertem egy adag aprított snidlinget.

15.jpg 16.jpg 12.jpg

A galambokat kívül-belül besóztam, borsoztam, betöltöttem a keveréket, a májakat, és egy nyolcad Granny Smith almát. Hátra kötöttem a szárnyukat, majd a lábakat összebilincseltem. A blincshez vékony kötöző drót barabokat használtam.

13.jpg

A kétrészes tepsibe eligazgatva, tyúkzsírral megkentem, kevés vizet öntöttem alá, majd rátettem a tepsi másik részét, és irány a sütő. Időnként kivettem, megforgattam, saját levével meglocsolgattam, és ellenőriztem a hús állapotát. Amikor jónak ítéltem, akkor elzártam a sütőt.

17.jpg

Gyors rizs, és öntött fejes saláta volt a köret. Repültünk ebédelni, cserencsére a sült galambok megvártak.

A leves másnap készült el, vacsorára pont jó lett.

A töltelék különösen jó lett.

59 komment

Címkék: galamb fokhagyma belsőség bors snidling biovegeta Granny Smith tyúkzsír

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1114892776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2019.06.14. 07:17:33

Sohasem ettem galambot....csodásan hangzik.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.06.15. 09:38:48

Nagyon jól néz ki, szívesen kipróbálnám.

kobold63 2019.06.15. 10:29:40

Az öregek is érnek valamit! Én is így tapasztaltam, időnként lehet kapni nagyon-nagyon olcsón gyönyörű kis tyukokat, sárgás, kevés zsír rajtuk, hát abból csuda jó leves lesz, ahogy írod, 6 órai főzés után.

Kumari aki Nilüfer 2019.06.15. 11:36:34

@kobold63: Itt kistestű tyúk zsigerelve néven fut, szoktam venni többet, ha a fagyasztó kapacitása bírja..alig 500/darabm és nagyon finom a levese.Mondjuk, nekükn a hús is kéne, nagyon szeretjük a levesben fótt húst, így eleve két ilyen jószág fő, és ehhez csigatészta dukál

kobold63 2019.06.15. 11:55:42

@Kumari aki Nilüfer: Nem tudom, ezek milyen tyukok, fiatalt soha sem látok ilyen méretűt, ezt is csak egy üzlethálózat tartja, kinai, időnként. Akkor én is veszek 4-6-t. Már párosával csomagolják, átszámítva kb. ennyi itt is, nagyon olcsó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.15. 12:57:01

@kobold63: Legközelebb a Cornish Game Hen áll a mi kistestű tyúkjaink mögött, kivéve, hoz az előbbi nagyjából jércekorban kerül levágásra.

kobold63 2019.06.15. 13:31:11

@Andrass9: Az túl kicsi rántani, én arra keresném a fiatal, kicsi pipiket. Itten még létezik a Silkie, élőben a fiaméknál van, szaporodnak szépen, ők le nem vágják, a bald eagle viszi el őket sorban. Tudod, ezek a fiamék, akik felnevelték a tucat néma kacsát (már készültem jó kacsazsirra) oszt mind elengedték a kis patakban vagy elajándékozták. A patakban élőket egész télen etették is, azok haza-haza jártak, egy-egy tojást ott hagytak.

Ez a galamb recept jó lenne a Cornish-sal.

MadMary 2019.06.15. 14:53:24

Apai nagyapám galambászkodott, az apukám mesélt hasonló ebédekről saját gyerekkorából... azzal, hogy ha valaki beteg lett a családból, lábadozáskor kijárt neki a galambleves.

trux77 2019.06.15. 15:54:43

@MadMary: bizony-bizony, mikor beteg voltam az én drága nagyikám galamblevest főzött nekem <3
áldott legyen az emléke :)
mennyire tudnak azok a pillanatok, étkek hiányozni. becsukom a szemem, és szinte az illatát is érzem, pedig 30 éve nem ettem galamblevest.

MadMary 2019.06.15. 16:10:40

@trux77: Én is pontosan emlékszem a saját nagyikámra, csak épp akkor, amikor szalagos fánkot sütött vagy rétest nyújtott nekem... és tényleg, mennyire hiányoznak azok a pillanatok, azok a csodálatos illatok!

Kumari aki Nilüfer 2019.06.15. 18:34:44

@MadMary: Basszus, én már valakinek a nagyikája vagyok, és zúzapörkültet kért mama-féle nokedlivel:DDDD de nekem egy dolog hiányzik, a nagymamám kelt csörögéje..és nem, nem fánktészta volt, sajnos, anyu sem tudja, Mert anyu a szokásos ropogóst süti, a mamáé meg finom, puha, hosszúkás. kétszer átfúzött csöröge volt.

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.15. 20:13:30

@trux77:

Akkor pont ideje galamb levest fözni.

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.15. 20:17:39

Nekem legjobban a kruplis tarhonyába főzött gyenge galamb hiányzik, az valami fenomenális étel, de hasonlóan jó volt a rizzsel is.

MadMary 2019.06.15. 20:24:41

@Kumari aki Nilüfer: Ehhöz mit szólsz? lakoma.gportal.hu/gindex.php?pg=24145509&nid=4182204

A zúzapörkölt nagy kedvencem, sajnos az anyukám nem szívesen csinálta, úgy hogy nekem köll ellátnom magam vele, ha ráóhajtok...

Kumari aki Nilüfer 2019.06.16. 07:41:44

@MadMary: Lehetséges, küllemre ilyen volt, elmentettem a receptet, Mama két lyukat vágott, és mindkét végét átfüzte. az is igaz, egy leves után egy is elég volt:DD( hat gyereket neveltek, négy fiú, a kamaszoknak nem volt elég egy kis falatnyi csöröge :DD)

Kumari aki Nilüfer 2019.06.16. 07:51:03

@MadMary: Nálunk régebben gyakran volt, az öcsém imádta, meg a körömpörköltet is..a saját háztartásomban is előfordul, az unokának ez a kuriózum , a nokedli meg nálam: a lisztbe egy, ritkán kettő( ha nagyobb mennyiség készül) tojás, valami zsiradék, olaj legtöbbször,bors, só, és apróra vágott petrezselyemlevél, és tejjel keverem ki. Aztán a pörkölt levéböl leszedek,tejfellel kikeverem,átkavarom ,bele szedem a nokedlit,megkavargatom, míg felszívja, (kavarás nélkül összecsomósodik)

MadMary 2019.06.16. 08:15:32

@Kumari aki Nilüfer: Ez a nokedli csodásan hangzik, lehetek az unokád egy tányérnyi erejéig? :-D Én meg ezt a delux verziós receptet mentem el, jövő hétre amúgy is beterveztem a menübe a nokit, kipróbálom így, tényleg csodás lehet.

Kumari aki Nilüfer 2019.06.16. 08:30:03

@MadMary: Bármikor lehetsz az unokám, mert nem tudok keveet főzni, legalább két ember még vígan jóllakhat a napi adagból(fagyasztok is, meg másnap is esszük) . Most szabolcsi töltöttkáposzta van,Jutna még pár embernek, pedig tegnap már ettük.DDD és vegán változatban is készült (szerdán megyünk egy ballagóra, de anyukám csak a hagyományos dolgokat főzi, a lányaimból egy azt eszi, a másik vegetáriánus, és a vőlegénye is, a legnagyobb meg vegán a párjával együtt.Megoldotta, mama ne sztresszeljen ezen.
Most értem rá, és lefagyasztottam szerdáig)

Kumari aki Nilüfer 2019.06.16. 08:30:47

@Kumari aki Nilüfer: És hogy is,,Te Józsára tényleg átugorhatnál:DDDD

kobold63 2019.06.16. 09:23:35

@Kumari aki Nilüfer: Itt is nagy főzés volt ma, sajnos nem ekkora család részére. Az unoka a gombalevest fogja enni, rántott csirke készül még neki. Nekem egy napra már sok ez a főzés : gombaleves sok-sok gombával, olyan töltött karalábé, amit még a gazda is megenne, sehol sem láttam az én receptemhez hasonlóan készítve. Másfél kg marhahús vadasnak előkészítve, megspékelve szalonnával és pácba téve holnapig. Nem főzöm, hanem sütőben sütöm a felaprított gyökér zöldségekre helyezve, amiből aztán a szószt készítem. Sok zellert használok, paszternák itt nincs, a parsnip édesebb, azt ellensúlyozni. A vörösbor, amivel locsolom majd, ellenőrizve, OK.
Szeretek inkább több ételt főzni egy nap, hogy aztán napokig ne kelljen torődni vele.

Kumari aki Nilüfer 2019.06.16. 09:41:33

@kobold63: Ez a vadas változat szimpatikus...nálunk az van, hogy a vadast fözőm. de más az íze, mint a húslevesnek, így a főzőlé..kuka:( Sasjnálom. Viszont sütve..legközelebb így fogom!!!!
A töltött karalábé a szívem csücske..kaphatnék recipét?

MadMary 2019.06.16. 10:33:09

@Kumari aki Nilüfer: A szabolcsi töltöttkáposztával felnőttként találkoztam először, életre szóló szerelem lett belőle (kicsit egyoldalú, mert nem tudom, a káposzta mit gondol rólam...). Nyitom az ablakot, fényposta...? :-D
A töltött karaláb receptjére én is kíváncsi volnék, anyukám módjára csináltam világéletemben, de nyitott vagyok minden újra.

kobold63 2019.06.16. 11:00:27

@Kumari aki Nilüfer: Errefelé nagyon ritka a karalábé, nem értem miért. Ez, amit találtam, néhány fonnyadt levéllel jött, ti otthon megvetve tovább löknétek. Ennek ellenére nem volt fás.

A szokásos módon kivájt karalábét a nyesdékkel és még 1-2 extra karalábé felkockázott darabjaival kuktában, kevés alaplé (csirke vagy marha, én sertésből nem csinálok levest) alárételével megpárolom. A töltelékhez hagymát dinsztelek, rá a darált sertés, készre pirítom, só, sok fekete bors, sok petrezselyem. Kevés főtt rizst is teszek hozzá. Van amikor rizs helyett párolt gombát használok a hús lazításához. Több húst készítek, mint amit betöltök, a maradék a megfőtt karalábé nyesedékhez kerül, sok petrezselyem zöld, tej-tejföl-tejszin, ami van, behabarni.
A tűzálló lál aljára terítem ezt a keveréket, beleültetem a megtöltött karalábékat, tejfölt simítok a töltelék tetejére és addig sütöm, amíg a főzelék bugybrog és szép pirult szint kap. Ez az összesütés adja meg az extra finomságot, ugyan úgy, ahogy a rakott krumplinál is, összeérnek az ízek.
A rölteléket lehet másként is fűszerezni, izlés szerint.

kobold63 2019.06.16. 11:10:38

@Kumari aki Nilüfer: Az otthoni marhahús sok-sok szalonnát kíván a sütéshez, jól megspékelni, esetleg a tetejére is szalonnát teríteni.
Extra trükk: a felvágott szalonna csíkokat só-bors keverékbe forgatom, így a hús darab belseje ízesebb lesz. A sós-fűszeres páclében a húsba víz jut be a sóval, így szaftosabb marad sütés után. A pácból kivéve szárazra törölgetni, serpenyőben körbe barnitani, utána megy a zöldség ágyon a sütőbe.

Kumari aki Nilüfer 2019.06.16. 11:38:59

@kobold63: A marhahúsnál azért szerintem maradok az előfőzésnél,,nagyon nem szeretem a rágós, vagy félig sült dolgokat. De egy párolás után ez a szalonnás sütés..ez jól hangzik.( max a Pároló lébe nem teszek egyebet, mint a sziokásos húsleves fúszerelúket, és menthető)

A karalábé...A sütés kivételével ugyanaz:) ja, gombával még nem próbáltam, de meglesz az is! és én a karalábé zsengébb leveleit is beleteszem csíkozva a kivájt darabkák mellé.A maradék tölteléket pedig gombóc formájában főzöm a töltött karalábékkal
együtt.Én szeretem a szószt, így egy egész karalábét is felkockázok, és azt is beleteszem, akkor a gpmbócokkal ..szuper..és majd ha meg is sütöm..hmmmm..csak egy picit enyhüljön az idő..most nem kapcsolok sütőt:)

MadMary 2019.06.16. 12:25:52

@kobold63: @Kumari aki Nilüfer: Nálunk is sütés nélkül ugyanaz a karaláb, de ki fogom próbálni sütve, remek ötlet!
A vadasért meg élek-halok. Anyukám párolta, Ínyesmester és Rézi néni a zöldségágyon való sütést ajánlják, pont ahogy Kobold írja, előbb-utóbb kipróbálom a sütős változatot is.
De... ám vessetek a vérmókusok elé, de a legtitkosabb nagy-nagy szerelmem a szalontüdő zsemlegombóccal...

kobold63 2019.06.16. 12:58:58

@MadMary: Fogok szalontüdővel is kisérletezni, a télen vágtak nekünk egy hízott disznót, abból készült minden füstölt árú, amiről beszámoltam jan-febr postban. Az abból sziv-tüdő-nyelv még a fagyasztóban van, egyelőre.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.16. 13:20:22

@kobold63: Csak egy apróság: a paszternák az a parsnip. Petrezselyemgyökér nincs odakinn :)

kobold63 2019.06.16. 13:22:59

@Kumari aki Nilüfer: Otthon én is beleteszem a zsenge eveleket, de az itteniekét nem lehet.

Úgy emlékszem, édesanyám fehérpecsenyét(?) vagy stefániát(ugyanaz?) használt. Hát bizony a marhahús sütése nem egyszerű, én itt nagyon szerencsés helyzetben vagyok, super húst kaphatok. Nagyon jó úgy is, sütés-párolás, serpenyőben sütés először !!!!, utána párolni, esetleg kukta.

MadMary 2019.06.16. 13:23:58

@kobold63: Feltétlenül írj, hogy hogyan sikerült!

kobold63 2019.06.16. 13:29:04

@Andrass9: Nekem mondod???? Ezt már sokszor megtárgyaltuk.

Éveken keresztül sikerült kapni valamennyit, amikor itt tartózkodtam szeptemberben, de tavaly nem termett senkinek. Van néhány kis palánta, meglátjuk, mi lesz belőle.

kobold63 2019.06.16. 13:32:30

@MadMary: A blogtársak biztosan jobban tudják, ott hozzájutnak tüdőhöz, családi receptjeik is vannak.

MadMary 2019.06.16. 13:39:18

@kobold63: Engem lenyűgöz, hogy milyen ötletesen főzöl és milyen kitartóan reprodukálod a magyar recepteket a messzi Kanadában... emiatt volnék nagyon kíváncsi a szalontüdődre. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.16. 16:40:52

@kobold63: Csak mert pont ezt állítottad, vagy félreértettem a mondatodat:)
"Sok zellert használok, paszternák itt nincs, a parsnip édesebb, azt ellensúlyozni."

kobold63 2019.06.16. 21:49:29

@Andrass9: Oh, persze, most esett le, nem értetted félre a mondatot, én kevertem.

old forester 2019.06.17. 22:50:27

„ Ettől jobb íze csak a balkáni gerle húsának van, de azt nem árulnak.“
Igen, a vadon élő állatok húsa általában ízletesebb. Gerlét tényleg nagyon ritkán lehet boltban találni, legfeljebb ahol vadhúst árulnak, én egyszer láttam fagyasztva.
De nem is nagyon kerestem, mert egy időben meglőttem magamnak ami kellett. A baj csak az, hogy aug. 15.-től lehet rá vadászni, és az sajnos még bőven parlagfű szezon. Utoljára kb. 6 éve vadásztam rá, és megemlegettem. Kb.1 óra elteltével elkezdett taknyom-nyálam folyni, először nem értettem miért, aztán jobban körbenézve kiderült hogy a napraforgó tábla tele volt parlagfűvel. Mintha úgy ültették volna, hogy egy sor forgó, egy sor p.fű. Szerencsére nem az én kocsimmal voltunk, különben még most is ott ülnék az árokparton a könnyeimet törülgetve.
Hanem amikor a karácsonyi ebédnél sikerült nagyot alkotnom, már nem bántam a elhullajtott könnyeket. Illetve már előtte, mert úgy dolgoztam fel, hogy a mellet választottam külön, a többiből meg levesnek való lett, úgy fagyasztottam le. A leves is isteni lett, de a mell még istenibb. Sajnos fejből nem tudom elmondani, mert akkor egyszer csináltam így, de valahol megvan a recept leírva. Az biztos, hogy egy vastag almaszeletre kell ültetni a kicsontozott mellet, de alá még aszalt szilvát és diót is kell tenni, beboritani baconnal, aláönteni édes vagy félédes tokaji bort. Fontosak még fűszerek is, de azt most nem tudom fejből. Ja, és sütőben kell megsütni. Akkor kb. 20 gerlét sikerült lőni, a karácsonyi ebédnél voltunk rá 8-an. Épp hogy elég lett.
Szóval summa summárum, be kell szervezni egy vadászt aki nem allergiás és hozzá lehet jutni a gerléhez is.

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.18. 09:12:57

@old forester:

Gondolom a házigalamb sem sértődik meg, ha a te módodon sütik meg a mellét, ezért a következő adagból kipróbálom.

kobold63 2019.06.18. 09:20:51

@látjátok feleim szümtükkel: @old forester: Meg a fácán sem, amit tudok itt venni.

A balkáni gerle kb 15 éve jelent meg errefelé, nem védett, de itt minden lelövéséhez vadászengedéy kell. A gerlék főleg a városokban telepedtek meg, a madáretetőkre járnak, városban semmit sem szabad lőni.

Dikusz 2019.06.18. 11:00:42

@látjátok feleim szümtükkel: A balkáni gerle (az ehető), amit említetek, az egy nemesített változat, vagy az, ami mindennapos a köztereken?

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.18. 11:06:37

@Dikusz:

Ez a balkáni gerle: www.google.com/search?q=balk%C3%A1ni+gerle&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjA8rfr1fLiAhWOxosKHTxTC8AQ_AUIECgB&biw=1002&bih=442#imgrc=9ZatZ7eEqEVGMM:

Városokban rajokban az elvadult házi galamb látható, és van még az örvös galamb, ami arra felétek is előfordul, ennek szép gurglázó turbékolása van, és fákon fészkel, mint a gerle, csak rendesebb fészket épít. A házi galamb - köztéri galamb - az épületek párkányain költ. A házi galamb változatos színezetű, másik kettő egyenruhában jár.

kobold63 2019.06.18. 11:55:28

@Dikusz: @látjátok feleim szümtükkel: A város errefelé főleg kertvároshoz hasonló, nagy kertek, parkok, de lakott terület. Magasra felnyúló madáretetőnk is van, arra szokott minden évben tavasszal és ősszel, 2-3 napig látogatni egy gerle pár. Legalább is, két madár. Mintha vándormadarak lennének, lehet, hogy még kedvezőbb helyre járnak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.18. 14:34:45

@kobold63: Nálunk pont a konyhaablak előtt fészkelnek a hamisciprusban. Sajnos egy szajkópár is lakik erre, ami viszont az énekesmadarak fészkét fosztogatja :(

old forester 2019.06.19. 09:39:39

@látjátok feleim szümtükkel: Akkor még annyit hozzáfűzök, közben eszembe jutott, hogy valamilyen só és ízfokozó nélküli fűszerkeveréket használtam (feltehetően szárnyas) amivel be kell szórni a húst és 1 napig állni hagyni.Sütés előtt lehet sózni. A szilva lehet vörösborban áztatott, a baconnal hézagmentesen kell betakarni a melleket. Lehet még hozzá szőlőszemeket a sütőbe tenni, tálalásnál áfonyalekvár is elfér. Úgy emlékszem gombás zöldborsós rizs volt a köret. Sok sikert.

old forester 2019.06.19. 09:41:38

@kobold63: Fácánra is jó lehet, de azt én egészben sütöttem, a hasüregbe szegfűszeggel tűzdelt almát téve, mellét, combját füstölt szalonnával tűzdelve( beborítva), előtte sózva. A sütés kezdetekor forró zsírral kell leönteni, alá fehérbor és gyakran öntözgetve megsütni szép pirosra. Fűszer: bors, borókabogyó, majoránna.

kobold63 2019.06.19. 10:04:11

@old forester: Bizony, ez a módja. Én nem teszek szekfűszeget, de ha csak módom van rá, birsalmát dugok a baromfik hasüregébe.

Fiam egyszer elment fácánt vadászni, többet sem. Itt csak farmon tenyésztettet szabad lelőni. Na azért nem a ketrecben lövik le a madarakat. A farmer elviszi a fácánokat, amit már kifizettek, a bozótosba, ott elengedi, lehet lőni. Meg is pucolják. Kb. 1ox annyiba került, mintha üzletben vette volna. De azért finom volt.

kobold63 2019.06.19. 10:20:19

@Kumari aki Nilüfer: Kipróbáltam neked a marahús sütését és párolást. Jól megspékeltem a marhahúst. 1 kg körül volt, a comb belső részéből, de nem a fehérpecsenye. Éjszakára pácba tettem, egy marék só, 2 liter víz, bors, boróka bogyó, babérlevél, 1 szál borsikafű, 1 hagyma felkarikázva, 2 girizd fokhagyma.
Reggel kivettem, jól lecsöpögtettem, papirtörölközővel teljesen szárazra töröltem és kevés zsiron, szalonnabőrkékkel együtt jól körbepiritottam 3o-35 percen keresztül. Kivettem a húst, helyére tettem a feldarabolt zöldségeket, azt is sütöttem, piritottam vagy 2o percig. Utána minden ment a kuktába, vörösbor és a pácléből valamennyi ment alá. Jó lett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.19. 10:47:19

@kobold63: Úgy olvastam, hogy ment a kukába :) A páclében áztatás szaftosabbá teszi a húst, jó ötlet!
Gyakran készítek egyben sült marhát (kb évente egyszer :). Van itt a blogon is pár példa rá.
blogkocsma.blog.hu/2017/12/31/egyben_sult_stefania_es_csirkecomb_amerikai_modra
blogkocsma.blog.hu/2014/10/04/egyben_sult_marha_feherpecsenye_roast_beef_a_pocsolyan_tul

old forester 2019.06.19. 10:50:26

@kobold63:
Nálunk is van ilyen. Mármint Mo-n. De itt általában vadásztársaságok tenyésztik a fácánt. És vadfácánt is lehet lőni legálisan. Nem éreztem nagy különbséget ízben a tenyésztett és az igazi vadfácán között.
Vadászat szempontjából viszont van. A vadfácán repül rendesen, a tenyésztettek egy része meg csak pár méterrel a talaj felett, mivel nem tanult meg rendesen repülni. Ilyenkor nagyon észnél kell lenni nehogy a vadásztársát találja el az ember. Vannak szabályok, csak be kell tartani.
Nálunk nem 10x annyi, de drágább az biztos. Persze ha azt nézzük, hogy a vadásznak az élmény is benne van abban amit kifizet, akkor már kedvezőbb az kép.

kobold63 2019.06.19. 12:38:58

@Andrass9: Jók a receptjeid. Kipróbálom. Az itteni klasszikus roast beef-et nem szoktam csinálni, azon túl sok faggyú van, amit nem szeretünk, de így vadasnak vehetek soványat. Néha ecetesre csinálom a páclevet, vadhúshoz mindig. Nálunk inkább a steak megy, vagy a szendvich-steak, ami egész vékony, 1-1 perc az egész. De azokat a szeleteket is pácolom, mustár-hagymakarika-bors. Teljesen megbolondítja a marhát. Olyan hagymásrostélyos szerű, csak vékonyabb szeletek, combból.
A fenti receptet Kumari-nak kreáltam, én nem teszem kuktába. Abban csak krumplit, céklát és füstölt csülköt főzök.

kobold63 2019.06.19. 12:51:46

@old forester: Ő a Széchényi Zsigmond könyveken nőtt fel. Első osztályban a János Vitézt olvasták, másodikban Toldi-t, igy aztán 9 évesen kezdte el a komoly könyveket. Ez a fácánvadászat nem hagyott mély nyomot benne. Vigasztalódott egyébbel, jávorszarvas, fekete medve, vaddisznó, vadkacsa meg fürj.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.19. 15:06:36

@kobold63: A vadas mártásba okvetlenül tegyél valami "pirosat", ahogy az Ínyesmester ajánlja. Én ribizlilekvárral turbóztam:
blogkocsma.blog.hu/2014/03/27/klasszikus_vadas_marhaszelet_zsemlegomboccal_nehany_kis_csavarral

kobold63 2019.06.19. 20:10:34

@Andrass9: Hecsedli lekvár, hazai.

kobold63 2019.06.20. 00:20:28

@Andrass9: A mártást citrommal állítom be, a hecsedli lekvárt a tányéron adjuk hozzá. Csak a magyar lekvárok között találtam elfogadhatót. Ez klasszikus a vadhúshoz.
Édesanyám még a csipkebogyó sűritményt vette, ő főzte össze cukorral és üvegezte be.

Sajnos, minden gyári készítmény túl édes, csak a saját készítésű a megfelelő bármihez. Eper, málna és kék áfonya rengeteg és kiváló. Meggy és ribizli gyakorlatilag nem létező. Sárgabarack ízetlen és szagtalan, ha 3oo km-re elmegyünk ahol termelik, akkor lehetséges jót kapni. Nem eszünk lekvárt, nem sütök. Azért van sok-sok éve eltett néhány üveg lekvár, még ribizli is, kipróbálhatom legközelebb az ötletedet.

old forester 2019.06.20. 09:19:58

@kobold63: Aki Széchenyi Zsigmond könyvein nőtt fel, az rossz ember nem lehet.

kobold63 2019.06.20. 10:51:07

@Andrass9: A fiúk mindent azzal esznek, kacsa, pulyka, vadas.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.20. 15:04:13

@kobold63: Na látod! Tudta Inyesmester, mit kell használni :) Valami PIROSAT ...