Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Topy: @csevely: hatásvadász és részben hülyeség, ami vszeg már a "szakértő" újságíró hibája Mivel adóró... (2019.11.15. 13:30) Lecsós csirkemáj
  • Andrass9: @jegeskaveee.: Azért odafigyelek rád is ... (2019.11.14. 22:02) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta
  • látjátok feleim szümtükkel: vörösbor(de)minőségi: Hehehe. Nem is rossz ötlet. Kéne egy kis csili? Nyomjuk meg a gombot, de c... (2019.11.13. 10:38) Sült paradicsomok - üvegbe zárt nyár
  • Andrass9: @MadMary: Háááát... valami olyasmi :) (2019.11.05. 21:43) Napon szárított paradicsom

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazuza (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (110) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Velős palacsinta

2019.06.02. 07:00 Andrass9

Ezt mindig nagyon szerettem. Régen lehet mirelit formában kapni, csak ki kellett sütni. Mostanság viszont még rántott velőt se látok fagyasztottat. Nincs más hátra, meg kell tanulnom.

68.jpg

Életemben nem dolgoztam még velővel, de a minap beleütköztem a madarasban kimért alapanyagba, amiből két kilót akart a hentes adni, de azért erről lebeszéltem ...

Végülis csak 6 palacsintáravalót vettem:

  • 40 dkg sertésvelő
  • 1/2 citrom leve
  • 1 vereshagyma
  • kiscsokor petrezselyem
  • 2 tojássárgája
  • őrölt bors
  • szerecsendió
  • 1 ek kacsamájas zsír
  • 10 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 10 dkg vaj a kisütéshez

10.jpg

Valamint a palacsinta:

  • 15 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 2 dl tej
15.jpg 16.jpg

Hideg vízbe áztattam a velőt, majd balkezemben tartva egy lebenyt, folyó hideg víz alá tartottam, és elkezdtem lehúzni a hártyát. A folyó víz segitett alányúlni, és végül egész gyorsan megtisztítottam az egészet.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A kispiros fazékban forraltam fél liter vizet, amibe beleöntöttem a citromlevet. Hozzáadtam a tisztított velőrózsákat, és óvatos keverés mellett mintegy 10 perc alatt megfőztem.

17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg

Ismét szűrőbe került a velő, hogy lecsöpögjön a citromos víz.

21.jpg

Egy kisebb serpenyőbe tettem a kanál zsírt, belekockáztam a hagymát, kicsit sóztam és elkezdtem pirítani. Amíg a hagyma pirult, reszeltem a tojás sárgákba szerecsendiót és borsot is bőven. A hagyma még mindig nyers, ezért addig felaprítottam a velőt. Most már a hagyma is szép aranyló, belekevertem hát a felaprított velőt és az aprított petrezselymet.

22.jpg 23.jpg 24.jpg 25.jpg
26.jpg 27.jpg 28.jpg 29.jpg

Félrehúztam, hogy meghüljön, mielőtt ráborítom a tojás sárgájákat.

30.jpg

Indult a palacsintasütés. A serpenyőt én ghível kenegetem, attól a legcsúszósabb a sütőfelület. Könnyen fel lehet dobni a megfordításhoz is. Amióta ghível sütök, nincs lesült vagy rongyos/elrontott palacsinta a legnagyobb bánatomra (mert az a szakács jutalma). Megsütöttem az összeset (1 tojásból nekem 10-12 palacsinta lesz), amiből azért meg is ettem párat azon frissibe.

31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg

Ezalatt kihült a hagymás velő, mehetett bele a fűszeres tojássárgája. Összekevertem, és elkezdtem megtölteni a palacsintákat. Egyharmadára tettem a tölteléket, az oldalakat visszahajtottam, meg a tetejét is ráhajtottam. Ezután szépen felcsavartam.

35.jpg 36.jpg 37.jpg
38.jpg 39.jpg 40.jpg

Lett hat velős palacsinta, amit folpackba csavarva a hűtőbe tettem, hogy panírozni kezelhetőbb állagban vegyem elő.

41.jpg

A panírozáshoz a szokásos liszt, tejszínes tojás, prézli triumvirátust készítettem elő.

42.jpg

A menet pedig a szokásos: megforgattam lisztben, áttettem a tojásba, ahol bevontam őket, végül ment a morzsába kicsit pihenni, hogy jól hozzáragadjon.

43.jpg 44.jpg 45.jpg

Mind a hatot bepaníroztam.

46.jpg

Egy üres palacsintába prágai sonkát és gouda sajtot tettem, amit azonos módon összehajtogattam, mint a velőseket. Ezt is paníroztam, mert kiváncsi lettem, vajon milyen így.

47.jpg 48.jpg 49.jpg

Lett 7 palacsintám, amiből az egyik sonkás/sajtos. No melyik az?

50.jpg

A vajat a kis serpenyőben hevítettem fel, és megsütöttem benne a sonkásat és két velőset ebédre.

51.jpg 52.jpg 53.jpg 54.jpg

Ez a velős palacsinta volt:

55.jpg

Ez meg a sonkás/sajtos

57.jpg

A maradék négyet félretettem, hogy meghívom rá a szomszédokat. Csináltam hozzá tartármártást is:

  • 2 ek majonéz
  • 1 ek mustár
  • reszelt szerecsendió
  • 1/2 citrom leve
  • 1 ek cukor
  • 1 kk só
  • 1 kk fehérbors
  • 4 ek zsírdús tejfel
  • 3 ek Badacsonyi Szürkebarát

60.jpg

Ezt mind összekevertem, kellemes, pikáns íze lett.

61.jpg 62.jpg

Egy kicsit nagyobb serpenyőben rántottam ki vajban a palacsintákat.

64.jpg 65.jpg 66.jpg 67.jpg

A kék tányéron szervíroztam.

69.jpg

És csakazértis van egy villakép :)

70.jpg

Remek lett. A sonkás-sajtost csak én kóstoltam, és nagyon izlett. A velőset végül négyen ettük meg: 1 palacsinta bőven jóllakat, a velő nem egy könnyű étel.

A folyóvíz alatti hártyázás nagyon gyors, érdemes úgy tisztítani. Máskor is fogok velőt venni (gyakran látok a madarasban a hentesnél).

51 komment

Címkék: tej tojás hagyma zsír sonka sajt mustár majonéz bors fehérbor vaj cukor citromlé fehérbors tartár liszt zsemlemorzsa velő petrezselyem szerecsendió tejfel prézli sertésvelő ghí tojás sárgája

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2114867964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kobold63 2019.06.02. 08:11:23

Azt hiszem, én rossz technikával pucoltam és borzadva gondoltam vissza mindig. Pedig a vesevelőhöz elengedhetetlen. Ki fogom próbálni ezt a módszert. Nagyon szép a velő is, amit kaptál.
Gyerekkoromban ettem ilyesmit, darált sonkával, gombával vagy velővel töltve. Édesanyám fantasztikus szakács volt.

Rántott csigabigának neveztük, nagyon laktató minden változata.

Boar. 2019.06.02. 10:11:59

Az abálást kihagynám, egyből dobnám a velőt a hagymás zsírba.
Amúgy király kaja, megenném most a velőt...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.02. 10:29:50

@kobold63: Pénteken gondolkodtam is rajta, hogy vegyek-e, de épp a napokban ettem rántott velőt, így lemondtam róla. Pedig szép volt nagyon.

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.02. 11:23:33

@Boar.:

Csatlakozok, de én még tojást sem tennék rá, a krémesre párolt fűszeres velővel teljesen megkenném a palacsintát és úgy tekerném fel. Hosszában sütném. Mellé tartár, és igazi szalmakrumpli ( szálasra reszelt és ropogósr sütött ) dukálna. Mint régen a Szeged étteremben.

Dikusz 2019.06.02. 14:10:35

Újfent nem tudok mást írni, csak azt hogy szívesen megkóstolnám.
A családban senki nem szerette rajtam kívül, emiatt talán egyszer csináltam magamnak életemben vesevelőt. Finom lett, de megkínlódtam a hozzávalók tisztításával.

Anyukám szerette nagyon az elrontott palacsintát, mindig sikerült neki egyet-kettőt csinálnia, "sánta"palacsintának nevezte.

Dikusz 2019.06.02. 14:15:57

Itt pár perc alatt olyan égzengés lett, mindjárt leszakad az ég...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.02. 16:36:29

@Dikusz: Évek óta először sikerült két palacsintát elrontani... A hiba, amit elkövettem, hogy az utolsó adag 1 palacsintányi volt, de felhigítottam, hogy kettőre is elég legyen. Elég lett, de azok mindketten rongyos palacsinták lettek!
Viszont sikerült a szomszédasszony unokáit boldoggá tenni vele!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.02. 16:38:38

@Dikusz: Nem baj!
Waka kapott belőle rendesen ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.06.02. 20:27:58

Jöhet, ahogy van. Jöhetne. De a háziorvosom biztosan közém lövetne. Egykor igen sokat vesződtem a hártyával. Rántani akartam a velőt, azt tanácsolták, mártsam egy pillanatra lobogó sós vízbe, úgy könnyen lejön. Jött a fenét. Végül hártyástul rántottam ki, nem volt vele semmi gond úgy sem.
@Dikusz: @Andrass9: Megkaptam rendesen. Végeztem a kapálni valóval, leszedtem az epret. Ahogy indultam hazafelé már dörgött, öt perc alatt leszakadt az ég. Be kellett menekülnöm a kávézóba, bő egy órát vártam, mire elállt. Leesett vagy 25-30 mm. Pár napig megint nem kell rámenni a földre.

Kumari aki Nilüfer 2019.06.03. 07:25:41

A velő nálam = Szeged. És a 70-es évek:DDD A Sanyiban rántva,tartár és sültkrumpli...és ott volt az csuda velős brassói..és igen, manapság csak úgy lehet enni, hogy a háziorvos meg ne tudja:DDD

Kumari aki Nilüfer 2019.06.03. 08:14:26

Újszegeden, a töltés mellett, a Fasorok után, szerintem a Balfasor után..kicsit kinn, de mi az utolsó másfél évben a Hermann koliban laktunk, onnan nem volt messze.

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.03. 08:21:56

@Waka: :

Tulajdonképpen a hártyát csak a szebb küllem miatt szedik le, de az is megfő, mint minden más részben az összes ér.

Manapság nagyon szépen kezelt velőrózsákat árulnak, nem darabos, nem csonszillánkos, és vízben fellazul rajta a hártya, könnyű lefejteni.

Szerintem három-négy rózsa betolása miatt nem lövetne az a házidoki.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.03. 08:47:01

@Kumari aki Nilüfer: Te melyik szakra jártál? Még tán ismerhettük is egymást. Én 75-ben végeztem programtervező matematikusként.

Kumari aki Nilüfer 2019.06.03. 08:50:53

@Andrass9: Könnyen megeshet, a Herpai házaspár mai napig barátunk a progmat-ról:) Én jogra jártam, a hitesemmel együtt.

GGy 2019.06.03. 09:17:30

A hártya lehúzása előtt érdemes 2-3 másodpercre forró vízbe tenni. Kicsit szilárdabb lesz, de nem fő meg, könnyebb vele dolgozni. Legalább is én így szoktam....

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2019.06.03. 12:41:37

Egészséges táplálkozás rovatunkat olvashatták..:)

véleményM 2019.06.03. 17:57:18

Középsulis koromban a Fasor vendéglőben, vagy a Favillában lehetett isteni velős palacsintát enni!(Szeged)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.03. 18:07:19

@Kumari aki Nilüfer: Jogról csak két barátom volt: Vlaj Lajos (Bajusz) és Nagy Gyuri. Velük még az Eötvös koleszban barátkoztam össze a korai 70-es években.

Kumari aki Nilüfer 2019.06.03. 19:40:59

@Andrass9: Azt hiszem, pont váltottuk egymást, én a 75/76.os tanévet kezdtem, elsőre az Irinyiben laktam, a Hősök kapujánál. aztán házaspárként a Hermann. 80-ban végeztem.Illetve végeztünki . mert a szépember évfolyamtársam volt. Viszont akkor neked is kötelező Temesi Ferenc Por- c könyve...

.@véleményM: A Favilla akkor még nem volt, ez biztos, a jogászok az összes kiskocsma jellegű és más ivós helyet ismerték..na, jó, ettünk, is, én pl, alig ittam, utáltam a bort, a sör max két pohárral..de enni ettem:) Akkor bármennyit, és bármit lehetett, fiatal, egészséges és vékonka voltam...elmúlt mind :DDDD, PL, a Kéklgolyóban hajnali négykor tőgypörköltet..brrrr..most utólag. Akkor jó volt:DDDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.04. 08:10:43

@Kumari aki Nilüfer: Pont váltottunk: 75-ben végeztem. A feleségem 77-ben, mert fiatalabb.

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.04. 09:28:06

Én úgy emlékszem a Hatcsöcsű a Tolbuchin sugárút, és a Nagykörút sarkán volt, ott ételt nem szolgáltak, igazi késdobáló volt, abba egyetemisták nem nagyon jártak.

Újszegeden a híd ábánál a Tóth vengéglő volt, a ligetben a Vigadó, és a strand területén a Gyöngyvirág étterem. A külsőbb részek kocsmáit nem ismertem, de nem is hallottam, hogy komolyabb műintézmény külsőbb részeken lett volna a Ifjú Gárga után lévő Hintalónál ( azóta ez is eltűnt ), és a vasútállomási restinél.

Kumari aki Nilüfer 2019.06.04. 09:35:38

@látjátok feleim szümtükkel: A Hatcsöcsű borozó volt, rettentően rossz kocsma, nem jártak oda, csak a nagyon alkeszek. A Tóth útba esett, sok csoportbuli volt ott, Na és a Sárkány..hogy ott milyen brassóit ettünk..fogalom,. Ott csinálták az IGAZIT.Semmi borsó, meg lé, csak ami kell..én is úgy szoktam:D És a Búza?? a vak tangóharmonikással??? Mondjuk, oda csak ritkán keveredtünk..és nem tudom, a tér volt Búza, vagy a korcsmahivatal.Aztán a Béke tanszék az Ápr. 4 útján..ami ma Boldogasszony sugárút..Kevesebb a villamos is, mi még mentünk Dorozsmára villannyal.

Kumari aki Nilüfer 2019.06.04. 09:38:04

@látjátok feleim szümtükkel: Ja, és a Jeges,,Jégbüfé, vagy mi, a kiskörúton( ott egyszer voltam, de a hajnalig ivóknak az volt a mentsvár, mert az reggelig nyitva tartott akkoriban. ..a ruhagyári diszkó is azon a tájon volt. ahol Óriásék nyomatták..aj, de rég volt..tán igaz se volt.

kobold63 2019.06.04. 10:05:45

@látjátok feleim szümtükkel: @Kumari aki Nilüfer: @Andrass9: tanultatok is, vagy csak kocsmáztatok? Igaz, mi meg a Sportuszodába jártunk májusban, komoly melegek voltak már akkor. Oszt mi is ott jöttünk össze, az első évben. Azóta is tart.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.04. 10:11:35

@kobold63: Én nem nagyon kocsmáztam, inkább néptáncoltam :)
Amúgy egy rektori UV-vel de mindig színjeles voltam.

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.04. 10:28:17

@Kumari aki Nilüfer:

A Búza régen valóban a búza tér volt, majd a kocsma is ezen a néven ügyködött. Nekem ott volt a diplomaosztó utáni családi ebéd.

Ettől nem messzire volt a Csirke, ahol nagyon finom erdélyi fatányérost és vargabélest lehetett kapni, élő cigányzene mellett, de csak hetente egyszer, és előre kellett asztalt foglalni. Úgy tudom a Búza már nincs meg, a Csirke működik szállodaként ( mint akkor is ), de talán az étterme nem.

Azért a legfinomabb ételt az Alabárdosban ettem ( Oskola utca ) ez filézett harcsa volt Picasso módra. Gyertyafény, meg minden egyéb mellett. Ettől a Dóm irányába volt egy zenés presszó, most nem jut eszembe a neve, talán Éva, a híd felé pedig az Égőarany, és a Rooswelt téri halászcsárda.

De azért a jogászok otthonát, a Lófarát el ne felejtsük, ha jól láttam valami bank van a helyén.

Nagyon jó konyhája volt a Háginak, a Tisza étteremnek, és a Hungáriának is, ahová gyakran jártunk rántott velőt enni. Sajnos utóbbi már lassan negyven éve lesz, hogy nem működik, üresen enyészik.

A Boszorkánykonyhának is voltak kiemelkedő ételei, ez működik ( talán, már évek óta nem jártam arra ), de nekem már nem tetszett, meg sem közelítette a régi büféhangulatot, és ízeket.

Legnagyobb szívfájdalmam a Stümmer a Kárász utca sarkán, és a Virág. Halálos bűnt volt ezeket elvesztegetni.

Nyáron a Vigadóban is elég jó volt a konyha. Nem is értem miért nem használják ezt a helyet, hiszen szabadtéren nagyon kellemes este szórakozni.

Dikusz 2019.06.04. 10:51:02

@Andrass9: @Kumari aki Nilüfer: @látjátok feleim szümtükkel:

Szeretem olvasni ezeket a visszaemlékezéseket tőletek Szegedről, nekem "csak" barátaim élnek ott.
Az igazság az, hogy egy hét múlva hirtelen arrafelé lesz dolgom, de csöppet sem bánom.:)
Vendéglátóipari egység tekintetében én az utcájukban fellelhető Szamos söröző/pizzázó/éttermet ismerem, meg az "Isten háta mögött" nevű vendéglőt. Nem tudom, ismeritek-e ezeket a jónevű helyeket?

kobold63 2019.06.04. 10:52:09

@látjátok feleim szümtükkel: A Stümmert, a Kárász utcát és a Virágot én is ismertem szüleim elbeszéléseiből. Én már nem ott születtem, két nővérem még szegedi boszorkány volt.

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.04. 11:04:02

@Dikusz:

Ezek már nekünk új műintézmények.:(

Kumari aki Nilüfer 2019.06.04. 11:46:07

@látjátok feleim szümtükkel:
A Lófara egy fröccsöző és vizsga előtt-utáni ijedtségenyhítő volt:D Ma kulturális palota, a Rökl vagy Rikl ház, gyönyörű. alul fagyizó.Annyira alap, hogy kimaradt:DDDD

Hágiban a fekete mosogatót volt szerencsém ismerni, zsebpénzszerzés céljából, de azt el is vertük..szintén ott:DD

Hungi megvolt, a Tisza, meg az Alabárdos nem egyetemista zsebhez volt mérve.

Na és a Sárga?? á, nem is hergelem maga..sajnos, már ritkán megyünk, de akkor imádat van

Ó, én Szegedről napokig bírnék pofázni, életem legszebb öt évét töltöttem ott:) és két hete voltam ott 3 napot a hitessel, hát...az én szívbéli városom. Nem múlik a varázsa, odavagyok érte.

Stümmer, Virág, Royal ..sehol :((((A Kárászon az Imbisz..az sincs, de vannak ott etetők, azok is jók, pl, török-arab, meg szendvicsező. valami külföldi névvel, és hasonlók..azért a hangulat ott megvan, meg a Jogi kar felé az a kis utca, az is bejövős.(nem tudom most hirtelen a nevét, Kárász saroktól a Lófara felé)

Az Éva megvan. A Halászcsárda a hídnál megvan, cigányzenés hely, de a rántott békacomb fagyasztott volt..ezt még a 12 éves unokám is csekkolta.

Csirke!! Ott volt szerintem a Donáti szelet is, hírét sem hallottam azóta.

Kumari aki Nilüfer 2019.06.04. 11:52:38

@kobold63: Tanultunk, de akkoriban még hagytak élni, nem kellett 24/ 24-ben tanulni..és én nagyon szerényen kocsmáztam, ennek ellenére eléggé tájékozott voltam:DDD IMÁDTAM.

kobold63 2019.06.04. 12:17:34

@Kumari aki Nilüfer: Jó pár évvel elöttetek voltam, akkor is hagyták az embert, lehetett évet ismételni, kiesni vagy keményen tanulni és előre jutni. A szakon múlt.
Ahogy elnézem az otthoni híreket, nem féltem a diákokat a 24/24-től, ha egyre gondolunk.

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.04. 14:11:35

@Kumari aki Nilüfer:

Nem az a baj, hogy most nem hagyják élni a fiatalságot, hanem az, hogy akkor a diáknak is futottta egy-két étteremre, bisztróra, most meg nem.

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.04. 16:43:11

Ma megkóstoltam a kertbe vetett koriander zöldjét. Meglepően finom az íze, igaz nagyon zsenge még, teli vízzel. Kissé édeskés, és nem volt poloska asszociáció. Azt hiszem a jövőben használni fogom salátába. Zöldségragun kipróbáltam, de ott a sok ízben nem érvényesült rendesen.

Kumari aki Nilüfer 2019.06.04. 17:24:31

@látjátok feleim szümtükkel: Lehet, nem tudom..ámbár tele volt minden fiatalos hely, és fogyasztottak is a fiatalok...pl. az Ady tér nekem egy meglepetés, mikor mi jártunk oda, grund jellege volt, most meg..hűapám!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.04. 19:00:00

@Kumari aki Nilüfer: @látjátok feleim szümtükkel: Nekem a legszebb emlékeim (és a feleségem) köt Szegedhez. Öt év felszabadult fiatalság. Pénzügyileg nem nagyon voltam eleresztve, drága volt az albérlet, de imádtuk. Egy picike L alakú ház a tulaj kertjében. Onnan építették a házukat, és megtartották. Nekünk meg kettőnknek tökéletes volt (az Eötvös koleszból kipateroltak az UV-m miatt). A háziak sem sokat zavartak, sok volt a gyümölcs, szőlő a kertben.
Már akkor is főztem. Kedvenc történetem:
Kis olajkályhával fűtöttünk. Összeállítottam egy egyszerűbb sóletet, és feltettem egy fedeles jénai tálban a kályhára, majd mostani feleségemmel elmentünk moziba a belvárosba. A film közepén derült ki, hogy ez bizony egy 4 órás, kétrészes film. Frász tört rám, mi lesz a sólettel!!! Hazafelé szinte futottunk, de nem éget le a kisház, viszont csodás illatok fogadtak minket. Azóta nem tudtam olyan ízes sóletet főzni, pedig tanultam egyet s mást!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.04. 19:01:18

@kobold63: Nagyjából egyidősek lehetünk. Én 70-től 75-ig rontottam a levegőt Szegeden.

1kutya 2019.06.04. 21:20:13

@látjátok feleim szümtükkel: viszont a Z Nagy a József A. sgt-n még meg van (a történtek ellenére is) legutóbb bementem, mikor ott voltam osztálytalálkozón és meglepődtem, hogy minden íz a 30 évvel ezelőtti!

Az öt év egyébként nekem is meg van Szegeden, csak már az átkos vége felé (és nem a JATE-n, hanem a Kiss Fecóban) :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.06.04. 21:25:48

Köszönök szépen!
Jó látni a nosztalgiát! :) Tatán nem járt valaki suliba a nyolcvanas években?
Ma hazaesve összedobtam egy rapid babfőzeléket. Míg a bab főtt, összekészítettem az epres edényeket, meg kevertem némi gyomirtót - a kert széle már elég susnyás -.
Ahogy ügyködtem, különös surrogás ütötte meg a fülemet. Elkezedett esni. Kinéztem a nyugati ablakon, pár gomolyfelhő volt az égen. Kinéztem keletre, derült ég. Kitekerve a nyakamat felnéztem a kilencedikről - már amennyire a szembe jövő cseppekre fel lehet nézni -. Egy zsebkendőnyi felhő volt felettünk. Csak ott volt és pityergett, a ragyogó napsütésben öklömnyi cseppek zuhogtak. Szerintem, kiszúrta valaki azt a felhőt. Az amerikaiakra gyanakszom, egész nap erre röpködtek a Chinoook-okkal. Majd' húsz percig esett, mintha dézsából öntötték volna.
Bizakodó vagyok, lementem a kertbe, de az összekészített holmira nem volt szükség.

kobold63 2019.06.04. 23:40:27

@Andrass9: De csak nagyjából! Szegedről meg lemaradtam, de ezt már elmondtam egyszer, miért. Budapesten egészen másmilyen volt az egyetemi élet, no meg az otthon lakás is.

Topy 2019.06.05. 15:41:28

@látjátok feleim szümtükkel: dehogynem! idénként leülünk haverokkal/volt kollégákkal pár sörre, meg szokott lenni búcsúztató, születésnap, így azért van egy kis rálátásom arra, hogy mi megy
ha látnád, hogy mit költenek el egy-egy helyen! én inkább azon szoktam csodálkozni, hogy honnan van ennyi pénzük...

meg amit a Mekiben elvernek egy kajálásra abból ehetnének rendes kaját is egy pohár sörrel egy kockásabroszosban
vagy nézd meg, hogy mibe kerül egy kávé a Starbucks-ban vagy hasonló helyen! és hogy hány diák fordul ott meg nap mint nap...

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.05. 16:55:18

@Andrass9:

Én meg eldicsekedhetek vele, hogy már 3 éves koromban egyedül kolbászoltam a Tisza parton. Igaz a vége a rendőrségen volt.

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.05. 16:58:46

@Waka:

Hát nálunk már tegnap késő este, és ma délután is kiszúrták a vizes zacskót.:(
Tegnap reggel fél öt körül meg hatalmas köd volt, de nem látszik, hogy kárt okozott volna.

Kumari aki Nilüfer 2019.06.05. 17:36:36

@1kutya: Ami azt illeti, én egy teljesen átlag gyorskajálda kávézójában vettem öznyelvet, és PONT olyan volt, mint 40 éve, és hatalmas tátracsúcs..és hatalmas bármi....szokatlanul nagy sütik, és régi ízek.Feltételezem, valami régivágású sütödéből szerzik be..Egyedül sarokházat nem láttam, ami most ugyan a halálom lenne, lévén cukros és tejes, de bizisten megkockáztattam volna..:)
@Topy: Igen, a kiülősök tele voltak fiatalokkal, ja, és mivel borfesztivál is volt, tulajdonképpen mindenhol tele volt minden mindenkivel:DDD