Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Topy: @csevely: hatásvadász és részben hülyeség, ami vszeg már a "szakértő" újságíró hibája Mivel adóró... (2019.11.15. 13:30) Lecsós csirkemáj
  • Andrass9: @jegeskaveee.: Azért odafigyelek rád is ... (2019.11.14. 22:02) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta
  • látjátok feleim szümtükkel: vörösbor(de)minőségi: Hehehe. Nem is rossz ötlet. Kéne egy kis csili? Nyomjuk meg a gombot, de c... (2019.11.13. 10:38) Sült paradicsomok - üvegbe zárt nyár
  • Andrass9: @MadMary: Háááát... valami olyasmi :) (2019.11.05. 21:43) Napon szárított paradicsom

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazuza (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (110) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Mit kéne főzni, mit kéne enni?

2019.06.05. 07:00 Blogkocsma Vendég

Vendégposzt látjátok feleim szümtükkel tollából

 

Sokszor előfrodul, hogy az ember éhes, de nem tudja mit is szeretne enni. Azt érzi, hogy valami ízeset, finomat, no de mi legyen az? Édes, sós, savanyú, keserű? Micsoda kínzó kérdések.

Nos én is megéheztem, de nem tudtam eldönteni mit szeretnék enni. Bekukkantotttam ezért a hűtőbe, gondolván majd csak akad benne valami, amiből össze lehet dobni egy gyors, és ízes ételt.

Szerencsém volt, mert sok alapanyagot találtam, melyek nagy reményekkel kecsegtettek.

Elsőként megláttam egy csomag spárgát, majd egy doboz laskagombát, és néhány szép csiperkét. Indulhat a műsor!

10.jpg

A gombákat előkészítettem, összevágtam, serpenyőben olíva olajon aprított fokhagymát futtattam, és rátettem a laskagombát. Azért ezzel kezdtem, mert a laska kissé keményebb, tovább kell párolni, mint a csiperkét. Miután levet engedett, szépen kezdett összeesni, rátettem a csiperkét, és együtt készre pároltam-sütöttem a keveréket. Megsóztam, borsoztam, vegetát szórtam rá. Utóbbit azért használom, mert a benne lévő fűszerek kiegészítik a gomba ízlét. Azonban csak módjával keveset, mert nem szeretem, ha elnyomja a többi összetevőt. A keveréket addig pároltam-sütöttem, amíg szép pirult színe lett. Közben kóstoltam is, mert nem jó ha a gomba sótlan, de az sem, ha túl sós. Amikor a mű tökéletes lett, levettem a tűzől és félre tettem.

11.jpg

Jöhet a spárga.

Bevallom nagy spárga rajongó vagyok, amit ennek a blognak köszönhetek. Korábban csak egyszer ettem egy rendezvényen majonézes spárga salátát ami nagyon ízlett, de sosem volt elég kurázsim készteni. A blogon azonban sokszor készült sprága, amitől megnőtt bennem a bátorság, és vettem. Az első kísérlet nem volt rossznak modható az íz szempontából, viszont nem tudtam, hogy nagyon alapos mosást igényel ez a zöldség. Ha ez elmarad, akkor bizony elénekelhetjük, hogy spárgát eszem, ropog a fogam alatt.

Minél gyakrabban nőtt meg a bátorságom, annál jobban kezdtem megtanulni a spárga elkészítését. Ma már „profinak” érzem maga, és sokat is készítek a szezonjában.

Mivel a zöld spárga könnyebben tisztítható, ezért ez lett a kedvencem a lustaság fél egészség okán. Ugyanakkor nagyon szeretem a fehér spárga kesernyés ízét is.

Kezjük tehát az elején. A boltban kezdőknek mindig azt a zöld spárgát kell megvenni, amelyik nem fonnyadt, a csúcsa nem kezdett romlani, nincs rothadó zöldség szaga. Nagyon ritkán még a körmömet is bele nyomom egy-két szálba, mert úgy lehet megállapítani ha szálkás, fás. Amikor az ember már kiismerte a természetét, lehet kissé megvénültet is venni, mert abból is lehet finom ételt készíteni, de erről most nem értekeznék.

A szép spárga szálakat alapos áztató mosás után eltördelem, a két végét megfogva meghajlítottam, és a szál valahol magátol elroppant. A csúcsos része további kezelést nem igényel, mindössze darabolni kell. A talp részből azonban még lehet hasznosítani, a végébő kb. két centit le kell vágni, és eldobni, a maradék részt pedig hámozóval megtisztítani. Ezt az első néhány csomag feldolgozása alatt meg lehet tanulni, a tizedik csomag után már csukott szemmel is menni fog. A végekből össze jött drabokból kiváló leves készülhet. Főleg azért célszerű leveshez felhasználni, mert a kissé fás darabokat a turmixolással el tudjuk tüntetni.

Most fehér spárgát használtam, aminek levágtam a végéből 2-3 centit, és a felső részeket meghámoztam. Addig kell hámozni, amíg már nem szálazódik. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor késheggyel keresztben vékonyan bele kell szúrni a sprágába, és ha a késhegy megemelve megfeszül, akkor még van mit lehúzni.

A spárgaszálak felső részét pennére vágtam, ez úgy néz ki, hogy a szálakat lefekteteve srégen vágunk fél-egy centis darabokat. Ez a darabolás nagyon mutatós, de kiválóan megfelel a sima darabolás is.

A darabolt zöldséget zsiradékon megfuttatatott aprított fokhagymára, kandírozott gyömbérre tettem, majd fedő alatt nagy lángon pároltam. Aki ízesebben szereti, vöröshagymát is használhat, én gyomorégés okán kerülöm. A megpárolt és megpuhult spárgát sós szójaszósszal, teriyaki szósszal, borssal ízesítettem, de minden más fűszer kipróbálható. A spárga szereti az aromás zöldfűszereket, az édes ízesítőt, pl. mézet, és a citromot is, de most a kandírozott gyömbér elég édességet biztosított.

12.jpg

Savanyú ízt abból a rebarbarából csaltam elő, amit a kertben szedtem. A rebarbara szárakat meghámoztam, ami azt jelenti, hogy a vágott végén vékonyan megfogtam a felső hártyaszererű részt, és lehúztam. Ha zsenge, friss, akkor ez a hámozás el is maradhat.

13.jpg

A megtisztított szálakat megmosva centis darabokra vágtam, majd lábosban kevés vízzel addig pároltam, míg püréssé nem vált. Kis lángon célszerű dolgozni, mert gyorsan elpárolog a nedvessége, és leéghet, sok víztől viszont nem lesz ízes. A rebarbarát kevés cukorral símítottam.

14.jpg

Miután minden elkészült, tálaltam.

15.jpg

Másnap reggel a részekből késztettem ezt a csudásan jó szedvicset cheddar sajttal:

16.jpg

30 komment

Címkék: gomba fokhagyma spárga szójaszósz bors gyömbér csiperke olivaolaj rebarbara cheddar laskagomba teriyaki

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6814874462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Isley 2019.06.05. 18:58:17

Sziasztok!
Nem vagyok oda a spárgáért, de ezt szívesen megkóstolnám.
Rebarbarát eddig csak süteménybe tettem, önállóan még nem próbáltam, mindenesetre érdekes kiegészítő.

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.05. 21:31:30

@Isley:

Látom más sincs oda a spárgáért.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.05. 22:25:24

@látjátok feleim szümtükkel: Én viszont imádom!!! Bármelyiket! Lehet zöld vagy fehér, vagy lila - mind megeszem :)

kobold63 2019.06.06. 00:02:02

Minden zöldséget szeretek, de a fő helyen a gomba és a spárga áll. A fehér spárga, A zöld csak kényszerből, mert fehér errefelé nem létezik.

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.06. 08:25:44

@Andrass9:

Lila spárgát még nem láttam, de a frigóban telel már 4 kiló fehér és zöld. Tegnap 450/csomag áron kaptam a kedvenc multinál. A fehér külnösen jó minőségű volt.

Dikusz 2019.06.06. 09:26:42

@látjátok feleim szümtükkel: Addig ütöd a fehéret, amíg belilul... (Bocs! viccvót,de lehet gyenge)

Láttam én is olyan spárgát, aminek lilás(zöld) színe volt, az egyik négybetűs (L...)kedvenc boltomban.
Szeretnék -legalább egyszer- spárgából főzni valamit. Leértékelve vettem , de nem lehetett elkészíteni, ki kellett dobnom. Kívülről sem volt túl szép, amikor kivettem a csomagból, az alja kissé szürkés volt...

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.06. 10:19:26

@Dikusz:

Majd csinálok másik spárgás posztot is, ha a bgolgazda hajlandó lesz kitenni. Hiszen a jelek alapján elég érdektelen zöldség. Pedig a wiki szerint már a görögök, rómaiak is ették. Sok
vitamin, nyomelem van benne, míg kalória kevés, és gyógyhatást is tulajdonítanak neki.

Én nagyon szeretem, mert sok módon készíthető, a zsenge még nyersen, és tiszta vízben blansírozottan is ehető magában. Legjobban majonézes salátának kedvelem.

Dikusz 2019.06.06. 13:59:38

@látjátok feleim szümtükkel: Nem mondanám érdektelennek, inkább az a baj, hogy nagyon rövid ideig tart a szezonja, nem dömpingtermék. Az elkészítése kicsit macerásnak tűnik (legalábbis nekem), és nem mondanám olcsónak sem.

kobold63 2019.06.06. 14:19:29

@Dikusz: A zöld spárgával semmi macera, amikor veszed, a levágott részt is meg kell nézni, hogy friss legyen. Megmosod oszt konyhakész. Nem kell agyonfőzni, ha főzöd, akkor 5 perc elég, több só mint egyéb zöldségeknek.

A fehéret meg kell hámozni, de én jobban szeretem az ízét.

Kumari aki Nilüfer 2019.06.06. 14:44:12

@Dikusz: Ne már:) megmosom, lecsepeg, letöröm a fás részt, kis vajra dobom, de volt már liván is,irgalom atyja ne hagyj el,, só, bors,aki kívánja, fokhagyma, én erre nem teszek, mert akár nyersen is szeretem az ízét, egy picit fedő alatt( de ha vékonyak és frissek, akkor nem..kicsit pirítom, és max fél óra múlva beburkolom.NEM macerás. Erre lehet tojást ütni, lehet mellé gombát pirítani, de lehet egy vega akármi feltéte.

Kumari aki Nilüfer 2019.06.06. 14:45:31

Oliván,,és a lila is finom, nekem a legjellegtelenebb ízű a fehér, de itt a zöld kapható főleg, lehetséges, hogy csak ezért szeretem azt a legjobban.

Topy 2019.06.06. 15:54:57

a spárga jó, a baj csak az, hogy annyira rövid a szezonja, hogy az már fáj! ilyenkor szívem szerint minden héten lenne, de attól tartok, hogy polgárháborús helyzet alakulna ki :)
imádom a zöldségesünket, mindig annyira friss spárga van nála, hogy csak azért törik le a vége, mert valahol törnie kell! :)

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.06. 17:58:56

@Topy:

Jól lehet fagyasztani. Meg kell blansirozni, és mehet a hidegre. Télen pont olyan jó, mint a friss a szezonjában.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.06.06. 22:53:58

Köszönök szépen!
Nálam a spárga továbbra is Terra Incognita, a rebarbara meg köszvénygenerátor. A gomba viszont jöhet. Akár spárgával is, hiszen enném én, de valahogy soha nem csábulok el a boltban.
Ma hazajött velem két vödör eper. Vasárnap óta először nem esett eső, most kellett gyorsan leszedni. 5 százalék kapásból ment az árokba, megette őket a fene. A maradék is elég vizes, puha volt, nem érte volna meg a holnapot, úgyhogy még ma be kellett főzni. Most szabadultam a konyhából. Három liter szörp és hét kis üveg dzsem pihen a dunsztban. Az eperföld amúgy csurig van éretlennel, lesz még vele dolog bőven.

trux77 2019.06.07. 07:00:25

Kedvesek, nem futunk neki az elmaradt találkozónak? :) Még két és fél hétig vagyok itthon, utána nálam is beindul a vándormadár szezon :)

Topy 2019.06.07. 08:51:11

@látjátok feleim szümtükkel: ha lenne akkora mélyűtőnk...
sokszor örülök, hogy cipőkanállal beférnek a maradék kaják és a begyűjtött "kincsek" :)
feleségem sokszor nem is érti, hogy az egyébként dugig tömött mélyhűtőt hogy sikerül úgy átrendezenm, hogy még beférjen az a fél tábla hagyományonyosan füstölt kolozsvári szalonna, amire valahol boldogan lecsaptam, vagy a hétvégi főzésből visszamaradt két kis doboz húsleves...
mondjuk most az is súlyosbítja a helyzetet, hogy a két lányom otthon van (vizsgaidőszak és érettségi), anyósom meg lelkesen bevállalta őket kosztosnak, hogy így lgalább sűrűn látja őket, ennek eredményeképp az input/output arány most durván elbillent az input irányába :)

Dikusz 2019.06.07. 09:19:47

@trux77: Merre vándormadárkodsz? Én jövő héten szerdán megyek Szegedre, onnan pár napra Észak-Erdélybe (Nagybánya-Koltó-Máramaros).

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.07. 09:25:35

@Topy:

Én többségben csak olyan dolgokat fagyasztok, amit szezonálisan, lehet kapni, pl. a kerből a málna, szeder. Piacról spárga, vagy olyan gyümölcs, ami általában nagyon drága, pl. avokádó, cseresznye. De ezektől sem dagad a frigó. Hús mindig kapható, ha nem ma, akkor holnap. Maradék ételt nem fagyasztok, csak olyat, amit dikretk azért készítek, hogy bármikor kivéve melegítés után azonnal enni lehessen. Fagyasztottt zöldség is mindig van a boltba. Saját nevelésű baromfi azért bemegy a hidegre.

Bespájzolás nálunk azóta nem megy, hogy egy rendszerválás előtti áremelkedés előtt a falubeli öreg néne a boltnál kerékpárral eléhajtott a szembe jövő autónak. Az autós nem tudta, hogy ott lehet még olcsó lisztet kapni. Akkor megbeszéltük, annyit úgy sem tudunk venni, és bespájzolni ami egész életünkre elé lenne.

kobold63 2019.06.07. 09:58:54

@látjátok feleim szümtükkel: Egyetértek a módszereddel, mi is így csináljuk. Kivéve a baromfit. Az nincs saját.

Topy 2019.06.07. 16:25:12

@látjátok feleim szümtükkel: mivel elvből nem dobok ki ételt, a maradék fagyasztásra kerül; általában jól jön, most vagyunk kicsit beszorulva, hogy mindkét lány otthon van és "rendezetten" :) esznek
húst is csak olyasmit fagyasztok, amihez ritkán jutok hozzá;
de hát a 94 liter az csak 94 liter...

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.08. 12:07:27

@Topy:

Azért szeretem a posztbn bemutatott összeállítást, mert ezt nem lehet megunni.

Minden alkatrész önállóan készül, de egymással társítható. A maradék bemegy a hűtőbe, és már a második evésre lehet belőle mást készíteni, nem válik unalmassá. Pl lehet majonézes sprágasaláta, vagy gombasaláta, de lehet vegyes is, lehet pl. csicseriborsóval, rizzsel kevert salátát készteni, de a gomba rátehető egy pradicsomos alapra, és már kész is a svéd gombasaláta, vagy egy paprikás alapra, és gombapörköltként ehető akár galuskával is.

A rebarbarapüré pedig nagyon jó mézzel, reszelt csokoládéval babapiskótával vagy műzlivel, és még egy kis minőségi tejfölt is elvisel, de kefír, yoghurt izesítője is lehet.

Nekem a legfinomabb dzsemnek szamócával összefőzve.

kobold63 2019.06.14. 06:29:05

Cipollini hagyma, ezek a kis, lapos, gesztenye nagyságú édes csemegék. Ritkán látom, vagy 3 éve nem volt szerencsénk egymáshoz. Sok árú jön az USA-ból, ott elöbb érik minden. Más finomabb hagyma is most jelent meg a piacon, a Vidalia. A télvégi nem igazán élvezhetők után lelkes hagymaevők lettünk. A cipollini a magas cukortartalmának köszönhetően kiváló karamellizálásra, sütésre.
Végre a zöldborsó is megjelent, errefelé nem olyan gyakori, mint otthon, így vettem egy jó adagot. Zöldborsó főzelék rántott karajjal. De régen is volt, hány éve már? El is készült a főzelék, de csak nem akaródzott rántotthúsozni 28 C mellett. Így natúr szelet lett belőle, mellette karamelizálódott cipollini korongokkal és a kertből(cserépből) kihúzott kis fokhagymákkal.
Mit mondjak, nagyon összeillettek.

MadMary 2019.06.15. 14:25:13

@kobold63: Mosolyogtam picit a hagyma elnevezésén, mert a „cipolla” olaszul hagyma, tehát a hagymácska elnevezése hagyma-hagyma, mint a baconszalonna és a champignon gomba… de ez valahol természetes és érthető, a népszerű termékek neve átalakul. :-)„Cipolla piatta bianca”, fehér lapos hagyma művésznéven kapható az áhított csemege, akár magot is rendelhetsz az interneten, így nem kell három évet várnod a következő találkozásra. :-D

kobold63 2019.06.15. 21:30:26

@MadMary: Errefelé "Cipollini onion" néven fut. Fiatalabb koromban próbálkoztam kis konyhakerttel, de a hagymafélék nem jöttek be.

MadMary 2019.06.16. 12:27:38

@kobold63: Én ezen a tavaszon ültettem fehér és lila hagymát, nődögélnek, meglátom, mi lesz belőlük. Ha jól érzik magukat, jövőre megpróbálok cipollinót termeszteni. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.16. 13:17:21

@MadMary: Én már harmadik éve ültetek nagy mennyiségű fokhagymát. Makóról veszem az ültetőanyagot, és nagyon szépen "terem". Ha most nem lesz eső a következő pár napban, talán már felszedhetem. Kb 2 kilónyit ültetek el, ez most 340 növény lett. Kiváncsiságból bedugtam 2 salotta hagymát is, de az még eléggé zöld.

MadMary 2019.06.16. 13:28:40

@Andrass9: Egyelőre csak csendben irigykedek... volt egy gyönyörűen gondozott nagy veteményes- és virágoskertünk, amit kényszerből hagynom kellett elvadulni, most hódítjuk vissza a területet az édes drága anyatermészettől, egy kis ez, egy kis az, Sugar Snaps, Hokkaido tök, pár hagymácska, jövőre már nagyratörőbb terveim vannak, én is szeretnék saját fokhagymát. Salottám volt még a boldog békeidőkben, azt is szeretném visszatelepíteni. Ha másért nem, ezért jó a kert: mindig lehet tervezgetni, előre gondolni, és reménykedni. :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.16. 16:36:38

@MadMary: Én haragban vagyok a tökökkel, káposztafélékkel, mert jön rájuk a liszteske. Pedig szeretjük enni sokféle formában!

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.16. 16:42:44

Ezt el kell mondani.

Ma elég jó minőségű zöld spárgát tudtam venni 500 forintért, de el is kellett készíteni, mert már nem volt friss, és a nagy melegben gyorsan fogyaszthatatlanná öregedne.

Mit kéne belőle főzni?

Mi is kell hozzá?
Elsőként fokhagyma. Másodikként a spárga, félcentis darabkákra szeletelve, végül bacon, amit apróra metélve kevés oliva olajon ropogósra sütöttem. A serpenyőből kiszedtem a ropogós szalonnát, a zsír nagyobb részét leöntöttem, a maradékon megfuttattam az apróra metélt fokhagymát, és rátettem a spárgát megpárolni. Mivel már nem volt benne elég nedvesség, időnként kevéske vizet önöttem alá, nehogy a fokhagyma leégjen ( az nem jó, mert megkeseredik ).
A finomra párolt spárgára vissza tettem a sós ropogós szalonnát, összekevertem és tálaltam magamnak. Amíg a tányért kerestem, megláttam az asztalon a pörkölt diót, amit rágcsának készítettem, és hirtelen felindulásban néhány gerezdet apróra vágva a spárga tetejére halmoztam. Aki nem hiszi el, hogy nagyon jó lett, járjon utána!;D

MadMary 2019.06.16. 17:47:13

@Andrass9: The Liszteske, och awr yae! Próbálunk küzdeni ellene, a tökfélék egyelőre még élnek, a káposztás jószágok még rejtélyt jelentenek, úgy szeretnék egy peckes kelbimbósort a kertben... all I can do is pray... meglátjuk! :-)