Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • kobold63: @MadMary: @Andrass9: @Waka: Régen, visszamenőleg 3O évre még főztem be. Időben elmentettem ott... (2019.07.16. 03:41) Szilvalekváros bukta
  • Kumari aki Nilüfer: @Dikusz: A kovászos uborka:DDDD (2019.07.15. 16:48) Shimeji szószos tészták
  • Dikusz: @Andrass9: Az alapanyag -a tej föle- a tiltólistás.:))) A kajmak-féle krém, amit kóstoltam, az nem... (2019.07.15. 12:15) Gazdaságos szendvics pástétom
  • MadMary: @Fenchurch68: Nagyon-nagyon-nagyon szégyellem magam... mellételeportáltam, még gyakorolni kell a t... (2019.07.09. 09:59) Cukkini és feta
  • látjátok feleim szümtükkel: @Kumari aki Nilüfer: Ez lehet környezetfüggő is, de mivel a környező kertekben is dúl a gombafer... (2019.07.06. 10:05) Gombás tojások villámgyorsan

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (66) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (5) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (6) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (33) babérlevél (34) bableves (3) bacon (32) Balaton (2) balzsamecet (11) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (44) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (8) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (23) bőrősháj (2) bors (228) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (63) citromfű (12) citromhéj (27) citromlé (35) citromnád (11) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (47) csilipaprika (42) csilipaszta (24) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (18) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (6) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (27) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (16) cukor (112) cukorborsó (7) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (17) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (33) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (87) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (349) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (35) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (61) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (71) gyömbér (97) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (263) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) homár (3) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (17) jalapeno (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (2) kacsazsír (35) kacsazúza (3) kaffir lime levél (4) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (66) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (7) kápia (25) kapor (31) kapormag (7) káposzta (13) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (23) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (7) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (64) köménymag (11) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (20) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (130) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (5) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (8) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (16) lilahagyma (34) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (37) lime levél (6) liszt (89) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (71) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (45) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (12) olajbogyó (6) oldalas (31) olíva (2) oliva (17) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (100) orda (2) ördögszekér (6) oregano (43) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (7) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (115) paradicsomlé (23) paradicsompüré (25) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (122) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (35) pirítós (3) pirospaprika (64) piskóta (8) pisztráng (4) pite (6) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (29) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (35) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (4) római kömény (35) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (59) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (44) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (41) salsa (3) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (128) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (212) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (38) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (55) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (28) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (76) tejfel (50) tejföl (73) tejszín (79) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (180) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (27) túrógombóc (4) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (39) újkrumpli (13) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (191) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (13) vargánya (15) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (14) vöröshagyma (103) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (20) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (47) zellergumó (31) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (35) zöldpaprika (64) zöldség (3) zsálya (36) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (5) zserbó (2) zsír (51) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (4) Címkefelhő

Csülök és tócsi

2019.05.30. 07:00 Waka

Két olyan hozzávaló, amivel nehéz melléfogni. A csülök - légyen nyers vagy füstölt - kiváló alapanyag egy sor ételhez, babbal vagy káposztával, sütve vagy főzve, remek eredményt hoz. A tócsi is hasonló, főételként akár magában, netán kis tejföllel, valami finomsággal töltve, esetleg nyitrai szelet vagy mátrai borzaska bundájaként, de még cukkinivel megerőszakolva is finom étel.
Úgy okoskodtam, hogy két ilyen príma dolog társítása talán még magasabb szintre emelheti az élvezetet.
Emelte.

img_20190517_131631.jpg

Hozzávalók:
- 2 db első csülök (kb. 1,2 kg)
- 2 db zöldpaprika
- 1 db kápia paprika
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- fél organikus citrom
- 1 dl házi paradicsomlé
- 0,5 l világos sör
- 10-12 kapribogyó
- 1 teáskanál darált csili
- 1 evőkanál zsír

img_20190516_082357.jpg

A tócsit a lehető legegyszerűbben készítettem, - a halászléhez hasonlóan - csak öt alapanyagot használtam hozzá:
- krumpli
- só
- liszt
- tojás
- még krumpli

A csülök még múltkorában jött velem szembe a hentesnél, a fagyasztóban várta mostanáig a feltámadást. Kiolvasztottam, alaposan megkapirgáltam, leperzseltem, ahol kellett és megmostam. A bőrét bevagdostam, sóztam-borsoztam és éjszakára a hűtőbe tettem, hogy átjárja a só.

img_20190515_164038.jpgimg_20190515_164600.jpg

Egy vastag aljú rozsdamentes lábas aljába zsírt tettem, ráhelyeztem a csülköket, majd köré raktam a laskára vágott zöldségeket és fűszereket. A citromból két karikát vágtam és - mivel kezelt volt - a héját levágtam. Helyette két teáskanál cukorban eltett citromhéjat tettem az ételbe. A kis édes íz nem rontotta el. Beleöntöttem a sör felét és a paradicsomlét, majd lefedve a sütőbe tettem.

img_20190516_084126.jpg

Hármas fokozaton pároltam, majd egy óra múlva megnéztem. Megforgattam a húst, kicsit eligazgattam a zöldségeket és aláöntöttem a maradék sört.

img_20190516_103909.jpg

Kicsit mérsékeltem a lángot és további három órán át pároltam. Közben óránként megfordítottam a csülköket.

img_20190516_124824.jpg

Míg a hús csendesen rotyogott, összedobtam a tócsit. Nem csináltam különösebb faxnit a dologból. A V-Gyula legvékonyabb részén reszeltem le, így a merevebb krumpliszálak kicsit kiállnak majd a tésztából és megsülve ropogósabb lesz tőle az étel.

img_20190516_103621.jpg

Kevés olajon jó falatnyi lepényeket sütöttem a tésztából. A kisült tócsiról papírtörlővel leitattam a felesleges zsiradékot.

img_20190516_105841.jpgimg_20190516_105454.jpg

Persze egy idő után elfogyott a türelmem, a maradék tésztát már nagyobb darabokban sütöttem meg.

img_20190516_130911.jpg

Mikor a hús megpuhult, kiszedtem egy tányérra.

img_20190516_125025.jpg

A lábast feltettem a gázra és kicsit beforraltam. Belecsavartam a maradék citrom levét, utánasóztam és borsoztam. Botmixerrel pürésítettem a mártást.

img_20190516_172212.jpg

Szedtem a tócsiból, vágtam pár szeletet az időközben kicsit meghűlt csülökből és megöntöztem a szósszal.

img_20190517_131623.jpg

Nem okozott csalódást. A csülök vajpuha volt, a tócsi prímán felitta a pikáns, kicsit kesernyés-citrusos, markánsan sörízű szószt. A csülök persze hamar elfogyott, de a tócsi a kencével magában is isteni volt.

59 komment

Címkék: vöröshagyma citrom fokhagyma csülök csili kapribogyó tócsi citromhéj kápia

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3514866674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sólyom Tomi 2019.05.30. 07:16:06

Tócsi? Még nem hallottam így hívni a lepcsánkát, de ez új szintre emeli a "tocsni" vs. "tócsni" örökös vitát...

Kumari aki Nilüfer 2019.05.30. 07:49:38

@Sólyom Tomi: Megfogtad a lényeget:DDDD Nálunk meg lApcsánka.

Jó cucc, nálunk ehhez sós krumpli dukál, az villával megtörve(tudom, meg illendő, de jóóó), szépen felissza a szaftot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.30. 09:44:45

Jó étel ez! Nem fogyókúrás, az biztos. Most már kezdem irigyelni Waka csodahüttőjét ... :)

látjátok feleim szümtükkel 2019.05.30. 09:46:31

Ez nagyon ki lett találva, a csülök különösen jó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.30. 09:48:04

@Sólyom Tomi: A Wiki szerint:
A tócsni (más nevein bandurák, bere, beré, berét, berhe, bramborák, cicedli, cicege, enge-menge, görhöny, hadi rántotta, harula, huláble, kremzli, krumplibaba, krumplimálé, krumpliprósza, lapcsánka, lapotya, lapotyka, lapsi, lepcsánka, lepkepotyi, mackó, macok, matutka, nyist, picskedli, ragujla, recsege, röstiburgonya, rösztike, taccs, tócsi, toksa)
Elég részletes a szócikk:
hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B3csni

kobold63 2019.05.30. 11:20:22

@Andrass9: Angolul tudom csak, talán a magyar irás-kiejtés is hasonló, " latkes" Chanuckára. Tradicionális zsidó étel.
A receptek serint hagymát is tesznek bele.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.30. 12:49:15

@kobold63: Én Hash Brown néven ismerkedtem meg vele :)

Dikusz 2019.05.30. 20:22:57

@Sólyom Tomi: Olyanról nincs tudomásod, hogy -amúgy úriasan- "tochny" lenne a neve, és csak eltartott kisujjal lehet kiejteni a nevét? Mindegy mi az, csak beleköthess valamibe...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.05.30. 21:13:00

@Sólyom Tomi: @Kumari aki Nilüfer: @Andrass9: Mifelénk ezen a néven fut. Fatornyos falumban a Nyírségben siligónak hívták. Légyen bármi a neve, az íze a lényeg, márpedig az jó.
@látjátok feleim szümtükkel: Igyekszik az ember, főleg, ha a pocakról van szó. :)

kobold63 2019.05.31. 04:03:31

@Waka: Szokás szerint, megint jót főztél. A csülköt kicsit megpiritottam volna a saját izlésemre, oszt egy hétig ennénk ezt az adagot.

@Andrass9: Nem egészen azonos, a Hash Brown-ba más is belefér, sőt. Csak krumpli, mint a rösti, kevergetve, darabokra törve. De ahogy Waka írja, az íze a lényeg.

Kumari aki Nilüfer 2019.05.31. 07:13:04

@Waka: A Nyírségben?? Siligó???? Én Mátészalka Nyirbátor háromszög Nagykároly felé eső csúcsán nŐttem fel(konkrétan Tiborszállás), se sose hallottam ezt a szót-----

Miután feladtam a vegetáriánus életmódot, én is feltöltöttem a hűtőt....(kizárólag azért adtam fel, mert nem javult a köszvényem, és meguntam kettőnknek kétféle ételt fózni.Mert egyébként nincs bajom vele)

Sólyom Tomi 2019.05.31. 08:01:25

@Kumari aki Nilüfer: Igen, ismerem a lapcsánka verziót is.

@Andrass9: Köszönöm! Micsoda variancia!

@Dikusz: Az egyetlen, aki itt kötekedik, az te vagy...

@Waka: Tényleg nem hallottam még, de nagyon mókás, hogy vérre menő vitákat folytatnak sokan arról, hogy rövid vagy hosszú ó, erre kiderül, hogy olyan névváltozat is van, ahol nincs n... :)

Dikusz 2019.05.31. 08:38:53

@Sólyom Tomi: Így utólag visszaolvasva valóban...
De a te hozzászólásod is arrafelé hajaz...

Sólyom Tomi 2019.05.31. 08:51:56

@Dikusz: Aham, szóval igazam van, te kötekedsz, de azért még belém kötsz egy kicsit újra :D

Hát nem bánom, akkor arrafelé hajaz, ezen ne múljon a lelki békéd :P

látjátok feleim szümtükkel 2019.05.31. 11:42:48

Kocsmába a beszólás természetes jelenség.

nyisztor 2019.05.31. 18:38:35

Olvastam valahol, hogy a kezelt citromnak a héjából - nem a citromból, hanem a héjából - napi négy-öt kilót kell megenni ahhoz, hogy meghágjuk a határértéket.
A t. Szerző a sötétlelkű marketingesek soros áldozata. De megérdemli, mert nem pirította elő a csülkét.
Még jó, hogy nem olajat rakott alá.

látjátok feleim szümtükkel 2019.05.31. 19:09:04

@nyisztor:

Előpirította az, de azt nem főzte bele az ételbe.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.05.31. 22:19:47

@kobold63: A bőrös csülköt egyben pirítani bizony elég rizikós, igen könnyen odakap.
@Kumari aki Nilüfer: Ez a nyírábrányi változat, ott bizony így hítták.
@Sólyom Tomi: Ha meg akarom szólítani, majd ügyelek az egzakt névre, megenni meg jó lesz így is. :)
@nyisztor: A szerző (sic!) olykor hozzájut kezeletlen citromhoz is, megőrzi a héjat ínségesebb időkre. Én speciel azt olvastam VALAHOL, hogy a határértéket a határsértők állapítják meg. Mi a szarért egyek annyi szart, ha nem muszáj? Pirítás lásd fenn, olajat meg csak tűzre.

kobold63 2019.06.01. 01:19:59

@Waka: A péknére gondoltam.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.06.01. 14:00:05

@kobold63: OK
Tegnap leszedtem az első nagyobb adag epret, lett bő három kiló. Bár a színe nem az a plakátra illő piros, az íze jó, viszont igen vizes. A mosásnál pár szem szinte szétázott. Kész az első főzés szörp és lekvár.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.01. 19:35:18

Pomázon árultak nyóccázér Tahiból epret, de már nem volt a standon. Úgy én tudok öccázér is adni ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.06.01. 21:36:36

Az a fajta, amelyik eladó nálam is 300, de sajnos idén egy szem sem termett rajta. :D

kobold63 2019.06.02. 11:52:29

@Waka: Nem csináltam tocsit, tócsnit, stb... soha, igyekezvén minimálisra tenni a zsírban/olajban sült ételeket. Aztán egyszer óvatosan megkörnyékeztem tini fiamat, hogy mit szólna a cukkiniból készített, kisütött izékhez, csináljak-e. "Viccelsz? mit ne szeresse valamin ami ki van sütve" Azóta csinálom krumpliból, batátából, zellerből,stb.. mind finom. Liszt helyett használtam kókuszlisztet is, az erősen nedvességkötő, besűríti kevesebb kal. és carb.-al.

Topy 2019.06.02. 14:57:38

@Andrass9: Dunakeszi felé az Auchan és Keszi közötti út mellett árul egy kertész virágokat; pénteken voltam celóziákat venni, nyolcszázvalamennyi volt az eper kilója - és volt is :)
tegnap is ahogy jöttem-mentem láttam hasonló áron Monor, Fót és Dunakeszi környékén több helyen is - kb. ez most reális ár

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.02. 19:14:28

@Topy: A fene, hogy holnap dolgoznom kell ....

nyisztor 2019.06.03. 15:08:19

@Waka:

"a határértéket a határsértők állapítják meg"

Nem. A határértéket a szakhatóság állapítja meg. Ami évtizedes-százados, folyamatosan minősített, számonkérhető intézmény, időnként tévedhet is, lehet kritizálni, (törvényesen) lecserélni, de a társadalom elfogadta, hogy szakember(ek), bízik bennük.
A t. Szerző jobban bízik a citromon fityegő papírfecninek, a kétes szakképzettségű számonkérhetetlen eladónak - lelke rajta.

A baj az, hogy büszkén terjeszted ezt a gasztroanarchikus ostobaságot.

Láttam "koleszterinmentes" ásványvizet forgalmazni, a "teljeskiőrlésű" gabonatermékek jelentős hányada mikotoxinokkal szennyezett. Tudom, mert VALAMIKOR élelmiszerminősítő voltam.

Az "olajozással" persze csak szemétkedtem, de jól válaszoltál, olajjal nem főzünk. Sütni sütünk, vagy nyersen. Szóval bocsi.

A péknémbe is pirítom a csülköt. Bőrös malacot, mintahogy mást is is jó másfél kilóig. Mindig, mindent pirítok, mert a hús finomabb, omlósabb szaftosabb lesz tőle. Nem magyarázat, ész kell hozzá, hanem megfelelő tűzhely, edény és jó sok zsír. Meg egy türelmes feleség, aki takarít utánad. Majd küldök videót.

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.03. 17:07:51

Segíccség!

Nem tudom eldönteni, hogy már sokat ittam, vagy rossz a felfogókám, és azért, de én nem látom, hogy Waka büszkén terjesztene bármit, " ezt a gasztroanarchikus ostobaságot" meg különösen nem találom. Láttya valaki?;D

@nyisztor:

Neked meg egészségedre. Nem venném a lelkemre, ha itt a kocsmába összeszednél valami organikus ostobaságot, ezért ha megtaláljuk, én biztosan kidobom.

A sok zsír nem egészségtelen? Meg a más után takarító asszony? Mert ugyé ezek következménye lehet agyi elhízás. Is.

Topy 2019.06.03. 18:04:21

@látjátok feleim szümtükkel: godolom az organikus citrom volt a casus belli :)

Fenchurch68 2019.06.03. 18:13:04

@Topy: Egyébként nem szoktam bánni, hogy elköltöztem Fótról, de ilyenkor mégis picit :) itt nálunk még 1200,- alatt nem láttam epret.

@nyisztor: Mi a probléma a koleszterinmentes ásványvízzel? :O Jobban meghökkennék a koleszterines ásványvízen.
Bár ha más takarítana utánam, én is képes lennék bármilyen baromságra, hiszen nincs tétje.

nyisztor 2019.06.03. 18:38:18

@látjátok feleim szümtükkel:
lehet, hogy keveset ittál.
Az ostoboságot idézőjellel beidéztem (tanultam Pali bácsi sanyarú sorsából). És pont az a baj, hogy nem látod. Mert az a gyanús, ha nem gyanús.
Ha bő zsírban pirítok - mindig bő zsírban pirítok - azt eszem meg, amit pirítok, nem a bő zsírt. A feleségem se egészségtelen, inkább halálos. De a guta fog tőle megütni, nem az általad helyesen diagnosztizált agyelhájasodás.
Ez utóbbit sikeresen kezelem szapora pálinkaivással. Az agyam mondjuk hízik, ahogy akar, de én nem veszem észre hogyan hülyülök csendesen.
A módszert neked is csak ajánlani tudom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.03. 19:52:30

@látjátok feleim szümtükkel: Igen, én látom mi itt a gond! Waka "organikus citromot" kapott, de amikor felvágta, feltűnt neki, hogy az mégiscsak kezelt valamivel, és ezért döntött a saját maga által eltett citromhéj mellett.
@nyisztor: pedig ezt az egész organikus és kezelt dolgot szamárságnak tartja (amúgy én is, mert valamitől csak meg kell döglenünk). Citrom ügyben tavasszal van olyan időszak, amikor lehet kezeletlen citromot kapni, de a "bio" nem garancia.
Azon vitatkozni, hogy a feleség helyettünk dolgozik, értelmetlen...
Ami nem tetszik, hogy ez a purparlé személyeskedésbe torkollik.
Ja, én megeszem a konfitáló zsírt is kenyéren:)

nyisztor 2019.06.03. 20:38:24

@Andrass9:
Asszem összekeverted a pirítást a konfitálásasal. Meg a (részemről legalább is) baráti csipkelődést a személyeskedéssel.
De sebaj! Jó étvágyat a konfitáló (nálunk pecsenye-) zsírhoz. Amit persze mi is beburkolunk.

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.03. 21:44:42

@nyisztor:

Nyugi, értelmeztem amit eddig írtál, néha egt is értek vele, de továbbra sem értem, hogy ezt miért Wakának címezted, hiszen nem tett semmit azért, hogy az ostobaságokat idézgetned kellene. Más ostobaságát ne rá toszogasd.

Egyébként egy felestől csak a kettő jobb, és valóban a megpirított húsnak más a végző zamata, mint a nem pirítottnak. De ezt mi itt már régen megtárgyaltuk két feles közt.

nyisztor 2019.06.03. 22:28:33

@látjátok feleim szümtükkel:

Waka · blogkocsma.blog.hu/ 2019.05.31. 22:19:47
....
@nyisztor: .... Én speciel azt olvastam VALAHOL, hogy a határértéket a határsértők állapítják meg.....

A pörkölésről úgy látszik, lemaradtam. De a felesről nem.

MadMary 2019.06.04. 19:27:41

@Fenchurch68: A Búza téren az apróbb szemű eper 650-700, a piaci aluljárónál a Príma Pék előtt egy fabódéban gyönyörű és igen finom eper kilója 750. Ez utóbbinál vásárolom a lekvárnakvalót és az ennivalót évek óta, egy Gyöngyös környéki családi farmról jön a gyümölcs. Érdemes reggel-délelőtt menni, mindig hosszú a sor, kora délutánra általában elfogy az eper - addig vannak nyitva, amíg tart az áru.

Fenchurch68 2019.06.04. 19:43:05

@MadMary: Hát talán holnap eljutunk a piacra, hetek óta tervezgetjük, de folyton meló van, én meg egyedül nem szívesen megyek, mert bevásárolok 15 kiló mindenfélét, és cipelhetem haza tömegközlekedve :) Megpróbálom rávenni a zembert, hogy ha megyünk, minél korábban menjünk. Itt a Kiliánban a két zöldségesnél ma 1190,- és 990,- volt, bár az legalább gyönyörű...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.04. 19:58:01

@MadMary: Isten hozott rég nem látott vendég! Jó téged újra látni mifelénk.

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.04. 20:20:35

@Fenchurch68:

Meg ne sértődj, de a banyatankot már régen kitalálták. Piacra, és bevásárolni menni azzal kell.

Topy 2019.06.04. 21:07:05

@Andrass9: van az a súly/mennyiség, ahol le van ...va a korosztály, meg a presztízs, meg minden! egyszerűen másképp nem mozgatható!
nem vagyok hülye, hogy pusztán presztízsből megszakadjak, vagy kétszer forduljak! :) jó az a bevásárlótaliga, na!

meg már egyébként sem ciki, olyan dizájnos taligák vanak, hogy csak lesek!
www.james-shop.com/

MadMary 2019.06.04. 21:51:41

@Andrass9: András, köszönöm a kedves idvezlést – igen sűrű hetek-hónapok vannak a hátam mögött, olvasni olvastam a kocsmatöltelékek mulatozását, hozzászólni nem volt erőm s időm. Sajnálom, hogy elmaradt a blogtalálkozó, de a szenvedésed történetét olvasván nem csodálkoztam… és most, ezen a furcsa esős tavaszvégen-nyárelőn kíváncsian várom, ki milyen kulináris kalandról számol be a kocsmapult mellett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.04. 22:18:59

@MadMary: Nos, pont ezért hiányoltalak! Kedves és barátságos hozzászólások igencsak hiányoznak (nekem).
Nagyon sajnálom, hoygy elmaradt a találkozó, de ez az én hibám. Illetve az egészségemé, de arra hiába fogom ...
Viszont igazad van, én is érdeklődéssel figyelem, mit tudok kihozni ebből az időjárásból ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.04. 22:22:23

@Topy: Lehetek őszinte???? Nekem NINCS banyatankom. Van szép nagy kosaram, amivel kimegyek a piacra, de azt nem huzigálom ... Ez nem ledorongolás - én így élek :)

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.04. 22:51:53

@Andrass9:

Ha jól sejtem Kató néninm is a te súlykategóriád.:D

Dikusz 2019.06.04. 23:20:28

@Topy: Nekem van egy kisebb méretű banyatankom, de nem kedvelem. Hogy őszinte legyek pünkt a dizájnja miatt vettem meg, mert olyan aranyos baglyos... :)))
Én inkább hátizsákba pakolom a cuccot, a baglyos tank meg pihen a sarokban.

kobold63 2019.06.05. 00:30:25

@Andrass9: A jó magyar kosárnak nincsen párja a piacoláshoz. Otthon csak azt használunk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.06.05. 09:16:05

@látjátok feleim szümtükkel: Szerintem minimum egy tizessel könnyebb, mint én vagyok :)

Kumari aki Nilüfer 2019.06.05. 11:50:19

@Dikusz: Baglyos banyatank?? na arra fáj a fogam..ja, lehet, hogy már nem, mert a flamingó az új bagoly:DDDDD (vágyom egy pofás banyatankra! Cipekedjen, akinek hat anyja..stb,...D

Kumari aki Nilüfer 2019.06.05. 11:52:01

@kobold63: Kiemelik a bukszát belőle..nem kényelmes a füle, ha kereszetben, ha hosszában van, az oldalamhoz verődik a kasita, plusz cipelni kell. De szépni szép:D

kobold63 2019.06.05. 13:29:03

@Kumari aki Nilüfer: A buksza a keresztbevetett kis táskában van és a kosarat nem én cipelem. A szatyrot sem. Most már.

Kumari aki Nilüfer 2019.06.05. 14:53:17

@kobold63: Sok táskával nem indulok sehova:) Nálunk sajnos a férjem sem cipelhet, csak ő a világért nem húzkodna banyatankot, ellentétben velem:DD

kobold63 2019.06.06. 10:05:23

@Waka: Megcsináltam az tálalásodat, több csavarral. Mivel a főtt bőrt nem szeretem(kocsonya, csülök pörkölt, köröm pörkölt), nem is főzök olyan ételt, csak olyat, amiben ropogósra süthetem.
Minden úgy ment, ahogy írtad. Csavarok: körbesütöttem az elején kb. 15 percig. Paprika kimaradt, nem volt. A végét is pirítással fejeztem be, újkrumplira téve, 1 óra alatt minden ropogott.
F.jól bepakolt, az uborkasalátát ő csinálta. Én a ropogósakat ettem csak le. A szokásos kézcsókolást is megkaptam, a bearanyozás helyett.

Dikusz 2019.06.06. 10:20:13

@Kumari aki Nilüfer: A baglyos jobban tetszik.:)
A baj csak az, hogy sikerült tönkretennem (ezt is). Nem is az volt a baj, hogy túl sok cucc volt benne, hanem amikor tavaly a szilvát hoztam haza benne, rossz helyen fogtam meg amikor kiborítottam, és "varrás mentén repedt".
Mivel a kisebbik méret, rövidebb a fogantyúja, nem túl kényelmes húzni.

Cipelni én sem cipelhetnék, ezért pakolok hátizsákba. Nekem úgy könnyebb, mind a két kezem szabad.

Kumari aki Nilüfer 2019.06.06. 10:43:15

@Dikusz: Baglyos, pillangós( megy a sálamhoz:D), macskás, Állatosból ezek. Én is hátizsákot húzgálom, ha ne a hivatalba megyek:) jót tesz az íróasztalnál görnyedő nyaki gerincemnek is.

Fenchurch68 2019.06.06. 12:51:42

Egy új világot nyitottatok meg előttem :D

Eszembe sem jutott eddig a banyatank, de remek ötlet! A villamos alacsony padlós, szóval még le-föl emelgetni se egy nagy cucc.
(Egyébként az 50 kilóm ellenére én bírnék cipelni nagyobb mennyiségeket is, csak az ember nem engedi.) Cikinek meg semmi sem ciki, ami praktikus :) De tényleg, hogy én milyen kis ostoba vagyok, hogy ez eddig fel sem merült bennem. (Mondjuk ha a közelebbi piacra megyek rollerrel, akkor nem tudom mellette még a tankot is huzigálni, de mittudomén, odafelé valahogy a hátamra kötöm, hazafelé meg összecsukom a rollert és megyek villamossal.)

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.06. 12:58:06

@Fenchurch68:

Felénk sok idő férfi jár banyatankkal a piacra, és egyik sem szégyelli.

A fiam mondta évekkel ezelőtt, hogy a németeknél diákok is járnak vele osokolába. Peresz a szemérmes magyarnak a húzgálós bőrönd nem szégyen, csak a kis taliga.

Fenchurch68 2019.06.06. 13:01:11

@látjátok feleim szümtükkel: Eszembe sem jutna szégyellni, egyszerűen csak valahogy ez egy vakfolt volt az egyébként praktikus agyamban. Mindjárt mondom is az uramnak, hogy menjünk, vegyünk egy cuki huzigálós furikot :D

látjátok feleim szümtükkel 2019.06.06. 13:52:56

@Fenchurch68:

Nem azt írtam, hogy te szégyelled, hanem általában úgy tapasztalom sokan inkább cipekednek.

Nekünk is van, általában kínaiba vesszük, igaz gyorsabban elromlik, de mivel olcsó, nem járunk rosszabbul, mint az ötször drágábbal.