Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • jegeskaveee.: @Andrass9: Annak meg errefelé öhöm a neve.:))) (2019.11.22. 19:30) Ebéd: krémes gulyásleves, spenótpüré
  • jegeskaveee.: @kobold63: Nem feldobta, besűrítette.:))) A reszelt sajttal együtt, mert azt is a tej felforrása u... (2019.11.21. 07:57) Lecsós csirkemáj
  • Andrass9: @old forester: Örülök, hogy segíthettem! (2019.11.19. 23:10) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bőr (2) bor (20) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (244) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (20) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (366) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (45) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (74) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (271) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (37) kacsazsir (3) kacsazuza (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (24) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (67) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (134) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (11) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (10) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (95) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (7) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (130) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (69) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (135) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (235) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (40) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (78) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (34) zellerlevél (29) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Fasírtgolyócskák zöldborsófőzelékkel

2019.04.30. 07:00 Andrass9

Párszor már szerepelt a blogon, de most másképp készült mint eleddig bármikor. Hátha éppen ez a recept nyeri meg valamelyik olvasónk tetszését.

88.jpg

A fasírtgolyóknak van egy nagyon érdekes tulajdonsága: amikor sütöd, valahogy mindig eltűnik akár a fele is a papírtörölközőről ... Még nem sikerült az okot felderíteni.

Volt egy nagyobb adag darálthúsom, abból kért a feleségem fasírtgolyókat. Azt már 2012 óta tudjuk, hogy a fasírtgolyók kéz a kézben járnak a zöldborsófőzelékkel.

A golyócskákhoz:

  • 1/2 kg darált marhahús
  • 1/2 kg darált sertéshús
  • 5 karéj másnapos kenyér
  • 1-2 dl tej
  • 5 dkg szalonna (ha a hús száraz, lehet több is)
  • 1/2 fej vereshagyma
  • 2 sonkahagyma
  • 4 girizd fokhagyma
  • kis csokor petrezselyem
  • 2 tk pirospaprika (Farkas András féle)
  • 2 tk nem csípős csilipaprikakrém (Ancho volt kéznél)
  • 2 tk majoranna
  • 1 tk kakukkfü
  • 24 tekerés bors
  • 1 ek só

40.jpg

A kenyeret felvagdostam/tépkedtem falatnyi darabokra a késes aprítóba. Itt addig daráltam, amíg homogén kenyérmorzsát kaptam. Beleöntöttem kb 1 dl tejet, és alaposan kikevertem.

41.jpg 42.jpg 43.jpg 44.jpg

Felaprítottam a petrezselymet, megborsoztam, majorannáztam a beáztatott kenyeret. Rátettem a petrezselymet és megkoronáztam egy evőkanál sóval.

45.jpg 46.jpg 47.jpg 48.jpg

Összekockáztam a szalonnát, valamint a hagymákat. Ezt feltettem a gázra közepes lángra, mert ez a fajta szalonna szinte azonnal kiadja a zsírját, a hagymát is csak dinsztelni akartam. Lereszeltem a fokhagymákat és azt is beleszórtam a hagyma közé.

49.jpg 50.jpg 51.jpg 52.jpg

Kicsit hagytam kihülni a serpenyőt, majd az egészet rákanalaztam a kenyérpasztára. Ment bele a pirospaprika meg a csilipaprika is. Két tojás és rádarált bors követte. Fakanállal kikeverve egy elég híg pép lett belőle.

53.jpg 54.jpg 55.jpg 56.jpg

Na jó, adjuk hozzá a darálthúst, azután majd kiderül, mennyire lesz híg. Elbír ez még egy kanál csilipasztát is. Összekeverve kicsit hígnak tűnt, szórtam bele egy marék prézlit. Kóstolás után további só, kakukkfü és majoranna adag következett.

57.jpg 58.jpg 59.jpg 60.jpg

A keverékbe beledolgozott fűszerek jó illatot árasztottak, lehet is gömbölygetni a golyókat. Tenyeremet prézlibe mártom, ráteszek egy evőkanálnyi húst, majd a másik kezem is beprézlizve kis golyót gömbölygetek belőle,

62.jpg

amiket egy nagy deszkára sorakoztatok.

63.jpg

A teraszon 2 liter naprafogóolajat forrósítok 160C fokra, amibe kb 40 darab golyócskát teszek. Ettől persze rögtön lehül az olaj.

Sebaj, elég hamar visszamelegszik, ami alatt nagyjából át is sül a hús. Ekkor szűrőkanállal papírtörlőre kiszedegetem a golyókat. Ez nem elégett - ennek ilyennek kell lennie!

64.jpg 65.jpg 66.jpg 67.jpg

Össze is jött a sok golyócska. Amikor gömbölygettem, még 70 db volt, de itt valahogy megfogyatkozott...

68.jpg

Kezdhetem a főzeléket főzni, amihez elővettem a hozzávalókat:

  • 90 dkg mirelit zöldborsó
  • 1/2 liter teljes tej
  • 1 dl tejszín
  • 1 kis vereshagyma
  • 1 lilahagyma
  • 1 kis krumpli
  • 2 girizd fokhagyma
  • 1 ek cukor
  • 1 ek liszt
  • 5 dkg vaj
  • nagy csokor petrezselyemlevél
  • 3 szem kardamom
  • 5 tekerés bors
  • 1 tk só

70.jpg

Felkockázom a hagymát és lábasba teszem a vajjal pirulni. A lilahagymát és a fokhagymát is összevagdosom - mennek is a vereshagyma után a vajra.

71.jpg 72.jpg 73.jpg 74.jpg

Mivel nem sok liszttel akarom süríteni, ezért egy kis krumplit is felkockázok, ami követi a hagymákat a lábosba. Rászórom a sót és a cukrot, hátha kicsit karamellizálódik. A kardamom tokból kiszedem a magocskákat, két kanál között széttöröm és azt is rászórom. Minden esetre szép látványt nyújtanak.

75.jpg 76.jpg 77.jpg 78.jpg

Még vagy 10 percig párolom, pirítgatom, majd beleborítom a borsót.

79.jpg

Felveszem a lángot, és kevergetem. Az összevágott petrezselyemmel várhatnék még, de elfelejtettem, és belekevertem azt is. Utána ment a kanálnyi liszt, amit jól összekevertem a lé nélküli borsóval szépen bevonva a szemeket (stauboltam). Végül felöntöttem a tejjel.

81.jpg 82.jpg 83.jpg 84.jpg

Hát ez biz nem elég lének! Igy adódott, hogy tejszínnel pótoltam (meg egy kis vízzel).

85.jpg 86.jpg

Már csak tálalni kell.

87.jpg

A villaképek kedvelőinek (látszik, milyen szép selymes lett a leve a főzeléknek).

89.jpg

Másnap is ettem belőle, és itt lebukott a krumpli, ami nem lett szétcsapatva, mielőtt a borsót beletettem.

90.jpg

Nem volt gond, csak szokatlan krumplival találkozni a zöldborsófőzelékben.

45 komment

Címkék: tej kenyér krumpli hagyma tejszín fokhagyma bors vaj majoranna cukor zöldborsó szalonna lilahagyma liszt darálthús petrezselyem kardamom pirospaprika csilipaszta kakukkfü

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7714529284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Topy 2019.04.30. 09:41:28

"A villaképek kedvelőinek..." - hol itt a villa? Kanálkép! :D

drága jó nagymamám jutott az eszembe, na ő nem szórakozott ilyen apró golyócskákkal; férfiökölnyi fasírthúst meggömbölygetett, ellapította, hogy egyenletesen át tudjon sülni és kész!
mondjuk kinn a szőlőben praktikusabb volt, vastag karéj kenyér meg két ilyen fasírt és jóllakott az ember :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.30. 10:06:56

@Topy: Egészen más íze van a nagy fasírtnak, mint a pirinyónak. A kedvenc kifőzdémbe járok olyat enni, mert a szakács finomabbat csinál, mint én. Pedig már elárulta a receptjét is!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.30. 10:17:39

Jártunk a múlt héten Hévizen. A hotel nagyon jó volt, tiszta és jó helyen van. Az árára sem panaszkodunk: illetékekkel, parkolással reggelivel 2 éjszaka 40000-be került. Ráadásul van benne uszoda, szauna, sószoba, stb. (csak azt én nem használtam).
Szigligetre nem mentünk el a Paprika csárdába, de meglátogattuk (volna) Teri mama vendéglőjét, ha kedden nem lenne zárva :( Azért szerdán ott ebédeltünk. Nagyon jó konyha, jó árakkal!!! Kedden viszont a szomszédjában lévő Öreg Harang borozó és étterem helyet választottuk, amit szintén javasolok mindenkinek (a Zrinyi utca vége, kb 50 perc séta), akiknek nem gond a száraz humorú, de nagyon jópofa pincér. (Történet a fácséről: valaki kólát kért, mire a pincér: azt igyon otthon!) Az ételek fantasztikusak voltak.
Voltunk még Szentgyörgyön a Csillagvár étterem és pizzériában. Semmi különös, fish & chipszet ne egyetek benne, ha nem akartok egy hátast dobni a vastag kukoricakenyér tészta bundázástól ...
Jó a kávézó a keszthelyi móló végén.

kobold63 2019.04.30. 11:57:37

@Andrass9: Nagyon kedvemre való, bár én kesesebb kenyeret teszek bele. Carbs!
Bizony, főzeléket villával illik enni, legfeljebb adunk mellé kanalat is, hogy a végét is élvezhessük.

Két éve voltunk Hévizen, aztán megállapitottam, hogy 10 év orosz tanulás elég volt(az egyetemen is) orosz szavakat hallani, a világ másik végére mentem előlük, nem vagyok kiváncsi a sok felékszerezett barisnyára.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.30. 15:02:23

@kobold63: Egy kiló húshoz ennél kevesebb kenyér már svéd húsgombóc :)
Nekünk hasonló csalódás volt Karlovy Vary. Ott se hallasz mást, csak orosz nyelvet.
Én sokat jártam a Szojúzban és jól is éreztem ott magam. Legjobb élményeim Novoszibirszkhez kötődnek :) Feleségem meg orosz-angol szakon végzett, neki nem volt gond a ciril betű ...

Dikusz 2019.04.30. 21:15:09

@Andrass9: Örülök, hogy ízlett Teri mama vendéglőjében az ebéd.:)
Lehet tudni melyik szálloda volt?

Dikusz 2019.04.30. 21:19:10

@kobold63: Rengeteg orosz vett ingatlant Hévízen, és ha jól tévedek az egyik szálloda is orosz tulajdonban van. Ahogy Hajdúszoboszlón is. Nem lepődnék meg, ha a népszerű gyógyfürdőhelyeken is lennének hasonlók...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.30. 22:02:01

@Dikusz: Kifelejtettem a kommentből: ez az Ágnes Hotel Héviz agneshotel.hu/ . 3 csillagos. Sajnos bár nincs benne, de vittünk fel hideg italt a hűtőnkbe :)

kobold63 2019.05.01. 00:35:15

@Dikusz: A turizmus átka és áldása.

kobold63 2019.05.01. 00:38:02

@Andrass9: Olyan piszok jól néz ki ez az összeáll1tás, muszáj csinálnom. Ennyi kenyérrel.

Kumari aki Nilüfer 2019.05.01. 12:15:03

Zöldborsófőzelék..de rég volt! Lesz:) Itt tökfőzelék van kaporral, paradicsommal...meg rakott brokkoli(hús nélkül, rizs-sajt-tejföl -sajt), meg zöldségleves, meg - a szépembernek egy lefagyasztott káposztáspaszuly olvadt ki, én próbálom tartani a vega vonalat(hátha mégis jó lesz a köszvényemnek, bár egyelőre nem szignifikáns a változás), neki azért húsos étel is kell.
Nem azért de nemrég valami csodafinom bulgurt sikerült eszkábálni, paradicsommal, és egy lehelletnyi fahéjjal.

Kumari aki Nilüfer 2019.05.01. 12:19:11

@kobold63: Lehet, hogy villával illik enni, de kanállal célszerű:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.01. 12:57:47

@Kumari aki Nilüfer: Az a bulgur jól hangzik! A fahéj sokat dobhatott rajta :)
Akartam kaprot szedni, de még csak 3 centi magas, így kapor nélkül lesz az uborkasaláta a paprikáskrumplihoz.

Frank99 2019.05.01. 19:30:50

Nagymamám, édesanyám - nagyimat Isten nyugosztalja- így csinálta , és azóta én is. Kizárólag friss cukorborsóból az igazi (én elrakom a friss héjat, amikor van, a fagyasztóba). A borsó héját egy jó maréknyit megfőzzük, hogy kifőjön a jó kis édes leve. Közben a kipucolt borsót kis zsiradékon (kinek mi...) lepirítjuk. Dobunk rá egy nagyon kevés lisztet (elhagyható) Felöntjük a héj levével. Általában főzelékhez húsleves is fő,(lesz mellé leveshús), abból is kanalazunk egy keveset. Nálunk krumpli és sárgarépa nélkül nincs, (imho finom főzelék). Só, fokhagyma, aki akar ételízesítő- nálunk már régóta "Leves lelke", aki tudja, az tudja. A végén lehet higítani még a húslevessel, ami közben fő, a legvégén apróra vágott petrezselyem. Aki evett már nálam, az örökre elfelejti a menzák tejes,lisztes,rántásos főzelékét. EZ nem rántás-mártás! Sajnos nagyon kevesen tudnak főzeléket főzni, és ezért is esznek főzeléket az emberek.

Frank99 2019.05.01. 19:32:37

@Frank99: "ezért is esznek kevés főzeléket az emberek" ez lett volna a jó...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.01. 19:39:03

@Frank99: Köszönjük, hogy megosztottad az emlékeidet! Én minden évben vetek cukorborsót, aminek a héját (amit ne ettünk meg) lefagyasztom későbbre.
A Leves lelkét nem ismerem, de mi csinálunk "bio vegetát", ami a friss gyökér, zeller, sárgarépa, petrezselyem, zellerlevél lereszelve, illetve aprítva, majd aszalógépben leszárítva. Évekik eláll(na), és csodás íz!
A rántást használom, de módjával és csak ott, ahol az tényleg kell (pl. kevéske a töltött káposztában :)

Frank99 2019.05.01. 19:43:05

@Andrass9: Nem csak emlék. Ok....

Frank99 2019.05.01. 19:46:51

@Andrass9: az emberek nagy része a tejes rántástól menekül ettől a főzeléktől.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.05.01. 19:53:40

Köszönök szépen!
Az apró fasírt valóban egészen más, mint a nagydarab lapos. A sok pirult rész nagyot dob rajta. Nálam speciel zsemlével készül és a majoranna és a kakukkfű kimarad belőle, de csaknem ilyen. A zöldborsófőzelék szintén Terra Incognita, még édesanyám főzött utoljára valamikor. Talán meg kéne ezt is próbálnom.
Bő tíz éve töltöttem három hetet Hévízen fájós derekam jóvoltából. Persze, mire megjött a beutaló, - no meg egy nyelvtanfolyam miatt kért halasztás jóvoltából - szinte semmi bajom nem volt, mikor odakeveredtem. No, ott azért csináltak. Keresztül-kasul bejártam a környéket, egy vasárnap még ki is mentem stoppal a Kis-Balatonhoz. Visszafelé mondjuk hét kilométert sikerült kutyagolnom, mire felvett valami jótét lélek. Felmentem Egregyre is. Borzalmas, turista lehúzó pincék végig. Az egyik helyen vettem a bátorságot meg két decit a ház borából, reggelig buzgott a sav a gyomromban.
Esténként a Tavirózsa étterembe (ma talán Siesta a neve) jártam. A harmadik látogatás után adtak egy 20 százalék kedvezményre jogosító kártyát, azzal gyakorlatilag megspóroltam a borravalót.
Ma Kistesót vártam spenótszüretre, - beérett az Új-Zélandi. Délelőtt főztem, volt egy kis maradék pörkölt, felütöttem kevés paradicsomlével és belekevertem két deci bulgurt megy feleannyi zabtöretet. Főztem egy lábas spenót is az utolsó adag fagyasztott mangoldból, jó lesz a hét hátralevő részében ebéd gyanánt.

Frank99 2019.05.01. 20:00:09

@Waka: Mondjátok azt, hogy nem is a cukorborsófőzelékről kell irogatni, hanem a hévizi kezelésekről! Keszthelyi vagyok és van 40%-om egy telekből pont Egregyen! :-) tényleg...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.01. 20:17:15

@Frank99: A múlt héten jártunk ott a feleségemmel, arról számoltam be egy másik poszt alatt. Jól éreztük magunkat, jókat ettünk. Mondjuk jó borral nem találkoztam ...

Dikusz 2019.05.01. 20:37:43

@Waka: Állítólag a hévízi beutálóra éveket kell várni.

"No, ott azért csináltak" zöldborsófőzeléket, vagy bajt? :)

Dikusz 2019.05.01. 20:44:44

@Andrass9: Lehet Cserszegtomajon, vagy Sümegen találtatok volna jó bort.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.01. 22:47:06

@Dikusz: Sümegprágán jártunk, mert sajtot kellett venni a Kalla sajtostól, de akkor már úton voltunk hazafelé, nem ihattam. Az a sajtos olyan egyéves sajtot csinál, hogy a parmezán elbújhat mellette. Mindig vettünk Káptalantótiban, amikor Füreden nyaraltunk!

kobold63 2019.05.02. 02:27:59

@Dikusz: Barátnőmet az orvosa utalja be rendszeresen, ő aztán előre lefoglalja a kezelések idejét, nem tudom, mit kell 1gy fizetni.

kobold63 2019.05.02. 02:42:49

@Frank99: Nagyon szép gyermekkori nyaralási emlékeim vannak Keszthelyről. Nagyon régen volt, sajnos. Biztonságban autóstoppoztuk be a Balatont.

Dikusz 2019.05.02. 07:25:44

@Andrass9: A mellette levő faluban, Bazsiban szoktam előfordulni. Nagyon szeretem azt a környéket.:)))
Káptalantótiban tavaly voltunk a termelői piacon, gondolom ti is ott jártatok.

Dikusz 2019.05.02. 07:37:45

@kobold63: Ismerősöm idén jutott el Hévízre, tavalyelőtt kért beutalót az orvostól, most került sorra.
Az ilyen háromhetes gyógykúrákért, ha nem nappali kórház (ami bejárós) olyan 50e Ft-ot kell fizetni, kevesebbet nemigen, inkább többet. A nappali kórház (bejárós) tarifája alapján gondolom, mert ott 33e Ft-ot kell a kezelésekért fizetni.

kobold63 2019.05.02. 11:52:44

@Andrass9: Megcsináltam, mármint a gombóokat. Waka szájízlése egyezik az enyémmel itt, hagyma-fokhagyma-só-bors. Segített, hogy Angus hamburgernek darált hús, sertés és egy kis szalonna volt benne. 4 zsömle.

A háznál felnőtt két éves Angus ökör nagy barátságban volt az odakerült pár hetes, hamar hatalmassá növő svájci hegyi kutyájukkal. Ez a kutya, Chester, nem hajlandó enni a barátja maradékából. Semmit. Hát bizony, én szégyeltem magam egy kicsit.

Topy 2019.05.02. 12:08:52

@Frank99: én tejföllel habarom :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.02. 13:23:22

@Dikusz: Káptalantótiban a Liliomkert piacon mindig megfordulunk, ha Balatonon vagyunk. Ott ismertük meg ezt a sajtost, ezért most közvetlenül a sajtműhelybe mentünk venni belőle, ami Sümegprágán van.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.05.02. 20:56:29

@Frank99: Van valami helyi kalandod?
@Dikusz: A kezelés során olyan izmokat mozgatnak meg, amiről nem is hinné az ember, hogy van. Mire véget ér a tortúra, sajog minden, aztán sokkal jobb lesz. Aktív katonaként voltam ott, a Honvéd Kórházban írták fel a kezelést, a Honvédség által működtetett intézménybe utaltak be. Pár hónapot kellett várnom. Persze volt közben egy nyelvtanfolyam, amire hivatkozva kértem halasztást. Megadták.
@kobold63: Így van ez, ha a szívünkhöz nő a jószág.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.02. 21:10:24

@Waka: És megtanultad a nyelvet???? Bocsi ...

Dikusz 2019.05.02. 22:32:32

@Andrass9: Nem ennek a sajtosnak van a kecskefarmja valahol a közeli Kovácsi-hegyen az erdőben?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.03. 09:12:02

@Dikusz: Nem tudom, nem beszélt róla a pasas.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.05.04. 08:14:41

@Andrass9: Sikeresen letettem a STANAG 6001 1.1.1.1 vizsgát.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.05.04. 21:37:04

@Andrass9: Annyira nem volt vészes, bár az orosz ajkú vizsgáztatók elég szigorúak voltak, nagyjából a 2/3-ot kiszórták a szóbelin.

farkasmari72 2019.07.30. 18:03:25

Ilyen extra zsenge zöldborsót melyik boltban árulnak és a márkáját is megkérdezném....nagyon gusztusos az a főzelék, de nem mindegy milyen a borsó?

Topy 2019.07.31. 11:05:28

@farkasmari72: Nem pont ezt, de a Lidl is szokott árulni extra zsengét. Arra kell figyelni, hogy a kilós kiszerelés az a "sima", az extra zsenge csak a kisebb (azt hiszem 450 grammos) kiszerelésben van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.31. 20:53:56

@farkasmari72: A posztban szereplő borsó az Auchan márkája. Ők is árulnak extra zsenge borsót, ami tényleg pici szemekből áll, és olcsóbb, mint a félkilós kiszerelés :) Ebből gyakran bespejzolok a mélyhűtőbe, mielőtt eltűnik a polcról (szekrényből).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.07.31. 20:54:40

@Topy: Köszönöm a segítséget - nyaralni voltam :)