Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • BOAR: Én rövidebb lével szeretem. Ma este lesz nálunk is, tegnap átadtam egy szál levákumozott tavalyi k... (2019.05.21. 08:05) Már megint egy klasszikus: a paprikás krumpli
  • Kumari aki Nilüfer: @Dikusz: Ja, és a fásabb részt letörtem, abból lesz két.három adag spárgakrémleves..annyira nem vo... (2019.05.21. 07:47) Pulled pork
  • Waka: Tegnap kis családi rendezvényen voltam, több kis család is ott volt, eléggé elfáradtam estére. Ma ... (2019.05.20. 20:59) Az év első frissen szedett spenótja
  • Andrass9: @kobold63: A túlfőzéssel én is megjártam, de hát ez van. Most meg sütnék valami kalácsot, de nincs... (2019.05.20. 17:39) Kisadag krémes gulyásleves
  • Waka: @kobold63: A fagyosszentek még rendben van, azzal számolok minden évben, de ez a viharos szél anny... (2019.05.17. 21:19) Kacsacomb és szárnytő tepsiben krumplival

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (66) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (3) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (6) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (33) babérlevél (34) bableves (3) bacon (31) Balaton (2) balzsamecet (11) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (44) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (7) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (19) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (23) bőrősháj (2) bors (218) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (7) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (62) citromfű (12) citromhéj (26) citromlé (33) citromnád (11) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (46) csilipaprika (42) csilipaszta (21) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (12) csipsz (3) csirke (23) csirkeaprólék (2) csirkecomb (20) csirkecomb filé (6) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (26) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (107) cukorborsó (7) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (17) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (48) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (32) fánk (3) farhát (4) Farkas András (18) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (43) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (87) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (6) filé (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (341) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (11) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (33) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (59) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (70) gyömbér (96) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (259) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) homár (3) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (17) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (35) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (4) kagyló (8) kakaó (8) kakas (7) kakukkfü (62) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (7) kápia (24) kapor (31) kapormag (7) káposzta (12) kapri (4) kapribogyó (13) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (22) karalábé (23) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (7) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (9) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (63) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (20) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (129) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (5) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (8) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (6) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (16) lilahagyma (32) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (37) lime levél (6) liszt (86) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (5) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (22) majoranna (71) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (5) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (45) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (61) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (12) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (17) olíva (2) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (98) orda (2) ördögszekér (5) oregano (41) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (7) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (114) paradicsomlé (23) paradicsompüré (24) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parmezán (28) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (119) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (32) pirítós (3) pirospaprika (62) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (28) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (10) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (35) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (35) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (57) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (42) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (41) salsa (3) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (127) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (18) (203) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (5) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (15) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (26) spenót (37) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (54) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (52) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (26) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (73) tejfel (49) tejföl (73) tejszín (77) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (177) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (7) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (26) túrógombóc (4) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (36) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (184) Váncsa (2) vanília (22) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (11) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (14) vöröshagyma (102) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (20) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (46) zellergumó (31) zellerlevél (27) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (34) zöldpaprika (61) zöldség (3) zsálya (34) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (4) zserbó (2) zsír (48) zsíroskenyér (2) zúza (4) zuza (2) Címkefelhő

Spenótos ricottával töltött Portobello gomba

2019.03.31. 07:00 Andrass9

Feleségem ki nem állhatja a gombát, de nekem mindig vesz, ha valahol szépet lát. Így jutottam 4 gyönyörű Portobello gombához. Ez egy roppanós húsú gomba, vastag és kiadós példányokkal.

45.jpg

Azt terveztem, hogy megtöltöm spenótos ordával, de a sors közbeszólt: elfelejtettem kimenni a kispiacra ordáért. Vettem tehát ricottát, mert úgy emlékeztem, hogy hasonlítanak. Felcsörögtem a szomszédokat, hogy jöjjenek gombát vacsorázni - ők szeretik.

Az biztos, hogy spenóttal fogom keverni, de addig-addig gondolkodtam, míg az alábbi receptet kreáltam.

Hozzávalók:

  • 4 Portobello gomba
  • 15 dkg ricotta (nem hasonlít az ordához)
  • 2 ek tejfel
  • 15 dkg saját mirelit spenót
  • 1,5 dl tej
  • 2 ek kukoricadara
  • 5 dkg érett cheddar sajt
  • 5 g parmezánforgács
  • 4 dkg vaj
  • 1 ág kakukkfü
  • kis szerecsendió
  • 4 mk szójaszósz
  • frissen őrölt Tellicherry feketebors
  • őrölt Schubeck fűszeres só (főleg a köménymagért)

10.jpg

A tejet felforraltam egy pici lábaskában (mostanság már csak ekkora edényekben főzünk...), beletettem a kukoricadarát és belereszeltem kb 2 dkg sajtot. Megszórtam 1 tekerés borssal és 1 tekerés fűszeres sóval, meg reszeltem rá szerecsendiót. Addig főztem pici lángon állandóan kevergetve, míg besűrűsödött. Ekkor félrehúztam, hogy ne égjen le.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A gombák tönkjét kitörtem, és a szoknyákat is levágtam. Egy kicsi teflonban a vajba szórtam a kakukkfü ág levélkéit, 2 tekerés bors és 2 tekerés só is ment bele, mert a gomba ezt szereti. Beleszórtam a kisebb darabokra vágott gombaszárakat és a szoknyákat, majd nagylángon lepirítottam. Így a nedvesség kisült a gombából.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A gombafejek közepébe egy-egy mokkáskanálnyi szójaszószt csepegtettem, szaftosabb lesz, amikor elkészül. Egy tálba tettem a kiolvasztott spenótot, a rikottát és a kis tejfölt. Erre is daráltam kis fűszeres sót, mert a spenótnak az jó. Alaposan összekevertem a masszát.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Beletettem a kihült pirított gombaaprót, és azt is megkevertem. A gombafejekben kicsit körbekergettem a szóját, hogy a spóralemezek közé is jusson, majd a rikottás masszával megtöltöttem őket púposra. Ekkor jött a csavar: a még puha polentával (kukoricamálé) szépen felhúztam a gombákat, hogy a púpos tölteléket is rajtatartsa. Lassan cukrásznak is elmehetek ...

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Egy kicsit szegényesnek tűnt még, reszeltem hát rá a sajtból, sőt még vékony parmezánforgáccsal is lefedtem. A gombákat egy kisebb alufóliatálcán betettem a 160C fokos sütőbe.

27.jpg 28.jpg 29.jpg

Valami körítés is kellene, legyen hát a jól bevált zöldborsós rizs. Kellett hozzá:

  • 1/2 pohár rizs
  • 1 tk só
  • 2 ek házi aszalt zöldség (gyökér, zellergumó, zellerlevél, petrezselyemlevél)
  • 1 ek vaj
  • 1 ek olivaolaj
  • 20 dkg mirelit zöldborsó
  • 3 konyharuha

30.jpg

A rizst alaposan kimostam, szitába tettem. Egy 24 cm-es teflonba tettem a vajat és az olivát és felforrósítottam. A bögrébe 2/3-ig töltöttem vizet, és a mikróba tettem felforralni. A forró zsiradékba szórtam a rizst és a biovegetát. Addig pirítgattam, míg a rizs elkezdett kifehéredni.

31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg

Ekkorra épp felforrt a víz a pohárban, mehetett is rá a forró rizsre nagy felfordulást okozva.

35.jpg

Kicsit kevergettem, hogy eloszoljék minden benne, meg főztem is keveset (tán 2 percet), majd beleöntöttem a mirelit borsót is. Ezt jól összedolgoztam.

36.jpg 37.jpg 38.jpg 39.jpg

Ezután elzártam alatta a gázt, három konyharuhába csomagoltam, és magára hagytam vagy 25 percre: megfő az a saját hőjében szépen!.

40.jpg

Addigra épp elkészült a gomba is, meg a vendégek is befutottak.

41.jpg 42.jpg

A gomba levet eresztett, ahogy számítottam, ezért kanalat adtam a tepsihez.

44.jpg

Tálaltam, de úgy lecsaptak rá, hogy nem tudtam tisztességes tányérképet csinálni :)

43.jpg

A magaméról is elfeledkeztem ...

46.jpg

Csodás íz, roppanós gomba, remek töltelék. A polenta takaró is szépen egyben tartotta a tölteléket, panaszra nincs okom. Már csak a desszertet kellett gyorsan elkészíteni:

  • 6 db mucsu alma
  • 3 ek darált dió
  • 3 tk ribizlidzsem
  • 3 tk méz

Az almák magházát feleségem kivájta, de úgy, hogy azért ne legyen lukas. Kanalazott bele pici lekvárt, majd dióval feltöltötte. A végén sütőpapírra helyezte tepsiben, és megkoronázta kis mézzel. Felvette a sütőt 180C fokra, és addig sütötte, míg megettük a gombát.

47.jpg

Omlós puhára sült az alma, mutatós benne a piros lekvár.

48.jpg

Hogy a villakép se maradjon el, megcsodálhatjátok a csodás sültalmát közelről.

49.jpg

Parádés vacsora, ez a recept megérdemelte, hogy elkészüljön!

49 komment

Címkék: alma spenót tej dió oliva gomba méz ricotta parmezán szójaszósz rizs bors vaj zöldborsó lekvár kukoricadara szerecsendió tejfel portobello cheddar kakukkfü Tellycherry bors házi vegeta

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9914701826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kobold63 2019.03.31. 07:52:03

Nagyon nekem való, jól kinéző vacsora. Az enyémbe tegyél egy kis fokhagymát is, kérlek, a spenóthoz. A könnyű sült alma desszertnek telitalálat!

látjátok feleim szümtükkel 2019.03.31. 08:28:36

A polentás burkolat nagyon eredeti, és jó ötlet.

Kumari aki Nilüfer 2019.03.31. 09:47:38

Nálam is tombolt a gomba, négy nagy fej töltve, de én sima tojásos petrezselymes cuccal töltöttem, jó borsosan. Az aprókat-mert nem bírtam ellenállni a boltba-roston,(vagyis serpenyőben) kakukkfüves-fokagymás ízben sütöttem meg, tulajdonképpen elcsipegettük köröm közt, kb 20 ft-os nagyságú falatok lettek. A tönköket felaprítottam nagyon picire, és csináltam egy vajas.fokhagymás-kakukkfüves ( a sült gomba pörzsanyagán indított) pástétomszerűt, ma azt reggeliztem kiflivel.Aztán lett egy jénai sajtos tejszínes fokhagymás karfiol, meg egy jókora adag kasznótojás franciasalátával. És tyúkleves a szépembernek, nekem meg-gombaleves. Szerdáig megvan a vega kaja, a férjem majd kap mellé valami hirtelen sültet, ha húsra vágyik.

Kumari aki Nilüfer 2019.03.31. 09:48:26

@látjátok feleim szümtükkel: én nem látok polentát..de nem zárom ki, hogy valamit nem olvastam, vagy nem értek

Kumari aki Nilüfer 2019.03.31. 09:51:15

@Kumari aki Nilüfer: JA,hogy nem ÚGY burkolat, hanem benne...az más:D

látjátok feleim szümtükkel 2019.03.31. 10:27:35

@Kumari aki Nilüfer:

Nem benne van, hanem a töltelék tetejére tette, lehet mondani, hogy bevakolta a ricottás tölteléket, amit sajttal terített be.:D

kobold63 2019.03.31. 13:07:47

@Kumari aki Nilüfer: ötleteidet megőrzöm mikorra veszek egy zsák gombát. A pástétomszerüségedet szoktuk felturbózni krémsajt alappal, reszeltsajt tetővel, a partigrillben (ha-ha, ki emlékszik rá?) vagy sütőben befejezve.

Fenchurch68 2019.03.31. 14:14:12

@kobold63: Nekünk még van egy eredeti endékás :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.03.31. 15:45:53

Köszönök szépen!
Istenien néz ki, de gondolom, nem voltak nagyétkűek a szomszédok. Mondjuk a desszerttel együtt talán-talán elég lett volna. Mondom, aki három kiflit ettem egész nap.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.31. 16:34:47

@Waka: Eléggé nagyétkű volt a szomszédasszony, mert megette a lyánya elől a negyedik gombát :( Pedig ezplicite a lyányának küldtem!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.31. 21:10:21

Deponáltam 90 zsák gombatrágyát, tizet meg eloszlattam a veteményes tetején. Pár nap múlva rotációs kapával beledolgozon, és megy rá a fólia. A sokat félretettem őszre, mert állítólag akkorra megkapom a maradék 40 m2 virágoskertet is veteményesnek (már évek óta igérgeti a feleségem ...)
Ha azt tényleg termesztésbe tudom fogni, akkor már lesz vetésforgóm is!
Az összes csilimagot újra kell vetnem, mert egy se csírázott ki 26 nap alatt :(

csevely 2019.03.31. 21:33:27

@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: @Kumari aki Nilüfer:

Erről a hogy néz ki, ki mit csinál másként. . .stb eszembe jut egy kolléganőnk névnapi meglepetése. Valami ilyesmit tett elénk :

cdn.instructables.com/F1D/5Q02/GP7ISCF1/F1D5Q02GP7ISCF1.LARGE.jpg?auto=webp&width=800

Volt ám nézés, hümmögés, egyebek, kóstolni sem mertük, persze később elmondta, hogy honnan van az egész :

www.instructables.com/id/Jalepeno-Chili-Pepper-Screamers/

Bátorság után se volt egyszerű .
Remélem valaki megcsinálja leírás szerint és élvezni is fogja.

A cikkhez szólva, nekünk a velővel töltött rántott gomba a leglegleg. Macerás, de utána....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.03.31. 22:15:48

@csevely: A jalapeno nagyon tetszik! Meg is fogom csinálni, amikor érik a csili.
A velővel töltött gomba is tetszik, pláne, hogy egyiket sem szereti a feleségem :)

Dikusz 2019.03.31. 22:55:17

@Andrass9: Én is meg tudtam volna enni négy goNbát, nem csak a szomszédasszonyod, és még a lányom elől sem ettem volna el.:)

Kumari aki Nilüfer 2019.04.01. 07:22:50

@csevely: Mekkora máááár:DD meg fogom csinálni húsvétra:DDD

látjátok feleim szümtükkel 2019.04.01. 11:06:30

@Andrass9:

Állítólag már Svácban van a poloskát írtó mini darázs, az meg már nem távolság.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.01. 12:01:45

@látjátok feleim szümtükkel: Ahova Olaszországból érkezett ...
Elég lassan költözik :(

látjátok feleim szümtükkel 2019.04.01. 14:22:38

@látjátok feleim szümtükkel:

Svájcból majd elhozza egy tavaszi szél, az úgy is erre zúdul le a hegyekől.

Mellesleg rájöttem az igazi almás sütemény titkára.

Tegnap leveles tészátból sütöttem almás rudat, és ehhez 3 féle almát reszeltem össze, amibe tettem reszelt citromhéjat, nagyon kevés cukrot, és néhány kanál zsemlemorzsát. Valami eszméletlenül finom lett a töltelék ( a tészta nem annyira, kissé megégett az alja, sajnos az én sütőm nagyon süt, nem úgy, mint Wakáé ). A több féle almának igazán csucsu az íze.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.04.01. 20:36:34

@Andrass9: Ha volna egy kis baromfitrágyád, azzal érdemes lenne összeforgatni, letakarva őszre príma anyaggá érne össze.
A csilikkel nekem sem jött össze minden. A többsége szépen kikelt - Csopros, Aji christal, Jalapeno, Serrano, Kung pao, meg a tavaly kapott Thai 2 (csak sorszámoztam a kapott érett paprikákat) -. A durvább fajták - Habanero, Bhut jolokia, Moruga scorpion, Carolina reaper - már kicsit vacakabbul keltek, de elég lesz a palánta. Ami nagyon bosszant, hogy az az általam Thai chili Pattaya néven nevezett, igen tetszetős, húsz centis, hüvelykujjnyi vastag csiliből, egy szem nem kelt ki. Egy hete újra vetettem egy egész ládányit, plusz az erkélyen a paprikás dézsában csináltam inkubátort két ötliteres műanyag flakon felhasználásával. Persze, aztán simán lehet, hogy valami hibrid volt, és ha ki is kel valamelyik, a kedves mamája sem ismerne rá.

kobold63 2019.04.01. 21:10:08

@csevely: Olyan fóbiám van ezek iránt, hogy én sikoltoznék csinálás közben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.01. 22:42:59

@látjátok feleim szümtükkel: Nem baj, hogy van közben néhány magasabb hegy, ami megállítja???
Ezek a "mindent megoldunk, mert a british tudósok" dolgok azért elég gagyik ...
Azért drukkolok, hogy a következő évtizedben ideérjenek!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.01. 22:43:39

@kobold63: Az nem baj! Sikoltozni én is tudok, de ilyen ötleteim nincsenek :)

látjátok feleim szümtükkel 2019.04.02. 11:28:42

@Andrass9:

Az udvaron és a kertben most nem tapasztalok poloskát, sőt kabócát sem. Ősszel sokáig meleg volt, szárazság, friss növény nem lévén úgy vélem sokan éhen pusztultak. Egy hónapja a telelő virágokon ugráltak a kabóca fiókák, de most nem látok egyet sem. Igaz ennyi apró madár is régen volt már az udvaron, persze napraforgóval csábítjuk őket.
Viszont nagyon száraz a föld és mélyen. Ezt bizonyítja, hogy a ház előtti hársfa mellett decemberben csőtörés lett, amit csak március elején csináltak meg. Mivel a fa gyökereihez sok víz kifolyt, annak már kinőtt a levele, míg a három méterrel mellette lévő alig indult be.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.02. 17:45:30

@kobold63: Tegnap este tánc után jövök hazafelé. Kiviszem a szemetet, erre mit látok: egy nagy békát a tóban! Kikanalazom egy hálóval, összevágom négybe, erre egy másik (sokkal nagyobb) is megjelenik. Nem volt szerencséje, az is az ásó alá került. Feleségen nem bírja a békát, így nekem kell elfogyasztanom őket ...
Lehet, hogy meg kellene szüntetni a tavat?????

látjátok feleim szümtükkel 2019.04.02. 19:40:28

@Andrass9:

Opció a békákat áttelepíteni egy másik tóba.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.04.02. 21:41:27

@Andrass9: A csudáért kellett bántani? Lapátra vele, aztán ki a rétre.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.02. 22:30:18

@Waka: És jössz visszatoloncolni, ha újra idejön??? Szerinted honnan jött ide?

Imádom az ilyen tanácsokat! Nekem NEM KELL BÉKA - mármint a feleségemnek - engem nem zavar. A brekegést már megszoktam, amúgy meg nem izgat.

kobold63 2019.04.02. 23:07:34

@Andrass9: Talán még a poloskákat is pusztitotta volna.

Kumari aki Nilüfer 2019.04.03. 13:32:42

@Andrass9: Na most vegyük úgy, hogy ezt nem olvastam.....én sem szeretem őket, de megölni??

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.03. 14:18:32

@kobold63: Azokat a poloskákat semmilyen állat nem eszi meg, olyan büdösek (koriander a legenyhébb változata)...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.04.03. 22:23:55

@Andrass9: Relax! Ha nem kell, hát nem kell. Hozd le, ha gondolod. Van itt elég tavacska és patak, a Balaton 16 km, megoldom.

kobold63 2019.04.04. 10:53:55

@Andrass9: @Waka: @látjátok feleim szümtükkel:
"..Hol vagytok, ti régi játszótársak? .." Öt évvel ezelötti blogot néztem meg, pizzaszeletvágó svéd gombáját. Ti voltatok a számomra ismerős nevek.

látjátok feleim szümtükkel 2019.04.04. 12:45:08

@kobold63:

Elfáradtak, vagy már nincs mondanivalójuk, vagy más.
Öt év egy bizonyos ( melyik? ) korban már nagyon hosszú idő.

Pedig pont most mondta egy nagyon helyes klimakutató a tv-ben, hogy egy 75 éves kutatás szerint azok élnek tovább, akik első sorban nem a anyagi javaik, hanem emberi kapcsolataik kapcsán érzik jól magukat a világban.
Azért mindig jönnek új arcok, akiknek van mondanivalójuk, és azt szívesen meg is osztják másokkal.

Topy 2019.04.04. 17:32:18

@Andrass9: ha rántott békacombot posztoltál volna belőle, most nem reklamálna senki!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.04. 17:47:53

@Topy: Basszus! Hogy miért nem vagyok PC?????
De olyan randa vót ....

CID 2019.04.04. 22:09:03

Finoman fogalmazva, esztelenség kinyiffantani aztán meg leírni, néhány békát csak azért mert az asszony nem szereti...

Pláne, hogy a legtöbb védett és hasznos, remélem nyáron nem lesz nyugtotok a szúnyogoktól ;-)
.

csevely 2019.04.04. 23:43:00

@Waka: @Topy: @látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9:
Úgy látom rendes egy recept. . .
A kolleganő másik hasonló akciója volt, hogy egy vietnámi utazása után meglepett egy helyi kuriózummal. Azt már én sem vállaltam be. A leves kék volt és pici rákocskák úszkáltak benne. Hihetetlen ritkaságnak mondta, de valahogy a kék szín, a pici rákocskák, mint bogarak. . .
Hozott amúgy valami alkoholfélét is, amiben egy jókora kígyó volt .

Pedig mindent megeszek, mint a kínai barátom mondja, ami magától mozog, az minden ehető. . de nekem is vannak határaim:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.05. 09:19:08

@CID: Igazad van, nem kellene leírni. A szúnyogoktól nem kell féltened, tele van a tó hallal...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.05. 09:21:51

@csevely: A kék engem is elriasztana. Azt legfeljebb szilvában tudom elképzelni.
Engem Tokióban terrorizált pár étel, ami visszanézett a tálkából ... Mostanra azért toleránsabb lettem :)

kobold63 2019.04.05. 12:47:15

@Andrass9: A blueberry vagy kék áfonya yoghurtban vagy öntet cheesecake-n, palacsintán , mindenen még jól megy.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.05. 16:14:59

@kobold63: Nem is eszem blueberryt :)
Yoghurtot gyümölccsel nem keverek, a sajttorta meg értelmezhetetlen számomra, a palacsintát meg minek kékítsem? :)))

kobold63 2019.04.07. 09:18:34

@Andrass9: Az itteniek közül ez a kedvenc gyümölcsöm. Nagyon jól viselkedik fagyasztás után is, nyersen, pie-ba, sült almával, szóval universalis. De hiszen te is ismered a keleti partról. Mi a bajod vele?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.04.07. 11:05:33

@kobold63: Egyszerűen nekem nem izlik. A cranberryt imádom, de ezt nem. A család persze kilószám eszi, amivel nincs is semmi baj :)