Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: @Cpt. Flint: "...remélem, hogy van, aki elgondolkozott a tanácsaimon, a posztoló meg valszleg időv... (2019.06.25. 14:09) Fűszeres marharagu
  • kobold63: @Kumari aki Nilüfer: A rizs sok egyéb finomságot elbír, a különböző zöldségek lazítják és más ízt ... (2019.06.25. 09:55) Gazdag krumplistészta
  • Andrass9: @kobold63: Na látod! Tudta Inyesmester, mit kell használni :) Valami PIROSAT ... (2019.06.20. 15:04) Repül a, repül a ...
  • Waka: @Andrass9: Tegnap délután 3,3 mm, azóta semmi. A föld még nem túl száraz, minden szépen nő, de jöh... (2019.06.18. 23:34) Árva krumpli, bébicékla
  • Andrass9: @kobold63: A füredi piacot mi is szeretjük, de mindig elmegyünk a Liliomkert piacra, Káptalantótib... (2019.06.18. 14:39) Tavaszi üde és édes zöldborsóleves

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (66) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (5) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (6) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (33) babérlevél (34) bableves (3) bacon (32) Balaton (2) balzsamecet (11) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (44) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (8) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (23) bőrősháj (2) bors (226) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (63) citromfű (12) citromhéj (27) citromlé (35) citromnád (11) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (47) csilipaprika (42) csilipaszta (24) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (18) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (6) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (27) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (111) cukorborsó (7) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (17) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (49) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (33) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (87) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (6) filé (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (346) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (34) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (60) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (71) gyömbér (97) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (261) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) homár (3) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (17) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (35) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (4) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (64) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (7) kápia (25) kapor (31) kapormag (7) káposzta (13) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (23) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (7) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (64) köménymag (11) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (20) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (130) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (5) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (8) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (16) lilahagyma (33) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (37) lime levél (6) liszt (88) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (5) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (71) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (45) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (12) olajbogyó (6) oldalas (31) olíva (2) oliva (17) olívabogyó (3) olivaolaj (100) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (43) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (7) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (115) paradicsomlé (23) paradicsompüré (25) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parmezán (28) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (121) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (34) pirítós (3) pirospaprika (63) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (29) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (11) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (35) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (35) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (58) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (43) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (41) salsa (3) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (128) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (19) (209) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (15) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (38) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (55) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (27) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (75) tejfel (50) tejföl (73) tejszín (77) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (178) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (26) túrógombóc (4) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (39) újkrumpli (13) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (188) Váncsa (2) vanília (22) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (12) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (14) vöröshagyma (103) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (20) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (47) zellergumó (31) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (35) zöldpaprika (64) zöldség (3) zsálya (36) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (5) zserbó (2) zsír (51) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (4) Címkefelhő

Már megint egy klasszikus: a paprikás krumpli

2019.05.21. 07:00 Andrass9

Nálunk krumplipaprikásnak hívják, de a kettő ugyanaz! Alap kritérium a készítésénél, hogy legyen öreg krumpli odahaza. Valamiért újkrumpliból egészen más az íze - tán, mert az sokkal vizesebb krumpli!

23.jpg

Namost már egy ideje azon filozofálok, hogy jó lenne főzni egyet. Különösen azóta, hogy kedvenc táncpartnerem olyan jóízűen ette egy éve! Még azt is megkérdezte, hogy szétnyomhatja-e villával, mert náluk otthon ... nem szokás.

Valami még hozzátartozik ehhez az ételhez: valamikor 2015 körül vettünk Békéscsabán a kolbászfesztiválon egy szár "Pokol Tüze" csípős valamit (nem kolbász, inkább szalámi). Amikor a barátnőnket ezzel etettük, a kolbász adta a csípősséget a paprikáshoz. Az egy enyhe kifejezés, hogy csípősséget ... összesen 6 mm vastag szeletet raktam bele és a csilin edződött szervezetem is alig bírt vele!!!!

Nos, most megismételtem:

  • 1 kg öreg krumpli (igen öreg - le kellett csírázni)
  • 2 nagy vereshagyma
  • 5 paprikacsuma
  • 1 fokagymagirizd
  • 4 dk húsos szalonna még abból az időből!
  • 3mm vastag szelet a csípősből (sajnos a maradékot nem lehetett elfogyasztani)
  • mindenféle békési és csabai kolbászok
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 ek pirospaprika (Farkas András féle)
  • 1 tányér uborkasaláta könnyítésnek

10.jpg

A szalonna szeleteket feldaraboltam olyan centis csíkokra. Ha így sütöm ki, akkor lesz ropogós és harapható darab is. A fokhagymát lereszeltem a Microplane fokhagymareszelőn, mert azt még nem próbáltam, amióta megvan. A kolbászokat apróra daraboltam, úgy nem viszik el az ételt a húsos irányba. A hagymát is apróra kockáztam, így lesz sűrű szaftja.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Hogy biztos legyek a sűrű szaftban, késes aprítóban is megvágtam a hagymát. Minden ellenkező véleménnyel ellentétben, nem lesz keserű!!! A szalonnát zsírjára futtattam, majd ment bele a hagyma is. Ezzel együtt beletettem a kolbászdarabokat és a paprikacsumákat is. Lefedve szépen megpárolódik mind, mint a mellékelt kép is mutatja.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Meghámoztam a krumplit, igyekezve, hogy a csírakezdeményeket is kivágjam belőle, majd beáztattam. A megpárolt hagymához adtam a paprikát és a reszelt fokhagymát. Ebbe belekevertem a krumplit. Megpirítottam kicsit a zsíron, majd felöntöttem, hogy ellepje a víz. Ezt addig főztem, míg a krumpli megpuhult.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Már csak tálalni kellett egy kis uborkasalátával.

24.jpg

Természetesen én is szétpasszírozom villával, mert úgy szeretem

25.jpg

Később egy kis virslivel felturbózva ettük, mert kell a fehérje is ...

26.jpg

Hogy a kanálkép se hiányozzon ...

27.jpg

Valahogy ezt az ételt nagyon sokszor meg tudom enni. Akár virsli nélkül is, csupán parányi kolbásszal. Manapság már elég drága étel :(

66 komment

Címkék: krumpli hagyma paprika uborka fokhagyma kolbász kömény paprikacsuma húsos szalonna

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3214822414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BOAR 2019.05.21. 08:05:01

Én rövidebb lével szeretem. Ma este lesz nálunk is, tegnap átadtam egy szál levákumozott tavalyi kolbászt az asszonynépnek, hogy ma paprikás krumpliban szeretném viszontlátni...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.21. 09:11:57

@BOAR: Amikor krumplis tésztához csinálom, az sokkal rövidebb lével készül, de szeretjük villával szétnyomni a krumplit a lében :)
Viszont megnyugtattál, hogy nem csinálok butaságot a saját füstölt áru vákuumozásával! Idén először csináltam, és nem száradtak ki!

látjátok feleim szümtükkel 2019.05.21. 09:36:30

Mondjuk amikor a krumplit a lábosba tetszem, egy kicsit meg is sózom.

Egyébként az öreg krumpli kicsit már édeskés, ez pedig olyan egyedi zamatot ad az ételnek, amit más állapotában nem tud produkálni. Én az öreg krumplit sütve is pont ezért szeretem.
A hosszú lére főzött paprikás krumlinak, vagy krumplipaprikásnak pedig a lényege a levébe mártogatott kenyér. Annál finomabb nincs.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.21. 09:58:34

@látjátok feleim szümtükkel: Könnyű annak, akinek az alakja ezt megengedi :) Próbálnék én még kenyeret is enni a krumplihoz - egyenesen elgurulnék ...

Kumari aki Nilüfer 2019.05.21. 10:43:06

@Andrass9: Én megpróbáltam.Gurulok:DDDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.21. 10:44:49

@Kumari aki Nilüfer: Én fogyasztom magam. Már 14 kiló lement bő egy év alatt. Még 7 kiló a cél: talán jövőre elérem :)

Kumari aki Nilüfer 2019.05.21. 10:49:25

@Andrass9: én is szoktam ilyeneket, Csak aztán visszalopakodik..most éppen a tetején vagyok, de majd mostantól....muszáj lesz, kicsit a cukrom is magasabb megint,gyakran van 7 fölött.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.21. 11:04:34

@Kumari aki Nilüfer: Én még nem jojózom, az infarktus után híztam el ilyen pimaszul (abbahagytam a dohányzást). A cukrom is meglódult, de szerencsére kordában tudom tartani Merckforminnal, nem megy 5,2 fölé.

Kumari aki Nilüfer 2019.05.21. 11:12:29

@Andrass9: akkor most restellkedek..nekem ez 2x 1000 metformin mellett....de ez nem orvosi fórum:D

kobold63 2019.05.21. 11:57:29

@Kumari aki Nilüfer: Szerintem teljesen belefér a főzés, kertészkedés, kutya/macska szeretet, életstílus mellett a kűzködés a kilókkal a jobb egészségért is.

Apropó, mennyire elfogadott/használt a meggy-cseresznye fogyasztása köszvény kezelésére? Személyes tapasztalat?

látjátok feleim szümtükkel 2019.05.21. 16:18:04

@kobold63:

Régen azt mondták, hogy a meggy nagyon egészséges gyümölcs, a cseresznye meg hasmenést tud okozni mosatlanul. Én pedig sosem szerettem csak azt, amit leszedtem a fáról, és azonnal betoltam. Nem volt bajom tőle. Viszont az igaz, hogy a csesznyét nagyon szereti a monilia, és mivel nagy a víztartalma, emiatt könnyen kezd rothadni, főleg esős időben. De a cseresznyéről is olvastam már, hogy élettani hatása nagyon jó.

Egyébként a sok esőtől nagyon beindult a szomszéd kertjében a cseresznye érése. A madaraknak már ízlik.

Kumari aki Nilüfer 2019.05.21. 16:48:30

@kobold63: Nem tapasztaltam, hogy bármilyen irányban hatott volna. A cseresznye eléggé cukros, a meggy meg savanyú, úgyhogy amennyit eszem, az nem mennyiség:)

vörösbor(de)minőségi 2019.05.21. 18:22:07

gyerekkorban ettem először hosszúlére és tejfölösen de még nokedli is volt benne.nagy élmény volt,teljesen új ízek és a neve ugyanaz volt mint otthon:paprikáskrumpli. :))

egyik nagy kedvenc ma is,bár nem a soproni változata-az megmaradt élményként de lusta voltam elkésziteni akkor mikor igy is jó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.21. 19:15:22

@vörösbor(de)minőségi: Eltűnt vendég! Jössz hozzánk szombaton egy mini blogtalira?? Délután 2 után. Részletek a blogkocsma.blog.hu/2019/04/24/pulled_pork_223 poszton a kommentsor végefelé.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.05.21. 19:47:46

Köszönök szépen!
A paprikás krumpli jó dolog, bár magam másként készítem, ezt is falnám.
A sokféle kolbász okvetlen kell, de én kicsit lecsósan főzöm, és a paprikás ízt kihangsúlyozandó, házi édes és csípős paprikakrémmel gazdagítom. A virsli nem megvetendő összetevő, van, aki csak azzal tudja elképzelni.
Egyszer főztem augusztus végén újkrumpliból, nem volt olyan rossz, csak éppen a vendégsereg két részre szakadt, az egyik hosszú lével szerette volna, a másik inkább sűrűbben. Ott cirkuszoltak a bogrács mellett, én meg hárítottam a villámot. Ették, amilyen sikerült.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.05.21. 19:54:52

@Andrass9: Nekem a szombat jó. Valamikor délelőtt tudok odaérni, de kell valami hajlék, mert hazajönni csak másnap tudok. Rendeltem egy kis birspálinkát, az jó a főzéshez. Vigyek még valamit?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.21. 21:03:40

@Waka: Leginkább magadat hozd! A többit megoldjuk együtt valahogy. Szobák sokan vannak és üresek, így ne aggódj szállás miatt.
Tudod, hogy jutsz ide tömegközlekedéssel? Nekem akkor már főzni kell ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.05.21. 21:07:16

Déliből 61-es villany Hűvösvölgy, onnan 57-es busz

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.21. 23:15:30

@Waka: Korrekt: leszállni a Bölény utcánál kell! Jó a 257-es is ...

vörösbor(de)minőségi 2019.05.22. 09:23:56

@Andrass9: olvaslak én titeket ám...
(kivéve ha halas a poszt)
amit emlitettél méregerős kolbász-hmmmm.... az már már a mese kategoria lehet-de ez nem jelenti azt,hogy hihetetlen csak kicsit,egészen kicsit.:))

kobold63 2019.05.22. 10:31:31

@vörösbor(de)minőségi: Majdnem hihetetlen számomra is, hogy még mindig képes vagyok ha nem is méregerős, de piszok erős csabai kolbászt készíteni évente családomnak. A minőségi húsnak köszönve, idén a legjobbat. Téhát hihető a létezése.

kobold63 2019.05.22. 10:41:52

@Andrass9: Szakmai kérdés, véleményed? Itt nem létezik füstölt nyelv. Megint csak magamra számíthatok csak. Kicsit későn láttam hozzá a közel 2 kg marhanyelv megfüstölésének. Először csak fűszeres lében akartam megfőzni és hidegen fogyasztani, de meggoldoltam magam, a Bradly füstölőben pár napig füstölném. Persze ez már nem hideg füst, de talán tudom 3O-4O C körül tartani, ugyis főzöm utána.

2 napja tettem só és fűszerek közé. A 3dik napon sós-fűszeres pácba tenném, 1 napig ventillátorral szárítani, utána füstölni.
Más javallatod?
Akárki más is?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.22. 11:01:15

@vörösbor(de)minőségi: A békéscsabai kolbászfesztiválon vettem vagy 4 éve. Eddig bírta - most valami moly megtalálta :( Gondolhatod, hogy erős volt, ha 4 év alatt alig fogyott? Amúgy valami Pokol Tüze vastagkolbász volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.22. 11:12:21

@kobold63: A 30C-40C a legrosszabb választás, azon a bacik remekül dolgoznak. Szerintem a füstölést meleg (65C minimum) füstön végezd, úgy mindjárt meg is fő. A pácolás/szárítás jónak hangzik, bár 1 nap ventillátor kicsit sok már a mostani melegebb időben, kőkemény lesz.

kobold63 2019.05.22. 12:28:34

@Andrass9: A 3O-4O C-t kényszerből írtam, nem tudom, milyen idő lesz itt, jelenleg 18 C körül van. A Bradly-n eddig csak lazacot füstöltem, figyelni fogom, kösz a jó tanácsokat.

Kitiltott Vélemény 2019.05.22. 12:54:29

@Andrass9: Ami a csípős kolbászt illeti, embere válogatja, de igazán csípőssel még nem találkoztam.

A Bradley-nek a 30-40C a minimuma, hacsak nem használol hidegfüst adaptert. Nem lesz semmi baja a marha nyelvnek se, ha előtte sóban és sós pácban ázott, és az elején megy rá 3-4 óra füst. Ezzel gyakorlatilag kiirtottad a bacilusokat.
DE az a pár nap füst kissé drágának tűnik, hacsak nem tudsz valami olcsó pogácsaforrást a Bradley etetésére... Ne tartsd magadban a forrást, osszad meg izibe...

JA és még egy tipp, ha ilyen alacsony hőmérsékleten küldöd azt a nyelvet, akkor tegyél mellé a legolcsóbban beszerezhető legótvarabb tömeggyártott trappista sajtból, és hanyatt fogsz esni a változástól!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.22. 13:02:56

@Kitiltott Vélemény: Nem használok Bradley-t, de az amazon.ca-n van 48 pogácsa 20CDN, 120 pogácsa 34CDN-ért.
A nyelvet ti eszitek. Én nem merném 40C-n füstölni...
A trappistát nem kell bemutatnod, azt 2-4 kg-os adagokban füstölöm, olyan sikere van. Ráadásul még 20C-ben is lehet füstölni a labirintusommak, az minimális hőt generál csak. De azért köszönöm a tanácsot, nem tudhattad, hogy használom.

Kitiltott Vélemény 2019.05.22. 13:05:55

A paprikás krumpliból pedig próbáljátok ki ezt a verziót:
- szalonna kisüt, kivesz, félretesz
- kolbászkarikák kisüt, kivesz, félretesz
- hagyma dinsztel/pirít (ízlés szerinti színre, én az aranybarnát szeretem)
- apróra vágott zöldpaprika bele
- fokhagyma bele
- majoránna és őrölt bors és őrölt kömény bele
- pirospaprika bele (ne égjen meg, de oldódjon ki a színe a zsírban)
- paradicsom vagy paradicsompüré bele
- krumpli bele
- jól átforgat és felönt vízzel
- megfőz

- tálaláskor a félretett sült szalonna és sült kolbászkarikák a tetejére

:-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.22. 13:06:22

@Kitiltott Vélemény: Oopss, azt hittem koboldnak válaszolok :) Az amazon.de-t is van 19 euroért szállításért. Még mindig olcsóbb, mint idehaza.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.22. 13:07:59

@Kitiltott Vélemény: Köszi, így is szoktam készíteni (mint legutóbb a gránátos kockámat is).

Kitiltott Vélemény 2019.05.22. 13:14:21

@Andrass9: bocs a Bradleyt nem neked szántam, csak elfeledtem Kobold63-nak kattintani a hozzászólására...

A 120 pogácsa 7000-ért kicsit húzós, főleg ha a pár nap füstre el is megy.... mostanában gondolkodtam el tömör korongon (alma, körte, bükk...) olcsón előállítható :-), csak nem tudom, hogy azzal működik-e...

közíró MAXVAL bircaman · bircahang.org 2019.05.22. 13:18:39

Igazi antiliberális étel.

Készítek is hétvégre, ünneplendő a populista előretörést a választáson.

Kitiltott Vélemény 2019.05.22. 13:20:11

@közíró MAXVAL bircaman: Már a kajás blogon is? Te télleg idióta vagy :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.22. 13:22:34

@Kitiltott Vélemény: Nem nagyon tudok véleményt nyilvánítani. A korongok eredetileg is fűrészporból lettek összepréselve. Nekem a 20 perc/korong nagyon rövid időnek tűnik, de nem tudom mekkorák a jószágok.
Én hidegfüstölő labirintust használok ilyesmihez. Van három méretem is, ahol a legnagyobb kb 1 liter fűrészport használ el 48 óra alatt. A kicsi is tíz órát megy 10 dkg fűrészporral, ami 1000 Ft, ha az alábbi cégtől veszed.
www.bbq-expedition.hu/hidegfustolok
Én persze nagyban űzöm, így másutt veszek fűrészport, sokkal olcsóbban.

kobold63 2019.05.22. 13:34:43

@Kitiltott Vélemény: Mivel nekem szántad a Bradleyt, beleszólok. Használom hővel és hő nélkül is a lazac füstölésre, attól függően, hogy lox-ot készítek vagy jól füstölt lazacot. Variálom a pogácsát a forgáccsal és a fűrészporral is, ahogy éppen jobban beválik. Valószínüleg megpakolom a füstölőt lazaccal is, ne csak a nyelvre pazaroljam a füstöt. Az itteni hőmérséklettől is függ, éjjel is tudom csinálni, ha úgy adódik.

Nem sok baci éli túl a sóban, aztán a sós pácban állást és a szárítást. Füstölés után azonnal főzést.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.22. 13:40:49

@Kitiltott Vélemény: 15 kiló bukkfa füstölőpor most éppen 3548Ft+ÁFA mondjuk innen:
www.agroinform.hu/aprohirdetes_adatlap/termeny/faaru/bukkfa-fureszpor-fustuleshez-zsakos-kiszereles/h_6828546
Ehhez már csak egy korongprést kell csinálnod, és mehet is a Bradley :)

Kitiltott Vélemény 2019.05.22. 13:40:55

@Andrass9: ja, a solventék olcsóbban adják a bükk aprítékot, sokkal olcsóbban :-)
A 20perc/korong még csak-csak megéri, 4-8 órás üzemre is , főleg ha BBQ üzemben használod a Bradley-t, mert akkor csak a sütési idő kb 1/3-ban kell csak a füst (ha nem a tartósítás, hanem az ízesítés a cél)

pl.: egy egész tarja BBQ sütéséhez kell kb 8-10 óra 110C fokos meleg, de füst csak az első 3 órában kell, utána már csak pazarlás...

Newkem is tervben van komolyabb füstölés Bradley-vel, csak kellene valami reális árú füst alapanyag....
lehet, hogy a vége az lesz, hogy az aljába keül egy olyan labirintus, amit te is használsz, de az olyan snassz :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.22. 13:42:39

@kobold63: Ha füstölés után azonnal meg is főzöd (vagyis nem eszed nyersen - bár az úgy is nagyon finom), akkor nem kell nagyon meleg füst :)

Kitiltott Vélemény 2019.05.22. 13:48:02

@kobold63: Ha azonnal főzöd, akkor inkább adjad neki közel a maxot (asszem 280F a vége, az kb 140C) 10-12 óra elég kell hogy legyen, puha lesz mint a vaj :-) a végén az uccsó 4 órát töltheti becsomagolva zsírpapírban, vagy fóliában füst nélkül is

Gondolom a bacis megjegyzést Andrass9-nek szántad :-)

@Andrass9: hát a fene tudja, ehhez nem értek, mitől maradnak egybe azok a korongok?

kobold63 2019.05.22. 13:48:43

@Andrass9: Legszivesebben hideg füsttel csinálnám, de hát most már arrefelé is jobb, melegebb idők járnak.

kobold63 2019.05.22. 14:02:32

@Andrass9: Ha lazacot is füstölök, akkor mindenképen meleg füst kell. Holnap eldöntöm, még van 3 szép családi fogás sockeye a fagyasztóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.22. 14:05:46

@Kitiltott Vélemény: A fában van kevéske gyanta. Amikor nagy nyomást helyezel a fűrészporra, az felmelegszik, megolvasztja azt a kis gyantát és ez összeragasztja pont annyira, hogy korong maradjon. A nyomást nem tudom fejből, de egy hidraulikus gépkocsiemelő biztos eleget tud produkálni :)

kobold63 2019.05.22. 14:11:17

@Kitiltott Vélemény: A lazacot nem viszem 8O C fölé (mi metric vagyunk), így a nyelv is ennyit kap max.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.22. 14:13:13

@kobold63: Az finom lesz úgy :)
Itt zuhog az eső, főzni sincs kedvem. El is megyek étterembe ebédelni ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.22. 15:59:01

@Andrass9: Bár ne tettem volna. Egy csésze pontyhalászlénak nevezett halfőzeléket kaptam, másodiknak pedig vadas marhapofát valami krumplikrokettel. A hús hús része finom volt, de jött vele egy tenyérnyi valami, amit a kés se vágott el, meg egy tenyérnyi mócsing. Ez el is ment volna, de a vadasmártásba beleborították a cukortartót és még citrom helyett is narancsot adtak. Az egyetlen jó az egy üveg szódavíz volt :(((
Ebbe az étterembe én évek óta nem járok, de a feleségem most nagyon lelkesedett érte, ezért kipróbáltam. Valószínűleg utoljára...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.05.22. 16:43:13

@Andrass9: Itt is szakad a rosebb egye meg, pedig kapálni akartam ma. Helyette lemegyek a boltba és főzök holnapra egy jó körített tehéntúrót.

vörösbor(de)minőségi 2019.05.22. 20:11:05

@Andrass9: azt hiszem-ismerem.ha a külseje olyan rücskösre van csomagolva,jópofa nem sima felület.fagyasztóban a moly nem találta volna meg:))

vörösbor(de)minőségi 2019.05.22. 20:17:41

@kobold63: persze persze,nyilván igy van én meg csak irigykedem és hitetlenkedem,mert nehezen tudom elképzelni,hogy hova a bánatba fér el a többi cucc-úgy mint hús és egyéb kellékek-ha az erőspapresz ennyi benne:))
de én rendhagyóan kedvelem az erőset,mert mig a család tagjai egy de inkább fél habanerot tesz egy jó nagy adag huslevesbe,akármilyenlevesbe? addig én 5db habaneroval érzem magam jól és szeretem a társaságukat.
nem azok közé tartozom akik csuklásig és ájulásig versenyeznek-sőt ez a netto alázása az erősnek,én csak igazán nagyon élvezem ha a kapszaicin molesztál :DD

Dikusz 2019.05.22. 21:01:51

@Waka: Ebből azt gondolom, hogy eleged van belőle, ennyit nem kértetek így hirtelen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.22. 22:07:40

@Waka: 138mm májusban:((( Lehet, hogy aranyat ér, de már a föld se issza be, csicseg a fű alatt a víz!

kobold63 2019.05.23. 02:44:32

@Andrass9: Teljesen más földrajzi fekvés, adottság, tudom, ahol élünk. Hegyoldal, ahonnan lemegy a víz a sziklás és agyagos talajról, nem medence, mint Magyarország.
Csak megemlítem, mivel direkt rákerestem, én is megdöbbentem. Ez kimondottan az én otthonom micróklimája.

2018. május 598 mm eső
június 6O6 mm eső

2O17. legtöbb/hó 4OO mm eső

2O16. legtöbb/hó 4OO mm eső alatt

2O15. és elötte 2OO mm eső alatt a havi legmagasabb

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.23. 08:13:24

@kobold63: Hát az nem egy szaharai száraz vidék!!!! Nálunk az éves eső van 700 mm körül...

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2019.05.23. 08:32:07

kivalo !! en virsli nelkul tejfolel kajazom :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.23. 13:51:39

@THEHUNGARIANMINGLE: Én meg el se tudnám képzelni tejfellel, bár azt is imádom. Hiába: mindenki másképp csinálja ...

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2019.05.23. 13:56:00

@Andrass9: igaz igaz lecso es tejfol ..micsoda kombo :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.23. 13:58:32

@THEHUNGARIANMINGLE: Ne ijesztegess :) Olyat sem eszem/ettem idáig, pedig jónéhány évet megéltem ...
Viszont az a véleményem, hogyha izlik, akkor meg kell enni, függetlenül mások véleményétől!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.05.23. 21:43:36

@Dikusz: Igazából ez csak olyan dohogás. Nálam még nem esett olyan sok eső, hogy komoly gondot okozna. Persze akadályoz pár dologban, megnehezíti a kerti munkát, sáros cipőben megyek haza, letaposom, aztán nagy nehezen lazítom fel a földet, de ezzel együtt még tűréshatáron belül van. Eddig.
@THEHUNGARIANMINGLE: Az bizony príma összeállítás, nálam működik.

kobold63 2019.05.25. 12:33:53

@Andrass9: @Kitiltott Vélemény: Megtörtént a füstölés, símán ment.
A lazacot csak a füst kihasználás miatt tettem be, de próbálkoztam másként csinálni, mint a szokottat. Tovább füstöltem, fűszeresre csináltam.
1 óra 3O-5O C, 2 óra 8O C, 3 óra 3O C.
A sajt, amit betettem, trappistánál kicsit puhább, jó lett.
A nyelv meózása a hétvégére marad, biztató füstréteget kapott.

Dikusz 2019.05.25. 17:43:29

@Waka: Gondoltam én azt, mert ha nincs is kertem, járok annyit az országban, mondják vidéken élő barátok, hogy igencsak szomjazott a föld.
Ma viszont -legalábbis errefelé- ideális kertészkedési idő van, azt hiszem..)

Dikusz 2019.05.25. 17:44:47

@kobold63: Azt én is meóznám (mármint a lazacot, és a nyelvet) szívesen.:)))

vörösbor(de)minőségi 2019.05.28. 10:20:38

@kobold63: ez inkább egy tréfás hitetlenkedés volt mint kritika,vagy cáfolat.
kéretik igy érteni :))

a jó kolbásznak párja nincs,ha meg saját készitésű? akkor pláne szuper mert azt is tudod mi van benne.

kobold63 2019.05.28. 11:52:07

@vörösbor(de)minőségi: Igy igaz. Ha meg nem jó, akkor tudod, kit kell szidni.
Különben mi nem habanerósak vagyunk, csak halapenósak. Nekem még az erős almaparika is OK. Abból teszek el lecsót is.