Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • BOAR: Én rövidebb lével szeretem. Ma este lesz nálunk is, tegnap átadtam egy szál levákumozott tavalyi k... (2019.05.21. 08:05) Már megint egy klasszikus: a paprikás krumpli
  • Kumari aki Nilüfer: @Dikusz: Ja, és a fásabb részt letörtem, abból lesz két.három adag spárgakrémleves..annyira nem vo... (2019.05.21. 07:47) Pulled pork
  • Waka: Tegnap kis családi rendezvényen voltam, több kis család is ott volt, eléggé elfáradtam estére. Ma ... (2019.05.20. 20:59) Az év első frissen szedett spenótja
  • Andrass9: @kobold63: A túlfőzéssel én is megjártam, de hát ez van. Most meg sütnék valami kalácsot, de nincs... (2019.05.20. 17:39) Kisadag krémes gulyásleves
  • Waka: @kobold63: A fagyosszentek még rendben van, azzal számolok minden évben, de ez a viharos szél anny... (2019.05.17. 21:19) Kacsacomb és szárnytő tepsiben krumplival

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (66) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (3) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (6) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (33) babérlevél (34) bableves (3) bacon (31) Balaton (2) balzsamecet (11) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (44) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (7) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (19) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (23) bőrősháj (2) bors (218) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (7) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (62) citromfű (12) citromhéj (26) citromlé (33) citromnád (11) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (46) csilipaprika (42) csilipaszta (21) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (12) csipsz (3) csirke (23) csirkeaprólék (2) csirkecomb (20) csirkecomb filé (6) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (26) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (107) cukorborsó (7) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (17) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (48) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (32) fánk (3) farhát (4) Farkas András (18) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (43) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (87) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (6) filé (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (341) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (11) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (33) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (59) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (70) gyömbér (96) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (259) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) homár (3) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (17) jalapeno (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (35) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (4) kagyló (8) kakaó (8) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (62) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (7) kápia (24) kapor (31) kapormag (7) káposzta (12) kapri (4) kapribogyó (13) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (22) karalábé (23) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (7) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (9) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (63) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (20) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (129) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (5) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (8) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (6) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (16) lilahagyma (32) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (37) lime levél (6) liszt (86) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (5) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (22) majoranna (71) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (5) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (45) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (61) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (12) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (17) olíva (2) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (98) orda (2) ördögszekér (5) oregano (41) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (7) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (114) paradicsomlé (23) paradicsompüré (24) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parmezán (28) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (119) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (32) pirítós (3) pirospaprika (62) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (28) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (10) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (35) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (35) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (57) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (42) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (41) salsa (3) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (127) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (18) (203) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (5) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (15) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (26) spenót (37) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (54) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (52) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (26) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (73) tejfel (49) tejföl (73) tejszín (77) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (177) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (7) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (26) túrógombóc (4) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (36) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (184) Váncsa (2) vanília (22) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (11) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (14) vöröshagyma (102) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (20) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (46) zellergumó (31) zellerlevél (27) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (34) zöldpaprika (61) zöldség (3) zsálya (34) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (4) zserbó (2) zsír (48) zsíroskenyér (2) zúza (4) zuza (2) Címkefelhő

Babfőzelék

2019.04.15. 07:00 Waka

Jó múltkorában szóba került a babfőzelék. Belegondoltam és rájöttem, hogy én még soha nem főztem olyat. Főztem már bostonit, firenzeit, káposztásat, csilist, meg az ördög tudja, még milyet, de főzeléket nem.
Ideje volt hát ezt a hibámat is kiköszörülni. Olyan nagyon nem aggódtam, csak a biztonság kedvéért jártam utána, hogyan is szokás főzni. Természetesen - szokás szerint - csűrtem rajta, de csak egy icipicit.
Mert az én buksimban a bab szorosan összefonódik a füstölt hús ízével. Igaz, mi sem lenne egyszerűbb, mint mondjuk egy szép füstölt csülköt megabálni, aztán pirítani egyet rajta, és már mehetne is feltétnek a főzelékre. A levével meg felönthetném a babot. Igen ám, de javában dübörög a böjt, és bár annyi mindenben kötök kompromisszumot magammal, legalább ebben szeretnék kicsit konzekvens lenni.
Egy kis füstölt ízt azért belecsempésztem, hogy mégis kerek legyen a világ.

img_20190309_200116.jpg

Hozzávalók:
- 60 dkg szárazbab
- 2 l füstölt hús főzőlé
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 3 babérlevél
- 2 púpozott evőkanál búzafinomliszt
- 1 evőkanál sertészsír vagy étolaj
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- só
- késhegynyi szódabikarbóna

A fagyasztóban összegyűjtött sonka- és szalonnabőrkét előző nap feltettem főni és három órán keresztül csendesen rotyogtattam. Kihűtve éjszakára a hűtőbe tettem. Másnap lekanalaztam róla a zsír nagyját, a bőrkét meg elvittem a telekszomszéd kutyájának.

img_20190307_204908.jpgimg_20190308_133803.jpg

A babot is beáztattam egy nappal elébb. Másnap leöblítettem és leszűrtem.

img_20190308_134214.jpg

A babot a babérral a füstölt lében feltettem főni. Megsóztam, mivel a lé elég sótlan volt és hozzáadtam a szódabikarbónát.

img_20190308_134406.jpg

Míg a bab főtt, elkészítettem a rántást. Az apróra vágott vöröshagymát megdinszteltem a zsírban. Beletettem a lereszelt fokhagymát és a lisztet, majd zsemleszínűre pirítottam.

img_20190308_145708.jpgimg_20190308_150331.jpg

A tűzről félrehúzva megszórtam a pirospaprikával, gyorsan elkevertem, majd kevés vízzel felhúztam.

img_20190308_150539.jpg

A bab nem egykönnyen adta magát, kellett neki vagy két és fél óra, mire megpuhult.

img_20190308_153723.jpgimg_20190308_154834.jpg

A forró főzelékbe beleöntöttem az időközben kihűlt rántást és alaposan elkevertem.

img_20190308_155116.jpg

Kicsit még utánasóztam és kiforraltam. Meglehetősen hígnak tűnt, de mire kihűlt, besűrűsödött.

img_20190308_160037.jpg

Kevés kenyérrel tálaltam.

img_20190309_200102.jpg

Ahhoz képest, hogy ez volt a premier, egészen jó lett. A menzai emlékeimnél mindenesetre jobb. Érezni lehetett a babért, a fokhagymát, a finoman füstös ízt, a bab puha lett és édes, szóval elégedett voltam vele.

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2714756705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2019.04.15. 07:54:54

Lehetsz is elégedett, jól néz ki, csak nálam direkt ilyen sűrű.
Nagyon szeretem a babfőzeléket(is). Volt amikor úgy főztem, hogy nem került bele valamilyen füstölt hús, mert éppen nem volt itthon. Hiányzott is belőle a füstölt íz nagyon. De ha van is benne, kolbászt is mindig kerül mellé.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.15. 10:00:31

Ez nagyon jónak tűnik! Nekem is kellene már babot főzni :)

kobold63 2019.04.15. 10:05:32

Hasonlóan vagyok a babfőzelékkel, soha nem főztem, mindig azt hittem túl tömény, hizlal. Mert ebbe bizony kell rántás. Édesanyám főzött időnként, de nem szabadott füstöltet tenni bele, ne vegye el a bab izét. Fokhagymát sem, babérlevelet sem, édesapám nem szerette.Viszont volt benne tejföl. Babot fokhagymásan készitve az anyósomtol tanultam, ott viszont hetente-kéthetente ment a bableves.

kobold63 2019.04.15. 10:08:00

Szigorúan fehérbaból volt a főzelék. A cirmos, tarka maradt a leveshez.

látjátok feleim szümtükkel 2019.04.15. 21:16:18

Azért ez a babfőzelék egy kis sült kolbász után kiált. Az dukál mellé.

Dikusz 2019.04.15. 21:24:02

@látjátok feleim szümtükkel: Szerintem tudja Waka is, de megemlítette a posztban, hogy ez böjtös babfőzelék.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.04.15. 21:27:13

Köszönök szépen!
@Dikusz: Igazából még sűrűbbre szerettem volna, de miután kihűlt, éppen megfelelő állagú lett.
@Andrass9: Ne gatyázz! :D
@kobold63: Nincs nagy választék, ez a tarka termett. Úgy minden nélkül kicsit unalmas lehetett.

kobold63 2019.04.15. 22:30:34

@Waka: Nem volt unalmas, egyáltalán. Volt benne tejföl, kevés ecet, valami kolbászféle, debreceni hozzá. Kevés fokhagyma használattal is lehet izesen főzni, sőt, az egyéni karakterek jobban kijönnek. Ezek voltak gyermekkorom emlékei, én már a fokhagymát fokhagymával generációban nőttem bele.

Az angol királyi ház konyhájában tiltott a fokhagyma használata.

BTW, a fokhagyma védelmére, az ötletek után ültetett fokhagyma szépen növekszik a kertben és cserepekben is.

kobold63 2019.04.15. 22:41:46

A magyar nyelv egyéni, csodálatos képessége a ragok által új szavak képzése. Ezt fokozni lehet, de aki ritkán használja, nincs benne a napi rutinjában, annak néha block áll be.

Kumari aki Nilüfer 2019.04.16. 07:44:49

Mi gyerekoromban soha nem tettünk füstölt cuccot a szárazbab főzelékbe. A feltét is ropogósra sült kakastaréj szalonna volt. télen meg sült füstöltkolbász szeletek, vagy sült füstölt sonkaszeletek. de mi jobban szerettük a törtpaszulyt:)

Én ennél fogva szeretem a sima főtt babot is:D ( vagy pl. egy konzerv babot, amihez vagy csinálok valami szószt, vagy nem. Szerintem finom:) Kár, hogy a köszvényemre nagyon rossz hatással van.

Kumari aki Nilüfer 2019.04.16. 07:47:54

Jut eszembe, a szalonnabőrkét éppen a hétvégén dobtam a töltött káposzta közé, meg némi kolbászdarabkákat is, nem ártott az ízének( idei káposztába töltöttem, szatmári módra, paradicsomosan)

Fenchurch68 2019.04.16. 13:15:46

Ez volt a terv mára :) csak aztán elügyintéztük délelőtt az időt, úgyhogy lencsefőzelék lett, az gyorsabb menet. A beáztatott babot megfőzöm, és összetöröm fasírtnak, úgyis jönnek a lyányok húsvétkor, és még mindig nem ragadozók.
(Nem baj, az a fél falura elegendő sonka, füstölt tarja, kötözött lapocka stb. amit megvásároltunk, elfogy szépen lassan kettőnkre is :D )

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.04.16. 21:24:05

@Kumari aki Nilüfer: Azért került hozzá valami füstölt. :)
@kobold63: Valamiért soha nem próbáltam csak úgy "meztelen", ha más nem, egy bélszínróló vagy egy sült kolbász volt mellé. A fokhagymát én is csínján adagoltam, de egy pici nekem kellett bele.
@Fenchurch68: Fagyasztóba vele, még jól jöhet valami nyári főzelékhez vagy leveshez.

kobold63 2019.04.16. 23:08:07

@Waka: Valami elveszett a sorok között, volt hozzá feltét, ha akadt, de kifelejtettem a kakastaréjt.

trux77 2019.04.17. 03:48:01

Nahát, egy babfőzelék :) Érdemes volt várnom...gondolom....bár most pont nem kívánok semmit...
de azért ha megint babról álmodok, akkor már találok itt is :)
Köszi Waka :)

látjátok feleim szümtükkel 2019.04.17. 07:45:56

@Waka:

Én mostanában nem is használok csak kivételesen vöröshagymát ( ég a gyomrom tőle ). Tegnap csak fokhagymát tettem a gomba alá, rá meg snidlinget, zsályát és majorannát. Nagyon jó lett így is.

CID 2019.04.17. 21:47:00

Éppem a minap főztem 80 dkg gyöngybab+ 1 kg-os füstölt csülök :-D

CID 2019.04.17. 21:56:51

Ja mégvalami, a jó kis főtt füstölt bőrkék kutyáknak adása, letöltendőért kiált ;-)

Kumari aki Nilüfer 2019.04.18. 07:32:00

@CID: Így van!:) a bab-csülökhöz meg még egy kiló savanyú káposzta, és máris meglesz az a káposztás paszuly:D

Holnap már a húsvét jegyében leszünk, bár én sonkát , sárga túrót és hasonló cuccot csak szombaton szoktam megfőzni..holnap lehet, hogy dagasztok egy kis húsvéti kalácsot. Meg -ünnep ide vagy oda- azt hiszem, ágyneműmosás lesz.( szerencsére a gép mossa. és benn teregetek, így nem akkora szentségtörés...)..esetleg a sárga túrót csinálom meg, hogy jól ki tudjon csepegni

kobold63 2019.04.18. 08:49:16

Napok óta tojáskatt fújok ki, festek, selyem szalagra aprikálom, virágzó japánbirs ágra akasztom. nagyon szép pasztel szinek, de egy tisztességes pirosat nem sikerült festeni. Szerencsére van évtizedek óta nagy becsben őrzött, családi barát által készitett himes tojás egy kosárral. Gyermekkoromban még szép szokás volt a locsolásra piros tojást adni, nem pénzt. Édesanyám tanárnő volt, kis településen laktunk, testvéreimmel gyártottuk a himzett, festett tojásokat napokig.
Kalácsot nekem is kell sütni, bár még sosem csináltam, de megszünt az a pékhálózat a közelben, ahol mindig készitettek. Nem könnyű errefelé a mi hagyományainkat betartani.

Dikusz 2019.04.18. 08:56:26

e@kobold63: Nekem csak az álmaimban van meg a tojásfestés, a megvalósításig még nem jutottam el. Tervbe van véve a kifújás, csak az tántorít el a megvalósításától, hogy félek a kaputokig repül el a tojás belseje.:)))

Kalácsot én egyszer sütöttem (kilencfonatút), olyan kemény lett, hogy fegyvernek lehetett volna használni. Azóta nem próbálkoztam vele...

Kumari aki Nilüfer 2019.04.18. 09:50:15

@Dikusz: mi a keményre főtt tojást festjük..amit nagyon színesre, azt nem esszük meg, bár állítólag az sem ártalmas, de az dísz, aztán egy idő múlva kimegy a komposztra, széttörve, és pikkpakk eltűnik, madarak, kóbor macskák és más kis rágcsálók elhordják. Van már asztali húsvéti tojásfa, azon bolti tojások lógnak, dekor boltból.

Szoktam főzni evésre tojást a sonkalében is, meg van mindenféle saláta,töltött csirke, úgyhogy egy rendes húsvétra hatvan tojás nélkül nem lehet felkészülni:DDD Ja és irgalmatlan mennyiségű petrezselyemzöld még, amit ilyenkor felhasználok.

Kumari aki Nilüfer 2019.04.18. 11:40:35

@Dikusz: Én a barhesz receptet használom, az beválik:) nem kilenfonatú ugyan, de foszlós

kobold63 2019.04.18. 13:45:44

@Kumari aki Nilüfer: @Dikusz: Mi mindig főtt tojást festettünk, amelyik épen maradt, abban mumifikálódott a tojás, kemény golyóvá az évek alatt. Ha engedve a kisértésnek, nem ráztuk, nem törött el. Van 40/negyven éves ilyen tojásunk is. Van otthoni bolti himes tojás is a fára, de a többségét nekem kell csinálni, amit elajándékozok.
Ne félj a szétfröccsenő tojástól, én kicsi lukakat fúrok, alig lehet kijújni a belsejét.

Utánanézek különböző kalács recepteknek, az unokám kecskéi mindent megesznek.

vörösbor(de)minőségi 2019.04.22. 18:28:20

@kobold63: az utolsó mondatod az ismét felhivta a figyelmemet arra,hogy evés közben NE olvassunk a neten:)))))