Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (67) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (6) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (34) bableves (3) bacon (33) Balaton (2) balzsamecet (12) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (45) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (24) bőrősháj (2) bors (236) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (64) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (35) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (49) csilipaprika (43) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (7) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (18) cukor (114) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (18) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (88) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (358) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (43) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (72) gyömbér (98) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (266) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (21) jalapeño (18) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (35) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (68) kakukkfű (36) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (8) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (24) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (65) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (21) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (132) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (6) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (39) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (90) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (72) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (4) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (106) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (4) oregano (45) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (116) paradicsomlé (23) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (36) pirítós (3) pirospaprika (67) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (30) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (36) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (38) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (61) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (45) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (42) salsa (3) San Marzano (3) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (131) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (224) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (4) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (30) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (76) tejfel (55) tejföl (75) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (182) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (193) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (16) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (32) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (7) zserbó (2) zsír (52) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Kisadag krémes gulyásleves

2019.04.18. 07:00 Andrass9

Csak 80 deka lábszár jött velem a helyi négybetűsből: ennyi elegendő egy négy adagos gulyás megfőzéséhez, ami kettőnknek két alkalomra jó lesz.

25.jpg

Egyszer már kisérleteztem a krémes leves készítésével, és látám, hogy jó. Így azután most céltudatosan azt készítettem. Persze valaki mondhatná, hogy ez nem is gulyás, de akkor találjon ki neki más nevet :)

Összegyűjtöttem a hozzávalókat:

  • 80 dkg marha lábszár
  • 3 szál sárgarépa (kb 35 dkg)
  • 3 közepes krumpli (kb 35 dkg)
  • 3,5 fej vereshagyma (kb 40 dkg)
  • 3 szál fehérgyökér (kb 30 dkg)
  • 2 cm vastag zellerkarika (kb 20 dkg)
  • 1 ek vegyes disznó és kacsazsír (kacsatöpörtű készítésekor volt még egy kis disznó zsírszalonnám is)
  • 1 db füstölt csilipaprika (csípős Thai Bird's Eye, amit megfüstöltem tavaly)
  • 1 ek majoranna
  • 1 ek őrölt kömény
  • 1 tk feketebors (egész)
  • 2 ek pirospaprika (Farkas András féle)
  • 1 púpos tk füstölt csilipaprikakrém

A csili sem hiányzik a képről, ott van a bors és a köményes üvegek tetején!

10.jpg

Innentől minden úgy kezdődik, ahogy egy gulyást főzök fazékban. Én megdinsztelem a megaprított hagymát zsíron. Hozzáadom a fehér gyökérzöldségeket nagyobb darabokra vágva és tovább dinsztelem. Kicsit lepucolom a húsról a bőnyeget, de azt nem kidobom ám, hanem megy egy méretes teatojásba, ott fog megfőni! A megpárolt zöldséges hagymán lepirítom a felkockázott marhahúst saját levére.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Amikor szépen kifehéredett a hús, hozzáadom a teatojást, amibe a szemes borsot is beleteszem (feleségem nem szereti a főtt borsot elropogtatni). Felöntöm 2 liter vízzel, és felforralom. Ezalatt van időm meghámozni a krumplit és a sárgarépát. Ez utóbbit felkarikázom, és egy tálban víben félreteszem, míg a hús megfő. A felforrt lébe szórom a majorannát és a köményt (egyben jobb szeretem, de hátha befut rá a fiam, aki ki nem állhatja az egész köményt). Végül megy bele a pirospaprika és a csilik is. Mintegy másfél órán át főzöm (a lábszárnak kell egy kis idő, mire megpuhul).

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Ekkor kihalászom a zöldségeket egy pohárnyi lével együtt, amit azután botmixerrel pépesítek. Szitán átnyomva belekeverem a levesbe.

20.jpg 21.jpg 22.jpg

Hozzáadom a szárított zellerleveleket és a petrezselymet a leveshez, kiemelem a csípős megfőtt csilit pár kanál lével, és szétnyomom egy pici tálkában. Így lett egy remek csípős ízesítőadalék. Felkockázom még a krumplit is és a sárgarépával együtt beleteszem a levesbe. Így a befejezett levst főzöm még 30 percig, vagy amennyi idő alatt a krumpli és a sárgarépa megfő.

19.jpg 23.jpg 24.jpg

Gyorsan megterítek a teraszon, mert ez az első nap az évben, amikor tudunk a teraszon ebédelni. A teatojásból persze mindent beletettem a levesbe, mert azt én mind szeretem. Feleségem legfeljebb kimazsolázza a borsszemeket ...

26.jpg

Én szeretem a "hínárt" (főtt levelek), ezért azzal együtt eszem a levest.

27.jpg

A lábszár és a bőnyeg is tökéletesre megfőtt. Ízletes, omlós a hús, puha az ín is. A gyökerek krémesítése pedig remekül elsimította a levest!

44 komment

Címkék: krumpli hagyma zsír bors majoranna sárgarépa lábszár gyökér pirospaprika kömény zellergumó füstölt csili füstölt csili krém

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr414660665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2019.04.18. 09:06:02

Mélységesen egyetértek a feleségeddel, és a fiaddal a bors/kömény tekintetében.
Valóban gulyásleves így, de az összeturmixolt zöldségből a zöldfűszerek ízével együtt jó vadas alap lenne.:)

Nekem van egy fura szokásom, mindig rácsodálkoznak: szeretem a gulyáslevest megecetezni, meg jó sok nokedlit belefőzni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.18. 09:20:13

@Dikusz: Én a babot ecetezem. Ha a gulyás savanyú, akkor az megromlott :) Pl. megforrt a benne főtt nokedlitől ...

trux77 2019.04.18. 09:27:03

@Dikusz: Én imádom a kömény ízét, simán elropogtatom még nyersen is, vagy egy kicsit lepirítva. :)
Ez a leves nyerő nálam is, valami hasionlót csinálok így húsvétra magamnak. :)

Dikusz 2019.04.18. 09:58:43

@Andrass9: A babot is ecetezem.:)
Nálam a nokedlitől biztos nem romlik meg, addigra kieszem belőle.:)))

Dikusz 2019.04.18. 09:59:59

@trux77: A kömény, és a bors ízét én is szeretem, de darabosan meg nem enném. Áldom is azt, aki kitalálta az őrölt köményt.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.18. 10:03:37

@trux77: A kedvenc levesem a köménymagleves sok köménnyel benne :)

kobold63 2019.04.18. 14:52:38

@Andrass9: @Dikusz: Amibe kell, mindenbe teszek köményt, egészben, szeretem érezni, mikor ráharapok. Körözött, kolbász, kelkáposzta, rozskenyér, gulyás,..etc, de a köménymyglevest nem tudom megenni, gyerekkoromban azzal adták be a ricinust.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.18. 15:23:41

@kobold63: Nálunk csak anyósom szerette. Néha összekacsintottunk, és már pattogott is a kömény a kisfazékban. Mióta elment, nagyon ritkán eszem - egyedül nem olyan ...

Dikusz 2019.04.18. 18:02:15

@kobold63: @Andrass9: tudom, hogy én vagyok a hibás, de még a hideg is kiráz a gondolatra, hogy ráharapjak egy borsszemre, vagy egy köménymagra. Nem újkeletű dolog nálam, régen, és most is kiszedem a kifliből, meg amiből tudom a köményszemeket, ha van benne, és észreveszem.
Ennek ellenére mindkettőt szeretem belefőzni abba, amibe kell, teszem is. A tojásleves pl elképzelhetetlen számomra őrölt kömény nélkül

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.18. 18:46:00

@Dikusz: Nincsen ebben semmi gond (legfeljebb a vérmókusok fognak belőled lakomázni:)! Nálunk a fiam nem képes megenni, a lyányokat már rászoktattam. Szemes borsot még a feleségemnek sem tudom eladni, pedig a savanyú káposztában, a gulyásban iszonyat finom!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.18. 22:19:05

Folytatódik a füstölt saga! Elővettem a sonkámat, amit ma este beáztatok. Találtam pontméretű kacsasütő lábast hozzá...
Holnap délutánig ázik (esetleg egy vízcserével), majd némi fűszerekkel holnap este megfőzöm, és engedem lehülni saját levében.
Szombatra már a feleségem is itthon lesz, indult a sütés/főzés. A húslevest még péntek este megcsinálom, a kalácsra még nem választottam időpontot. A kicsilyány mégis jön, így a töltött tojás az ő feladata lesz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.19. 13:41:06

Látom, dúl a Nagypéntek!
Én már feltettem 25 tojást töltött tojásnak a sonka áztatólevében. Pici lángra, hideg vízben. Amikor épp 95C fokos lett a víz, az egyik tojás felrobbant! Repült a tojáshéj mindenfelé, de szép keménytojás lett belőle. 10 percig főztem lassan, majd jéghideg vízben lehűtöttem.
Még vár 30 hófehér tojás is, de azt tiszta vízben főzöm, mert hímes tojást akarnak a lyányok készíteni.

kobold63 2019.04.19. 15:43:01

@Andrass9: Dúlik itt is,bár 9 órával hátrébb vagyunk, a körözött és kemény tojás mára már kész. A sonka ázik. Kezdem a majonéz kikeverésével a majonézes krumplisaláta, franciasaláta és töltött tojáshoz. Krumpit, zöldségeket megfőzni. A crabcake is mára lesz, csak összekeverni, a fiú süti majd. Az ebédlőt összekésziteni, disziteni, csokikat elhelyezni, az 5 éves unokát ez érdekli, nem az étel. Na még a csokitortát is megsütni, nyuszikkal, csokitojással feldisziteni.
Kalács állitólag lesz a péknél, azért egy no-knead cipót bekeverek este, ha még tudok mozogni, a frissen sült kenyér illata még belefér az izek kavalkádjába.
Ömlik az eső.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.19. 17:10:43

@kobold63: Itt 72 fok van, süt a nap hatszázzal! Megjött a feleségem is (épp kialussza az út fáradalmait). A sonka már a tűzön, a húslevest most indítottam el sok karajcsonttal. Szedem össze a kalácsnakvalókat, mert azt nem lehet kihagyni :)
Vacillálok, hogy csináljak-e saját majonézt, mert mint kiderült, kedden megyünk Hévízre kikapcsolódni (hogy én mennyire nem szeretem az ilyen kirándulásokat ... de biztos találok majd jó éttermet!) Emiatt persze redukálnom kellett a húslevest is.
Ha addig nem kerülök elő, boldog húsvétot nektek! A füstölt sonkáról majd később számolok be.

kobold63 2019.04.19. 18:28:03

@Andrass9: Magyarország és Canada is metric, Celsiusban mérjük. Itt 17 C, de még esik.
Csak nem rontod el bolti majonézzel? Keddig elfogy, biztosan.

Kellemes húsvétot és jó pihenést.

Dikusz 2019.04.19. 19:38:07

@Andrass9: Nektek is boldog húsvéti ünnepeket.
Ha előkerülnél (akárcsak olvasni is), két éttermet tudok ajánlani: Teri mama étterme, és Hegyalja borozó, étterem.

Keszthelyen, ha járnátok, vessetek egy pillantást hol tart a volt Helikon Szálló felújítása. Két éve voltam ott, nagyon tetszett, pár napra nyitott ki, akkor vette át a szállodát a Hunguest-lánc, majd egy hónap múlva új tulajdonosa lett a cégnek...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.19. 19:42:15

@Andrass9: A kalácsot persze összeraktam! Éppen pirul mert annak úgy kell! Azt hiszem készítek saját majommézet, mert azt kell :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.19. 19:52:43

@Dikusz: Hát, nem biztos, hogy ez volt a legjobb ajánlat :))))
Mindig gyanús (nekem), ha egy cégnek új tulajdosa lett ...

Dikusz 2019.04.19. 20:15:58

@Andrass9: A keszthelyi Helikon szálloda lett Lölöéké, a két hévízi étterem nem. Voltunk mindkettőben párszor, Teri mamáé a jobb, az a városban van, a másik e hegyen, de annak is jó konyhája van.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.04.19. 21:18:55

Köszönök szépen!
Az az egy evőkanál kömény nekem kicsit soknak tűnik.
@Andrass9: A 72 fok meg Hévíz valahogy üti egymást. Hacsak nem a vénuszi Hévízről van szó. Estefelé, marskelte tájt.
Amúgy a leves jónak hangzik, de a csipetkét hiányolom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.20. 08:55:55

@Waka: A 72 fok Farenheitben értendő.@kobold63: értette, én meg nem tudtam, hogy náluk is Celsius van :)
Köményre voltam kiéhezve ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.20. 09:53:56

@Andrass9: Tiszta katasztrófa!
A kalács összeesett, a feneke megégett. Ebben a tepsiben még nem sütöttem, de többet nem is fogok :(
A sonka bőre kőkemény, a húsa is kívül kemény lett. 6 órát főtt lassan gyöngyözve. Azt hiszem túlszáradt a füstölés utáni érleléskor. Legközelebb hamarabb kell lefóliáznom.
Azért tán el fog fogyni ...

látjátok feleim szümtükkel 2019.04.20. 10:00:44

@Andrass9:

Sonkát még lehet főzni, meg fog puhulni.

Kalács ügyben meg nem a tepsi, hanem a sütőmester a hibás. De nincs baj, máskor jobban fog az a kalács sikerülni. :D

Dikusz 2019.04.20. 10:46:28

@Andrass9: "Azért tán el fog fogyni ..." Segítsek?:)))
De jobb ötletem is van: sonkástészta!

Fenchurch68 2019.04.20. 10:59:01

@Andrass9: Ha netán csavarogtok a környéken is, és Szigligetre is áttévedtek, még mindig a Paprika vendéglő hatása alatt állok, pedig szeptemberben voltunk ott utoljára :) Különösen a szalontüdő, a saját füstölésű pisztráng (tudom, bizarrul hangzik a Balcsi mellett, de ettől még szerintem jobb volt, mint a szilvásváradi...) és a kacsasült volt zseniális, de gyakorlatilag nem lehet hibázni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.20. 14:23:26

@Fenchurch68: Hááááát .... az étlap stílusa, szövegezése igencsak elvette a kedvemet a rengeteg "isteni" ez meg aztól. Hadd döntsem már el magam, hogy jó-e az az eledel :)

látjátok feleim szümtükkel 2019.04.20. 17:08:12

@Andrass9:

Szabad megjegyeznem, hogy Fenchurch68 nem egy ízléstelen alak, én elhiszem neki, hogy isteni jót evett. Neked is elhiszem, amikor ezt mondod.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.20. 17:18:25

@látjátok feleim szümtükkel: Nem kritizáltam Kató Néni izlését! Csupán az étlappal van bajom.

Kumari aki Nilüfer 2019.04.20. 17:18:27

Nnaaa...jöhet a feltámadás! Igaz, minket meleg víz nélkül közelít, mert mára a kazán melegvíz tartálya, vagy mi a fene elromlott, a pincében lapátolni kellett a vizet..szerencsére hidegvíz van, de bakker, elszoktam én már a lavorban hajmosástól.

Van tyúkleves petrezselymes tojásos töltelékkel, aztán franciasaláta, svédgomba, hagymás ecetes krumplisaláta, mézes-balzsamecetes sült cékla,egy édeskömény sütve, egy kis tál rizstészta saláta ( mert szeretem), a maradék gomba roston, bespájzolva két érett avokádó és friss zöld salátához mindenféle zöldség, és sonka,kolbász, ami a főzőlevében hült ki, ránézésre vajpuha.És sárga túró, kint szikkad még a szélben..de bevallom, a kalácsot a péktől hoztuk, és a főtt tojásokat nem töltöttem meg. Ja..és erre ketten leszünk..ilyen sem volt még, soha, de soha, hogy ne jöjjenek vagy ne menjünk valahova . Fiatalon a szülőkhöz mentünk, utána ide jött mindenki..az idei húsvéton így alakult. Furcsa.

Kumari aki Nilüfer 2019.04.20. 17:20:17

amit kihagytam, és fontos: egy jó adag finomra darált bélszín várja, hogy tatárbifsztekként végezze...soha nem csináltam még, mindig ettünk valahol effélét. Kicsit izgulok:D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.04.20. 18:28:22

@Andrass9: Sejtettem én, de magas labda volt.
@Kumari aki Nilüfer: Biztos jó lesz, majd legfeljebb azt mondod, újragondolt tatárbeefsteak.
Ma végeztem a gerillakert nagyjával, felásva. A hátam kicsit leégett, a fejem már fekete.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.20. 19:05:38

@Kumari aki Nilüfer: Én már évek óta vagdosom, nem darálom a tatárt. Ne sajnáld belőle a fűszert, de leginkább a borsot, mustárt, tojás sárgáját és hagymákat. Én keverek bele puha vajat és kis paradicsompürét. Bárhogy csinálod, jó lesz!!! Ne izgulj!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.20. 19:07:42

@Waka: A héten a gyerekek berotálták a komposztot az ősszel megásott veteményesbe és kitették rá a fóliát. Lassan jöhetnek bele a palánták.

Kumari aki Nilüfer 2019.04.20. 19:35:04

@Andrass9: Köszönöm, recept van, gyakorlat nincs:) És nem én daráltam, a L betűsben volt. éppen akkor tették ki a pultba. Még vár a hűtőben, kicsit érik(rajta van a papirján, meddig kell felhasználni)

Dikusz 2019.04.20. 22:06:53

@Kumari aki Nilüfer: Megyek én vendégnek, ha ilyen a menü:)

Isley 2019.04.21. 11:24:37

Sziasztok!
Mi Szigligeten a Bakos vendéglőben voltunk, de igaz , már egy-
két éve. Nekem tetszett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.21. 13:09:36

@Isley: @Fenchurch68: @Dikusz: Köszönjük az ötleteket! Teri Mamát megnézzük, Paprikát csak, ha Szigligeten járunk. Túl sok napunk nincs mindent kipróbálni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.21. 13:11:06

@Kumari aki Nilüfer: Sonka, töltött tojás finom lett, és még a nagy kalácsot is majd megettük! Amilyen csunyácska volt, olyan finom (azt is reggeliztem).

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.04.21. 16:42:17

@Andrass9: Úgy könnyű! :) Amúgy nem jött le a feketeség, valami makacs kosz. Ma pólóban dolgoztam, csak a nyakam égett le.

kobold63 2019.04.21. 17:41:31

@Andrass9: A sonka különlegesen jól sikerült. Idén másként bontottam a combot, nagy csülök, nagy dió, a felsál(azt hiszem igy nevezik ezt a darabot, száraz) egy részét ide csaptam és a maradék a susszával, ez is kapott a felsálból. Ezt a diót és a slusszát főztem. Látszott a minőségi, hizlalt állat húsa. 4 órán keresztül főztem, lassan mozogva a vizben, de túlfőtt, nem lehetett szépen szeletelni. Kalács a boltból, de sütöttem 2 kis cipót, fehér és rozsos. Majonéz, franciasaláta, krumpli saláta. Rántott csirke és sült krumpli az unokának. Csoki torta, gyümölcs (ananász, dinnyék, kiwi) tál. Újhagyma, retek, sok frssen reszelt torma.
Nekünk ez volt a húsvét, amikor a család össze tud jönni.A maradékot esszük egész héten, talán egy sonkás tészta kifut a szeletelés nyesedékéből.

kobold63 2019.04.21. 20:57:27

@kobold63: a töltött tojást kifelejtettem a felsorolásból.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.05.20. 17:39:47

@kobold63: A túlfőzéssel én is megjártam, de hát ez van. Most meg sütnék valami kalácsot, de nincs itthon élesztő ...