Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @old forester: A szomszédasszony főzi gerslivel, én csak a sóletbe teszem. Nem rossz űgy sem, bár ... (2019.11.19. 00:51) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • jegeskaveee.: @kobold63: Apukám igen szerette a sajtlevest. Én egy nagyon egyszerű változatát csináltam neki. Va... (2019.11.18. 06:33) Lecsós csirkemáj
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta
  • látjátok feleim szümtükkel: vörösbor(de)minőségi: Hehehe. Nem is rossz ötlet. Kéne egy kis csili? Nyomjuk meg a gombot, de c... (2019.11.13. 10:38) Sült paradicsomok - üvegbe zárt nyár

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (20) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (365) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (36) kacsazsir (3) kacsazuza (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Az év első frissen szedett spenótja

2019.05.18. 07:00 Andrass9

A veteményben nagyra nőt az az egy sor spenót, amit március közepén vetettem - hála a gyakori locsolgatásnak (meg a trágyázott földnek). Vacilláltam, hogy mi legyen belőle: egy teljes kiló harsogóan zöld, zsenge levelek. Természetesen a szokás hatalma győzött, már igencsak kivántam a főzeléket.

25.jpg

Persze sokféle főzeléket lehet belőle készíteni, így most egy kicsit másfélét kevertem, mint általában. Ehhez segítséget nyújtott a medvehagymaszezon is.

A sok eső villámgyorsan felhúzta a spenótot. Mentem is szüretelni a kertbe. Hamár első, akkor felhúztam egy vastagszárú új fokhagymát is, meg volt még kevéske medvehagyma is a kapunál. Ezután összeszedtem a többi hozzávalót is:

  • 1 kg friss spenótlevél szárastól
  • 1 kis csokor medvehagyma
  • 1 új fokhagyma (még nem fejesedett be)
  • 6 girizd tavalyi fokhagyma
  • 6 dkg vaj
  • 8 dl teljes tej
  • kis darabka szerecsendió
  • 10 dkg házi zsemlemorzsa
  • 1 tk liszt
  • szines bors

10.jpg

A medvehagymalevelet és az új fokhagymát felaprítottam, amit a nagylábasban hevített vajra szórtam. A fokhagymagirizdeken kipróbáltam a Microplane fokhagyma szeletelő és reszelő kézi készüléket. Szeleteléshez jó, mert papírvékonyra vágja a girizdeket. Reszelni a citrushéj reszelő jobb. A fokhagymát is beledobtam a forró vajba, ahol folyamatosan kavargattam, hogy meg ne égjenek.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Közben a spenótot sok-sok vízben átmostam, mert az eső felverte rá a földet. A megpirult fokhagymákat egy kanálka liszttel megszórtam, mert szeretek egy pici rántásízt a spenóthoz. Még egy kis vajjal elsimítottam a rántást. Végül belepakoltam a nagyobb darabokra vágott spenótleveleket dinsztelni.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A spenót persze levet eresztett, de ez jó, mert így az összes íz benne maradt. Felöntöttem a tejjel és felforraltam. Tekertem bele 25 tekerésnyi borsot, mert borsosan szeretem, valamint sóztam és a szerecsendió darabkákat is belereszeltem. Amikor a rántás már eltűnt a főzelékben, hozzáadtam a prézlit és botmixerrel KICSIT pürésítettem. Valahogy mostanában jobban szeretem, ha a leveleket lehet benne harapni.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Nekem nagyon kell hozzá legalább egy tükörtojás, nem tudom miért. Elővettem hát a fűszerpirító mikro teflon lábaskámat, amit pont egy tojásra méreteztek. Ebbe egy késhegynyi vajat tettem, bár még jó állapotban van, és nem sül bele a tojás. Két szemet is varázsoltam a sárgájába ...

23.jpg 24.jpg

Már csak teríteni kellett, és ehettem is a csodás főzeléket. A tojást belekanalaztam, úgy ettem.

26.jpg

Az én izlésemnek tökéletes lett (meg elegendő is három napra többszöri étkezésre). Feleségem kicsit reklamált, hogy túl sűrű. Ebben ugyan egyetértettem vele, de így legalább nekem jutott majd az egész fazéknyi :)

27.jpg

Érdemes késő ősszel vagy kora tavasszal elvetni egy sort belőle: meghálálja! Persze csak, ha van kerted hozzá, vagy egy 80 centis balkonládád az erkélyen. Az utóbbiban elfér két sor, és másfél hónap múltán szüretelhető. Nagyon gyorsan csírázik és át is telel például a Matador fajta.

28 komment

Címkék: spenót tej fokhagyma medvehagyma bors vaj liszt zsemlemorzsa szerecsendió prézli

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr10014819614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2019.05.18. 08:37:56

Egy kiló spenót elég három napra úgy, hogy a feleséged is eszik belőle? Madárétkűek vagytok!:)))

Dikusz 2019.05.18. 11:55:16

@Andrass9: Én is csak egyszer ettem volna belőle...
Addig, ameddig el nem fogy.:)

látjátok feleim szümtükkel 2019.05.18. 12:10:28

@Dikusz:

Csatlakozok, egyszer elég enni belőle.:D

Sajnos az enyém még nagyn picurka, de az esők előtt vetettem, nehezen kelt a szárazság miatt, és csak az esők alatt kezdett nőni. No de ami késik, az nem múlik.

Kumari aki Nilüfer 2019.05.18. 13:03:50

Mint a másik helyen írtam, volt fagyasztott rostos spenót a fagyasztóban:))))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.18. 18:16:32

@Kumari aki Nilüfer: Nekem, ha sok terem, szintén lesz a fagyasztóban :)))

látjátok feleim szümtükkel 2019.05.18. 21:01:58

Nekem meg párolt spárgám lesz a frigóban, mert ma két multinál is olcsóbb lett, 500 ft egy csomag, lidike még holnap is ennyiért adja. Rádásul a kedvenc termelőtől van, ezek nem homokosak, alig kell mosni. Nagyon szép zsenge.

Lehet, hogy kitalálok valami új spárgás ételt, és csinálok egy vendég posztot.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.05.18. 21:38:59

Köszönök szépen!
A harapható spenót az igazi, Ami a fokhagymát illeti, kell bizony a medvehagyma mellé. Magam is jártam már úgy, hogy magában nem adott elég határozott ízt a fogásnak. Csalán volt, ha jól emlékszem: blogkocsma.blog.hu/2016/04/06/csalanfozelek
Amúgy a felhevített vajat elég látványos lehetett szórni, remélem, nem fröcsögött szét. Talán az a citrushéj reszelő sem égett meg, amit beledobtál a forró vajba. Bár a mixer biztos sivalkodott.
Csak a kekeckedés kedvéért. :)
Múlt héten fagyasztottam le a holland spenót, 7 40 dekás adag lett. Imitt-amott még akad pár tő, majd lecsipkedem, mikor már jobban rá lehet menni a földre, abból is lesz valami gyors fogás.

kobold63 2019.05.19. 02:35:02

@látjátok feleim szümtükkel: Kedvencem a spárga, a fehér! Errefelé csak a zöld kapható, de az állandóan, nincs is meg a "szezon" illúziója. Valahonnan a világból mindig kerül. A kényelmes emberek ízlése miatt, akik nem akarják hámozni, meg talán a kevésbé kesernyés íze miatt a zöld terjedt el. Pedig ez fel nem ér a fehérhez. Emlékezetem szerint sokat ettünk gyerekkoromban is, a közeli kertészetből adódóan. Leves, vajban piritott zsemlekockával, a gyengébb része vajjal vagy tojásos tejföllel és piritott zsemlyemorzsával megsütve.

Ilyenkor azért a zöld olcsóbb, és zsengébb, ezt a legjobb micrózni. Nedves papirtörölközőre kell fektetni, felcsavarni, 8-1O perc elég. Ha nem kell a leve levesnek, ez a legegyszerűbb mód.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.19. 09:49:39

@Waka: Jogos :)
Viszont most kaptunk ismét 4mm esőt, nem kell locsolnom odakinn!

Dikusz 2019.05.19. 15:44:52

Itt ma mindenki kertészkedik? :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.19. 17:04:43

@Dikusz: Ilyen szép időben vétek lenne benn kuksolni a lakásban!

látjátok feleim szümtükkel 2019.05.19. 17:27:14

@Andrass9:

Hála az istennek azt sem kell énekelni, hogy add már uram az esőt, mert most esik a mai második adag. Igaz, még a tegnap előtti sem száradt fel, de legalább jól nő a gaz.

Dikusz 2019.05.19. 18:03:45

@Andrass9: De hát én mit csináljak? Nem állhatok neki felásni a Városháza előtti parkot, be van kamerázva, és szemben van a rendőrség... .:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.19. 18:20:30

@Dikusz: Szerintem főzzél valam remeket és csinálj róla egy posztot :) Én ma kagylót főztem a fiammal...

Dikusz 2019.05.19. 19:03:28

@Andrass9: Előbb kellett volna írnod. Mint idényételt, halászlevet főztem.:)))
Na az megért volna egy misét, semmi szakszerű nem volt benne, de nem érzek különbséget a maximálisan szuperprofi módon elkészített halászlé, és az én halászlevem között de azért slágvortokban hasonlított hozzá.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.19. 20:00:05

@Dikusz: Máris nyitom az ablakot, meg ne edd az egészet!!!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.19. 20:04:45

Ami a Lidl hétvégi kagylóajánlatát illeti: az ára igencsak baráti volt, 1000Ft/kg. Az már csak idehaza derült ki, hogy ebbe beleszámít a kagylókban eldugott tengervíz is, ami a 3 kg-ból 8 dl volt. Nem baj, csak mondják meg! Jó tenger ízt adott az ételhez, csak kicsit sós lett. A másik gond viszont a kagyló húsok mérete: botrányosan pici kagylók rejtőzködtek a héjban! Nem beszélve arról, hogy megpucolva sem volt. Visszaemlékeztünk az Aldi hasonló akciójára, és össze sem lehet a kettőt vetni. Persze azért jót ettünk, lesz belőle poszt is...

Dikusz 2019.05.19. 20:38:24

@Andrass9: Én ugyan meg nem eszem, a fiamnak főztem.
Nemhiába a Halak jegyében született, a halételeket nagyon szereti. Négy-, ötéves korában is simán megevett egy doboz szardíniát/sprotnit reggelire. Ennek is örülni fog, nemsokára jön is, csak még nem tudja, hogy ezt kapja.

Nagyon szívesen küldök, tényleg nem lett rossz, bár az alapanyag csak kevés összetevőből állt: filézett ponty, hagyma, só, halászlésűrítmény, belsőség. Ebben a szent pillanatban jutott eszembe, hogy pirospaprikát elfelejtettem beletenni.:)))

látjátok feleim szümtükkel 2019.05.19. 21:27:42

@Dikusz:

Én tegnap pároltam halat, ami semmihez nem hasonlított, de csudásan ízes lett.
Az egészben fagyasztott hal oldalán karcolásokat ejtettem, jól besóztam, kicsit megszórtam vegetával is, majd egy teflon lábosba tettem. Alá öntöttem némi tokaji furmitot, és alacony hőmérsékleten, időnként megfordítva fedő alatt puhára pároltam. Közben a hal teljesen kiolvadt, és a bor, meg a só átjárta a húst. Több fűszerrel az élvezet fokozható.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.19. 21:32:20

@Dikusz: Jézus Anyám! Paprika nélkül????
Egye kánya, jöhet :) De mivel halról írtál, vacsorára betermeltem egy tőkehalmáj konzervet 2 szelet vajas kenyérre sóval és citrommal. Ez se volt rossz ...

Dikusz 2019.05.19. 23:43:01

@látjátok feleim szümtükkel: Csodás körítés, mondjuk nekem a legkevésbé pont a hal hiányzott volna ebből a finom ételből.:)))

Dikusz 2019.05.20. 00:25:06

@Andrass9: Nem hiányzott belőle, mert a sűrítményben van annyi, hogy pótolja. A tőkehalmáj konzervet én is egy az egyben beburkolom, citrom nélkül, fél szelet kenyérrel.:)))

látjátok feleim szümtükkel 2019.05.20. 06:24:49

@Andrass9:

Olyan tóból fogottt. A fene tudja, sosem szokam megkérdeni, hogy milyen fajta. Nem volt kövér.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.05.20. 20:59:44

Tegnap kis családi rendezvényen voltam, több kis család is ott volt, eléggé elfáradtam estére. Ma délelőtt az ünnepélyes ünnepségen ünnepeltem kicsit fáradtan.
@látjátok feleim szümtükkel: Tegnap reggelre príma zápor kerekedett, mára meg fél éjszaka esett, amit még dél tájban megfejelt egy kisebb zuhé. Nincs vele gond, csak éppen kihívás rámenni a földre, pedig néhol kellene.
Ma leszedtem az első pár szem epret, meg az első csiga-rágta példányokat is. Kapitális termés lesz, ha nem eszik le a csúszómászók.

látjátok feleim szümtükkel 2019.05.22. 08:14:53

@Waka:

Eddig 5-6 hajléktalan csigát, és két házasat találtam az udvaron. A tavaly őszi szárazság kitakaritott. Kabóca sincs, poloskát meg a lakásban találtam legutóbb, a kertben eddig egyet gyilkolásztam le.