Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (67) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (6) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (34) bableves (3) bacon (33) Balaton (2) balzsamecet (12) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (45) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (24) bőrősháj (2) bors (235) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (64) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (35) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (49) csilipaprika (43) csilipaszta (24) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (7) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (18) cukkini (10) cukor (114) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (18) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (33) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (88) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (357) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (43) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (72) gyömbér (98) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (265) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (18) jalapeno (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (35) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (36) kakukkfü (68) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (8) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (24) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (65) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (20) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (132) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (6) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (39) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (90) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (71) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (4) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (105) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (6) oregano (45) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (116) paradicsomlé (23) paradicsompüré (25) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (36) pirítós (3) pirospaprika (66) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (30) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (35) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (37) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (61) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (45) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (42) salsa (3) San Marzano (3) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (131) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (223) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfüszeg (7) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (30) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (76) tejfel (54) tejföl (75) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (182) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (193) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (15) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (20) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (32) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (65) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (7) zserbó (2) zsír (52) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Rákvacsora az USA-ban

2019.04.12. 07:00 Andrass9

Van egy rák, amit eddig még csak ott ettem, mert errefelé nem találkozom vele: az alaszkai királyrák. Ez a jószág igencsak méretes: lábainak fesztávja megközelíti a 1,8 métert! A Discovery-n ment sokáig a világ legveszélyesebb foglalkozásai sorozat, amelybe tartozik ennek a ráknak a halászata. Viharos tengeren, télen, Alaszka mellett, a Csendes óceánban halásszák eljegesedett hajókról. Amióta tengeri herkentyűt eszem (kb 1992-től), azóta minden télen legalább egyszer eszem (ha kinn vagyok). Tél a szezonja, ekkor kilója $22-ról mostanra felment már $80-ra (ott is drágul az élet).

Idén is nekiláttam az egész kiscsaláddal a megfőzésének. Vejem is szereti, de a nagylyány inkább a snow crab-et preferálja, az kisebb is, meg olcsóbb is. Vettem hát mindkettőt.

36.jpg

(Forrás: Wikipedia)

A rákok beszerzése sem volt egyszerű, mert a közelebbi szupermarketben csak snow crab volt, ezért egy távolabbi helyre is el kellett autózni a királyrák lábakért. Persze online is megrendelhető, de nem akartam $150-et fizetni 1,5 kg ráklábért.

Minden esetre vettem 1,5 kg királyráklábat (amit ízeire bontva szétvágtam, hogy beférjen a fazékba), és ugyanennyi snow crab-et (hó rák vagy jeges-tengeri pók(?) [chionoecetes opilio]), amennyi elegendő lesz ötünknek vacsorára:

  • 1,5 kg alaszkai királyrák láb
  • 1,5 kg hó rák (snow crab cluster)
  • 22 dkg vaj
  • 1/2 citrom leve
  • bors

10.jpg

Persze lehetett volna még garnélarákot, Jonah rák ollót, homárt és kagylót is hozzátenni a parádés vacsorához, de akkor arra már vendégeket is kell hívni :)

És a köritésnek:

  • 2 kg apró krumpli
  • 5 cső csemegekukorica
  • 1 tő szárzeller
  • 10 girizd fokhagyma
  • 1 tk Creole fűszerkeverék
  • 1 ek "Slap Ya Mama" Cajun fűszerkeverék (nem csípős)
  • 2 ek kakukkfü
  • 1 ek só

11.jpg

A főzést a körettel kezdtem, mert annak több idő kell, mint a ráknak. Egy nagyobb lábasba, amibe belefért minden összetevő, belepakoltam a kukoricacsöveket (néhányat kettévágtam), a kis krumplikat héjastul, a szárzellert (gyökércsatlakozását levágtam) meg az összes fűszert. Felöntöttem annyi vízzel, ami ellepte és feltettem nagylángra forrni. 50 perc múlva leszűrtem.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

Eközben egy magas, 8 literes fazék aljára sós vizet tettem, amibe a snow crab-et belesűlyesztettem. Igazság szerint kellett volna alá egy rács, ami távoltartja a víztől, és csak a gőzt engedi át, de azt biz nem találtam sehol a konyhában. Tetejére pedig az ízekre bontott királyrák lábak mentek. Ezt lefedve nagylángra tettem, hogy gőzölődjenek a rákok. Ezek már megfőve kaphatók, csak ki kell olvasztani és felforrósítani.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Egy kistányérba sót, borsot tettem, majd beleaprítottam a vajat. Felolvasztottam a mikróban, és a nagylyány mérgére, belefacsartam a citromlevet is.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

Minden elkészült az 50 perc alatt, amennyi a köretnek kellett. Tálaltam hát a rákokat egy nagy szűrőben (ez túl nagy lett volna a fazékba...). A kisebb kukoricákat jeges vízben lehűtöttem az unokáknak, és minden ment egy másik szűrőbe. Mindenki kapott olvasztott vajat a rákhús tunkolásához (a nagylyányét citromlé nélkül tettem ki egy tányérkába :). A királyrák lábát diótörővel megtörtem, és csodaszáp vastag hús bukkant ki a páncél alól.

24.jpg 25.jpg 26.jpg 27.jpg

Ezt a csodás húst megmerítettem az olvasztott vajban, és bekaptam.

28.jpg

Szedtem a tányéromra még a főtt krumpliból, hogy legyen, ami felszívja a lecsepegett vajas lét.

29.jpg

Jöhetett még egy kisebb kukorica is, ami nagyon jó vajjal.

30.jpg

Innentől már csak kézzel folytattam a mártogatást.

31.jpg

Ennyi volt EGY RÁKLÁB ÍZBEN:

32.jpg

A vacsora végén maradt néhány fokhagyma a köretes szűrőben, és egy nagy tálnyi rákpáncél - üresen.

33.jpg

Nekem végül sikerült közel az összes királyrák lábat megennem, ami azért egy nagy kihívás volt! Elfelejtettem egy régebbi alkalmat megemlíteni, ahol nem tányérokon ettünk. Vejem leterítette az asztalt nagy műanyag szemeteszsákkal, amire kiborítottunk a vajon kívül mindent, és onnan falatoztunk. Legalább a mosogatást megúsztuk ...

51.jpg

Az unokák teljesen jóllakva bámulják a lefekvés előtti TV mesét.

35.jpg

28 komment

Címkék: rák homár krumpli fokhagyma királyrák szárzeller vaj garnélarák kukorica citromlé feketebors kakukkfü cajun fűszerkeverék creole fűszerkeverék snow crab

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6514598436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csigafrédi 2019.04.12. 08:33:34

Anyám borogass! Ez egyszerűségében nagyszerű.
Egyszer remélem lesz alkalmam megkóstolni.

Dikusz 2019.04.12. 09:26:24

Csatlakozom az előttem szólóhoz.
Az utolsó kép nagyon tetszik.:)))

Dikusz 2019.04.12. 11:31:19

@Andrass9: a fénykép nem is, de a rajta szereplők igen.:)))

kobold63 2019.04.12. 13:02:14

@Dikusz:Én is kérek belőlük!

trux77 2019.04.12. 13:21:58

Nekem az egyik bakancslistás vágyam, hogy egyek egy ilyet: www.youtube.com/watch?v=JaxwwhKaF_0
Van aki tesz bele királyrák lábakat is. Biztos finom minden, pedig még sosem kóstoltam. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.12. 13:45:38

@trux77: Az utolsó előtti kép adja vissza legjobban a crawfish boil hangulatát. Életemben először az USA-ban ettem ilyen nagy herkentyűfőző partin (azt clambake-nek hívták, mert kagylót is sütöttek), amit a Lotus cég rendezett, és a volt főnököm vitt el rá. Nagyjából azóta eszem számolatlanul a rákot. A kagylóra a kiti jogás csaj szomszédaim vettek rá egy nagy olasz ünnepen, ahol muszáj volt nyers kagylót kóstolni (az nem osztriga volt, csak a kistesója, a cherrystone). Egy ülésre azóta is megeszem két tucatot :))) Mondjuk, nem itthon ...

trux77 2019.04.12. 14:37:00

@Andrass9: Igen, arról a képről ugrott b e nekem is :)

Dikusz 2019.04.12. 16:06:07

@kobold63: Attól tartok nem adnának nekünk. Mondjuk a helyükben én sem adnék senkinek.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.13. 04:31:36

@trux77: Szeretem az udvariasságodat, köszönöm! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.13. 04:32:22

@Dikusz: @kobold63: Sikerült az összes olvasót elűznötök :)))))

kobold63 2019.04.13. 08:27:26

@Andrass9: a/Nem szeretik a rákokat,
b/ nem ismerik
c/ nem értenek hozzá
d/ tudják, hogy mi mindent vittünk

kobold63 2019.04.13. 09:04:59

@Andrass9: Megvallom, ezt a keleti parti specialitást igy , "crab bake"-t még nem ettem, nálunk a prawn és a shrimp divik otthoni elkészitésre. Lobstert is megy a steakhez. Az alaszkai király rák drága csemege, mi csak kinai seafood vendéglőben ettünk, frisset az aquariumból. Jobban elérhető az itteni vizekben is fogható Dungeness crab, Metacarcinus magister. Kedvelt a crab cake vagy rák fasirozott, a rák ollókból és lábakból kiszedett húst kevés összekötővel, fűszerekkel keverik, lapos pogácsaként sütik, salátával tálalják. Nagy Pénteken ez is a menünkben van.

látjátok feleim szümtükkel 2019.04.13. 09:41:35

Nincs piros-pettyes kezeslábasunk, csak hazai zománcos, abba meg nem főznek rákot.

kolomparlole1114 2019.04.13. 11:46:29

"Persze lehetett volna még garnélarákot, Jonah rák ollót, homárt és kagylót is hozzátenni a parádés vacsorához, de akkor arra már vendégeket is kell hívni :)"

És ennek mi akadálya? Küldesz repjegyet, megyek. :)

Kumari aki Nilüfer 2019.04.13. 11:52:46

Én ennék rákot, de nincs a kultúrámban..az a kis rózsaszín izé. rizsbe kavarva, az nem rákevés. Hol ettem volna én Szatmár megye kis zugában rákot? halat, azt sokat ettünk. Ami a kagylót illeti, azt ettem, de azt hiszem, nyersen nem tudnám. de mint mondtam, ez szerintem szocializáció kérdése. Úgyhogy tényleg nem tudok érdemben hozzászólni:)
Nagypénteken a komoly böjtölők pattogatott kukoricát ettek mifelénk....

soarvány 2019.04.13. 13:06:41

Azt kamcsatkai óriásráknak hívták lánykorában

altimus 2019.04.13. 17:24:35

Kevesbe ismert trivia, hogy a 19. szazadban annyi volt a homar az eszak atlanti partok menten, hogy az usa-ban a bortonlakoknak azt adtak enni szinte a het minden napjan.

erdemes raguglizni a tortenetre pl. a lobster prison riot
szavakra

komoly bortonlazadas lett a vege, a rabok lazadtak, hogy tobb homart nem hajlandoak enni.

"Even in the harsh penal environment of early America, some colonies had laws against feeding lobsters to inmates more than once a week because it was thought to be cruel and unusual, like making people eat rats."

gizmodo.com/lobsters-were-once-only-fed-to-poor-people-and-prisoner-1612356919

Dikusz 2019.04.13. 19:27:28

@Andrass9: Nemmivótunk! :)))

De most majd jönnek, címlapos a poszt.:D

kobold63 2019.04.13. 20:28:36

@Kumari aki Nilüfer: Annyira komoly nem vagyok, szeretek hagyományokat betartani, különösen itt az otthon megszokottakat. Gyerekkoromban kenyeret sem ettünk ezen a napon, liszt-viz-só keverék tésztából lapos pogácsa, sós vizzel meglocsolva, ezt sütötte Édesanyám. Már alig vártuk, körözöttel, szardiniával ettük. Nem is volt ez böjtölés igazából. Hát ezt már nem csinálom.

Édesanyám még folyami rákot is főzött néha, már gyerekkoromban is igencsak ritkaságszámba ment.

Fenchurch68 2019.04.13. 20:43:09

@kobold63: Kisgyerekkoromból még emlékszem, hogy néha - fogalmam sincs honnan - került folyami rák, és nagymama rákmeridont csinált belőle, iszonyú macerás kaja, főleg a rákpáncél áttranszformálása rákvajjá :D de nagyon finom volt.

Minden tengeri herkentyű jöhet(ne) nekem is, valamelyik nap a kedvesem mutogatott valami cikket ilyen mélytengeri ászkaszerű jó nagy rákokról, rögtön az ugrott be, hogy nem lehet rossz megsütve :D

De most nem sóvárgok annyira, mert épp sül a pisztráng vacsorára. Teljesen bolond kutyás öregasszonyként a fejét éppen főzöm az ebnek, mert nyersen nem eheti, a kedves meg nem viseli el, ha fejestül sütöm...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.14. 12:41:26

@Dikusz: Nem sok mindenbe tudnak belekötni, így aztán kommentek se lesznek :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.14. 12:43:00

@soarvány: A nőstényt tilos kifogni (még lánykorában is) ... :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.04.14. 18:43:38

Köszönök szépen!
Egyszer volt hozzá szerencsém valami minisztériumi fogadáson, ott csak vajjal tálalták. Nagyon ki akartak tenni magukért. Senki nem tudta, mi az, egyedül ettem meg majd' az egészet.
Valamikor húszezer folyami rákot parkoltattak a pisztrángtelepen, abból is jutott a fazékba, de igen szaporátlan volt.

Dikusz 2019.04.14. 19:12:52

@Andrass9: Ebből is látszik, hogy mindig a fiúk húzzák a rövidebbet... :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.14. 20:17:46

@Fenchurch68: A csuda érti, miért nem ehet nyers halfejet egy kutya ...
Emlékszem, hogy a gárdonyi barátunk etette a macskákat a pucolmánnyal... Érdekes módon, az mind elfogyott!!!!!

Mindegy, miért kell nekem mindent tudnom????

Mindenkinek jó estét ...

Fenchurch68 2019.04.15. 14:20:24

@Andrass9: Nagyon magas - és egyre magasabb - a férgesség aránya az ilyen halastavi halacskákban, én beérném azzal, hogy a kutyi kap féreghajtót, de állatorvosbácsink szerint ez nem mindenre elég. Inkább fagyasztom két hétig (én meg ugye eleve sülvefőve), mintsem baj legyen. Forráztam pár percig, a lelkemnek ez elég volt, a kutyának meg aztán bőven :)