Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (67) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (6) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (34) bableves (3) bacon (33) Balaton (2) balzsamecet (12) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (45) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (24) bőrősháj (2) bors (236) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (64) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (35) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (49) csilipaprika (43) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (7) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (18) cukor (114) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (18) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (88) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (358) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (43) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (72) gyömbér (98) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (266) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (21) jalapeño (18) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (35) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (36) kakukkfü (68) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (8) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (24) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (65) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (21) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (132) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (6) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (39) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (90) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (72) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (4) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (106) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (4) oregano (45) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (116) paradicsomlé (23) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (36) pirítós (3) pirospaprika (67) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (30) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (36) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (38) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (61) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (45) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (42) salsa (3) San Marzano (3) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (131) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (224) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (4) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (30) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (76) tejfel (55) tejföl (75) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (182) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (193) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (16) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (32) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (7) zserbó (2) zsír (52) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Zöldséges Momo Nepálból, Bhutánból

2019.04.09. 07:00 Andrass9

Szokásos feledékenységem ismét jelentkezett!

A blogunk immár hét éves, iskolába is mehet már. 1382 poszt, 100.000+ komment, 195 követő és 2.690.000+ oldalletöltés az eddigi munkánk eredménye. Reméljük, hogy ez a trend nem törik meg, és továbbra is olvastok minket.

 

Kedvenc táncospárom utazik ezen távoli országokba, gondoltam, legalább egy ételt elkészítek neki ottani recept alapján. Persze ettem is már hasonlót a nagylyánnyal és családjával Manchester, NH-ben egy nepáli étteremben.

45a.jpg

Volt ott még vaddisznóval, kecskével, báránnyal, garnélarákkal, csirkével és spenóttal/sajtal töltött is, amit szép kényelmesen végigkóstoltunk. Ekkora választékot nem főztem, reméltem, hogy boldogulok a vegetariánus változattal, úgyis reklamáltok, hogy böjt alatt húsos ételeket posztolok:)

Összeszedtem a hozzávalókat 16 gombóchoz:

  • 125 g magas sikértartalmú liszt
  • 1 dl víz
  • 2 méretes sárgarépa
  • 1 kaliforniai paprika
  • 1 nagyobb karfiolrózsa (Topy elhagyhatja)
  • 1 + 1/2 lilahagyma
  • 1 szál szárzeller (halványító zeller)
  • 1 Guajillo poblano csilipaprika (nem csíp)
  • 2 ujjnyi gyömbér
  • 2 girizd fokhagyma
  • 1 ek kurkuma
  • 1 ek Garam masala fűszerkeverék
  • 1 tk frissen őrölt feketebors
  • 1 + 1 tk himalája só (legalább valami legyen arról a tájékról benne)
  • 1 ek szójaszósz
  • 1 tányérkányi thai édes csiliszósz mártogatni
  • 4 ek olivaolaj

10.jpg

Először a tölteléket állítottam össze. Elkezdtem lereszelni a gyömbért, majd a fokhagymákat és a lilahagymát. Persze ekkor kiderült, hogy nagyobb tál kell hozzá, amibe az egyik répát és egy nagy karfiolrózsát is belereszeltem a káposztareszelővel. Még a kaliforniai paprikát is hozzáreszeltem. Sajnos káposztám nem volt itthon, pedig az is kéne bele...

11.jpg 12.jpg 13.jpg
14.jpg 15.jpg 16.jpg

A poblano paprikát megpirítottam lángon, majd kimagoztam és felaprítva kevés vízzel serpenyőben megfőztem szósznak.

17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg

A reszelt zöldségekhez kanalaztam a kurkumát, Garam masalát, kis borsot és a szójaszószt. Öntöttem hozzá egy kanálnyi olivaolajat is, majd a puhára főzött csilipaprikát. Egy spatulával alaposan elkevertem.

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

A tészta a világ legyegyszerűbbike: a lisztet egy kanál sóval és egy deci vízzel alaposan összedolgoztam. Kicsit ragacsos lett, de azt majd a nyújtás közben elveszíti.

25.jpg 26.jpg 27.jpg 28.jpg

Két kanál olivát forrósítottam, amibe beletettem az apróra vágott fél lilahagymát, meg a felaprított szárzellert. Ezt puhára dinszteltem, majd hozzáadtam a fűszeres zöldségkeveréket. Kevésnek tűnt, ezért egy második sárgarépát is belereszeltem. Már csak addig pároltam, hogy a répa még ropogós legyen.

29.jpg 30.jpg 31.jpg 32.jpg

A negyedik kanál olivaolajat elosztottam a párolórács és a tészta között A tésztát 16 kis gombócra osztottam egy lisztezett szilikonlapon. egy-egy gombócot sodrófával 8-10 cm átmérőre nyújtottam. Erre egy bő evőkanálnyi tölteléket tettem, majd megpróbáltam szépen összecsomagolni (ez utóbbi nem sikerült, gyakorolnom kell még). Beletettem a gőzőlő rácsba annyit, hogy ne érjenek össze, és 15 percig fedő alatt gőzöltem.

33.jpg 34.jpg 35.jpg 36.jpg
37.jpg 38.jpg 39.jpg 40.jpg

A maradék ötöt is kigőzöltem. Ami legelöl van, az már majdnem szépre sikerült!

41.jpg

Tálaltam a mártogatós csiliszósszal.

43.jpg

A világ azon feliben kézzel esznek, ígyhát nincs is villakép, hacsak az én ötágúmat nem számítjuk.

44a.jpg

Szósszal és szósz nélkül is csodás ízvilág!

46a.jpg

Meg kell próbálnom a húsos változatot is, meg levesben kifőzni, nemcsak gőzölni!

42 komment

Címkék: fokhagyma szójaszósz bors gyömbér szárzeller karfiol kurkuma sárgarépa lilahagyma kaliforniai paprika liszt olivaolaj garam masala édes chili guajillo thai édes csiliszósz

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4614746123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2019.04.09. 07:57:24

De jó, hogy a momót eszembe juttattad!! Én a Steiner Kristóf-féle tibeti momót szoktam( nagyképű kijelentés, csináltam párszor), ami kicsit más, a tésztája pl..ja, és a tölteléke is, de az is vega..de nagyon-nagyon finom:)Na, jön haza Bori lányom a vőleghényével, vegák, megvan az egyik napra a táp.

trux77 2019.04.09. 08:31:35

Eddig észre sem vettem, hogy követni is lehet, így most gyorsan bejelöltem, tehát már 196 a 195. :)
És hát boldog blogszülinapot! Örülök, hogy idetaláltam, sokáig akarok maradni :)

látjátok feleim szümtükkel 2019.04.09. 09:01:13

Az ötágú villa ősi eszköz, nincs azzal semmi baj. Főleg ha kockás a vége.:D

csigafrédi 2019.04.09. 09:49:08

Érdekes kaja, még nem is hallottam róla. Recept, és képek alapján finomnak tűnik.
@trux77: Ez a követés dolog nálam is kimaradt eddig. Nem tudom mi lehet a gyakorlati haszna, de most akkor rákattintok :)...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.09. 09:54:58

@trux77: @csigafrédi: Köszönjük! A követés lényege, hogy ha bárhol vagy a blog.hu-n, akkor a letöltésszámláló (ami egyes blogokon lehet egy áthúzott szem) és az avatarod közt megjelenik egy szám, ami azt jelzi, hogy annyi új poszt van a követett blogokon. Ha csak harangocska van, akkor nincs olyan, amit még nem láttál.

Topy 2019.04.09. 10:03:39

@Andrass9:
Topy el is hagyja! :D

A kezdetektől itt támasztom a pultot, de a követés nem volt bekapcsolva, jól elvagyok az RSS feed-del.
De most beböktem, hadd pörögjön a számláló! :)

kobold63 2019.04.09. 13:53:28

@Andrass9: Az ázsiai konyha elképesztő választéka és változatossága a tőltött batyuk és tekercsek terén. Csodálatos izvilág.
Milyen vastag a tészta? Wonton vagy spring roll wrap jó hozzá?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.09. 21:33:33

@kobold63: Lehet, hogy jó, de a summer roll wrap az rizstészta. A spring roll, az wonton, amit még nem készítettem, de azt kisütik olajban. A momot meggőzölik, vagy megfőzik levesben, mint az erdélyi csorbában :)

Dikusz 2019.04.10. 00:17:59

Ilyet nekem senki sem csinál.:(

kobold63 2019.04.10. 02:32:27

Köszönöm, lehet, hogy kipróbálom. Errefelé a spring roll szögletes, kicsit vékonyabb, mint a kerek wonton. A wonton levesben főzésre való leginkább,bár lehet olajban is kisütni, ez fog megfelelni, ha elszánom magam. A summer roll, a rizstészta használata fel sem merült.

kobold63 2019.04.10. 02:34:01

@Andrass9: az előző neked válasz, valahogy lemaradtál.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.10. 10:22:14

@kobold63: Az nem baj, rájöttem :)
Mi a bajod a summer rollal? Könnyű, sok roppanós zöldség és nem is zsíros...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.10. 10:25:20

@Dikusz: Otthon is elkészítheted:) Nincs benne semmi extra alapanyag (tán csak a csiliszósz, de azt helyettesítheted kis szójaszósszal felütött ribizlilekvárral - nagyon jó azzal is! Ha meg levesbe főzöd, akkor lesz saját szósza a batyuban, amit az első harapással ki kell szopogatni ...

kobold63 2019.04.10. 11:36:22

@Andrass9: A summer rollal semmi bajom, időnként csinálok is, amikor itteni, friss garnéla rák van. A rizstészta az, ami nem jött számitásba a momo készitésénél. Bár az errefelé kapható különböző dumplingok, gombócok gyakran rizstészta burkolatot kapnak, amik direkt erre a célra készülnek.

Budai Erdő 2019.04.10. 14:44:20

Helló, nekem is szép emlékeim vannak róla Nepálból, úgyhogy kösz a receptet! Viszont, ha már a helyi evésmódot választod, akkor a kézzel evős képet, kérlek, fordítsd meg (=tükrözd), mert ott csak jobb kézzel esznek, a ballal meg…khm… az evés legvégső eredményével kapcsolatos eltakarítanivalókat kezelik. Elég hosszú időt töltöttem ott ahhoz, hogy ezt is megszokjam (ha valaki ott így tart valamit, attól visszahőkölnek, nem veszik át), és emiatt a nosztalgikus örömömbe mindjárt hányinger is vegyült, ami nagy kár, mert igen csinos a momód, ők sem csinálnak szebbet!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.10. 15:10:51

@Budai Erdő: Hú a csuda vigye, pedig elolvastam róla mindent - a jobbkezes evést is. Köszi, hogy szóltál - javítottam.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.04.10. 18:53:59

Köszönök szépen!
Ez a gombóc igen tetszik. Adott is ízibe számos ötletet, már csak a gőzölés kell valahogy kiokoskodnom, mert célszerszám biza' nincs.

látjátok feleim szümtükkel 2019.04.10. 19:41:59

@Waka:

Kérj a kínai rokontól húsvétra egy gőzölő szettet, ott biztosan nem drága.

kobold63 2019.04.10. 19:56:05

@Waka: Vegyél egy nagy lábost vagy fazekat kevés vizzel , ebbe állits bele egy másik, kisebb tálat a gombócokkal, lefedni, gőzölni. Errefelé igy is csinálják.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.10. 20:27:19

@kobold63: Bocs, de az nem ugyanaz. Ha nem lyukacsos a kisebbik, akkor nem elég a gőz a gombócok körül...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.10. 20:29:46

@Waka: Egyszerű megoldás közönséges fémszita használata. Kicsit költségesebb megoldás, veszel az Ázsia Bt-ben egy gőzölő szetet. Ennek az az előnye, hogy sokféle ételt főzhetsz vele, és wokba is rakhatod!

heverő 2019.04.10. 21:59:01

@Waka: szia! Az ukrán dédmamám csinált erdei gyümölcsből vagy túróból gőzölt varenyikit,, ami tulajdonképpen derelye. Ő gézlapot kötött a lábas tetejére és azon gőzölte meg. De a fémszita is jó megoldás, de azt ki kell valamivel kenni- pl vajjal.

Kumari aki Nilüfer 2019.04.11. 07:46:58

Vessetek a mókusok elé..én megfőztem a momót, és..mind megettük:DDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.11. 09:11:36

@Kumari aki Nilüfer: Miért kellene téged mókuseledellé változtatni? A momót főzik is, például levesben :)

kobold63 2019.04.11. 10:16:36

@Andrass9: Mi elmentünk a Nepal Momo Royal Palace-ba, ami egy "hole in the wall", (a kicsi lyuk helyeket nevezik igy), sajnos csak csirke és zöldség töltelékes volt, valami elképesztően finom szósszal. Abból hozztunk extrát és egyéb gombóccal fogjuk megenni.
Köszönet az ötletért, húsvét után valamikor megcsinálom. A zöldséges jobban izlett, mint a csirke.

Kumari aki Nilüfer 2019.04.11. 12:03:01

@Andrass9: Hátcsakmert nincs nekem gőzölőberendezésem:DDDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.11. 12:16:54

@kobold63: Royal Palace mint hole in the wall :)))))

kobold63 2019.04.11. 12:48:20

@Andrass9: Még 3 asztal is volt a palotában, de a kaja csuda jó volt, akkor csináltak mindent, frissen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.11. 14:37:47

@kobold63: Ezekben a pirinyó éttermekben néha csodákat művelnek! Én Portland, MN-ben bukkantam egy ilyen homározó lyukra :) Persze NY,NY-ban a Chinatownban jóformán csak ilyen paloták vannak - iszonyú drága még bérelni is bármilyen ingatlant Manhattanben (már majdnem olyan drága, mint Budapesten a belvárosban ).

Topy 2019.04.11. 15:11:34

Valahányszor látom leírva, hogy momo, nekem mindig ez ugrik be:
www.spoon-tamago.com/2019/03/05/keisuke-aiso-ubume-sculpture-momo-hoax/
:(

Dikusz 2019.04.11. 15:57:55

@Andrass9: Csak magam miatt nem készítenék, és nem azért, mert nem szeretném megkóstolni. A családban viszont nem szerették.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.11. 16:24:38

@Dikusz: Nálam ez úgy működik, hogy kitalálom, melyik szomszéd vagy barát szeretné az aktuális ételt, mielőtt nekiállok. Itthon ugyanis csak én szeretem az extra fűszerezést vagy alapanyagot :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.11. 16:28:18

@Topy: A figurára emlékszem valahonnan, de a storyt nem hallottam még.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.11. 16:33:05

@Dikusz: Jártunk a héten egy étterembe, amit Mimama Konyhájának hívnak, és valahol a világ végén van (Kelenföldi út 1-13). Meglepően jó konyha, tökéletes kiszolgálás és pocsék Gundel palacsinta volt a jutalmunk. Nem bántuk me!
Innen meg levillamosoztunk a Savolya Park-ba szemüveget csináltatni a feleségemnek. 90 perc alatt haza is értünk tömegközlekedéssel (tőlünk 5 percre 3 optikus cég is van ...)

látjátok feleim szümtükkel 2019.04.11. 19:30:05

Ma láttam egy filmet ami arról szólt, hogyan készül az Aga tüzhely. Nagyon megtetszett, ezért rákerestem, vajon mennyibe kerülhet, és lelombozódtam. Egy kicsi készülék, amit magyar mércével rezső(ó)nek lehet nevezni, közel két milliót kéne kipengetni. A nagyobbak 4 körül kezdődnek.

Pedig nagyon teccik.:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.11. 19:40:48

@látjátok feleim szümtükkel: Ne légy lelombozva! Az Aga tűzhely a világ legnagyobb csalása!!!! Én, aki megbolondulnék egy jó tűzhelyért, soha nem vennék!!!!

Dikusz 2019.04.11. 19:59:11

@Andrass9: Mondom én, hogy akkor mégiscsak szomszédok vagyunk, a 90 perc nem olyan sok.:)))
Milyen cég van a Savoyában, ami felétek nincs?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.11. 20:11:23

@Dikusz: Szerintem semmilyen. Csak vannak feleségek, akik elhiszik, amit a Facebook csoportokban megetetnek vele ....

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.04.11. 20:26:20

@látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: @Andrass9: Azért megoldom, csak még törnöm kell a fejem kicsit.
@heverő: Szalvétagombócot már készítettem, valami hasonló megoldásban gondolkodom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.11. 20:29:10

@Waka: Valóban, a szalvétagombóc módszer jó megoldás!