Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Topy: @csevely: hatásvadász és részben hülyeség, ami vszeg már a "szakértő" újságíró hibája Mivel adóró... (2019.11.15. 13:30) Lecsós csirkemáj
  • Andrass9: @jegeskaveee.: Azért odafigyelek rád is ... (2019.11.14. 22:02) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta
  • látjátok feleim szümtükkel: vörösbor(de)minőségi: Hehehe. Nem is rossz ötlet. Kéne egy kis csili? Nyomjuk meg a gombot, de c... (2019.11.13. 10:38) Sült paradicsomok - üvegbe zárt nyár
  • Andrass9: @MadMary: Háááát... valami olyasmi :) (2019.11.05. 21:43) Napon szárított paradicsom

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazuza (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (110) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Szuvidált ragacsos sertés oldalas

2019.05.09. 07:00 Andrass9

Gyönyörű vastag oldalast adott a csodahüttő, volt vagy 1,3 kg is. A fiamék jönnek a hétvégére, megpróbálom rajtuk is a szuvidált változatát a BBQ oldalasnak.

36.jpg

Különben is tőlük kaptam egy kis zsebfüstölőt, amit szintén ki kell próbálni.

Először is összeszedtem egy száraz rubhoz szükséges fűszerkupacot a hús mellé.

  • 1,3 kg vastag oldalas
  • 1 ek pirospaprika (Farkas András féle)
  • 1 ek nádcukor (barnacukrot nem találtam itthon)
  • 1 ek só
  • 1 ek fokhagymapor
  • 1 ek morzsolt oregano
  • 1 ek koriandermag
  • 1 ek mustármag
  • 1 ek feketebors
  • 1 tk csilipehely

10.jpg

Kimértem a por állagú fűszereket tálkákba, a szemes fűszert pedig a fűszerpirító kis teflonba. Ez utóbbit feltettem kislángra, míg picit füstölni kezdett. Eszméletlen illat árasztotta el a lakást! Gyorsan beleborítottam a mozsárba, és alaposan összemorzsoltam. Ezután pedig beleöntöttem a két kistálka tartalmát is, amivel összekevertem. Ezzel elkészült a száraz rub (bedörzsölendő fűszer).

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Az oldalast kettévágtam és egy nagy ziplock zacsiba tettem, amibe bevezettem a mini füstölő csövecskéjét. Meggyújtottam a mokkáskanálnyi hickory dió fűrészport, és bekapcsoltam a füstgenerátor légpumpáját. Ez nagyon gyorsan elégett, viszont kitöltötte a zacskót a füsttel. Lezártam a zacskót és pihentettem, amíg kicsapódott a füst a húson. Hát nem egy normális füstölőben tartott hús lett belőle, de azért illata lett (meg egy kis színe is).

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A húsokat bedörzsöltem a fűszerkeverékkel jó vastagon, majd a szuvidáló zacskókban adtam még egy adag füstöt nekik. Pihentettem vagy 2 órát, majd lezártam a zacskókat (a vákuumozó kiszívta volna belőle a füstöt, ha azonnal lezárom).

19.jpg

Összeállítottam a szuvidáló fazekat a hőszigeteléssel és az Anova szuvidáló masinával. Ebbe belesűlyesztettem a két zacskózott oldalast. Beállítottam 73,9C-ra a masinát, letakartam egy másik szigetelő habbal és beállítottam 16 órára az applikációt a telefonon. Bőven volt időm egy jót aludni. Egy órával ebéd előtt lett kész.

20.jpg 21.jpg 22.jpg

A zacskókból kiöntöttem a szaftot egy tálkába és papírtörlővel leszárítgattam a húsokat.

23.jpg 24.jpg 25.jpg

Nekiláttam a ragacsos BBQ szósz készítésének, amihez elővettem az alapanyagokat:

  • 2 ek Worchestershire szósz
  • 2 ek kechup (csak a simát használtam végül)
  • 1 ek mustár
  • 1 ek A1 Bold szósz
  • 2 ek balzsamecet
  • 2 ek cukor
  • 2 ek hússzaft

26.jpg

Ezt belemértem egy jénai tálkába, és összekevertem egyenletesre.

27.jpg

Egy tepsit kibéleltem alufóliával, hogy akkor nem kell majd mosogatnom... Tetejére illesztettem egy krómozott vasrácsot, amire ráillesztettem a két húst. Ezeket ecsettel vastagon megkentem minden oldalán a BBQ szósszal. 20 percig sütöttem az előmelegített sütőben 150C-on, majd kivettem és ismét bekentem szósszal. További 40 perc alatt szép ragacsosra rászáradt a bevonat.

28.jpg 29.jpg 30.jpg 31.jpg

Ezalatt megfőtt a krumplipürének való is, aminek elkészítését passzoltam a fiamnak. Kivettem a húsokat egy nagy deszkára:

32.jpg

Kicsit pihentettem (15 percig), majd feldaraboltam a tálaláshoz.

33.jpg

A fiamnak nagyon tetszett, gyorsan mosolygósra varázsolta a tányérját.

34.jpg

Én viszont csak ettem és ettem és ettem ...

35.jpg

 

A füst illata sehol se volt, az utókezelés és a szósz eltakarta.

A hús omlós volt és szaftos. Csak a feleségem panaszkodott, hogy édes, de hát néha kell a gyerekekért is áldozatot hozni :)

20 komment

Címkék: tej krumpli mustár balzsamecet vaj cukor mustármag oregano ketchup oldalas pirospaprika nádcukor feketebors fokhagymapor koriandermag A1 csilipehely Farkas András Worchestershire A1 szósz

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9614611160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2019.05.09. 07:28:44

Én is mosolyognék egy ilyen ebédtől.:)))
Szeretem a mostanában kapható vastagabb oldalasokat, régebben nem lehetett ilyeneket kapni.
A mustármagról viszont nincsenek jó emlékeim.

látjátok feleim szümtükkel 2019.05.09. 08:53:39

@Dikusz:

Régebben nem exportálták a disznóhúst annyira, mint most, ezért is ment fel az ára. Ez azonban nem rossz, mert gyakran kapok akcióban szép húsokat, és a bőrös malac is olcsóbb időnként. Feltételezem, hogy nem minden alkatrész megy exportra, és a sok vágásból sok ilyen termék keletkezik, a kereslet meg nem nőtt meg. Eddig soha nem árultak fagyasztott sertévelőt, most azt is kaptam 700 forint/kg áron. Meg csudás húsos karajcsontot 190-ért.

Meg kilós vegyes bombát ( vargánya, kucsmagomba, csiperke ) és vargányát 3000-ért.

Érdemes kirándulásokat szervezni a multikhoz, csúcsidőn kívül.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.09. 10:28:00

@látjátok feleim szümtükkel: Most, hogy mondod a velőt, be kellene már fejeznem a velős palacsinta posztomat :) A madarasban nálunk mindig van friss velő. Régen a CBA-ban volt panírozott velő, finom volt és nem kellett a pucolással szenvedni. Azóta már CBA sincs ...

Dikusz 2019.05.09. 12:16:39

@Andrass9: Nincs a CBA helyett másik üzlet?
Errefelé a Lidli/Aldi vett át tőlük pár boltot. Ami az álcázott CBA-ból megmaradt a Fehérvári úton, az alighanem előbb-utóbb lehúzhatja a rolót, mert egy megállóval feljebb nyílt egy frankó Lidl.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.09. 12:43:07

@Dikusz: Nálunk a CBA Gurmandból Spar lett, a CBA Centből meg Lidl - mindkettő elég kicsi. Még egyikben se láttam mirelit rántottvelőt ...
Az új nagy Lidl-t még fel kell térképezni, mijük van!

Dikusz 2019.05.09. 14:37:18

@Andrass9: Nem hiszem, hogy velőt lehet kapni a Lidl-ben. Nincs tőkéhús pultjuk egyik üzletben sem.

De az újbudai boltjuknak nagy választéka van.
Ami meglepő ennél a láncnál, hogy a pár megállóval arrébb, a volt BHG mellett (talán tudod hol van) akartak nyitni szintén egy üzletet. Valószínű a többi lánc (Spar, Aldi) tiltakozására az önkormányzat nem adta meg a nyitási engedélyt. Pedig már teljesen be volt rendezve az üzlet, és a nyitási dátum is megvolt.

Topy 2019.05.09. 14:48:15

@Dikusz: volt rá kisérlet, hogy legyen tőkehús is náluk - épp a hozzánk közeli üzletükben -, de szerintem nem érte meg nekik, mert egy bő év után megszüntették

látjátok feleim szümtükkel 2019.05.09. 18:22:04

Itt a lidiben csomagolt hús van, sertés különféle részei, kocsonya csomag, baromfi alkatrészek, nyúl, néha bárány, marha. Igen szép és nagy választékkal.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.05.09. 20:33:39

Köszönök szépen!
Ez a zsebfüstölő számomra egészen új dolog, azt sem tudta, van ilyen. Azt gondoltam volna, a mozdonyban sütöd készre a húst. Mondjuk, így "panelbarátabb" a metódus, az is kísérletezhet vele, akinek nem áll rendelkezésre a megfelelő infrastruktúra.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.09. 20:55:41

@Waka: Én sem láttam előtte ilyet. 2 ceruzaelem hajt egy pici ventillátort, ami a meggyújtott kiskanálnyi fűrészpor füstjét juttatja be az étel mellé.

Dikusz 2019.05.09. 23:30:27

@Andrass9: Most láttam a fotón a minifüstölőt. Ezt tényleg zsebre lehet dugni, érdekes lenne látni, a valóságban.:)

Elnézést kérek ha ez idétlenségnek tűnik, de pár perce olvastam a fiam e-mailjét (Grúziában van), és még most is röhögök azon amit írt.
Még jó, hogy nem ittam kávét, amíg olvastam.:)))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.05.11. 21:46:17

Ma előkészítettem a palánták helyét. Tegnap leszedtem az összes spenót, (meg is főztem délelőtt) megszórtam a helyét NPK műtrágyával és bekapáltam. Megkapáltam a veteményt. Kémia órát is adtam, az összes cékla, mángolt, paszternák, de még a málna is nyüzsgött a tetvektől, tocsogósra permeteztem Mospilan-nal. Kel szépen a fejteni való bab is, kapott az is egy löketet, mielőtt rajta is megjelennek a bogarak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.12. 10:13:47

@Waka: Nálam a gyümölcsfák kaptak kémia órát, de még két nappal az esőzés előtt. Spenót megettem, cukorborsót felkaróztam. Csak 6 szem kelt ki :(
Kiültettem viszont az uborkapalántákat, mert már majdnem virágzanak idebenn. Kapott mászóhálót is ...
Újabb fűnyirás it megvolt.

látjátok feleim szümtükkel 2019.05.12. 17:14:51

@CID:

Legutóbb féláron vettem nyulat, kacsát.

látjátok feleim szümtükkel 2019.05.12. 17:16:04

@Andrass9:

A sok esőtől, meg az őszi trágyától nőtt két csudásan szép lila pereszke az egyik orgonabokor tövében.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.12. 17:50:24

@látjátok feleim szümtükkel: Köszönhetően a 100 gombaföld zsáknak, akkora gombák nőnek, hogy még! Csak nem győzöm leszedni a takaró fóliát róla ...

Kumari aki Nilüfer 2019.05.13. 08:58:28

@Andrass9: Honnan van a gombazsákod? apukámnak ezer éve fatönkje volt, beoltva laskával, de azt sem tudom, honnan szerezte

látjátok feleim szümtükkel 2019.05.13. 09:49:00

@Kumari aki Nilüfer:

Boltban lehet kapni boltott talajt, de lehet csak oltóanyagot is.

Az is célravezető, ha pl. kinyílt kalapú csiperkét vásárolsz, azt beáztatod, és a vizet kiöntöd egy olyan helyre, ami elég árnyékos, nedves, laza talajú.
Lehet beoltott zsákos laskát is vásárolni, netem nézhetsz utána.

Én laska mosóvízét szoktam egy nyári orgona tövére önteni, és minden évben legalább kétszer van rajta annyi gomba, hogy egy reggeli kitelik belőle. A téli fülőke a füge elszáradt tönkjein terem, a mosó víz ezért ugyan oda szokott kerülni, évek óta terem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.13. 10:42:32

@Kumari aki Nilüfer: Hogy újonan honnan szerzik, nem néztem. Én trágya és talajjavító tulajdonságai miatt veszem a már letermett zsákokat. 14000 Ft bő kétszáz zsák ára, ami csak szállítási költség, anyagára nincs. Ezt azután beleforgatom a földbe, ami lazítja és még pár évig terem is a bokrok alatt.