Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (34) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (269) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (93) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (74) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (109) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (67) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (36) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (184) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Kelt fahéjas és kakaós csiga

2019.05.24. 07:00 Andrass9

Egyik szomszédasszonyunk* rendszeresen meglep minket egy tányérkával a frissen sült fahéjas csigájával, amit én nagyon szeretek. Most, hogy senki más nem sertepertél a konyhában, nekiálltam én is megsütni.

39.jpg

Elsõre a fahéjas csigát készítettem el, amúgy is vendéget vártam ebédre. Hamár így benne voltam, másnap megpróbáltam a kakaós változatot is. A kettõt most egyszerre posztolom, mert az eltérés nagyon kicsi.

A fahéjas csigánál nem készült sok fénykép, de a tészta ugyanaz, csak a töltelék és az élesztõ más:

  • 30 dkg fehér liszt vagy kenyérliszt (BL55 vagy BL80 vagy BL112)
  • 20 dkg félfogós vagy egyszer fogós lisz (BF55)
  • 4 dkg friss élesztõ (vagy szárított, ha már lusta voltam lemenni újabb adagért)
  • 10 dkg cukor
  • 8 dkg vaj a tésztába
  • 3,5 dl tej
  • 1 tk só
  • 8 dkg vaj a töltelékbe

A kakaóshoz:

  • 8 dkg porcukor
  • 4 ek jó kakaópor
  • 1 dl tej
  • 1 ek vaníliás cukor

A fahéjashoz:

  • 9 dkg cukor
  • 4 dkg õrölt fahéj

10.jpg

A liszteket a keverõtálba szitáltam. Hozzáadtam az élesztõt és a cukrot (a friss élesztõt pici tejben megfuttattam, úgy adtam hozzá). Még a sót is beleszórtam, majd robotgéppel összekevertem.

11.jpg 12.jpg 13.jpg

Ezután beleöntöttem a langyos tejet, kidagasztottam, majd a puha vajat is beledolgoztam. Könnyû, lágy kelttésztát készített a gép!

14.jpg 15.jpg 16.jpg

A fahéjas csigának kicsit keményebb lett a tésztája, de nem is baj, mert csak másnap akartam megsütni, hogy pont akkor készüljön el, amikor a vendég belép. Nincs annál csábítóbb vendégvárás, mint egy frissen kisült kelttészta illata! Ezért azután a keverõtálat a hûtõbe tettem éjszakára. A kakaós csigánál azonnal elkezdtem a kelesztést, különösen, hogy én még máig nem barátkoztam meg a szárított élesztõvel, nem tudom hogy viselkedik. Még sütés elõtt kimértem az egyes töltelékeket.

17.jpg 18.jpg

A hûtõben szépen bõ kétszeresére kelt a tészta, amit deszkán kb fél centi vastagra kinyújtottam. Elvileg téglalap alakúra kéne nyújtani, de olyat csináljon a cukrász - engem hagyjanak vele békében. A töltelékhez szükséges vajat felolvasztottam, majd ecsettel rákentem a tésztára, amit végül megszórtam a fahéjas cukorral. Hosszabbik oldaláról feltekertem.

19.jpg 20.jpg 22.jpg 21.jpg

Jöhet a nagy trükk, amit a napokban láttam Adrien Richardson ausztrál szakácstól: Hogyan igazgassuk bele a sütõpapírt a tepsibe. A módszer egyszerû, gyûrjük papírgalacsinná a lapot, majd simítsuk ki. Olyan formát is ki lehet vele bélelni, aminek egy szabályos éle sincs! Még egy picit meg is vajazom, akkor nem szívja be a nedvességet. Már csak 3-5 cm vastag szeleteket kell vágni (ki hogyan szereti) a tekercsből. Nálam azért ügyesebben helyezzétek el a tepsibe, hogy legalább egyformán nézzenek ki. A végén rászórtam a maradék fahéjas cukrot.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Mehetett is a hideg sütõbe 180C fokra 40 percre, ami alatt pont megsült. Míg a sütõ felmelegedett, a tészta éppen megfelelõen utókelt. A végén 5 percre felvettem maximumra a sütõt, hogy egy kis kéreg is legyen a tetején. (Talán picit túl is karamellizáltam?)

41.jpg 27.jpg

Ebbõl megettünk néhányat, majd vittem a szomszédoknak is. A fiamnak már csak ez az egy darab maradt - róla megfeledkeztem, hogy jön kagylót enni.

28.jpg

A kakaós változat kicsit eltért, ugyanis ebbe kakaót szórtam tölteléknek - váratlan fordulat, nem? Itt viszont a feltekert tésztát is megvajaztam, hogy kevésbé süljenek össze a csigák a tepsiben. Ezt is vagdostam kb 3 centisekre - az bevált ennél a tepsinél. SOHA ne vágd a tésztát a szilikon lapon késsel!!!

29.jpg 30.jpg 31.jpg 32.jpg

A már kipróbált gyûrt papíros módszerrel kibélelt tepsibe kerültek a karikáknak nem igazán nevezhetõ amorf szeletek, viszont volt bennük elegendõ töltelék. Most elõmelegített sütõbe tettem 180C fokra, mert a tészta még langyos volt a kelesztéstõl. 35 perc után vaníliacukros tejjel beecseteltem a tetejét, hogy szaftosabb legyen.

33.jpg 34.jpg 35.jpg 36.jpg

Nem szégyenkezem, csodás lett. Az illata pedig ...

37.jpg

Mivel este már nem eszem (pláne nem friss kelttésztát) gyorsan vittem át a szomszédunknak, még melegen (úgy is eléggé karcsúak mindhárman). SMS 3 perc múlva:

  • "Ez a legfinomabb kakaóscsiga, amit valaha ettünk. Köszönjük :) Kérem szépen a receptet!"
38.jpg 40.jpg

Azért persze van tanulság is bõven:

1, Ez a sütemény eszméletlenül finom frissen! Másnapra viszont megkeményedik.

2, A tejes ecsetelés jó indító ötlet, de inkább tejjel való locsolgatás kellene, hogy tényleg szaftosabb maradjon.

3, Az én izlésemnek lehetne kevesebb bennük a cukor.

4, Friss élesztõ és hûtõben éjszakáztatott tészta nagyságrendekkel jobb állagú, mint a szárazélesztõs.

5, Holnap végre buktát is sütök (utoljára mondjuk 45 éve sütöttem ...)

[*] Nekünk legalább három szomszédasszonyunk van ...

14 komment

Címkék: tej élesztő kakaó vaj cukor liszt fahéj vaníliás cukor rétesliszt

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9914841996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kobold63 2019.05.24. 13:25:45

Mióta nagyfiam elkerült itthonról, vagy 2O éve, nem csináltam buktát, az ő kedvence volt. Kicsiket készítettem, tepsibe tevés elött olvasztott vajba mártottam. De ez is, mint minden kelt tészta, csak frissen az igazi.

A csavart csigában a diósat, a darázsfészket sütötte Édesanyám. Én a fahéjasat nem szeretem, de a fiúknak kipróbálom a kakaósat.

Dikusz 2019.05.24. 13:51:17

@kobold63: Az nem baj, ha kisebbek, legalább könnyebb áthajítani ide.:) A kakaósat én is szeretem, a fahéjasat kevésbé.:)))

vörösbor(de)minőségi 2019.05.24. 19:33:09

hátha valakit érdekel,és mivel ez évben ez az első és egyben utolsó lehetőség -pilisszentiváni cimen mint ahogy a linkben is szerepel-holnap reggeltől.
ezek a palánták:
csakachili.hu/wp-content/uploads/2016/09/2019_pal%C3%A1nt%C3%A1k_CsakaChili.pdf

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.05.24. 22:31:24

Köszönök szépen!
Remélem, jobban vagy már, legalább is javulsz.
Az étel teljesen rendben van, akár jöhet is egy tepsivel.
De. A fél kiló liszthez 4 deka élesztő nekem igen soknak tűnik. Nagyanyáink - és magam is - egy kiló liszthez 5 deka élesztőt és egy kocka margarint irányoznak elő. A másik a tojás, ugyanannyi liszthez 2 tojás dukál. Így szoktuk. Persze, ez nem jelenti azt, hogy a te változatod nem jó. A tejes kenés helyett a locsolás bizony indokolt lenne.
Magam a darázsfészekkel kacérkodom egy ideje, talán valamikor összejön.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.05.25. 17:57:14

Nincs itt a gazda, az egerek meg csendben vannak.

Dikusz 2019.05.25. 19:19:20

@Waka: Én konkrétan betoltam egy Lidlis kakaós csigát, igaz csak egyet, meg egy kis ezt-azt. Egy kevéske színtelen gyümölcsinnivalót is...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.05.25. 20:47:32

@Dikusz: Ma délelőtt összedobtam egy kirántott (sic!) húst, csirkemell, karaj és csirke alsócomb felhasználásával. Mexikói zöldséges rizsa készült mellé, meg a kertből saláta, öntet nélkül. Délután lesarlóztam a gazt a gerillakert fel nem ásott részén, meg a bejáró úton (szép darab). Utána az Új kertben kémiaóra volt a hangyáknak, aztán megöntöztem a palántákat. Időközben lekaszálták az árokpartot, összegereblyéztem a füvet, behordtam, jó lesz majd mulcsnak. Pótoltam a kútból a vizet - legyen mindig tele az összes hordó. Hazafelé vettem két doboz Budveisert a kisboltban, töltöttem mellé egy kis birspálinkát és nyomtam némi zenét a szomszédok örömére. Most összepakoltam holnapra a Hegyre a szükséges dolgokat, készítettem három szendvicset (kettőkor jön haza a busz). Egy laza zuhany, könnyű vacsora, kis tévé, aztán húzom a lóbőrt.

Dikusz 2019.05.25. 21:14:29

@Waka: Az a rántott ilyen-olyan husi jó lehetett, e rizs is, a saláta viszont öntettel, vagy anélkül előbb esz meg engem, mint én őt.:)
Nekem körtepálesz van (nemsokára csak volt...) itthon.

kobold63 2019.05.25. 21:27:52

@Waka: Jó kis teljesítmény!

Kumari aki Nilüfer 2019.05.26. 16:12:03

Ezen a hétvégén nem főztem. Szegeden alkalmi helyeken ettünkOtt voltunk csütörtöktől szombatig), mondjuk a Hágiban, ami nem SZ a Hági, arégi patinás étterem elmúlt, ez sokkal inkább kocsmára hajaz, szóval ott egy mézes csípős csirkeszárny, jó volt, talán a kommersznél egy fokkal jopbb, mát említésre méltó semmi. Viszont ma, a Látóképi Csárdában ettünk, hajdúsági orjaleves, benne karajcsonttal,jó húsosan., és kétszemélyes haltál,rántott , töltve rántott és roston sülthalak, rizs, párolt zöldségek, sült krumpli, és pár szem hercegnő burgonya,citromos öntettel. Elégedett vagyok, a haltálból a maradék elég egy személynek vacsira. Kávéval, innivalóval együtt(desszertet nem bírtunk enni, mert igen bőséges volt az adag. ráadásul itthon vár minket egy fél Óznyelv..ami igen jó , baromi édes és cukros:DDD)) 11 ezer..szerintem korrekt.Aki arra jár, és szereti, ha nem fúziós az étel, ne hagyja ki..lehet, hogy nem M csillagos, de finom, bőséges, és a pincérek is nagyon figyelmesek, gyorsak, szóval néha beiktatjuk.És van kipróbálni való a hagyományos ételekből. (pacal-velőn át a birkapörköltig)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.05.26. 20:59:32

@Dikusz: Szeretem a mindenféle zöldeket, arról nem is beszélve, hogy milyen jótékony purgatív hatása van.
@kobold63: Csak így felsorolva tűnik soknak. Megfigyeltem egy ideje, hogy egy egészen minimális kerti tevékenységet is el lehet adni komoly munkaként. Pl.: Megkapáltam a paradicsomot, a paprikát, a céklát, a zellert, a petrezselymet, a sárgarépát, a hagymákat, a krumplit, a babot meg a borsót. Közben meg szépen végigkapáltam a kertet, szisztematikusan soronként, az egész megvolt bő egy óra alatt. Azért persze nem wellness.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.05.26. 21:01:19

@Kumari aki Nilüfer: Az utóbbi igen jól hangzik. A birkát kipróbálnám, az a gyengém.

trux77 2019.05.26. 21:15:56

@Waka: A birka az én gyengém is. Édesanyám nagyon finoman készíti, de az igazi kedvencem az ő általa főzött birkagulyás. Hát az valami mennyi étek :)
Műtét óta még nem ettem, de a szülinapomra beígérte a gulyást, remélem nem lesz gondom utána :)

András hogy vagy? Remélem már gyógyulsz ezerrel :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.27. 10:45:37

Többé-kevésbé felépültem, köszönöm a jókívánságokat!
Ma muszáj füvet nyírni, mert a kutya hasát csiklandozza és megint jön az eső ...