Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • kobold63: @MadMary: @Andrass9: @Waka: Régen, visszamenőleg 3O évre még főztem be. Időben elmentettem ott... (2019.07.16. 03:41) Szilvalekváros bukta
  • Kumari aki Nilüfer: @Dikusz: A kovászos uborka:DDDD (2019.07.15. 16:48) Shimeji szószos tészták
  • Dikusz: @Andrass9: Az alapanyag -a tej föle- a tiltólistás.:))) A kajmak-féle krém, amit kóstoltam, az nem... (2019.07.15. 12:15) Gazdaságos szendvics pástétom
  • MadMary: @Fenchurch68: Nagyon-nagyon-nagyon szégyellem magam... mellételeportáltam, még gyakorolni kell a t... (2019.07.09. 09:59) Cukkini és feta
  • látjátok feleim szümtükkel: @Kumari aki Nilüfer: Ez lehet környezetfüggő is, de mivel a környező kertekben is dúl a gombafer... (2019.07.06. 10:05) Gombás tojások villámgyorsan

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (66) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (5) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (6) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (33) babérlevél (34) bableves (3) bacon (32) Balaton (2) balzsamecet (11) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (44) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (8) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (23) bőrősháj (2) bors (228) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (63) citromfű (12) citromhéj (27) citromlé (35) citromnád (11) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (47) csilipaprika (42) csilipaszta (24) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (18) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (6) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (27) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (16) cukor (112) cukorborsó (7) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (17) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (33) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (87) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (349) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (35) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (61) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (71) gyömbér (97) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (263) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) homár (3) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (17) jalapeno (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (2) kacsazsír (35) kacsazúza (3) kaffir lime levél (4) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (66) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (7) kápia (25) kapor (31) kapormag (7) káposzta (13) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (23) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (7) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (64) köménymag (11) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (20) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (130) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (5) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (8) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (16) lilahagyma (34) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (37) lime levél (6) liszt (89) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (71) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (45) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (12) olajbogyó (6) oldalas (31) olíva (2) oliva (17) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (100) orda (2) ördögszekér (6) oregano (43) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (7) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (115) paradicsomlé (23) paradicsompüré (25) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (122) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (35) pirítós (3) pirospaprika (64) piskóta (8) pisztráng (4) pite (6) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (29) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (35) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (4) római kömény (35) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (59) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (44) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (41) salsa (3) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (128) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (212) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (38) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (55) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (28) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (76) tejfel (50) tejföl (73) tejszín (79) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (180) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (27) túrógombóc (4) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (39) újkrumpli (13) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (191) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (13) vargánya (15) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (14) vöröshagyma (103) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (20) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (47) zellergumó (31) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (35) zöldpaprika (64) zöldség (3) zsálya (36) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (5) zserbó (2) zsír (51) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (4) Címkefelhő

Tavaszi üde és édes zöldborsóleves

2019.06.08. 07:00 Andrass9

A gyerekek szerint tavaszi sárgarépás-borsós melegvíz. Hiába no, az izlést tanulni kell, nem örökölhető :)

17.jpg

A világ legegyszerűbb levesei közé tartozik, szinte percek alatt összeállítható (és tényleg répás-borsós víz lesz :). Viszont az íze mindenért kárpótol!

A kevés hozzávalót a kert és a hűtő biztosította:

  • 20 dkg mirelit zöldborsó (még nem is virágzik a sajátom!)
  • 1 szép sárgarépa
  • 2 idei petrezselyemgyökér levelestül
  • kiscsokor felmagzott petrezselyem a kertből
  • 1 vékony szelet karaláb, mert miért ne?
  • 1 szál friss zellerlevél
  • 1 szál lestyán (nincs itthon a feleségem)
  • 1/3 szentesi zöldpaprika - a csumás része
  • 1 friss zöldborsóhajtás
  • 1 duci újhagyma
  • 1 marék szárított csipetke
  • 1 ek vaj
  • 1 ek cukor
  • só, bors

10.jpg

A gyökérzöldeket felaprítottam karikára-kockára. Az újhagymát csak hosszában vágtam, mert az csak az ízéért kerül a levesbe. A cukrot a lábasba tettem a vajjal, hogy kicsit karamellizáljam (szerintem ennek csak a fele cukrot tegyétek bele, mint amit én használtam, mert én édesen szeretem). Amikor már jó forró volt, rászórtam a gyökérzöldeket dinsztelni-pirítani.

11.jpg 12.jpg 13.jpg

Felöntöttem másfél liter vízzel (kis adag készült), belesűlyesztettem a csipetkét (nagyon lassan fő meg a szárított, viszont nincs helyem a fagyasztóban, hogy ott tároljam), a paprikacsumát és az újhagymát. A zöldfűszereket összekötöztem kis csomóba (kivéve a petrezselyemlevelet). Főztem, míg mind megpuhul, akkor öntöttem csak bele a zöldborsót, mert az hamar megfő. Amíg az is megfőtt, felaprítottam a petrezselymet picire, és amikor elkészült a leves, beleszórtam.

14.jpg 15.jpg 16.jpg

Nem egy nagy durranás, de a lényeg, hogy tavaszi friss zöldségeket tudunk már használni, amitől sokkal ízesebb lesz a leves. A szárított csipetkével vigyázzunk, mert legalább 15 perc kell neki, hogy megfőjön!

Aki akarja, tegyen bele csirkealaplevet vagy neadjisten egy leveskockát. Én most nem tettem hozzá ilyesmit, viszont amikor ettem, akkor tekertem rá vagy ötöt a borsdarálóval :)

18.jpg

Ma is ezt ebédeltem, mert volt még egy tányérnyi. A fenti mennyiség két embernek két adagra elegendő ...

71 komment

Címkék: bors vaj cukor zöldborsó sárgarépa újhagyma csipetke gyökér zöldpaprika lestyán zellerlevél karaláb zöldborsóhajtás petrezselyem levél

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7814838358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2019.06.08. 08:04:29

Ahogy írtad a múltkor, mindenbe kerül paprikacsuma, lám most is.:)))
Megyek a piacra, azt hiszem megajándékozom magam, és főzök egy tavaszi gezemice (itthon így hívtuk) levest. Két napja vettem a lildliben újkrumplit jó áron, az kerül bele, azt hiszem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.08. 21:22:21

@Dikusz: Szerintem egy újkrumpli hagyon jó bele!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.08. 21:24:20

Holnap megint fahéjas csigát sütök, mert azt kért a kicsilyány :))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.06.08. 22:16:49

Köszönök szépen!
Nagy kedvenc. Valamikor hihetetlen régen találtuk fel a Hegyen a rántás nélküli borsólevest, mivel elfelejtettünk hozzávalókat vinni. Addig mindig úgy készült. Na az valami hasonló volt, viszont kevés pirospaprikával és cukor nélkül. No meg csipetke nélkül, mert az sem volt. Megfőtt a kemping gázon, jó volt. Amennyire emlékszem, harminc éve nem főztünk odaki'. Itthon néha belekerül egy kis csirkeaprólék, csipetke helyett meg csorgatott tészta, az gyorsan megfő.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.09. 12:40:38

@Andrass9: A csiga kész, a kicsilyány még sehol :)
Nagyon finom lett a csiga, és még szép kerekek is, meg magasak, mint régen a konty volt (nem véletlenül hívják cinnamon bun-nak), az a kicsi hengeres valami a lányok feje búbján.

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.09. 13:09:06

Nálunk meg ma vált ehetővé a májusi saláta. Hiba volt sok eső, nem fejsedett, tegnap meg ma már magzik is egyik-másik. Falni kell, amíg le nem keseredik.

Kumari aki Nilüfer 2019.06.09. 18:43:42

mi is szeretjük, én megfuttatok egy újhagyma fehérjét egy kis olajon, aztán a karikázott sárgarépa, de mehet kis kockára vágott karalábé.(paprikacsuma) na és petrezselyem. ha picit párolódik, rá a pirosparika, de nem sok, aztán a borsó. Eddig nem nagy durranás(megy persze egy csokor zeller és petrezselyemzöld is, Amitől más: csinálok egy zsemle.tojás -főtt tojás(aki szereti, máj, hagyma,) és sooook, petrezselyemlevél tölteléket, azt megolajozott alufóliába csavarom, és megfőzöm. Ha igazán jót akarok, akkor a levesben, és kicsit ki is szurkálom, hogy a töltelék íze kiszivárogjon. A levesben aztán a töltelékszeletek a betét.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.06.09. 20:18:36

@látjátok feleim szümtükkel: Én ma már kissé felnyúlt salátát hoztam haza, de tépve még elmegy.
@Kumari aki Nilüfer: Az a levesbetét jól hangzik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.09. 22:35:46

@látjátok feleim szümtükkel: @Waka: Ellustultam! Idén nem vetettem semmi salátát. A kapromat elnyomta a tyúkhúr. Azért a spenót sikeres volt. A cukorborsóból 50 centi lett csak, de az finom. Fel kellene csupálnom a felmagzott petrezselymet, és pikírozni a cserépben nevelteket. A bazsalikom is szeretne a foldbe kerülni, de nekik meg kell várni a feleségemet ...
Várom, hogy felszedhessem a fokhagymát, mert rengeteg csilipalánta helyét foglalja el. Az ökörszív paradicsom is várja, hogy kiültessem, de nekem túl meleg van odakinn.
Ráadásul tele van a locsolóvödröm a házban és a ház körül élvezkedő növények és virágok locsolásával :)

kobold63 2019.06.10. 03:11:02

@Andrass9: Nem megélhetésű kertész vagy, én sem. A kertészkedés szeretete, a gasztronómia, élvezed és értesz is hozzá, addig és annyit érdemes csinálni, amíg örömet okoz. Minden életkornak megvan a teljesítőképessége. Ez nem lustaság, hanem fiziológiai folyamat.

Kumari aki Nilüfer 2019.06.10. 08:46:37

@Waka: A tölteléket levesbetétként a Bodrogközben(de a fene tudja, lehet Hegyalján ) főzik, én fiatalasszonyként anyósoméknál ettem ilyet ebben a formában először, Mi csirkébe, tyúkbőrbe töltöttük:) Vajdácskán viszont még az ünnepi húslevesbe is ezt csinálják.Anyósom celofánba burkolta,én már alufóliába csomagolom, mindig attól tartottam, a fövő víz elolvasztja a celofánt vagy. ahogy a férjem unokatestvére csinálja-a folpackot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.10. 10:00:51

@Kumari aki Nilüfer: A csirkenyakbőr (netán libanyak, de az ritka) lenne az ideális csomagolóanyag ehhez a remek levesbetéthez! Nagyon tetszik, talán a napokban megpróbálom.

Kumari aki Nilüfer 2019.06.10. 10:56:30

@Andrass9: Igen, töltöttem már egyik húsvétra liba nyakbőrbe, meg pulykáéba, Mindkettő kapható mirelit szakboltokban.Kívül ropogós piros a bőr, belül a töltelék..hmm..nem volt maradék:DDD de anyu úgy tudja a tyúkot megnyúzni, hogy egyben van a bőre, na azt töltöttük gyerekkoromban ( csak öreg tyúk jó, masszív bőrrel--falusi)

Dikusz 2019.06.10. 12:03:06

@Kumari aki Nilüfer: Az nagyon finom lehetett, ünnepi kaja lenne most számomra. :)))

hosszan exponálunk · hosszanexponalunk.blog.hu 2019.06.10. 12:13:49

Micsoda egy jó társaság van itt! Öröm volt olvasni benneteket. Végre egy blog, távol a "világ zajától". Talán a kertészkedés teszi. Gratulálok!

kobold63 2019.06.10. 13:25:17

@hosszan exponálunk: Aki egy életen át boldog akar lenni, építsen kertet- tartja egy bölcs japán mondás.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.10. 13:37:08

@hosszan exponálunk: @kobold63: Szerintem meg az ételek szeretete és változatossága, ami itt számít. De a legfontosabb, hogy soha nem politizálunk, ami ugyan opportunizmus, de meghozza a gyümölcsét.
Köszönjük a gratulációt!
Belenéztem vagy 15 posztodba, és nagyon tetszenek. Köszi, hogy megosztod, amit mi ritkábban látunk!

hosszan exponálunk · hosszanexponalunk.blog.hu 2019.06.10. 14:06:13

@kobold63: @Andrass9: @Dikusz: Ééééééééééééééédesek vagytok, jövök máskor is!

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.10. 14:59:47

@Andrass9:

Vetettem 20 kelkáposzta magot, kikelt három, és az dugig van liszteskével. Mivel vegyszert nem akarok enni, kiszedem a három kelkáposztát is. Meg mindent, amin liszteske van. Sajnos a sárgarépát előbb a sok eső miatt, most meg a hirtelen megszáradt föld, és a sok szúnyog miatt nem tudom rikítani. Ritkítsa akinek két apja van.:D

Sárga húsú öszibarack fácskáról minden barack leesett ahogy kezdett melegedni, pedig nem is gombás a fa. Ugyan ezt történt a kiwivel is, alig lesz a szép nagy bokron egy fél maréknyi.

Azt hiszem jövő évben a vegyszer, magok, és minden féle segédeszköz helyett veszek egy vizesdézsát, és bebújok vele a házba, őszig ki sem jövök.

Viszont a multiban vettem 500 ft/kg áron olyan sárgabarackot, amit sokan nektarinnak néztek ( előbb én is ), és valami szenzációs az íze. Mivel ömlesztett volt, nem derült ki honnan származik.

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.10. 15:16:44

"Vannak helyek, amelyeket mindenkinek látnia kellene."

Vannak. Olyanok is, mikért el sem kell utazni, csak kimenni a kertbe.

Kapáltam a kerben, és közben szedegettem a kődarabokat egy vödörbe. Majd amikor ki akartam önteni, szemembe ötlött egy fényes, üvegszerű lapos fekete darab. Addig néztem, míg rájöttem, hogy az egy pattintott kő, szinte kés szerűen kialakítva. Ki is próbáltam, jól vág.

Bele is gondoltam, vajon mikor, és honnan került oda másik két társával együtt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.10. 16:09:19

@látjátok feleim szümtükkel: Nálam tiltólistán van minden K betűs növény (kel, káposzta, karaláb, padlizsán, pakchoi, tök, cukkíni, stb) utóbbiak elé képzelj egy K betűt :)
Az ok, hogy liszteske gazdák, én meg gyűlölöm a liszteskét. Elvileg az uborka is az, de azt tudom csalánlével védeni.
Persze, ha megjelenik, akkor a paradicsomot is elkapják, így azért van, amikor valami biokill-el permetezem őket.

Dikusz 2019.06.10. 16:32:41

@látjátok feleim szümtükkel: Így látatlanban obszidiánt leltél. Ha szívsebész vagy, használhatod operációhoz.:)))
Nem vagyok szakértő, a fiam kicsi kora óta odavan az ásványokért. Nemigen van olyan év, hogy ne menjünk az elérhető távolságban megrendezett ásványkiállításra. Jelenleg a legnívósabb évek óta Miskolcon van (azelőtt itt volt Budafokon). Az idén a MOM Műv.házból képes volt kézben (tuján) hazahozni egy 35 kg-os ametiszt-geodát... :)

Kisebb korában egy túrabaráti társasággal éveken át jártunk nyaranta kéthetes sátortáborba. Kétszer voltunk a Zemplén-hegységben Telkibánya mellett az erdőben. A gyerekek az erdőben az útról szedtek fel kis opáldarabkákat, nagyon szerették.

Kumari aki Nilüfer 2019.06.10. 16:48:32

@hosszan exponálunk: Azannnya...a blogodat megnéztem, és tetszik:) Gratulálok.
Ez egy jó hely, maradj!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.10. 16:49:36

@látjátok feleim szümtükkel: Azt az obszidiánt nem véletlenül ifjúkorodban pattintottad??? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.10. 16:50:22

@Dikusz: Jaaaaajjjjjjj :) Eltartott egy darabig, amíg leesett a tantusz :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.10. 16:52:22

@kobold63: Kaptam egy cetlit Hévízen:
"Boldogok, akik nevetni tudnak önmagukon, mert nem lesz vége a szórakozásuknak" (Gyökösi Endre)

Kumari aki Nilüfer 2019.06.10. 17:56:39

@látjátok feleim szümtükkel: Hah..lehet, hogy valami régészeti pattintott szerszám....izgalmas.

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.10. 18:20:59

@Andrass9:

Nem. Sajnos. Ahol találtam, még hegy sincs, csak két folyó, ami hegyekből jön.

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.10. 18:23:08

@Dikusz:

Gondolhatod, hogy azóta engem is jobban érdekelnek az ásványok.

Nyírjeslakó 2019.06.10. 18:40:14

Cukor? Hát nem tudom. Nekem az a tapasztalatom, hogy a sárgarépa és a zsenge zöldborsó önmagában is annyira megédesíti az ételt, hogy szinte már túlzás. Karamellizált cukorral: ez már nem is leves, ez desszert. (Amúyg mirelit-ben is lehet kapni nagyon zsenge zöldborsót, igaz, kissé drégább, mint a "Budget" borsó,)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.10. 19:14:44

@Nyírjeslakó: Ha szereted édesen, javaslom próbáld meg. Amikor a saját cukorborsó érik (mind pont most), eszembe sem jut cukrot tenni alá, de ez korábban főtt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.06.10. 21:51:35

@Andrass9: A hosszú hétvége arra volt jó, hogy három napig ténykedhessek. A szombat délelőtt a főzésé volt, délután viszont kapát ragadtam. Vasárnap a Hegyen kezdtem, kigyomláltam és megkapáltam a babot, meg leszurkodtam a támrendszer karóit. Körbekapáltam a gyümölcsfákat, felkötöztem a szőlőt. Délután mulcsoztam a magaságyást, megkaróztam a paradicsomot. leszedtem az epret. Itthon megpucoltam, megmostam, lecukroztam. Ma reggel az erdőben kezdtem, vágtam karókat az új kertbe a babhoz, le is tűztem őket, meg kihúztam a zsinórt mellé. Levezetésképpen átkapáltam a paprikát-paradicsomot, még mindig elég rögös a föld, igencsak összejártam ültetéskor. Ebéd, mosás, eper-befőzés, takarítás és rövid szieszta után bekevertem 200 liter tápoldatot, megöntöztem vele, amit kellett, megöntöztem az összes többit is, immár csak vízzel, meg telemertem a hordókat a kútból. Közben megjött Kistesó, itt alszik, kapott vacsorát, készítettem szendvicset, meg pakoltam ebédet holnapra. Most iszom egy sört a biztonság kedvéért.
@Kumari aki Nilüfer: Hajdan, mikor a Balatoni Halgazdaságnál dolgoztam, minden évben kaptunk 20 pecsenyekacsát nyomott áron. Egyben vágtuk le, a nyak bőre természetesen töltve készült el. Isteni volt és termetes adag. A Nagycsarnokban láttam libanyakat, egyben, de valahogy elrettentett, hogy látszott, géppel nyisszantották le, a begye ott virított benne félbevágva.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.10. 21:59:27

@Waka: Valahogy nekem a nagycsarnok nem jön be :( Akárhányszor arra jártunk, csak csalódás volt!
Ennyi mindent én nem végeztem el, örültem, hogy kibírom a hőséget! Már egészen komolyan gondolkodom egy légkondicionálón ...
Azért persze meglocsoltam az egész kertet (vagy 500 liter víz kiment), mert lesz kapsz, amikor a feleségem hazajön, és száraz a föld ...
Ehhez még hozzájött a lakásban dekkoló rengeteg növény is , amit meg kellett locsolni - elég szomjasak voltam!
A sör fontos! Igyál egyet az én egészségemre is!!!
(A szomszédban meg buli van ...)

Dikusz 2019.06.10. 23:11:06

@Waka: A Nagycsarnokban vettem én is pár évvel ezelőtt, libanyakbőrt, gondolván, hogy megcsinálom töltve, úgy sütöm ki. Az egy dolog, hogy nem vagyok gyakorlott, de egyszerűen annyira televolt tokkal, hogy már az elsőnél kihajítottam a csudába az egészet. Lehetetlen lett volna megtisztítani.
Mintha a valaha volt hatósági húsboltban vettem volna. Ott lehetett ilyen csúfságokat venni.

Nem csoda, hogy ennyi munka után rákívántál egy malátaszörpikére, megérdemelted!

Topy 2019.06.10. 23:29:30

hát a fokhagyma hol maradt? :)

Kumari aki Nilüfer 2019.06.11. 08:11:05

@Dikusz: Nekem akkor óriási szerencsém volt, alig volt tokos, másrész próbáld meg pulykanyakkal..emlékeim szerint az a bőr teljesen rendben volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.11. 10:02:55

@Topy: Ha a receptet kérdezed, nem tettem bele fokhagymát. Vereshagymát se, csak egy kicsi újhagymát.

Kumari aki Nilüfer 2019.06.11. 10:06:59

@Andrass9: Pontosan:)))) Ezért is vettem másodjára azt:DDDD

Kumari aki Nilüfer 2019.06.11. 10:07:56

@Andrass9: szerintem is helyes, egy újhagyma, fokhagyma maradjon másra:)))

Topy 2019.06.11. 11:03:33

@Andrass9: Fokhagyma mindenbe kell! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.11. 13:07:17

@Topy: Összekevered a paprikacsumával :)

Topy 2019.06.11. 13:41:03

@Andrass9: Váncsa mester a fokhagymát emlegeté, nem a paprikacsumát! :D
És már van friss, zsenge fokhagyma is, vétek nem kihasználni! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.11. 14:14:44

@Topy: Ezért is hívnak engem András mesternek és nem Váncsa mesternek :) Viszont még nem akartam felszedni a fokhagymát a kertből. És különben is: ennek a levesnek szerintem nem kell a hagymaféle, legfeljebb az újhagyma darab.

Dikusz 2019.06.11. 17:20:39

@Kumari aki Nilüfer: Akkor az a nekem való, de a Nagycsarnokban (ritkán járok manapság oda) még nem láttam pulykanyakbőrt. Amilyen szerencsém szokott lenne, abból is olyat kapnék, amelyik tollas.:)))

MadMary 2019.06.11. 21:41:14

Kissé későn vetettem Sugar Snaps borsót, most nőnek, mintha fizetnék őket érte, tele vannak gyönyörű fehér virággal... én meg legszívesebben kissámlin üldögélve figyelném őket naphosszat. Rajongok a sárgarépás-borsós melegvízért, anyukám csodálatosan csinálta, csak ő kemény nokedliszerű galuskát szaggatott bele csipetke helyett. Ó, azok a gyerekkori ízek. :-)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.06.11. 21:52:02

@Andrass9: A hőség meg odébb van, vigyázz magadra! A Nagycsarnok egyszerre a kiváló lehetőségek tárháza és egy bazi nagy lutri. Igencsak körültekintőnek kell lenni.
@Dikusz: Amiről beszélek, nem csak bőr, hanem a liba nyaka mindenestül lenyisszantva. Nem volt bátorságom megvenni, bár lehet, hogy nem annyira gáz.

Dikusz 2019.06.12. 07:13:49

@Waka: Amit én vettem, abban is volt minden, ami nem oda való, a nyakán kívül, ha kutyám/macskám lenne, ők biztos örültek volna neki.

Amikor a Halgazdaságot említed, mindig eszembe jut most Szegeden élő barátom, neki is ebben a szakmában van mérnöki diplomája, még most is dolgozik, valahol arrafelé egy halgazdaságban. Addig tud dolgozni, ameddig bírja, nincs szakember. Életem legfinomabb halpaprikását ettem, amit ő főzött.

Dikusz 2019.06.12. 07:19:29

@Andrass9: "elég szomjasak voltam!" - ez direkte volt, vagy kötői elszólás? :)))
Az ilyen szomszédság jó, pláne, ha hivatalosak is vagyunk rá.:)

Most nem leszek itthon egy rövid ideig, Erdélybe buszozunk Máramaros/Koltó/Nagybánya környékére borsafüredi szállással. Nekem hiányozni fog a kocsma, de én lehet nem hiányzok innen.:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.06.12. 21:32:22

@Dikusz: Sok évvel ezelőtt Tatán voltam az Öregtó lehalászása köré rendezett fesztiválon a volt osztálytársakkal (halásznak tanultunk mindannyian). Komoly, jól öltözött öregurak valami rögtönzött konferencia keretében keseregtek a hosszú, virágos asztal mögül, hogy nincs halász szakmunkás. Nos, a képzés megszűnt. A tógazdák nem alkalmaznak szakmunkást, hiszen annak többet kellene fizetni. Akad egy-két tapasztaltabb segédmunkás, aki az évek alatt elsajátította az alapvető fogásokat, a hórukk munkára meg elég egy csapat droid, akár idényjelleggel. Ahol komolyabb munka folyik (lsd. szaporítás, tenyésztés), oda felvesznek egy üzemmérnököt. Vizsgával (mestervizsga) rendelkező halász elvétve akad.

trux77 2019.06.13. 18:03:29

@Dikusz: várunk vissza, én tuti :) Jó utazást :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.13. 19:57:49

@Dikusz: Jó túrázást, vigyél magaddal ebből a kánikulából egy kicsit...
Kocsmázni meg ott is lehet :)

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.13. 21:25:56

@Andrass9:

Tán beültél a tóba békázni, hogy ennyire hallgatag vagy?;D

hosszan exponálunk · hosszanexponalunk.blog.hu 2019.06.15. 22:28:28

@látjátok feleim szümtükkel: Igen, igazad van. Ettől függetlenül tényleg komolyan gondolom. Nem azért, mert egy kert nem elég, csak más. Lehet, hogy én vagyok másképp bekötve, de azt, amit az ember mondjuk az assisi bazilikában érez, vagy a Brancacci kápolnában, az mindenkinek jár...

Dikusz 2019.06.17. 21:08:03

@trux77: @Andrass9: Meggyüttem, jó volt! Nem sikerült úgy mint szerettem volna, de így is felejthetetlen élmény volt.:)

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.17. 21:39:07

@Dikusz:

No és az élmény mellett meleg is volt?;D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.17. 22:26:51

@Dikusz: Nagyon jó hallani, hogy azért jól érezted magad!!! Kár, hogy én nem vagyok ilyen kirándulós típus :)
Igaz, lecsaptunk egy 3 napos Füredi panzióra, mert már rég jártunk arra ...

Hosszú utánjárással végül megvettem az új mosogatógépet, mert a régi feladta. A feleségem azt választotta, amit én titokban szerettem volna :)
Erre richtig arra a napra kaptam a kiszállítást, amikor Füredre megyünk. Miért nem figyelek az időpontokra??? Sebaj, átütemezték a szállítást későbbre.

kobold63 2019.06.17. 22:45:09

@Andrass9: Balatonfüred Nnmber 2, Budapest után. Ki ne hagyjad a Bergmann cukrászdát. Tepertős pogácsájuk hamar elfogy, nagyon jó kávéjuk is van.

Dikusz 2019.06.17. 23:29:41

@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9:
30 fok fölött volt arrafelé. Ami miatt nem sikerült, az az volt, hogy a túra előtti napon, amikor a Vaser-patak völgyében kisvasutaztunk (ilyen vasút van itthon is), én azzal a lábammal léptem fel a vagon lépcsőjére, ami fájt már előtte is nagyon. A nem kevés súlyommal ránehezedve, akkorát roppant a térdhajlatomnál, amit az előttem, és az utánam lévő is hallott, én meg csillagokat láttam. Mindenféle kegyszert kaptam rá, használt is, de másnap nem mertem elindulni túrázni, csak fellibegőztem Borsafüreden, majd vissza, közben nézelődtem, csodaszép volt. A többiek felmentek a Gargaló csúcsra, a Lóhavasi-vízeséshez, és le Borsafüredre. Nekem meg fájt a szívem..
Azt tudtátok, hogy anno Magyarország ott téli olimpiát szeretett volna ott rendezni? Mert én tudatlan nem tudtam (ezt sem).

trux77 2019.06.18. 03:54:31

@Dikusz: szia, jó hogy megjöttél :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.18. 11:18:00

@kobold63: Kb 6 évig a mellette lévő házban nyaralgattunk :) Amúgy még Győrből ismerjük. Köszönöm!

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.18. 11:38:26

@Dikusz:

Azért tudatlanul egészen jól elvoltál eddig is.:D

Én se láttam még ilyet, de minél többet él az ember, annál több kerül a tardolyába. Szomszéd meséli, hogy sötétedés után kopogást hall a tetőn, kimegy és szétnéz, de nem lát semmit. Másnap reggel az érintett részen, meg a diófa alatt apró diókból szőnyeg volt. Nem érti honnan került oda, mi verte le. Mondtam neki, hogy semmi, a fa - feltehettőleg a sok eső utáni hirtelen meleg hatására - lerúgta a termése negyobb részét.

Nálunk így tűnt el két nap alatt a kiwi összes termése ( talán ha van 10 szem a szép nagy bokron, amelyik két éve több kilót termett. Sajnos a datolya szilva is rúgja szaporán a termést.

kobold63 2019.06.18. 11:41:24

@Andrass9: Én az elmúlt 60 /hatvan/ évben, 10 év kényszerkihagyással. Számomra a földi menyország az egész Balaton Felvidék. A pesti Nagycsarnok mellett a füredi piac a kedvencem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.18. 14:39:24

@kobold63: A füredi piacot mi is szeretjük, de mindig elmegyünk a Liliomkert piacra, Káptalantótiba, ha a hétvégén is lenn vagyunk.
Most csak három nap lesz, így marad a füredi piac (ott mindig veszek gesztenyemézet) és a Tagore sétány. A Bergmant természetesen egy alkalomra meglátogatjuk (én nem vagyok édességes).
Szeretem a borfesztiválos időszakot is - remek Irsai pálinkát árulnak a Hatlépcsősben!